Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno
Page 4 of 7
Page 4 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno
jastreb wrote:Niti je hrvatski samo onaj jezik kojeg slušamo u prijenosima misa iz Vatikana,a niti je srpski samo ono što čujemo u seriji Bolji život.
U okolici Brčkog i Srbi i Hrvati pričaju identično. Čak Hrvati koriste one tipične vlaške epsko-guslarske pridjeve drugijeh,našijeh,svakijeh.
Jastrebe, da si ikada odslušao išta iz Vatikana, znao bi da se najčešće prenosio angelus u podne.
A misa se tamo služi na latinskom, uz propovijed na talijanskom.
Pape jedino čestitaju 4 velika kršćanska blagdana + Božić na hrvatskom, uz ostale jezike.
£otk@- Posts : 1907
2019-02-12
Ako hoćeš čuti hrvatski u Vatikanu, moraš u Zavod sv. Jerolima.
£otk@-
2019-02-12
Rasprava o jezicima je rasprava o ukusima dakle ide ona ; o ukusima se ne raspravlja.
Sve je u oku tj u ovom slučaju bolje rečeno u uhu promatrača.
Sve je u oku tj u ovom slučaju bolje rečeno u uhu promatrača.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
£otk@ wrote:epikur37 wrote:£otk@ wrote:aben wrote:i riječani govoru ko gejevi
Da, istina.
meni purgeri zvuče kao pederi, zanimljivo ne ostali dio sjeverozapadne hrvatske
ali zagreb i okolica s tim deminutivima i anglizmima je stvarno komedija.
Još jednu stvar sam primijetio, na moru su najglasniji: zegepčanci i bosanci.
Zagrepčanci žele svima dati do znanja da su sada tu, evo došli su iz Zagreba i tako to :D
Bosanci čisto intuitivno glasom pokazuju da im je lijepo pa nek to svi znaju :D
Repkica, pa nakon pivica a navečer i buncek... :) meni zvuči infantilno.
Da, purgeri se na plaži deru kao da ih netko otvara nožem, još ako imaju dete da se imaju sa kim pogovarati :)
Rusi su isto glasni, ali to nije ono “vidite me na moru sam”. Prirodno su srdačni i glasni. I pijani ko letva.
Ako nemaju dete, pas je isto zgodno pomagalo za glasno se naglasiti:
Reks, rekal sam ti ne u more...rex, rexica, dođi mami...
Ali grozan si, nikaj ne buš dobil, reks, reeeks :D
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
u vodu, epikure, u vodu
2014-04-16
Kad pričamo o jezicima onda je to rasprava o ukusima a s druge strane postoji i nešto šta se zove boja glasa pa je meni njemački previše robotski jezik no ako bujna plavuša ima boju glasa koja zvuči seksi to više neče biti tako.
2014-04-11
aben wrote:u vodu, epikure, u vodu
ma da,
ali inače su mi purgeri jedni od boljih gostiju...vrlo korektni, dobronamjerni i opušteni...malo glasniji ali što sad
2015-08-06
Mislio sam na prijevod prilikom misa i papinih govora.£otk@ wrote:Ako hoćeš čuti hrvatski u Vatikanu, moraš u Zavod sv. Jerolima.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Da. Ovi iz Skakave,Bijele,Dubrava...epikur37 wrote:jastreb wrote:Niti je hrvatski samo onaj jezik kojeg slušamo u prijenosima misa iz Vatikana,a niti je srpski samo ono što čujemo u seriji Bolji život.
U okolici Brčkog i Srbi i Hrvati pričaju identično. Čak Hrvati koriste one tipične vlaške epsko-guslarske pridjeve drugijeh,našijeh,svakijeh.
pa ne baš, živio sam u brčkom 4 godine.
Last edited by jastreb on 11/8/2019, 14:36; edited 1 time in total
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
epikur37 wrote:Ako nemaju dete, pas je isto zgodno pomagalo za glasno se naglasiti:
Reks, rekal sam ti ne u more...rex, rexica, dođi mami...
Ali grozan si, nikaj ne buš dobil, reks, reeeks :D
:D :D
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
jastreb wrote:Da. Ovi iz Skakave,Binele,Dubrava...epikur37 wrote:jastreb wrote:Niti je hrvatski samo onaj jezik kojeg slušamo u prijenosima misa iz Vatikana,a niti je srpski samo ono što čujemo u seriji Bolji život.
pa ne baš, živio sam u brčkom 4 godine.
Manje bitno oko frazema, ali od tog cijelog dijela posavine toplo preporučam Zovik!
Mjesto je hrvatsko, zračna i klimatološka banja, podno Majevice na obroncima prema Savi. Crkva na brijegu a sa zvonika puca pogled na posavinu i slavoniju.
Isto tako zovičani su vrlo ugodni ljudi, pristojni i odmjereni, moram reći za razliku od Bijele gdje su malo prostiji i grublji.
SWvojedobno sam tamo u Zoviku dočekao jednog akademika koji je oslikao put križa u crkvi.
jasno sve preko HDZ-a.
2015-08-06
Za mene u ZG misle da sam iz slavonije, tako im barem zvučim
U Sarajevu kažu da naginjem na Hrvatsku naglaskom
U Mostaru im ništa nije jasno za naglasak haha
2018-04-10
Najjača mi je ona ekipa od prije koju godinu
http://jezicinacionalizmi.com/deklaracija/
E tu se skupilo o Titinih partizana do sarajevske raje pa do pisaca i nakladnika koji bi univerzalni jezik. Stvarno svakakvog šljama s raznih strana
http://jezicinacionalizmi.com/deklaracija/
E tu se skupilo o Titinih partizana do sarajevske raje pa do pisaca i nakladnika koji bi univerzalni jezik. Stvarno svakakvog šljama s raznih strana
2014-04-11
Melodičniji je od hrvatskog, zbog ekavice, nemaju one ije, je, lj...dobro zvuči, hrvatski je bogatiji, ima više izraza. A razumijem naravno sve...sjede tako novinari iz zg, bg i sarajeva bez prevoditelja u studiju i pričaju o tome kako su različiti...to govori sve. Naravno uvijek ima neki izraz koji ne znaš
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Hektorović wrote:Za mene u ZG misle da sam iz slavonije, tako im barem zvučim
Mene isto najčešće poistovjete sa slavonskim ali kad malo bolje poslušaju onda osjete jednu bosansku prozodiju.
Ponajbliže sam ipak hrvatskom standardu, zadnjih godinal lingvističkom osmozom primam sve više dalmaštine...da i ne primijetim.
2015-08-06
epikur37 wrote:Hektorović wrote:Za mene u ZG misle da sam iz slavonije, tako im barem zvučim
Mene isto najčešće poistovjete sa slavonskim ali kad malo bolje poslušaju onda osjete jednu bosansku prozodiju.
Ponajbliže sam ipak hrvatskom standardu, zadnjih godinal lingvističkom osmozom primam sve više dalmaštine...da i ne primijetim.
Pa ipak sam obrazovan na Hrvatskom standardu, neformalno i u Bosni se znam svjesno upustiti više u Bosanski žargon, u HR se držim čistog književnog jezika.
2018-04-10
Pa na štokavici da, tako su svi obrazovani.Hektorović wrote:epikur37 wrote:Hektorović wrote:Za mene u ZG misle da sam iz slavonije, tako im barem zvučim
Pa ipak sam obrazovan na Hrvatskom standardu, neformalno i u Bosni se znam svjesno upustiti više u Bosanski žargon, u HR se držim čistog književnog jezika.
2015-08-15
kaya wrote:Pa na štokavici da, tako su svi obrazovani.
Opet, sintaksa mi je ipak drugačija od purgerske, čak i u tom formalnom govoru.
2018-04-10
A...svaki grad ima posebnosti a kamoli šire, i izričaj, i naglasak, i riječi...ali, ništa tu nije nerazumljivoHektorović wrote:kaya wrote:Pa na štokavici da, tako su svi obrazovani.
Opet, sintaksa mi je ipak drugačija od purgerske, čak i u tom formalnom govoru.
2015-08-15
Za mene su ovdje dugo mislili da sam Štajer'c (Štajerac). Oni koji me nisu poznavali, naravno.epikur37 wrote:Hektorović wrote:Za mene u ZG misle da sam iz slavonije, tako im barem zvučim
Danas je moja slovenščina besprijekorna. Tu i tamo koristim žabarski dijalekt (ljubljanski), ali više iz zajebancije.
Ma, neka je tebi objasnio "Dalmatinac" iz Tuzle.£otk@ wrote:“Donekle” epi “donekle”.
Naravno, Hrvati se groze autoironije, ali smo u tom posvemašnjem odustajanju od toga da se zagledamo u zrcalo puno manje licemjerni od Srba i Bošnjaka.
Koji si prigovaraju, ali to sve ipak ispadne na kraju nekako dobro, zdravo, narodski i normalno....
A kao dva, vole se zajebavati na svoj račun, ali ne vole čuti ni suhoparnu činjenicu koja dovodi u pitanje nacionalnu mitomaniju (kao ni Hrvati, ali velim, mi smo u startu se prestali pretvarati). A ako im na zajebanciju vratiš, prorade čakije i utoke.
Ja bi mu osobno uručila Dalmovnicu (ako je prošao svih 7 koraka - kako postati pljunuti Dalamatinac)
Guest- Guest
Page 4 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Za Hrvate, srpski jezik je "veseo" i "rustikalan": A kako nama zvuči hrvatski?
» Novi srpski ministar opsjednut Hrvatima i Hrvatskom,širi se njegov seksistički tvit
» Papa svjedočio čudu: Hostija se pretvorila u živo srčano tkivo
» U Londonu veselo
» Veselo i na Sinaju
» Novi srpski ministar opsjednut Hrvatima i Hrvatskom,širi se njegov seksistički tvit
» Papa svjedočio čudu: Hostija se pretvorila u živo srčano tkivo
» U Londonu veselo
» Veselo i na Sinaju
Page 4 of 7