Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno
Page 3 of 7
Page 3 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno
Za ćirilicu mi je trebalo da vratim sjećanje, otkad su počeli inzistirati, i još uvijek nemam fluidnost.
Naime, ćirilicu smo taman u školi završili kad je šutnuta iz upotrebe. Ima sad već starih knjiga po knjižnicama, doduše.
Ali kad se vani u izvjesnim krugovima kurče kako znaju jezike, ja lijepo kažem da baratam sa tri pisma: latinica, glagoljica i ćirilica. I onda bude tišina...
Naime, ćirilicu smo taman u školi završili kad je šutnuta iz upotrebe. Ima sad već starih knjiga po knjižnicama, doduše.
Ali kad se vani u izvjesnim krugovima kurče kako znaju jezike, ja lijepo kažem da baratam sa tri pisma: latinica, glagoljica i ćirilica. I onda bude tišina...
£otk@- Posts : 1907
2019-02-12
aben wrote:i riječani govoru ko gejevi
Da, istina.
£otk@-
2019-02-12
£otk@ wrote:Navikao sam, nakon DR jedno 5-7 godina nisam čuo rečenicu na srpskom.
Ne mogu imati neku emociju prema jeziku koji mi nije maternji, ma kako bio srodan.
Primjetio sam da je ritam brži od hrvatskog, amplitude u visini glasa su češće, ima dosta turcizama i tudjica, a psovke su dignute na razinu umjetnosti.
Hrvatski književni jezik ima ravnomjerniju amplitudu, sporiji ritam, za slušatelja je vjerojatnije zahtjevniji. Hrvati zato dosta koriste facijalne
ekspresije.
Hrvati nisu “operirani od humora”. Istina, ne pričaju viceve kao Bosanci, nemaju provale kao Srbi, ali imaju doskočice. Taj suhi humor
je donekle sličan britanskom, ali nailazimo ga kod pisaca već početkom XX. stoljeća, tako da su britanske serije samo umjereno utjecale.
Ali, generalno, Hrvati su alergični na srpski, a naročito ako viču (a Srbi kao i Talijani gotovo uvijek viču). Alergični su i na bosanski naglasak, te na slovenski kao takav.
To je kolega ipak prenategnuta usporedba. Britanski humor je autoironičan a mi taj refleks nemamo i plašimo ga se.
Hrvati su dobro operirani od humora, iznimka je dalmatinski humor koji pokazuje jedan specifičan mediteranski melos.
Srpski humor ima tu autoironiju ali je balkanski vrlo prost neki put do neukusa, bosanski je s druge strane počesto jdnostavno banalan i glup.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Mi smo to taman počeli učit kad je počeo rat tako da fala kurcu klinasto pismo nismo morali učit.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Henry Bergson je jedan od prvih koji je pisao o smijehu a i dan danas je smijeh i komika pomalo enigma.
2015-08-06
koliko hrvati "razumu " srpski
nista lazljivije i umisljenije nisam cuo
sjebani ste od umisljenosti
obicna u gamad
obicna u gamad
Guest- Guest
pizzon wrote:koliko hrvati razumu srpski
obicna u gamad
dok Srbima hrvatski zvuči otmjenije, pristojnije, čak i romantično.
Ti si pizdune čisti dokaz.
Tvom prostom, seljačkom i srčanom balkanluku.................naš hrvatski je izazov i nešto gospodski. Uostalom zato stalno tu kmečiš i obilaziš oko ograde :p
2015-08-06
“Donekle” epi “donekle”.
Naravno, Hrvati se groze autoironije, ali smo u tom posvemašnjem odustajanju od toga da se zagledamo u zrcalo puno manje licemjerni od Srba i Bošnjaka.
Koji si prigovaraju, ali to sve ipak ispadne na kraju nekako dobro, zdravo, narodski i normalno....
A kao dva, vole se zajebavati na svoj račun, ali ne vole čuti ni suhoparnu činjenicu koja dovodi u pitanje nacionalnu mitomaniju (kao ni Hrvati, ali velim, mi smo u startu se prestali pretvarati). A ako im na zajebanciju vratiš, prorade čakije i utoke.
Naravno, Hrvati se groze autoironije, ali smo u tom posvemašnjem odustajanju od toga da se zagledamo u zrcalo puno manje licemjerni od Srba i Bošnjaka.
Koji si prigovaraju, ali to sve ipak ispadne na kraju nekako dobro, zdravo, narodski i normalno....
A kao dva, vole se zajebavati na svoj račun, ali ne vole čuti ni suhoparnu činjenicu koja dovodi u pitanje nacionalnu mitomaniju (kao ni Hrvati, ali velim, mi smo u startu se prestali pretvarati). A ako im na zajebanciju vratiš, prorade čakije i utoke.
£otk@-
2019-02-12
pizzon wrote:koliko hrvati "razumu " srpski
obicna u gamad
Eto vidiš.
Smatram raspravu završenom, ipak ovo dolazi od Vucicevog crijevnog polipa :)
£otk@-
2019-02-12
Moji to samo preskoce, ko turske serije na tevejucrvenkasti wrote:mutava baštarda wrote:Ja popizdim kad čujem srpske youtubere koje dica puštaju...
To moja mala pošta po cijele dane na mobitelu. Užas. Najbolji joj je Dex Rock.
na tatu
dijagram-
2015-08-09
£otk@ wrote:“Donekle” epi “donekle”.
:D
Zato samo poslovno u komunikaciji, hladno :)
Najbolje riješenje... što reće jedan stari čovjek, kad postanješ "jaran" onda dobiju dozvolu da ti j*** m*** ...
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Hektorović wrote:£otk@ wrote:“Donekle” epi “donekle”.
Najbolje riješenje... što reće jedan stari čovjek, kad postanješ "jaran" onda dobiju dozvolu da ti j*** m*** ...
turski i poturički mentalitet
zato "komšiće" jebu gdje stignu i kako hoće
2015-08-06
epikur37 wrote:Hektorović wrote:
turski i poturički mentalitet
zato "komšiće" jebu gdje stignu i kako hoće
Malo ih zbuni kad ih na njihove fore dočekaš hladno, probaju to probiti, onda kad ne uspiju, eventualno odustanu od fora... i uspostaviš poslovan odnos komunikacije. quid pro quo, bez lažne sladunjavosti i lažne bliskosti.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Dobro, ljudi, jel ja vama izgledam kao netko hladan? :)
Ako me netko podjebava lagano, šutim, nema potrebe si uništiti dan. Ako me zajebava, onda vratim.
A i to je došlo sa godinama...
Ako me netko podjebava lagano, šutim, nema potrebe si uništiti dan. Ako me zajebava, onda vratim.
A i to je došlo sa godinama...
£otk@-
2019-02-12
£otk@ wrote:aben wrote:i riječani govoru ko gejevi
Da, istina.
meni purgeri zvuče kao pederi, zanimljivo ne ostali dio sjeverozapadne hrvatske
ali zagreb i okolica s tim deminutivima i anglizmima je stvarno komedija.
Još jednu stvar sam primijetio, na moru su najglasniji: zegepčanci i bosanci.
Zagrepčanci žele svima dati do znanja da su sada tu, evo došli su iz Zagreba i tako to :D
Bosanci čisto intuitivno glasom pokazuju da im je lijepo pa nek to svi znaju :D
2015-08-06
heh heh minirao ti vuk mozakcrvenkasti wrote:vuksadinare wrote:
Ja, vuksadinare, ja sam glup ko kurac.
2014-04-16
Niti je hrvatski samo onaj jezik kojeg slušamo u prijenosima misa iz Vatikana,a niti je srpski samo ono što čujemo u seriji Bolji život.
U okolici Brčkog i Srbi i Hrvati pričaju identično. Čak Hrvati koriste one tipične vlaške epsko-guslarske pridjeve drugijeh,našijeh,svakijeh.
U okolici Brčkog i Srbi i Hrvati pričaju identično. Čak Hrvati koriste one tipične vlaške epsko-guslarske pridjeve drugijeh,našijeh,svakijeh.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:Niti je hrvatski samo onaj jezik kojeg slušamo u prijenosima misa iz Vatikana,a niti je srpski samo ono što čujemo u seriji Bolji život.
pa ne baš, živio sam u brčkom 4 godine.
2015-08-06
epikur37 wrote:£otk@ wrote:aben wrote:i riječani govoru ko gejevi
Da, istina.
meni purgeri zvuče kao pederi, zanimljivo ne ostali dio sjeverozapadne hrvatske
ali zagreb i okolica s tim deminutivima i anglizmima je stvarno komedija.
Još jednu stvar sam primijetio, na moru su najglasniji: zegepčanci i bosanci.
Zagrepčanci žele svima dati do znanja da su sada tu, evo došli su iz Zagreba i tako to :D
Bosanci čisto intuitivno glasom pokazuju da im je lijepo pa nek to svi znaju :D
Repkica, pa nakon pivica a navečer i buncek... :) meni zvuči infantilno.
Da, purgeri se na plaži deru kao da ih netko otvara nožem, još ako imaju dete da se imaju sa kim pogovarati :)
Rusi su isto glasni, ali to nije ono “vidite me na moru sam”. Prirodno su srdačni i glasni. I pijani ko letva.
£otk@-
2019-02-12
Bitno da se mi khmmmmm razumemo.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
jastreb wrote:Niti je hrvatski samo onaj jezik kojeg slušamo u prijenosima misa iz Vatikana,a niti je srpski samo ono što čujemo u seriji Bolji život.
Jastrebe, da si ikada odslušao išta iz Vatikana, znao bi da se najčešće prenosio angelus u podne.
A misa se tamo služi na latinskom, uz propovijed na talijanskom.
Pape jedino čestitaju 4 velika kršćanska blagdana + Božić na hrvatskom, uz ostale jezike.
£otk@-
2019-02-12
Page 3 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Za Hrvate, srpski jezik je "veseo" i "rustikalan": A kako nama zvuči hrvatski?
» Novi srpski ministar opsjednut Hrvatima i Hrvatskom,širi se njegov seksistički tvit
» Papa svjedočio čudu: Hostija se pretvorila u živo srčano tkivo
» U Londonu veselo
» Veselo i na Sinaju
» Novi srpski ministar opsjednut Hrvatima i Hrvatskom,širi se njegov seksistički tvit
» Papa svjedočio čudu: Hostija se pretvorila u živo srčano tkivo
» U Londonu veselo
» Veselo i na Sinaju
Page 3 of 7