Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno
Page 1 of 7
Page 1 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno
[size=57]Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, a Srbi hrvatski čuju ovako[/size]
Korisnik društvene mreže Quora, Louis Stevanovic, postavio je zanimljivo pitanje vezano uz hrvatski i srpski jezik, odnosno, koliko Hrvati razumiju srpski jezik i obrnuto.
Luka Trkanjec, korisnik popularne mreže, dao je ovaj odgovor: Razlike između hrvatskog i srpskog jezika su otprilike na razini razlika između britanskog i australskog engleskog jezika. Smatra se da Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, dok Srbima hrvatski zvuči otmjenije, pristojnije, čak i romantično. To često može dovesti do smiješnih situacija. U leksiku ima dosta razlika (primjerice, susjed/komšija, tisuća/hiljada, domovina/otadžbina), no narodi međusobno dobro razumiju i ove riječi.
Stranac koji uči jedan ili drugi od ova dva jezika će svakako razumjeti oba, ali odmah će se "čuti" koji je naučio. Ove su suptilne razlike takve da čak niti mi, izvorni govornici, ne možemo "fejkati" govor svojih susjeda bez da neko vrijeme živimo ondje i uhvatimo žargon i naglasak, odmah ćemo zapravo biti uhvaćeni.
Kada je riječ o pismu, tu ipak ima više razlika jer Srbi koriste ćirilicu, a Hrvati latinicu. Mlađi Hrvati ćirilicu gotovo uopće ne poznaju, dok su generacije koje su se školovale za vrijeme Jugoslavije ćirilicu naučile u osnovnoj školi.
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/hrvatima-srpski-zvuci-veselo-srcano-i-rustikalno-a-srbi-hrvatski-cuju-ovako-1337587?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=1337587&utm_campaign=FB+page+statusi&fbclid=IwAR12hHqLJp8dwym4s9jAO6ubIbsRxwl1ysx1l9irJmccrk13kv5B19TGN4k - www.vecernji.hr
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/hrvatima-srpski-zvuci-veselo-srcano-i-rustikalno-a-srbi-hrvatski-cuju-ovako-1337587?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=1337587&utm_campaign=FB+page+statusi&fbclid=IwAR12hHqLJp8dwym4s9jAO6ubIbsRxwl1ysx1l9irJmccrk13kv5B19TGN4k - www.vecernji.hr
Korisnik društvene mreže Quora, Louis Stevanovic, postavio je zanimljivo pitanje vezano uz hrvatski i srpski jezik, odnosno, koliko Hrvati razumiju srpski jezik i obrnuto.
Luka Trkanjec, korisnik popularne mreže, dao je ovaj odgovor: Razlike između hrvatskog i srpskog jezika su otprilike na razini razlika između britanskog i australskog engleskog jezika. Smatra se da Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, dok Srbima hrvatski zvuči otmjenije, pristojnije, čak i romantično. To često može dovesti do smiješnih situacija. U leksiku ima dosta razlika (primjerice, susjed/komšija, tisuća/hiljada, domovina/otadžbina), no narodi međusobno dobro razumiju i ove riječi.
Stranac koji uči jedan ili drugi od ova dva jezika će svakako razumjeti oba, ali odmah će se "čuti" koji je naučio. Ove su suptilne razlike takve da čak niti mi, izvorni govornici, ne možemo "fejkati" govor svojih susjeda bez da neko vrijeme živimo ondje i uhvatimo žargon i naglasak, odmah ćemo zapravo biti uhvaćeni.
Kada je riječ o pismu, tu ipak ima više razlika jer Srbi koriste ćirilicu, a Hrvati latinicu. Mlađi Hrvati ćirilicu gotovo uopće ne poznaju, dok su generacije koje su se školovale za vrijeme Jugoslavije ćirilicu naučile u osnovnoj školi.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno
Kako je u jeziku tako je i inače.
Ja srpski razumijem i znam pisati ćirilicu.
Koliko vas na forumu zna isto?
Ja srpski razumijem i znam pisati ćirilicu.
Koliko vas na forumu zna isto?
2015-08-06
meni zvuči seljački i prijetvorno
zvuči pederski, bar ov krajinski srbski, srbski srbski nika nis ni ču
2014-04-16
i, veli ov genijalac, to je isti jezik, samo je pismo i leksik različit
2014-04-16
Je ne znam ni srpski ni ćirilicu i ponosim se time.
crvenkasti-
2014-04-17
Ja odoh raditi, a evo jedna bomba za nedjelju :D
2015-08-06
aben wrote:zvuči pederski, bar ov krajinski srbski, srbski srbski nika nis ni ču
Ma srpski se razlikuje regionalno, ima ona južnjaćka verzija, ima beogradska, šumadijska, vojvođanska...
To ko što zagay hrvatski ima svoje velike razlike od recimo dalmatinske zagore
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
crvenkasti wrote:Je ne znam ni srpski ni ćirilicu i ponosim se time.
Ja znam i jedno i drugo.
ZDS
2015-08-06
Ja popizdim kad čujem srpske youtubere koje dica puštaju...
epikur37 wrote:Ja odoh raditi, a evo jedna bomba za nedjelju :D
Kud ćeš radit nedjeljom?
Na misu!
crvenkasti-
2014-04-17
verujin da je tako, morin presuditi samo na temelju jna slenga zapadne krajine;Hektorović wrote:aben wrote:zvuči pederski, bar ov krajinski srbski, srbski srbski nika nis ni ču
Ma srpski se razlikuje regionalno, ima ona južnjaćka verzija, ima beogradska, šumadijska, vojvođanska...
To ko što zagay hrvatski ima svoje velike razlike od recimo dalmatinske zagore
to je jezik ki ledi krv u žilami, od koga te obuzimo osjećaj - barbari od istoči ante portas
2014-04-16
mutava baštarda wrote:Ja popizdim kad čujem srpske youtubere koje dica puštaju...
To moja mala pošta po cijele dane na mobitelu. Užas. Najbolji joj je Dex Rock.
crvenkasti-
2014-04-17
pa ti to i moroš znati, moroš biti spreman na promjenu bandijereepikur37 wrote:crvenkasti wrote:Je ne znam ni srpski ni ćirilicu i ponosim se time.
Ja znam i jedno i drugo.
ZDS
ako nas srbi osvoju, ti bi bi dobar žandar batinaš u novoj državi
2014-04-16
aben wrote:pa ti to i moroš znati, moroš biti spreman na promjenu bandijereepikur37 wrote:crvenkasti wrote:Je ne znam ni srpski ni ćirilicu i ponosim se time.
Ja znam i jedno i drugo.
ZDS
ako nas srbi osvoju, ti bi bi dobar žandar batinaš u novoj državi
Važno da batinam u ovoj a o sljedećoj o tom po tom....
tutto chiaro :p
2015-08-06
Blaženi google translator , samo klikneš i sve prevede.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
jastreb ce te u paprikas pretvoritiaben wrote:zvuči pederski, bar ov krajinski srbski, srbski srbski nika ni ni ču
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Mislio sam da ih više neću morat slušat ni gledat.
U kurac i internet.
U kurac i internet.
crvenkasti-
2014-04-17
Što ću ako mi se kćerkica uda za Srbina kojeg nađe na internetu?
Eto toga, još par godina ...
Eto toga, još par godina ...
crvenkasti-
2014-04-17
Page 1 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Za Hrvate, srpski jezik je "veseo" i "rustikalan": A kako nama zvuči hrvatski?
» Novi srpski ministar opsjednut Hrvatima i Hrvatskom,širi se njegov seksistički tvit
» Papa svjedočio čudu: Hostija se pretvorila u živo srčano tkivo
» U Londonu veselo
» Veselo i na Sinaju
» Novi srpski ministar opsjednut Hrvatima i Hrvatskom,širi se njegov seksistički tvit
» Papa svjedočio čudu: Hostija se pretvorila u živo srčano tkivo
» U Londonu veselo
» Veselo i na Sinaju
Page 1 of 7