Matica Hrvatska van pameti: patika je tenisica, papuča i šlapa!?!
Page 10 of 13
Page 10 of 13 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13
Re: Matica Hrvatska van pameti: patika je tenisica, papuča i šlapa!?!
Vrlo je lako u standardni književni jezik i rječnike ubaciti neku tuđicu, ali je potrebno daleko više vremena da bi se ona ustalila u svakodnevnom govoru...A naglasak k'o naglasak, geografski uvjetovano.kaja_333 wrote:pa znam, dosta su oni srbizama pokupili. pa čak i naglasak , meni je vrlo sličan nekada slavonski i srpski, nekad evo ni sama nisam sigurna. a dalmoši su riječi baš pokupili..Starhemberg wrote:Ti to pouzdano znaš ili pretpostavljaš?kaja_333 wrote:pa slavonci i dalmatinci, ali to su od srba pokupili.Starhemberg wrote:Pa što se svakodnevnog govora tiče, Slavonci gotovo uvijek kažu patike, rijetko kad sam čuo tenisice.... i to bez onog bre...
Guest- Guest
recimo meni je neki stari dalmatinac objašnjavao kako je operisan prije par godina i tako...pokupili jednostavno izraze
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Nije nužno srbizam, uzmi neku knjigu na hrvatskom jeziku s kraja 19. i početka 20. stoljeća i naći ćeš puno takvih izraza...kaja_333 wrote:recimo meni je neki stari dalmatinac objašnjavao kako je operisan prije par godina i tako...pokupili jednostavno izraze
Guest- Guest
pa to kažem, patika je ubačena, ona je srpska riječ, možda turcizam ali srbi su je ubacili i ustalila se u nekim krajevima. e sada asila želi nas uvjeriti da se svugdje govorilo patika a nije.Starhemberg wrote:
Vrlo je lako u standardni književni jezik i rječnike ubaciti neku tuđicu, ali je potrebno daleko više vremena da bi se ona ustalila u svakodnevnom govoru...A naglasak k'o naglasak, geografski uvjetovano.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Naravno kad niste pričali sa mnom.kaja_333 wrote:pa baš, dobro kažešmarcellus wrote:
Kojih kurčevih devedesetih, ja sam rođen 1964 i nikad nisam čuo ni pročitao riječ "patika" PRIJE devedesete ni u jednim zagrebačkim novinama niti je uživo čuo.
Trinity-
2014-04-17
Da ali je tenis frnacuska riječ, drugo diozalom se može dizati i spuštati znači dvije funkcije "tenisicam" možeš igrati bare 100 sportova, baviti se kriminalom, šetati i jebati znači babe i žabe...Regoč wrote:To što tenisice dolaze od tenis nema nikakve veze. Dizalom se i spuštamo, a odvijačem zapravo odvrćemo, ali i zavrćemo.
Kermit-
2014-04-17
Di je aben? Ovo je tema za njega.
Trinity-
2014-04-17
nije u 19.st. se u dobrim hrvatskim obiteljima uvijek se govorila tenisica i to bez obzira što se ista koristila za krađu drvakaja_333 wrote:pa to kažem, patika je ubačena, ona je srpska riječ, možda turcizam ali srbi su je ubacili i ustalila se u nekim krajevima. e sada asila želi nas uvjeriti da se svugdje govorilo patika a nije.Starhemberg wrote:
Vrlo je lako u standardni književni jezik i rječnike ubaciti neku tuđicu, ali je potrebno daleko više vremena da bi se ona ustalila u svakodnevnom govoru...A naglasak k'o naglasak, geografski uvjetovano.
Kermit-
2014-04-17
pa naglasak u slavoniji je najbliže književnom, dobro bio je, sada je vjerojatno dilerski zagrebački standardkaja_333 wrote:pa znam, dosta su oni srbizama pokupili. pa čak i naglasak , meni je vrlo sličan nekada slavonski i srpski, nekad evo ni sama nisam sigurna. a dalmoši su riječi baš pokupili..Starhemberg wrote:Ti to pouzdano znaš ili pretpostavljaš?kaja_333 wrote:pa slavonci i dalmatinci, ali to su od srba pokupili.Starhemberg wrote:Pa što se svakodnevnog govora tiče, Slavonci gotovo uvijek kažu patike, rijetko kad sam čuo tenisice.... i to bez onog bre...
Kermit-
2014-04-17
Kaja je završila temu molim ključ, samo Kajo što tensisica osim Zegeja Tram 11 i krapinskih pijanaca nitko ne koristi,dobro tu je i dobri Samarđijakaja_333 wrote:Pa tenisica da, patika kažu Srbi a Slavonci i Dalmatinci su to pokupili od njih pa isto tenisice zovu patike.
Kermit-
2014-04-17
to je srpska šatra, ne književni jezikmarcellus wrote:keva, ker - mater, pas.
Kermit-
2014-04-17
asilovski wrote:pa naglasak u slavoniji je najbliže književnom, dobro bio je, sada je vjerojatno dilerski zagrebački standardkaja_333 wrote:pa znam, dosta su oni srbizama pokupili. pa čak i naglasak , meni je vrlo sličan nekada slavonski i srpski, nekad evo ni sama nisam sigurna. a dalmoši su riječi baš pokupili..Starhemberg wrote:Ti to pouzdano znaš ili pretpostavljaš?kaja_333 wrote:pa slavonci i dalmatinci, ali to su od srba pokupili.Starhemberg wrote:Pa što se svakodnevnog govora tiče, Slavonci gotovo uvijek kažu patike, rijetko kad sam čuo tenisice.... i to bez onog bre...
To je zato jer nam je književni pravio Vuk Kraradžić.
crvenkasti-
2014-04-17
Nije istina hrvatski nema nikakve veze sa srpskim, to mi je rekla Kaja ...crvenkasti wrote:asilovski wrote:pa naglasak u slavoniji je najbliže književnom, dobro bio je, sada je vjerojatno dilerski zagrebački standardkaja_333 wrote:pa znam, dosta su oni srbizama pokupili. pa čak i naglasak , meni je vrlo sličan nekada slavonski i srpski, nekad evo ni sama nisam sigurna. a dalmoši su riječi baš pokupili..Starhemberg wrote:Ti to pouzdano znaš ili pretpostavljaš?kaja_333 wrote:pa slavonci i dalmatinci, ali to su od srba pokupili.Starhemberg wrote:Pa što se svakodnevnog govora tiče, Slavonci gotovo uvijek kažu patike, rijetko kad sam čuo tenisice.... i to bez onog bre...
To je zato jer nam je književni pravio Vuk Kraradžić.
Kermit-
2014-04-17
ne zun ča je, nis prečito :(Trinity wrote:Di je aben? Ovo je tema za njega.
jo nosin postoli, čižme ili cavate:)
2014-04-16
Kajo, neke stvari jesu ušle zbog zajednice sa Srbijom, npr. saobraćaj, ali većina sličnosti proizlazi iz iste jezične osnove i turskih utjecaja. Inače je slavonsko narječje leksikom najbliže bosansom.
Nisu babe i žabe, nego baš ono što ja kažem. Dizalicom možeš i spuštati, pomicati lievo, pomicati desno, a ipak je samo dizalica, a ne spuštalica ili pomicalica.asilovski wrote:Da ali je tenis frnacuska riječ, drugo diozalom se može dizati i spuštati znači dvije funkcije "tenisicam" možeš igrati bare 100 sportova, baviti se kriminalom, šetati i jebati znači babe i žabe...Regoč wrote:To što tenisice dolaze od tenis nema nikakve veze. Dizalom se i spuštamo, a odvijačem zapravo odvrćemo, ali i zavrćemo.
u hercegovini,ipak..:)asilovski wrote:pa naglasak u slavoniji je najbliže književnom, dobro bio je, sada je vjerojatno dilerski zagrebački standardkaja_333 wrote:pa znam, dosta su oni srbizama pokupili. pa čak i naglasak , meni je vrlo sličan nekada slavonski i srpski, nekad evo ni sama nisam sigurna. a dalmoši su riječi baš pokupili..Starhemberg wrote:Ti to pouzdano znaš ili pretpostavljaš?kaja_333 wrote:pa slavonci i dalmatinci, ali to su od srba pokupili.Starhemberg wrote:Pa što se svakodnevnog govora tiče, Slavonci gotovo uvijek kažu patike, rijetko kad sam čuo tenisice.... i to bez onog bre...
2014-04-12
Kao djeca tenisice smo zvali skraceno, "tene".
dijagram-
2015-08-09
Patika ili patetika??? Sto je isprano??
2014-04-14
Uhljeb----ukruh.....jebo vas hljeb,ova država i mozgovi ne mogu smislit ni hrvatsku riječ za guzonje ..
v_vlado- Posts : 3077
2015-07-28
Ne stavljaj im i ti sol na ranu, ćerce... Ja san in dovoljan.maggie13 wrote:u hercegovini,ipak..:)asilovski wrote:pa naglasak u slavoniji je najbliže književnom, dobro bio je, sada je vjerojatno dilerski zagrebački standardkaja_333 wrote:pa znam, dosta su oni srbizama pokupili. pa čak i naglasak , meni je vrlo sličan nekada slavonski i srpski, nekad evo ni sama nisam sigurna. a dalmoši su riječi baš pokupili..Starhemberg wrote:Ti to pouzdano znaš ili pretpostavljaš?kaja_333 wrote:pa slavonci i dalmatinci, ali to su od srba pokupili.Starhemberg wrote:Pa što se svakodnevnog govora tiče, Slavonci gotovo uvijek kažu patike, rijetko kad sam čuo tenisice.... i to bez onog bre...
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
Page 10 of 13 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13
Similar topics
» ADIO PAMETI
» Krivokapić: Ovo je pobjeda crnogorskog naroda, Srbija nije moja matica
» Europski parlament usvojio rezoluciju Freda Matića o pravu na pobačaj
» Dnevna doza pameti s oltara
» dosla pameti u epizodi prerezalo
» Krivokapić: Ovo je pobjeda crnogorskog naroda, Srbija nije moja matica
» Europski parlament usvojio rezoluciju Freda Matića o pravu na pobačaj
» Dnevna doza pameti s oltara