Matica Hrvatska van pameti: patika je tenisica, papuča i šlapa!?!
Page 12 of 13
Page 12 of 13 • 1, 2, 3 ... , 11, 12, 13
Re: Matica Hrvatska van pameti: patika je tenisica, papuča i šlapa!?!
Nije, stvarno je tako.aben wrote:možda mi je to od ptsp-a, ali srbi odvratno govoru :(
Regoč- Posts : 35954
2015-08-21
A, to je perfekt, a ne imperativ, malo si me zbunio. Ako već postoji, tim bolje.aben wrote:jebenti neboga, samo ti govorin da si iskovo rič ka već postoji.
Srbi svi i svuda.pizzon wrote:a taj Todoric, el naš, msm, da li je srbin ?
možda je to više beogradski,Regoč wrote:Nije, stvarno je tako.aben wrote:možda mi je to od ptsp-a, ali srbi odvratno govoru :(
nepošteno bi prema meni bilo da neko čuje zagrepčana ili riječanina pa reče da hrvati govoru ko pederi,
ali ne poznivun nijedan drugi srpski govor..
2014-04-16
je :)Regoč wrote:A, to je perfekt, a ne imperativ, malo si me zbunio. Ako već postoji, tim bolje.aben wrote:jebenti neboga, samo ti govorin da si iskovo rič ka već postoji.
2014-04-16
ajde bre, niko pravilnije ne govori s / h od valjevaca sa okolinom.
njih kapiraju svi, srbi, hrvati, bosanci, makedonci, slovnenci,
a a bogami i šiptari. cisto i jasno ! a bogami i bugari kapiraju srpski,
bolje nego mi bugarski.
njih kapiraju svi, srbi, hrvati, bosanci, makedonci, slovnenci,
a a bogami i šiptari. cisto i jasno ! a bogami i bugari kapiraju srpski,
bolje nego mi bugarski.
Guest- Guest
Postoje blage razlike u naglasku pa se lako razlikuju Vojvođani, Beograđani i Šumadinci, a oni s jugoistoka govore torlački, što je gotovo pa bugarski.aben wrote:možda je to više beogradski,Regoč wrote:Nije, stvarno je tako.aben wrote:možda mi je to od ptsp-a, ali srbi odvratno govoru :(
nepošteno bi prema meni bilo da neko čuje zagrepčana ili riječanina pa reče da hrvati govoru ko pederi,
ali ne poznivun nijedan drugi srpski govor..
asilovski wrote:patika - papuča, tenisica, šlapa
kakva glupost debilni zagrebački sleng tenisica koji osim što je debilan i odnosi se isključivo na jedan sport, zamjena je riječ patika koja osim toga nije srpska riječ, jebem ti Maticu u usta...
Takova se obuća najper hasnovala samo za igranje tenisa, pa onda ni neobično ča se to ime preneslo na vsu ostalu obuću ka je izgledom bila prispodobna toj prvobitnoj obući za igranje tenisa. ''Tenisica'' ne spada samo va zagrebački sleng i zdavnih dnevov, dok još nismo niti ti niti ja bili rojeni, ušla je va HSJ. Patika ni izvorna srbska rič nego turcizam (tur. patik), ali prik srbskog jazika je došla vami va Hrvatsku. No dobro, ako vam je srbo-turcizam bolje nego ''tenisica'' .... nek vam bude. Kako Madjari reču? Settenkedő? To bi bile ''vrzmatice''? Ne znam zač si jadovit na MH zarad toga? Pa to im je med ostalimi stvarimi i posal - jazik i jazična pitanja! Bar nigdo dela posal za ki je plaćen va Hrvatskoj. To je zaprav pohvalno.
Stribor-
2015-09-22
Hrvatski jezik postaje opća tragedija i sprdačina. Koliko s jedne strane 'hrvatski' akademici ne odustaju od susjedske mitomanije, yugoslavenstva i takvih sranja, toliko s druge strane ovi jezikoslovci rade takve gluposti kao da pate od teških kompleksa.asilovski wrote:http://www.vecernji.hr/hrvatska/prvi-srpsko-hrvatski-rjecnik-bukvalno-doslovno-saucesce-sucut-1034812
Doslovno se pokušava stvarati problem gdje ga uopće nema. Prvo su počeli sa ću i neću gdje su neću pretvorili u ne ću i takve pizdarije, sad bukvalno-doslovno-temeljno, sućut-saučešće, rekao-kazao i sl. gluposti hoće pretvarati u nešto deseto, samo da to ima što manje sličnosti sa srpskim, crnogorskim, bošnjačkim i sl.
Čisto preseravanje, ali na ljudima je samo neka inzistiraju na regionalnom, zavičajnom govoru i sve će to stjerati u krasni qurac.
Hrvati se pokušavaju praviti najpametnijima na svijetu kako bi sve sveli na unikatno-unikatno dok mnogo veće države imaju daleko više dijalekata, izgovora, naglasaka, raznih riječi i sl. Da ne govorim engleski koji je u hrpi zemalja materinji jezik a opet zna biti toliko nerazumljiv kad Englez ode u Afriku, Australiju i dr. mjesta.
Guest- Guest
Krivo. Pročitaj ovo -> https://www.quora.com/What-are-the-differences-between-running-shoes-basketball-shoes-training-shoes-tennis-shoes-and-other-kinds-of-sneakerscatabbath wrote:Egleski je sneakers a ne running shoes. Btw. ja se sjećam kad sam bio mali i išli smo sa školom u Zg na neki informatički sajam, u jednom djelu di se jede i pije, pekli su se ćevapi ali ovi u Zg su ih prekrstili u "mesne okruglice" ili tako nešto fensišmensi :)
Focusrite- Posts : 2
2018-10-03
Moze mi sad prevesti netko na hrvatski ovo s hrvatskog ? Jer ja ovakve rijeci nisam čula u životu.
“ Dorjecno crkletina je u uličnoj staretinarnici kao i orjusina “
“ Dorjecno crkletina je u uličnoj staretinarnici kao i orjusina “
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Vi u srbiji kažete "patike" i mislite na više vrsta. Mi u hrvatskoj kažemo za tu istu riječ "tenisice". Kod nas su "šlape" isto to što su u engleskom jeziku "slippers", s time da mi za "papuče" kažemo kad mislimo na obuću koju stavljaš na stopala prilikom hodanja po kući dok na sebi nosiš pidžamu ili slično, ali se isključivo nose sa čarapama, a ne bez kao japanke. Uglavnom, papuče moraju biti zatvorene, tople i mekane iznutra i iznad svega podignut stražnji potporanj da jako olakša hodanje po stubištu za razliku od šlapa koje šamaraju petu i često mogu ispast.dzango wrote:Kako sad ovo?asilovski wrote:patika - papuča
Evo par slika za papuče u hrvatskoj:
Primjer 1 -> https://cdn3.jysk.com/getimage/wd2.large/51106
Primjer 2 -> https://img.bfashion.com/products/seo/original/hr/tendenz-%C5%BEenske-papu%C4%8De-137845-422864.jpeg
I par slika za šlape u hrvatskoj:
primjer 1 -> https://www.giblors.com.hr/upload/katalog/2015-5-17_slape_zenske_womans_slipper.jpg
primjer 2 -> https://indexnew.s3.index.hr/64564.JPG?v1
Znači šlape su otvorenije, mogu imati i otvoreni prednji dio da se vide prsti, ali papuče moraju isključivo pokriti cijelo stopalo.
Focusrite- Posts : 2
2018-10-03
a placu berucatabbath wrote:Bezposlen pop jariće krsti (bavi se pizdarijama)
immortal-
2014-04-16
Vaso se veli za VASKUGuest wrote:Karamarkov_vlado wrote:A kako se kaže po matici....pizdurina...
Kako se veli imati vaske na pizdurini ?
Hrvatsko pravosuđe
Hrvatsko pravosuđe
Krpelj.Regoč wrote:Guzonja, uguz i uhljeb ne znače isto. Dok su prve dvie domaće rieči, uhljeb nema hrvatsku zamjenu. Možemo uzeti ukruh, ali možemo potruditi se i probati iznaći svoju.bogomdani wrote:Uguzi..???v_vlado wrote:Uhljeb----ukruh.....jebo vas hljeb,ova država i mozgovi ne mogu smislit ni hrvatsku riječ za guzonje ..
Focusrite wrote: Mi u hrvatskoj kažemo za tu istu riječ "tenisice".
Bo, možda u Metropoli. Jer, dođeš u sportsku butigu i kažeš nešto tipa "hoću kopačke TENISICE za NOGOMET" zvuči nekako retardirano. Ali u metropoli to možda zvuči fensišmensi, neznam, a nije da je u HR tenis naj sport
catabbath-
2015-08-22
Srpsko-Hrvatski objasnidbeni rječnik ... o jebem te živote šta je ovo
Ma rekao sam ja odavno, Hrvati trebaju da usvoje mandarinski kao zvanični jezik i tako će riješiti sve probleme i komplekse radi hrvatsko-srpskih objasnidbenih i neobjasnidbenih jezičkih problema.
Ma rekao sam ja odavno, Hrvati trebaju da usvoje mandarinski kao zvanični jezik i tako će riješiti sve probleme i komplekse radi hrvatsko-srpskih objasnidbenih i neobjasnidbenih jezičkih problema.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Koritari. Naime,krmci, korito i sl. Samo da je korito puno.Eroo wrote:Krpelj.Regoč wrote:Guzonja, uguz i uhljeb ne znače isto. Dok su prve dvie domaće rieči, uhljeb nema hrvatsku zamjenu. Možemo uzeti ukruh, ali možemo potruditi se i probati iznaći svoju.bogomdani wrote:Uguzi..???v_vlado wrote:Uhljeb----ukruh.....jebo vas hljeb,ova država i mozgovi ne mogu smislit ni hrvatsku riječ za guzonje ..
2014-04-14
Start-up, team-building, first hand... Bože, thank ti on hrvatskom language.
Neće me kajkavci i purgeri učiti standardnom hrvatskom jeziku, pravopisu, tuđicama, domaćicama, naglascima itd. isto kao što me neće ni Dalmatinčine, B'sanci, čmarsrbi, Istrijani, Šokci i ostali učiti.
Patike i papuče su bile i bit će. Svi pričaju manje-više zavičajni, nepravilno, koriste tuđice i naglaske, a onda se rugaju ili iščuđavaju ljudima koji govore hrvatski standardni jezik i to formalni, a ne svakodnevni.
Neće me kajkavci i purgeri učiti standardnom hrvatskom jeziku, pravopisu, tuđicama, domaćicama, naglascima itd. isto kao što me neće ni Dalmatinčine, B'sanci, čmarsrbi, Istrijani, Šokci i ostali učiti.
Patike i papuče su bile i bit će. Svi pričaju manje-više zavičajni, nepravilno, koriste tuđice i naglaske, a onda se rugaju ili iščuđavaju ljudima koji govore hrvatski standardni jezik i to formalni, a ne svakodnevni.
Guest- Guest
Page 12 of 13 • 1, 2, 3 ... , 11, 12, 13
Similar topics
» ADIO PAMETI
» Krivokapić: Ovo je pobjeda crnogorskog naroda, Srbija nije moja matica
» Europski parlament usvojio rezoluciju Freda Matića o pravu na pobačaj
» Dnevna doza pameti s oltara
» dosla pameti u epizodi prerezalo
» Krivokapić: Ovo je pobjeda crnogorskog naroda, Srbija nije moja matica
» Europski parlament usvojio rezoluciju Freda Matića o pravu na pobačaj
» Dnevna doza pameti s oltara
» dosla pameti u epizodi prerezalo