Matica Hrvatska van pameti: patika je tenisica, papuča i šlapa!?!
Page 8 of 13
Page 8 of 13 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13
Re: Matica Hrvatska van pameti: patika je tenisica, papuča i šlapa!?!
Jel znaš kaj je kabanica?
Guest- Guest
Aaaa...tako...no nemam ja nista sa Pišta-baćijem..Eva wrote:Ti i Ištvan.bogomdani wrote:sto je to Lajbek?Eva wrote:Baš si lajbekasilovski wrote:Pa nemdtnuta riječ samo tenis nije hrvatska riječ a osim toga oskimoron jer kao se kaže obuća za košarsku, trčanje? tensica za košarsku, tenisica za trčanje ono idiotarija o tome pričamo, a da je došla iz zagrebačkog slenga nema niakakve sumnje sam naglasak i tvorba riječ upućuje na to...Regoč wrote:Iznimno koristan priručnik za sve kojima je stalo njegovati hrvatski jezik u govoru i pismu.
Glede tenisica i patika Marcel je u pravu. Mene Slavonca su moji nastavnici Slavonci još u osnovnjaku osamdesetih ispravljali da su tenisice, a ne patike (nastavnik musliman), uvjet, a ne uslov (profesorica hrvatskoga, ktomu Srbkinja), sustav, a ne sistem (istina brojevni, profesorica matematike).
Izvorno prsluk, jelek, mislim da tak vi u Slavoniji govorite. A u drugom kontekstu, kad ti netko u Zagorju veli da si lajbek, onda si zakurac
Guest- Guest
Sa ovim pedagogica jedu govna. Navodnom rodnom ravnopravnošću kasape jezik.Starhemberg wrote:hrv. pedagoginja - srp. pedagogica
hrv. božica - srp. boginja
dvostruki standardi ili nikakvi standardi?
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Regoč wrote:Iznimno koristan priručnik za sve kojima je stalo njegovati hrvatski jezik u govoru i pismu.
Glede tenisica i patika Marcel je u pravu. Mene Slavonca su moji nastavnici Slavonci još u osnovnjaku osamdesetih ispravljali da su tenisice, a ne patike (nastavnik musliman), uvjet, a ne uslov (profesorica hrvatskoga, ktomu Srbkinja), sustav, a ne sistem (istina brojevni, profesorica matematike).
Naša stara profesorica hrvatskog u gimnaziji, pokojna Đurica Vinja, je obavila odličan posao i nitko nije odande izašao nepismen ili polupismen - ali ona sama je uvijek neoficijelno govorila čistom agramerskom germaniziranom verzijom kajkavštine ko i moja baka - i kad bi je na to upozorili objasnila bi razliku između GOVORNOG jezika koji je uvijek manje ili više dijalektalan i STANDARDNOG jezika kojim u stvarnosti ne govori nitko, osim službeno. Npr. "Deca nek neko ode u onaj moj kotac po gramofon". Isto tako govorila je ekavicom, kao svaki pravi kajkavac. Ali začudo svi su izašli sa vrlo solidnim znanjem, i još bolje, razumijevanjem jezika.
dzango wrote:Sa ovim pedagogica jedu govna. Navodnom rodnom ravnopravnošću kasape jezik.Starhemberg wrote:hrv. pedagoginja - srp. pedagogica
Ne u redu je. Nje pedagoginja - pedagožica da bi se dalo usporediti s boginja - božica
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
A kaj se tebi dogodilo?marcellus wrote:Regoč wrote:Iznimno koristan priručnik za sve kojima je stalo njegovati hrvatski jezik u govoru i pismu.
Naša stara profesorica hrvatskog u gimnaziji, pokojna Đurica Vinja, je obavila odličan posao i nitko nije odande izašao nepismen ili polupismen - ali ona sama je uvijek neoficijelno govorila čistom agramerskom germaniziranom verzijom kajkavštine ko i moja baka - i kad bi je na to upozorili objasnila bi razliku između GOVORNOG jezika koji je uvijek manje ili više dijalektalan i STANDARDNOG jezika kojim u stvarnosti ne govori nitko, osim službeno. Npr. "Deca nek neko ode u onaj moj kotac po gramofon". Isto tako govorila je ekavicom, kao svaki pravi kajkavac. Ali začudo svi su izašli sa vrlo solidnim znanjem, i još bolje, razumijevanjem jezika.
Guest- Guest
Marčelo razumije jezik, ali ni kurca ne kuži.
crvenkasti-
2014-04-17
Vidiš da nemaš pojma. Kako bi tvoja rečenica glasila na srbskom? Matica hrvatska (da, malim slovom) napolje pameti? Ne pačaj se u posle u koje se ne razumiješ.asilovski wrote:pismenost a govoriš bazično srpskim jezikom, osim toga boli me kurac na forumu kako pišem jer je forum, osim toga mislim da si pogrešno shvatio, naime:Regoč wrote:A o pismenosti pokretača teme dovoljno govori naslov: hrvatski je "izvan pameti".
hrv -- srp
van -- napolje
vani -- spolja
Osim toga van nije srspka, a niti nepravilna, već samo zastario prefiks...
Zašto nije pedagogica onda? Isto slovo, ista promjena.marcellus wrote:dzango wrote:Sa ovim pedagogica jedu govna. Navodnom rodnom ravnopravnošću kasape jezik.Starhemberg wrote:hrv. pedagoginja - srp. pedagogica
Ne u redu je. Nje pedagoginja - pedagožica da bi se dalo usporediti s boginja - božica
Guest- Guest
Nije nego je - pedagog. Ne može jezik da se menja trenutnom nakaradnom politikom.marcellus wrote:dzango wrote:Sa ovim pedagogica jedu govna. Navodnom rodnom ravnopravnošću kasape jezik.Starhemberg wrote:hrv. pedagoginja - srp. pedagogica
Ne znam danas, ali ja sam odgojen u ikakvskoj sredini. Književnog jezika sam se naučio u školi.epikur37 wrote:Ikavica se ne govori u hercegovini to se oni furaju na vlaje a vlaji se furaju na dalmatince a dalmoši na bodule
U mojoj kući je bilo i blagog utjecaja(mama) bodulskog dijalekta...
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
dzango wrote:Dobar.crvenkasti wrote:Hrvatski samokres u hrvatskoj ruci na hrvatskoj sljepoočnici.
samokres je iz korienskog pravopisa koji je u stvari radi uvlačanje hići i nasilnog distanciranja od srbije u stvari sastavljen od slaveniziranih oblika njemačkih složenica. Npr. Rundfunk - krugoval
kgh ispred i u čžš, što je to?
crvenkasti-
2014-04-17
Starhemberg wrote:Zašto nije pedagogica onda? Isto slovo, ista promjena.marcellus wrote:dzango wrote:Sa ovim pedagogica jedu govna. Navodnom rodnom ravnopravnošću kasape jezik.Starhemberg wrote:hrv. pedagoginja - srp. pedagogica
Ne znam, vjerojatno po riječniku, jezični standardi su često relativno proizvoljni i ne podliježu uvijek logici, zato postoje nepravilni oblici, nepravilni glagoli, etc
2014-04-16
marcellus wrote:dzango wrote:Dobar.crvenkasti wrote:Hrvatski samokres u hrvatskoj ruci na hrvatskoj sljepoočnici.
samokres je iz korienskog pravopisa koji je u stvari radi uvlačanje hići i nasilnog distanciranja od srbije u stvari sastavljen od slaveniziranih oblika njemačkih složenica. Npr. Rundfunk - krugoval
Zapravo smo prirodno distancirani i Hitler se zajebo, sad se vidi.
crvenkasti-
2014-04-17
keva, ker - mater, pas.
Srbi ne stavljaju zanimanja u ženski rod.Starhemberg wrote:hrv. pedagoginja - srp. pedagogica
Koji si ti poliglot, i slovneščinu vešEro wrote:Ne znam danas, ali ja sam odgojen u ikakvskoj sredini. Književnog jezika sam se naučio u školi.epikur37 wrote:Ikavica se ne govori u hercegovini to se oni furaju na vlaje a vlaji se furaju na dalmatince a dalmoši na bodule
U mojoj kući je bilo i blagog utjecaja(mama) bodulskog dijalekta...
Guest- Guest
Mora se, spolna ravnopravnost. Sad je Džango potvrdio.Regoč wrote:Srbi ne stavljaju zanimanja u ženski rod.Starhemberg wrote:hrv. pedagoginja - srp. pedagogica
Guest- Guest
keva je riječ uzeta iz hebrejskog
crvenkasti-
2014-04-17
Regoč wrote:Srbi ne stavljaju zanimanja u ženski rod.Starhemberg wrote:hrv. pedagoginja - srp. pedagogica
što će reći da je ovo "pedagogica" pogrešan navod i da bi trebalo biti "pedagog (srb) - pedagoginja (hrv)"
2014-04-16
Page 8 of 13 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13
Similar topics
» ADIO PAMETI
» Krivokapić: Ovo je pobjeda crnogorskog naroda, Srbija nije moja matica
» Europski parlament usvojio rezoluciju Freda Matića o pravu na pobačaj
» Dnevna doza pameti s oltara
» dosla pameti u epizodi prerezalo
» Krivokapić: Ovo je pobjeda crnogorskog naroda, Srbija nije moja matica
» Europski parlament usvojio rezoluciju Freda Matića o pravu na pobačaj
» Dnevna doza pameti s oltara