PODCAST VELEBIT:Gost Marčelo Holjevac
Page 2 of 12
Page 2 of 12 • 1, 2, 3, ... 10, 11, 12
Re: PODCAST VELEBIT:Gost Marčelo Holjevac
A Tuđman i velika Hrvatska ?vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
Ona HZHB
KAD CETE VISE GKLEDATI U DRUGE PICKA MU MATERINA
Sora- Posts : 23832
2014-04-29
Da, jedna od vecih gluposti... Jedina veca je o kulturnim rvatima koji su trebali da izvrse uticaj na divlje srpske seljake posle WW1...Pisijada...vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
Sora wrote:On je eksponent KRAJNJE DESNICEnewuser wrote:Zašto je on huškač ? Zato što se u tvojoj glavi ne slaže sa onim što on piše i govori? Tvoje metode i prijetnje su samo ogledalo kakvi ste vi današnji kvazi liberali i demokrati koji ste do jučer njegovali onaj najgori i najagresivniji komunizam koji bi po kratkom postupku rješavao neistomišljenike.Sora wrote:Ma znsm ja da tebe cim se vise pljuje , tim se osjecaj bolje
Ta sorta ljudi raste od svog zla i bedastoce
A gle
Ajmo se kladit da ces proci isto kao SAGOLJ
Jedinična mjera za huškačko izdajničko i lazno novinarstvo
AKO NIJE HUŠKAČ ONDA SAM JA GRETA GARBO POKOJNA
Kaj to ima veze s komunizmom.
Kad cete se vi retardi rijesiti komunističkih aveti i mlatiti s njima ko kurcom
Disadni ste
Nisam nikakvi kvazi ovo ili pno
Ja sam ja
Politicki lijevo na svoj nacin
Ok ako i jeste to je njegovo pravo u čemu je problem?
Ti si huškač ali si oboljela i potrebno ti je liječenje alkohol te uništava i prešla si sve oblike virtualne agresivnost nadam se da nisi takva u stvarnom životu.
Pa ima veze takav je bio njihov metod, i to onaj najgori tamo negdje u samim početcima, odmah likvidiranje, uklanjanje...
Ne bih rekao da si lijevo mislim da bi te svaki čovjek koji je deklariran kao ljevica zaobišao u širokom luku ti nisi lijevo ti se prvo trebaš sabrati i onda racionalno odlučiti.
Last edited by newuser on 2/10/2018, 11:31; edited 1 time in total
newuser- Posts : 1995
2015-09-09
HZHB nije nikakva velika hrvatska, gdje nije bilo takve organizacije u BiH tu nema više hrvatskog naroda. Gledanje u BiH nije drugo to je država i hrvatskog naroda tako je u Ustavu BiH.Sora wrote:A Tuđman i velika Hrvatska ?vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
Ona HZHB
newuser- Posts : 1995
2015-09-09
pa sto je falio..nekidan sam citao na ejdnom vasem portalu kako su neke babe u srbijanskom selu poslije prvog svijetskog rata redovito preklale nekog svog suseljanina koji se nije htio zeniti ili je on kriv sto nije mogao imati djecu..zbog kako s enavodi..'ne pridonose nicim korisno za selo'..taj obicaj je datirao jos od 17 stoljeca..a ukinuto je tridesetih godina 20 stoljeca..u tom selu su uvijek postojale zene koje su lisavale zivota nekorisne muskarce ili seljakeStanojko wrote:Da, jedna od vecih gluposti... Jedina veca je o kulturnim rvatima koji su trebali da izvrse uticaj na divlje srpske seljake posle WW1...Pisijada...vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
takvi ratovi su uvijek produkt socijalne patologije: ona dolazi prvo, voždovi, fireri i slični kasnije, kao prvi rezultat takve patologije. Srbija je bila sjebana, ponižena, iskompleksirana, i u krizi za koju se više nitko nije sjećao kad je počela niti je itko znao kad će završiti; maratonci je zapravo proročki film, šteta što nije napravljen doslovno prema knjizi (dešava se sedamdesetih) da bude jasno ko je stvarno deda pantelija.
sloba ima u svakom neboderu u novom beogradu bar pet komada. Stvar je da se moraju stvoriti uvjeti da takvi isplivaju.
I dan danas je tako, Bogu hvala... jedna baba sad skoro resila jednoh "investitora"... Babe su korektivni faktor u srpskom drustvu!vuksadinare wrote:pa sto je falio..nekidan sam citao na ejdnom vasem portalu kako su neke babe u srbijanskom selu poslije prvog svijetskog rata redovito preklale nekog svog suseljanina koji se nije htio zeniti ili je on kriv sto nije mogao imati djecu..zbog kako s enavodi..'ne pridonose nicim korisno za selo'..taj obicaj je datirao jos od 17 stoljeca..a ukinuto je tridesetih godina 20 stoljeca..u tom selu su uvijek postojale zene koje su lisavale zivota nekorisne muskarce ili seljakeStanojko wrote:Da, jedna od vecih gluposti... Jedina veca je o kulturnim rvatima koji su trebali da izvrse uticaj na divlje srpske seljake posle WW1...Pisijada...vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
newuser wrote:HZHB nije nikakva velika hrvatska, gdje nije bilo takve organizacije u BiH tu nema više hrvatskog naroda. Gledanje u BiH nije drugo to je država i hrvatskog naroda tako je u Ustavu BiH.Sora wrote:A Tuđman i velika Hrvatska ?vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
Ona HZHB
BIH nije država, ali dobro, formalno pravno jest...
...naravno...pa pogledaj kako svrsavaju na vucica...prije toga na kostunicu,slobu....jedino nisu na đinđica i taj je zbog toga platio glavom...marcellus wrote:vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
takvi ratovi su uvijek produkt socijalne patologije: ona dolazi prvo, voždovi, fireri i slični kasnije, kao prvi rezultat takve patologije. Srbija je bila sjebana, ponižena, iskompleksirana, i u krizi za koju se više nitko nije sjećao kad je počela niti je itko znao kad će završiti; maratonci je zapravo proročki film, šteta što nije napravljen doslovno prema knjizi (dešava se sedamdesetih) da bude jasno ko je stvarno deda pantelija.
sloba ima u svakom neboderu u novom beogradu bar pet komada. Stvar je da se moraju stvoriti uvjeti da takvi isplivaju.
2015-09-08
Inace, u periodu do WW1 istoriju srpske i svetske književnosti na beogradskom univerzitetu predaju Bogdan i Pavle Popović, Jovan Skerlić, filozofiju Branislav Petronijević, geografiju Jovan Cvijić, etnologiju Tihomir Đorđević, klasične nauke Veselin Čajkanović, primenjenu matematiku Milutin Milanković, koji dolazi 1909. iz Beča u Beograd za neuporedivo manju platu da bi ovde stvorio naučno delo svetskog značaja. To je vreme u kome u rasejanju žive i stvaraju Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, u kome istoriju pišu Slobodan Jovanović, Stojan Novaković, Mihailo Gavrilović, Stanoje Stanojević, da pomenem samo najveće. Svoja najbolja dela tada daju Milan Rakić, Jovan Dučić, Vladislav Petković Dis, Sima Pandurović. Tada se pojavljuje i mladi teolog Nikolaj Velimirović…vuksadinare wrote:pa sto je falio..nekidan sam citao na ejdnom vasem portalu kako su neke babe u srbijanskom selu poslije prvog svijetskog rata redovito preklale nekog svog suseljanina koji se nije htio zeniti ili je on kriv sto nije mogao imati djecu..zbog kako s enavodi..'ne pridonose nicim korisno za selo'..taj obicaj je datirao jos od 17 stoljeca..a ukinuto je tridesetih godina 20 stoljeca..u tom selu su uvijek postojale zene koje su lisavale zivota nekorisne muskarce ili seljakeStanojko wrote:Da, jedna od vecih gluposti... Jedina veca je o kulturnim rvatima koji su trebali da izvrse uticaj na divlje srpske seljake posle WW1...Pisijada...vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
Takvim ljudima polusvet iz austrougarskih pisoara treba da predstavlja uzor i vodilju... Pisijada...
Tako je i Nušić odvalio robiju jer je srpskoj djeci savjetovao da ne budu junaci, nego babe ;PStanojko wrote:I dan danas je tako, Bogu hvala... jedna baba sad skoro resila jednoh "investitora"... Babe su korektivni faktor u srpskom drustvu!vuksadinare wrote:pa sto je falio..nekidan sam citao na ejdnom vasem portalu kako su neke babe u srbijanskom selu poslije prvog svijetskog rata redovito preklale nekog svog suseljanina koji se nije htio zeniti ili je on kriv sto nije mogao imati djecu..zbog kako s enavodi..'ne pridonose nicim korisno za selo'..taj obicaj je datirao jos od 17 stoljeca..a ukinuto je tridesetih godina 20 stoljeca..u tom selu su uvijek postojale zene koje su lisavale zivota nekorisne muskarce ili seljakeStanojko wrote:Da, jedna od vecih gluposti... Jedina veca je o kulturnim rvatima koji su trebali da izvrse uticaj na divlje srpske seljake posle WW1...Pisijada...vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
Srpska deco što misliti znate
iz ovoga pouku imate:
U Srbiji prilike su tak’e,
babe slave, preziru junake,
zato i vi ne muč’te se džabe,
srpska deco, postanite babe.
he,he....1-2%..sto ej sa onih 98%Stanojko wrote:Inace, u periodu do WW1 istoriju srpske i svetske književnosti na beogradskom univerzitetu predaju Bogdan i Pavle Popović, Jovan Skerlić, filozofiju Branislav Petronijević, geografiju Jovan Cvijić, etnologiju Tihomir Đorđević, klasične nauke Veselin Čajkanović, primenjenu matematiku Milutin Milanković, koji dolazi 1909. iz Beča u Beograd za neuporedivo manju platu da bi ovde stvorio naučno delo svetskog značaja. To je vreme u kome u rasejanju žive i stvaraju Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, u kome istoriju pišu Slobodan Jovanović, Stojan Novaković, Mihailo Gavrilović, Stanoje Stanojević, da pomenem samo najveće. Svoja najbolja dela tada daju Milan Rakić, Jovan Dučić, Vladislav Petković Dis, Sima Pandurović. Tada se pojavljuje i mladi teolog Nikolaj Velimirović…vuksadinare wrote:pa sto je falio..nekidan sam citao na ejdnom vasem portalu kako su neke babe u srbijanskom selu poslije prvog svijetskog rata redovito preklale nekog svog suseljanina koji se nije htio zeniti ili je on kriv sto nije mogao imati djecu..zbog kako s enavodi..'ne pridonose nicim korisno za selo'..taj obicaj je datirao jos od 17 stoljeca..a ukinuto je tridesetih godina 20 stoljeca..u tom selu su uvijek postojale zene koje su lisavale zivota nekorisne muskarce ili seljakeStanojko wrote:Da, jedna od vecih gluposti... Jedina veca je o kulturnim rvatima koji su trebali da izvrse uticaj na divlje srpske seljake posle WW1...Pisijada...vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
Takvim ljudima polusvet iz austrougarskih pisoara treba da predstavlja uzor i vodilju... Pisijada...
2015-09-08
Stanojko wrote:Da, jedna od vecih gluposti... Jedina veca je o kulturnim rvatima koji su trebali da izvrse uticaj na divlje srpske seljake posle WW1...Pisijada...vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
govorim o sredini 19 stoljeća kad su Ilirci htjeli ujedinjenje sa Srbijom jer su računali da će tada već dosta urbanizirana i industrijalizirana Hrvatska, koja je onda ruku na srce kao dio AU monarhije uživala određeni prosperitet i imala građansku inteligenciju i sve to, lako "pokoriti" srbiju koja je tada preko 90 posto bila ruralna i s otprilike toliko nepismenih.
http://www.politika.rs/sr/clanak/370329/Srbija-devetnaestog-veka-u-ocima-stranaca
Većina tekstova u ovoj knjizi, objašnjava Svejn Menesland, uzeta je iz engleskih izvora da bi se izbeglo prevođenje i zadržao originalan jezički stil. To znači da tekstovi ne odražavaju stavove stranaca u celini, već samo engleskih i američkih zvaničnika. Možda će savremeni srpski čitalac naći mnogo neobičnih, čak i uvredljivih komentara i slika, ali tekstovi i slike moraju se ocenjivati kao svedočanstvo onoga vremena – XIX veka.
krivo sam reko, u srbiji sredinom 19 stoljeća nije bilo pismeno deset nego manje od pet posto stanovnika
Према попису становништва из 1866. године, у Србији је било писмено мање од 5% становника.
https://istorijskacitanka.wordpress.com/2012/08/25/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%83-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8-19-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0/
evo ja vam još najmanje udvostručim kolko vas je bilo pismenih a ti se kao nešto ljutiš na mene...
poanta je da su ko što sam rekao u emisiji ilirci htjeli ujedinjenje jer su računali da će hrvatska kao kulturnija lako sebi podrediti srbiju, a zaboravili su da srbija ima vojsku, policiju, i što je najvažije - kralja. Dok hrvatska tada nije imala niti jedan atribut državnosti.
poanta je da su ko što sam rekao u emisiji ilirci htjeli ujedinjenje jer su računali da će hrvatska kao kulturnija lako sebi podrediti srbiju, a zaboravili su da srbija ima vojsku, policiju, i što je najvažije - kralja. Dok hrvatska tada nije imala niti jedan atribut državnosti.
U rvacku pod austrougarskom taj je procenat bio obrnut? hahahahahahahavuksadinare wrote:he,he....1-2%..sto ej sa onih 98%Stanojko wrote:Inace, u periodu do WW1 istoriju srpske i svetske književnosti na beogradskom univerzitetu predaju Bogdan i Pavle Popović, Jovan Skerlić, filozofiju Branislav Petronijević, geografiju Jovan Cvijić, etnologiju Tihomir Đorđević, klasične nauke Veselin Čajkanović, primenjenu matematiku Milutin Milanković, koji dolazi 1909. iz Beča u Beograd za neuporedivo manju platu da bi ovde stvorio naučno delo svetskog značaja. To je vreme u kome u rasejanju žive i stvaraju Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, u kome istoriju pišu Slobodan Jovanović, Stojan Novaković, Mihailo Gavrilović, Stanoje Stanojević, da pomenem samo najveće. Svoja najbolja dela tada daju Milan Rakić, Jovan Dučić, Vladislav Petković Dis, Sima Pandurović. Tada se pojavljuje i mladi teolog Nikolaj Velimirović…vuksadinare wrote:pa sto je falio..nekidan sam citao na ejdnom vasem portalu kako su neke babe u srbijanskom selu poslije prvog svijetskog rata redovito preklale nekog svog suseljanina koji se nije htio zeniti ili je on kriv sto nije mogao imati djecu..zbog kako s enavodi..'ne pridonose nicim korisno za selo'..taj obicaj je datirao jos od 17 stoljeca..a ukinuto je tridesetih godina 20 stoljeca..u tom selu su uvijek postojale zene koje su lisavale zivota nekorisne muskarce ili seljakeStanojko wrote:Da, jedna od vecih gluposti... Jedina veca je o kulturnim rvatima koji su trebali da izvrse uticaj na divlje srpske seljake posle WW1...Pisijada...vuksadinare wrote:ne znam sto je marcelo krivo rekao...najbolji mi je zakljucak...da ono dosao slobo sam od sebe pa eto isao stvarat veliku srbiju i isao u rat a kao vecina srba to nije htjela i slicno...ono snebivali se sto slobo radi
Stanojko wrote:Pardon, ja sam cetnik svuda...Oh_Femder wrote:Salonski ustaša i internetski četnik - dva oka u glaviStanojko wrote:Bio i ostao salonski ustasa. Gomila gluposti. Nula bodova...
Di ti je šubara ili barem šajkača ( ona modernizirana, sa šiltom nije loša)
A ne ptice trkačice na avataru
Високи проценат неписмености у Србији крајем 19. века проузроковала је изразита неписменост сеоског становништва. На размеђу два века Србија је имала 55% писмених варошана и свега 15% писмених сељака. Писменост је 1900. године углавном била својство младих. Узраст до 30 година учествовао је чак са више од 70% у укупном броју писмених у Србији.
Evo ti mali ogled i presek stanja pred WW1 (vidi sta je bila nepismena Srbija, a sta prosveceni zapad):marcellus wrote:evo ja vam još najmanje udvostručim kolko vas je bilo pismenih a ti se kao nešto ljutiš na mene...
Krompir je Ircima bio osnovna hrana jer se porodica mogla prehraniti sa 4−6 puta manje površine nego da se proizvodilo žito. A onda je 1845. godine gljivica phytophthora infestans, koja uzrokuje krompirovu buđ, uništila celokupan rod krompira. London ništa nije preduzeo da Ircima pomogne, iz dva razloga: 1) administraciju metropole nije bilo briga za irske seljake; 2) dominantna ekonomska doktrina tvrdila je da će se „tržište pobrinuti za sve“.
Irska je i te 1845. proizvela dovoljno hrane da niko ne bude gladan, ali su žito i meso sa kolonijalnih veleposeda izvezeni u Britaniju. S druge strane, siromašni irski seljaci teško da su imali dovoljno novaca da na „slobodnom tržištu“ nabave hranu za sebe i svoju porodicu.
Masovna glad u Irskoj 1845. produžila se i sledećih godina, pa je London konačno počeo nešto da preduzima, ali malo i sporo. Tokom tri godine umrlo je milion Iraca, a preko milion i po izbeglo je iz zemlje. Urušavanje društva nastavilo se i kada je glad minula, što se vidi po demografskoj krivulji: pre „velike gladi“ Irska je imala 8 miliona stanovnika, a u 20. vek je ušla s 4 miliona.
Krompirova plamenjača je u nekom trenutku stigla i u Srbiju, ali u njoj niko nije umro od gladi. Srpski seljak bio je slobodan, svoj na svome. Od 1835. godine seljak je vlasnik svog parčeta zemlje i jedino plaća porez srpskoj državi. U Srbiji od 1825. postoje izbori, a gotovo svi seljaci imaju pravo glasa. Srbija je jedina zemlja u Evropi, a možda i u svetu, koja u to vreme ima većinski seljačku skupštinu. Seljak je naoružan i čini osnov narodne vojske. Seljak se žali na činovništvo i knjaza, ali to je tipično naše preterivanje. U doba Kneza Mihaila, vlada ima pet ministara i šest ministarstava, a činovnika ima: u Ministarstvu pravde devet, prosvete jedanaest, inostranih dela trinaest, unutrašnjih dela dvadeset i tri, u vojnom dvadeset i pet, i građevina dvadeset i četiri – ukupno 105 državnih činovnika.
Srbija je od 1830. godine autonomna kneževina, od 1867. u njoj više nema tuđe vojske, samostalno donosi ustav 1869, a od 1878. i formalno je nezavisna država. Pošto ima sopstvenu upravu, Srbija može da se brine za svoj narod. Zakonom iz 1865. godine (potvrđenim i zakonom 1873) određeno je da se seljaku radi bilo kakvog duga ne mogu oduzeti: kuća, plug, kola, volovska zaprega, kobila sa ždrebetom, krava s teletom, 10 ovaca, 5 svinja, 5 koza, alat, hrana do sledeće žetve, a što se zemlje tiče, 5 dana (1 dan = 1.600 kv. hvata) zemlje i okućnica od 1 dana oranja.
Baš zato što je Srbija bila slobodna, u njoj u nije zabeleženo da je neko umro od gladi – ne milion ljudi, kao u Irskoj; ne sto hiljada, ne deset hiljada, ne hiljadu – zaista, u 19. veku nije zabeležen takav slučaj. Bili smo siromašni, ali nismo bili gladni – zahvaljujući tome što smo bili slobodni. I dok je kolonija Irska demografski slabila, slobodna država Srbija je jačala: od 0,7 miliona (1834), brojnost njenog stanpovništva se popela na 2,9 miliona duša (1910).
Zato što je bila kolonija, Irska je zaboravila svoj jezik kojim danas, od 4,7 miliona, tečno govori tek 30.000 ljudi što je manje od 1% stanovnika. Slobodna Srbija svoj jezik je upotpunosti sačuvala.
kad govorim o hrvatskoj kao kulturnijoj - klasična gimnazija u zagrebu je proslavila svojih 400 godina negdje kad sam je ja pohađao otprilike, znači prije jedno sto godina relativno nedavno, Sveučilište u Zagrebu isto tako ovih dana će proslaviti 350 godina postojanja, hrvatska je imala za razliku od srbije sve ovo što stanojko nabraja za 19 stoljeće još u renesansi i kasnije eri prosvjetiteljstva (marulić, bošković, marin držić, junij palmotić itd etc), dakle općenito je u 19 stoljeću Srbija bila zemlja na rubu kršćanske civilizacije o kojoj se znalo otprilike koliko i o subsaharskoj africi, samo ne toliko egzotična i zanimljiva, i za koju je malo koga uopće bilo briga.
Hahahahaha..uglavnom sve srbi...marcellus wrote:kad govorim o hrvatskoj kao kulturnijoj - klasična gimnazija u zagrebu je proslavila svojih 400 godina negdje kad sam je ja pohađao otprilike, značiprije jedno sto godinarelativno nedavno, Sveučilište u Zagrebu isto tako ovih dana će proslaviti 350 godina postojanja, hrvatska je imala za razliku od srbije sve ovo što stanojko nabraja za 19 stoljeće još u renesansi i kasnije eri prosvjetiteljstva (marulić, bošković, marin držić, junij palmotić itd etc), dakle općenito je u 19 stoljeću Srbija bila zemlja na rubu kršćanske civilizacije o kojoj se znalo otprilike koliko i o subsaharskoj africi, samo ne toliko egzotična i zanimljiva, i za koju je malo koga uopće bilo briga.
Stanojko wrote:Hahahahaha..uglavnom sve srbi...marcellus wrote:kad govorim o hrvatskoj kao kulturnijoj - klasična gimnazija u zagrebu je proslavila svojih 400 godina negdje kad sam je ja pohađao otprilike, značiprije jedno sto godinarelativno nedavno, Sveučilište u Zagrebu isto tako ovih dana će proslaviti 350 godina postojanja, hrvatska je imala za razliku od srbije sve ovo što stanojko nabraja za 19 stoljeće još u renesansi i kasnije eri prosvjetiteljstva (marulić, bošković, marin držić, junij palmotić itd etc), dakle općenito je u 19 stoljeću Srbija bila zemlja na rubu kršćanske civilizacije o kojoj se znalo otprilike koliko i o subsaharskoj africi, samo ne toliko egzotična i zanimljiva, i za koju je malo koga uopće bilo briga.
axa...
Similar topics
» PODCAST VELEBIT - Holjevac: Putinove prijetnje nuklearnim oružjem treba ozbiljno shvatiti
» TV Bujica!GOST:Marcel Holjevac
» PODCAST VELEBIT:Robert Valdec-'Arhitekte,akademike,doktore" pomazu mocne organizacije velikim kolicinama novca
» Podcast
» ugasilo podcast
» TV Bujica!GOST:Marcel Holjevac
» PODCAST VELEBIT:Robert Valdec-'Arhitekte,akademike,doktore" pomazu mocne organizacije velikim kolicinama novca
» Podcast
» ugasilo podcast
Page 2 of 12