"Da nije ratova Srbija bi bila Švajcarska"
Page 9 of 14
Page 9 of 14 • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 14
Re: "Da nije ratova Srbija bi bila Švajcarska"
Po meni najznačajnija knjiga:slidingdoorsoperator wrote:Kermit wrote:
Nisu se smtrali Hrvatima već katolicima, kao i sadašnji serbi nisu bili srbi već pravoslavci, u biti gdje je došao pop bili su pravoslavci/srbi, a gdje svečenik katolici/hrvati, a namjerno nisam uzeo BiH jer je srce ove države Dalmacija i kontinentalna Hrvatska a ne Bosna ili hercegovina.
Štokavski je prihvaćen napose kako sam i rekao zbog jugoslovenstva te ideje da se radi o jednom narodu, a kako je jedan narod onda mora biti jedan jezik, ovo posebice jer je kajkavski odnosno čakavski degradiran i odbačen iako je isti držao primat, a isključivo političkim odlukama.
U slavoniji se govorila i govori štokavica jer su Šokci kao prvi doseljenici poslije oslobođenja bili iz Bosne, međutim svi narodi u Bosni su govorili štokavicom, kao i cijela Srbija osim južne (torločki a koji je u biti izvorni), međutim srce i izvor Hrvata nije Bosna nego Dalmacija i Hrvatska
Smatrali su se Hrvatima, a katolici jesu bili, a tada su se uostalom poistovjećivali religijska i narodna pripadnost.
Tko se to u Trojednici od katolika smatrao Srbima?
I pusti sad onu tragikomediju od dubrovačkih Srba katolika, u to nije vjerovao nitko normalan jer je bila riječ o lošoj propagandi koja se brzo ispuhala.
Makar je bilo dosta pravoslavaca koji su se smatrali Hrvatima, posebno nakon što je veći broj njih prihvatio "carsku vjeru" na nagovor iz Beča kako bi dobili neke povlastice.
Inače su danas potomci takvih, a znam ih određeni broj, u najmanju ruku jednako Hrvati kao i bilo koji drugi što govori kako je nacionalna pripadnost prije svega stvar unutarnjeg osjećaja i kulture koju se prihvaća.
Štokavski nije prihvaćen radu jugoslavenske ideje, nego zato da se izbjegne podjela trojednice na štokavski, kajkavski i čakavski dio koja bi se prije ili kasnije ozakonila kao teritorijalna podjela pri čemu bi Slavonija pripala Mađarskoj, banska Hrvatska Austriji, a Dalmacija Italiji. Kulturološki gledano odnosno to bi bila podjela na zone utjecaja koja bi prije ili kasnije bila pretvorena u terotorijalnu podjelu.
Da sad ne spominjem famozne srpsko/slovenske dogovore i planove odnosno one između Jerneja Kopitara i Vuka Karadžića po kojima Hrvatsko Zagorje ide Sloveniji, a štokavski dijelovi Srbiji, ali to je bilo po principu štojebabimilo...
Jedinstveni jezik je dakle značio jedinstvenu naciju, ali u ovom slučaju (Mažuranić) to je značilo onu hrvatsku, a ne jugoslavensku, a ta se ideja u Trojednici uglavnom prihvaća kao okvir za suradnju Srba i Hrvata protiv stranih prisezanja, dakle protiv germanskih, talijanskih i mađarskih utjecaja.
Same pristalice ideje ujedinjavanja južnoslavenskih naroda i zemalja nikada nisu postigli neki jasan konsenzus trebaju li to načiniti u okviru jedne države i nacije ili kao ravnopravnu zajednicu svih južnoslavenskih naroda i država zasebno pri čemu bi se ugledali na K&K monarhiju kroz državnu organizaciju zasebnih zemalja, parlamenata i zakonodavstava koje bi samo dijelile neke osnovne funkcije države.
Možemo voditi povijesne i kulturološke rasprave o tome što je bilo srce hrvatskog nacionalnog bića, ali je očito kako se tu utjecaj bosanskih i hercegovačkih krajeva debelo umanjuje jednostavno zato jer su tamošnji katolici bili teško potlačeni u svom vjerskom pa time i kulturnom što znači i nacionalnom životu u odnosu na muslimane i pravoslavne pa se zbog toga i njihov glas u tom smislu jednostavno puno slabije čuo.
dinko tomašić POLITIČKI RAZVITAK HRVATA |
https://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=100000469
Kermit- Posts : 26479
2014-04-17
crvenkasti wrote:Jezik kojim govorimo i jedni i drugi je sastavio i zapisao Vuk Karadžić i prvi put objavio 1818. u knjizi koja se zove "Srpski rječnik". Učinio je to na nagovor Jerneja Kopitara, slovenskog lingvista i slavista, koji je taj rječnik preveo na latinski i njemački.
Dakle, naš jezik je srpski u koji je Vuk ubacio mnoge izmjene kako bi ga mogli čitati i Hrvati i Slovenci. Npr. slovo "j" je uzeo iz hrvatskog. Znači da je i hrvatski.
Svi govorimo i pišemo "po Vuku", kako su to znale govoriti učiteljice u osnovnoj školi.
Evo baš pred sobom imam knjigu Jerneja Kopitara "Glagolit", koja je napisana na 4 jezika.
Između ostalog u njoj "Hasanaginicu" podpisuje "autor" V. S. Karadžić.
Eroo- Posts : 78957
2016-07-22
PS:
Vuk Karadžić je bio neviđeni lopina i plagijator.
Vuk Karadžić je bio neviđeni lopina i plagijator.
Stvarno?Leviathan2 wrote:boli me kurac
Eroo- Posts : 78957
2016-07-22
Ti nemas pojma ni tko pjeva Billie Jean...a kamo li visepizzon wrote:BB-8 wrote:pizzon wrote:BB-8 wrote:pizzon wrote:
kako sta
koliko dece nakon 4.razreda zna pravilno da procita tekst gde se nabacane strane reci
ne glumite, koji vam je q
zamolio sam konkretan odgovor, a naravno da sam dobio klasično srpsko preseravanje...
djeca u 4. razredu su još u procesu učenja stranih jezika jer su tek prije 3 godine počeli učiti neki strani jezik...
ni posele gimnazije ne znate, ogromna vecina
ni posle fakulteta, ni u mladosti ni u starosti,
ogromna vecnia ne zna, kenjate da znate, samo zvanicno
konkretan si u pičku materinu...aj bok
konkretno i istinito, ajde cao
znate moj q da pisete svi engleski
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
Noor wrote:Ti nemas pojma ni tko pjeva Billie Jean...a kamo li visepizzon wrote:BB-8 wrote:pizzon wrote:BB-8 wrote:
zamolio sam konkretan odgovor, a naravno da sam dobio klasično srpsko preseravanje...
djeca u 4. razredu su još u procesu učenja stranih jezika jer su tek prije 3 godine počeli učiti neki strani jezik...
ja ne znam ?
da nije onaj klinac, iz grupе, џексон 5- problematicni мајкл џексон ??
Guest- Guest
je..on jepizzon wrote:Noor wrote:Ti nemas pojma ni tko pjeva Billie Jean...a kamo li visepizzon wrote:BB-8 wrote:pizzon wrote:
ja ne znam ?
da nije onaj klinac, iz grupе, џексон 5- problematicni мајкл џексон ??
veber wrote:koji si ti kreten.
kveten.
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
kaja wrote:Nas je isto rat zajebo. Mi bi s rojsom, ovim vozačem kamijona iz lecevice , erotskim fotografom Sanaderom i ostalima bili Monte Karlo sigurno..
Rojs je gradio autocestu za 2 milijuna eura po kilometru, Čačić za oko 10, a Kalmeta čak za oko 15. Neke dionice i do 17. Cijene sam iznio po sjećanju, ali to je tu negdje.
Pa ti vidi.
Guest- Guest
slidingdoorsoperator wrote:kaja wrote:Nas je isto rat zajebo. Mi bi s rojsom, ovim vozačem kamijona iz lecevice , erotskim fotografom Sanaderom i ostalima bili Monte Karlo sigurno..
Rojs je gradio autocestu za 2 milijuna eura po kilometru, Čačić za oko 10, a Kalmeta čak za oko 15. Neke dionice i do 17. Cijene sam iznio po sjećanju, ali to je tu negdje.
Pa ti vidi.
jasno im k'o noć. jutarnji i index im lučonoše života.
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
kakvi ste onda vi imbecili ako su vas takvi hrvati prebili ko mačkedzango wrote:Dao je i majmunima šapu, kao i Hrvatima, pa ništa. Mislim, ni kod Hrvata ništa, ali opet. Oni ne odustaju od šape.Eroo wrote:Naravno, tako nam Bog dao. Da je mislio da je bolje imati tri prsta i dao bi tako.dzango wrote:Vi još lakše. Šapom i jedno i drugo.Eroo wrote:Eto ga vi imate prilike zaštit, ali vam je draži hrvatski.Stanojko wrote:
Tuzno je to kad jedan jezik odumre...Stvarno niste ispali fer sto ga niste zastitili... :(
A, pazi, kako bi ti se sve pojednostavilo; tri prsta, tri padeža, lako se pamti.
Znam da su neki dinosauri imali tri, ali su posljedično izumrli.
Šandor Winnetou-
2017-12-31
tre wrote:kakvi ste onda vi imbecili ako su vas takvi hrvati prebili ko mačkedzango wrote:Dao je i majmunima šapu, kao i Hrvatima, pa ništa. Mislim, ni kod Hrvata ništa, ali opet. Oni ne odustaju od šape.Eroo wrote:Naravno, tako nam Bog dao. Da je mislio da je bolje imati tri prsta i dao bi tako.dzango wrote:Vi još lakše. Šapom i jedno i drugo.Eroo wrote:
Eto ga vi imate prilike zaštit, ali vam je draži hrvatski.
A, pazi, kako bi ti se sve pojednostavilo; tri prsta, tri padeža, lako se pamti.
vi nas ?
niste ni videli.
kenjali ste ko grlice, od par neuspelih, propalih mobilizacija.
jedino da bacite a.bombu, pa da unistite i nas i vas, inace,
klasino, pickini dimovi !
vi ste jedino, po tradiciji, pobili i proterali jedan deo gradjana hrvatske,
to vam je u krivi.
plus vam je presudjeno za UZP u BiH, majmuni !
Guest- Guest
Kao što je lijepo velio onaj neki vaš Stepa Stepanović: - Ko izgubi, ima bre pravo i da se ljutipizzon wrote:vi nas ?tre wrote:kakvi ste onda vi imbecili ako su vas takvi hrvati prebili ko mačkedzango wrote:Dao je i majmunima šapu, kao i Hrvatima, pa ništa. Mislim, ni kod Hrvata ništa, ali opet. Oni ne odustaju od šape.Eroo wrote:Naravno, tako nam Bog dao. Da je mislio da je bolje imati tri prsta i dao bi tako.dzango wrote:
Vi još lakše. Šapom i jedno i drugo.
niste ni videli.
to vam je u krivi.
Oh_Femder- Posts : 4103
2016-11-08
Oh_Femder wrote:Kao što je lijepo velio onaj neki vaš Stepa Stepanović: - Ko izgubi, ima bre pravo i da se ljutipizzon wrote:vi nas ?tre wrote:kakvi ste onda vi imbecili ako su vas takvi hrvati prebili ko mačkedzango wrote:Dao je i majmunima šapu, kao i Hrvatima, pa ništa. Mislim, ni kod Hrvata ništa, ali opet. Oni ne odustaju od šape.Eroo wrote:
Naravno, tako nam Bog dao. Da je mislio da je bolje imati tri prsta i dao bi tako.
niste ni videli.
to vam je u krivi.
svaka cast, slavite pobedu na onima koji nosi bili prisutni,
da biste zamaglili zlocin nad sopstvenim gradjanima,
svaka cast !
samo vi slavite....
Guest- Guest
Pa ja to tebi humano dozvoljavam tvoje pravo da se ljutiš što si popušio šljagu koju si i zaslužio Al' ti nikako da ukapiraš. Ma 'ajde onda, ljuti se ti samo i dalje. Nadam se da ti pomažepizzon wrote:svaka cast, slavite pobedu na onima koji nosi bili prisutni,Oh_Femder wrote:Kao što je lijepo velio onaj neki vaš Stepa Stepanović: - Ko izgubi, ima bre pravo i da se ljutipizzon wrote:vi nas ?tre wrote:kakvi ste onda vi imbecili ako su vas takvi hrvati prebili ko mačkedzango wrote:
Dao je i majmunima šapu, kao i Hrvatima, pa ništa. Mislim, ni kod Hrvata ništa, ali opet. Oni ne odustaju od šape.
niste ni videli.
to vam je u krivi.
svaka cast !
samo vi slavite....
Oh_Femder- Posts : 4103
2016-11-08
Oh_Femder wrote:Pa ja to tebi humano dozvoljavam tvoje pravo da se ljutiš što si popušio šljagu koju si i zaslužio Al' ti nikako da ukapiraš. Ma 'ajde onda, ljuti se ti samo i dalje. Nadam se da ti pomažepizzon wrote:svaka cast, slavite pobedu na onima koji nosi bili prisutni,Oh_Femder wrote:Kao što je lijepo velio onaj neki vaš Stepa Stepanović: - Ko izgubi, ima bre pravo i da se ljutipizzon wrote:vi nas ?tre wrote:
kakvi ste onda vi imbecili ako su vas takvi hrvati prebili ko mačke
niste ni videli.
to vam je u krivi.
svaka cast !
samo vi slavite....
tu ste majstori, da udarate sljage na daljinski.
Guest- Guest
Page 9 of 14 • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 14
Similar topics
» Srbija iz prethodnih ratova nista nije naucila!Velikosrpska politika opet u ofanzivi
» Kosovo i Srbija ne mogu voditi ogranicen rat napose Srbija koja i nije nikad bila sposobna voditi ogranicen rat
» Majčica Srbija nikad nije bila u težoj situaciji,još od vremena ustaških genocida
» Glupi Dacic odgovorio Plenkovicu:Srbija nije bila uz Hitlera i provodila holokaust
» Maja Ombašić: “Jugoslavija je bila Švajcarska istočne Evrope. Vratite mi moju zemlju!”
» Kosovo i Srbija ne mogu voditi ogranicen rat napose Srbija koja i nije nikad bila sposobna voditi ogranicen rat
» Majčica Srbija nikad nije bila u težoj situaciji,još od vremena ustaških genocida
» Glupi Dacic odgovorio Plenkovicu:Srbija nije bila uz Hitlera i provodila holokaust
» Maja Ombašić: “Jugoslavija je bila Švajcarska istočne Evrope. Vratite mi moju zemlju!”
Page 9 of 14