strast
Page 5 of 6
Page 5 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: strast
Lijepo,mortal-joint wrote:uživanje u toplini i zvuku ?? (tek navečer)mativka wrote:Željela sam reći kako i pucketanje drveta stvori umirujuću atmosferu gdje osoba je u stanju uživati u toplini i zvuku.slidingdoorsoperator wrote:mativka wrote:A pucketanje!?
Uši odnosno mozak to jednostavno ignoriraju. Navikneš se. Naravno, dok se ne pređe neka prihvatljiva razina.
vinograd sam orezivala oko Nove godine, obrađivala vrt, presađujem ruže, spopalo me ribanje kamena (istraživanje )...
Doista lijep osjećaj u smiraj noći :)
Guest- Guest
slidingdoorsoperator wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:a poanta mog upisa je, ako muziku slušaš sam, onda si možeš nabit i jebene slušalice koje su višestruko jeftinije od dobrog hi fi sustava koji u pravilu nije jeftiniji od nekoliko tisuća eura, ili nekoliko desetaka tisuća ako govorimo o ozbiljnom sustavu.
Sluške su zakon!
U tom slučaju elektrostatske. Nema im premca po kvaliteti zvuka i doživljaju zvučne slike (jedine kod kojih u pravilu nema onog osjećaja da zvuk dolazi iz glave). Doduše, skupe ko' sam vrag, makar ima i onih sa relativno prihvatljivom cijenom (u rangu sa izvrsnim pa čak i vrhunskim dinamičkim slušalicama).
Za sada sam na običnim i dobre su mi kod trčanja ili uvečer uz vino...mogu pojačati da me fizički odvoje od sjedalice ...nikom ne smetam a meni puna snaga.
E sad za neke audiofilske stavrčice o tom po tom. Ne bi bilo loše poboljšati kavlitetu zvuka ali glazba mi je na prvom mjestu i moj doživljaj pa tek onda tehnikalije....
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
a i za sevdah ni potriba trošiti za skupe stvoriepikur37 wrote:slidingdoorsoperator wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:a poanta mog upisa je, ako muziku slušaš sam, onda si možeš nabit i jebene slušalice koje su višestruko jeftinije od dobrog hi fi sustava koji u pravilu nije jeftiniji od nekoliko tisuća eura, ili nekoliko desetaka tisuća ako govorimo o ozbiljnom sustavu.
Sluške su zakon!
U tom slučaju elektrostatske. Nema im premca po kvaliteti zvuka i doživljaju zvučne slike (jedine kod kojih u pravilu nema onog osjećaja da zvuk dolazi iz glave). Doduše, skupe ko' sam vrag, makar ima i onih sa relativno prihvatljivom cijenom (u rangu sa izvrsnim pa čak i vrhunskim dinamičkim slušalicama).
Za sada sam na običnim i dobre su mi kod trčanja ili uvečer uz vino...mogu pojačati da me fizički odvoje od sjedalice ...nikom ne smetam a meni puna snaga.
E sad za neke audiofilske stavrčice o tom po tom. Ne bi bilo loše poboljšati kavlitetu zvuka ali glazba mi je na prvom mjestu i moj doživljaj pa tek onda tehnikalije....
2014-04-16
e, ali to jedno bez drugog ne ide..epikur37 wrote:
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
marcellus wrote:jasambrend wrote:marcellus wrote:jasambrend wrote:debotoijusto wrote:
sto reci ?
Zapravo ne postoji intimniji doživljaj od toga, ali ajd...posebno ako su ti glazbeni afiniteti u raskoraku s 99% ljudi koje poznaješ...jednostavno ne podnosim glazbu koju većina voli slušati, a danas se razdor između tzv. mainstreama i dobre glazbe mjeri u svjetlosnim godinama...
onda si nađeš društvo koje voli istu muziku...
ili si kako je danas način nabiješ slušalice i slušaš nešto svoje, usput hodajući po ulici sa slušalicama jedeš nešto svoje po svom ukusu, nekad se sjedilo za stolom i dijelilo hranu, odlazilo u operu ili na zabavu i dijelilo muziku, danas smo postali divljaci od nekoć civiliziranih ljudi...
a osnovna osobina divljaka je ono što danas zovemo "individualizam".
Marc nismo u srednjoj...nikog u biti ne interesira nečiji glazbeni ukus, a rijetki ga i imaju isprofiliranog...zato je bolje ne maltretirati ni sebe ni okolinu time...svatko ima svoj ispušni ventil, a biti u čoporu samo zato da bi se bilo u čoporu mi i nije neka odlika civiliziranosti...
odlika civiliziranosti je upravo to, biti u čoporu, zajednici, i to u onoj zajednici koja ne dijelu nužno tvoj muzički i svaki drugi ukus
Drustvo imas za druge aktivnosti, ne bazira se zivot na glazbi, ali bas da cu pretrpjeti narodnjake ili techno party samo da bih bio u drustvu, ni u ludilu...sorry, probao, nije islo, a kad mi se ide na pivu, tekmu ili ribolov uvijek si nadem nekog klosara ili par njih, a za ici na koncert imam maksimalno par frendova koji me ne bi u poslali u kurac ili ja njih...uostalom, kakvo ti to drustvo mislis za ozenjenog papka? Evo, zena me uspila nagovoriti da idemo na Harija Roncevica, a da ja nju odvedem na ljeto na QOTSA, Byrnea, Cavea, St. Vincet, a naravno da planiram ici, isli bi poslije mjesecima na bracno savjetovaliste...vidis kako sam tolerantan i uvidavan...
darth_vader-
2014-04-17
mativka wrote:Kako netko jako pametan reče, glazba je pozadina za društvena događanja. Meni dovoljno...
pa u osnovi i jest, većinom
doduše nije da ne volim neki put navečer sjest na miru i opustit se uz nešto barokno i čašu vina. moj muzički ukus ionako se mijenja s godinama, a sad sam u fazi neinvazivne glazbe.
Ali jednostavno glupo mi je kod sterea što omogućava u biti samo jednom slušatelju da dobro čuje muziku. Postoje doduše omnidirekcionalni i kojekakvi zvučnici koji ublažavaju problem, ali on je u biti inherentan stereo sustavu koji je inicijalno zamišljen kao tri zvučnika, pa je na kraju završilo na dva koja daju vrlo nestabilnu zvučni sliku. Stabilna je u sredini, izvan toga nije.
Eto, čisto toliko od mene o tome... i zašto preferiram nešto što audiofili obično preziru, a to su višekanalni sustavi.
Ali jednostavno glupo mi je kod sterea što omogućava u biti samo jednom slušatelju da dobro čuje muziku. Postoje doduše omnidirekcionalni i kojekakvi zvučnici koji ublažavaju problem, ali on je u biti inherentan stereo sustavu koji je inicijalno zamišljen kao tri zvučnika, pa je na kraju završilo na dva koja daju vrlo nestabilnu zvučni sliku. Stabilna je u sredini, izvan toga nije.
Eto, čisto toliko od mene o tome... i zašto preferiram nešto što audiofili obično preziru, a to su višekanalni sustavi.
slidingdoorsoperator wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:a poanta mog upisa je, ako muziku slušaš sam, onda si možeš nabit i jebene slušalice koje su višestruko jeftinije od dobrog hi fi sustava koji u pravilu nije jeftiniji od nekoliko tisuća eura, ili nekoliko desetaka tisuća ako govorimo o ozbiljnom sustavu.
Sluške su zakon!
tjah, za elektrostatske zvučnike inače kažu da su zapravo par velikih slušalica... o tome govorim, kod martin logana koje sam čuo prije par mjeseci makneš glavu 20 cm lijevo ili desno i čarolija nesatane... iako, u sredini zvuče jako, jako dobro...
Na žalost ili srećom.marcellus wrote:mativka wrote:Kako netko jako pametan reče, glazba je pozadina za društvena događanja. Meni dovoljno...
pa u osnovi i jest, većinom
Čisto radi prepoznavanja :)
Guest- Guest
aben wrote:a i za sevdah ni potriba trošiti za skupe stvoriepikur37 wrote:slidingdoorsoperator wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:a poanta mog upisa je, ako muziku slušaš sam, onda si možeš nabit i jebene slušalice koje su višestruko jeftinije od dobrog hi fi sustava koji u pravilu nije jeftiniji od nekoliko tisuća eura, ili nekoliko desetaka tisuća ako govorimo o ozbiljnom sustavu.
Sluške su zakon!
Ne kaže se stvori,
kaže se stvari.
2015-08-06
Noor wrote:e, ali to jedno bez drugog ne ide..epikur37 wrote:
Pa ide jer nisam fokusiran na zvuk nego na glazbu.
Ne moram imati HD ex-thrusound visikofrekventni procesor i duorezonantni beat amplifikator u dnevnom boravku da bih uživao u glazbi.
Dovoljne su solidne sluške ili zvučnici.
Dobro ne kažem da malo bolja tehnika ne bi dobro došla :)
2015-08-06
Upravo toepikur37 wrote:Noor wrote:e, ali to jedno bez drugog ne ide..epikur37 wrote:
Ne moram imati HD ex-thrusound visikofrekventni procesor i duorezonantni beat amplifikator u dnevnom boravku da bih uživao u glazbi.
Kermit-
2014-04-17
Hrvati uvijek pate za formom i pojazivanjem a sadržaj im je posve nebitan, zato ce Tuta bugarin biti ispred nas a mi sa šipcima u bunkeru
Kermit-
2014-04-17
epikur37 wrote:Noor wrote:e, ali to jedno bez drugog ne ide..epikur37 wrote:
Ja sam ti i preporučio malo bolju tehniku. :) Nikakvu ezoteriju, pa čak niti onu tzv. budget tipa.
Inače sam godinama unatrag na kritike o robovanju tehnici, a zanemarivanju glazbe obično odgovarao kako je između slušanja glazbe na trash uređajima i onim relativno kvalitetnim razlika otprilike kao između zamišljanja slušanja glazbe i slušanja na trash uređajima, a to se itekako osjeti.
Nije svatko Mozart pa da je u stanju memorirati pa i slijedeće jutro i zapisati doslovce svaku notu nepoznatog glazbenog djela kojega je čuo prethodne večeri. On je to sve imao u svojem umu, a i poznat je slučaj i Beethovena koji je gluh skladao remek djelo.
I naravno da je nepotrebno nabavljati poluprofesionalnu opremu za upotrebu u kućnim uvjetima za koje ta oprema i nije dizajnirana. :)
Primjerice, u domeni (integriranih) pojačala, Accuphase je uvijek siguran izbor, a za one kojime je preskup, čak i oni najjeftiniji modeli, uvijek ostaje osjetno jeftiniji, ali i izvrsni NAD, poput onog modela kojega sam preporučio marcu još na starom forumu.
No, kad je audio ezoterija u pitanju, to su igre bez granica gdje za neki minimalni kvalitativni pomak (što je često također dvojbeno i jako je vezano uz nekakav osobni glazbeni ukus) potrebno uložiti enormne novce pa cijela stvar postaje apsurdna, poput JMLab-Focal Grande Utopia Be(rilij) modela pasivnih dinamičkih zvučnika odnosno zvučničkih sustava čija cijena debelo prelazi milijun kuna, a svi smo svjesni ne samo domaćih materijalnih ograničenja nego i da cijela stvar na taj način odlazi na teren apsurda.
Zato svi razumni ljudi kojima, barem ogromnoj većini, uostalom i nisu na raspolaganju enormne količine novca rade kompromise i biraju uređaje solidne kvalitete i ne pretjerane cijene, a koji se u pravilu i mogu bolje po svojim parametrima kako tehničkim tako i zvučnim međusobno uskladiti nego je to slučaj sa ezoterijom.
Primjerice, kada su elektrostatske slušalice u pitanju kod nas (Zagreb) imaš odlične modela KingSounda koji skupa sa tranzistorskim pojačalom za slušalice (elektrostatski modeli u pravilu zahtjevaju posebno pojačalo) ne koštaju više od 1 000 eura, ali također imaš i male Stax (Split - MediaAudio) koji svojevremeno nisu koštali više od 2 000 kuna, a sad su tek malo skuplji (ako ih još imaju, jer su prošle godine bili na rasprodaji, ali ih je po sličnoj cijeni moguće nabaviti i negdje vani, u Italiji recimo).
Toliko će te ili tek možda nešto više koštati i vrlo dobri Sennheiserovi dinamički modeli, a Sennheiser je uvijek siguran izbor kada su slušalice u pitanju, makar i kod njih kvaliteta zna prilično varirati pa treba malo mudrovati dok se ne izabere optimalan odnos cijene i kvalitete.
To je debelo neusporedivo sa cijenama iole solidnih zvučničkih sustava kod kojih bez nekih 20 000 kuna nema smisla niti odlaziti u kupnju, makar postoje i mali dvostazni ali zvučno izvrsni dvostazni Dynaudio aktivni zvučnici koji ne koštaju više od 10 000 kuna (neki modeli i osjetno manje), a uz njih je potrebno nabaviti još odvojeno pretpojačalo (a ne integrirano pojačalo ili kombinaciju pre + izlazno) ili čak i nešto manje, a vrlo su praktični i za slušanje sa računalom kao izvorom zvuka.
Ako ti je i tih oko 2 000 kuna za slušalice previše, opet ti ostaje mogućnost kupnje nekog solidnog Sennheiser modela, a kako sam rekao, Sennheiser je uvijek ili skoro uvijek siguran izbor kada su slušalice u pitanju.
Sve je to u službi osobnog uživanja u glazbi. :)
Guest- Guest
marcellus wrote:
tjah, za elektrostatske zvučnike inače kažu da su zapravo par velikih slušalica... o tome govorim, kod martin logana koje sam čuo prije par mjeseci makneš glavu 20 cm lijevo ili desno i čarolija nesatane... iako, u sredini zvuče jako, jako dobro...
Sweet spot. :)
Odnosi se na boldano.
Pa ta je osobina elektrostatika, a i dipolnih zvučnika općenito, (makar je to kod magnetostatika o kojima si ti pričao na starom forumu da bi ih želio nabaviti manje izraženo), jako dobro poznata.
Problem je što je slušanje glazbe preko elektrostatika one man show, jer je sweet spot vrlo uzak, puno uži nego kod čisto dinamičkih modela, što tebi evidentno predstavlja veliki problem, jer nisi sklon glazbu slušati solo.
No, kako si i sam primjetio još na starom forumu, kvaliteta zvuka je uz sasvim razuman potisak i dinamiku, posebno onu mikro, za kućne uvjete jednostavno neusporediva sa dinamičkim modelima.
Čak i u hibridnim kombinacijama gdje uz glavni elektrostatik dolazi i dinamički subwoofer (Martin Logan) sa vrlo niskim rezom se uz ostale kvalitete itekako osjeća kompaktnost zvuka zbog izostanka skretnice, a tu im niti najbolji širokopojasni modeli (Lowther) ne mogu konkurirati niti pod razno već zbog samog principa rada.
U konačnici je sve to stvar izbora. Ako hoćeš najbolju moguću zvučnu kvaliteti, izbor su elektrostatici ili eventualno magnetostatici, ali tada si osuđen na solo slušanje u sweet spotu.
Ako ne voliš glazbu slušati sam, tada ti ne preostaje ništa drugo nego izabrati neku od dinamičkih zvučničkih konfiguracija gdje je sweet spot ipak osjetno širi, makar niti kod njih po tom pitanju situacija nije bajna uz iznimku modela koji uz direktni zvuk koriste u velikoj mjeri i onaj reflektirani od zidova, što ima svoje prednosti, ali u konačnici, posebno u manjim prostorijama pri iole većoj razini glasnoće pretjerano pobuđuje akustiku sobe što uvijek unosi dodatni nered u zvučnu sliku.
Da sad i ne spominjem financije koje uvijek predstavljaju posebno ograničenje u izboru.
Guest- Guest
slidingdoorsoperator wrote:marcellus wrote:
Sweet spot. :)
Odnosi se na boldano.
Pa ta je osobina elektrostatika, a i dipolnih zvučnika općenito, (makar je to kod magnetostatika o kojima si ti pričao na starom forumu da bi ih želio nabaviti manje izraženo), jako dobro poznata.
Problem je što je slušanje glazbe preko elektrostatika one man show, jer je sweet spot vrlo uzak, puno uži nego kod čisto dinamičkih modela, što tebi evidentno predstavlja veliki problem, jer nisi sklon glazbu slušati solo.
No, kako si i sam primjetio još na starom forumu, kvaliteta zvuka je uz sasvim razuman potisak i dinamiku, posebno onu mikro, za kućne uvjete jednostavno neusporediva sa dinamičkim modelima.
Čak i u hibridnim kombinacijama gdje uz glavni elektrostatik dolazi i dinamički subwoofer (Martin Logan) sa vrlo niskim rezom se uz ostale kvalitete itekako osjeća kompaktnost zvuka zbog izostanka skretnice, a tu im niti najbolji širokopojasni modeli (Lowther) ne mogu konkurirati niti pod razno već zbog samog principa rada.
U konačnici je sve to stvar izbora. Ako hoćeš najbolju moguću zvučnu kvaliteti, izbor su elektrostatici ili eventualno magnetostatici, ali tada si osuđen na solo slušanje u sweet spotu.
Ako ne voliš glazbu slušati sam, tada ti ne preostaje ništa drugo nego izabrati neku od dinamičkih zvučničkih konfiguracija gdje je sweet spot ipak osjetno širi, makar niti kod njih po tom pitanju situacija nije bajna uz iznimku modela koji uz direktni zvuk koriste u velikoj mjeri i onaj reflektirani od zidova, što ima svoje prednosti, ali u konačnici, posebno u manjim prostorijama pri iole većoj razini glasnoće pretjerano pobuđuje akustiku sobe što uvijek unosi dodatni nered u zvučnu sliku.
Da sad i ne spominjem financije koje uvijek predstavljaju posebno ograničenje u izboru.
postoji i treća mogućnost, držati se 5.1 sustava koji bar kod filmke muzike i one snimljene na višekanalne sacd-ove anulira problem, usto sub nije loša ideja jer jebiga mjesto gdje ti zvučnici daju najbolji bas obično nije ono gdje daju najbolju sliku (meni je sub postavljen okomito na prednje zvučnike koji su uz dulji zid, on je uz kraći zid i na kontra strani od one na kojoj se sjedi, i tamo se ublenda odlično: kad sam ga pokušavao staviti negdje uz prednje zvučnike, ništa nije pomagalo, nikakvo vrćenje faze niti muvanje u i izvan ćoška).
naravno, velika većina onog što slušaš kao muziku je opet 2.0 jebiga...
glede lowther full range drivera čuo sam ih u onom dućanu na zvonimirovoj koji drži ezoteriju tipa shinda i luxmana, planet audio mislim.
marcellus wrote:
glede lowther full range drivera čuo sam ih u onom dućanu na zvonimirovoj koji drži ezoteriju tipa shinda i luxmana, planet audio mislim.
I kakvi su tvoji subjektivni dojmovi? :)
Je, Planet Audio Video. Luxman i nije neka ezoterija, ali imaju i Accuphase kojega ja uvijek svakome preporučam, jer je to praktički siguran izbor kada je audio elektronika u pitanju, posebno pojačala, a posebno ona integrirana.
Guest- Guest
slidingdoorsoperator wrote:marcellus wrote:
I kakvi su tvoji subjektivni dojmovi? :)
Je, Planet Audio Video. Luxman i nije neka ezoterija, ali imaju i Accuphase kojega ja uvijek svakome preporučam, jer je to praktički siguran izbor kada je audio elektronika u pitanju, posebno pojačala, a posebno ona integrirana.
da pobrkao sam mislio sam na accuphase.
skupo do besmisla.
zvučnik je bio s dodatnim bas driverima i to na stražnjoj strani, mislim nešto švedsko, čudno za lowther zvučnik jer obično imaju samo njega.
zvučao je strandardno za tu klasu cijene, odlično.
btw. da baš imam love... kad smo kod ezoterije... imao bi shindo pretpojačalo. Usput, u Japanu se nađu za maltene bagatelu a na zapadu koštaju ko da su od suhog zlata.
Page 5 of 6