Umro general Praljak
Page 33 of 43
Page 33 of 43 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 38 ... 43
Re: Umro general Praljak
Bio je 23. juli 1993. kada sam kao 17-godišnjak postao logoraš tzv. Herceg-Bosne. U zloglasnoj stolačkoj Koštanoj bolnici boravio sam do 15. oktobra 1993, kada sam, zahvaljujući sestri, koja živi u Švicarskoj, praktično otkupljen za nekoliko hiljada dojč-maraka. Tih gotovo tri mjeseca u kazamatu Herceg-Bosne prekinulo je moje djetinjstvo / mladost i obilježilo moj život. Ubistva, silovanja, progoni, pljačke, zločini i patnje kroz koje je prošlo nehrvatsko stanovništvo na prostoru koji je kontrolisao HVO devedesetih samo su odraz politike etničkog čišćenja i "čiste" Herceg-Bosne, koju su osmislili Franjo Tuđman i Gojko Šušak, a u djelo proveli Mate Boban i šestorka kojoj će danas biti izrečena pravosnažna presuda u Haagu.
Bošnjaci Stoca, Dubravske visoravni i Čapljine još od aprila 1993. bili su praktično u loncu koji se krčkao na vatri strategije udruženog zločinačkog poduhvata – da sve vojno sposobne muškarce zarobi u logore, a starce, žene i djecu protjera na prostor koji je kontrolisala Armija RBiH. Taj prostor trebao je biti ekskluzivna hrvatska teritorija, s nacističkim metodama i zločinima koji su morali uslijediti kako bi se taj plan realizovao.
Od aprila 1993. počela su hapšenja Bošnjaka (bilo da su bili u HVO-u ili u Armiji RBiH), naročito onih koji bi mogli organizovati bilo kakav otpor. Tako su poput arhipelaga mučilišta nicali logori po tzv. Herceg-Bosni – Gabela, Dretelj, Heliodrom, Kočerin, Koštana bolnica...
Koštana je bila pakao
Otac je 1993. bio penzioner – on prestar, a ja premlad – pa smo mislili da će nas nekako logori zaobići. Nažalost, obojica smo završili u arhipelagu mučilišta tzv. Herceg-Bosne. Oca su 3. jula odveli u Gabelu, a ja, valjda zahvaljujući tome što je moja mama izgubila svijest kad me vojnik HVO-a poveo iz dvorišta, dobio dopuštenje da ipak ostanem kući. O očevoj sudbini, pa i da je uopće živ, saznao sam tek pola godine kasnije.
On je za pet mjeseci promijenio tri logora. S trojicom rođaka uhvaćen sam nakon što su naše hrvatske komšije u selo, s oružanom pratnjom, doveli naše familije i pozvali nas da izađemo iz šume i predamo se. Nismo imali izbora. Drugi komšija, inače pripadnik Vojne policije HVO-a, privatnim autom odveo nas je u tadašnji "prihvatni centar" za sve stolačke zarobljenike, bolnicu za koštana oboljenja. Prije, ali naročito poslije toga ona će za nas ostati samo Koštana, upamćena po zlu koje smo tamo preživjeli.
Prvo što sam vidio kad sam kročio u Koštanu bio je visoki, ćelavi policajac koji je preda mnom premlaćivao mog poznanika M. Hota, koji će kasnije poginuti negdje u okolini Mostara. Najteži trenutak za svakog zatvorenika u Koštanoj bilo je prozivanje; udar svežnja ključeva ili kundaka puške s druge strane vrata, praćen uzvikom nečijeg imena i prezimena. U trenu između te dvije radnje svi, ama baš svi, molili smo Boga da izgovoreno ime bude tuđe. Nakon ispitivanja, koje se odvijalo na spratu, većina izvedenih vraćala se promijenjenog fizičkog izgleda. Kao najmlađi, imao sam "čast i sreću" da me čuvari već prvog dana prozovu i ispitaju. Bližila se ponoć, ali niko se nije ni usuđivao zaspati. Odjednom su se začuli koraci vojnih cokula sve bliže ćelijama. Policajac je otvorio naša vrata, stao na trenutak i prijeteći tiho izgovorio moje ime.
Bošnjaci Stoca, Dubravske visoravni i Čapljine još od aprila 1993. bili su praktično u loncu koji se krčkao na vatri strategije udruženog zločinačkog poduhvata – da sve vojno sposobne muškarce zarobi u logore, a starce, žene i djecu protjera na prostor koji je kontrolisala Armija RBiH. Taj prostor trebao je biti ekskluzivna hrvatska teritorija, s nacističkim metodama i zločinima koji su morali uslijediti kako bi se taj plan realizovao.
Od aprila 1993. počela su hapšenja Bošnjaka (bilo da su bili u HVO-u ili u Armiji RBiH), naročito onih koji bi mogli organizovati bilo kakav otpor. Tako su poput arhipelaga mučilišta nicali logori po tzv. Herceg-Bosni – Gabela, Dretelj, Heliodrom, Kočerin, Koštana bolnica...
Koštana je bila pakao
Otac je 1993. bio penzioner – on prestar, a ja premlad – pa smo mislili da će nas nekako logori zaobići. Nažalost, obojica smo završili u arhipelagu mučilišta tzv. Herceg-Bosne. Oca su 3. jula odveli u Gabelu, a ja, valjda zahvaljujući tome što je moja mama izgubila svijest kad me vojnik HVO-a poveo iz dvorišta, dobio dopuštenje da ipak ostanem kući. O očevoj sudbini, pa i da je uopće živ, saznao sam tek pola godine kasnije.
On je za pet mjeseci promijenio tri logora. S trojicom rođaka uhvaćen sam nakon što su naše hrvatske komšije u selo, s oružanom pratnjom, doveli naše familije i pozvali nas da izađemo iz šume i predamo se. Nismo imali izbora. Drugi komšija, inače pripadnik Vojne policije HVO-a, privatnim autom odveo nas je u tadašnji "prihvatni centar" za sve stolačke zarobljenike, bolnicu za koštana oboljenja. Prije, ali naročito poslije toga ona će za nas ostati samo Koštana, upamćena po zlu koje smo tamo preživjeli.
Prvo što sam vidio kad sam kročio u Koštanu bio je visoki, ćelavi policajac koji je preda mnom premlaćivao mog poznanika M. Hota, koji će kasnije poginuti negdje u okolini Mostara. Najteži trenutak za svakog zatvorenika u Koštanoj bilo je prozivanje; udar svežnja ključeva ili kundaka puške s druge strane vrata, praćen uzvikom nečijeg imena i prezimena. U trenu između te dvije radnje svi, ama baš svi, molili smo Boga da izgovoreno ime bude tuđe. Nakon ispitivanja, koje se odvijalo na spratu, većina izvedenih vraćala se promijenjenog fizičkog izgleda. Kao najmlađi, imao sam "čast i sreću" da me čuvari već prvog dana prozovu i ispitaju. Bližila se ponoć, ali niko se nije ni usuđivao zaspati. Odjednom su se začuli koraci vojnih cokula sve bliže ćelijama. Policajac je otvorio naša vrata, stao na trenutak i prijeteći tiho izgovorio moje ime.
Sora- Posts : 23832
2014-04-29
Čekić i injekcija
Tih desetak sekundi – koliko je trebalo da se popnemo uza stepenice – sjećat ću se cijeli život. Kad sam kročio na posljednji stepenik, strah koji me dotad paralizovao, uvlačeći se u kosti, nestao je. Pitanja su bila uobičajena: gdje mi je oružje i gdje se kriju ostali? I onda iznova, samo drugim redom. Sa svakim odrečnim odgovorom čekić, kojim je "isljednik" stalno mahao, približavao se mojoj glavi.
Osim čekića, kao načini uvjeravanja služile su injekcije, koje su u sebi imale crvenkasti sok, a policajac koga sam znao čitav život prijeteći mi je objašnjavao da ću nakon njih govoriti istinu. I taman kad sam pomislio da me odatle neće izvući niko i ništa, jedan policajac HVO-a, koga sam poznavao, naredio je da me premjeste u kuhinju. To me spasilo.
U dvije ćelije, u kojima može boraviti 15-ak ljudi, početkom augusta bilo nas je barem 80. Ćelije su ustvari bile ostave, u njima hladno čak i usred hercegovačkog ljeta, svi zajedno metar-dva pod zemljom i samo jedan prozorčić na kojem su bile rešetke. Većina je odmah nakon "ispitivanja" bivala deportovana u druge logore. Najgori period bio je početkom augusta, kad su se bojovnici HVO-a surovo iživljavali nad porodicom Đulić iz Podgrede: njih su udarali palicama, "ušicama" motike, strujom, željeznim motkama...
Mučenja su bila gotovo neprekidna i trajala su dugo u noć. Koristila se struja, razne šipke, motike, injekcije. Hodnici su bili krvavi. Mučeni ljudi modri. Koštana je bila pakao. Da policajci ne bi bili opterećeni "poslom", u nekim slučajevima komšije Hrvati pristizale su u "pomoć". Salem i Vejsil Đulić ubijeni su tako.
Tih desetak sekundi – koliko je trebalo da se popnemo uza stepenice – sjećat ću se cijeli život. Kad sam kročio na posljednji stepenik, strah koji me dotad paralizovao, uvlačeći se u kosti, nestao je. Pitanja su bila uobičajena: gdje mi je oružje i gdje se kriju ostali? I onda iznova, samo drugim redom. Sa svakim odrečnim odgovorom čekić, kojim je "isljednik" stalno mahao, približavao se mojoj glavi.
Osim čekića, kao načini uvjeravanja služile su injekcije, koje su u sebi imale crvenkasti sok, a policajac koga sam znao čitav život prijeteći mi je objašnjavao da ću nakon njih govoriti istinu. I taman kad sam pomislio da me odatle neće izvući niko i ništa, jedan policajac HVO-a, koga sam poznavao, naredio je da me premjeste u kuhinju. To me spasilo.
U dvije ćelije, u kojima može boraviti 15-ak ljudi, početkom augusta bilo nas je barem 80. Ćelije su ustvari bile ostave, u njima hladno čak i usred hercegovačkog ljeta, svi zajedno metar-dva pod zemljom i samo jedan prozorčić na kojem su bile rešetke. Većina je odmah nakon "ispitivanja" bivala deportovana u druge logore. Najgori period bio je početkom augusta, kad su se bojovnici HVO-a surovo iživljavali nad porodicom Đulić iz Podgrede: njih su udarali palicama, "ušicama" motike, strujom, željeznim motkama...
Mučenja su bila gotovo neprekidna i trajala su dugo u noć. Koristila se struja, razne šipke, motike, injekcije. Hodnici su bili krvavi. Mučeni ljudi modri. Koštana je bila pakao. Da policajci ne bi bili opterećeni "poslom", u nekim slučajevima komšije Hrvati pristizale su u "pomoć". Salem i Vejsil Đulić ubijeni su tako.
Ubistva tokom 'ispitivanja'
Koštana se lagano praznila kako je vrijeme odmicalo. Do septembra smo ostali samo nas trojica: moj rođak Salko Obradović, čijeg su oca – mog amidžu – ubili negdje na putu za Čapljinu, vodeći ga iz Koštane, Smajo Gutošić, mirni autoelektričar, koji je, nakon što je pušten iz logora, završio u Arizoni, i ja. Potom su nas na dvije sedmice prebacili u stolački "civilni" zatvor, dok novi logoraši, također iz Borojevića, koji su se uspijevali kriti sve do septembra, ne budu ispitani.
Tokom "ispitivanja" ubijen je Suad Obradović, 27-godišnji mladić, čiji je mlađi brat samo godinu ranije poginuo u Ošanićima u borbi sa Srbima, kao pripadnik HVO-a. Ibro Razić, kuhar čiji su uštipci bili na glasu u Stocu i okolini, također je mučen do iznemoglosti. Kasnije je prebačen u Gabelu, gdje je, tako izmučen, i umro. Salko, Smajo i ja, zahvaljujući garantnim pismima i hiljadama maraka iskorištenim da se podmaže administracija HVO-a, u oktobru smo uspjeli stići u Zagreb.
Neki dan je u prvostepenom postupku za najteže zločine od Drugog svjetskog rata u Evropi, uključujući genocid u Srebrenici, na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen Ratko Mladić. Preživjeli logoraši, žrtve i rodbina stradalih od tzv. Herceg-Bosne, evo, također iščekuju neku vrstu pravde. Ove dvije presude važne su za buduće generacije, bez obzira kako to sadašnji politički lideri spinovali kao novu međunacionalnu mržnju.
Koštana se lagano praznila kako je vrijeme odmicalo. Do septembra smo ostali samo nas trojica: moj rođak Salko Obradović, čijeg su oca – mog amidžu – ubili negdje na putu za Čapljinu, vodeći ga iz Koštane, Smajo Gutošić, mirni autoelektričar, koji je, nakon što je pušten iz logora, završio u Arizoni, i ja. Potom su nas na dvije sedmice prebacili u stolački "civilni" zatvor, dok novi logoraši, također iz Borojevića, koji su se uspijevali kriti sve do septembra, ne budu ispitani.
Tokom "ispitivanja" ubijen je Suad Obradović, 27-godišnji mladić, čiji je mlađi brat samo godinu ranije poginuo u Ošanićima u borbi sa Srbima, kao pripadnik HVO-a. Ibro Razić, kuhar čiji su uštipci bili na glasu u Stocu i okolini, također je mučen do iznemoglosti. Kasnije je prebačen u Gabelu, gdje je, tako izmučen, i umro. Salko, Smajo i ja, zahvaljujući garantnim pismima i hiljadama maraka iskorištenim da se podmaže administracija HVO-a, u oktobru smo uspjeli stići u Zagreb.
Neki dan je u prvostepenom postupku za najteže zločine od Drugog svjetskog rata u Evropi, uključujući genocid u Srebrenici, na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen Ratko Mladić. Preživjeli logoraši, žrtve i rodbina stradalih od tzv. Herceg-Bosne, evo, također iščekuju neku vrstu pravde. Ove dvije presude važne su za buduće generacije, bez obzira kako to sadašnji politički lideri spinovali kao novu međunacionalnu mržnju.
Mene je. Iskreno rečeno.Sora wrote:Jel vas bar malo sram
Al me isto muci da ni jedan musliman nije osuđen.
Sumnjam da oni bas nisu zlocine radili.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
jesu, i to dosta, narocito u istocnoj bosni ali i po ostatku bosne je bilo jebenokaja wrote:Mene je. Iskreno rečeno.Sora wrote:Jel vas bar malo sram
Mislis da bi to opravdalo zlocine kpje su počinili HVO .
Ili sta l ne razumijem.
Sta to sad opravdava tu strašnu zlocinacku ekipu s tim propalim projektom HZHB a kpji ujedno povlači hrvatsku u provaliju. :kidd:
Leviathan2 wrote:jesu, i to dosta, narocito u istocnoj bosni ali i po ostatku bosne je bilo jebenokaja wrote:Mene je. Iskreno rečeno.Sora wrote:Jel vas bar malo sram
Jesu li imali plan POLITICKI ZA TE ZLOCINE ILI SU BILI POJEDINAČNI EKSCESI .
Ako jesu navedi .
I zar se nije radilo o obrani golog zivota
Ovo je očiti primjer zbog čega će presuda u budućnosti imati posljedice po hrvatski narod.Sora wrote:Šta bi to onda bila neka bolja situacija u pogledu tvojih osjecaja krivnje ?kaja wrote:Mene je. Iskreno rečeno.Sora wrote:Jel vas bar malo sram
Ili sta l ne razumijem.
Sta to sad opravdava tu strašnu zlocinacku ekipu s tim propalim projektom HZHB a kpji ujedno povlači hrvatsku u provaliju. :kidd:
Guest- Guest
Mozes ti sviratiEroo wrote:Sora wrote:U ljeto 1993., Hrvatska Republika Herceg-Bosna i HVO su proveli akciju masovnog hapšenja bošnjačkih muškaraca diljem doline Neretve, uključujući i Bošnjaka koji su služili u HVO-u, te ih zatvorila u logoru Dretelj. Mnogi od zatvorenika su bili civili. Tijekom kolovoza i rujna 1993., kriteriji HVO-a za puštanje zatvorenika na slobodu bili su brak sa Hrvaticom ili posjedovanje vize i pisma garancije da će napustiti BiH.[5]
Uvjeti u logoru bili su teški i nezdravi zbog prenapučenosti, loše ventilacije i manjka kreveta. HVO je davala zatvorenicima malo hrane i vode. Barem jedan zatvorenik je navodno preminuo u srpnju 1993. zbog vrućine.[5]
Bilo je također zabilježeno da je HVO povremeno tukla, ali i psihički napastovala zatvorenike. Bošnjaci u izoliranim ćelijama su bili osobito premlaćivani i ponižavani.[5]
Barem četvero zatvorenika poginulo je u tom razdoblju u Dretelju.[5] Međunarodni odbor Crvenog križa dobio je dozvolu posjetiti lokaciju tek u rujnu 1993. Tada je HVO premjestila neke zatvorenike u Silos u Čapljini, kako bi prikrila znakove okrutnog psihičkog i fizičkog ponašanja.[5]
Ti "logori" su bili hoteli s 5* u usporedbu s Grabovicom, Križančevim selom, Buhinim kućama, Trusinom pa haaaj do Zenice.
Što se nije uspjelo skloniti kod Srba nije ni preživjelo...Za sve postoje i snimci, ništa nikome ne treba lagati.
Drugo, "logori" su bili "zbirni centri", jer u općem ludilu se moralo pobrinuti za sigurnost civila iz suprotnog tabora.
A ti, kokoško, možeš i dalje svirati qrtzu, to je tak' svejedno...
Pogrebnu
I to mi je svejedno jer stvarno ..sto nije vrijedno zivota ne treba ni zivjeti
Kuizis kamenjarac ?
kad je ustanovljen sud u Nürnbergu sudilo se samo nacistima koji su zapoceli i vodili rat.
nikom nije palo na pamet da sudi amerima, britima, francuzima ili rusima koji su sa svojim saveznicima formirali ratne i radne logore, silovali zene, deportirali milijune ljudi i etnicki ocistili veliki dio evrope od preostalih nijemaca.
haag je sve vrijednosti nürnberskog procesa pogazio u blatu izjednacavanja nacisticke srbije sa zrtvama njihove agresije u smislu: svi su oni jednako krivi i "zlocin je zlocin".
to se naravno ne moze primijeniti na plave kacige Nizozemaca koji su prepustili Srebrenicu srpskim koljacima, ili Euroforcima pod cijim je nadzorom Vukovar predan srpskim cetnicima na izivljavanje.
ja se stidim Evrope i Stjepana Mesica i njegovih istomisljenika koji su izdali Hrvatsku licemjernom politickom sudu u Haagu.
nikom nije palo na pamet da sudi amerima, britima, francuzima ili rusima koji su sa svojim saveznicima formirali ratne i radne logore, silovali zene, deportirali milijune ljudi i etnicki ocistili veliki dio evrope od preostalih nijemaca.
haag je sve vrijednosti nürnberskog procesa pogazio u blatu izjednacavanja nacisticke srbije sa zrtvama njihove agresije u smislu: svi su oni jednako krivi i "zlocin je zlocin".
to se naravno ne moze primijeniti na plave kacige Nizozemaca koji su prepustili Srebrenicu srpskim koljacima, ili Euroforcima pod cijim je nadzorom Vukovar predan srpskim cetnicima na izivljavanje.
ja se stidim Evrope i Stjepana Mesica i njegovih istomisljenika koji su izdali Hrvatsku licemjernom politickom sudu u Haagu.
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
A nije pogresna politika Hercegovaca ?mativka wrote:Ovo je očiti primjer zbog čega će presuda u budućnosti imati posljedice po hrvatski narod.Sora wrote:Šta bi to onda bila neka bolja situacija u pogledu tvojih osjecaja krivnje ?kaja wrote:Mene je. Iskreno rečeno.Sora wrote:Jel vas bar malo sram
Ili sta l ne razumijem.
Gle , narod .
Nadajmo se da ce prezivjeti. Bar po tudinama, irskama i njemackama.
Vi.
Ti.
Takvi ko ti koji se ovdje upinju prebaciti krivce na druge ... VI CETE UMRIJETI U PUSTOŠI SVOG SRCA .
I U SVOM GOVNU .
UMRIJET CETE KO ROBOVI I IZDAJNICI .
u bijedi. Jer necete uvijek moci zivjeti od opljačkanog .
Kradete i krali ste ,obicni kokošari koji su zgrabili bogatstvo iz socijslizma ali . OTETO PROKLETO.
CRKNITE LOPOVI, LAZLJIVCI I OPSJENARI.
NECETE MENI PRIDAVATI VASA GOVNA
Nema više ni samozvane zločinačke Armije BiH, kao ni Alijine samozvane BiH.Sora wrote:Sta to sad opravdava tu strašnu zlocinacku ekipu s tim propalim projektom HZHB a kpji ujedno povlači hrvatsku u provaliju. :kidd:
Sve to je ukinuto zajedno sa HZHB.Takavje bio jebeni sporazum, kad se stvarala tvorevina FBiH.
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Sudilo de i kolaborantima.flumen wrote:kad je ustanovljen sud u Nürnbergu sudilo se samo nacistima koji su zapoceli i vodili rat.
Sta ti seres .
Sudilo se u Beogradu hrpi kolaboranata i domacih izdajnika
Sud u Haagu je osnovao Tuđman misleći da ce biti samo sud za srbe.
E pa , onda je to morao misliti i kad je slao vojsku u Bosnu .
Ne da hoćemo, nego ćeš ih po svoj prilici i jesti.Sora wrote:NECETE MENI PRIDAVATI VASA GOVNA
2016-07-22
ajde ne seri glupaco.Sora wrote:Sudilo de i kolaborantima.flumen wrote:kad je ustanovljen sud u Nürnbergu sudilo se samo nacistima koji su zapoceli i vodili rat.
Sta ti seres .
koliki idiot moras biti kad gazis po svojoj ustaskoj proslosti. rahmetli babo ti se u grobu prevrce - majmunice
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
Nedo Bog nužde, isto bi se dogodilo ponovo u sličnoj situaciji.Sora wrote:Sudilo de i kolaborantima.flumen wrote:kad je ustanovljen sud u Nürnbergu sudilo se samo nacistima koji su zapoceli i vodili rat.
Sta ti seres .
Šta ti je tu sporno?
2016-07-22
vec ih jede blesacaEroo wrote:Ne da hoćemo, nego ćeš ih po svoj prilici i jesti.Sora wrote:NECETE MENI PRIDAVATI VASA GOVNA
flumen-
2015-08-21
Ne bi opravdalo.Sora wrote:Šta bi to onda bila neka bolja situacija u pogledu tvojih osjecaja krivnje ?kaja wrote:Mene je. Iskreno rečeno.Sora wrote:Jel vas bar malo sram
Ili sta l ne razumijem.
Al ovako ostavlja okus nepravde.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Koji idiot moras biti da pljuješ po gradu u kojem zivisflumen wrote:ajde ne seri glupaco.Sora wrote:Sudilo de i kolaborantima.flumen wrote:kad je ustanovljen sud u Nürnbergu sudilo se samo nacistima koji su zapoceli i vodili rat.
Sta ti seres .
koliki idiot moras biti kad gazis po svojoj ustaskoj proslosti. rahmetli babo ti se u grobu prevrce - majmunice
Srecom te Riječani ne jrbu ni 5 % to su normalni ljudi odim tebe
Bosna je hrvatska pokrajina. Normalno je da Hrvati brane svoje.
flumen-
2015-08-21
flumen wrote:vec ih jede blesacaEroo wrote:Ne da hoćemo, nego ćeš ih po svoj prilici i jesti.Sora wrote:NECETE MENI PRIDAVATI VASA GOVNA
Bogami dok sam tu na ex iskonu moglo bi se reci
Ali .. budem jos ..malo
Nek vi sami sebe zderete
To vam dođe na isto s jedenjem govna
Page 33 of 43 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 38 ... 43
Similar topics
» General Praljak: HVO u Bosni nisu slabili neprijatelji,vec je on slabljen iznutra
» Umro general Ivo Jelić
» Umro general Marijan Čad
» Na današnji dan-umro general Červenko
» Umro general ABiH Jovo Divjak
» Umro general Ivo Jelić
» Umro general Marijan Čad
» Na današnji dan-umro general Červenko
» Umro general ABiH Jovo Divjak
Page 33 of 43