To je bio hrvatski Alamo-sjecanje na zrtvu Vukovara
Page 11 of 14
Page 11 of 14 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12, 13, 14
Re: To je bio hrvatski Alamo-sjecanje na zrtvu Vukovara
michaellcmacha wrote:ja sam podosta zaintrigiran poviješću svog rodnog grada pogotovo u zadnjih 170 godina gdje unatoč ogromnoj arhivskoj građi ima toliko rupa i toliko nedorečenosti da je to fascinantno... npr vrlo mali broj siščana zna da je jedan od ponajvećih zaslužnika Grada Siska jedan talijan iz osoppa koji je kao vrstan graditelj došao u sisak i u sisku izgradio prekrasne zgrade i zdanja (tj talijanska obitelj u 3 generacije) od kojih je krajnji i najplodonsoniji izdanak Petar na kraju završio kao siromašak jadnik i bijednik umrijevši u neimaštini 1957 godine a njegova supruga Slava 1977 u tadašnjoj Crkvi Pr. Sv. Križa, i taj i takav čovjek i njegova žena su bili iskreni hrvatski domoljubi iako on talijan porijeklom uvjereni hrvatski nacionalist isključivo orijentiran na stvaranje što pravednijeg i poštenijeg okvira za sve članove društva iako je bio kapitalist, poslodavac i veleposjednik.... i da smatran je bio ustaškim simpatizerom iako je u ono vrijeme činio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne prijateljima židovima i pravoslavcima i on i njegova supruga koja je rasprodala znatan dio svog imetka i uložila ga u skupljanje pomoći za djecu u u sisačkim sabirnim centrima koji su okvalificirani kao logori smrti... iako ta kvalifikacija slijedom stvarnog činjeničnog stanja ne prileži.... ali dobro to je neka druga tema...kic wrote:epikur37 wrote:Mi nemamo nacionalnu elitu, za to treba vremena i kontinuiteta. I snage.
a sad jedna ustaška ali realna rečenica, naša elita je smaknuta u par navrata..
lokalna povijest bi trebala biti u kurikulumu ako već imamo to obvezno obrazovanje..
metodolog je lijepio dosta tih presuda oduzimanja imovine, kuća i sl, čisto zato, jer su kapitalisti ili nepoćudni.. to je jedan vid produktivne elite koji je utrt u dim i prašinu..
ma to je vi za vi opetovanja povijesnih grešaka i istovjetnih zabluda....mativka wrote:Na žalost, centralizacija je učinila svoje, a lokalpatriotizam je dirigiran nekim drugim idealima.michaellcmacha wrote:mi smo o defaultu usmjereni ka rješidbi aktualnog, trenutnog sadašnjeg s ciljem zadovoljenja prije svega egzistencijalnih potreba... a evo kako je zborio jedan naš kroničar s kraja 19 stoljeća konkretno za moj grad koji je u to doba bio prosperitetan s objektivno nesagledivim potencijalima za napredovanje i kontinuirani rast.... zvao se fabijan kovačmativka wrote:Iskreno,
i meni Miha kojeg sam čitala s onako, vjerom u bolje sutra, danas djeluje gordo....
"Uz trgovce zasluživao je i u
blagostanju živio i kirijaš i ladjar i škartiraš i bajeraš
i razni ini radnici i obrtnici, no nitko se nije
brinuo za općenitost, za kakve napredne općinske
uredbe, od kojih bi i kasnije potomstvo imalo
koristi. Nije bilo lokalnog patriotizma ni osjećaja
za to mjesto. Ljudi trgovačkog stališa našli su svoj
užitak u velegradovima, a stekavši imetak mnogi
se i sasvim preselili tamo, dok drugi nisu imali
vlastite inicijative ni mogućnosti da što započmu.
Svima je dobro išlo, pa se mislilo da će uvijek tako
ići"
eto to se može preslikati i u današnje vrijeme samo sa malo drukčijom društvenom stvarnošću po pitanju ere u kojoj živimo i danas živih dionika ovog novog vremena ...
2015-08-08
danas turisti koji dođu u sisak idu pogledati "kolusijeve" građevine... ja sam uvjerenja da današnji građevinari sa današnjom tehnologijom i kapitalom nisu u stanju izvoditi tako složene i u estetskom a opet i iskoristivom smislu visoko efektivne građevine... pazi sve su to objekti građeni krajem 19 vijeka i u prvih 15 godina 20 vijeka a sve i jedna su danas funkcionalne i s vrlo malim izmjenama neke imaju čak i autentičnu stolariju i namještaj... i pazi ne radi se o jednoj ili dvije građevine nego o desecima zgrada koje su sve monumentalnih dimenzija...kic wrote:michaellcmacha wrote:ja sam podosta zaintrigiran poviješću svog rodnog grada pogotovo u zadnjih 170 godina gdje unatoč ogromnoj arhivskoj građi ima toliko rupa i toliko nedorečenosti da je to fascinantno... npr vrlo mali broj siščana zna da je jedan od ponajvećih zaslužnika Grada Siska jedan talijan iz osoppa koji je kao vrstan graditelj došao u sisak i u sisku izgradio prekrasne zgrade i zdanja (tj talijanska obitelj u 3 generacije) od kojih je krajnji i najplodonsoniji izdanak Petar na kraju završio kao siromašak jadnik i bijednik umrijevši u neimaštini 1957 godine a njegova supruga Slava 1977 u tadašnjoj Crkvi Pr. Sv. Križa, i taj i takav čovjek i njegova žena su bili iskreni hrvatski domoljubi iako on talijan porijeklom uvjereni hrvatski nacionalist isključivo orijentiran na stvaranje što pravednijeg i poštenijeg okvira za sve članove društva iako je bio kapitalist, poslodavac i veleposjednik.... i da smatran je bio ustaškim simpatizerom iako je u ono vrijeme činio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne prijateljima židovima i pravoslavcima i on i njegova supruga koja je rasprodala znatan dio svog imetka i uložila ga u skupljanje pomoći za djecu u u sisačkim sabirnim centrima koji su okvalificirani kao logori smrti... iako ta kvalifikacija slijedom stvarnog činjeničnog stanja ne prileži.... ali dobro to je neka druga tema...kic wrote:epikur37 wrote:Mi nemamo nacionalnu elitu, za to treba vremena i kontinuiteta. I snage.
lokalna povijest bi trebala biti u kurikulumu ako već imamo to obvezno obrazovanje..
metodolog je lijepio dosta tih presuda oduzimanja imovine, kuća i sl, čisto zato, jer su kapitalisti ili nepoćudni.. to je jedan vid produktivne elite koji je utrt u dim i prašinu..
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
U sisačkoj.mativka wrote:U kojoj je Sisak županiji?
a taj čovjek kao posljednji izdanak te vrle, poduzetne obitelji je doslovno pogažen ko zadnja ništarija... i takvih slučajeva bezbroj u ovoj državi, na ovom prostoru....michaellcmacha wrote:danas turisti koji dođu u sisak idu pogledati "kolusijeve" građevine... ja sam uvjerenja da današnji građevinari sa današnjom tehnologijom i kapitalom nisu u stanju izvoditi tako složene i u estetskom a opet i iskoristivom smislu visoko efektivne građevine... pazi sve su to objekti građeni krajem 19 vijeka i u prvih 15 godina 20 vijeka a sve i jedna su danas funkcionalne i s vrlo malim izmjenama neke imaju čak i autentičnu stolariju i namještaj... i pazi ne radi se o jednoj ili dvije građevine nego o desecima zgrada koje su sve monumentalnih dimenzija...kic wrote:michaellcmacha wrote:ja sam podosta zaintrigiran poviješću svog rodnog grada pogotovo u zadnjih 170 godina gdje unatoč ogromnoj arhivskoj građi ima toliko rupa i toliko nedorečenosti da je to fascinantno... npr vrlo mali broj siščana zna da je jedan od ponajvećih zaslužnika Grada Siska jedan talijan iz osoppa koji je kao vrstan graditelj došao u sisak i u sisku izgradio prekrasne zgrade i zdanja (tj talijanska obitelj u 3 generacije) od kojih je krajnji i najplodonsoniji izdanak Petar na kraju završio kao siromašak jadnik i bijednik umrijevši u neimaštini 1957 godine a njegova supruga Slava 1977 u tadašnjoj Crkvi Pr. Sv. Križa, i taj i takav čovjek i njegova žena su bili iskreni hrvatski domoljubi iako on talijan porijeklom uvjereni hrvatski nacionalist isključivo orijentiran na stvaranje što pravednijeg i poštenijeg okvira za sve članove društva iako je bio kapitalist, poslodavac i veleposjednik.... i da smatran je bio ustaškim simpatizerom iako je u ono vrijeme činio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne prijateljima židovima i pravoslavcima i on i njegova supruga koja je rasprodala znatan dio svog imetka i uložila ga u skupljanje pomoći za djecu u u sisačkim sabirnim centrima koji su okvalificirani kao logori smrti... iako ta kvalifikacija slijedom stvarnog činjeničnog stanja ne prileži.... ali dobro to je neka druga tema...kic wrote:epikur37 wrote:Mi nemamo nacionalnu elitu, za to treba vremena i kontinuiteta. I snage.
2015-08-08
michaellcmacha wrote:danas turisti koji dođu u sisak idu pogledati "kolusijeve" građevine... ja sam uvjerenja da današnji građevinari sa današnjom tehnologijom i kapitalom nisu u stanju izvoditi tako složene i u estetskom a opet i iskoristivom smislu visoko efektivne građevine... pazi sve su to objekti građeni krajem 19 vijeka i u prvih 15 godina 20 vijeka a sve i jedna su danas funkcionalne i s vrlo malim izmjenama neke imaju čak i autentičnu stolariju i namještaj... i pazi ne radi se o jednoj ili dvije građevine nego o desecima zgrada koje su sve monumentalnih dimenzija...kic wrote:michaellcmacha wrote:ja sam podosta zaintrigiran poviješću svog rodnog grada pogotovo u zadnjih 170 godina gdje unatoč ogromnoj arhivskoj građi ima toliko rupa i toliko nedorečenosti da je to fascinantno... npr vrlo mali broj siščana zna da je jedan od ponajvećih zaslužnika Grada Siska jedan talijan iz osoppa koji je kao vrstan graditelj došao u sisak i u sisku izgradio prekrasne zgrade i zdanja (tj talijanska obitelj u 3 generacije) od kojih je krajnji i najplodonsoniji izdanak Petar na kraju završio kao siromašak jadnik i bijednik umrijevši u neimaštini 1957 godine a njegova supruga Slava 1977 u tadašnjoj Crkvi Pr. Sv. Križa, i taj i takav čovjek i njegova žena su bili iskreni hrvatski domoljubi iako on talijan porijeklom uvjereni hrvatski nacionalist isključivo orijentiran na stvaranje što pravednijeg i poštenijeg okvira za sve članove društva iako je bio kapitalist, poslodavac i veleposjednik.... i da smatran je bio ustaškim simpatizerom iako je u ono vrijeme činio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne prijateljima židovima i pravoslavcima i on i njegova supruga koja je rasprodala znatan dio svog imetka i uložila ga u skupljanje pomoći za djecu u u sisačkim sabirnim centrima koji su okvalificirani kao logori smrti... iako ta kvalifikacija slijedom stvarnog činjeničnog stanja ne prileži.... ali dobro to je neka druga tema...kic wrote:epikur37 wrote:Mi nemamo nacionalnu elitu, za to treba vremena i kontinuiteta. I snage.
vjerujem, ja u zadnje vrijeme kad gledam filmove iz 70ih i prije mislim si, čovječe koja kvalitetna roba, danas bi to koštalo :))
u biti su te generacije siromašnije od nas daleko, ali nose kvalitetnije hlače, jakne, kapute, koje godinama i godinama budu..
zato je vintage danas skup
A, da...Regoč wrote:U sisačkoj.mativka wrote:U kojoj je Sisak županiji?
Što će nam toliko županija?
Pa o toj se najmanje zna!
Guest- Guest
Radi decentraliziranoga razvoja.mativka wrote:Što će nam toliko županija?
Kada i hoće li se to uopće dogoditi?Regoč wrote:Radi decentraliziranoga razvoja.mativka wrote:Što će nam toliko županija?
(malo sam se pravila blesava da dam malo na dramaturgiji) ;)
Guest- Guest
Regoč wrote:Radi decentraliziranoga razvoja.mativka wrote:Što će nam toliko županija?
:D
Ne seri, i prosječno inteligentnom je jasno da je ovo kupus od administrativno-državnog ustrojstva.
Drugi par rukava je što e nikom ne da pikati u to....
A morat će se.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
aben ze zarazio a :Dmativka wrote:A, što ja znam,Leviathan2 wrote:kaki te fasist spopo sad :Dmativka wrote:Aha, ok,Leviathan2 wrote:da, al nije isto, kod nas je vodja imao funkciju samo kad je bio alarm, nakon alarma u rangu bilo kojeg clana plemena, nije moga nikom nis naredit nit ga se hranilo i oblacilo i slicno, naravno da je imao status casne osobe al nis vise od togamativka wrote:
Čuj, i danas predsjednica ima ovlasti samo u alarm situacijama ;)
vi ste se danas izvitoperili totalno
nametnuli vam se sjecikese i kojekakvi niskoristi kao vodje jer su vam upakirali par sharenih laza i uvjerili vas da se bore i brinu za vas
fašist, jel to misliš? :)
postalo to kao poštapalica meni :)
Obraćaš se meni pa govoriš u množini :)
prizna j
da, al nije isto, kod nas je vodja imao funkciju samo kad je bio alarm, nakon alarma u rangu bilo kojeg clana plemena, nije moga nikom nis naredit nit ga se hranilo i oblacilo i slicno, naravno da je imao status casne osobe al nis vise od toga
vi ste se danas izvitoperili totalno
nametnuli vam se sjecikese i kojekakvi niskoristi kao vodje jer su vam upakirali par sharenih laza i uvjerili vas da se bore i brinu za vas
fašist, jel to misliš? :)
postalo to kao poštapalica meni :)
Obraćaš se meni pa govoriš u množini :)
prizna j
Guest- Guest
Trebalo bi,epikur37 wrote:Regoč wrote:Radi decentraliziranoga razvoja.mativka wrote:Što će nam toliko županija?
Ne seri, i prosječno inteligentnom je jasno da je ovo kupus od administrativno-državnog ustrojstva.
A morat će se.
a, hoće li se, vidjeti ćemo.
Guest- Guest
evo što je taj "sirotan" izgradio tj njegova obitelj jer se radilo o obiteljskom poslovanjukic wrote:michaellcmacha wrote:danas turisti koji dođu u sisak idu pogledati "kolusijeve" građevine... ja sam uvjerenja da današnji građevinari sa današnjom tehnologijom i kapitalom nisu u stanju izvoditi tako složene i u estetskom a opet i iskoristivom smislu visoko efektivne građevine... pazi sve su to objekti građeni krajem 19 vijeka i u prvih 15 godina 20 vijeka a sve i jedna su danas funkcionalne i s vrlo malim izmjenama neke imaju čak i autentičnu stolariju i namještaj... i pazi ne radi se o jednoj ili dvije građevine nego o desecima zgrada koje su sve monumentalnih dimenzija...kic wrote:michaellcmacha wrote:ja sam podosta zaintrigiran poviješću svog rodnog grada pogotovo u zadnjih 170 godina gdje unatoč ogromnoj arhivskoj građi ima toliko rupa i toliko nedorečenosti da je to fascinantno... npr vrlo mali broj siščana zna da je jedan od ponajvećih zaslužnika Grada Siska jedan talijan iz osoppa koji je kao vrstan graditelj došao u sisak i u sisku izgradio prekrasne zgrade i zdanja (tj talijanska obitelj u 3 generacije) od kojih je krajnji i najplodonsoniji izdanak Petar na kraju završio kao siromašak jadnik i bijednik umrijevši u neimaštini 1957 godine a njegova supruga Slava 1977 u tadašnjoj Crkvi Pr. Sv. Križa, i taj i takav čovjek i njegova žena su bili iskreni hrvatski domoljubi iako on talijan porijeklom uvjereni hrvatski nacionalist isključivo orijentiran na stvaranje što pravednijeg i poštenijeg okvira za sve članove društva iako je bio kapitalist, poslodavac i veleposjednik.... i da smatran je bio ustaškim simpatizerom iako je u ono vrijeme činio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne prijateljima židovima i pravoslavcima i on i njegova supruga koja je rasprodala znatan dio svog imetka i uložila ga u skupljanje pomoći za djecu u u sisačkim sabirnim centrima koji su okvalificirani kao logori smrti... iako ta kvalifikacija slijedom stvarnog činjeničnog stanja ne prileži.... ali dobro to je neka druga tema...kic wrote:
vjerujem, ja u zadnje vrijeme kad gledam filmove iz 70ih i prije mislim si, čovječe koja kvalitetna roba, danas bi to koštalo :))
u biti su te generacije siromašnije od nas daleko, ali nose kvalitetnije hlače, jakne, kapute, koje godinama i godinama budu..
i to je samo jedan manji dio njegovog tj njihovog graditeljskog opusa u gradu na tri rijeke, napravili su oni tj izgradili vojarnu u lađarskoj
uz sve to izgradili su oko 30 kilometara nasipa s jedne i druge obale u na gradskim obalama kupe izgradili su obalne suhozidne kamene zaštite od urušavanja i još čudo čuda... i zamisli ni spomena o toj obitelji u ovom gradu gdje se slavi lučki razbijač vlado janić capo koji se nije mogao dogovoriti sa marijanom cvjetkovićem ko će karati nadu dimić pa se ona izbezumljena bacila iz očaja u ruke krvožednim ustašama... jer su se fakeri dogovorili da ju odjebu obojica...
2015-08-08
michaellcmacha wrote:evo što je taj "sirotan" izgradio tj njegova obitelj jer se radilo o obiteljskom poslovanjukic wrote:michaellcmacha wrote:danas turisti koji dođu u sisak idu pogledati "kolusijeve" građevine... ja sam uvjerenja da današnji građevinari sa današnjom tehnologijom i kapitalom nisu u stanju izvoditi tako složene i u estetskom a opet i iskoristivom smislu visoko efektivne građevine... pazi sve su to objekti građeni krajem 19 vijeka i u prvih 15 godina 20 vijeka a sve i jedna su danas funkcionalne i s vrlo malim izmjenama neke imaju čak i autentičnu stolariju i namještaj... i pazi ne radi se o jednoj ili dvije građevine nego o desecima zgrada koje su sve monumentalnih dimenzija...kic wrote:michaellcmacha wrote:ja sam podosta zaintrigiran poviješću svog rodnog grada pogotovo u zadnjih 170 godina gdje unatoč ogromnoj arhivskoj građi ima toliko rupa i toliko nedorečenosti da je to fascinantno... npr vrlo mali broj siščana zna da je jedan od ponajvećih zaslužnika Grada Siska jedan talijan iz osoppa koji je kao vrstan graditelj došao u sisak i u sisku izgradio prekrasne zgrade i zdanja (tj talijanska obitelj u 3 generacije) od kojih je krajnji i najplodonsoniji izdanak Petar na kraju završio kao siromašak jadnik i bijednik umrijevši u neimaštini 1957 godine a njegova supruga Slava 1977 u tadašnjoj Crkvi Pr. Sv. Križa, i taj i takav čovjek i njegova žena su bili iskreni hrvatski domoljubi iako on talijan porijeklom uvjereni hrvatski nacionalist isključivo orijentiran na stvaranje što pravednijeg i poštenijeg okvira za sve članove društva iako je bio kapitalist, poslodavac i veleposjednik.... i da smatran je bio ustaškim simpatizerom iako je u ono vrijeme činio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne prijateljima židovima i pravoslavcima i on i njegova supruga koja je rasprodala znatan dio svog imetka i uložila ga u skupljanje pomoći za djecu u u sisačkim sabirnim centrima koji su okvalificirani kao logori smrti... iako ta kvalifikacija slijedom stvarnog činjeničnog stanja ne prileži.... ali dobro to je neka druga tema...kic wrote:
i to je samo jedan manji dio njegovog tj njihovog graditeljskog opusa u gradu na tri rijeke, napravili su oni tj izgradili vojarnu u lađarskoj
uz sve to izgradili su oko 30 kilometara nasipa s jedne i druge obale u na gradskim obalama kupe izgradili su obalne suhozidne kamene zaštite od urušavanja i još čudo čuda... i zamisli ni spomena o toj obitelji u ovom gradu gdje se slavi lučki razbijač vlado janić capo koji se nije mogao dogovoriti sa marijanom cvjetkovićem ko će karati nadu dimić pa se ona izbezumljena bacila iz očaja u ruke krvožednim ustašama... jer su se fakeri dogovorili da ju odjebu obojica...
architectural revival :))
pratim tu stranicu, i ima prekrasnih zdanja, i dosta ljudi se vraća klasičnom izgledu kuća, jer ovo moderno je bez duha, ljepote i smisla..
cilj mi je napraviti sam kuću.. ali ne na bauštelski način skroz.
Možda nješto sitno, ali je važno prenieti ovlasti na županije.epikur37 wrote:Regoč wrote:Radi decentraliziranoga razvoja.mativka wrote:Što će nam toliko županija?
A morat će se.
Pravila?mativka wrote:Kada i hoće li se to uopće dogoditi?Regoč wrote:Radi decentraliziranoga razvoja.mativka wrote:Što će nam toliko županija?
(malo sam se pravila blesava da dam malo na dramaturgiji) ;)
Ne znam kad će ni hoće li, nisam vidovit, ali bi trebalo.
sisačka biskupija je moguće i jedna od prvooformljenih na prostoru ikadašnje hrvatske :))... a biskup quirin jedan od najznačajnijih katoličkih svetaca zbog beskompromisnog neporicanja vjere u Krista unatoč naglavljenom mlinskom kamenu pred čin utapanja... eto našeg biskupa i njegovog i Kristovog mlinskog kamena... to je inače moja župa i bazilika od oniksa ;) sa kriptama za ukop svih danas živućih hrvatskih biskupamativka wrote:A, da...Regoč wrote:U sisačkoj.mativka wrote:U kojoj je Sisak županiji?
2015-08-08
to su zdanja i vjrujem da se slažeš da imaju vrijednost sama po sebi... ali poanta je u tom da u oficijelnoj povijesti grada ta kao i druge zaslužne obitelji za razvoj grada siska u ovom novijem dobu nemaju svoje mjesto... skoro pa je skroz nepoznato da je sisak imao 17 mauzoleja sa ukopnim kriptama na imanjima ljudi koji su osnivali i stvarali grad u zadnjih 170 godina... da je u samom centru punktirana i zapečaćena kolektivna grobnica u kojoj se nalaze sarkofazi sa 300 glavara i rodonačelnika koji su zbog svog doprinosa ovom modernom razvoju grada zaslužili mjesto u toj grobnici a ona je danas pokrivena neuglednom zgradurinom koja doslovno nagrđuje prostor jer je očito da ne pripada uz te stare građevine a sve samo zato jer je cijeli kompleks iznad kripti srušen, ulaz plombiran i zapečaćen betonskim temeljom "nove" zgrade i dio sisačke ali i hrvatske povijesti otuđen i izložen nepravedno ignorantskom zaboravu...kic wrote:michaellcmacha wrote:evo što je taj "sirotan" izgradio tj njegova obitelj jer se radilo o obiteljskom poslovanjukic wrote:michaellcmacha wrote:danas turisti koji dođu u sisak idu pogledati "kolusijeve" građevine... ja sam uvjerenja da današnji građevinari sa današnjom tehnologijom i kapitalom nisu u stanju izvoditi tako složene i u estetskom a opet i iskoristivom smislu visoko efektivne građevine... pazi sve su to objekti građeni krajem 19 vijeka i u prvih 15 godina 20 vijeka a sve i jedna su danas funkcionalne i s vrlo malim izmjenama neke imaju čak i autentičnu stolariju i namještaj... i pazi ne radi se o jednoj ili dvije građevine nego o desecima zgrada koje su sve monumentalnih dimenzija...kic wrote:
architectural revival :))
pratim tu stranicu, i ima prekrasnih zdanja, i dosta ljudi se vraća klasičnom izgledu kuća, jer ovo moderno je bez duha, ljepote i smisla..
cilj mi je napraviti sam kuću.. ali ne na bauštelski način skroz.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
A, što je s Đakovačkom?michaellcmacha wrote:sisačka biskupija je moguće i jedna od prvooformljenih na prostoru ikadašnje hrvatske :))... a biskup quirin jedan od najznačajnijih katoličkih svetaca zbog beskompromisnog neporicanja vjere u Krista unatoč naglavljenom mlinskom kamenu pred čin utapanja... eto našeg biskupa i njegovog i Kristovog mlinskog kamena... to je inače moja župa i bazilika od oniksa ;) sa kriptama za ukop svih danas živućih hrvatskih biskupamativka wrote:A, da...Regoč wrote:U sisačkoj.mativka wrote:U kojoj je Sisak županiji?
Guest- Guest
Page 11 of 14 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12, 13, 14
Similar topics
» Suti Kajtazi,sute 'hrvatski' mediji - ma to je samo izboden hrvatski vojnik
» Sjećanje na velikog revolucionera Pol Pota
» Je li pandemija odnijela jos jednu zrtvu?
» Sjećanje na 2.maj 1992:25 godina od odbrane Sarajeva i BiH
» DAN BIJELIH TRAKA Sjećanje na 3.000 ubijenih Prijedorčana
» Sjećanje na velikog revolucionera Pol Pota
» Je li pandemija odnijela jos jednu zrtvu?
» Sjećanje na 2.maj 1992:25 godina od odbrane Sarajeva i BiH
» DAN BIJELIH TRAKA Sjećanje na 3.000 ubijenih Prijedorčana
Page 11 of 14