Mate Rimac u NU2: Ne radim samo kada spavam i kenjam
Page 3 of 5
Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Mate Rimac u NU2: Ne radim samo kada spavam i kenjam
Kserks_ wrote:marcellus wrote:kvaka je, što sam već pisa, da tesla 99% prihoda ostvaruje od prodaje električnih auta, a nitko u ovom trenutku ne može prodavati električne aute uz zaradu, jednostavno u ovom trenutku to nije realno, bar ne one relativno velikoserijske.
problem zarade leži isključivo u činjenici da nema prave serijske proizvodnje.nebi ni motori sa unutrašnjim izgaranjem imali dobit, da ih se proizvodi u brojevima koje Tesla izbacuje.
a nene, naprotiv.
toyota je izbacila miljiune hibridnih priusa, 15 godina su radili gubitak na tim autima, ali to su nadoknađivali na corolama proizvedenim u turskoj, i tacomama za amere.
Chevrolet radi stotine tisuća bolta i volta godišnje, i na svakom gubi cca 5.000 dolara, što je doduše manje nego što tesla gubi. Ali za razliku od tesle oni to imaju na čemu pokrit, na suburbanu i cadillac escaladeu koji se prodaje s profitom ono 20 tisuća dolara po primjerku. I naravno coloradu i sierri, kamionetima.
serije nemaju ništa s tim u ovom slučaju, jer baterije koštaju koliko koštaju, i cijena im ne ide dolje s većim serijama nego čak i gore, to nisu čipovi, baterije koriste rijetke i skupe metale.
a tim metalima cijena raste s porastom potražnje i porastom proizvodnje električnih auta.
a ne postoji točka cijene gdje bi prodaja pokrila i fiksne i varijabilne troškove, ni za jedan elektro auto na tržištu. Digni cijenu, pada potražnja, gubitak je veći jer fiksni troškovi rade gubitak na malim serijama. Spusti cijenu, ne pokrivaš trošak proizvodnje. Optimalna cijena u ovom trenutku je ona koja jamči gubitak od par tisuća dolara po autu, veća ili manja cijena vodi u još veće gubitke.
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
ono što je u ovom trenutku u auto industriji profitabilno su SUV-ovi, pick up kamioneti (oduvijek najprofitabilniji segment tržišta), i luksuzna gornja srednja klasa tipa mercedesa e ili bmw-a5 - znači ili auti koji su dovoljno upmarket da ih je moguće skupo prodati a opet se rade u dovoljno velikim serijama i dovoljno jeftino, ili klasični "ladder frame" auti s klasičnom tradicionalnom šasijom, dakle kamioneti i veliki suv-ovi koji se rade u ogromnim serijama uz minimalne troškove razvoja.
U 10 godina ode mi jedno auto kroz benzin...sasvim mi je prihvatljivo da električno auto platim cca 40% više nego benzinca, u deset godina zaradim pola auta.dakle jeftinije je već sada i to znatno, ako gledamo ukupne troškove eksplatacije.marcellus wrote:Kserks_ wrote:marcellus wrote:kvaka je, što sam već pisa, da tesla 99% prihoda ostvaruje od prodaje električnih auta, a nitko u ovom trenutku ne može prodavati električne aute uz zaradu, jednostavno u ovom trenutku to nije realno, bar ne one relativno velikoserijske.
problem zarade leži isključivo u činjenici da nema prave serijske proizvodnje.nebi ni motori sa unutrašnjim izgaranjem imali dobit, da ih se proizvodi u brojevima koje Tesla izbacuje.
a nene, naprotiv.
toyota je izbacila miljiune hibridnih priusa, 15 godina su radili gubitak na tim autima, ali to su nadoknađivali na corolama proizvedenim u turskoj, i tacomama za amere.
Chevrolet radi stotine tisuća bolta i volta godišnje, i na svakom gubi cca 5.000 dolara, što je doduše manje nego što tesla gubi. Ali za razliku od tesle oni to imaju na čemu pokrit, na suburbanu i cadillac escaladeu koji se prodaje s profitom ono 20 tisuća dolara po primjerku. I naravno coloradu i sierri, kamionetima.
serije nemaju ništa s tim u ovom slučaju, jer baterije koštaju koliko koštaju, i cijena im ne ide dolje s većim serijama nego čak i gore, to nisu čipovi, baterije koriste rijetke i skupe metale.
a tim metalima cijena raste s porastom potražnje i porastom proizvodnje električnih auta.
a ne postoji točka cijene gdje bi prodaja pokrila i fiksne i varijabilne troškove, ni za jedan elektro auto na tržištu. Digni cijenu, pada potražnja, gubitak je veći jer fiksni troškovi rade gubitak na malim serijama. Spusti cijenu, ne pokrivaš trošak proizvodnje. Optimalna cijena u ovom trenutku je ona koja jamči gubitak od par tisuća dolara po autu, veća ili manja cijena vodi u još veće gubitke.
Last edited by Kserks_ on Mon 30 Oct - 9:31; edited 1 time in total
Guest- Guest
ono što je trenutno apsolutno neprofitabilno su mali gradski auti, i električni auti.
http://money.cnn.com/galleries/2011/autos/1111/gallery.most_profitable_cars/
http://money.cnn.com/galleries/2011/autos/1111/gallery.most_profitable_cars/
marcellus wrote:
Ajmo biti potpuno pa i brutalno realni.
Automobil pogonjen isključivo na električni pogon smabdijevan strujom isključivo iz baterija predstavlja jednu notornu pizdariju. Igračku za nikada odrasle.
Jedino realno riješenje su tu hibridi sa dvostrukim pogonom (još skuplji nego čisto električni zbog dodatnog motora i sklopova koji omogućuju njegov rad) i oni koji imaju dodatni SUI motor koji služi isključivo za punjenje baterija čime se značajno proširuje domet automobila i smanjuju dimenzije baterija pa tako i njihova cijena odnosno startna cijena automobila samog. Tesla je izbjegavanjem upotrebe te tehnologije zapravo već stavio ključ u bravu, to je samo pitanje vremena. Ekipi je očito potpuno nepotrebno postojanje dvaju prtljažnika važnije od vlastite poslovne budućnosti.
To je realnost, sve ostalo je pomodarski trlababalan.
Last edited by slidingdoorsoperator on Mon 30 Oct - 9:33; edited 2 times in total
Guest- Guest
Kserks_ wrote:U 10 godina ode mi jedno auto kroz benzin...sasvim mi je prihvatljivo da električno auto platim cca 40% više nego benzinca, u deset godina zaradim pola auta.dakle jeftinije je već sada.marcellus wrote:Kserks_ wrote:marcellus wrote:kvaka je, što sam već pisa, da tesla 99% prihoda ostvaruje od prodaje električnih auta, a nitko u ovom trenutku ne može prodavati električne aute uz zaradu, jednostavno u ovom trenutku to nije realno, bar ne one relativno velikoserijske.
a nene, naprotiv.
nije, prvo zato jer struja nije besplatna. Drugo zato jer je električni auto u ovom trenutku toliko skuplji od usporedivog benzinca da nikad nećeš vratiti razliku u cijeni. Treće zato jer baterije ne traju predugo, nakon stotinjak tisuća km ih treba mijenjat a to košta deset-petnejst tisuća eura. I zadnje, tehnologija u tom segmentu brzo napreduje pa 5-6 godina stari električni auto danas vrijedi malo više od ništa.
pa struju sam uračunao 10% vrijednosti auta:)marcellus wrote:Kserks_ wrote:U 10 godina ode mi jedno auto kroz benzin...sasvim mi je prihvatljivo da električno auto platim cca 40% više nego benzinca, u deset godina zaradim pola auta.dakle jeftinije je već sada.marcellus wrote:Kserks_ wrote:marcellus wrote:kvaka je, što sam već pisa, da tesla 99% prihoda ostvaruje od prodaje električnih auta, a nitko u ovom trenutku ne može prodavati električne aute uz zaradu, jednostavno u ovom trenutku to nije realno, bar ne one relativno velikoserijske.
a nene, naprotiv.
nije, prvo zato jer struja nije besplatna. Drugo zato jer je električni auto u ovom trenutku toliko skuplji od usporedivog benzinca da nikad nećeš vratiti razliku u cijeni. Treće zato jer baterije ne traju predugo, nakon stotinjak tisuća km ih treba mijenjat a to košta deset-petnejst tisuća eura. I zadnje, tehnologija u tom segmentu brzo napreduje pa 5-6 godina stari električni auto danas vrijedi malo više od ništa.
to za baterije je da prostiš glupost...već postoje podaci iz prakse, baterije nakon 200000 milja i dalje pune prosječno na 90% svog početnog kapaciteta.
Guest- Guest
Kserks_ wrote:
to za baterije je da prostiš glupost...već postoje podaci iz prakse, baterije nakon 200000 milja i dalje pune prosječno na 90% svog početnog kapaciteta.
svizac čokolada
akumulator ko akumulator, nisam čuo da akumulator može trajat 200 000 milja (300 000 km)
ako ti akumulator izdrži 100 000 puno je izdržao, s tim da je manje optrećen nego akumulatori koji pokreću auto
uostalom kolko traje baterija na mobitelu? Deset godina? Malo morgen. A to je ista tehnologija. U biti ak ti baterija na mobitelu može izdržat 3-4 godine max računaj da je ista priča i s auto baterijom
Here are some other examples of how manufacturers cover EV batteries:
BMW i3 is covered for eight years or 100,000 miles, to 70 percent capacity
Chevrolet Bolt EV is covered for eight years or 100,000 miles, to 60 percent capacity
Kia Soul EV is covered for 10 years or 100,000 miles, to 70 percent capacity
Mercedes B250e is covered for eight years or 100,000 miles to 70 percent capacity
Volkswagen e-Golf is covered for eight years or 100,000 miles to 70 percent capacity.
znači nakon 100 000 milja računaj da su baterije u bit za zamjenu... ok to je dosta, ali svejedno, autu pada cijena.
ko da na benzincu moraš na 100 000 milja promijenit motor.
BMW i3 is covered for eight years or 100,000 miles, to 70 percent capacity
Chevrolet Bolt EV is covered for eight years or 100,000 miles, to 60 percent capacity
Kia Soul EV is covered for 10 years or 100,000 miles, to 70 percent capacity
Mercedes B250e is covered for eight years or 100,000 miles to 70 percent capacity
Volkswagen e-Golf is covered for eight years or 100,000 miles to 70 percent capacity.
znači nakon 100 000 milja računaj da su baterije u bit za zamjenu... ok to je dosta, ali svejedno, autu pada cijena.
ko da na benzincu moraš na 100 000 milja promijenit motor.
mamin sin wrote:Mate Rimac u NU2: Ne radim samo kada spavam i kenjam
jebeš takav život. a pifo, komadi ... daj ono ...!!
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
ne lupetaj, tehnologija za veci domet postoji vec, ako sam ja imao domet od 400 do 600 km, ovisno o rezimu voznje na svom audiju onda i tesla ima tehnologiju za napravit soma kilometara, proshetaj malo po europi pa ces vidjet da je sve vise punionica za elektricne automobileslidingdoorsoperator wrote:marcellus wrote:
Automobil pogonjen isključivo na električni pogon smabdijevan strujom isključivo iz baterija predstavlja jednu notornu pizdariju. Igračku za nikada odrasle.
Jedino realno riješenje su tu hibridi sa dvostrukim pogonom (još skuplji nego čisto električni zbog dodatnog motora i sklopova koji omogućuju njegov rad) i oni koji imaju dodatni SUI motor koji služi isključivo za punjenje baterija čime se značajno proširuje domet automobila i smanjuju dimenzije baterija pa tako i njihova cijena odnosno startna cijena automobila samog. Tesla je izbjegavanjem upotrebe te tehnologije zapravo već stavio ključ u bravu, to je samo pitanje vremena. Ekipi je očito potpuno nepotrebno postojanje dvaju prtljažnika važnije od vlastite poslovne budućnosti.
baterija nema vremenski rok nego je uvjetovana punjenjem i njenom sposobnoscu koliko puta moze uskladit elektricitet prije nego se dogodi kemijska i fizikalna promjena u tolikom obimu da tu sposobnost izgubimarcellus wrote:Kserks_ wrote:
svizac čokolada
akumulator ko akumulator, nisam čuo da akumulator može trajat 200 000 milja (300 000 km)
ako ti akumulator izdrži 100 000 puno je izdržao, s tim da je manje optrećen nego akumulatori koji pokreću auto
uostalom kolko traje baterija na mobitelu? Deset godina? Malo morgen. A to je ista tehnologija. U biti ak ti baterija na mobitelu može izdržat 3-4 godine max računaj da je ista priča i s auto baterijom
medjutim, iskoristivost baterija se moze uvecati za 3 puta koliko sam ja uspio
za sad je najjeftinia opcija prerada klasicnog automobila na elektricnu opciju, naravno rabljenog
audi6 (nastavak linije 100) 2600 eura
elektromotor 1200i kusur eura
kontroler 1500 eura
ostala elektronika i pizdarije razne 300 eura
baterije 2000 eura
atest u ono veijeme 800 kuna, iiti 100 eura
sveukupno oko 8ooo eura,
napravio oko 380 000 km snjim , da ga nisam razbio jos bi vozio
sledece godine se nadam zavrsit drugog, sporo ide posto sam rjetko u dnrh
racunajmo da mi je "tank" kostao 10 eura a i manje jel sam ga vecinom punio na bausteli :D
ostanimo kod 10 eura, prosjek stavimo 400 km po tanku
jednom zamjenio baterije
Leviathan2 wrote:ne lupetaj, tehnologija za veci domet postoji vec, ako sam ja imao domet od 400 do 600 km, ovisno o rezimu voznje na svom audiju onda i tesla ima tehnologiju za napravit soma kilometara, proshetaj malo po europi pa ces vidjet da je sve vise punionica za elektricne automobileslidingdoorsoperator wrote:marcellus wrote:
a otkud ta električna energija? nuklearke i termoelektrane najviše. koga mi jebemo s tim električnim automobilima. sami sebe.
2017-10-12
Leviathan2 wrote: da ga nisam razbio jos bi vozio
jooj .. pijanduro, ne piti i voziti. jebote!
2017-10-12
nema veze odkud, ja gledam na isplativost, ako mi se isplati vise od klasicnog pogona, zas ne, tako sam i prije toga vozio na GPL kad je jedino u italiji bilo koliko toliko punionica, u sloveniji ni jedna a u hrvatskoj u zg rjeci i splitu, izmedju nista, al jebga, opet je bilo isplativo, a iskreno, ima nacina dobit cistu struju, medjutim ja ne razumijem zasto se grade zagadjivacki projekti od elektranaKavran wrote:Leviathan2 wrote:ne lupetaj, tehnologija za veci domet postoji vec, ako sam ja imao domet od 400 do 600 km, ovisno o rezimu voznje na svom audiju onda i tesla ima tehnologiju za napravit soma kilometara, proshetaj malo po europi pa ces vidjet da je sve vise punionica za elektricne automobileslidingdoorsoperator wrote:marcellus wrote:
a otkud ta električna energija? nuklearke i termoelektrane najviše. koga mi jebemo s tim električnim automobilima. sami sebe.
i imal si onu kaksezove sinkopu
da, ne sjecam se jednog djelica ceste, vjerovatno je to bilo tomarcellus wrote:Leviathan2 wrote:ma nisam bijo pijan casna pijonirska, samo malo umoran, i neka budala stavila led na cestu :DKavran wrote:Leviathan2 wrote: da ga nisam razbio jos bi vozio
jooj .. pijanduro, ne piti i voziti. jebote!
i imal si onu kaksezove sinkopu
al ja sam rekao muriji da sam kihnuo i izgubio kontrolu tako da mi nisu mogli naplatit kaznu za neprilagodjenost,
Marc ne tipkaj o auto industriji. Renault je kupnjom Smatra postao nr. One u svijetu. Clio, Twingo i Smart rade se u Revozu, Novo Mesto. Zarade više nego na laguni ili onom novom modelu. Kao i bmw na trojki ili mercedes na c klasi
2014-12-30
gledam ja neki Pežo nes 5008..valjda..debeo valjda..onako kao sUV futuristicki,lijep dizajn..ali kad sjedoh unutra..jebote,glava mi uprla u krov,guzica ukljestena u one siceve za one metroseksualcice suvih dupeta,rame mi naspanocano na prozor..koljena mi upiru u donji dio kokpita,volan blizu,kao tanjir kad jedem..jessss-us..
pokusavam dohvatiti doli komande sica,da si muke olaksam..nis,lik onako usluzno uz nelagodan smijesak kaze..to je sve na struju...
yebote irud,dok se iscupah van ,uhvati me klaustrofobija..uzas..!!!
pokusavam dohvatiti doli komande sica,da si muke olaksam..nis,lik onako usluzno uz nelagodan smijesak kaze..to je sve na struju...
yebote irud,dok se iscupah van ,uhvati me klaustrofobija..uzas..!!!
Guest- Guest
Leviathan2 wrote:
ne lupetaj, tehnologija za veci domet postoji vec, ako sam ja imao domet od 400 do 600 km, ovisno o rezimu voznje na svom audiju onda i tesla ima tehnologiju za napravit soma kilometara, proshetaj malo po europi pa ces vidjet da je sve vise punionica za elektricne automobile
Stari model ima autonomiju ilitiga domet oko 300-350 km. Pitaj onog poslovnjaka Cvetojevića koji ga ima i koja je upravo taj naveo u NU2 kada je bio gost. Ako si to imao 600 km autonomiju onda si se vozio poput puža.
Za novi model se najavljuje autonomija oko 540 km, ali to ćemo tek vidjeti.
Dodatan problem kod nas je u tome što nema punionica, a još veći je da punjenje poprilično traje čaka i u ubrzanom modu. Dizel gotivo ili benzin s druge strane skupa sa čekanjem na red natankaš za koliko? 5 minuta? 10 u najgorem slučaju.
I punionica strujom nikada neće biti tako puno kao ovih klasičnih, jer ta tehnologija nikada neće zaživjeti.
Rekao sam i zašto.
Zato jer će se proizvođači prije ili kasnije opametiti i početi u automobile na čisto električni pogon ugrađivati i SUI motore čisto za punjenje baterija zbog čega će i njihova dimenzija biti manja, a kako su jako skupe i cijena takvog automobila će biti manje bez obzira na dodatni SUI motor za punjenje baterija i što će drastično povećati autonomiju, a uz to će potrošnja dizela (puno bolje riješenje od benzinaca) biti na razini litre ili dvije na 100 km, jer će moći raditi u optimalnom režimu obrtaja bez onih stani-kreni šokova koji strašno povećavaju potrošnju u automobilima pogonjenim SUI motorima.
Dakle, napuniš baterije strujom kod kuće ili na nekom privremenom boravištu (hotelu itd.) i onda koristiš SUI motor za punjenje baterija.
To je jedina neposredna budućnost električnog pogona, sve ostalo je pomodarski trlababalan što se pokazao i gubicima koji imaju proizvođači hibrida i još nitko nije uspio plasirati tu tehnologiju uz zaradu.
Guest- Guest
Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Porsche ulaže u Rimac Automobile, Mate Rimac ostaje većinski vlasnik
» Mate Rimac postao je najbogatiji Hrvat
» Mate Rimac stavlja ključ u bravu?
» Mate Rimac poduzetnik godine a pobjegao na Zapad
» CBS : Exclusive! Mate Rimac talks Concept Two, future EVs...
» Mate Rimac postao je najbogatiji Hrvat
» Mate Rimac stavlja ključ u bravu?
» Mate Rimac poduzetnik godine a pobjegao na Zapad
» CBS : Exclusive! Mate Rimac talks Concept Two, future EVs...
Page 3 of 5