ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Izumiranje kulture automobila: Zašto mladi ljudi automobil smatraju nepotrebnim

Page 1 of 10 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Go down

Izumiranje kulture automobila: Zašto mladi ljudi automobil smatraju nepotrebnim Empty Izumiranje kulture automobila: Zašto mladi ljudi automobil smatraju nepotrebnim

Post by debotoijusto 2/3/2017, 16:23

Proizvođači automobila su decenijama mogli da računaju na Amerikance kojima su potrebna kola da se vozikaju naokolo. To je posebno važilo za Kaliforniju u kojoj je kultura automobila gotovo način života.
Ali u poslednje vreme, službe poput Ubera i prednosti koje pružaju samovozeći automobili otvaraju nove alternative. Mnogim mladim ljudima više nije cilj da imaju svoj automobil, niti smatraju da im je neophodan. Zato proizvođače automobila čeka trenutak kada će automobili igrati znatno manju, ili nikakvu, ulogu u svakodnevnoj rutini mnogih ljudi.
"Uvek je važilo – kupite auto i on većinu vremena stoji parkiran u garaži", kaže Glen Devos, potpredsednik za inženjering i servisiranje u kompaniji Delphi Automotive, koja je veliki inovator i snabdevač u automobilskoj industriji. "To je druga najskuplja stvar koju kupujete, posle kuće. Zato, ako postoji ikakva mogućnost da se provučete bez automobila, postoji mnogo ekonomskih razloga da ga ljudi ne kupe, ili da umesto dva imaju samo jedan."
Proizvođači se sve više okreću izazovu pod imenom "prvi kilometar/poslednji kilometar". To se odnosi na kratke razdaljine koje mnogi ljudi prelaze svakog dana na putu od kuće ili posla do neke lokacije u blizini, najčešće stanice.
Taj izazov uključuje razvoj samovozećih automobila. General Motors i njihov partner Lyft, rival Ubera, testiraće čitavu flotu samovozećih automobila u nekoliko gradova, a između ostalog i u Detroitu. Uber već saobraća na sličnim rutama u Pitsburgu, Pensilvaniji i, odskora, u San Francisku. Očekuje se da Delphi Automotive koliko naredne godine u Singapuru pusti u saobraćaj samovozeće automobile marke Audi.
Iz Forda su u međuvremenu najavili proizvodnju samovozećih automobila bez volana i papučica do 2021. godine, namenjenih za tzv. "ride-hailing".
Los Anđeles je samo prethodne godine otvorio kilometre produženih ruta u svom metro sistemu, uključujući i vezu sa Azusom, 40 kilometara istočno.
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Izumiranje kulture automobila: Zašto mladi ljudi automobil smatraju nepotrebnim Empty Re: Izumiranje kulture automobila: Zašto mladi ljudi automobil smatraju nepotrebnim

Post by debotoijusto 2/3/2017, 16:25

"Ako želim da odem u posetu sestri koja živi u Pasadeni, mogu da pešice odem do voza, a vožnja bi trajala petnaestak, dvadesetak minuta", kaže Monika Mandžares, dvadesetjednogodišnja studentkinja iz Azuse. "Ako vozite, saobraćaj je skoro uvek užasan."
Kada uskoro bude diplomirala, nada se da će naći posao na koji će putovati vozom. "Sigurna sam da mi automobil nije potreban", kaže.
Keli Skau definitivno nije došla do istog zaključka. Dvadesetosmogodišnja producentkinja živi u Holivudu i u podzemni prevoz do Los Anđelesa stiže preko nove Expo Rail produžene rute koja ide do Santa Monike gde se nalazi njena kancelarija. Prvi i poslednji kilometar obično prepešači.
"Vozim možda jednom nedeljno, obično kada vikendom idem u šoping", objasnila je. Preko nedelje automobil koristi njen dečko koji njime putuje na posao.
Zanimljivost za gospođicu Skau: ona radi za TrueCar, sajt koji obezbeđuje informacije o cenama automobila i povezuje posetioce sa prodavcima novih i polovnih automobila.
Prema konsalting kompaniji PxC, do 2030. godine "servisi za mobilnost" – uključujući "ride-hailing" i druge vrste servisa za transport – činiće 20 odsto profita automobilske industrije.
"Na samom smo vrhu revolucije", rekao je Mark Filds, izvršni direktor Forda, na auto-skupu u Los Anđelesu u novembru. "Automobili više nisu jedini koji čine igru."
Neki od Fordovih programa uopšte i ne uključuju automobile. Ford je sponzor programa "deljenja bicikala" u San Francisku, sa ciljem da do 2018. gradom operiše 7.000 plavih bicikala marke Ford.
Poslednjih meseci kompanija se usredsredila na demonstriranje motorizovanih prevoznih uređaja koje su inženjeri iz Forda osmislili da pomognu ljudima da pokriju poslednji kilometar – naročito ukoliko imaju i prtljag.
Nazvan Carr-e, izgleda kao ogromni beli hokejaški pak. Putnik na njemu stoji dok putuje do svog odredišta, a ukoliko želite da deo puta pređete pešice, Carr-e će vas pratiti.
Ford nema u planu da Carr-e pusti u proizvodnju, ali iz kompanije kažu da je on odlična ilustracija nekonvencionalnih načina razmišljanja o budućnosti saobraćaja.

http://www.6yka.com/novost/121291/izumiranje-kulture-automobila-zasto-mladi-ljudi-automobil-smatraju-nepotrebnim
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Izumiranje kulture automobila: Zašto mladi ljudi automobil smatraju nepotrebnim Empty Re: Izumiranje kulture automobila: Zašto mladi ljudi automobil smatraju nepotrebnim

Post by epikur37 2/3/2017, 17:06

Zato sto je vec xxI stoljece....stvari i stilovi se mijenjaju....
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by marcellus 2/3/2017, 17:08

pa danas mladi ljudi i kuću smatraju nepotrebnom, žive nomadski bez ikakve zapravo svoje imovine

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 2/3/2017, 17:09

ja sam staromodan tip, volim imat svoju ženu, svoju djecu, svoj auto, svoju kuću, sve u vlasništvu 1/1

svoj na svom press

2014-04-16

Back to top Go down

Post by epikur37 2/3/2017, 17:10

marcellus wrote:ja sam staromodan tip, volim imat svoju ženu, svoju djecu, svoj auto, svoju kuću, sve u vlasništvu 1/1

svoj na svom press

Pa i današnji mladi će kad uđu u zrele godine...
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by marcellus 2/3/2017, 17:24

a ne ovi su izgubljeni, voze bicikle i usput se ispričavaju drveću za zrak koji dišu, preziru privatno vlasništvo, preziru današnje korporacije koje radi profita guraju pederluk i imigrante i istovremeno vole pederluk i imigrante, plaču nad gladnima u africi a pošmrču sranja za lovu za koju bi se nahranilo desetero gladne djece itd

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 2/3/2017, 17:27

uglavnom saobraćaj u hr nije ni blizu katastrofa kao LA

autom žena stigne na posao za 25 min a javnim prijevozom sati pol, kod mene je slično meni je 15 minuta autom a cca sat vremena bus i tramvaj, parking imam svoj pred kućom i svoj na poslu i žena isto ima parking na poslu, kad se putuje s djetetom komotnije je sa svojim autom, najjeftnije, najbrže itd.

drugo kad si sam pa se moš vuć po vlakovima i biciklima al daj ti podmladak navlači po tome s njihovih sto kg igračaka koje moraju pod mus s njima

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 2/3/2017, 17:28

a do rijeke javni prijevoz jebote vlak vozi 6 sati a bus 4

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 2/3/2017, 17:30

Ja radije negdje necu ici nego se autobusom uputiti dosta mi je tih sranja za citav zivot. Vlak volim. Napeto mi se voziti vlakom :)
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by BB-8 2/3/2017, 17:30

marcellus wrote:ja sam staromodan tip, volim imat svoju ženu, svoju djecu, svoj auto, svoju kuću, sve u vlasništvu 1/1

svoj na svom press

2016-01-25

Back to top Go down

Post by marcellus 2/3/2017, 17:32

bicikl je inače jako dobra ideja. U kaliforniji. Gdje kiša padne jednom u pet godina.

u zagrebu u zimskim mjesecima i ne baš.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by jastreb 2/3/2017, 17:33

MaximusDecimusMiridije wrote:Ja radije negdje necu ici nego se autobusom uputiti dosta mi je tih sranja za citav zivot. Vlak volim. Napeto mi se voziti vlakom :)
Ja obožavam i bus i vlak. Auto ne toliko. U busu i u vlaku čitam.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by kic 2/3/2017, 17:33

MaximusDecimusMiridije wrote:Ja radije negdje necu ici nego se autobusom uputiti dosta mi je tih sranja za citav zivot. Vlak volim. Napeto mi se voziti vlakom :)

vlak je avantura, u busu te stisne u ono malo mjesta da ti bude loše nakon pola sata vožnje već..
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Post by Guest 2/3/2017, 17:34

Ja vlak volim jer ima prostora i obicno idem s nekim. Zivlja je prica, ima odredene privatnosti i to. Autobus mi je muka Isusova gdje god da idem s istim. Svaki put nekakvo sranje, neki debil radi kojeg svi ispastaju, jebena guzva ko sardine...nemogu ocima vidit autobuse.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by jastreb 2/3/2017, 17:36

MaximusDecimusMiridije wrote:Ja vlak volim jer ima prostora i obicno idem s nekim. Zivlja je prica, ima odredene privatnosti i to. Autobus mi je muka Isusova gdje god da idem s istim. Svaki put nekakvo sranje, neki debil radi kojeg svi ispastaju, jebena guzva ko sardine...nemogu ocima vidit autobuse.
Lani se u busu jedan pijani usro na sjedalicu. Šofer i kondukter nisu ništa idjeli,a lik je izašo van. kažu da su ga uhvatili da bi ga izbumbetali ko mačku.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Guest 2/3/2017, 17:39

debotoijusto wrote:Proizvođači automobila su decenijama mogli da računaju na Amerikance kojima su potrebna kola da se vozikaju naokolo. To je posebno važilo za Kaliforniju u kojoj je kultura automobila gotovo način života.

Mnogim mladim ljudima više nije cilj da imaju svoj automobil, niti smatraju da im je neophodan. Zato proizvođače automobila čeka trenutak kada će automobili igrati znatno manju, ili nikakvu, ulogu u svakodnevnoj rutini mnogih ljudi.

tema je dakle smrt industrije, koja danas umire jednako kao što se smanjivao poljoprivredni sektor pre stotinjak godina

u razvijenim državama poljoprivredni sektor danas čini oko 3-4% ekonomije, a prije 100 godina činio je 80-90%

industrijska proizvodnja ide u istom smjeru, udio u ekonomiji joj se smanjuje, iako margine i profitabilnost rastu zbog porasta efikasnosti

sa industrijom ujedno nestaju i dobor plaćeni poslovi u tim sektorima, plaće u uslužnim djelatnostima koje ga zamjenjuju su niže

https://www.youtube.com/watch?v=zMOXblmweBk

Last edited by deda on 2/3/2017, 17:42; edited 2 times in total
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by epikur37 2/3/2017, 17:39

Vlak mi je oke, baš imam želju starom željeznicom kroz Švicarsku i slično.

Autobus mi je ok ali za međugradski prijevoz, kao gradski prijevoz je zlo. Radije pješke.

Inače sam cijelu godinu na skuteru po gradu, blagoslovljen dan kad sam ga kupio.

Manji gradski auto je isto ok.

Dalja međugradska vožnja autom mi je smor, uredno me hvata spavanje nakon prvih 50 km.......
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by epikur37 2/3/2017, 17:41

Tasksi je isto komforno rješenje u zadru je veći dio godine 20 kn gdje god po gradu, još te i pričeka ako ćeš nešto sitno obaviti, stiže u roku  odmah.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Guest 2/3/2017, 17:41

meni je najdraža plava boja neba, i jutarnji miris zore

a od automobila i bicikla najbolja su mi ona aluminijske izrade, željezna i limena su mi bezveze
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 10 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Back to top

- Similar topics