Dok Hrvatsku optuzuju za fasizam dotle u Srbiji ide dalje rehabilitacija Milana Nedica
Page 2 of 9
Page 2 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Dok Hrvatsku optuzuju za fasizam dotle u Srbiji ide dalje rehabilitacija Milana Nedica
http://www.portaloko.hr/clanak/antifasisticki-savez-cetnika-i-partizana/0/77750/Marx wrote:Pa bio je rat gdje su svi ratovali sa svima pa je jasno bilo i zločina. rat s najviše poginulih u povijesti svih ratova. Bitno je ko je bio na pravoj strani i protiv nacista, a draža je bio na strani saveznika i nepravedno je osuđen. A te zločine si zabi u guzicu jer je rehabitilan i tako da možeš šutit jer nikad se takvo nešto neće dogoditi niti sa jednim ustaškim likom.vuksadinare wrote:...da svakako..a sto je sa desecima tisuca poklanih od cetnickog noza..i hrvata i muslimana a i srba..to nikom nista to ej u redu je'l te...oces dokaze ako mislis da ih nemaMarx wrote:Milan Nedić neće biti rehabitilian jer je surađivao s nacistima, ali Čiča Draža ma koliko god to nekima smetalo budimo realni on je bio antifašist i spasio je američke pilote i odlikovao ga je američki predsjednik. On nije ničim zaslužio da ga se osudi na smrt bez poštenog suđenja i dokaza.
Ali pravda je zadovoljena iako su trebala desetljeća i danas je Draža dozvoljen u cijeloj europi za razliku od Pavelića koji je običan zločinac
ti si nabij u guzicu da cede nisu surađivali sa njemcima
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Re: Dok Hrvatsku optuzuju za fasizam dotle u Srbiji ide dalje rehabilitacija Milana Nedica
evo jos malo o cetnickom 'antifasizmu' i 'borbi' protiv njemaca..
https://www.sh.wikipedia.org/wiki/Četnici_u_Drugom_svjetskom_ratu
https://www.sh.wikipedia.org/wiki/Četnici_u_Drugom_svjetskom_ratu
2015-09-08
Ti ne razumiješ da je u ww2 bila jako komplicirana situacija, u ww2 su svi ratovali sa svima i bila je velika konfuzija ko je s kime surađivao u četnicima i partizanima. Ja govorim o Čiča Draži, a ne o četnicima cjelokupno jer oni su bili rasuti, to su bili kraljeva vojska, a kralj je uteko. Draža nije nikad surađivao s nacistima niti radio zločine što je i dokazano na sudu, demokratskom, a ne onom 1946. u kojeg ti vjeruješ, a kao mrziš partizane, a 100% imaš partizanske korjene.vuksadinare wrote:http://www.portaloko.hr/clanak/antifasisticki-savez-cetnika-i-partizana/0/77750/Marx wrote:Pa bio je rat gdje su svi ratovali sa svima pa je jasno bilo i zločina. rat s najviše poginulih u povijesti svih ratova. Bitno je ko je bio na pravoj strani i protiv nacista, a draža je bio na strani saveznika i nepravedno je osuđen. A te zločine si zabi u guzicu jer je rehabitilan i tako da možeš šutit jer nikad se takvo nešto neće dogoditi niti sa jednim ustaškim likom.vuksadinare wrote:...da svakako..a sto je sa desecima tisuca poklanih od cetnickog noza..i hrvata i muslimana a i srba..to nikom nista to ej u redu je'l te...oces dokaze ako mislis da ih nemaMarx wrote:Milan Nedić neće biti rehabitilian jer je surađivao s nacistima, ali Čiča Draža ma koliko god to nekima smetalo budimo realni on je bio antifašist i spasio je američke pilote i odlikovao ga je američki predsjednik. On nije ničim zaslužio da ga se osudi na smrt bez poštenog suđenja i dokaza.
Ali pravda je zadovoljena iako su trebala desetljeća i danas je Draža dozvoljen u cijeloj europi za razliku od Pavelića koji je običan zločinac
Guest- Guest
ja vidim da si ti ravnogorac i srbo..no to ti en zamjeram...branis svojeMarx wrote:Ti ne razumiješ da je u ww2 bila jako komplicirana situacija, u ww2 su svi ratovali sa svima i bila je velika konfuzija ko je s kime surađivao u četnicima i partizanima. Ja govorim o Čiča Draži, a ne o četnicima cjelokupno jer oni su bili rasuti, to su bili kraljeva vojska, a kralj je uteko. Draža nije nikad surađivao s nacistima niti radio zločine što je i dokazano na sudu, demokratskom, a ne onom 1946. u kojeg ti vjeruješ, a kao mrziš partizane, a 100% imaš partizanske korjene.vuksadinare wrote:http://www.portaloko.hr/clanak/antifasisticki-savez-cetnika-i-partizana/0/77750/Marx wrote:Pa bio je rat gdje su svi ratovali sa svima pa je jasno bilo i zločina. rat s najviše poginulih u povijesti svih ratova. Bitno je ko je bio na pravoj strani i protiv nacista, a draža je bio na strani saveznika i nepravedno je osuđen. A te zločine si zabi u guzicu jer je rehabitilan i tako da možeš šutit jer nikad se takvo nešto neće dogoditi niti sa jednim ustaškim likom.vuksadinare wrote:...da svakako..a sto je sa desecima tisuca poklanih od cetnickog noza..i hrvata i muslimana a i srba..to nikom nista to ej u redu je'l te...oces dokaze ako mislis da ih nemaMarx wrote:Milan Nedić neće biti rehabitilian jer je surađivao s nacistima, ali Čiča Draža ma koliko god to nekima smetalo budimo realni on je bio antifašist i spasio je američke pilote i odlikovao ga je američki predsjednik. On nije ničim zaslužio da ga se osudi na smrt bez poštenog suđenja i dokaza.
2015-09-08
Ja sam čovjek što razmišlja svojom glavom, ja se nedam upucati televizijom i jugoslavenskom propagandom što jednog heroja što je spasio američke pilote proglašava zločincem.vuksadinare wrote:ja vidim da si ti ravnogorac i srbo..no to ti en zamjeram...branis svojeMarx wrote:Ti ne razumiješ da je u ww2 bila jako komplicirana situacija, u ww2 su svi ratovali sa svima i bila je velika konfuzija ko je s kime surađivao u četnicima i partizanima. Ja govorim o Čiča Draži, a ne o četnicima cjelokupno jer oni su bili rasuti, to su bili kraljeva vojska, a kralj je uteko. Draža nije nikad surađivao s nacistima niti radio zločine što je i dokazano na sudu, demokratskom, a ne onom 1946. u kojeg ti vjeruješ, a kao mrziš partizane, a 100% imaš partizanske korjene.vuksadinare wrote:http://www.portaloko.hr/clanak/antifasisticki-savez-cetnika-i-partizana/0/77750/Marx wrote:Pa bio je rat gdje su svi ratovali sa svima pa je jasno bilo i zločina. rat s najviše poginulih u povijesti svih ratova. Bitno je ko je bio na pravoj strani i protiv nacista, a draža je bio na strani saveznika i nepravedno je osuđen. A te zločine si zabi u guzicu jer je rehabitilan i tako da možeš šutit jer nikad se takvo nešto neće dogoditi niti sa jednim ustaškim likom.vuksadinare wrote:
...da svakako..a sto je sa desecima tisuca poklanih od cetnickog noza..i hrvata i muslimana a i srba..to nikom nista to ej u redu je'l te...oces dokaze ako mislis da ih nema
evo što je američki predsjednik mislio o Čiča Draži kojeg ti proglašavaš zločincem.
Guest- Guest
ravnogorac..zaboli me za cetnicku,srpsku propagandu....men zanimaju samo zrtve cetnickog noza kojima ej komandovao tvoj omilejni 'čiča'...a oni se broje u desecima tisuca...uostalom mozes procitati u cetnickom proglasu iz 1941 drazinog pobocnika dragise vasica sto i kao se spremalo onima u 'čičinoj' imaginarnoj velikoj srbijiMarx wrote:Ja sam čovjek što razmišlja svojom glavom, ja se nedam upucati televizijom i jugoslavenskom propagandom što jednog heroja što je spasio američke pilote proglašava zločincem.vuksadinare wrote:ja vidim da si ti ravnogorac i srbo..no to ti en zamjeram...branis svojeMarx wrote:Ti ne razumiješ da je u ww2 bila jako komplicirana situacija, u ww2 su svi ratovali sa svima i bila je velika konfuzija ko je s kime surađivao u četnicima i partizanima. Ja govorim o Čiča Draži, a ne o četnicima cjelokupno jer oni su bili rasuti, to su bili kraljeva vojska, a kralj je uteko. Draža nije nikad surađivao s nacistima niti radio zločine što je i dokazano na sudu, demokratskom, a ne onom 1946. u kojeg ti vjeruješ, a kao mrziš partizane, a 100% imaš partizanske korjene.vuksadinare wrote:http://www.portaloko.hr/clanak/antifasisticki-savez-cetnika-i-partizana/0/77750/Marx wrote:
Pa bio je rat gdje su svi ratovali sa svima pa je jasno bilo i zločina. rat s najviše poginulih u povijesti svih ratova. Bitno je ko je bio na pravoj strani i protiv nacista, a draža je bio na strani saveznika i nepravedno je osuđen. A te zločine si zabi u guzicu jer je rehabitilan i tako da možeš šutit jer nikad se takvo nešto neće dogoditi niti sa jednim ustaškim likom.
evo što je američki predsjednik mislio o Čiča Draži kojeg ti proglašavaš zločincem.
2015-09-08
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Halyard
evo ti opet AMERIČKI izvor
Guest- Guest
nema nade za tebe, biti upucan od televizije je gore nego od pištolja, pogotovo ako je hrvatska televizija u pitanju.vuksadinare wrote:ravnogorac..zaboli me za cetnicku,srpsku propagandu....men zanimaju samo zrtve cetnickog noza kojima ej komandovao tvoj omilejni 'čiča'...a oni se broje u desecima tisuca...uostalom mozes procitati u cetnickom proglasu iz 1941 drazinog pobocnika dragise vasica sto i kao se spremalo onima u 'čičinoj' imaginarnoj velikoj srbijiMarx wrote:Ja sam čovjek što razmišlja svojom glavom, ja se nedam upucati televizijom i jugoslavenskom propagandom što jednog heroja što je spasio američke pilote proglašava zločincem.vuksadinare wrote:ja vidim da si ti ravnogorac i srbo..no to ti en zamjeram...branis svojeMarx wrote:Ti ne razumiješ da je u ww2 bila jako komplicirana situacija, u ww2 su svi ratovali sa svima i bila je velika konfuzija ko je s kime surađivao u četnicima i partizanima. Ja govorim o Čiča Draži, a ne o četnicima cjelokupno jer oni su bili rasuti, to su bili kraljeva vojska, a kralj je uteko. Draža nije nikad surađivao s nacistima niti radio zločine što je i dokazano na sudu, demokratskom, a ne onom 1946. u kojeg ti vjeruješ, a kao mrziš partizane, a 100% imaš partizanske korjene.vuksadinare wrote:
http://www.portaloko.hr/clanak/antifasisticki-savez-cetnika-i-partizana/0/77750/
Guest- Guest
boli me quratz..dok je cetnicka kama harala bosnom i hrvatskom..i potocima tekla krv a tim jedinicama je komandirao cica ti..a evo jos jednog dokaza da nije samo 'spasavao' vec i ubijao saveznike..četnici su kod foce ubili tri clana saveznicek misije na celu sa majorom attertonom i snimljena je serija o tom slucaju...Marx wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Halyard
2015-09-08
molim BAN za osobu koja velica ratnog zlocinca drazu mihailovicaMarx wrote:nema nade za tebe, biti upucan od televizije je gore nego od pištolja, pogotovo ako je hrvatska televizija u pitanju.vuksadinare wrote:ravnogorac..zaboli me za cetnicku,srpsku propagandu....men zanimaju samo zrtve cetnickog noza kojima ej komandovao tvoj omilejni 'čiča'...a oni se broje u desecima tisuca...uostalom mozes procitati u cetnickom proglasu iz 1941 drazinog pobocnika dragise vasica sto i kao se spremalo onima u 'čičinoj' imaginarnoj velikoj srbijiMarx wrote:Ja sam čovjek što razmišlja svojom glavom, ja se nedam upucati televizijom i jugoslavenskom propagandom što jednog heroja što je spasio američke pilote proglašava zločincem.vuksadinare wrote:ja vidim da si ti ravnogorac i srbo..no to ti en zamjeram...branis svojeMarx wrote:
Ti ne razumiješ da je u ww2 bila jako komplicirana situacija, u ww2 su svi ratovali sa svima i bila je velika konfuzija ko je s kime surađivao u četnicima i partizanima. Ja govorim o Čiča Draži, a ne o četnicima cjelokupno jer oni su bili rasuti, to su bili kraljeva vojska, a kralj je uteko. Draža nije nikad surađivao s nacistima niti radio zločine što je i dokazano na sudu, demokratskom, a ne onom 1946. u kojeg ti vjeruješ, a kao mrziš partizane, a 100% imaš partizanske korjene.
2015-09-08
vuksadinare wrote:molim BAN za osobu koja velica ratnog zlocinca drazu mihailovicaMarx wrote:nema nade za tebe, biti upucan od televizije je gore nego od pištolja, pogotovo ako je hrvatska televizija u pitanju.vuksadinare wrote:ravnogorac..zaboli me za cetnicku,srpsku propagandu....men zanimaju samo zrtve cetnickog noza kojima ej komandovao tvoj omilejni 'čiča'...a oni se broje u desecima tisuca...uostalom mozes procitati u cetnickom proglasu iz 1941 drazinog pobocnika dragise vasica sto i kao se spremalo onima u 'čičinoj' imaginarnoj velikoj srbijiMarx wrote:Ja sam čovjek što razmišlja svojom glavom, ja se nedam upucati televizijom i jugoslavenskom propagandom što jednog heroja što je spasio američke pilote proglašava zločincem.vuksadinare wrote:
ja vidim da si ti ravnogorac i srbo..no to ti en zamjeram...branis svoje
Marine Security Guards for the U.S. Embassy in Belgrade, Serbia Lance Aaron Johnston and Gunnery Sgt. Laureano Perez lay a wreath at the Halyard Mission memorial in Pranjani, Serbia.
ti si jedan običan lažov i ti zaslužuješ ban što širiš neistine o jednom heroju što je spasio živote osloboditelja ovih prostora od nacističke njemačke.
Draža Mihajlović je heroj i to je potvrdila i Amerika, a Amerika vlada svijetom.
Guest- Guest
Neka je vecna slava i hvala velikomucenom armijskom djeneralu, gospodinu Milanu Nedicu. Koristim ovu priliku da se zahvalim "otvaracu" teme da nastavim sa edukacijom puka...
Dakle, VOL 1...pazimo... Ovo govori o karakteru nedicevog "fasizma" i ljubavi ka nemcima....
REFERAT Nj. V. KNEZU NAMESNIKU I MINISTARSKOM SAVETU NA DAN 1. NOVEMBRA 1940. G.
Meni je čast, da u ovim sudbonosnim danima (trenucima) po opstanak Naše države pokrenem izvesna pitanja i dam potrebne sugestije za dalje nam i političko i vojno-političko držanje u današnjoj situaciji evropskoj.
Kapitulacija Vojske Kraljevine Jugoslavije
Očigledno je da mi živimo u predvečerje najkrupnijih političkih događaja za koji je vezan dalji opstanak naše države. Smatram da je poslednja četvrt do dvanaestog časa. Mi treba da donesemo precizne i sudbonosne odluke o putu kojim treba da idemo dalje. Današnja kolebljiva politika, koja je bila do sada otrgnuta, ne može se i ne sme u budućnosti produžiti bez katastrofalnih posledica po naš narod. Jer od ovih odluka zavisi i vojnička politika, koja, ako ne dobije sada definitivno rešenje, može se pretvoriti u demoralizaciju. Jer četrnaest meseci u stalnoj neizvesnosti vojna snaga narodna i komandnog elementa i vojnika (kadrovci i rezervisti) na kraju je moralne moći i neće moći dalje da izdrži bez rđavih posledica, i to dalekosežnih. Stalno pozivanje i otpuštanje vojnika i držanje aktivnih vojnih jedinica počelo je da bude široko polje za propagandu komunističku[1] i drugih subverzivnih elemenata, pa je moral počeo da popušta.
Više se ne može i ne sme govoriti o našoj neutralnosti. Sada moramo sebi postaviti ovo pitanje: - Hoćemo li u antikomunistički blok, tj. sa Nemačkom i Italijom ili protiv njih?
Ako hoćemo sa njima, onda moramo napustiti definitivno, ma kakav odnos i kontakte sa Engleskom. Ako hoćemo, naprotiv, sa Engleskom, onda moramo druge mere preduzeti, koje ću niže navesti.
Mi ne možemo zatvoriti oči ili kao noj metati glavu u pesak, a ne videti stvarnost. Oko nas se vrši očito strateško opkoljavanje koje će se u najkraće vreme svršiti sa taktičkom stegom i našom sramnom kapitulacijom.
Dolaskom Nemaca u Rumuniju naš utvrđeni severni i zapadni front izmanevrisan je. Ali nama neće mnogo koristiti. Prebacivanje nemačkih motorizovanih i oklopnih divizija u Bugarsku[2], a to može da se desi svakog časa, dovešće nas sa istoka u bezizlazan položaj.
Držanje Bugarske je perfidno i komandovano iz Nemačke. Spuštanjem bugarskih divizija na grčko-bugarsku granicu na
Susret Milana Nedića i Adolfa Hitlera
frontu Struma – jasno se odaje kooperacija sa italijanskim snagama, koje će pokoriti Grčku u najkraće vreme. Grčka nema niti motorizovanih jedinica, niti vazduhoplovstva, a kopnene snage su relativno male. Pomoć Engleza ne može biti ni efikasna ni spasonosna za Grčku[3]. Dogodiće se da će Italijani uzeti severnu Grčku i izbiti na Solun, gde će se spojiti sa Bugarima i dovršiti naše strategijsko opkoljavanje. Onda će nam se komandovati da položimo oružje.
Mi smo potpuno usamljeni. Niko nam ozbiljno niti može, niti hoće da pomogne.
Dakle, ukoliko hoćemo da sledimo dosadašnju politiku, i da se desi gore izloženo, mi treba da mobilišemo celu našu zemlju i da pođemo u pomoć Grcima, da sa njima sprečimo naše strategijsko opkoljavanje i izbijanje Italijana na Solun. Šta će onda biti sa nama, ako to učinimo? Odgovor je prost. Napašće nas: Nemačka, Italija, Mađarska i Bugarska. Da li ćemo moći da izdržimo? – Ne, kategorički ne! Bićemo plen svih silnih neprijatelja. Raskomadani pre svršetka ovog Svetskog rata.
Da li je naša vojska spremljena tako moralno i materijalno i brojno da može ovoj navali da odoli? Odgovor daću na ovo usmeno.
Nemačka agresija na Kraljevinu Jugoslaviju
Ako nećemo da dođemo u ovu i ovakvu situaciju, šta treba da radimo da je izbegnemo? Po mom mišljenju, moramo ispitati koje su još druge mogućnosti. Jerdna od mogućnosti je i zaključivanje odbrambenog saveza sa Rusijom. Rusijom ovakvom kakva je danas, sa njenom današnjom politikom, njenim planovima za budućnost. Njenim teškim strateškim položajem, Rusija je u strateškim klještima između Japana i Nemačke. Njen je položaj još više pogoršan dolaskom Nemaca u Rumuniju gde svojim obuhvatnim strateškim frontom obuhvataju Ruse čak do Bukovine, za dejstvo u srce Ukrajine i Belorusije. Danas Nemci imaju 100 divizija prvorazrednih prema Rusiji od Baltičkog do Crnog mora. Nemačka je vojska oprobani instrument ratni, potvrđen pobedama sa sjajnim vrhovnim vođstvom. Sve ovo nema Rusija. Njena vojska i njeno vođstvo je inferiornije. Pored toga i kad bi htela da nam pomogne vojnički, daleko je i odvojena je od Balkana.
Hoćemo li da tražimo tu pomoć? Na to pitanje treba da odgovori naša diplomacija i unutrašnja politika naša.
Uz osovinu[4] mislim da još ima vremena. Stvari i kod osovine ne idu glatko, zato je veliki momenat ako se hoće to rešenje.
Nemačka je zauzela evropski kontinent i neograničeni je gospodar. Sa svojih devedeset miliona Nemaca, ako ne nastupi građanski rat u njoj, ona će biti dugo i dugo njegov gospodar. Pored toga Nemačka je bila i biće naš silan sused. Pa je prirodno da ispitamo i tu mogućnost. Ako se rešimo na ovo, onda šta dobijamo: prvo, produžićemo sebi život, drugo, suzbićemo zahteve gramzivih suseda i, treće, iako na kraju krajeva ipak izgubimo izvesne delove zemlje za kompenzaciju susedima, nećemo svakako izgubiti onoliko i onako kao ako bi bili neprijatelji i silom pokoreni. U protivnom izgleda mi da će Srpski narod poraz Jugoslavije najviše platiti(podvukao A. N).
Prema ovakome rešenju, ako bi ga uzeli, moramo podesiti sve ostalo a naročito, spoljnu i unutrašnju i vojničku politiku.
ZAKLjUČAK:
Bilo koju odluku da donesemo od ovih tri, moramo je doneti što pre. Za mene je važno kao ministra vojske i mornarice, da to znam i da mi se pismeno saopšti. Zima ide, ljudi se više ne mogu držati pod oružjem i bez vidljivih ciljeva. Nema moći da se aktivirana vojska stavi pod krov. Nezadovoljstvo raste i kod obveznika i kod njihovih porodica, a tako isto popušta moć i kod podoficira i oficira. Iz bolesnog stanja i neodgovornosti kakvo je danas kod nas, može nastupiti slom i katastrofa vojske, docnije i države. Iz ovog razloga ovo pišem i iznosim u ovim teškim istorijskim časovima za naš istorijski opstanak.
Milan Đ. Nedić
Dakle, VOL 1...pazimo... Ovo govori o karakteru nedicevog "fasizma" i ljubavi ka nemcima....
REFERAT Nj. V. KNEZU NAMESNIKU I MINISTARSKOM SAVETU NA DAN 1. NOVEMBRA 1940. G.
Meni je čast, da u ovim sudbonosnim danima (trenucima) po opstanak Naše države pokrenem izvesna pitanja i dam potrebne sugestije za dalje nam i političko i vojno-političko držanje u današnjoj situaciji evropskoj.
Kapitulacija Vojske Kraljevine Jugoslavije
Očigledno je da mi živimo u predvečerje najkrupnijih političkih događaja za koji je vezan dalji opstanak naše države. Smatram da je poslednja četvrt do dvanaestog časa. Mi treba da donesemo precizne i sudbonosne odluke o putu kojim treba da idemo dalje. Današnja kolebljiva politika, koja je bila do sada otrgnuta, ne može se i ne sme u budućnosti produžiti bez katastrofalnih posledica po naš narod. Jer od ovih odluka zavisi i vojnička politika, koja, ako ne dobije sada definitivno rešenje, može se pretvoriti u demoralizaciju. Jer četrnaest meseci u stalnoj neizvesnosti vojna snaga narodna i komandnog elementa i vojnika (kadrovci i rezervisti) na kraju je moralne moći i neće moći dalje da izdrži bez rđavih posledica, i to dalekosežnih. Stalno pozivanje i otpuštanje vojnika i držanje aktivnih vojnih jedinica počelo je da bude široko polje za propagandu komunističku[1] i drugih subverzivnih elemenata, pa je moral počeo da popušta.
Više se ne može i ne sme govoriti o našoj neutralnosti. Sada moramo sebi postaviti ovo pitanje: - Hoćemo li u antikomunistički blok, tj. sa Nemačkom i Italijom ili protiv njih?
Ako hoćemo sa njima, onda moramo napustiti definitivno, ma kakav odnos i kontakte sa Engleskom. Ako hoćemo, naprotiv, sa Engleskom, onda moramo druge mere preduzeti, koje ću niže navesti.
Mi ne možemo zatvoriti oči ili kao noj metati glavu u pesak, a ne videti stvarnost. Oko nas se vrši očito strateško opkoljavanje koje će se u najkraće vreme svršiti sa taktičkom stegom i našom sramnom kapitulacijom.
Dolaskom Nemaca u Rumuniju naš utvrđeni severni i zapadni front izmanevrisan je. Ali nama neće mnogo koristiti. Prebacivanje nemačkih motorizovanih i oklopnih divizija u Bugarsku[2], a to može da se desi svakog časa, dovešće nas sa istoka u bezizlazan položaj.
Držanje Bugarske je perfidno i komandovano iz Nemačke. Spuštanjem bugarskih divizija na grčko-bugarsku granicu na
Susret Milana Nedića i Adolfa Hitlera
frontu Struma – jasno se odaje kooperacija sa italijanskim snagama, koje će pokoriti Grčku u najkraće vreme. Grčka nema niti motorizovanih jedinica, niti vazduhoplovstva, a kopnene snage su relativno male. Pomoć Engleza ne može biti ni efikasna ni spasonosna za Grčku[3]. Dogodiće se da će Italijani uzeti severnu Grčku i izbiti na Solun, gde će se spojiti sa Bugarima i dovršiti naše strategijsko opkoljavanje. Onda će nam se komandovati da položimo oružje.
Mi smo potpuno usamljeni. Niko nam ozbiljno niti može, niti hoće da pomogne.
Dakle, ukoliko hoćemo da sledimo dosadašnju politiku, i da se desi gore izloženo, mi treba da mobilišemo celu našu zemlju i da pođemo u pomoć Grcima, da sa njima sprečimo naše strategijsko opkoljavanje i izbijanje Italijana na Solun. Šta će onda biti sa nama, ako to učinimo? Odgovor je prost. Napašće nas: Nemačka, Italija, Mađarska i Bugarska. Da li ćemo moći da izdržimo? – Ne, kategorički ne! Bićemo plen svih silnih neprijatelja. Raskomadani pre svršetka ovog Svetskog rata.
Da li je naša vojska spremljena tako moralno i materijalno i brojno da može ovoj navali da odoli? Odgovor daću na ovo usmeno.
Nemačka agresija na Kraljevinu Jugoslaviju
Ako nećemo da dođemo u ovu i ovakvu situaciju, šta treba da radimo da je izbegnemo? Po mom mišljenju, moramo ispitati koje su još druge mogućnosti. Jerdna od mogućnosti je i zaključivanje odbrambenog saveza sa Rusijom. Rusijom ovakvom kakva je danas, sa njenom današnjom politikom, njenim planovima za budućnost. Njenim teškim strateškim položajem, Rusija je u strateškim klještima između Japana i Nemačke. Njen je položaj još više pogoršan dolaskom Nemaca u Rumuniju gde svojim obuhvatnim strateškim frontom obuhvataju Ruse čak do Bukovine, za dejstvo u srce Ukrajine i Belorusije. Danas Nemci imaju 100 divizija prvorazrednih prema Rusiji od Baltičkog do Crnog mora. Nemačka je vojska oprobani instrument ratni, potvrđen pobedama sa sjajnim vrhovnim vođstvom. Sve ovo nema Rusija. Njena vojska i njeno vođstvo je inferiornije. Pored toga i kad bi htela da nam pomogne vojnički, daleko je i odvojena je od Balkana.
Hoćemo li da tražimo tu pomoć? Na to pitanje treba da odgovori naša diplomacija i unutrašnja politika naša.
Uz osovinu[4] mislim da još ima vremena. Stvari i kod osovine ne idu glatko, zato je veliki momenat ako se hoće to rešenje.
Nemačka je zauzela evropski kontinent i neograničeni je gospodar. Sa svojih devedeset miliona Nemaca, ako ne nastupi građanski rat u njoj, ona će biti dugo i dugo njegov gospodar. Pored toga Nemačka je bila i biće naš silan sused. Pa je prirodno da ispitamo i tu mogućnost. Ako se rešimo na ovo, onda šta dobijamo: prvo, produžićemo sebi život, drugo, suzbićemo zahteve gramzivih suseda i, treće, iako na kraju krajeva ipak izgubimo izvesne delove zemlje za kompenzaciju susedima, nećemo svakako izgubiti onoliko i onako kao ako bi bili neprijatelji i silom pokoreni. U protivnom izgleda mi da će Srpski narod poraz Jugoslavije najviše platiti(podvukao A. N).
Prema ovakome rešenju, ako bi ga uzeli, moramo podesiti sve ostalo a naročito, spoljnu i unutrašnju i vojničku politiku.
ZAKLjUČAK:
Bilo koju odluku da donesemo od ovih tri, moramo je doneti što pre. Za mene je važno kao ministra vojske i mornarice, da to znam i da mi se pismeno saopšti. Zima ide, ljudi se više ne mogu držati pod oružjem i bez vidljivih ciljeva. Nema moći da se aktivirana vojska stavi pod krov. Nezadovoljstvo raste i kod obveznika i kod njihovih porodica, a tako isto popušta moć i kod podoficira i oficira. Iz bolesnog stanja i neodgovornosti kakvo je danas kod nas, može nastupiti slom i katastrofa vojske, docnije i države. Iz ovog razloga ovo pišem i iznosim u ovim teškim istorijskim časovima za naš istorijski opstanak.
Milan Đ. Nedić
VOL 2... Kako je Nedic postao kvisling i "izdajnik"
Po zavrsenoj Kragujevackoj gimnaziji, MN je stupio u nizu skolu Vojne akademije 1895 god sa 28. klasom pitomaca. Godine 1904 zavrsio je i Visu skolu Vojne akademije sa 12. klasom slusalaca, a zatim djeneral-stabnu pripremnu i odmah preveden u struku. Kao veoma zapazen oficir postavljen je za ordonans - oficira Kralja Petra I u svojoj 38 godini, -1915- bio je djeneralstabni pukovnik - najmladji u srpskoj vojsci u ratovima za oslobodjenje. U Balkanskim ratovima dobio je niz odlikovanja i medalja za hrabrost. U vrijeme Srpske golgote,- prelazenja srpske vojske kroz Albaniju i Crnu Goru, bio je u zastitnici. Prilikom proboja Solunskog fronta komandovao je junackom pjesadijskom brigadom Timocke divizije. Poslije zavrsenog I sv. rata Milan Nedic je postao divizijski djeneral u vojsci Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Do napada nacisticke Njemacke na Sovjetsku uniju u okupiranoj Srbiji je vladao red i mir, sto je omogucilo primanje velikog broja srpskih izbjeglica . Broj izbjeglica, u Nedicevoj Srbiji je bio: 600.000 Srba iz zapadnih dijelova Jugoslavije, 86.000 djece sa tog podrucja, 150.000 Srba sa Kosova i Metohije, desetine hiljada Srba iz Srema i Backe, izmedju 20 i 30.000 Slovenaca i unitarnih Hrvata. Za sve je njih trebalo obezbijediti hranu, dati im krov nad glavom, obucu i odjecu, pruziti im ljekarsku pomoc a djecu skolovati.
A sad ono glavno:
Prve partizanske akcije dovele su i do strahovitih odmazda. 1: 100 za ubijenog a 1:50 za ranjenog Nijemca. Partizani su nastavili sa akcijama napadajuci i likvidirajuci pojedince ili manje grupe. Nastojalo se pojacati teror i unistenje naroda kako bi ogorcenje i strah sto vise rasli i opredjelili cjelokupni srpski narod da se digne na ustanak. U ta sumorna vremena, ostati bez ikakvog posrednika izmedju obezglavljenog naroda i okrutnog okupatora bila bi sigurno propast i pogibija za Srbe. Tih dana se u Beogradu odrzava sastanak na kome ucestvuju istaknuti predstavnici politickih partija, akademici, najugledniji profesori Univerziteta, predstavnici: inzinjerske, ljekarske, industrijske i advokatske komore kao i drugi javni i kulturni radnici. Sef komesarske uprave Milan Acimovic obavjestava da je upravo podnio ostavku radi nemogucnosti da obezbijedi red i mir u zemlji. Mnogi srpski intelektualci su odmah uvidjeli da je u ovom trenutku oslabljenoj drzavi i izmucenom narodu mnogo veci neprijatelj anarhija nego okupator. Acimovic predlaze da se formira jedno autoritativno upravno i politicko tijelo ciji bi zadatak bio dalje spasavanje Srba od bioloskog unistenja. Predlozen je Dimitrije Ljotic, koji se zahvalio navodeci kao razlog da je za takvu odgovornu funkciju potrebna licnost od ugleda, koja uziva povjerenje naroda i koja nije stranacki opredjeljena. Ljotic predlaze bivseg ministra vojske i mornarice, komadanta grupe armija i armijskog djenerala Milana Nedica. U to vrijeme, iz Sofije, gdje mu je bio stab, u Beograd je doputovao fedmarsal List. Okupio je vojne i civilne zapovjednike i saopstio im Hitlerovo naredjenje: ustanak moraju ugusiti svim sredstvima, bezobzirno i snagama kojim raspolazu jer im Vrhovna komanda nece uputiti ni jednu novu jedinicu.
Izjava dr Turnera , civilnog upravnika Beograda na sudjenju poslije rata:
"Hocu, ali i moram da iznesem upravo cinjenice, a to svakako zeli i visoki sud. Na tom savjetovanju konstatovano je da komesarska uprava u Srbiji sa ministrom Milanom Acimovicem nema potreban autoritet i da joj nije uspjelo da u Srbiji prestanu diverzantske akcije i napadi na njemacku vojsku. Iz same njemacke Vrhovne komande poruceno je da se to neredovno stanje mora svim silama prekinuti, a u Srbiji mora da zavlada red i mir, kako to zahtijeva ponasanje u jednoj okupiranoj zemlji. Odluceno je da se potrazi srpska licnost od autoriteta koja ce smiriti Srbiju, a izbor je pao na bivseg ministra vojnog, djenerala Milana Nedica. Nedica sam zatekao u njegovom stanu, gdje je bio pod strazom. Bio je potpuno utucen covjek, koji je nedavno u Smederevu u velikoj eksploziji izgubio sina jedinca i snahu. Kada sam mu izlozio predlog vojnih okupacionih vlasti I razlog moje posjete odlucno je rekao: "Sta vam pada na pamet. Vi ste ludi". Da, bas tako je rekao "Vi ste ludi". I odbio me je. Ja sam se vratio medju generale sa dubokim uvjerenjem da djeneral Nedic nije najsrecnije izabrana licnost i da moramo naci drugo rjesenje. Medjutim generali su to moje misljenje odbili i naredili mi da ponovo odem kod Nedica i da mu saopstim u ultimativnoj formi slijedece: 'Ukoliko Vi odbijete da nam pomognete da smirimo Srbiju, Firer je odlucio da Beograd i Macvu okupiraju ustaske trupe. Sjevernu Srbiju predace na upravu Madzarima, a ostatak Srbije bice podijeljen na bugarsku okupacionu zonu i na albanske trupe koje ce dobiti cjeli Sandzak i upravu do Kraljeva, gdje ce biti granica sa bugarskom okupacionom zonom'. Kada me je djeneral Nedic ponovo odbio, ja sam mu otvoreno saopstio, kakvo je rjesenje nadjeno. On je pola sata sutio, onda mi je tihim glasom rekao: "Pristajem". Eto, visoki sude, tako nam je uspjelo da obrazujemo Vladu djenerala Milana Nedica" zavrsio je svoje izlaganje dr. Turner. Na drugom sastanku bivsi gradonacelnik Beograda Vlada Ilic i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Dr. Aleksandar Belic, placuci su molili djenerala Nedica da ne odustane i da se prihvati spasilacke uloge srpskog roda.
Po zavrsenoj Kragujevackoj gimnaziji, MN je stupio u nizu skolu Vojne akademije 1895 god sa 28. klasom pitomaca. Godine 1904 zavrsio je i Visu skolu Vojne akademije sa 12. klasom slusalaca, a zatim djeneral-stabnu pripremnu i odmah preveden u struku. Kao veoma zapazen oficir postavljen je za ordonans - oficira Kralja Petra I u svojoj 38 godini, -1915- bio je djeneralstabni pukovnik - najmladji u srpskoj vojsci u ratovima za oslobodjenje. U Balkanskim ratovima dobio je niz odlikovanja i medalja za hrabrost. U vrijeme Srpske golgote,- prelazenja srpske vojske kroz Albaniju i Crnu Goru, bio je u zastitnici. Prilikom proboja Solunskog fronta komandovao je junackom pjesadijskom brigadom Timocke divizije. Poslije zavrsenog I sv. rata Milan Nedic je postao divizijski djeneral u vojsci Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Do napada nacisticke Njemacke na Sovjetsku uniju u okupiranoj Srbiji je vladao red i mir, sto je omogucilo primanje velikog broja srpskih izbjeglica . Broj izbjeglica, u Nedicevoj Srbiji je bio: 600.000 Srba iz zapadnih dijelova Jugoslavije, 86.000 djece sa tog podrucja, 150.000 Srba sa Kosova i Metohije, desetine hiljada Srba iz Srema i Backe, izmedju 20 i 30.000 Slovenaca i unitarnih Hrvata. Za sve je njih trebalo obezbijediti hranu, dati im krov nad glavom, obucu i odjecu, pruziti im ljekarsku pomoc a djecu skolovati.
A sad ono glavno:
Prve partizanske akcije dovele su i do strahovitih odmazda. 1: 100 za ubijenog a 1:50 za ranjenog Nijemca. Partizani su nastavili sa akcijama napadajuci i likvidirajuci pojedince ili manje grupe. Nastojalo se pojacati teror i unistenje naroda kako bi ogorcenje i strah sto vise rasli i opredjelili cjelokupni srpski narod da se digne na ustanak. U ta sumorna vremena, ostati bez ikakvog posrednika izmedju obezglavljenog naroda i okrutnog okupatora bila bi sigurno propast i pogibija za Srbe. Tih dana se u Beogradu odrzava sastanak na kome ucestvuju istaknuti predstavnici politickih partija, akademici, najugledniji profesori Univerziteta, predstavnici: inzinjerske, ljekarske, industrijske i advokatske komore kao i drugi javni i kulturni radnici. Sef komesarske uprave Milan Acimovic obavjestava da je upravo podnio ostavku radi nemogucnosti da obezbijedi red i mir u zemlji. Mnogi srpski intelektualci su odmah uvidjeli da je u ovom trenutku oslabljenoj drzavi i izmucenom narodu mnogo veci neprijatelj anarhija nego okupator. Acimovic predlaze da se formira jedno autoritativno upravno i politicko tijelo ciji bi zadatak bio dalje spasavanje Srba od bioloskog unistenja. Predlozen je Dimitrije Ljotic, koji se zahvalio navodeci kao razlog da je za takvu odgovornu funkciju potrebna licnost od ugleda, koja uziva povjerenje naroda i koja nije stranacki opredjeljena. Ljotic predlaze bivseg ministra vojske i mornarice, komadanta grupe armija i armijskog djenerala Milana Nedica. U to vrijeme, iz Sofije, gdje mu je bio stab, u Beograd je doputovao fedmarsal List. Okupio je vojne i civilne zapovjednike i saopstio im Hitlerovo naredjenje: ustanak moraju ugusiti svim sredstvima, bezobzirno i snagama kojim raspolazu jer im Vrhovna komanda nece uputiti ni jednu novu jedinicu.
Izjava dr Turnera , civilnog upravnika Beograda na sudjenju poslije rata:
"Hocu, ali i moram da iznesem upravo cinjenice, a to svakako zeli i visoki sud. Na tom savjetovanju konstatovano je da komesarska uprava u Srbiji sa ministrom Milanom Acimovicem nema potreban autoritet i da joj nije uspjelo da u Srbiji prestanu diverzantske akcije i napadi na njemacku vojsku. Iz same njemacke Vrhovne komande poruceno je da se to neredovno stanje mora svim silama prekinuti, a u Srbiji mora da zavlada red i mir, kako to zahtijeva ponasanje u jednoj okupiranoj zemlji. Odluceno je da se potrazi srpska licnost od autoriteta koja ce smiriti Srbiju, a izbor je pao na bivseg ministra vojnog, djenerala Milana Nedica. Nedica sam zatekao u njegovom stanu, gdje je bio pod strazom. Bio je potpuno utucen covjek, koji je nedavno u Smederevu u velikoj eksploziji izgubio sina jedinca i snahu. Kada sam mu izlozio predlog vojnih okupacionih vlasti I razlog moje posjete odlucno je rekao: "Sta vam pada na pamet. Vi ste ludi". Da, bas tako je rekao "Vi ste ludi". I odbio me je. Ja sam se vratio medju generale sa dubokim uvjerenjem da djeneral Nedic nije najsrecnije izabrana licnost i da moramo naci drugo rjesenje. Medjutim generali su to moje misljenje odbili i naredili mi da ponovo odem kod Nedica i da mu saopstim u ultimativnoj formi slijedece: 'Ukoliko Vi odbijete da nam pomognete da smirimo Srbiju, Firer je odlucio da Beograd i Macvu okupiraju ustaske trupe. Sjevernu Srbiju predace na upravu Madzarima, a ostatak Srbije bice podijeljen na bugarsku okupacionu zonu i na albanske trupe koje ce dobiti cjeli Sandzak i upravu do Kraljeva, gdje ce biti granica sa bugarskom okupacionom zonom'. Kada me je djeneral Nedic ponovo odbio, ja sam mu otvoreno saopstio, kakvo je rjesenje nadjeno. On je pola sata sutio, onda mi je tihim glasom rekao: "Pristajem". Eto, visoki sude, tako nam je uspjelo da obrazujemo Vladu djenerala Milana Nedica" zavrsio je svoje izlaganje dr. Turner. Na drugom sastanku bivsi gradonacelnik Beograda Vlada Ilic i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Dr. Aleksandar Belic, placuci su molili djenerala Nedica da ne odustane i da se prihvati spasilacke uloge srpskog roda.
Toliko o Nedicevom "fasizmu"... Ako neko zeli da nauci vise, nek se javi, objavicu jos gomilu istorijski neoborivih cinjenica...
oce i on morati u Hag?
Guest- Guest
Čuj neoborivih a četnički izvori :S a led te jebo ludog li čovjeka, tu nema ni jedna rečenica skupa istinita osim imena i prezimena.
Tako ti ćosića press se nastavlja
Guest- Guest
ti nisi jos skuzio da je srpska 'istina' jedina 'istina' na svijetu....sa takvim zaludjelim i zatucanim osoboma suludo ej uopce raspravljat...uz sve prilozene dokaze...i sto bi rekao ludi zoki..a rekao je istinu..'tamo nemas sa kim razgovarat'tre911 wrote:Čuj neoborivih a četnički izvori :S a led te jebo ludog li čovjeka, tu nema ni jedna rečenica skupa istinita osim imena i prezimena.
2015-09-08
Stanojko wrote:Toliko o Nedicevom "fasizmu"...
“Ja znam samo jedno rešenje za jevrejsko pitanje: napolje sa
njima. Sve dotle, dok je i jedan Jevrejin u zemlji, ili dok može da
govori sa Srbima, ili dok ga Srbi mogu žaliti, sve dotle nema
mira u zemlji”.
Branislav Božović, Stradanje Jevreja u okupiranom Beogradu 1941-1944, Beograd 2012, str. 214.
http://www.muzejgenocida.rs/images/izdanja/BBozovic%20II%20izdanje.pdf
Guest- Guest
Budući svetac četničke pravoslavne crkve.Noor wrote:Stanojko wrote:Toliko o Nedicevom "fasizmu"...
mira u zemlji”.
Branislav Božović, Stradanje Jevreja u okupiranom Beogradu 1941-1944, Beograd 2012, str. 214.
Guest- Guest
tre911 wrote:Budući svetac četničke pravoslavne crkve.Noor wrote:Stanojko wrote:Toliko o Nedicevom "fasizmu"...
mira u zemlji”.
i oni se bune na Stepinca, pa to nisu istine!
Guest- Guest
Nedićev aparat je imao sljedeću ulogu kad su u pitanju bili židovi..spriječiti bilo kakvu solidarnost srpskog stanovništva sa židovima i na taj način olakšati posao nacistima. one koji su uspjeli izbjeći logore, nedićevci su hapsili i isporučivali njemcima.
Guest- Guest
Page 2 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» U Srbiji počinje rehabilitacija Milana Nedića još jednog ratnog zločinca
» OSUDA NACIZMA DRASTICNO SLABI, RASKOL U SRBIJI RADI NEDICA
» U Srbiji potpuna rehabilitacija cetnistva.I cetnicima boracke mirovine
» Fasizam u Srbiji
» Dvostruki arsini Sulje!Dok mu smetaju nazivi ulica po Mili Budsku dotle hrpa ulica po Srbiji i Srpskoj se nazivaju po cetnickim koljacima
» OSUDA NACIZMA DRASTICNO SLABI, RASKOL U SRBIJI RADI NEDICA
» U Srbiji potpuna rehabilitacija cetnistva.I cetnicima boracke mirovine
» Fasizam u Srbiji
» Dvostruki arsini Sulje!Dok mu smetaju nazivi ulica po Mili Budsku dotle hrpa ulica po Srbiji i Srpskoj se nazivaju po cetnickim koljacima
Page 2 of 9