EU odbila američke sankcije Dodi
Page 1 of 7
Page 1 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
EU odbila američke sankcije Dodi
EU neće predložiti sankcije Dodiku, ali će pomno pratiti situaciju
Niti jedna država članica EUropske unije nije predložila pridruživanje američkim sankcijama protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, potvrdili su za Al Jazeeru diplomatski izvori iz Bruxellesa.
Danas je održan redovni sastanak radne skupine diplomata država članica Unije, pri čemu se razgovaralo i o reakciji EU na sankcije Dodiku.
Iako su diplomati završili sastanak jednoglasno složni da se i dalje pomno prati razvoj događaja u RS-u, niti jedan od njih nije predložio pridruživanje američkim sankcijama.
Dodiku su sankcije uvedene prije nekoliko dana, a američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack obrazložila je takvu odluku Dodikovim kršenjem odluke Ustavnog suda BiH.
“Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli Bosne i Hercegovine. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referenduma o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u Bosni i Hercegovini”, pojasnila je Cormack.
Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran.
Osim toga, zabranjene su transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.
http://poskok.info/wp/eu-nece-predloziti-sankcije-dodiku-ali-ce-pomno-pratiti-situaciju/
.....................
Pametno ionako će ih The Donald ukinuti :)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: EU odbila američke sankcije Dodi
...jesi razmisljao o izdaji epikure..tj o onom sto sam rekao a rekao sam...'izdaj ili prodaj bit ces izdan i prodan'
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
vuksadinare wrote:...jesi razmisljao o izdaji epikure..tj o onom sto sam rekao a rekao sam...'izdaj ili prodaj bit ces izdan i prodan'
ajme čovika...imam ja prečeg posla od tvojih glupada...evo napraviti gremišt na primjer ;)
2015-08-06
U glavnom eu vidi da je ovo bio očajnički potez odlazeće administracije i da vrlo brzo dolazi nova politika .....s one strane bare
2015-08-06
Rat u BiH je zapravo, vrlo lako spriječiti. Makni Dodika milom, ili još bolje, silom. Makni Bakira Izetbegovića na isti način. Teritorijalni preustroj dosadašnjih čistih etničkih srpskih kantona. Prinudna uprava u Sarajevu pod garancijom NATO snaga. Prženje napalmom svih vehabijskih sela, naseobina, kampova za obuku, nacionalizacija svih nekretnina u posjedu arapskog i turskog kapitala, zatvaranje svih džamija, škola i medresa financiranih istočno od rijeke Drine.epikur37 wrote:EU neće predložiti sankcije Dodiku, ali će pomno pratiti situaciju
Niti jedna država članica EUropske unije nije predložila pridruživanje američkim sankcijama protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, potvrdili su za Al Jazeeru diplomatski izvori iz Bruxellesa.Danas je održan redovni sastanak radne skupine diplomata država članica Unije, pri čemu se razgovaralo i o reakciji EU na sankcije Dodiku.Iako su diplomati završili sastanak jednoglasno složni da se i dalje pomno prati razvoj događaja u RS-u, niti jedan od njih nije predložio pridruživanje američkim sankcijama.Dodiku su sankcije uvedene prije nekoliko dana, a američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack obrazložila je takvu odluku Dodikovim kršenjem odluke Ustavnog suda BiH.“Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli Bosne i Hercegovine. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referenduma o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u Bosni i Hercegovini”, pojasnila je Cormack.Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran.Osim toga, zabranjene su transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.http://poskok.info/wp/eu-nece-predloziti-sankcije-dodiku-ali-ce-pomno-pratiti-situaciju/.....................Pametno ionako će ih The Donald ukinuti :)
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
melkior rata ce biti i tako mora biti...dok je vrijeme prijedji da se krstis sa tri prsta...ili u najmanju ruku budi srbin katolicke vjere to ce ti glavu cuvati...
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Ko tebe sta pita za dzamije? Koji si ti kurac?melkior wrote:Rat u BiH je zapravo, vrlo lako spriječiti. Makni Dodika milom, ili još bolje, silom. Makni Bakira Izetbegovića na isti način. Teritorijalni preustroj dosadašnjih čistih etničkih srpskih kantona. Prinudna uprava u Sarajevu pod garancijom NATO snaga. Prženje napalmom svih vehabijskih sela, naseobina, kampova za obuku, nacionalizacija svih nekretnina u posjedu arapskog i turskog kapitala, zatvaranje svih džamija, škola i medresa financiranih istočno od rijeke Drine.epikur37 wrote:EU neće predložiti sankcije Dodiku, ali će pomno pratiti situaciju
Niti jedna država članica EUropske unije nije predložila pridruživanje američkim sankcijama protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, potvrdili su za Al Jazeeru diplomatski izvori iz Bruxellesa.Danas je održan redovni sastanak radne skupine diplomata država članica Unije, pri čemu se razgovaralo i o reakciji EU na sankcije Dodiku.Iako su diplomati završili sastanak jednoglasno složni da se i dalje pomno prati razvoj događaja u RS-u, niti jedan od njih nije predložio pridruživanje američkim sankcijama.Dodiku su sankcije uvedene prije nekoliko dana, a američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack obrazložila je takvu odluku Dodikovim kršenjem odluke Ustavnog suda BiH.“Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli Bosne i Hercegovine. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referenduma o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u Bosni i Hercegovini”, pojasnila je Cormack.Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran.Osim toga, zabranjene su transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.http://poskok.info/wp/eu-nece-predloziti-sankcije-dodiku-ali-ce-pomno-pratiti-situaciju/.....................Pametno ionako će ih The Donald ukinuti :)
2016-11-17
Za eventualni kaos u BiH krivnju i odgovornost će snositi isključivo briselski aparatčiki i dudeki u hrvatskom obavještajnom, vojnom i diplomatskom miljeu. Nakupina nesposobnih kokošara koji već 20 godina ponavljaju istu mantru.melkior wrote:Rat u BiH je zapravo, vrlo lako spriječiti. Makni Dodika milom, ili još bolje, silom. Makni Bakira Izetbegovića na isti način. Teritorijalni preustroj dosadašnjih čistih etničkih srpskih kantona. Prinudna uprava u Sarajevu pod garancijom NATO snaga. Prženje napalmom svih vehabijskih sela, naseobina, kampova za obuku, nacionalizacija svih nekretnina u posjedu arapskog i turskog kapitala, zatvaranje svih džamija, škola i medresa financiranih istočno od rijeke Drine.epikur37 wrote:EU neće predložiti sankcije Dodiku, ali će pomno pratiti situaciju
2015-08-09
Šta džaba da se priključuju kada će Tramp da ih ukine.
Je li Bosna gubernija? Jest. E pa, netko tom gubernijom očito ne zna upravljati.epikur37 wrote:melkior u ništa :D
2015-08-09
dzango wrote:Šta džaba da se priključuju kada će Tramp da ih ukine.
Jasna stvar.
2015-08-06
Zna Putin.melkior wrote:Je li Bosna gubernija? Jest. E pa, netko tom gubernijom očito ne zna upravljati.epikur37 wrote:melkior u ništa :D
Pa da opet ispadnu budale.epikur37 wrote:dzango wrote:Šta džaba da se priključuju kada će Tramp da ih ukine.
Jasna stvar.
Britanci su Indijom barem znali upravljati.RayMabus wrote:Hebe se ikoga za BiH.
2015-08-09
Dodik: Amerikanci tražili da srušim crkvu u Potočarima
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Prvu TV da su Amerikanci dogovorni i za donošenje i za rušenje Dejtonskog sporazuma.
IZVOR: B92, PRVA TV ČETVRTAK, 19.01.2017. | 21:03 -> 22:01
stakao je da njemu ništa ne znači to što je Vašington uveo sankcije njemu i istakao da će u narednom periodu pokušati to da objasni novoj američkoj administraciji. Ocenio je da njemu leđa više čuvaju neki zapadnjaci nego ruski predsednik Vladimir Putin i rekao "da samo možemo da zamislimo o čemu je pričao sa njim u Moskvi".
Prema njegovim rečima, do uvođenja sankcija ne bi ni došlo da nije dobio poziv da prisustvuje inauguraciji novog predsednika SAD Donalda Trampa.
"Obradovalo me je kad sam čuo Trampa da se neće obračunavati sa drugim svetskim vladama. Što bi se Tramp obračunavao sa nama? Mi poštujemo Dejtonski sporazum. Kažu da treba da poštujemo duh sporazuma, a mi poštujemo slovo Dejtonskog sporazuma. Nećete naći nijednu moju izjavu u kojoj kršim slovo Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.
Novinarki Neveni Madžarević je rekao da mediji nisu svesni toga koje je mučenje kada američki zvaničnici vrše pritisak.
"Smatra se da smo mi niko i ništa, oni kao sila mogu sve da urade, mene su upozoravali na mnoge stvari, ali se nikada nisam na to osvrtao. Izvinite, postoji dostojanstvo koje ne može da se dovede u pitanje. Ne možete da kažete da BiH nema tročlano Predsedništvo i da Republika Srpska promeni naziv. I kad ja kažem neću, pitaju me šta hoću, ja kažem da hoću da idem kući, a oni kažu da ću videti šta je snaga SAD. Ambasador SAD je tražio da se sruši crkva u Potočarima, ja sam rekao da neću, sutradan je došlo saopštenje da nisam kooperativan. Nisam rušio džamije, neću da srušim i crkvu", istakao je Dodik.
Ocenio je i da su "muslimani jedva dočekali sankcije SAD" prema njemu, istakao je i da je o tome razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga je rekao da ima racionalan stav i da Srbija neće prihvatiti te sankcije.
"Ne želim da budem problem ni za Srpsku ni za Srbiju. Imam mandat još dve godine... Sa strane imate pritiske koliko dozvolite, problem Srba je to što smo davali veći značaj strancima od stvarnog značaja", kaže Dodik.
Istakao je i da će Donald Tramp sigurno raditi na tome da ojača Ameriku, a ne da oslabi, uz napomenu da poštuje Rusiju i činjenicu da dva, tri puta godišnje može da se sretne sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Dodik je rekao da je za Srpsku važna stabilna Srbija i da gleda na Srbiju sa pozitivnom emocijom, kao i da je Srpska dobre odnose sa Srbijom gajila kroz različite sisteme.
Kao pozitivnu je ocenio svoju percepciju prema predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću, kao i da “neće biti sudija i odgovoriti ko je bolji predsednički kandidat“.
“Nikolić je čovek koji je dobro obavljao svoju dužnost i nema ništa protiv toga da on to nastavi. Smatram da je stav vladajuće partije komforan i da ona može da predloži potpuno legitimno svog kandidata. Srpska nema nameru da se opredeljuje“, naveo je Dodik.
Zaključio je rečima da treba pozitivno afirmisati ono što radi Emir Kusturica i da je njegov autoritet daleko veći u svetu nego što je na ovim prostorima.
mnogo bilo, malo ostalo.
sutra u ovo doba nece deliti nepravdu ko pravdu.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Prvu TV da su Amerikanci dogovorni i za donošenje i za rušenje Dejtonskog sporazuma.
IZVOR: B92, PRVA TV ČETVRTAK, 19.01.2017. | 21:03 -> 22:01
stakao je da njemu ništa ne znači to što je Vašington uveo sankcije njemu i istakao da će u narednom periodu pokušati to da objasni novoj američkoj administraciji. Ocenio je da njemu leđa više čuvaju neki zapadnjaci nego ruski predsednik Vladimir Putin i rekao "da samo možemo da zamislimo o čemu je pričao sa njim u Moskvi".
Prema njegovim rečima, do uvođenja sankcija ne bi ni došlo da nije dobio poziv da prisustvuje inauguraciji novog predsednika SAD Donalda Trampa.
"Obradovalo me je kad sam čuo Trampa da se neće obračunavati sa drugim svetskim vladama. Što bi se Tramp obračunavao sa nama? Mi poštujemo Dejtonski sporazum. Kažu da treba da poštujemo duh sporazuma, a mi poštujemo slovo Dejtonskog sporazuma. Nećete naći nijednu moju izjavu u kojoj kršim slovo Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.
Novinarki Neveni Madžarević je rekao da mediji nisu svesni toga koje je mučenje kada američki zvaničnici vrše pritisak.
"Smatra se da smo mi niko i ništa, oni kao sila mogu sve da urade, mene su upozoravali na mnoge stvari, ali se nikada nisam na to osvrtao. Izvinite, postoji dostojanstvo koje ne može da se dovede u pitanje. Ne možete da kažete da BiH nema tročlano Predsedništvo i da Republika Srpska promeni naziv. I kad ja kažem neću, pitaju me šta hoću, ja kažem da hoću da idem kući, a oni kažu da ću videti šta je snaga SAD. Ambasador SAD je tražio da se sruši crkva u Potočarima, ja sam rekao da neću, sutradan je došlo saopštenje da nisam kooperativan. Nisam rušio džamije, neću da srušim i crkvu", istakao je Dodik.
Ocenio je i da su "muslimani jedva dočekali sankcije SAD" prema njemu, istakao je i da je o tome razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga je rekao da ima racionalan stav i da Srbija neće prihvatiti te sankcije.
"Ne želim da budem problem ni za Srpsku ni za Srbiju. Imam mandat još dve godine... Sa strane imate pritiske koliko dozvolite, problem Srba je to što smo davali veći značaj strancima od stvarnog značaja", kaže Dodik.
Istakao je i da će Donald Tramp sigurno raditi na tome da ojača Ameriku, a ne da oslabi, uz napomenu da poštuje Rusiju i činjenicu da dva, tri puta godišnje može da se sretne sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Dodik je rekao da je za Srpsku važna stabilna Srbija i da gleda na Srbiju sa pozitivnom emocijom, kao i da je Srpska dobre odnose sa Srbijom gajila kroz različite sisteme.
Kao pozitivnu je ocenio svoju percepciju prema predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću, kao i da “neće biti sudija i odgovoriti ko je bolji predsednički kandidat“.
“Nikolić je čovek koji je dobro obavljao svoju dužnost i nema ništa protiv toga da on to nastavi. Smatram da je stav vladajuće partije komforan i da ona može da predloži potpuno legitimno svog kandidata. Srpska nema nameru da se opredeljuje“, naveo je Dodik.
Zaključio je rečima da treba pozitivno afirmisati ono što radi Emir Kusturica i da je njegov autoritet daleko veći u svetu nego što je na ovim prostorima.
mnogo bilo, malo ostalo.
sutra u ovo doba nece deliti nepravdu ko pravdu.
Guest- Guest
Zvao je posle na kafu. Ima neki stan u Beogradu...epikur37 wrote:
al pazi šmekera :)
Jbga u Indiji ima resursa a u Bosni nema ništa osim glupih Bosanaca.melkior wrote:Britanci su Indijom barem znali upravljati.RayMabus wrote:Hebe se ikoga za BiH.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Page 1 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» EU priprema odgovor na nove američke sankcije rusiji
» Nove američke sankcije: Firma iz Srbije pomagala Rusima da dođu do visoke tehnologije
» Mađarska blokira sankcije EU, ali Njemačka i partneri za tri tjedna samostalno uvode sankcije Dodiku
» UEFA odbila Kosovo?
» Srbija odbila "Leks Agrokor"
» Nove američke sankcije: Firma iz Srbije pomagala Rusima da dođu do visoke tehnologije
» Mađarska blokira sankcije EU, ali Njemačka i partneri za tri tjedna samostalno uvode sankcije Dodiku
» UEFA odbila Kosovo?
» Srbija odbila "Leks Agrokor"
Page 1 of 7