Hrvatska kupuje borbenu eskadrilu zrakoplova, otpali su izraleski F-16, ostale su dvije opcije
Page 6 of 7
Page 6 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Hrvatska kupuje borbenu eskadrilu zrakoplova, otpali su izraleski F-16, ostale su dvije opcije
Sada mora. Dok ih nije imala Srbija, druga je priča bila.Eroo wrote:Hoće. Ja ipak nešto promišljam da bi to mogao biti F-15.Serbinho-3 wrote:Hrvati nece uzeti nista a Srbi ce uzeti i usput kanibalizovati te Ruske, umesto da ih modernizuju.
Ameri trenutno imaju nategnutu cijenu,ali znaju oni razmišljati kad im je nešto u interesu.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Re: Hrvatska kupuje borbenu eskadrilu zrakoplova, otpali su izraleski F-16, ostale su dvije opcije
Modernizovane?marcellus wrote:Serbinho-3 wrote:Cene raketa, bagatela, ne moze covek ni ispaliti a da mu ne bude zao.
AIM-120C = 300,000 (Armada Int'l) ~ 386,000 USD (Wikipedia)
MICA = 2,160,000 EUR (French National Assembly report, programme unit cost as of 2003) / 1,118,000 EUR (French National Assembly report, production unit cost as of 1999)
ASRAAM = 262,000 GBP (Wikipedia)
IRIS-T = 400,000 EUR (Wikipedia)
AIM-9X = 262,000 USD (Wikipedia)
R-77 = ~100,000 (Wikipedia)
R-73 = ?
Exocet = 800,000 EUR for AM-39 (Wikipedia)
Harpoon = 720,000 USD (Wikipedia)
Derby = ?
Python 5 = ?
Meteor = 890,000 EUR (French National Assembly report, expec
ništa, onda, natrag na čakije
Nemoraju oni ništa dok god imaju vlast i glupa stoka glasa za kradeze ( ili sdp svejedno ) a ne neku trecu opciju.dzango wrote:Sada mora. Dok ih nije imala Srbija, druga je priča bila.Eroo wrote:Hoće. Ja ipak nešto promišljam da bi to mogao biti F-15.Serbinho-3 wrote:Hrvati nece uzeti nista a Srbi ce uzeti i usput kanibalizovati te Ruske, umesto da ih modernizuju.
Ameri trenutno imaju nategnutu cijenu,ali znaju oni razmišljati kad im je nešto u interesu.
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Imam ja jedan predlog. NATO a jeftino:Eroo wrote:
Hoće. Ja ipak nešto promišljam da bi to mogao biti F-15.
Gripen ne bih uopće uspoređivao sa Mig-29, prije sa F-22 Raptorom, od kojeg je, naravno, lošiji.marcellus wrote:dzango wrote:Kako bre stariji dizajn? Gripen je dizajn iz osamdesetih, isto kao i devetke. Uz to je Gripen jednomotorac što u prevodu znači da i najmanji kvar na motoru znači da ovaj pada kao klada. Nikako mi ne ide u glavu ideja da borbeni avion ima jedan motor.marcellus wrote:makar svejedno mislim da 29-ka nije u rangu gripena, ipak je to puno stariji dizajn.
u pravilu je jedan motor dovoljan, nije da se to baš kvari, a i ne pada kao klada nego prinudno slijeće, ako ima gdje.
29-ka je prvi let imala 1977 a u naoružanje je uvedena 1982
gripen je prvi let imao 1988 a u naoružanje je uveden 1997
to je 11 - 15 godina razlike u dizajnu
usto gripen ima odlične radare i ostalo, nova e verzija ima avioniku i radar i sve ostalo na razini pete generacije borbenih aviona, samo nije stealth pa se vodi kao 4+ generacija
29-ka je 4 generacija aviona
Veliko je s*anje obnavljati Mig-29, skoro pa isto kao i obnavljanje Mig-21. Za ovo zadnje je
trebalo ekipu pozatvarati i obnovljeno prodati, ako bi tko htio kupiti...ako ne onda barem podariti nekome.
Po mni nitko ozbiljan ono ne bi uzeo ni kao dar...
Eroo- Posts : 78895
2016-07-22
NIšta od aviona , ministarstvo finacija je to koje odlucuje oce li se ili ne kupiti a ne vojska.
2014-04-11
...nije to..nego ne znaju hoce li docekat kraj mandata pa da ne obecavaju....uostalom da je u pitanju todoric maric bi vec nasao lovu negdje brzopotezno....no ipak mislim da cemo kupiti....plenki i kolinda ce vec stisnuti marica..jbg glasovi su ipak glasovi...a za gasove nije dobro skrtaritiRayMabus wrote:NIšta od aviona , ministarstvo finacija je to koje odlucuje oce li se ili ne kupiti a ne vojska.
vuksadinare- Posts : 100237
2015-09-08
Ni ja ne bi upoređivao Gripena sa Mig-29. Niko ozbiljan ne pravi vojni avion sa jednim motorom.Eroo wrote:Gripen ne bih uopće uspoređivao sa Mig-29, prije sa F-22 Raptorom, od kojeg je, naravno, lošiji.marcellus wrote:dzango wrote:Kako bre stariji dizajn? Gripen je dizajn iz osamdesetih, isto kao i devetke. Uz to je Gripen jednomotorac što u prevodu znači da i najmanji kvar na motoru znači da ovaj pada kao klada. Nikako mi ne ide u glavu ideja da borbeni avion ima jedan motor.marcellus wrote:makar svejedno mislim da 29-ka nije u rangu gripena, ipak je to puno stariji dizajn.
u pravilu je jedan motor dovoljan, nije da se to baš kvari, a i ne pada kao klada nego prinudno slijeće, ako ima gdje.
usto gripen ima odlične radare i ostalo, nova e verzija ima avioniku i radar i sve ostalo na razini pete generacije borbenih aviona, samo nije stealth pa se vodi kao 4+ generacija
Veliko je s*anje obnavljati Mig-29, skoro pa isto kao i obnavljanje Mig-21. Za ovo zadnje je
trebalo ekipu pozatvarati i obnovljeno prodati, ako bi tko htio kupiti...ako ne onda barem podariti nekome.
Tu se oni ništa ne pitaju. Neće ministar finansija da ti kroji odbranu.RayMabus wrote:NIšta od aviona , ministarstvo finacija je to koje odlucuje oce li se ili ne kupiti a ne vojska.
Evo ti ga i 5.-e generacije: F-15SE Silent Eagle (stealt!) . Samo je malo poskup za sirotinju...$100 mio po komadu.dzango wrote:Imam ja jedan predlog. NATO a jeftino:Eroo wrote:
PS: F-15 je uništio 7 komada Mig-29 u zraku i 3 na zemlji...samo od JNA, mislim. Provjeri.
Last edited by Eroo on 29/12/2016, 14:56; edited 1 time in total
2016-07-22
Pa u tome i je problem ....Maric je PLenkijev glasnogovrnik ...ništa od aviona.vuksadinare wrote:...nije to..nego ne znaju hoce li docekat kraj mandata pa da ne obecavaju....uostalom da je u pitanju todoric maric bi vec nasao lovu negdje brzopotezno....no ipak mislim da cemo kupiti....plenki i kolinda ce vec stisnuti marica..jbg glasovi su ipak glasovi...a za gasove nije dobro skrtaritiRayMabus wrote:NIšta od aviona , ministarstvo finacija je to koje odlucuje oce li se ili ne kupiti a ne vojska.
2014-04-11
Nitko ozbiljan ne obnavlja golf dvicu i s time ide na utrke. Džaba nove Tigar gume, kožni volan i te stvari...dzango wrote:Ni ja ne bi upoređivao Gripena sa Mig-29. Niko ozbiljan ne pravi vojni avion sa jednim motorom.Eroo wrote:Gripen ne bih uopće uspoređivao sa Mig-29, prije sa F-22 Raptorom, od kojeg je, naravno, lošiji.marcellus wrote:dzango wrote:Kako bre stariji dizajn? Gripen je dizajn iz osamdesetih, isto kao i devetke. Uz to je Gripen jednomotorac što u prevodu znači da i najmanji kvar na motoru znači da ovaj pada kao klada. Nikako mi ne ide u glavu ideja da borbeni avion ima jedan motor.marcellus wrote:makar svejedno mislim da 29-ka nije u rangu gripena, ipak je to puno stariji dizajn.
2016-07-22
..bice..jer time mora zadovoljiti desno krilo stranke i vecinu glasaca..a i krsticevica koji je dosta radio da plenki zasjedne na celo hdz-a...odmetne li se krsticevic kao vrlo jak plenkijev adut..adio plenkiju na celu hdz-a...jer racunat na podrsku dalica,seksa,steira..bez bitnih igraca poput krsticevica,medveda,vase...ajme njemuRayMabus wrote:Pa u tome i je problem ....Maric je PLenkijev glasnogovrnik ...ništa od aviona.vuksadinare wrote:...nije to..nego ne znaju hoce li docekat kraj mandata pa da ne obecavaju....uostalom da je u pitanju todoric maric bi vec nasao lovu negdje brzopotezno....no ipak mislim da cemo kupiti....plenki i kolinda ce vec stisnuti marica..jbg glasovi su ipak glasovi...a za gasove nije dobro skrtaritiRayMabus wrote:NIšta od aviona , ministarstvo finacija je to koje odlucuje oce li se ili ne kupiti a ne vojska.
2015-09-08
Zaboravi.vuksadinare wrote:..bice..jer time mora zadovoljiti desno krilo stranke i vecinu glasaca..a i krsticevica koji je dosta radio da plenki zasjedne na celo hdz-a...odmetne li se krsticevic kao vrlo jak plenkijev adut..adio plenkiju na celu hdz-a...jer racunat na podrsku dalica,seksa,steira..bez bitnih igraca poput krsticevica,medveda,vase...ajme njemuRayMabus wrote:Pa u tome i je problem ....Maric je PLenkijev glasnogovrnik ...ništa od aviona.vuksadinare wrote:...nije to..nego ne znaju hoce li docekat kraj mandata pa da ne obecavaju....uostalom da je u pitanju todoric maric bi vec nasao lovu negdje brzopotezno....no ipak mislim da cemo kupiti....plenki i kolinda ce vec stisnuti marica..jbg glasovi su ipak glasovi...a za gasove nije dobro skrtaritiRayMabus wrote:NIšta od aviona , ministarstvo finacija je to koje odlucuje oce li se ili ne kupiti a ne vojska.
2014-04-11
Volim te što su "stealt" pa završe na livadi u Buđanovcima.Eroo wrote:Evo ti ga i 5.-e generacije: F-15SE Silent Eagle (stealt!) . Samo je malo poskup za sirotinju...$100 mio po komadu.dzango wrote:Imam ja jedan predlog. NATO a jeftino:Eroo wrote:
ovaj put ne bise kladio u to sto si rekao..nakon proasti u arbitrazi oko ine..opet karamarkovo ime jaca u hdz-ovim krugovima..imam istinite podatke..a ionako nije cvalo neko zadovoljstvo...pitaj marcella....makar se to javno toliko ne pise ali plenki u hdz-u plese na rubu...i samo ga mogu ucvrstiti populisticki potezi...sto i cini...RayMabus wrote:Zaboravi.vuksadinare wrote:..bice..jer time mora zadovoljiti desno krilo stranke i vecinu glasaca..a i krsticevica koji je dosta radio da plenki zasjedne na celo hdz-a...odmetne li se krsticevic kao vrlo jak plenkijev adut..adio plenkiju na celu hdz-a...jer racunat na podrsku dalica,seksa,steira..bez bitnih igraca poput krsticevica,medveda,vase...ajme njemuRayMabus wrote:Pa u tome i je problem ....Maric je PLenkijev glasnogovrnik ...ništa od aviona.vuksadinare wrote:...nije to..nego ne znaju hoce li docekat kraj mandata pa da ne obecavaju....uostalom da je u pitanju todoric maric bi vec nasao lovu negdje brzopotezno....no ipak mislim da cemo kupiti....plenki i kolinda ce vec stisnuti marica..jbg glasovi su ipak glasovi...a za gasove nije dobro skrtaritiRayMabus wrote:NIšta od aviona , ministarstvo finacija je to koje odlucuje oce li se ili ne kupiti a ne vojska.
2015-09-08
U to samo još vi vjerujete.dzango wrote:Volim te što su "stealt" pa završe na livadi u Buđanovcima.Eroo wrote:Evo ti ga i 5.-e generacije: F-15SE Silent Eagle (stealt!) . Samo je malo poskup za sirotinju...$100 mio po komadu.dzango wrote:Imam ja jedan predlog. NATO a jeftino:Eroo wrote:
F-15 vam je srušio 10 komada Mig-29. Provjeri.
F-15C je u israel skoj vojsci temeljni i dan-danas. U US će ga zadržati do 2025.-e.
2016-07-22
Ništa od aviona. Ima NATO.
2014-04-11
Srušio je kada su ušli u razmeri 20:1 i još su naši avioni bili neispravni. Da smo imali S-300, ne bi im palo na pamet ni da prismrde. Toliko o onome "stealt".Eroo wrote:U to samo još vi vjerujete.dzango wrote:Volim te što su "stealt" pa završe na livadi u Buđanovcima.Eroo wrote:Evo ti ga i 5.-e generacije: F-15SE Silent Eagle (stealt!) . Samo je malo poskup za sirotinju...$100 mio po komadu.dzango wrote:Imam ja jedan predlog. NATO a jeftino:Eroo wrote:
F-15 vam je srušio 10 komada Mig-29. Provjeri.
F-15C je u israel skoj vojsci temeljni i dan-danas. U US će ga zadržati do 2025.-e.
dzango wrote:Najbolji argument je operativni S-400. Onda ovi preko mogu da si jebu mater i kupuju šta hoće.marcellus wrote:a usto ako nemaš svoju avijaciju to nije dobro ni za diplomaciju. Diplomacija uvijek mora imati pokriće u realnoj vojnoj i ekonomskoj snazi i realnom političkom utjecaju. Inače te odjebu.
nosač aviona je isto jako dobar argument. Pokazao Putin u Siriji. A smijali su se da puno dimi i ide na dizel.
Potpisan ugovor za nabavku devet helikoptera za vojsku i policiju
Beta | 29. decembar 2016. 13:37 | Komentara: 1Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova zaključili su ugovor sa kompanijom Erbas helikopters o nabavci devet helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:642275-Potpisan-ugovor-za-nabavku-devet-helikoptera-za-vojsku-i-policiju
Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija (transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje, itd)", navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, ugovor predviđa nabavku devet helikoptera sa paketom rezervnih delova, alata i dokumentacije, ali i transfer tehnologije za održavanje tih letelica.
Takođe je dogovorena i oprema, obuka i sertifikacija Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" u Batajnici kao centra za održavanje helikoptera "Gazela", kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije "Airbus Helicopters".
Ugovorena je i podrška srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga. Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika kompanija "Airbus Helicopters" i "Airbus Group", ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.
U saopštenju nije navedena vrednost ugovora.
2014-04-11
Page 6 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Rusi u strahu od Kineza:Dvoume se prodati im eskadrilu najmodernijih zrakoplova i raketni sustav S-400
» UŽAS: STIŽU NOVI MOĆNI STROJEVI: Hrvatska će nabaviti i eskadrilu američkih transportnih helikoptera Black Hawk!
» Hrvatska kupuje nove moderne tenkove
» Americki veleposlanik se pere:Hrvatska nije kriva sto je propala kupnja zrakoplova
» Užas, Hrvatska kupuje ganjc nove F-22 Raptor :)
» UŽAS: STIŽU NOVI MOĆNI STROJEVI: Hrvatska će nabaviti i eskadrilu američkih transportnih helikoptera Black Hawk!
» Hrvatska kupuje nove moderne tenkove
» Americki veleposlanik se pere:Hrvatska nije kriva sto je propala kupnja zrakoplova
» Užas, Hrvatska kupuje ganjc nove F-22 Raptor :)
Page 6 of 7