ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ja sam Srbin, stopostotni!

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Go down

Ja sam Srbin, stopostotni! Empty Ja sam Srbin, stopostotni!

Post by Guest Thu 22 Dec - 9:38

Rade Šerbedžija: Ja sam Srbin, stopostotni!

J. POPOVIĆ | 22. decembar 2016. 07:45 | Komentara: 0
Rade Šerbedžija pred koncerte "Uzalud je budim": Napravile su me ličke planine, Jadransko more, ali i Beograd
Ja sam Srbin, stopostotni! Spek-ja-sam-srbin-(1)_620x0

MNOGO se buke podiglo zbog prednovogodišnje mini-turneje koju istaknuti umetnik Rade Šerbedžija počinje večeras koncertom u zagrebačkom "Lisinskom". Umesto o njegovom šarmu, muzici i stihovima, o Šerbedžiji se govorilo u drugom kontekstu, koji nije bio tema razgovora za "Novosti". Pred još jedno druženje sa Beograđanima, 27. decembra u Sava centru, pitamo ga ko čini "Zapadni kolodvor", koji će ga pratiti na koncertu "Uzalud je budim".

- "Kolodvor" je bend, kad moj sin Danilo svira, ima nas sedam, i to su najbolji muzičari svojih instrumenata u Hrvatskoj. Mnogi su profesori na akademijama. To je dobra stvar, jer se moraš truditi da dosegneš taj nivo. Da budeš top. A s druge strane, ako nešto zezneš, oni te izvuku.
* Ko koga vodi na sceni?
- To je teško reći. Uzajamno je, ja ih povedem u avanture, jer sam sklon improvizacijama, direktno nešto izmislim, a oni su spremni. Kao da su kafanski muzičari, svi ti profesori.
* Građanin ste sveta, da li će rezultati izbora u Americi uticati na vašu karijeru?
- Ponovio bih ono što je rekao Slavoj Žižek, jedan od najvećih intelektualaca Evrope i sveta: "Grozan je ovaj Tramp, užasan je, ali više se bojim Hilari." Slažem se sa njim. Što se tiče moje karijere tamo, na mene ništa ne utiče. Tamo možeš otvoreno reći da si protiv predsednika Amerike i niko te neće staviti u zatvor zbog toga. To je jedna dobra stvar, ali ne znači mnogo. Ono što je grozno, kada govorimo o tim izborima, je to što više nema pravih lidera u svetu. Svet vode menadžmenti, velike korporacije i tajne službe, a predsednici zemalja više ne igraju glavnu ulogu. Zato ima toliko ratova i toliko siromaštva.
* Šta pišete ovih dana?
- Nedavno mi je izašla knjiga izabranih pesama "Stranac", a još pišem knjigu proze, nastavak "Do poslednjeg daha". Zapravo, nije nastavak, ali je isti stil i zove se "Zelena karta". To je ona po kojoj si stranac, stavljen u tu kategoriju da imaš građanska prava, ali nemaš pravo glasa, pa si, ipak, stranac. Odavno sam je počeo, ali sam prekinuo pre šest godina.

Ja sam Srbin, stopostotni! Spek-ja-sam-srbin-(2)

* Imate li potrebu da na jednom mestu budete svoj na svome?
- Ja sam odavno svoj na svome. Kad jednom postaneš stranac nikada više ne možeš nazad. Rekao mi je veliki hrvatski pesnik Danijel Dragojević: "Uh, što ti zavidim, ti si ono što ja sanjam ceo život, da postanem stranac u vlastitoj zemlji". Ima u tome nekakve lepote. To je donhuanizam, ne u smislu osvajanja žena, nego kao samoća, kao filozofska kategorija. Kada jednom to osetiš nekako ti postaje slatko, zavodljivo. I s druge strane, kad si stranac negde, na drugi način si građanin planete, mala je jedna zemlja. Prepoznajući to u sebi, osećam ljubav i posebno lokalni patriotizam prema mojoj nacionalnosti i poreklu. Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gde sam rođen. Jer, nisu me samo otac i majka napravili, napravile su me i ličke planine, onaj moj Velebit i Jadransko more koje volim ceo život. Napravili su me kao mladog čoveka zagrebačka akademija i teatar, isto kao i Beograd u koji sam dolazio, beležio prve uspehe i snimao filmove.
* Bez čega od toga ne možete?
- Bez mora, apsolutno. More mi je najjače. Ja sam ribolovac. Satima mogu da sedim na čamcu i to mi je posebna strast.
* Da li ste pecali u Beogradu, na onoj, pomalo skrivenoj savskoj obali sa privatnim splavovima?
- Jesam. Išao sam, družio se sa prijateljima. Naročito sa Pavlom Vuisićem, on je obožavao svoj splav.

Ja sam Srbin, stopostotni! Spek-ja-sam-srbin-(3)

* Bob Dilan - nobelovac?
- Zaslužio je, naravno. Kao što je i Arsen zaslužio. Smešno je to kako u svemu postoje kalupi, tako postoje i pisci za koje se zna kako pišu i gde se pojavljuju. To nije istina. Bob Dilan je napisao božanstvene stihove. On se ne predstavlja piscem, nego pevačem, a zapravo je pesnik od samog početka. Pa, kako su pesnici nekada pisali stihove? Mnogi su pevali svoje sonete i pesme. Verujem da je i Šekspir sigurno neke sonete ispevavao na nekoj gitari, jer je baš ritam taj koji je važan u sonetu.

PLOVIDBA SA GAGOM PO JADRANU
- IMAM jednu posebnu stvar - otkriva nam Šerbedžija. - Milena Dravić mi je poklonila Draganov čamac. Insistirala je da mi ga pokloni, i da bude kod mene, jer smo veliki prijatelji. Uskoro ću čamac preneti u Hrvatsku i porinuti ga u more u Istri. Voziću ga izmeđi Fažane i Briona, loviću ribu na njemu, prevoziću moje glumce s njim. Fina je to barka od šest i po metara. Zvaće se "Gaga". Moram samo njegovu sliku da impregniram na barku, ali da bude crno-bela, kao neka grafika. I tako će Gaga ploviti sa mnom po Jadranskom moru.

VESTI IZ RUBRIKE

Guest
Guest

Back to top Go down

Ja sam Srbin, stopostotni! Empty Re: Ja sam Srbin, stopostotni!

Post by Guest Thu 22 Dec - 9:39

ko nije ?
mozes lupom da trazis sve do zagreba 
i po zagrebu, 
one koji nemaju veze sa srbima,
pre ili nakon odluke da ne budu srbi !
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by jastreb Thu 22 Dec - 9:40

Eh kad bi svi Srbi razmišljali ko Rade.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Stanojko Thu 22 Dec - 9:41

Rade, ti si picketina, stopostotna...

2014-05-05

Back to top Go down

Post by RayMabus Thu 22 Dec - 9:41

Ok Srbin je pa šta ?

Ono duša se inkarnira ....mogao se i inkarnirat u Japan pa bi bio Japanac.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Guest Thu 22 Dec - 9:41

mada, on nije moje izbor,
jer, glumi i kada ne glumi.
to je ono sto me odbija !
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Thu 22 Dec - 9:43

ovo mi je bilo OK !
Una je bila hit jos pre filma !
m. kapor
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by dzango Thu 22 Dec - 9:45

Rade je glumac i gleda svoje dupe. Ne jebe on mnogo ni jedne, ni druge.

2014-04-19

Back to top Go down

Post by vuksadinare Thu 22 Dec - 9:54

dzango wrote:Rade je glumac i gleda svoje dupe. Ne jebe on mnogo ni jedne, ni druge.
a profitira i od jednih i od drugih..pa i od trecih
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by RayMabus Thu 22 Dec - 9:55

vuksadinare wrote:
dzango wrote:Rade je glumac i gleda svoje dupe. Ne jebe on mnogo ni jedne, ni druge.
a profitira i od jednih i od drugih..pa i od trecih
Pametan covik.

Stara kineska poslovica kaže : Budala živi od rada a pametan živi od budala.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by jastreb Thu 22 Dec - 9:59

Pa šta ako je Srbin??? To samo kod nas na Balkanu nešto posebno znači. U Njemačkoj reci da si Poljak,koga boli kurac.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by RayMabus Thu 22 Dec - 10:00

Bezveze rasprava ...treba znati da svi ti umjetnici imaju to neko proširenije stanje svijesti da bi se oni sami mogli ukalupit u neke kutije tipa nacionalizam i to.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by kaya Thu 22 Dec - 10:14

Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gde sam rođen. Jer, nisu me samo otac i majka napravili, napravile su me i ličke planine, onaj moj Velebit i Jadransko more koje volim ceo život.

pa baš je lijepo rekao..
kaya
kaya

2015-08-15

Back to top Go down

Post by omni Thu 22 Dec - 10:16

Al je pizzonu stalo da su svi Srbi. I govno na cesti, i tampon u korpi. A on sam bi preko noci postao svedjanin, da mu dozvole.
omni
omni

Male
2014-04-12

Back to top Go down

Post by provocator Thu 22 Dec - 10:16

Što bi ostalo od hrvatskog kazališta, televizijskog dramskog programa i filma sedamdesetih i osamdesetih godina, kada bi se iz njih izbrisao Rade Šerbedžija, ha?

Šerbedžiji se ima na čemu zavidjeti. Prokletnik s viškom različitih talenata. Sedamdesetih i osamdesetih proturežimski čovjek, umjetnik s integritetom koji je znao biti na strani ozloglašenih i prokazanih.

Glumac s nizom sjajnih filmskih uloga u svim svojim vremenima. Najveći hrvatski Hamlet i najveći hrvatski kralj Lear. U neka doba genijalan recitator i deklamator.

Samo jedan talent Rade Šerbedžija nema. Ne umije i neće, po želji hrvatskih nacionašovinista, otići iz Hrvatske.

Mala kultura traži male Šerbedžije i male Pogoreliće. Veliki je frustriraju.

Male
2015-08-11

Back to top Go down

Post by michaellcmacha Thu 22 Dec - 10:19

jastreb wrote:Eh kad bi svi Srbi razmišljali ko Rade.
a on kao neki pametan srbin... au kurac... izvaliti da danas menadžemnt vodi države a ne predsjednici, i da je to razlog zašto je puno siromašnih i zašto se vode ratovi..... bolje bi mu bilo da nije labrnju ni otvarao, kad je već naumio takve nebuloze izvaljivat.... ko i onoj simički jebo ga onaj ko mu da sekundu javnog prostora....
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha Thu 22 Dec - 10:21

kaja wrote: Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gde sam rođen. Jer, nisu me samo otac i majka napravili, napravile su me i ličke planine, onaj moj Velebit i Jadransko more koje volim ceo život.

pa baš je lijepo rekao..
čim zine da do znanja da je prije svega budaletina stopostotna...
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by provocator Thu 22 Dec - 10:21

michaellcmacha wrote:
jastreb wrote:Eh kad bi svi Srbi razmišljali ko Rade.
a on kao neki pametan srbin... au kurac... izvaliti da danas menadžemnt vodi države a ne predsjednici, i da je to razlog zašto je puno siromašnih i zašto se vode ratovi..... bolje bi mu bilo da nije labrnju ni otvarao, kad je već naumio takve nebuloze izvaljivat.... ko i onoj simički jebo ga onaj ko mu da sekundu javnog prostora....
A što je krivo rekao?

Male
2015-08-11

Back to top Go down

Post by Stanojko Thu 22 Dec - 10:21

Covek koji izjavi "Ponovio bih ono što je rekao Slavoj Žižek, jedan od najvećih intelektualaca Evrope i sveta.." sve je rekao o sebi...

2014-05-05

Back to top Go down

Post by michaellcmacha Thu 22 Dec - 10:26

jastreb wrote:Pa šta ako je Srbin??? To samo kod nas na Balkanu nešto posebno znači. U Njemačkoj reci da si Poljak,koga boli kurac.
u njemačkoj poljak nikad neće dobit neke njemačke brijune za 1 euro ili i jeftinije.... pa da s kurcom zna titrat po violončelu..... nema Boga da bi mu netko dozvolio da okupi svoju obitelj i izmisli umjetnost samom sebi važnu i da mu to njemačka država plaća.... tj dozvolio bi mu ali mu sigurno ne bi plaćao... jebo bi se o svom trošku.... zajedno sa danilom i ostatkom samozvanih "najboljih" u hrvatskoj...
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Back to top

- Similar topics