Hrvatska pripada zapadnom svijetu, neće nam Srbija docirati
Page 1 of 12
Page 1 of 12 • 1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Izvor:
Autor teksta:
Gost Pressinga bio je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.
S obzirom na hrvatsku blokadu poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU i druge tenzije između dvije zemlje, jesu li odnosi dvije zemlje sve lošiji?
"Ma ne. Odnosi su sve bolji. Ako pogledamo i gospodarsku razmjenu i kontakte između građana odnosi su sve bolji. Ima dosta turista koji dolaze u Hrvatsku. Ima političkih tema koje su važne, krucijalne i te teme moramo riješiti."
Što Srbija mora sada napraviti?
"Činjenica jest da hrvatska Vlada nije dala zeleno svjetlo za otvaranje tog poglavlja. Hrvatska ima primjedbu, smatra da Srbija nije ispunila kriterije. To je sasvim legitiman stav. Ni EK ni Srbija ne odlučuju hoće li biti otvoreno poglavlje, odlučuju zemlje članice."
Navodno je i Bugarska zahtijevala blokadu tog poglavlja, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić tvrdi da je to tražila samo Hrvatska.
"To nije uopće relevantno. Relevantno je da Hrvatska nije dala zeleno svjetlo. Srbija zna što mora ispuniti."
U kojem roku?
"To ovisi o Srbiji. Što prije to bolje za Srbiju i za hrvatsku manjinu."
Jesu li u pitanju samo udžbenici za nacionalnu manjinu? Večernje novosti pišu da je blokada zato jer Srbija nije vratila kulturno blago?
"Zato sam rekao da imamo cijeli set pitanja koja se tiču ratnog nasljeđa, to je bilo upečatljivo ljetos kada su se ispregovarali uvjeti za poglavlje 23. Sve će se to morati riješiti. Čuli smo od premijera da je riječ o udžbenicima i svakome je jasno da to pitanje nije tako teško riješiti."
Neki su se našalili da premijera Plenkovića više zanima kurikulum u Srbiji negu u Hrvatskoj?
"Više volim hrvatske riječi. Zašto koristimo kurikulum, koristimo jednostavno riječ program. To svatko može razumijeti. I školovani i neškolovani. Mene zanima da svatko može razumijeti o čemu razgovaramo."
Nije vam smiješna opaska?
"Mi ćemo i u Hrvatskoj krenuti u pokretnje reforme obrazovanja. To je ključ."
Vučićje rekao da su za Hrvate partizani teroristi da se plaše srpskih čokoladica... Otkud ta retorika?
"To bi trebalo pitati njega. Ja sam na to već ljetos upozoravao. Nisam dopuštao da se prijeđe granica dobrog ukusa. Upozoravao sam na to i javno odgovarao članovima vlade Srbije kada su vrijeđali hrvatski narod. Vučić bi se više trebao baviti razvojem srpskog društva, a ne društvom u Hrvatskoj. Svjedočimo interpretaciji hrvatske zbilje u Srbiji. Da smo ustaše, da smo fašisti... To je konstantna bitka. 90-ih godina je to bilo intenzivno, da smo ustaše, da smo koljači... Takva retorika je neprihvatljiva. Hrvatska je zemlja zapadnoga svijeta, država koja ima demokratski ustav, koja je slobodna, demokratska država, članica EU i NATO saveza i nama nisu potrebne lekcije iz Srbije o tome kakvo je hrvatsko društvo. Neće nam Srbija docirati Ja se ne sjećam takvih dociranja od nekih zemalja kada je susjedna država u ptianju. Jeste li i ikad primijetili da u Hrvatskoj postoji hajka, tendencija da se miješamo u unutarnje stvari Srbije? Mi se u Hrvatskoj prvenstveno bavimo sami sobom, a probleme s kojima se susrećemo riješit ćemo sami."
Niste bili tako oštri kao ministar?
"Ja sam danas i sretan i nesretan. Nesretan jer imamo i dalje problema na relaciji Zagreb-Beograd, ali sretan jer smo došli na ono što sam upozoravao. Jedini sam se suprostavljao takvoj retorici. S poglavljem 23 mi smo postigli veliki uspjeh. Mi smo naslijedili nulu. Došli smo u Banske dvore i počeli raditi. Integrirali smo pet osnovnih stvari u pregovarački okvir Srbije, ona sada ima ugovornu obvezu. Ja sam ponosan jer sam uspio te osnovne zahtjeve ugraditi u pregovarački okvir. Bez ispunjenja tih uvijeta Srbija neće moći ući u EU."
Jesu li se ta pitanja mogla riješiti bilateralno?
"Imamo osnovni kanal komunikacije, to je bilateralna suradnja, ali isto tako imamo i europski okvir. Srbija ima obveze u poglavlju 26 i mora ih ispuniti.
Američki potpredsjednik Joe Biden zvao je Andreja Plenkovića. Zašto?
"Sam je dao objaviti priopćenje. Ja sam ga pročitao, razgovaralo se o suradnji na području jugoistočne Europe. Bio je to civliziran razgovor i to je normalna stvar."
Traži li Vučić alibi za pibližavanje Rusiji?
"Svjedočimo pokušaju kolega u Srbiji da se oslabi vjerodostojnost Hrvatske. To se posebice činilo posljednjih godina, sjećate se kampanje 2015. To su sve stvari osuđene na propast."
Guramo li mi ovakvim ponašanjem Srbiju u bolje odnose s Rusijom?
"Nemojmo pretjerivati, bitno je da ostanemo trezveni. Nema drame, nema histerije. Ovo je sad šansa da se pokloni potrebna pozornost hrvatskoj manjini. Moja je želja da Srbija pokloni onoliko pozornosti kao što to čini prema mađarskoj manjini, koaja se jako dobro osjeća koja. Nekada je u Srbiji bilo 200.000 Hrvata, danas ih je između 50 i 60 tisuća. Ovo je sada šansa i za srpsku vladu i za vlasti da pokažu da im je stalo."
Prilično ste kritični prema Vučiću. Nije bilo tako prema njegovoj stranci kada je ulazila u europsku obitelj pučana?
"HDZ je jedina stranka u obitelji pučana koja nije bila za primanje SNS-a u našu obitelj. Odluka nije jednoglasna, nije takav mehanizam."
Nisu vam bliska stranka?
"Lijepo sam rekao da HDZ jedini nije bio za primitak."
Ali sjedite s njima u klubu zastupnika?
"Rekao sam, odluka nije bila jednoglasna. HDZ to nije mogao spriječiti. Ali isto tako želimo da se proces transformacije društva u Srbiji nastavi. Da imamo partnera s kojim ćemo moći surađivati. "
Kako komentirate aferu čokoladica? Je li se predsjednica trebala ispričati?
"To su pretjerane interpretacije u javnom prostoru. Treba s tim društvenim mrežama, koje su korisne, koje svi koristimo... Moramo pametno znati koristiti ta oruđa."
Izvor:
Autor teksta:
N1 Hrvatska
Gost Pressinga bio je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.
S obzirom na hrvatsku blokadu poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU i druge tenzije između dvije zemlje, jesu li odnosi dvije zemlje sve lošiji?
"Ma ne. Odnosi su sve bolji. Ako pogledamo i gospodarsku razmjenu i kontakte između građana odnosi su sve bolji. Ima dosta turista koji dolaze u Hrvatsku. Ima političkih tema koje su važne, krucijalne i te teme moramo riješiti."
Što Srbija mora sada napraviti?
"Činjenica jest da hrvatska Vlada nije dala zeleno svjetlo za otvaranje tog poglavlja. Hrvatska ima primjedbu, smatra da Srbija nije ispunila kriterije. To je sasvim legitiman stav. Ni EK ni Srbija ne odlučuju hoće li biti otvoreno poglavlje, odlučuju zemlje članice."
Navodno je i Bugarska zahtijevala blokadu tog poglavlja, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić tvrdi da je to tražila samo Hrvatska.
"To nije uopće relevantno. Relevantno je da Hrvatska nije dala zeleno svjetlo. Srbija zna što mora ispuniti."
U kojem roku?
"To ovisi o Srbiji. Što prije to bolje za Srbiju i za hrvatsku manjinu."
Jesu li u pitanju samo udžbenici za nacionalnu manjinu? Večernje novosti pišu da je blokada zato jer Srbija nije vratila kulturno blago?
"Zato sam rekao da imamo cijeli set pitanja koja se tiču ratnog nasljeđa, to je bilo upečatljivo ljetos kada su se ispregovarali uvjeti za poglavlje 23. Sve će se to morati riješiti. Čuli smo od premijera da je riječ o udžbenicima i svakome je jasno da to pitanje nije tako teško riješiti."
Neki su se našalili da premijera Plenkovića više zanima kurikulum u Srbiji negu u Hrvatskoj?
"Više volim hrvatske riječi. Zašto koristimo kurikulum, koristimo jednostavno riječ program. To svatko može razumijeti. I školovani i neškolovani. Mene zanima da svatko može razumijeti o čemu razgovaramo."
Nije vam smiješna opaska?
"Mi ćemo i u Hrvatskoj krenuti u pokretnje reforme obrazovanja. To je ključ."
Vučićje rekao da su za Hrvate partizani teroristi da se plaše srpskih čokoladica... Otkud ta retorika?
"To bi trebalo pitati njega. Ja sam na to već ljetos upozoravao. Nisam dopuštao da se prijeđe granica dobrog ukusa. Upozoravao sam na to i javno odgovarao članovima vlade Srbije kada su vrijeđali hrvatski narod. Vučić bi se više trebao baviti razvojem srpskog društva, a ne društvom u Hrvatskoj. Svjedočimo interpretaciji hrvatske zbilje u Srbiji. Da smo ustaše, da smo fašisti... To je konstantna bitka. 90-ih godina je to bilo intenzivno, da smo ustaše, da smo koljači... Takva retorika je neprihvatljiva. Hrvatska je zemlja zapadnoga svijeta, država koja ima demokratski ustav, koja je slobodna, demokratska država, članica EU i NATO saveza i nama nisu potrebne lekcije iz Srbije o tome kakvo je hrvatsko društvo. Neće nam Srbija docirati Ja se ne sjećam takvih dociranja od nekih zemalja kada je susjedna država u ptianju. Jeste li i ikad primijetili da u Hrvatskoj postoji hajka, tendencija da se miješamo u unutarnje stvari Srbije? Mi se u Hrvatskoj prvenstveno bavimo sami sobom, a probleme s kojima se susrećemo riješit ćemo sami."
Niste bili tako oštri kao ministar?
"Ja sam danas i sretan i nesretan. Nesretan jer imamo i dalje problema na relaciji Zagreb-Beograd, ali sretan jer smo došli na ono što sam upozoravao. Jedini sam se suprostavljao takvoj retorici. S poglavljem 23 mi smo postigli veliki uspjeh. Mi smo naslijedili nulu. Došli smo u Banske dvore i počeli raditi. Integrirali smo pet osnovnih stvari u pregovarački okvir Srbije, ona sada ima ugovornu obvezu. Ja sam ponosan jer sam uspio te osnovne zahtjeve ugraditi u pregovarački okvir. Bez ispunjenja tih uvijeta Srbija neće moći ući u EU."
Jesu li se ta pitanja mogla riješiti bilateralno?
"Imamo osnovni kanal komunikacije, to je bilateralna suradnja, ali isto tako imamo i europski okvir. Srbija ima obveze u poglavlju 26 i mora ih ispuniti.
Američki potpredsjednik Joe Biden zvao je Andreja Plenkovića. Zašto?
"Sam je dao objaviti priopćenje. Ja sam ga pročitao, razgovaralo se o suradnji na području jugoistočne Europe. Bio je to civliziran razgovor i to je normalna stvar."
Traži li Vučić alibi za pibližavanje Rusiji?
"Svjedočimo pokušaju kolega u Srbiji da se oslabi vjerodostojnost Hrvatske. To se posebice činilo posljednjih godina, sjećate se kampanje 2015. To su sve stvari osuđene na propast."
Guramo li mi ovakvim ponašanjem Srbiju u bolje odnose s Rusijom?
"Nemojmo pretjerivati, bitno je da ostanemo trezveni. Nema drame, nema histerije. Ovo je sad šansa da se pokloni potrebna pozornost hrvatskoj manjini. Moja je želja da Srbija pokloni onoliko pozornosti kao što to čini prema mađarskoj manjini, koaja se jako dobro osjeća koja. Nekada je u Srbiji bilo 200.000 Hrvata, danas ih je između 50 i 60 tisuća. Ovo je sada šansa i za srpsku vladu i za vlasti da pokažu da im je stalo."
Prilično ste kritični prema Vučiću. Nije bilo tako prema njegovoj stranci kada je ulazila u europsku obitelj pučana?
"HDZ je jedina stranka u obitelji pučana koja nije bila za primanje SNS-a u našu obitelj. Odluka nije jednoglasna, nije takav mehanizam."
Nisu vam bliska stranka?
"Lijepo sam rekao da HDZ jedini nije bio za primitak."
Ali sjedite s njima u klubu zastupnika?
"Rekao sam, odluka nije bila jednoglasna. HDZ to nije mogao spriječiti. Ali isto tako želimo da se proces transformacije društva u Srbiji nastavi. Da imamo partnera s kojim ćemo moći surađivati. "
Kako komentirate aferu čokoladica? Je li se predsjednica trebala ispričati?
"To su pretjerane interpretacije u javnom prostoru. Treba s tim društvenim mrežama, koje su korisne, koje svi koristimo... Moramo pametno znati koristiti ta oruđa."
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Re: Hrvatska pripada zapadnom svijetu, neće nam Srbija docirati
Kmeee, kmeee, mi smo Zapad ... buuuhuuhuu mi smo Zapad, mi smo zapadnjaci .... niko nas ne razumije, smatraju da smo BAlkanci a mi smo Zappaadd, slin slin smrc smrc, miihhihi smohoho Zahapahad slin smrc buhuhuhuuu mi smo Zapad, kmeeeee, kmeeee mi smo Zapad ... njahhaaahhaa njahhaahaa mi smo Zaaaapad, ma mi smo Zapad, njeee njeenjeee ... ...
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
ja wohl, kenja.
hrvati su nama zapad isto koliko i bosnjaci.
znaci nula od zapada.
taj vas san o hrvatima na zapadu ostaje samo
vas san, sto se tice nas.
nama je zapad italija, austrija i t.d.
pre toga zapad ne postoji, za nas !
znaci nula od zapada.
Guest- Guest
Mene ovo histericno ubjedjivanje i samoubjedjivanje kako smo mi ZAAPAAD podsjeca na srpsko ubjedjivanje kako je Ivo Andric Srbin i kako su Dubrovnik i dubrovacka knjizevnost srpski.
KAd je nesto cinjenica onda nema potrebe za agresivnim ubjedjivanjeima i histericnim uvjeravanjima. To se samo po sebi podrzumijeva.
A kad nastane beskrajno potezanje za kragne i rukave i ubjedjivanje nadugo i nasiroko onda od zapadnjastva u ovome slucaju ostaje vrlo malo.
KAd je nesto cinjenica onda nema potrebe za agresivnim ubjedjivanjeima i histericnim uvjeravanjima. To se samo po sebi podrzumijeva.
A kad nastane beskrajno potezanje za kragne i rukave i ubjedjivanje nadugo i nasiroko onda od zapadnjastva u ovome slucaju ostaje vrlo malo.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
recimo, grcka je neuprodivo vise zapad od hrvatske !
pre svega po vrednostima koje to drustvo afirmise
i samo drzavnoj organizaciji i funkcionisanju drzave.
Guest- Guest
Ako i Srbija uđe u EU, onda je ista kao i mi.
Zašto smo se onda uopće odcijepili i vodili rat za samostalnost?
crvenkasti-
2014-04-17
Zapad nego sta!!!!
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
crvenkasti wrote:Ako i Srbija uđe u EU, onda je ista kao i mi.
zato sto ste se nadali da srbija nikad nece biti deo eu !
Guest- Guest
Srbija pripada antifašističkom svijetu
Guest- Guest
nazalost, ni turskoj niste zapad.epikur37 wrote:Zapad nego sta!!!!
mozda onima iza anadolije ;);)
Guest- Guest
pizzon wrote:recimo, grcka je neuprodivo vise zapad od hrvatske !
el kretino at his best...
I Amerika i EU,danas su više naklonjeniji Srbiji. Bez obzira pripadali mi ili ne zapadnom svijetu.
To je fakat.
To je fakat.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Ne smije te to frustrirat. Mislim na činjenice. Ovdje u SLO se kaže-što južnije, to tužnije.pizzon wrote:ja wohl, kenja.
znaci nula od zapada.
Slično kažu i Austrijanci za južni dio od Beča.
Rekoše mi jednom prilikom da Balkan započinje na južnim predgrađima Beča.
I u SLO se poznaje svaki km kad pođeš od austrijske garnice pa haj do zapadne granice HR.
I nemo ljutiš, ima to veze sa dužinom okupacije Turaka.
2016-07-22
To rađe pitaj ondašnjih protagonista rata, ratnih veterana Nikolića, Vučića i Dačića, na primjer...crvenkasti wrote:Ako i Srbija uđe u EU, onda je ista kao i mi.
2016-07-22
el kretino si tiDread_Pirate_Roberts wrote:pizzon wrote:recimo, grcka je neuprodivo vise zapad od hrvatske !
ako ne verujes da je grcka u svom najgorem izdanju
pojam za sve nas.
ne zato sto su pametniji ili vredniji
vec zato sto nikome na svetu nije data gratis lova ko njima
od pocetka 19 veka do danas
srbija je decenijama kopala nezavisnot,
grci su je dobili vrlo brzo, iako je srbija 1 povela ustanak
i agitovala po grckoj i bugarskoj da oni isto krenu na truke
status grcke na zapadu je privilegovan, u americi i zapadu eu, oduvek.
Guest- Guest
Valjda zbog toga što su do nedavno kod plaća imali dodatak za pranje ruku.pizzon wrote:recimo, grcka je neuprodivo vise zapad od hrvatske !
2016-07-22
Eroo wrote:Ne smije te to frustrirat. Mislim na činjenice. Ovdje u SLO se kaže-što južnije, to tužnije.pizzon wrote:ja wohl, kenja.
znaci nula od zapada.
I u SLO se poznaje svaki km kad pođeš od austrijske garnice pa haj do zapadne granice HR.
mene ne, jer ja wohl i svi hrvati mogu da veruju u sta zele
njihovo pravo
u prolazu, ni slovenuju na racunamo da je nama zapad
Guest- Guest
jejepizzon wrote:el kretino si tiDread_Pirate_Roberts wrote:pizzon wrote:recimo, grcka je neuprodivo vise zapad od hrvatske !
ako ne verujes da je grcka u svom najgorem izdanju
pojam za sve nas.
ne zato sto su pametniji ili vredniji
vec zato sto nikome na svetu nije data gratis lova ko njima
od pocetka 19 veka do danas
srbija je decenijama kopala nezavisnot,
grci su je dobili vrlo brzo, iako je srbija 1 povela ustanak
i agitovala po grckoj i bugarskoj da oni isto krenu na truke
status grcke na zapadu je privilegovan, u americi i zapadu eu, oduvek.
zato kad pricam s grcima hoce se ubit radi clanstva u eu i kredita koje sad placaju i svih sranja koja gutaju...
Ne pitaj me kako na to Slovenci reagiraju...kažu "jugoška nadutost bez pokrća". I da ti kažem, u pravu su...pizzon wrote:Eroo wrote:Ne smije te to frustrirat. Mislim na činjenice. Ovdje u SLO se kaže-što južnije, to tužnije.pizzon wrote:ja wohl, kenja.
znaci nula od zapada.
njihovo pravo
Ako te ikad put nanese na zapad, prođi malo i slovenskim selima, dobro si ih pogledaj, a onda to usporedi
sa južnosrpskim selima...možeš i sa šumadijskima. Ja sam to već učinio. Bolje da ništa ne kažem naglas.
2016-07-22
Eroo wrote:Ne pitaj me kako na to Slovenci reagiraju...kažu "jugoška nadutost bez pokrća". I da ti kažem, u pravu su...pizzon wrote:Eroo wrote:Ne smije te to frustrirat. Mislim na činjenice. Ovdje u SLO se kaže-što južnije, to tužnije.pizzon wrote:ja wohl, kenja.
znaci nula od zapada.
njihovo pravo
Ako te ikad put nanese na zapad, prođi malo i slovenskim selima, dobro si ih pogledaj, a onda to usporedi
sa južnosrpskim selima...možeš i sa šumadijskima. Ja sam to već učinio. Bolje da ništa ne kažem naglas.
to sto su slovenacka sela tmurna i ledena ne znaci da je to zapad.
slo. selo odlikuje se praznim dovristem i novom kucom, koja je
zaradjena negde van sela, van, najcesce. jeste disciplinovano ali
manje zivotno od nasih sela. nasa sela ne deluju tako prazno,
ima svega. doduse nema svako dvoriste nove kuce, mnoge
stare su samo obnoveljene. ali zato ima svega i svacega, opste sarenilo.
voce, povrce, prasici, zivina i td. nesto malo mehanizajcije,
auto, cesto i kombi ili pasat lubeničar ,
sve to mora da stane u jedno srpsko dvoriste,
mora malo da deluje nedisciplinocano.
Guest- Guest
Page 1 of 12 • 1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Similar topics
» U Hasanbegovića se opet probudio duh BBB-ovca:'Neće nama u skupštini docirati o Dinamu oni koji su navijali za klubove iz Beograda'
» "Srbija ne pripada Balkanu, već srednjoj Evropi"
» Srbija stisce cvrge Rusiji a Putko se ceslja!Srbija nece podrzati ruske referendume
» I Srbija se buni,Vulin:Srbija ne može primiti neograničen broj izbjeglica i neće biti prihvatni centar'
» "Srbija će moći da računa na najviše sredstava od EIB na Zapadnom Balkanu"
» "Srbija ne pripada Balkanu, već srednjoj Evropi"
» Srbija stisce cvrge Rusiji a Putko se ceslja!Srbija nece podrzati ruske referendume
» I Srbija se buni,Vulin:Srbija ne može primiti neograničen broj izbjeglica i neće biti prihvatni centar'
» "Srbija će moći da računa na najviše sredstava od EIB na Zapadnom Balkanu"
Page 1 of 12