Hrvatska - čardak ni na nebu ni na zemlji
Page 27 of 50
Page 27 of 50 • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 38 ... 50
Re: Hrvatska - čardak ni na nebu ni na zemlji
napuši ga se adhominem zajedno s ovom kobilom koja tvrdi da je to u stvari bilo čisto malo puškaranja..... mogu samo konstatirati da je bilo malo puškaranja u pozadini.... s obzirom da je zastupljenost pete kolone bila kud i kamo veća.....Gnječ wrote:A vidi ustašu razgalio se ko tetrijeb pred parenje nezna šta bi pa gazi adhominem. Jel ustašo?
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
michaellcmacha wrote:napuši ga se adhominem zajedno s ovom kobilom koja tvrdi da je to u stvari bilo čisto malo puškaranja..... mogu samo konstatirati da je bilo malo puškaranja u pozadini.... s obzirom da je zastupljenost pete kolone bila kud i kamo veća.....Gnječ wrote:A vidi ustašu razgalio se ko tetrijeb pred parenje nezna šta bi pa gazi adhominem. Jel ustašo?
Ti si peta kolona ustašo
U vrijeme najžešćih borbi Domovinskog rata, kada se do svakog komada naoružanja krvlju dolazilo, tadašnji hrvatski državni vrh donio je odluku o prodaji zarobljenih najsuvremenijih tenkova M-84 Kuvajtu.
U dogovoru sa srbijanskom stranom, s kojom su se upravo vodile odlučujuće borbe u presudnom ratu, krajem 1991. godine iz redova hrvatskih postrojbi sa slavonskog bojišta povučeno je 15 tenkova. Oni su kuvajtskoj vojsci prodani po cijeni od milijun i po do dva milijuna dolara po komadu, ovisno o opremljenosti vozila.
To nam je potvrdio Vladimir Ivanović, srpski vojni stručnjak koji je bio glavni kontrolor u Komisiji za prijam i iskrcaj tih tenkova u luci Jeddah u Saudijskoj Arabiji. Ivanović, koji je bio i jedna od ključnih osoba u razvoju jugoslavenskog tenka M-84, odlučio je bez straha progovoriti o jednoj epizodi mračne strane Domovinskog rata u kojoj su neki pojedinci, s obje strane crte bojišta, očito, sasvim nesmetano poslovali i unosno zarađivali.
Uoči samog početka rata, jugoslavenska je vlada s Kuvajtom ugovorila isporuku 175 tenkova M-84, što se smatralo vrhuncem uspjeha vojne industrije. Slavonskobrodska tvornica "Đuro Đaković" bila je nositelj posla proizvodnje tenkova.
Dobar dio tih ugovorenih tenkova je i isporučen, no početak rata privremeno je obustavio daljnju isporuku. Valja napomenuti kako se radilo o poslovnom dealu iz snova u kojem je izravno bilo uključeno više od tisuću tvrtki nekadašnje države, a posao procijenjen na više od 600 milijuna američkih dolara. U ratu je ipak odlučeno ugovor s Kuvajtom do kraja ispoštovati.
Kamioni preko Bosne
— Radilo se o unaprijeđenim verzijama tenkova M-84 koji su povučeni s vukovarskog područja, a koji su prebačeni u slavonskobrodsku tvornicu "Đuro Đaković". Tu su izvršeni pregledi, obavljeni neki sitni popravci pa su na koncu obojeni u prepoznatljivu žutu boju pijeska. Kasnije su vlakom prebačeni do Rijeke, odakle su brodom poslani za luku Bar - priča nam Ivanović i nastavlja:
— Znam da je tada iz "Đure Đakovića" došlo i nekoliko kamiona s različitom opremom koji su došli preko Bosne. U svibnju 1992. brod s tenkovima je uplovio u luku Jeddah i ja sam ih dočekao u funkciji glavnog kontrolora.
Moja je odgovornost bila da svaki dio tenka savršeno funkcionira. Ne znam tko je i kako dogovorio taj Proizvodnja oklopnjaka u tvornici ’Đuro Đaković’zajednički posao u vrijeme rata, niti tko je dijelio zaradu - detaljno iznosi Ivanović koji je već cijelo desetljeće izvan vojnih krugova i koji se, kako nam je rekao, sada bavi sasvim drugim stvarima. Naime, taj ekspert za tenkove danas radi u Banjoj Luci na televiziji Republike Srpske na održavanju tehničke opreme.
Ivanović, koji je proputovao zemlje cijelog Bliskog istoka, od Kuvajta do Irana, u koje je bivša Jugoslavija izvozila vojnu opremu, kaže kako ga nije strah govoriti o toj operaciji koja se odvijala u strogoj tajnosti, iza kulisa krvavog rata. A u vrijeme dok su branitelji i građani Vukovara već bili u obruču srbočetničke armije.
Dobri odnosi
— Zašto bi me bilo strah? Pa u Baru su tehničari iz "Đure Đakovića" znali da sam upravo pristigao s vukovarskog ratišta i sasvim smo se dobro družili. Pa i dandanas kontaktiram s nekim hrvatskim vojnicima.
U cijeloj toj priči ja sam bio tek tehnička osoba odgovorna za ispravnost dopremljenih vozila i ništa više od toga - spremno odgovara Ivanović.
Spomenimo kako je Ivanović sudjelovao i na razvoju prototipa tenka vihor, koji zbog raspada jugoslavenske federacije nikad nije ugledao serijsku proizvodnju.
Guest- Guest
Ajde, Miha kaj dramiš. Cijena je sitnica, ima se Hrvatska i novo plemstvo, a to je neprocjenjivo. Kad ti je najteže, pomisli na Čermakov dvorac i mam bu ti pri srcu milomichaellcmacha wrote:napuši ga se adhominem zajedno s ovom kobilom koja tvrdi da je to u stvari bilo čisto malo puškaranja..... mogu samo konstatirati da je bilo malo puškaranja u pozadini.... s obzirom da je zastupljenost pete kolone bila kud i kamo veća.....Gnječ wrote:A vidi ustašu razgalio se ko tetrijeb pred parenje nezna šta bi pa gazi adhominem. Jel ustašo?
i toplo.
Guest- Guest
da ali su odnekud povučeni i zajedno s onim od jna poslani u vrijeme dok je jna napadala taj grad. evo što kaže hebrang o tim danima što, ako ovo ne spada u povremeno laganje govori trojac nije u pravu http://www.vecernji.hr/hrvatska/hebrang-genscher-je-zaustavio-proboj-u-vukovar-388235metilda wrote:mutava baštarda wrote:..eneral Tus, koji je 1991. godine obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, tvrdi da su tenkovi povučeni, ali ne iz Vukovara jer ih na tom području nije niti bilo.Eva wrote:Metilda, pitaj Čermaka kak je od vodoinstalatera s Vrbika postal naftni tajkun s dvorcem u Klokovcu, a ni osvojil Eurojackpot?
"Kada sam čuo za takav dogovor i da se radi o definitivnoj odluci, otišao sam k predsjedniku Tuđmanu i izrazio mu svoje ogorčenje. Energično sam to odbijao. Rekao sam mu da smo u ratu i da se takvo što ne radi usred rata. On mi je rekao da je nalog već proslijeđen, da više nije u njegovoj nadležnosti i da je to međunarodna obveza koja se mora ispuniti" - izjavio je Tus za splitski dnevnik.
Prema njegovim riječima, posao je obavilo Ministarstvo obrane, odnosno Ivan Čermak koji je u to vrijeme obavljao dužnost pomoćnika ministra za logistiku.
Stožerni general u mirovini Petar Stipetić, koji je u vrijeme bitke za Vukovar obnašao dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera HV-a, također je upoznat s povlačenjem tenkova. Ističe kako je bilo nelogično da se u vrijeme bitke za Vukovar naglo povlače tenkovi koji su mogli biti prekretnica. Stipetić smatra da je takvu odluku najvjerojatnije donio sam državni vrh, te da se slučaj treba istražiti.
Franjo Gregurić, predsjednik Vlade demokratskog jedinstva, tvrdi da us tenkovi povučeni na početku rata iz "Đure Đakovića".
U MORH-u su reagirali priopćenjem u kojem stoji da su zadnji tenkovi za Kuvajt otpremljeni za vrijeme sarajevskog primirja, kojim su zaustavljene ratne operacije.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/tenkove-sa-slavonskog-bojista-u-kuvajt-poslao-cermak/339544.aspx
indeks opet, dok glas koncila ne objavi ništa ne vjerujem...
u boldanom je poanta.. tenkovi nisu povučeni iz Vukovara kako su sinoć inzistirali troje mojih vjernih obožavatelja.. na što sam reagirala kako sam reagirala.. a što se malo zabavljam sintagmama.. pa ovo je forum... a istina Ante tomića drugačija je od istine Ante Nazora..
poanta našeg trojca bila je da su Tuđman i Sušak krivci za pad Vukovara.. a međunarodni ugovori se moraju poštivati... i tako... romansirano...
metilda wrote:
u boldanom je poanta.. tenkovi nisu povučeni iz Vukovara kako su sinoć inzistirali troje mojih vjernih obožavatelja.. na što sam reagirala kako sam reagirala.. a što se malo zabavljam sintagmama.. pa ovo je forum... a istina Ante tomića drugačija je od istine Ante Nazora..
poanta našeg trojca bila je da su Tuđman i Sušak krivci za pad Vukovara.. a međunarodni ugovori se moraju poštivati... i tako... romansirano...
prevrtušo, neće ići!
ili ne čitaš, ili ne razumiješ pol pizde vode ili namjerno izvrćeš i hvataš se za slamku spasa od posljedica tvojih veleumnih i provjerenih upisa, a sigurna sam u ovo potonje.
pokaži mi u ijednom mom postu gdje sam tvrdila da su tenkovi povučeni iz Vukovara? ja sam stavila navod i link (kako spada, i u tvojoj maniri, jel) gdje lijepo piše da su povučeni s ratišta oko Stare Gradiške...reparirani i umjesto da ih se vrati tamo gdje je bilo u tom trenutku i najpotrebnije (Vukovar svakako), oni su veleizdajnički bili prodani u kuvajt, uz masne provizije i za lovu koja je završila tko zna gdje....samo ne na ratištima.
ti sad drobiš kako je poanta u boldanom, odnosno slavodobitno daješ veliku važnost tome što nisu povučeni iz VU, nego valjda s drugog ratišta, na kojem u jeku našeg obrambenog rata i nisu bili od neke važnosti, jel...a pokvareno i licemjerno bagateliziraš u stvari onu pravu poantu, koja glasi.. povlačenje tenkova s ratišta u RH i njihova prodaja (kuvajt ili ne...kogabriga) je VELEIZDAJA državnog vrha, bez čijeg se znanja o tome i naređenja, takva radnja nikako nije mogla obaviti.
ma, koji crni međunarodni ugovori i poštivanje istih, kad je u pitanju obrana zemlje, koja ispunjenjem ugovora biva ugroženom? čiji interesi mogu biti iznad toga? i čiji su bili?
odgovor znaš, samo si to još moraš i priznati.
Guest- Guest
..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Dobro, bilo je u našem domovinskom ratu svega. To je bilo takvo vrijeme.
Zato sad i imamo kolonu sjećanja, da ne mislimo na sve to sranje.
crvenkasti-
2014-04-17
vuksadinare wrote:..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
Evo još jednog heroja tetrijeba iz ustaškog staništa. Reci ti nama zašto se branio Vukovar čemu svi izgubljeni životi i sravnjen grad sa zemljom ako je čak i Gensher znao a Tuđman isto od početka da se Vukovar nemože odbraniti? Šta nije bilo humanije da su se svi iz Vukovara jednostavno odšetali do Zagreba? Nitko ne bi stradao ovčare ovo ono itd. Opet veleizdaja Tuđmana i ustaškog hrvatskog režima jer su svjesno žrtvovali ljude.
Last edited by Gnječ on Mon 21 Nov - 12:37; edited 1 time in total
Guest- Guest
Ima i tu nešto.crvenkasti wrote:Dobro, bilo je u našem domovinskom ratu svega. To je bilo takvo vrijeme.
Napali zločinci, isplivala g**na u vlastitim redovima. Hoće to u ratu.
2014-04-12
blento..nemas ti pojma o ratovanju...tuđman nije mogao nikom narediti da s epovuce...obrana nekog podrucja je bila na organizaciji lokalnih kriznih stozera....i u organizaciji policije...tuđman je mogao npšr reci sto branite vukovar kad se ne moze obraniti...ali nije mogao narediti povlacenje..autonomne odluke su donosili...lokalni krizni stozeri i zapovjednistvo policije...Gnječ wrote:vuksadinare wrote:..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
Evo još jednog heroja tetrijeba iz ustaškog staništa. Reci ti nama zašto se branio Vukovar čemu svi izgubljeni životi i sravnjen grad sa zemljom ako je čak i Gensher znao a Tuđman isto od početka da se Vukovar nemože odbraniti? Šta nije bilo humanije da su se svi iz Vukovara jednostavno odšetali do Zagreba? Nitko ne bi stradao ovčare ovo ono itd. Opet veleizdaja Tuđmana i ustaškog hrvatskog režima jer su svjesno žrtvovali ljude.
2015-09-08
ajde gnječ skuliraj se. lako je sada govoriti, u to vrijeme tko je mogao očekivati da će netko ići sravniti sa zemljom jedan evropski grad.Gnječ wrote:vuksadinare wrote:..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
predaju iloka,kostajnice..nije naredio tuđman nego krizni stozer tih gradova..a krizni stozeri su mogli imat koordinaciju sa glavnim stozerom ali glavnu rijec na terenu je vodio kako sam rekao krizni stozer tog podrucja
2015-09-08
Tko je mogao narediti srpskoj vojsci da 1991. na mostu kod Alareva brda u GS okrenu tenkove i vrate se ka Divoselu,a grad prazan.vuksadinare wrote:predaju iloka,kostajnice..nije naredio tuđman nego krizni stozer tih gradova..a krizni stozeri su mogli imat koordinaciju sa glavnim stozerom ali glavnu rijec na terenu je vodio kako sam rekao krizni stozer tog podrucja
Imaš li kakva saznanja o tome?
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
uz gnječovu taktiku najbolja obrana bi bila linija virovitica karlobagvuksadinare wrote:blento..nemas ti pojma o ratovanju...tuđman nije mogao nikom narediti da s epovuce...obrana nekog podrucja je bila na organizaciji lokalnih kriznih stozera....i u organizaciji policije...tuđman je mogao npšr reci sto branite vukovar kad se ne moze obraniti...ali nije mogao narediti povlacenje..autonomne odluke su donosili...lokalni krizni stozeri i zapovjednistvo policije...Gnječ wrote:vuksadinare wrote:..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
..jednostavno odluku da s evukovar brani donjeli su glavni zapovjednik obrane vukovara mile dedakovic jastreb u dogovoru sa kriznim stozerom vukovara..i amen...
2015-09-08
vuksadinare wrote:blento..nemas ti pojma o ratovanju...tuđman nije mogao nikom narediti da s epovuce...obrana nekog podrucja je bila na organizaciji lokalnih kriznih stozera....i u organizaciji policije...tuđman je mogao npšr reci sto branite vukovar kad se ne moze obraniti...ali nije mogao narediti povlacenje..autonomne odluke su donosili...lokalni krizni stozeri i zapovjednistvo policije...Gnječ wrote:vuksadinare wrote:..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
dominator, opet izmišljaš
1:42 - 2:09
Guest- Guest
mutava baštarda wrote:ajde gnječ skuliraj se. lako je sada govoriti, u to vrijeme tko je mogao očekivati da će netko ići sravniti sa zemljom jedan evropski grad.Gnječ wrote:vuksadinare wrote:..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
A za očekivati je da se teško oklopno naoružanje ( tenkovi ) usred rata prodaju nekoj trećoj zemlji????? Tko su ti koji su na toj veleizdaji zaradili? Čermak je jedan od koji su ostali imena i prezimena molim.
Guest- Guest
....njihovi gubici...jer su kod bilaja i ribnika izgubili tri tenka i cetri transportera....i u kontri zng je probio srpske crte te su napredovali prema medku 3 kilometra..eto tojastreb wrote:Tko je mogao narediti srpskoj vojsci da 1991. na mostu kod Alareva brda u GS okrenu tenkove i vrate se ka Divoselu,a grad prazan.vuksadinare wrote:predaju iloka,kostajnice..nije naredio tuđman nego krizni stozer tih gradova..a krizni stozeri su mogli imat koordinaciju sa glavnim stozerom ali glavnu rijec na terenu je vodio kako sam rekao krizni stozer tog podrucja
Imaš li kakva saznanja o tome?
2015-09-08
ako i to--vjerojatno zg-ri.mutava baštarda wrote:uz gnječovu taktiku najbolja obrana bi bila linija virovitica karlobagvuksadinare wrote:blento..nemas ti pojma o ratovanju...tuđman nije mogao nikom narediti da s epovuce...obrana nekog podrucja je bila na organizaciji lokalnih kriznih stozera....i u organizaciji policije...tuđman je mogao npšr reci sto branite vukovar kad se ne moze obraniti...ali nije mogao narediti povlacenje..autonomne odluke su donosili...lokalni krizni stozeri i zapovjednistvo policije...Gnječ wrote:vuksadinare wrote:..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
2014-04-12
nista ne izmisljam poslusaj dedakovica i jastreba i blagu zadru..a tuđman je mogao narediti da se povuce zng koji ej krenuo u proboj jer oni nisu spadali pod zapovjednistvo vukovaraNoor wrote:vuksadinare wrote:blento..nemas ti pojma o ratovanju...tuđman nije mogao nikom narediti da s epovuce...obrana nekog podrucja je bila na organizaciji lokalnih kriznih stozera....i u organizaciji policije...tuđman je mogao npšr reci sto branite vukovar kad se ne moze obraniti...ali nije mogao narediti povlacenje..autonomne odluke su donosili...lokalni krizni stozeri i zapovjednistvo policije...Gnječ wrote:vuksadinare wrote:..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
2015-09-08
nego plan proboja je napravljen u glavnom stozeru..i oni su bili ti koji su donosili odluku da li ici naprijed ili odustati a glavni stozer je bio podređen tuđmanu kao vrhovnom zapovjedniku i bez njegovog amena nisu mogli ici dalje..dok je na lokalnoj razini lokalni krizni stozer donosio autonomne odluke u koordinaciji sa glavnim stozerom ali zadnja odluka je bila na lokalnom kriznom stozeruvuksadinare wrote:nista ne izmisljam poslusaj dedakovica i jastreba i blagu zadru..a tuđman je mogao narediti da se povuce zng koji ej krenuo u proboj jer oni nisu spadali pod zapovjednistvo vukovaraNoor wrote:vuksadinare wrote:blento..nemas ti pojma o ratovanju...tuđman nije mogao nikom narediti da s epovuce...obrana nekog podrucja je bila na organizaciji lokalnih kriznih stozera....i u organizaciji policije...tuđman je mogao npšr reci sto branite vukovar kad se ne moze obraniti...ali nije mogao narediti povlacenje..autonomne odluke su donosili...lokalni krizni stozeri i zapovjednistvo policije...Gnječ wrote:vuksadinare wrote:..pa realno..gencher je tu bi u pravu...koliko bi se koridor mogao za vukovar odrzati..kad su ovi imali par stotina tenkova i sa jedne i sa druge strane i 50 000 vojnika...eventualno bi ga odrzali da se izvuce dosta civila i ranjenika...a ubaci nesto dragovoljaca i nesto oruzja..i mozda bi sa tim produzili obranu vukovara jos mozda mjesec dana..ako i to..jer ovi su pod mus htjeli osvojiti vukovar..
2015-09-08
Page 27 of 50 • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 38 ... 50
Similar topics
» Hrvatska - čardak ni na nebu ni na zemlji
» Čardak ni na nebu ni na zemlji