anketa - da li život počinje začećem?
Page 4 of 12
Page 4 of 12 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12
POČINJE LI ŽIVOT ZAČEĆEM
Re: anketa - da li život počinje začećem?
I disagree.. svijest je proces, računanja mnogih parametara kako bi stvorili svijet, u kojem se JA onda i pojavljujem..marcellus wrote:naravno da samo živa bića, i to samo neka, imaju svijest, ali to nije ono što ih čini živim bićima.
za mene su i biljke živa bića inače :)
Naravno da jesu, isto kao i životinje.kic wrote:I disagree.. svijest je proces, računanja mnogih parametara kako bi stvorili svijet, u kojem se JA onda i pojavljujem..marcellus wrote:naravno da samo živa bića, i to samo neka, imaju svijest, ali to nije ono što ih čini živim bićima.
dzmrdz wrote:Sigurno da zacecem dolazi do procesa u kojem se formira novi oblik zivota. Muske i zenske stanice kao zasebni entiteti (ne mislim na BIH) pri spajanju kreiraju nesto sasvim novo i zasigurno zivo, koliko je to nesto novo inteligentno ili svesno je drugo pitanje ali zasigurno da je oblik zivog organizma sa stajalista biologije.
etika ima svoj stav, pravo svoj, zena i punica svoj stav... (sto moze rezultirati time da zacece jednog okonca zivot druge jedinke koja je kao svesna i inteligentna)
jasno, striktno biološki gledano život počinje začećem. I to je jedino znanstveno potvrđeno gledište.
Zakonska, etička i ostala gledišta mogu biti drukčija, ali biologija je prilično egzaktna oko toga. Ustav ne mora biti.
ma je..Regoč wrote:Naravno da jesu, isto kao i životinje.kic wrote:I disagree.. svijest je proces, računanja mnogih parametara kako bi stvorili svijet, u kojem se JA onda i pojavljujem..marcellus wrote:naravno da samo živa bića, i to samo neka, imaju svijest, ali to nije ono što ih čini živim bićima.
kic wrote:I disagree.. svijest je proces, računanja mnogih parametara kako bi stvorili svijet, u kojem se JA onda i pojavljujem..marcellus wrote:naravno da samo živa bića, i to samo neka, imaju svijest, ali to nije ono što ih čini živim bićima.
većina živih bića nema svijest.
usto takvo tumačenje podrazumijeva da čojvek u nesvjesti nije živ
Šta "ma je"? Jesu ili nisu?kic wrote:ma je..Regoč wrote:Naravno da jesu, isto kao i životinje.kic wrote:I disagree.. svijest je proces, računanja mnogih parametara kako bi stvorili svijet, u kojem se JA onda i pojavljujem..marcellus wrote:naravno da samo živa bića, i to samo neka, imaju svijest, ali to nije ono što ih čini živim bićima.
svi imaju, samo različite razine svijesti kao što sam napisao, nama naša razina omogućava vremensku perspektivu..
čovjek u nesvjesti ili kad spava je naravno živ, ja govorim o prirodi svijesti a ti banaliziraš stvarno..
čovjek u nesvjesti ili kad spava je naravno živ, ja govorim o prirodi svijesti a ti banaliziraš stvarno..
čovjeku njegova antena u glavi radi i kad spava i kad je u nesvjesti, zapravo i isti predjeli u mozgu koji su zaduženi za gledanje tijekom dana stvaraju naše slike u snovima tijekom noći..
Regoč wrote:Šta "ma je"? Jesu ili nisu?kic wrote:ma je..Regoč wrote:Naravno da jesu, isto kao i životinje.kic wrote:I disagree.. svijest je proces, računanja mnogih parametara kako bi stvorili svijet, u kojem se JA onda i pojavljujem..marcellus wrote:naravno da samo živa bića, i to samo neka, imaju svijest, ali to nije ono što ih čini živim bićima.
Regoč-
2015-08-21
kic wrote:svi imaju, samo različite razine svijesti kao što sam napisao, nama naša razina omogućava vremensku perspektivu..
ne banaliziram, ukazujem da ne možeš svijest povezivati s tim je li nešto živo ili ne.
nemoguće je odrediti razinu svijesti po kojoj bi nešto bilo živo a nešto drugo ne.
a onda reducionistički možemo reći da je život oblik postojanja u prostoru i vremenu i to je to, sve ostalo je mudrijašenje..marcellus wrote:kic wrote:svi imaju, samo različite razine svijesti kao što sam napisao, nama naša razina omogućava vremensku perspektivu..
ne banaliziram, ukazujem da ne možeš svijest povezivati s tim je li nešto živo ili ne.
nemoguće je odrediti razinu svijesti po kojoj bi nešto bilo živo a nešto drugo ne.
ali pričati da je svijest nebitna je nerazumijevanje nekih stvari..
dzmrdz wrote:
etika ima svoj stav, pravo svoj, zena i punica svoj stav... (sto moze rezultirati time da zacece jednog okonca zivot druge jedinke koja je kao svesna i inteligentna)
naravno, stavovi o pobačaju mogu biti s obzorom na etiku, s obzirom na moral, vjerski, ideološki itd.
nitko nikomu ne brani da se iz moralnih razloga protivi pobačaju, no pozivati se na znanost sa tezama koje sa znanošću nemaju veze je bezveze
život je nastao jednom prije 3.5 milijarde godina, nitko ne stvara novi život jebanjem, to je znanstvena činjenica
a moralni razlozi protiv abortusa su sasvim nešto drugo
Guest- Guest
kic wrote:a onda reducionistički možemo reći da je život oblik postojanja u prostoru i vremenu i to je to, sve ostalo je mudrijašenje..marcellus wrote:kic wrote:svi imaju, samo različite razine svijesti kao što sam napisao, nama naša razina omogućava vremensku perspektivu..
ali pričati da je svijest nebitna je nerazumijevanje nekih stvari..
nebitna je za to je li nešto zasebno živo biće, zasebni živi organizam, ili nije.
definicija živog bića (organizma) se zasniva na tome može li rasti i razvijati se i reproducirati se, postoji li homeostaza, i postoji li mogućnost bilo kakve reakcije na promjene u okolini.
dakle rast, prilagodba, razmjena tvari s okolinom, kapacitet za razmnožavanje, to je osnovno.
nema čovjekovu razinu svijesti, imaju druge oblike koji su njima potrebnimarcellus wrote:
npr. stanice su svijesne pH u svojoj okolini, i spremne su se prilagoditi njegovoj promjeni kako bi očuvale svoj život
Guest- Guest
deda ilerminatus wrote:nema čovjekovu razinu svijesti, imaju druge oblike koji su njima potrebnimarcellus wrote:
npr. stanice su svijesne pH u svojoj okolini, i spremne su se prilagoditi njegovoj promjeni kako bi očuvale svoj život
ne, svijest nije tako definirana, pitanje svijesti i kod životinja je jako otvoreno
ne možeš sve objasniti riječima, moraš se osloniti i na materijalne pokuse da bi utvrdio takva stanjakic wrote:ali onda se postavlja potpitanje, što je postojanje :)
ako uzmeš da ti je temelj svega riječ, misao, logos, onda se samo vrtiš u krug i ne možeš doći do dokaza, jer ni mi ni naš svijet nije sačinjen od misli, od ideje, ili njihovog odraza
Guest- Guest
marcellus wrote:deda ilerminatus wrote:nema čovjekovu razinu svijesti, imaju druge oblike koji su njima potrebnimarcellus wrote:
ne, svijest nije tako definirana, pitanje svijesti i kod životinja je jako otvoreno
da li je tvoja mačka svjesna tvoje prisutnosti kad ste u istoj prostoriji, da li je svjesna mirisa hrane kad joj otvoriš Wiskas, da li onda pokušava uspostaviti komunikaciju s tobom kako bi dobila ono što želi?
Guest- Guest
Page 4 of 12 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12
Similar topics
» Anonimna anketa za život
» ''Kada zaista počinje život? Evo što kažu religije, a što znanost''
» Tusk u ljubavnom zanosu na redu izljeva ljubavi je sad Tači:'Dragi predsedniče Hašime,život počinje u 50'.
» CNN piše o strancima koji su odabrali Hrvatsku za život: ‘Ljudi su divni, a život nije skup‘
» ŽIVOT VANI .. od plaće do plaće život ne pruža ništa... sve samo rad, trka, stres, borba...nemaš nikoga i ništa
» ''Kada zaista počinje život? Evo što kažu religije, a što znanost''
» Tusk u ljubavnom zanosu na redu izljeva ljubavi je sad Tači:'Dragi predsedniče Hašime,život počinje u 50'.
» CNN piše o strancima koji su odabrali Hrvatsku za život: ‘Ljudi su divni, a život nije skup‘
» ŽIVOT VANI .. od plaće do plaće život ne pruža ništa... sve samo rad, trka, stres, borba...nemaš nikoga i ništa
Page 4 of 12