Kruha bez motike
Page 3 of 3
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Re: Kruha bez motike
ako u sustavu nema dovolno novca da se kupe svi viškovi, onda se tvoji viškovi neće moći prodati koliko god ti snižavao cijenu, ne možeš prodati svoju realnu vrijednost ako nema dovoljno brojki, dovoljno nominalne vrijednosti,aben wrote:
meni se čini da ti isljučivo gljedoš u papiri, u računovodstvo, i onda samouvjereno tvrdiš da su dvo i dvo četire. pa se ti sad suprotstavi tomu. ali ti broji se odnosu na nešto realno postojeće, na nešto ča imo oblik i zauzima prostor. sve da ti i puštin da prvo dolazi kredit pa unda štednja, ča ne ću, nišće se ne bi preminilo u realnim odnosima: ako će meni neko verovati i davati mi isti, piti, benzine i ostalo dok ne realiziran svoj projekt, to znoči da te stvori ke mi je do već postoju, i njemu su višak.
govoriš da nisi došo ideološki do zaključaka- tribo si. taj vicious circle novca, koji ti u računovodstvenom smislu ispado dobro jer mu je na kraju zbroj nula, imo realno loše reperkusije. ča vridi gledište da država nas financiro i čini šoldi vridnima radi poreza i slično, kad ni u stvari poanta u novcu, nego u radu i trudu? jel ti razumiš da jo morun provesti de od svoga života, ki je najscarce commodity na svitu, da bi učini realnu uslugu nekomu, a unda mi država uzme (dobro, u mon slučaju želi uzesti) 50% toga vrimena? ajde, provoj ukalkulirati vrime utrošeno na posal, pa vidi je li zbroj nula, i financiro li mene država ili ja nju.
zato su tu banke čija je zadaća da izvuku brojku iz guzice i tebi ju upišu na račun kako bi mogao kupiti više nego što zaradiš plaćom
ja ne tvrdim da je ovaj sadašnji sustav savršen ili dobar, kažem samo kako funkcionira u tehničkom/operativnom smislu, možemo opisati i feudalizam kako funkcionira, to ne znači da je feudalizam dobar
nekoć su ljudi živjeli u feudalnom sustavu, danas žive u sustavu financijskog kapitalizma, sutra će biti neki treći sustav
https://en.wikipedia.org/wiki/Finance_capitalism
Guest- Guest
aben wrote:
eto te na, to je samo reprezentacija stvarnosti- pet je znak za znanje. ako nemo petic, to ti znoči da nemo znanja. i ako ga endogeno ili egzogeno nabaviš koliko god oćeš, to ne znoči da imoš znanja koliko oćeš.
ne nabavlja ih država, nego tržište, država odredi cijenu brojki, da bi dobio 5 moraš rješiti neki test, ako više ljudi rješi test imaš više petica, ako ih rješi manje imaš manje
kod nas je dans slučaj da bez obzira kako rješio test političari će reći da za tebe neće izdati nove 5ice, iako si možda dobro rješio test, pa zato odi u Irsku ili negdje drugdje gdje imaju "viška" petica koje mogu i tebi dati za tvoj trud, mi ih nemamo jer smo siromašni
Guest- Guest
a zašto misliš da ne bi bilo dovoljno reprezentacije vridnosti?deda getting old wrote:ako u sustavu nema dovolno novca da se kupe svi viškovi, onda se tvoji viškovi neće moći prodati koliko god ti snižavao cijenu, ne možeš prodati svoju realnu vrijednost ako nema dovoljno brojki, dovoljno nominalne vrijednosti,aben wrote:
meni se čini da ti isljučivo gljedoš u papiri, u računovodstvo, i onda samouvjereno tvrdiš da su dvo i dvo četire. pa se ti sad suprotstavi tomu. ali ti broji se odnosu na nešto realno postojeće, na nešto ča imo oblik i zauzima prostor. sve da ti i puštin da prvo dolazi kredit pa unda štednja, ča ne ću, nišće se ne bi preminilo u realnim odnosima: ako će meni neko verovati i davati mi isti, piti, benzine i ostalo dok ne realiziran svoj projekt, to znoči da te stvori ke mi je do već postoju, i njemu su višak.
govoriš da nisi došo ideološki do zaključaka- tribo si. taj vicious circle novca, koji ti u računovodstvenom smislu ispado dobro jer mu je na kraju zbroj nula, imo realno loše reperkusije. ča vridi gledište da država nas financiro i čini šoldi vridnima radi poreza i slično, kad ni u stvari poanta u novcu, nego u radu i trudu? jel ti razumiš da jo morun provesti de od svoga života, ki je najscarce commodity na svitu, da bi učini realnu uslugu nekomu, a unda mi država uzme (dobro, u mon slučaju želi uzesti) 50% toga vrimena? ajde, provoj ukalkulirati vrime utrošeno na posal, pa vidi je li zbroj nula, i financiro li mene država ili ja nju.
zato su tu banke čija je zadaća da izvuku brojku iz guzice i tebi ju upišu na račun kako bi mogao kupiti više nego što zaradiš plaćom
ja ne tvrdim da je ovaj sadašnji sustav savršen ili dobar, kažem samo kako funkcionira u tehničkom/operativnom smislu, možemo opisati i feudalizam kako funkcionira, to ne znači da je feudalizam dobar
nekoć su ljudi živjeli u feudalnom sustavu, danas žive u sustavu financijskog kapitalizma, sutra će biti neki treći sustav
https://en.wikipedia.org/wiki/Finance_capitalism
oo, tvrdiš, tvrdiš, pa ti potičeš teško moralni hazard političara, da "trošu novac u ekonomiju" i misliš da to nemo posljedica.
2014-04-16
ali nije tako dedalose,deda getting old wrote:aben wrote:
eto te na, to je samo reprezentacija stvarnosti- pet je znak za znanje. ako nemo petic, to ti znoči da nemo znanja. i ako ga endogeno ili egzogeno nabaviš koliko god oćeš, to ne znoči da imoš znanja koliko oćeš.
ne nabavlja ih država, nego tržište, država odredi cijenu brojki, da bi dobio 5 moraš rješiti neki test, ako više ljudi rješi test imaš više petica, ako ih rješi manje imaš manje
kod nas je dans slučaj da bez obzira kako rješio test političari će reći da za tebe neće izdati nove 5ice, iako si možda dobro rješio test, pa zato odi u Irsku ili negdje drugdje gdje imaju "viška" petica koje mogu i tebi dati za tvoj trud, mi ih nemamo jer smo siromašni
kod nos je slučaj da će ti država prvo stalno minja datum testa, a i kao pogodiš datum, preminiti će ti uru, a ako pogodiš i uru, i riješiš test za 5, unda će te zarobiti da bez naknade držiš repeticiji sporijim učenicima. mi jednostavno ne želimo izlaziti na ispite u takvoj klimi, nego se međusobno nalazimo u opskurnim uličicama i razmjenjujemo znanje.
2014-04-16
aben wrote:
oo, tvrdiš, tvrdiš, pa ti potičeš teško moralni hazard političara, da "trošu novac u ekonomiju" i misliš da to nemo posljedica.
posljedica bi bila inflacija, kad se javi inflacija onda bi politika trebala poduzeti protuinflacijske mjere
mi danas nemamo inflaciju, nego deflaciju, i nemamo punu zaposlenost nego visoku nezaposlenost od 20%
čemu onda danas u današnjim uvjetima nezaposlenosti i deflacije provoditi mjere borbe protiv inflacije?
ne možeš voziti auto tako da stalno stišćeš na kočnicu
Guest- Guest
viš, ti bi da država pokvori stvor, pa da je unda popravlja sve dok je ne pokvori...deda getting old wrote:aben wrote:
posljedica bi bila inflacija, kad se javi inflacija onda bi politika trebala poduzeti protuinflacijske mjere
mi danas nemamo inflaciju, nego deflaciju, i nemamo punu zaposlenost nego visoku nezaposlenost od 20%
čemu onda danas u današnjim uvjetima nezaposlenosti i deflacije provoditi mjere borbe protiv inflacije?
ne možeš voziti auto tako da stalno stišćeš na kočnicu
ne, privatni issueri novca- riskantno ponašanje- bankrot i točka.
nije državni posal poticati ili se brinuti o zaposlenosti. ljudi somi trebaju brinuti o tomu.
mi danas imom sranje, i deficit spending i zaduživanje, i ništa ne pomože. kako?
da država donese dekret o obaveznom dizanju kredita?
2014-04-16
aben wrote:
da država donese dekret o obaveznom dizanju kredita?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/vujcic-hnb-ce-uskoro-izici-s-novom-visom-projekcijom-rasta-bdpa/898640.aspx
Guverener središnje banke kazao je da Hrvatska u ovom trenutku ima rast gospodarske aktivnosti, koji se u prvom kvartalu prvenstveno temeljio na rastu domaće potražnje.
"Isto tako vidimo trendove oporavka kreditiranja. U prvom kvartalu, prvi put nakon sedam godina, vidimo značajan, ne samo sezonski nego i trendovski rast kredita korporativnom kao i sektoru kućanstava. Ono što je do sada bila karakteristika je da se sektor kućanstava kontinuirano praktički razduživao, a ovo što vidimo u prvom kvartalu je najava preokreta tog trenda", kazao je Vujčić.
Guest- Guest
viš ti to, usprkos državnom utjecju, oporavljamo se. tek nakon sedan mršavih godin, a nova kriza iz socijalističkih američkih držav dolazi...
2014-04-16
aben wrote:viš ti to, usprkosdržavnom utjecju, oporavljamo se. tek nakon sedan mršavih godin, a nova kriza iz socijalističkih američkih držav dolazi...
BDP pao 15% usljed razduživanja i štednje, da SDP nije nabio onih 5% deficita ne bi bilo ni ovog oporavka. Da je država imala veći deficit BDP ne bi pao, plaće bi bile veće i bilo bi više zaposlenih.
Guest- Guest
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Uhljebi oduševljeni poskupljenjem kruha
» NI DA SAM KRUHA GLADAN”: Estradnjaci odreda odbijaju pjevati za političke stranke
» Užas: Venecuelanke prodaju kosu i nokte za komad kruha
» Venezeula - Marudo prijeti hapšenjem pekara jer je zavladala nestašica kruha
» Legenda bh. košarke Samir Lerić za život zarađuje kao dostavljač kruha
» NI DA SAM KRUHA GLADAN”: Estradnjaci odreda odbijaju pjevati za političke stranke
» Užas: Venecuelanke prodaju kosu i nokte za komad kruha
» Venezeula - Marudo prijeti hapšenjem pekara jer je zavladala nestašica kruha
» Legenda bh. košarke Samir Lerić za život zarađuje kao dostavljač kruha
Page 3 of 3