Ponešto o reformi obrazovanja, i obrazovanju kao takvom
Page 30 of 31
Page 30 of 31 • 1 ... 16 ... 29, 30, 31
Re: Ponešto o reformi obrazovanja, i obrazovanju kao takvom
A kako si ti došao do informacija, čitanjem ili razmišljanjem na livadi?asilovski wrote:Ne znam možda u HAZU, ali šalu na stranu Marcele ovo je glupost neviđena...marcellus wrote:Akademsko znanje je naime stvar pamćenja onog što pročitate iz knjiga, i stvari koje vam kažu profesori koji su obrazovanje stekli uglavnom pamćenjem stvari koje su pročitali u knjigama.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Nije me briga. Knjižnica, internet itd. Negativna ocjena tko ne donese ništa. Treba djeci više davati referata i seminarskih radova, po meni je to najbolji način usvajanja znanja, kad god je to moguće.kaja_333 wrote:Napisati im sto da pročitaju. Njima se ne istražuje u toj dobi.Starhemberg wrote:Promašuješ bit. Što je bolje, izdiktirati učenicima literaturu o nekoj temi i tjerati ih da to zapamte ili im dati zadatak da sami dođu do tih imena istraživanjem? Što misliš, kako će brže i bolje zapamtiti to?marcellus wrote:kaja_333 wrote:A jel ima neki drugi način, da legnes i staviš knjigu na glavu , ili recimo kroz igru ?marcellus wrote:Akademsko znanje je naime stvar pamćenja onog što pročitate iz knjiga, i stvari koje vam kažu profesori koji su obrazovanje stekli uglavnom pamćenjem stvari koje su pročitali u knjigama.
po našim prosvjednicima, ima. Ako dovoljno dugo budeš sjedio i razmišljao, stvari će ti naići same od sebe.
Guest- Guest
Ah, tražiti ce nekog odraslog da nađe nešto i prepisati djelomično i to ti donijeti . Ukratko.Starhemberg wrote:Nije me briga. Knjižnica, internet itd. Negativna ocjena tko ne donese ništa. Treba djeci više davati referata i seminarskih radova, po meni je to najbolji način usvajanja znanja, kad god je to moguće.kaja_333 wrote:Napisati im sto da pročitaju. Njima se ne istražuje u toj dobi.Starhemberg wrote:Promašuješ bit. Što je bolje, izdiktirati učenicima literaturu o nekoj temi i tjerati ih da to zapamte ili im dati zadatak da sami dođu do tih imena istraživanjem? Što misliš, kako će brže i bolje zapamtiti to?marcellus wrote:kaja_333 wrote:
A jel ima neki drugi način, da legnes i staviš knjigu na glavu , ili recimo kroz igru ?
po našim prosvjednicima, ima. Ako dovoljno dugo budeš sjedio i razmišljao, stvari će ti naići same od sebe.
2015-08-15
Kojih informacija? Pravnih radom, ostalih čitanjem i samoedukacijom ili kako bi rekao deda autodidaktikomkaja_333 wrote:A kako si ti došao do informacija, čitanjem ili razmišljanjem na livadi?asilovski wrote:Ne znam možda u HAZU, ali šalu na stranu Marcele ovo je glupost neviđena...marcellus wrote:Akademsko znanje je naime stvar pamćenja onog što pročitate iz knjiga, i stvari koje vam kažu profesori koji su obrazovanje stekli uglavnom pamćenjem stvari koje su pročitali u knjigama.
Kermit-
2014-04-17
Znaš kad je netko prepisao i kad je sam napisao, ne brini. Nastavnici to znaju, a zna se i što se za to dobije.kaja_333 wrote:Ah, tražiti ce nekog odraslog da nađe nešto i prepisati djelomično i to ti donijeti . Ukratko.Starhemberg wrote:Nije me briga. Knjižnica, internet itd. Negativna ocjena tko ne donese ništa. Treba djeci više davati referata i seminarskih radova, po meni je to najbolji način usvajanja znanja, kad god je to moguće.kaja_333 wrote:Napisati im sto da pročitaju. Njima se ne istražuje u toj dobi.Starhemberg wrote:Promašuješ bit. Što je bolje, izdiktirati učenicima literaturu o nekoj temi i tjerati ih da to zapamte ili im dati zadatak da sami dođu do tih imena istraživanjem? Što misliš, kako će brže i bolje zapamtiti to?marcellus wrote:kaja_333 wrote:
A jel ima neki drugi način, da legnes i staviš knjigu na glavu , ili recimo kroz igru ?
Guest- Guest
Pobrkali ste put do znanja i samo znanje .
I izvore za ucenje i nacine ucenja.
Inace , marcelku podrska .
Potpuno je u pravu. Clsnak je odlcan .
Znanje je bubsnje . Tocno .
Ono sto se nadograduje poslije toga su vjestine primjene znanja.
A za to treba razviti misaone sposobnosti i to djecu takoder nauciti .
Sve ih treba nauciti, nije dosta reci otvorite udzbenik .
A zadaci nastave su stvar strategije POUCAVANJA i odredivanja ciljeva .
O tome postoji bogata teorija : BLOOMOVA TAKSONOMIJA .
KOG ZANIMA NEK CITA , IMA NAINTERNETU
Pa čitanjem da, ne bi ni raditi mogao da nemaš osnovu, a osnova je opet čitanje i pamćenje.asilovski wrote:Kojih informacija? Pravnih radom, ostalih čitanjem i samoedukacijom ili kako bi rekao deda autodidaktikomkaja_333 wrote:A kako si ti došao do informacija, čitanjem ili razmišljanjem na livadi?asilovski wrote:Ne znam možda u HAZU, ali šalu na stranu Marcele ovo je glupost neviđena...marcellus wrote:Akademsko znanje je naime stvar pamćenja onog što pročitate iz knjiga, i stvari koje vam kažu profesori koji su obrazovanje stekli uglavnom pamćenjem stvari koje su pročitali u knjigama.
2015-08-15
Starhemberg wrote:Podrazumijeva, no ne besmislenog strebanja materije koja ti apsolutno ne znači ništa. Ovako, znaš što pamtiš, zbog čega pamtiš i na koji način to trebaš iskoristiti.marcellus wrote:Starhemberg wrote:Promašuješ bit. Što je bolje, izdiktirati učenicima literaturu o nekoj temi i tjerati ih da to zapamte ili im dati zadatak da sami dođu do tih imena istraživanjem? Što misliš, kako će brže i bolje zapamtiti to?marcellus wrote:kaja_333 wrote:
naravno da istraživanjem. No to podrazumijeva puno učenja i pamćenja.
jesam li zaboravio napomenuti da smo uz spomenute stihove ovidija dobili za domaću zadaću (u više tranši) prevesti njih, idućih 400 stihova, i potom na satu smo morali znati objasniti prijevod, glagoske i druge oblike koji se u tekstu pojavljuju, i još puno toga drugog?
Naučiti napamet je početak stvari, čisto da znaš o čemu pričaš. Pravi posao je nešto drugo. Ali to je već malo teže od naučiti napamet. Samo, ako nisi u stanju pamtiti...
Naime nikad se ispitivanje nije ograničilo samo na ono što je u tekstu nego i na sve ono što si morao proučiti da bi do prijevoda došao, ako si proučio i sam prevodio.
Više od pola potpuno nepotrebno čak i štetnokaja_333 wrote:Pa čitanjem da, ne bi ni raditi mogao da nemaš osnovu, a osnova je opet čitanje i pamćenje.asilovski wrote:Kojih informacija? Pravnih radom, ostalih čitanjem i samoedukacijom ili kako bi rekao deda autodidaktikomkaja_333 wrote:A kako si ti došao do informacija, čitanjem ili razmišljanjem na livadi?asilovski wrote:Ne znam možda u HAZU, ali šalu na stranu Marcele ovo je glupost neviđena...marcellus wrote:Akademsko znanje je naime stvar pamćenja onog što pročitate iz knjiga, i stvari koje vam kažu profesori koji su obrazovanje stekli uglavnom pamćenjem stvari koje su pročitali u knjigama.
Kermit-
2014-04-17
Ne vredi, složit ce im odrasli pa nećeš prepoznati. Djecu , ne znam doduše kojeg uzrasta su tvoji, ne zanima nikakvo istraživanje vezano za školu. Oni uce ono sto im naredis da mo ra ju pročitati, inače 1.Starhemberg wrote:Znaš kad je netko prepisao i kad je sam napisao, ne brini. Nastavnici to znaju, a zna se i što se za to dobije.kaja_333 wrote:Ah, tražiti ce nekog odraslog da nađe nešto i prepisati djelomično i to ti donijeti . Ukratko.Starhemberg wrote:Nije me briga. Knjižnica, internet itd. Negativna ocjena tko ne donese ništa. Treba djeci više davati referata i seminarskih radova, po meni je to najbolji način usvajanja znanja, kad god je to moguće.kaja_333 wrote:Napisati im sto da pročitaju. Njima se ne istražuje u toj dobi.Starhemberg wrote:
Promašuješ bit. Što je bolje, izdiktirati učenicima literaturu o nekoj temi i tjerati ih da to zapamte ili im dati zadatak da sami dođu do tih imena istraživanjem? Što misliš, kako će brže i bolje zapamtiti to?
2015-08-15
jebote marcelko
Da ja primjenim svoje znsnje : TI SI PROTIV REFORME
Da ja primjenim svoje znsnje : TI SI PROTIV REFORME
Sora wrote:Pobrkali ste put do znanja i samo znanje .
ajde da se jednom složimo
samo daj se pomiri s tipkovnicom jebote
kaja_333 wrote:I po gnjecu, evo stvaralačko učenje. Ne učiš nego laprdas i razmišljaš i sve znaš. Podsjeća me na one škole stranih jezika- naučite engleski spavajući i platite 18 000 kuna.marcellus wrote:kaja_333 wrote:A jel ima neki drugi način, da legnes i staviš knjigu na glavu , ili recimo kroz igru ?marcellus wrote:Akademsko znanje je naime stvar pamćenja onog što pročitate iz knjiga, i stvari koje vam kažu profesori koji su obrazovanje stekli uglavnom pamćenjem stvari koje su pročitali u knjigama.
Učenje je razmišljanje i obrnuto.
Guest- Guest
Pa je nepotrebno pola. To jest.asilovski wrote:Više od pola potpuno nepotrebno čak i štetnokaja_333 wrote:Pa čitanjem da, ne bi ni raditi mogao da nemaš osnovu, a osnova je opet čitanje i pamćenje.asilovski wrote:Kojih informacija? Pravnih radom, ostalih čitanjem i samoedukacijom ili kako bi rekao deda autodidaktikomkaja_333 wrote:A kako si ti došao do informacija, čitanjem ili razmišljanjem na livadi?asilovski wrote:
Ne znam možda u HAZU, ali šalu na stranu Marcele ovo je glupost neviđena...
2015-08-15
Da, ovaj put je zbilja u pravu.marcellus wrote:Sora wrote:Pobrkali ste put do znanja i samo znanje .
ajde da se jednom složimo
samo daj se pomiri s tipkovnicom jebote
2015-08-15
Aha, aj razmisli malo o francuskom jeziku pa nam napisi nešto.Usne Stjepana Gnječa wrote:kaja_333 wrote:I po gnjecu, evo stvaralačko učenje. Ne učiš nego laprdas i razmišljaš i sve znaš. Podsjeća me na one škole stranih jezika- naučite engleski spavajući i platite 18 000 kuna.marcellus wrote:kaja_333 wrote:A jel ima neki drugi način, da legnes i staviš knjigu na glavu , ili recimo kroz igru ?marcellus wrote:Akademsko znanje je naime stvar pamćenja onog što pročitate iz knjiga, i stvari koje vam kažu profesori koji su obrazovanje stekli uglavnom pamćenjem stvari koje su pročitali u knjigama.
2015-08-15
Starhemberg wrote:Znaš kad je netko prepisao i kad je sam napisao, ne brini. Nastavnici to znaju, a zna se i što se za to dobije.kaja_333 wrote:Ah, tražiti ce nekog odraslog da nađe nešto i prepisati djelomično i to ti donijeti . Ukratko.Starhemberg wrote:Nije me briga. Knjižnica, internet itd. Negativna ocjena tko ne donese ništa. Treba djeci više davati referata i seminarskih radova, po meni je to najbolji način usvajanja znanja, kad god je to moguće.kaja_333 wrote:Napisati im sto da pročitaju. Njima se ne istražuje u toj dobi.Starhemberg wrote:
Promašuješ bit. Što je bolje, izdiktirati učenicima literaturu o nekoj temi i tjerati ih da to zapamte ili im dati zadatak da sami dođu do tih imena istraživanjem? Što misliš, kako će brže i bolje zapamtiti to?
u nekim slučajevima je to vrlo upitno
kaja_333 wrote:Aha, aj razmisli malo o francuskom jeziku pa nam napisi nešto.Usne Stjepana Gnječa wrote:kaja_333 wrote:I po gnjecu, evo stvaralačko učenje. Ne učiš nego laprdas i razmišljaš i sve znaš. Podsjeća me na one škole stranih jezika- naučite engleski spavajući i platite 18 000 kuna.marcellus wrote:kaja_333 wrote:
postoje razliciti nivoi znanja p
Reproduktivno se oslanja namemoriju
Zatim ucenje s razumjevsnjem
i produktivno ukljucije komplicirsnije misaone prerade i primjere
Te kreativnost , otvaranje novoh mogucnosti. Originala
Ucenje u skolama koje se sad orakticira je kombinacija
Svega toga .
Nasim skolama nije problem samo ucenje i poucavanje , nego PRIMJENA ZNANJA . KROZ PROJEKTNU NASTAVU
A U REFORMI JE PREDVIDENA !
Doduse na jedan cudan nacin , na
Reproduktivno se oslanja namemoriju
Zatim ucenje s razumjevsnjem
i produktivno ukljucije komplicirsnije misaone prerade i primjere
Te kreativnost , otvaranje novoh mogucnosti. Originala
Ucenje u skolama koje se sad orakticira je kombinacija
Svega toga .
Nasim skolama nije problem samo ucenje i poucavanje , nego PRIMJENA ZNANJA . KROZ PROJEKTNU NASTAVU
A U REFORMI JE PREDVIDENA !
Doduse na jedan cudan nacin , na
kaja_333 wrote:Pa je nepotrebno pola. To jest.asilovski wrote:Više od pola potpuno nepotrebno čak i štetnokaja_333 wrote:Pa čitanjem da, ne bi ni raditi mogao da nemaš osnovu, a osnova je opet čitanje i pamćenje.asilovski wrote:Kojih informacija? Pravnih radom, ostalih čitanjem i samoedukacijom ili kako bi rekao deda autodidaktikomkaja_333 wrote:
A kako si ti došao do informacija, čitanjem ili razmišljanjem na livadi?
to sam i u tekstu napisao, činjenica je previše i nisu dobro razvrstane, a premalo samostalnog istraživanja i rada.
ali to ne znači da se činjenice mogu ignorirati, zanemariti, ili staviti u drugi plan: one su uvijek TEMELJ. Sve ostalo je nadogradnja. Graditi obrazovanje na razmišljanju i debatiranju umjesto na činjenicama je jednostavno graditi jako maštovitu i cool kuću koja nema temelja i srušit će se na prvom vjetru. Činjenice su uvijek čvrst temelj svakog obrazovanja, pa i stručnog osposobljavanja (što nije isto što i obrazovanje)
Similar topics
» Zasto su JNA I cetnici takvom silinom krenuli na Vukovar te '91?!
» Jasminka Buljan Culej, pišu mediji, nova je voditeljica kurikularne reforme. Inače, gospođa smatra da nam je stanje u obrazovanju super
» Zašto Bošnjaci toliko žele biti Hrvati i gdje je uzrok takvom ponašanju?
» Pozitivni učinci reformi
» Meanwhile Al Bukmal, SDF, Hezbolah i još ponešto
» Jasminka Buljan Culej, pišu mediji, nova je voditeljica kurikularne reforme. Inače, gospođa smatra da nam je stanje u obrazovanju super
» Zašto Bošnjaci toliko žele biti Hrvati i gdje je uzrok takvom ponašanju?
» Pozitivni učinci reformi
» Meanwhile Al Bukmal, SDF, Hezbolah i još ponešto
Page 30 of 31