Bosanski jezik ili protesti u RS
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Bosanski jezik ili protesti u RS
Daj dođi u 2016., podsjećaš me na one kojima je devedesetih najbolja knjiga bila Liepa plavka.
Regoč- Posts : 35954
2015-08-21
A ja sebe podsjećam na Ćopića.Regoč wrote:Daj dođi u 2016., podsjećaš me na one kojima je devedesetih najbolja knjiga bila Liepa plavka.
Ono,nikad prežaljeno djetinjstvo.
Djed,baka,učiteljica,škola,livade...
Ne do Bog da završim ka i on.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
O JEZIKU
Jedan je jezik kod Srba i Hrvata,a vi ga sad nazovite kako god hoćete. Svako inzistiranje na razlikama nepotrebno je,štetno i glupavo. Treba samo onima koji teže da nas zavade ,razbiju i razjedine. Oko pitanja jezika igra se vrlo ružna igra i sva je sreća što u svemu tome ne učestvuje radnička klasa.
Sve što o jeziku znam naučio sam od svoje matere i svojih zemljaka i zato su mi strane "mudre" polemike,gdje često ne raspravljaju o problematici ljudi od jezika već oni koji preko jezičnih pitanja pokušavaju riješiti sasvim druge stvari,koje se kreću u domenima njihovih ličnih interesa i računa.
Do sada ni jednu zemlju nisu upropastili njeni pravi kulturni radnici,pa neće ni ovu.
(Branko Ćopić)
Jedan je jezik kod Srba i Hrvata,a vi ga sad nazovite kako god hoćete. Svako inzistiranje na razlikama nepotrebno je,štetno i glupavo. Treba samo onima koji teže da nas zavade ,razbiju i razjedine. Oko pitanja jezika igra se vrlo ružna igra i sva je sreća što u svemu tome ne učestvuje radnička klasa.
Sve što o jeziku znam naučio sam od svoje matere i svojih zemljaka i zato su mi strane "mudre" polemike,gdje često ne raspravljaju o problematici ljudi od jezika već oni koji preko jezičnih pitanja pokušavaju riješiti sasvim druge stvari,koje se kreću u domenima njihovih ličnih interesa i računa.
Do sada ni jednu zemlju nisu upropastili njeni pravi kulturni radnici,pa neće ni ovu.
(Branko Ćopić)
2014-04-22
tribalo bi pitati kogakoli srbina je li jezik iskin jo govorin srbski.
2014-04-16
Puštimo to stručnjacima.aben wrote:tribalo bi pitati kogakoli srbina je li jezik iskin jo govorin srbski.
Poput Ćopića.
2014-04-22
"hrvatski", "bosnjacki", "crnogorski"...jednom recju - srpski.
Može li mi itko ovo prevesti na hrvatski?jastreb wrote:O JEZIKU
(Branko Ćopić)
jer niš ne razmem.
2014-04-22
jastreb wrote:Puštimo to stručnjacima.aben wrote:tribalo bi pitati kogakoli srbina je li jezik iskin jo govorin srbski.
Poput Ćopića.
ćopić nemo dobar kriterij, un uzimo razumjevanje ko kriterij. po tomu su i hrvatski i engleski jedun jezik, bar zome.
jedini kriterij ki se more uzesti je prihvaćanje. ako govornici nekoga jezika prihvaćaju neki jezik kako svoj, unda je jezik njihov.
2014-04-16
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» SANU: “Bosanski jezik ne postoji, jer ne postoji ni bosanski narod”
» Bosanski Jezik
» Bosanski jezik došao u Hrvatsku
» Hrvatski i Srpski književni jezici su ustvari Bosanski jezik
» SDA usvaja rezoluciju... Bosanski jezik je svih građana... cilj političkog djelovanja je unitarna Republika BiH
» Bosanski Jezik
» Bosanski jezik došao u Hrvatsku
» Hrvatski i Srpski književni jezici su ustvari Bosanski jezik
» SDA usvaja rezoluciju... Bosanski jezik je svih građana... cilj političkog djelovanja je unitarna Republika BiH
Page 2 of 2