ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Go down

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 Empty Re: Teheran ozbiljno upozorio Moskvu

Post by RayMabus 10/9/2024, 01:31

Pod američkim sankcijama, Teheran nije mogao pristupiti vitalnim zrakoplovnim komponentama i rezervnim dijelovima za mnoge svoje helikoptere američkog porijekla. Zbog toga je Iran često nabavljao dijelove i sklopove za zrakoplove s crnog tržišta i zaobilaznim trgovačkim rutama iz trećih zemalja. Praksa zaobilaženja sankcija sada se pokazala neodrživom i nadživjela je svoju korisnost nakon gotovo tri desetljeća.

Za razliku od vojnih vježbi i diplomatskih razmjena, obrambeni dogovori koji uključuju kupnju vojne opreme između Rusije i Irana držani izvan službenih objava.

Na primjer, dolazak mlaznog trenažera Yak-130 u Iran početkom rujna 2023. nije najavila niti jedna od dviju vlada, pa čak ni ruski UAC (United Aircraft Corporation). Izvještaji Vedomosti i IRNA-e također nisu sadržavali službene objave, jer su dužnosnici i osobe koje nisu uključene u civilno zrakoplovstvo ili vojne projekte kasnije otkrile posao.

Iran je u travnju potpisao ugovor za 12 spasilačkih helikoptera serije Mil s Rusijom

RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 Empty Re: Teheran ozbiljno upozorio Moskvu

Post by RayMabus 10/9/2024, 02:42

Pod američkim sankcijama, Teheran nije mogao pristupiti vitalnim zrakoplovnim komponentama i rezervnim dijelovima za mnoge svoje helikoptere američkog porijekla. Zbog toga je Iran često nabavljao dijelove i sklopove za zrakoplove s crnog tržišta i zaobilaznim trgovačkim rutama iz trećih zemalja. Praksa zaobilaženja sankcija sada se pokazala neodrživom i nadživjela je svoju korisnost nakon gotovo tri desetljeća.

---
No između izbora da biraš oćeš li otpisati obićni helikopter ili jurišni uvijek ćeš otpisati ovaj obični pa njegove dijelove koristit kako bi ti flota jurišnih helikoptera ostala u operativnom stanju.

No nešto onda mora u međuvrmenu popunit tu flotu običnih helikoptera pa sad kupnja ruskih transportnih helikoptera ide prvo.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 02:48

Pratt & Whitney Canada PT6T Twin-Pac je turboosovinski motor dizajniran za helikoptere. Proizveden od strane Pratt & Whitney Canada , njegova prva primjena bila je u obitelji helikoptera Bell 212 i UH-1N Twin Huey.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Iranian_Army

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 Maxresdefault

IAIO Toufan ili Toophan je serija borbenih helikoptera Iranske organizacije zrakoplovne industrije . Na temelju američkog AH-1J SeaCobra, Toufan ima dvije varijante, Toufan I predstavljen u svibnju 2010. i poboljšani Toufan II predstavljen u siječnju 2013. 

https://en.wikipedia.org/wiki/IAIO_Toufan
Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 Iranian_Army_Bell_AH-1J_International_Cobra_%28209%29_Sharifi-1
Iranska vojna avijacija AH-1J Cobra

Godine 1971. Iran je od Sjedinjenih Država kupio 202 primjerka poboljšanog AH-1J, nazvanog "AH-1J International".Ovaj model je sadržavao poboljšanja kao što su poboljšani motor P&WC T400-WV-402 i ojačani pogon.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_AH-1_SuperCobra
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 02:59

U dvadeset i prvom stoljeću, iranski AH-1J ostaju u službi vojnog zrakoplovstva Islamske Republike Iran i prošli su domaće programe nadogradnje. Do 2020-ih, postojalo je sve veće očekivanje da će, usred kombinacije čimbenika kao što su nagomilani zamor , sve zastarjelije sposobnosti i nedostatak rezervnih komponenti, Iran vjerojatno nastojati zamijeniti svoje AH-1J prije dugo vremena, vjerojatno ruskim nabavljeni Mi-24.

IAIO Toufan  - Iranska kopija/reproizvedena AH-1J International od strane Iranske organizacije zrakoplovne industrije, s lokalnom avionikom i oružjem

.Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 EW6v7I4X0AEvf8x
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 03:06

Iran će se naoružati ruskim helikopterima Mi-28

Iran je potvrdio sporazume s Rusijom o isporuci borbenih zrakoplova Su-35 i najavio kupnju jurišnih helikoptera Mi-28. Novinska agencija Tasnim javlja da je to objavio general Mahdi Farahi, zamjenik iranskog ministra obrane.

Što se tiče helikoptera, prema riječima zamjenika iranskog ministra obrane, trenutno se radi o primanju određenog broja ruskih jurišnih helikoptera Mi-28.

Sad kad ste Ukrajini čestitali dan državnosti malo čete se načekat.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 03:26

Iranska flota jurišnih helikoptera trenutno se sastoji od približno 50 zrakoplova AH-1J nabavljenih od Sjedinjenih Država 1970-ih. Iran je u prošlosti napravio značajne nabavke sovjetskih helikoptera, iako svi oni transportiraju vrlo velike Mi-171 - od kojih otprilike 20 služi u vojsci, a daljnjih 5 u Revolucionarnoj gardi. Ovo su najmoderniji zrakoplovi s rotirajućim krilima u zemlji, a ostatak su stariji američki dizajni iz doba Vijetnamskog rata.

Rusija trenutno nudi tri klase jurišnih helikoptera za izvoz, od kojih bi svaka predstavljala veliko poboljšanje u odnosu na klase koje trenutno ima Iran. To uključuje Mi-28 i Ka-52, koje su paralelno razvijali konkurentski projektni biroi, i stariji Mi-24 koji je ušao u službu 1972., ali je dostupan u nekoliko znatno moderniziranih varijanti.

Iranske snage posebno imaju iskustva u djelovanju uz ruske jurišne helikoptere, jer su to činile u sirijskim protupobunjeničkim operacijama gdje je ruska vojska rasporedila sve tri klase, dok je Sirijska arapska vojska rasporedila Mi-24.

Ruski jurišni helikopteri Mi-28 za iransku Revolucionarnu gardu
Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 Russia_to_supply_Iraq_with_new_80mm_air_to_ground_80mm_unguided_missiles_640_001

Irak je također jedan od tri strana operatera Mi-28, a iranske snage bile su blisko povezane s više iračkih milicija koje su blisko surađivale s vladinim snagama u tamošnjim protupobunjeničkim operacijama.

Irak; 15 komada, naručeni 2015, sve neoperativno.

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 07fa9af3a543c49fcb872298f447dbf0
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 03:51

Načekat ćete se vi u Iranu i za te jurišne helikoptere Mi-28 jer ih je napravljeno samo 126 a nekakvih najmanje 20-ak je izgubljeno u nesrećama i ratovima a nešto je u Alžiru te Iraku i Ugandi tako da pošto ta tvornica trenutno ne radi jer je blizu bojištu pa je pod napadima onda ovih stotinjak šta imaju ruske oružane snage treba njima.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mil_Mi-28

Ruske zračno-svemirske snage  - oko 70 jedinica Mi-28N, oko 9 jedinica Mi-28NM i 24 jedinice Mi-28UB, od 2024
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 03:58

Nekoliko fotografija iranskih novinskih agencija s probe helikopterskog dijela parade u čast Dana vojske u Iranu.

https://x.com/imp_navigator/status/1515369117762695170
Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 FQertg9WQAosKsB?format=jpg&name=medium

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 FQer298XEA8Z5Yk?format=jpg&name=large

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 FQer4WnXIAYLOZF?format=jpg&name=large

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 FQer4YiWQAQJd6B?format=jpg&name=medium
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 04:10

Zapadni stručnjaci procjenjuju da je nakon rata između Irana i Iraka u Iranu ostalo stotinjak jurišnih helikoptera AN-1J. Međutim, poteškoće u opskrbi rezervnim dijelovima i ne uvijek pravovremeno održavanje doveli su do činjenice da je do početka 90-ih gotovo polovica postojećih Cobra mogla biti u zraku. Početkom 1993. godine, shvaćajući vrijednost postojećih naoružanih helikoptera u objektima Iranian Aircraft Manufacturing Industries Company (HESA) u gradu Shahin Shekhru, organizirano je održavanje vozila s dovoljnim resursima za daljnje operacije. U iranskim poduzećima provodi se proizvodnja i restauracija nekih ključnih dijelova i komponenti AN-1J. Međutim, tehničko trošenje i letačke nesreće doveli su do smanjenja flote borbenih helikoptera. U Iranu trenutno ima oko 50 "Cobra" u statusu leta. Većina ih je koncentrirana u zračnim bazama Shahid Vatan Pour i Badr u pokrajini Isfahan, blizu tvrtki za održavanje.

Iako je iranski helikopter Toufan 2 postao bezuvjetan korak, on se ne može natjecati s modernim udarnim zrakoplovima s rotornim krilima. Ovisno o karakteristikama i naoružanju, iranski helikopteri izgubili bi ne samo od Apache ili Mi-28, već i AN-1W Super Cobru i AH-1Z Viper, koji imaju zajedničke korijene. Podaci o letu helikoptera Toufan 2 mogu se poboljšati zamjenom glavnog rotora s dvije lopatice propelerom s četiri lopatice, kao na AH-1Z Viperu, ali iranskim inženjerima bilo bi teško stvoriti učinkovit glavni rotor i promijeniti prijenos za prijenos Previše je teško. Po analogiji s iranskim borbenim zrakoplovom izgrađenim na temelju američkog F-5, godišnje se može prikupiti nekoliko primjeraka helikoptera Toufan 2. Međutim, stvarni broj ovih strojeva u iranskim oružanim snagama nije poznat.

https://zh-cn.topwar.ru/134233-aviaciya-protiv-tankov-chast-23.html
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 04:37

Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika bio je američki model talijanske proizvodnje - vladin službenik Bell 212 Zračnih snaga Islamske Republike Iran, također poznat kao Bell UH-1N Twin Huey, jedan je od 2 u inventaru opreme.

Imaju ih 70 al su ovi ostali izgrađeni u SAD i to ima isti motor ko i ovaj njihov američki jurišni helikopter.

A nema motore za te jurišne helikoptere tako da će ić skidanje tih motora s ovih 70 običnih helikoptera.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_UH-1N_Twin_Huey

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 1280px-Bell_UH-1N_Twin_Huey_Users

Karta s operaterima UH-1N u plavom i bivšim operaterima u crvenom
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 04:44

Čini se da je helikopter iranskog predsjednika Ibrahima Raisija, koji je doživio "teško slijetanje", Bell UH-1N Twin Huey - što je ironičan obrat s obzirom da je riječ o zrakoplovu američke proizvodnje.

RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 05:42

Jurišni helikopter Mi-28 srušio se u ruskoj oblasti Kaluga, posada je poginula. Preliminarne informacije pokazuju da je do nesreće došlo zbog tehničkog kvara. Oleksandr Kovalenko, ukrajinski vojni i politički promatrač iz grupe Informacijski otpor, podijelio je svoje uvide u vezi s nesrećom.

"Što je ovdje iznenađujuće? Poznato je da je Mi-28 problematičan helikopter, s brojnim greškama i nedostacima. Unatoč 40 godina rada, nijedan od ovih problema nije u potpunosti riješen. Sustavi helikoptera su notorno izbirljivi i nepouzdani, a oni su kritično ovisi o vremenskim uvjetima, što čak može dovesti do gubitka kontrole i dezorijentacije pilota”, objasnio je promatrač.

Tijekom oblačnih uvjeta u Ukrajini u proljeće 2022., Mi-28 učinili su njihove pilote zapravo "slijepima i gluhima". To ih je učinilo lakim metama za ukrajinske mobilne skupine naoružane MANPADS-om, budući da nisu mogli otkriti te prijetnje, a njihovi sustavi oružja bili su neučinkoviti na velikim udaljenostima.

U rujnu 2023., ruski video je pokazao Mi-28N kako se bori da pogodi ukrajinski UJ-22 Airborne UAV, koji ima krstareću brzinu od 120 km/h, unatoč pucanju iz topa 30 mm 2A42.

“Rusija je prošlog ljeta pokušala prodati Mi-28 afričkim zemljama, ali proteklih godinu dana nije bilo interesa. Čini se da ni u Africi nema potražnje za tako nepouzdanom opremom", zaključio je promatrač.

Podsjetimo, 25. srpnja vojni helikopter Mi-28 srušio se u ruskoj regiji Kaluga zbog tehničkog kvara. Helikopter se srušio u napušteno područje tijekom rutinskog leta. Prema ruskom ministarstvu obrane, posada je poginula. Regionalni guverner Vladislav Shapsha rekao je da se helikopter srušio u okrugu Zhizdrinsky u Kalugi. "Radna grupa i spasioci rade na mjestu nesreće", rekao je na svom Telegram kanalu.

Okrug Zhizdrinsky nalazi se na granici ruskih regija Kaluga i Bryansk. Aleksandr Baribin, šef okruga, rekao je za novinsku agenciju Tass da se helikopter srušio u šumskom području u blizini sela Klenki. Nizozemski otvoreni izvor Oryx rekao je da je Rusija od početka invazije na Ukrajinu punog opsega u veljači 2022. izgubila najmanje 138 helikoptera, od kojih je 106 uništeno, 30 oštećeno, a dva zarobljena.

U međuvremenu, brojke koje je u četvrtak objavio ukrajinski Glavni stožer pokazuju da ukupan broj ruskih helikoptera uništenih od početka rata iznosi 326. Neovisni izvori daju brojke koje su konzervativnije od kijevskih, a Rusija ne objavljuje podatke o svojim vojnim gubicima. Moskva je također izgubila nekoliko svojih zrakoplova u slučajevima prijateljske vatre.

https://www.youtube.com/watch?v=sDoToUBv5RA
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 05:45

Rusija je prošlog ljeta pokušala prodati Mi-28 afričkim zemljama, ali proteklih godinu dana nije bilo interesa. Čini se da ni u Africi nema potražnje za tako nepouzdanom opremom.

Iran je pod sankcijama a sve je to bolje od onoga šta trenutno ima a nedostaje mu dijelova za iste da bi ih na dug vremenski period mogao održavati.

Rusija trenutno nudi tri klase jurišnih helikoptera za izvoz, od kojih bi svaka predstavljala veliko poboljšanje u odnosu na klase koje trenutno ima Iran. To uključuje Mi-28 i Ka-52, koje su paralelno razvijali konkurentski projektni biroi, i stariji Mi-24 koji je ušao u službu 1972., ali je dostupan u nekoliko znatno moderniziranih varijanti.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 06:14

Nemaju baš oni u Rusiji puno tih jurišnih helikoptera koje Iran hoće a trenutno ih u ovom trenutku ne proizvode iz više razloga a ako budu htjeli pokrenit proizvodnju novih to neće bit u iduće dvije godine iz xy razloga.

Ruske zračno-svemirske snage  - oko 70 jedinica Mi-28N, oko 9 jedinica Mi-28NM i 24 jedinice Mi-28UB, od 2024

Dat će im iduće godine jedan ovaj za obuk ( Mi-28UB ) pa onda prvo najmanje godinu dana uvod i obuka pa tek onda ostalo.

Trebaju i njima jer su im Ukrajinci ( NATO ) upali u Kursk tako da jedino ove za obuku za sada a u međuvremenu vidit kako ponovo pokrenit proizvodnju istih ( bit će mala i ograničena jer se ti jurišni helikopteri slabo prodaju tj ne traže se toliko ).
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 07:08

Helikopteri Rusije isporučili su prvu seriju školskih i borbenih helikoptera Mi-28UB za Ministarstvo obrane. Prototip je prvi put poletio 2015.

Ruski helikopteri, 19. listopada 2017. - Rostov na Donu - Holding kompanija Russian Helicopters (dio državne korporacije Rostec) najavljuje dostupnost prve serije školskih i borbenih helikoptera Mi-28UB za Ministarstvo obrane.

Strojevi su već prošli cijeli niz tvorničkih ispitivanja. Prvi helikopteri planirani su za prijenos vojnom odjelu u studenom 2017.

Glavna razlika Mi-28UB je dvostruki sustav upravljanja koji omogućuje upravljanje helikopterom i iz komandne kabine i iz kabine operatora. To omogućuje obuku vojnih pilota kojima je potrebna vježba napada na Noćne lovce. Također, u borbi, u slučaju izvanredne situacije, drugi član posade može preuzeti upravljanje strojem.

https://www.helis.com/database/news/mi-28ub-deliver/
Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 Mi-28ub-lot-2
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 07:25

Kako bi se osigurali potrebni ergonomski parametri radnih mjesta posade, izmijenjen je dizajn trupa helikoptera. Mi-28UB ima proširenu kabinu, veća oklopna stakla i poboljšani pregled iz kokpita operatora
Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 Img_78-1_29

Mi-28 je razvijen na temelju zastarjele koncepcije, koja je podrazumijevala da se na helikopter izravno gađa neprijateljski topovski protuzračni sustav, odnosno da se helikopter gađa iz mitraljeza, uključujući i one velikog kalibra.

Debljina vrata jasno ilustrira razinu rezerviranosti kabine. Postaje jasno zašto se Mi-28 naziva "leteći tenk "

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 Screenshot_12

Problem ovakvog pristupa je što helikopter, čak i ako se zove "leteći tenk", u svojoj suštini ipak ostaje helikopter, odnosno svaki kilogram težine mora se držati u zraku, što znači da svaki kilogram težine neminovno utječe na druge karakteristike vozila, kao što su omjer potiska i težine, sposobnost manevriranja, borbeni radijus i borbeno opterećenje. Prisutnost preteške oklopne kapsule smanjuje sve te parametre.

Helikopteri KA-52 imaju pravi sustav za izbacivanje, koji omogućuje spašavanje života posade čak iu situacijama kada je helikopter zadobio velika oštećenja. Princip njegovog rada je jednostavan - prvo se aktiviraju lopatice glavnog rotora, a zatim se klasičnom metodom katapultiranja provodi "izvlačenje" pilota iz zrakoplova u nevolji.

Teško je precijeniti ovu mogućnost - svaki čitatelj, nakon što se pokuša zamisliti na mjestu pilota, vjerojatno će radije letjeti u helikopteru koji omogućuje katapultiranje nego u automobilu bez takve mogućnosti. Dakle, sama prisutnost katapulta već se može smatrati odlučujućim argumentom za KA-52, u njegovom dopisnom sporu s Mi-28.

Spašavanje života pilota je dobro, kako s moralne točke gledišta, tako i s praktične točke gledišta (ako uključite cinizam) - puno se novca i vremena troši na njihovu obuku, što ih čini vrijednom vojskom resurs, nezamjenjiv u modernim ratovima. Ovo posljednje posebno vrijedi kada se radi o iskusnoj posadi.

Ruski jurišni helikopteri
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 07:56

Ne izgleda mi baš da ovi iranski a koji su u osnovi američki jurišni helikopteri napravljeni još od prije iranske revolucije ( a koja je bila 1979 godine ) imaju izbaciva sjedala.

Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 FQer298XEA8Z5Yk?format=jpg&name=large
Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 Cq5dam.thumbnail.319.319
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 08:13

Kako se katapultiram iz helikoptera?

Možete li se katapultirati iz helikoptera? Za većinu helikoptera ne postoji sustav za izbacivanje per se, iz očitih razloga. Posada se može izvući pojedinačnim padobranima sa svojih vrata koja mogu imati eksplozivne sustave za odbacivanje kako bi se ubrzao proces.

Ima li Apache sjedalo za izbacivanje?

[ltr]Ne, nemaju.[/ltr]

[ltr]Vrlo mali broj helikoptera ima katapultna sjedala. Njegova vrlo rijetka značajka za zrakoplove s rotirajućim krilima.[/ltr]

[ltr]Ruski Kamov Ka-50 Black Shark i Ka-52 Alligator glavni su primjeri helikoptera koji imaju katapultna sjedala. U njihovom slučaju, eksplozivne munje prvo odbace lopatice glavnog rotora, zatim se odbaci kupola, a na kraju se zapali pilotsko katapultno sjedalo. Možete zamisliti dodatne sekunde ili dvije koje su potrebne da se pilot stvarno katapultira je značajno kašnjenje kada se leti vrlo blizu tla kao što to obično rade jurišni helikopteri Scout.[/ltr]

[ltr]Ostali helikopteri, uključujući ruske jurišne helikoptere Mil Mi-24 Hind i Mi-28 Havoc, te američke AH-64 Apache, UH-60 Black Hawk i CH-47 Chinooks, nemaju katapultna sjedala.[/ltr]

[ltr]Ne, helikopter Apache nema katapultno sjedalo. Helikopteri Apache opremljeni su sustavom sjedala za posadu otpornim na sudar, koji je dizajniran da zaštiti pilota i kopilota u slučaju pada, ali nemaju prava izbaciva sjedala poput onih u nekim vojnim zrakoplovima s fiksnim krilima.
[/ltr]

[ltr]https://www.quora.com/Does-the-Apache-have-an-ejection-seat[/ltr]
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 08:41

Sadrži tandem, pojačane kokpite, top postavljen ispod trbuha i stajni trap tipa tricikla s repnim kotačima koji se ne može uvlačiti. Zbog stajnog trapa i sjedala koji apsorbiraju energiju, posada može preživjeti vertikalni pad do 12 m/s. Mi-28 ima potpuno oklopljenu kabinu, uključujući i vjetrobransko staklo, koja izdržava oklopne metke kalibra 7,62 i 12,7 mm i krhotine granata kalibra 20 mm.

Od 2016. godine helikopter je dobio drugi set kontrola u kabini navigatora-operatera. To je omogućilo značajno povećanje preživljavanja vozila bez pribjegavanja značajnim promjenama u dizajnu.

U usporedbi s Mi-24, Mi-28 ima 1,5-2 puta smanjenu vidljivost u infracrvenom području (s istim motorima) zbog ugradnje zaslonsko-ispušnih uređaja (ESD).

Složenost održavanja u usporedbi s Mi-24 smanjena je 3 puta. 

Helikopter također ima najnižu moguću vidljivost za zemaljske sustave protuzračne obrane.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mil_Mi-28
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 08:51

Problem ovakvog pristupa je što helikopter, čak i ako se zove "leteći tenk", u svojoj suštini ipak ostaje helikopter, odnosno svaki kilogram težine mora se držati u zraku, što znači da svaki kilogram težine neminovno utječe na druge karakteristike vozila, kao što su omjer potiska i težine, sposobnost manevriranja, borbeni radijus i borbeno opterećenje. Prisutnost preteške oklopne kapsule smanjuje sve te parametre.

Nitko ne radi te jurišne helikoptere tako. Svi imaju velike ostakljene površine.

Changhe Z-10 je kineski (razvijen zajedno s ruskim biroom Kamov) srednji jurišni helikopter razvijen za kopnene snage Narodnooslobodilačke vojske . Dizajniran je primarno za protutenkovske ratne misije, ali ima i sekundarne borbene sposobnosti zrak-zrak.

https://en.wikipedia.org/wiki/Changhe_Z-10
Teheran ozbiljno upozorio Moskvu - Page 3 1280px-Z-10K
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 10/9/2024, 09:07

Trošak Mi-28UB bit će "malo veći" od osnovnog modela Mi-28N (čiji se trošak, prema Aircraftcompare.com, kreće od 16,8 do 18 milijuna dolara.

Godine 2020. Rostvertol PJSC započeo je serijsku proizvodnju moderniziranog Mi-28NM. Do 2027. planirana je isporuka 98 vozila. 

Nema sad ništa od toga jer se ugrađivala zapadna elektronika u njega a to je sad pod sankcijama a i tvornica je blizu Ukrajini tj na udaru itd pa se sad ne proizvode ti jurišni helikopteri tamo.

Ako se šta i sklapa to je nešto sitno i jako otežano.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Back to top

- Similar topics