Užas: nitko više ne želi pričati o Ukrajini
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Isprike zbog ovog sezonskog pada. Da je web-mjesto imalo takav popis, ova bi se kolona sigurno uzdigla na prvo mjesto na popisu 'Najmanje popularnih' The Spectatora. Za sada, malo je tema koje više odvraćaju od Ukrajine.
Nakon ruske invazije, uhvatili su me isti valovi emocija koji su preplavili većinu zapadnih javnosti, i to kažem bez žaljenja. Nakon nemilosrdne borbe s prevladavajućim kulturnim vjetrovima posljednjih nekoliko godina, osjetio sam olakšanje što sam jednom osjetio solidarnost. Većina nas bila je zgrožena bespotrebnom agresijom, udružena s gubitnikom čiji se zalogaj pokazao iznenađujuće žestokim, oduševljeni neočekivanim usponom bivšeg komičara na nacionalnoj razini i obuzeti čudnom ovisničkom prezirom prema Vladimiru Putinu. Odbijanje Kijeva od ruske nespretne invazije na glavni grad bilo je uzbudljivo. Kao i mnogi od vas, u tim prvim mjesecima čitao sam o Ukrajini svaki dan.
Ovo je središnji dio romana gdje ako se ništa značajnije ne dogodi, čitatelj je sklon odložiti knjigu
Više ne znam. Kladim se da ni većina vas ne zna. Zašto, koliko god 7. listopada bio groteskan, osjetio sam u našem zajedničkom zaokretu prema Bliskom istoku ove jeseni čudnu podvodnu struju radosti što sada možemo do guše uroniti u drugu priču. Ukrajina je odjednom izgledala kao jučerašnja vijest; pozadinske vijesti. No, za Ukrajince, njihov rat još uvijek traje jako u sadašnjosti i vodi se bilo gdje osim u pozadini.
Nisam stručnjak za vanjsku politiku, ali znam nešto o pričama, a promatrači međunarodnih vijesti čine publiku, čitateljstvo. Od samog početka, ova je priča imala spektakularno uvodno poglavlje, klasičnog heroja – kojeg je personificirao Volodymyr Zelensky, ali još važnije ukrajinski narod – i opakog negativca kakvog je Shakespeare mogao smisliti. I za početak, naša je priča bila isprekidana dramatičnim događajima: nečuvenim pokoljem civila u Buchi; trijumfalno potapanje ruskog velikog ratnog broda Moskva u Crnom moru; zadovoljavajuće oslobođenje Kharkiva, dok se nekoć zastrašujuća ruska vojska ponižavajuće povlačila; lukavo i, za Putina, bijesno bombardiranje njegovog otmjenog mosta na Krimu.
Ali ako premotamo naprijed, ukrajinska protuofenziva prošlog ljeta bila je vlažna špica. Mjesecima zaredom svaki centimetar oslobođenog teritorija osvajan je ogromnim gubicima života i streljiva. Rusi su ukopani, njihove zaplijenjene istočne regije snažno su utvrđene. Nakon što su se borbene linije jedva pomicale mjesecima, vizualni prikazi sukoba sada podsjećaju na zapadnu frontu Prvog svjetskog rata koja je mljela meso. Zaplet nam je zapeo. Ovo je središnji dio romana u kojem će čitatelj, ako se dovoljno dugo ne dogodi ništa značajnije, odložiti knjigu.
Za nas promatrače, ovo bi trebala biti priča o Davidu i Golijatu. Ali David i Golijat je usrana priča ako div pobijedi. Veliki tip tuče malog tipa? Predvidljivo, pomalo obeshrabrujuće i zapravo uopće nije priča, baš onako kako svijet funkcionira. Osim toga, zapadnjačka publika želi vidjeti pobjedu dobrog momka, kako da bi dijelila pravdu, tako i da bi uživala u pobjedi putem posrednika. Sofisticirana književnost često se rješava složenije - s gorčinom, ironijom ili tragedijom - ali to je jedan od razloga zašto je književna fikcija manje popularna od komercijalne vrste. Većina ljudi više voli sretne završetke. Svaki pisac bestseler trilera izložio bi Ukrajince brojnim nedaćama koje grizu nokte, ali Zelenski bi konačno trijumfirao, povrativši sav okupirani teritorij svoje nacije, uključujući Krim.
Mučna ukrajinska samoobrana nije roman. Ali tiho gubimo interes za ovaj sukob - uključujući i sebe - jer ne zadovoljava naše izmišljene apetite. Prisjetite se da sam se prije otprilike godinu dana zabrinuo da nas naša narativna očekivanja od ovog rata mogu odvesti u područje fantazije. Snuždeno sam primijetio da je vjerojatni razrješenje rata ružan moralni kompromis koji žrtvuje dobar dio suverene nacije monomanijalnom nasilniku – koji će bez sumnje vrtjeti ukrajinske ustupke kao blistav vojni uspjeh, onaj koji iskupljuje ruski narod za svoju ničim izazvanu agresiju i mnoge smrti njihovih sinova, braće i očeva.
Ova završnica vjerojatnija je nego ikad. Nisam sretan zbog toga. Zapravo, muka mi je. Ali prosječna dob ukrajinske vojske sada je 43 godine - statistika od koje mi je još mučnije. Ponestaje im mladića, ne zato što mladići neće služiti, već zato što su mrtvi. Ukrajinke šalju na prve crte. Rusija je prije rata imala gotovo četiri puta više stanovnika od Ukrajine; s obzirom na smanjenu populaciju u područjima pod kontrolom Kijeva, zemlje su sada neusklađene u ljudstvu za faktor pet. Sa svojim nasljeđem i političkom budućnošću na kocki, Putin je očito spreman na duge staze. Ruska javnost kojom se lako može manipulirati nije se pobunila. Putinovo unutarnje svetište nije izvelo državni udar. Ruski BDP je porastao od prošle godine. Rublja je počela rasti u odnosu na dolar. Zapadne sankcije nisu uspjele.
https://www.spectator.co.uk/article/no-one-wants-to-talk-about-ukraine-any-more/
----------------------
Jebi ga. Idemo o nečem drugom.
crvenkasti-
2014-04-17
Re: Užas: nitko više ne želi pričati o Ukrajini
Pa o Ukrajini samo prichaju josh idioti.Ta pricha je zavrshena prije par mjeseci.Josh samo onaj senilni idiot sa kamenjara o tome tupi.Ajde njemu se moze i oprostiti zbog kongnitivnih sposobnosti (ako dodjem u te godine i postanem takav spucat cu se u usta jer takvi ne zasluzuju da zive).Ona krmachica je tupila mjesecima kao i taj kamenjarski bolesnik da Bahmut nije oslobodjen pa sad opet tupi idiotarije za Marinku.Do NG Zelenski ce biti ubijen (ubit ce ga ameri a reci ce da su rusi) a onda raspashoj.Eno ih ukri strajkaju u Kijevu.Nema vise americhkih dolara,a jest se mora.Neka razgrcu snijeg majku im jebem glupu i nega jedu travu.
jebala te glupačicamentalitet wrote:Pa o Ukrajini samo prichaju josh idioti.Ta pricha je zavrshena prije par mjeseci.Josh samo onaj senilni idiot sa kamenjara o tome tupi.Ajde njemu se moze i oprostiti zbog kongnitivnih sposobnosti (ako dodjem u te godine i postanem takav spucat cu se u usta jer takvi ne zasluzuju da zive).Ona krmachica je tupila mjesecima kao i taj kamenjarski bolesnik da Bahmut nije oslobodjen pa sad opet tupi idiotarije za Marinku.Do NG Zelenski ce biti ubijen (ubit ce ga ameri a reci ce da su rusi) a onda raspashoj.Eno ih ukri strajkaju u Kijevu.Nema vise americhkih dolara,a jest se mora.Neka razgrcu snijeg majku im jebem glupu i nega jedu travu.
2014-04-16
Olaf Scholz:
Ruski vladar čeka da Europa oslabi. Putin se kladi da će naše zemlje biti manje sklone podržavati Ukrajinu. Pogrešna logika. Jer mi ćemo činiti ono što treba sve dok je potrebno.
---------------------------
Njemačka propada zbog Olafa Scholza.
Europa propada zbog Ursule von der Leyen.
Svijet propada zbog Klausa Schwaba.
Švapske iluzije veličine. Made in Germany.
Ruski vladar čeka da Europa oslabi. Putin se kladi da će naše zemlje biti manje sklone podržavati Ukrajinu. Pogrešna logika. Jer mi ćemo činiti ono što treba sve dok je potrebno.
crvenkasti-
2014-04-17
immortal wrote:jebala te glupačicamentalitet wrote:Pa o Ukrajini samo prichaju josh idioti.Ta pricha je zavrshena prije par mjeseci.Josh samo onaj senilni idiot sa kamenjara o tome tupi.Ajde njemu se moze i oprostiti zbog kongnitivnih sposobnosti (ako dodjem u te godine i postanem takav spucat cu se u usta jer takvi ne zasluzuju da zive).Ona krmachica je tupila mjesecima kao i taj kamenjarski bolesnik da Bahmut nije oslobodjen pa sad opet tupi idiotarije za Marinku.Do NG Zelenski ce biti ubijen (ubit ce ga ameri a reci ce da su rusi) a onda raspashoj.Eno ih ukri strajkaju u Kijevu.Nema vise americhkih dolara,a jest se mora.Neka razgrcu snijeg majku im jebem glupu i nega jedu travu.
Nemoj si tepati.Napisao sam krmacica :::))
Skrivaju osnovnu stvar ko zmija noge i prave se kao pametni,a samo je malo potrebno da im se istochni nijemci najebu matere.Tako da se ne iznenadite nekom gradjanskom ratu u toj schwapskoj vukojebini.Mrze se vishe nego srbi i hrvati.Bavarska ce traziti otcjepljenje pa cemo imati tu vukojebinu kakva je bila prije Bizmarka.Navijam.crvenkasti wrote:Olaf Scholz:
i ona istomentalitet wrote:immortal wrote:jebala te glupačicamentalitet wrote:Pa o Ukrajini samo prichaju josh idioti.Ta pricha je zavrshena prije par mjeseci.Josh samo onaj senilni idiot sa kamenjara o tome tupi.Ajde njemu se moze i oprostiti zbog kongnitivnih sposobnosti (ako dodjem u te godine i postanem takav spucat cu se u usta jer takvi ne zasluzuju da zive).Ona krmachica je tupila mjesecima kao i taj kamenjarski bolesnik da Bahmut nije oslobodjen pa sad opet tupi idiotarije za Marinku.Do NG Zelenski ce biti ubijen (ubit ce ga ameri a reci ce da su rusi) a onda raspashoj.Eno ih ukri strajkaju u Kijevu.Nema vise americhkih dolara,a jest se mora.Neka razgrcu snijeg majku im jebem glupu i nega jedu travu.
Nemoj si tepati.Napisao sam krmacica :::))
velika ruska sila za godinu dana uspjela osvojiti, izgubiti , pa opet osvojiti par sela u Ukrajini sa enormno većim brojem stanovništva i golemom silom oružja koju popravljaju dijelovima iz veš mašina
rusofili puni važnosti
2014-04-16
istočni njemci su daleko veći nacisti od sjevernihmentalitet wrote:Skrivaju osnovnu stvar ko zmija noge i prave se kao pametni,a samo je malo potrebno da im se istochni nijemci najebu matere.Tako da se ne iznenadite nekom gradjanskom ratu u toj schwapskoj vukojebini.Mrze se vishe nego srbi i hrvati.Bavarska ce traziti otcjepljenje pa cemo imati tu vukojebinu kakva je bila prije Bizmarka.Navijam.crvenkasti wrote:Olaf Scholz:
ovi su ostali pod komunizmom sjever ih izvlačio godinama
ali nisu prestali biti njemci
oni su lovili po cesti ljude čim osjete da netko nije domaći
još prije dvadesetak i više godina
2014-04-16
Ideal slobode i ljudskih prava živi na Zapadu, a da bi nas utralo u tor i da budemo kao neki forumaši da ih ne imenujem :)) treba uništiti Zapad i na tome se aktivno radi. Dovoljno je vidjeti naše predstavnike u Briselu, a ništa bolji nisu ni od drugih zemalja. Onda SSsr komesari poput Ursule VanderPfizer su priča za sebe. HDZ je mila majka za njih...crvenkasti wrote:Olaf Scholz:
Uglavnom kada klekne Zapad, a posebno Amerika ide svjetska vlada, diktatura i sve ono na što prckov ukazuje...
Mene više brine činjenica da se više ne priča o Kinžalima, a i Kalibr se sve manje
vidi iznad ukrajinskog neba. Zna li se razlog?
Šandor Winnetou likes this post
Evolucija narativa o Kinžalima.Eroo wrote:Mene više brine činjenica da se više ne priča o Kinžalima, a i Kalibr se sve manje
- gluposti, nemaju to
- ok, imaju a imaju i ameri samo se ne hvale
- ok, brzi su ali imaju balističku putanju.
- evo sad će ih i Amer napraviti, samo što nisu
- svi su oboreni
Najbolja i najslozenija analiza do sada koju sam procitao o Ukrajini .Putin kaze da se ne bi shtel meshat u zapadni dio i da svi imaju pravo na svoj dio teritorija.Znachi podjela.To je ono sta sam ja predlagao,znaci sad ce krenuti Evropom vracanja teritorija iz WWII ,a to je onda totalni evropski rat.Oholo Mudovski wrote:Evolucija narativa o Kinžalima.Eroo wrote:Mene više brine činjenica da se više ne priča o Kinžalima, a i Kalibr se sve manje
- gluposti, nemaju to
- ok, imaju a imaju i ameri samo se ne hvale
- ok, brzi su ali imaju balističku putanju.
- evo sad će ih i Amer napraviti, samo što nisu
- svi su oboreni
[size=50]THE END OF UKRAINE[/size]
https://sonar21.com/the-end-of-ukraine/
Oholo Mudovski wrote:- svi su oboreniEroo wrote:Mene više brine činjenica da se više ne priča o Kinžalima, a i Kalibr se sve manje
Svi su oboreni, a izumitelji u zatvoru. Iranci kažu da i njihov "Fatah" leti s brzinom 15 Macha.
Isprobavali ga (Huti?) i Israel ga oborio još u Jemenu. Bolji je od Kinžala, ali su oba balistička, što će reći
da nema veze s onim što se tvrdilo. Zapadni PZO sve to obara 100%. Nema greške.
Za to postoje barem 3 PZO sistemi.
Nego da te nešto pitam. Zna li se zašto Rusi ne pokušavaju ni ometati israelske avione
dok raketiraju sirijske aerodrome... čak i u Damasku? Kako to, majkumu, zar nisu sveznici?
Potsjetio bih te da i Ameri tao udare po potrebi, jednom prilikom je zbog toga
nastradalo čak i 100-tinjak ruskih vojnika. Ameri su im čak oborili aviJun.
Iam još toga...Azeri raketiraju rusku bazu u Armeniji (broj mrtvih i ranjenih nepoznat),
a pazi, Rusi su kao armenski saveznici...Kakvi su to saveznici, jebote?
Vi Srbi ste stvarno slijepi kod očiju.
Eroo- Posts : 78953
2016-07-22
PS:
Naveo sam jednom prilikom ovdje i jednu kinesku studiju o razvoju neoborive
supersoničkeh rakete, za koju su rekli da bi bila neupotrebljiva...
Ako bi bila neoboriva, naravno. Kinezi su od toga (s pravom) odustali.
Samo jedna lansirana takva raketa bi značila pokretanje nuklearnog rata.
Koliko znam i Ameri su odustali od razvoja supersoničnih raketa od 10+ Macha.
No, za svaki slučaj su, skupa s Israelom, razvili supersonične PZO rakete.
Neki dan su Njemci potpisali pogodbu s Israelom za 3,5 miljardi eura, za kupovinu
Arrow 3 (Hetz 3)...za početak. Njeci se postupno rješavaju Mim-104 Patriot,
a djelomično i IRIS-T kratkog i srednjeg dometa.
I da...Čeka se i na uvođenje Arrow 4.
Domet Arrow 3 je 1400 km, a presreće rakete na visini do 100 km.
Uskoro ove rakete za PZO možemo očekivati u cijeloj EU. Veliki interes postoji.
Kolega, ne potcjenjuj zapadnu tehnologiju, jer se i prastara u Ukrajini pokazala
kao superiorna nad najnovijom ruskom. Šta ne?
Naveo sam jednom prilikom ovdje i jednu kinesku studiju o razvoju neoborive
supersoničkeh rakete, za koju su rekli da bi bila neupotrebljiva...
Ako bi bila neoboriva, naravno. Kinezi su od toga (s pravom) odustali.
Samo jedna lansirana takva raketa bi značila pokretanje nuklearnog rata.
Koliko znam i Ameri su odustali od razvoja supersoničnih raketa od 10+ Macha.
No, za svaki slučaj su, skupa s Israelom, razvili supersonične PZO rakete.
Neki dan su Njemci potpisali pogodbu s Israelom za 3,5 miljardi eura, za kupovinu
Arrow 3 (Hetz 3)...za početak. Njeci se postupno rješavaju Mim-104 Patriot,
a djelomično i IRIS-T kratkog i srednjeg dometa.
I da...Čeka se i na uvođenje Arrow 4.
Domet Arrow 3 je 1400 km, a presreće rakete na visini do 100 km.
Uskoro ove rakete za PZO možemo očekivati u cijeloj EU. Veliki interes postoji.
Kolega, ne potcjenjuj zapadnu tehnologiju, jer se i prastara u Ukrajini pokazala
kao superiorna nad najnovijom ruskom. Šta ne?
2016-07-22
mentalitet wrote::
Odlično sažeto...
Evo priča čovik o Ukrajini:
Sukob u Ukrajini bi sljedeće godine mogao doživjeti “značajan pomak” , a ne “u dobrom smislu riječi”, rekao je češki predsjednik Petr Pavel
Sukob u Ukrajini bi sljedeće godine mogao doživjeti “značajan pomak” , a ne “u dobrom smislu riječi”, rekao je češki predsjednik Petr Pavel
Nema sumnje da si već dolepršao u majčicu Rusiju da joj pomogneš pri odupiranju belosveckoj zaveri kabalističke zapadnjačke satrapije.mentalitet wrote:Pa o Ukrajini samo prichaju josh idioti.Ta pricha je zavrshena prije par mjeseci.Josh samo onaj senilni idiot sa kamenjara o tome tupi.Ajde njemu se moze i oprostiti zbog kongnitivnih sposobnosti (ako dodjem u te godine i postanem takav spucat cu se u usta jer takvi ne zasluzuju da zive).Ona krmachica je tupila mjesecima kao i taj kamenjarski bolesnik da Bahmut nije oslobodjen pa sad opet tupi idiotarije za Marinku.Do NG Zelenski ce biti ubijen (ubit ce ga ameri a reci ce da su rusi) a onda raspashoj.Eno ih ukri strajkaju u Kijevu.Nema vise americhkih dolara,a jest se mora.Neka razgrcu snijeg majku im jebem glupu i nega jedu travu.
zganci_i_jetrica- Posts : 1406
2021-06-05
Šandor Winnetou likes this post
Oholo Mudovski wrote:mentalitet wrote::
Odlično sažeto...
Prestani prenositi plaćenićke članke.
Pogledaj u dnu članka i pročitaj šta piše ispod...malim i neuglednim slovima.
Ozbiljni ljudi takve članke ne čitaju. Glupi itako ne odlučuju o ničemu.
PS:
Ukrajinci neće odustati od svoje zelje i nacije. Za to će imati i novac i oružje,
koliko i do kada bude potrebno.
Šta je ostalo od "denacifikacije i demilitarizacije"?
Nikada veće mržnje prema Rusiji i nikada veće militarizacije Ukrajine.
Petrograd na takorekuć na domak finske artiljerije, a Moskva na par minuta
ICB NATO raketa.
I? Što je rezultat? Demilitarizirana Rusija, s 400,000 poginulih, odnosno milijun
izbačenih iz stroja.
2016-07-22
Cukar&vodaEroo wrote:Oholo Mudovski wrote:mentalitet wrote::
Odlično sažeto...
Prestani prenositi plaćenićke članke.
Pogledaj u dnu članka i pročitaj šta piše ispod...malim i neuglednim slovima.
Ozbiljni ljudi takve članke ne čitaju. Glupi itako ne odlučuju o ničemu.
PS:
Ukrajinci neće odustati od svoje zelje i nacije. Za to će imati i novac i oružje,
koliko i do kada bude potrebno.
Šta je ostalo od "denacifikacije i demilitarizacije"?
Nikada veće mržnje prema Rusiji i nikada veće militarizacije Ukrajine.
Petrograd na takorekuć na domak finske artiljerije, a Moskva na par minuta
ICB NATO raketa.
I? Što je rezultat? Demilitarizirana Rusija, s 400,000 poginulih, odnosno milijun
izbačenih iz stroja.
Samo da ne prestanu djelovati, a sto ako stanu, naprave kakav dogovor, primirje, pa to je nedopustivo.
Navijaci se popizditi skroz na skroz:)
Navijaci se popizditi skroz na skroz:)
dijagram-
2015-08-09
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Belgijski satiricni portal ismijao Zokija:'Nitko ne zeli pricati sa ludim hrvatskim predsjednikom'
» Užas: Putin više ne želi mir. Želi osvetu.
» Ma nitko više ne želi leći na pijesak
» Užas: SAD shvatili da im više ne treba rat u Ukrajini
» Užas: Elon Musk kaže da više ne može plaćati satelitske usluge u Ukrajini
» Užas: Putin više ne želi mir. Želi osvetu.
» Ma nitko više ne želi leći na pijesak
» Užas: SAD shvatili da im više ne treba rat u Ukrajini
» Užas: Elon Musk kaže da više ne može plaćati satelitske usluge u Ukrajini
Page 1 of 2