Ono kad Srbi osjete kako je kad te netko prisvaja
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Šandor Winnetou likes this post
Re: Ono kad Srbi osjete kako je kad te netko prisvaja
Xexe...
Inače, da, istina je koliko god Srbi srali da smo im "ukrali jezik", da je dubrovački govor stoljećima star o čemu svjedoče uostalom i renesansi pisci dubrovački, dok su Srbi do mislim 18. stoljeća (Zaharova pretjeruje) govorili starosrpskim koji s današnjim srpskim veze nema.
"Primjer oblika toga Slavenosrpskog jezika se može vidjeti iz «Slavenoserbskog magazina» koji je uređivao Zaharija Orfelin. Budući da u latinici ne možemo potpuno presloviti ćirilski tekst zbog nepostojanja istoznačnica tankom i debelom jeru, te joru i još nekim ćirilskim grafemima, približan prikaz jedne rečenice iz Orfelinova magazina bi bio: «Ves'ma by meni priskorbno bylo, ako bi ja kadgod čuo, čto ty, moj syne, upao u pyanstvo, roskoš', bezčinie, i nepotrebnoe žitie». Čak je i iz jedne rečenice vidljivo da je tekst natopljen ruskim riječima (čto), ruskim tvorbenim oblicima (roskoš', a ne raskoš), a druge značajke slavenosrpskog su i pojava dočetnoga –t u 3. osobi množine (npr. «oni mogut'» mjesto «oni mogu»)."
Inače, da, istina je koliko god Srbi srali da smo im "ukrali jezik", da je dubrovački govor stoljećima star o čemu svjedoče uostalom i renesansi pisci dubrovački, dok su Srbi do mislim 18. stoljeća (Zaharova pretjeruje) govorili starosrpskim koji s današnjim srpskim veze nema.
"Primjer oblika toga Slavenosrpskog jezika se može vidjeti iz «Slavenoserbskog magazina» koji je uređivao Zaharija Orfelin. Budući da u latinici ne možemo potpuno presloviti ćirilski tekst zbog nepostojanja istoznačnica tankom i debelom jeru, te joru i još nekim ćirilskim grafemima, približan prikaz jedne rečenice iz Orfelinova magazina bi bio: «Ves'ma by meni priskorbno bylo, ako bi ja kadgod čuo, čto ty, moj syne, upao u pyanstvo, roskoš', bezčinie, i nepotrebnoe žitie». Čak je i iz jedne rečenice vidljivo da je tekst natopljen ruskim riječima (čto), ruskim tvorbenim oblicima (roskoš', a ne raskoš), a druge značajke slavenosrpskog su i pojava dočetnoga –t u 3. osobi množine (npr. «oni mogut'» mjesto «oni mogu»)."
Tko s rusima tikve sadi o glavu mu se obiju.
U svakom slučaju zanima me što na to ima reći rusofilska srpska ekipa što na forumu što u srbiji
U svakom slučaju zanima me što na to ima reći rusofilska srpska ekipa što na forumu što u srbiji
michaellcmacha likes this post
Ako su Srbi Rusi, a ne Srbi, a ja Hrvat, a ne Srbin, što sam ja onda ustvari, a što nisam?
crvenkasti-
2014-04-17
rečenica na starosrpskom je razumljiva vjerujem najviše hercegovcimamarcellus wrote:Xexe...
Inače, da, istina je koliko god Srbi srali da smo im "ukrali jezik", da je dubrovački govor stoljećima star o čemu svjedoče uostalom i renesansi pisci dubrovački, dok su Srbi do mislim 18. stoljeća (Zaharova pretjeruje) govorili starosrpskim koji s današnjim srpskim vezama nema.
"Primjer oblika toga Slavenosrpskog jezika može se vidjeti iz «Slavenoserbskog magazina» koji je uređivao Zaharija Orfelin. Budući da u latinici ne možemo potpuno presloviti ćirilski tekst zbog nepostojanja istoznačnice tankom i debelom jeru, te joru i još nekim ćirilskim grafemima, približan prikaz jedne rečenice iz Orfelinova magazina bi bio: «Ves'ma by meni priskorbno bylo, ako bi ja kadgod čuo, čto ty, moj syne, upao u pyanstvo, roskoš', bezčinie, i nepotrebnoe žitie».Čak je i iz jedne rečenice vidljivo da je tekst natopljen ruskim riječima (čto), ruskim tvorbenim oblicima (roskoš', a ne raskoš), a druge značajke slavenosrpskog su i pojava dočetnoga –tu 3. osobine množine (npr. «oni mogut'» mjesto «oni mogu»)."
Rusi realno Skandinavci, rekao to i Zelenovski.
Hrvati Iranci, rekao Tudjman.
Serbinho-3- Posts : 27661
2014-08-25
Staroslovenski, kako se negde moze cuti.
2014-08-25
Ako se pitaš što si, u kontinuitetu kao i tboji preci si šupak, smeće od čovjeka, talog u ljudskom obličju... Ako se pitaš tko si, sory ali na to pitanje ti je odgovor možda znao vuk karadžić i ostale parajlije tog vremena...crvenkasti wrote:Ako su Srbi Rusi, a ne Srbi, a ja Hrvat, a ne Srbin, što sam ja onda ustvari, a što nisam?
2015-08-08
Pusti ti zelnskog, važnije je što kaž profukljača ZaharovaSerbinho-3 wrote:
Rusi realno Skandinavci, rekao to i Zelenovski.
Hrvati Iranci, rekao Tudjman.
2015-08-08
poljaci govore "bolje "
ruski od nas !?
pa ukrajinci, itd !
da se mi granicimo sa rusijom
jednostavno ne bismo
postojali.
sto se tice hrvata
meni je ovaj nas jezik ok
ako ne mogu da podnesu
ogromnu slicnost
neka izmene vokabular i sta znam.
meni ne smeta ta slicnost
bilo bi super da i mak.i slo.
govire nesto ko mi
ruski od nas !?
pa ukrajinci, itd !
da se mi granicimo sa rusijom
jednostavno ne bismo
postojali.
sto se tice hrvata
meni je ovaj nas jezik ok
ako ne mogu da podnesu
ogromnu slicnost
neka izmene vokabular i sta znam.
meni ne smeta ta slicnost
bilo bi super da i mak.i slo.
govire nesto ko mi
2020-04-21
michaellcmacha wrote:Ako se pitaš što si, u kontinuitetu kao i tboji preci si šupak, smeće od čovjeka, talog u ljudskom obličju...crvenkasti wrote:Ako su Srbi Rusi, a ne Srbi, a ja Hrvat, a ne Srbin, što sam ja onda ustvari, a što nisam?
Ja tebe volim, a ti meni tako ...
crvenkasti-
2014-04-17
Serbinho-3 wrote:
Staroslovenski, kako se negde moze cuti.
"Slavenosrpski jezik (slavenoserpski, slavjanoserbski, slovenski) je oblik srpskoga jezika koji bijaše u dominantnoj uporabi koncem 18. i početkom 19. stoljeća u obrazovanim slojevima srpske građanske klase u Vojvodini i srpskoj dijaspori u ostalim krajevima Habsburške monarhije."
Kao otpor tim nastojanjima koja su protumačena kao napadaj na vjerskonarodnosno biće Srba, srpska je crkvena hijerarhija pozvala u pomoć Rusiju Petra Velikoga, koji je poslao određen broj knjiga, udžbenika i učitelja. Taj, tzv. ruskocrkveni jezik (esencijalno, ruski jezik na stupnju razvitka kakav je imao početkom i sredinom 18. stoljeća) postao je službenim liturgijskim jezikom Srpske pravoslavne crkve. Budući da je po svojim jezikoslovnim značajkama (fonetika, morfologija, sintaksa) previše odudarao kako od mjestimice zabilježenih narodnih srpskih govora, tako i od stare srpske književne tradicije na staroslavenskome jeziku srpske suvrsti/redakcije (12. – 13. st. do sredine 18. stoljeća), ubrzo se javio otpor u građanskim slojevima koji su tražili razumljiviji jezik. Tako je nastao hibridni slavenosrpski, mješavina ruskocrkvenoga i govora srpskih građanskih slojeva u Vojvodini
Kao kakav takav poznavatelj ruskog jezika,tvrdim da taj jezik od svih slavenskih jezika najmanje sliči ovom "našem" (nazovimo ga hrvatskim,srpskim,bosanskim,pa i crnogorskim).
Čak je ruski bliži i kajkavskom i čakavskom,nego štokavštini.
Dok kod svih slavenskih naroda glagoli završavaju na "il" "al" ol""...bil,znal,bol,čul...
Jedino kod nas na io,uo,ao,bio,čuo,znao...
Kod nas na Primorju,kod čakavaca ima puno riječi koje znam iz ruskog:
muka-brašno
prišel-došao
drago-skupo
krmit-hraniti
črez-kroz
hud-zao
želud-žir
itd,itd
Slovenac će puno lakše razumjeti Rusa,nego li Hrvat ili Srbin,kao i Makedonac. O Česima i Slovacima da i ne govorimo,a pogotovo ne o Poljacima.
Tako da ja mislim da je ovaj naš jezik,kojeg bih ja nazvao slaveno-vlaškim,ima najmanje dodira sa zapadno i istočno slavenskim jezicima.
Dok kod svih slavenskih naroda glagoli završavaju na "il" "al" ol""...bil,znal,bol,čul...
muka-brašno
prišel-došao
drago-skupo
krmit-hraniti
črez-kroz
hud-zao
želud-žir
itd,itd
Slovenac će puno lakše razumjeti Rusa,nego li Hrvat ili Srbin,kao i Makedonac. O Česima i Slovacima da i ne govorimo,a pogotovo ne o Poljacima.
Tako da ja mislim da je ovaj naš jezik,kojeg bih ja nazvao slaveno-vlaškim,ima najmanje dodira sa zapadno i istočno slavenskim jezicima.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Ukrajinski je opet još bliži kajkavskom i čakavskom,no na žalost još nisam naučio ukrajinski.
2014-04-22
Možda, ali kakove to veze imo is posezanjen za tuji jezik?jastreb wrote:Kao kakav takav poznavatelj ruskog jezika,tvrdim da taj jezik od svih slavenskih jezika najmanje sliči ovom "našem" (nazovimo ga hrvatskim,srpskim,bosanskim,pa i crnogorskim).
muka-brašno
prišel-došao
drago-skupo
krmit-hraniti
črez-kroz
hud-zao
želud-žir
itd,itd
2014-04-16
Samo konstatiram da je ovo sto mi pricamo jezik koji najmanje sliči na druge slavenske jezike,uključujući i čakaksko i kajkavsko narječje,koji se isto razlikuju od standarda hrvatsko-srpskog.aben wrote:
Možda, ali kakove to veze imo is posezanjen za tuji jezik?
2014-04-22
Srpski je Internacionalizovan jezik. Imas masu Nemackih, Turskih, Francuskih, Madjarskih, Italijanskih i slicno reci. Cizme i macka su valjda Madjarske reci. Jezik ne znam koliko procenata ima slicnosti sa Slovenskim jezicima, daleko malo. Kada cuju kako pricam Italijanski, opustim se uz dozu Srpskog akcenta, Brazilac srecan, samo sto me nije zagrlio i izljubio. Ti Brazilac? Ma, kakvi, nisam. Glexa Brazilac, ne veruje i dalje. Nisam, pokusavam da ga ubedim. Ti Portugalac, znao sam. Nisam ni Portugalac. Kazem ja njemu i da mu kazem, nema sanse da zna. Kaze on ajde da proba. Srbija. Serviaaa, kako ne znam, Petkovic Flamengo. Srecan ko malo dete. Kopega Rimljanin isto kada je cuo Srpski, kaze Portugalski, zena Kubanka, pravi razliku sa Spanskim i Italijanskim. Otprilike malo Slovenskog i modifikovan jezik. Slovenski su previse mekani, mi ko Poljaci i Ukrajinci, Cesi, tesko da mozemo pricati.
2014-08-25
Standard hrvatsko-srbski?jastreb wrote:Samo konstatiram da je ovo sto mi pricamo jezik koji najmanje sliči na druge slavenske jezike,uključujući i čakaksko i kajkavsko narječje,koji se isto razlikuju od standarda hrvatsko-srpskog.aben wrote:
Valjda standard hrvatsko- ruski?
2014-04-16
darth_vader likes this post
Da ne nabrajam i ne dužim.aben wrote:Standard hrvatsko-srbski?jastreb wrote:Samo konstatiram da je ovo sto mi pricamo jezik koji najmanje sliči na druge slavenske jezike,uključujući i čakaksko i kajkavsko narječje,koji se isto razlikuju od standarda hrvatsko-srpskog.aben wrote:
Valjda standard hrvatsko- ruski?
Praktički isti jezik.
Objasnio gore. Ne ponavlja mi se.
2014-04-22
Eroo- Posts : 78895
2016-07-22
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Riječki HNS-ovci:Neće nama netko iz Zagore govoriti kako da budemo Hrvati
» Bliska Bandićeva suradnica: ‘Čudim se kako se netko uopće usuđuje kandidirati za gradonačelnika‘
» Kako su Srbi papu poslali u k...c
» Kako Srbi slave 10. travnja?
» U Americi 66 tisuća zaraženih dnevno a mi ih puštamo u državu bez provjere kako bi netko napunija apartman a onda mi da nosimo maske
» Bliska Bandićeva suradnica: ‘Čudim se kako se netko uopće usuđuje kandidirati za gradonačelnika‘
» Kako su Srbi papu poslali u k...c
» Kako Srbi slave 10. travnja?
» U Americi 66 tisuća zaraženih dnevno a mi ih puštamo u državu bez provjere kako bi netko napunija apartman a onda mi da nosimo maske
Page 1 of 4