Kako su Srbi papu poslali u k...c
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Kako su Srbi papu poslali u k...c
http://direktno.hr/en/2014/medijski_partneri/39154/Kako-su-Srbi-papu-poslali-u-kc.htm
[size=38]Kako su Srbi papu poslali u k...c[/size]
Putin je izvršio agresiju na Ukrajinu, okupirao njihov teritorij. To je činjenica. Prošle godine u ovo vrijeme ukrajinski katolički biskupi istočnog obreda otišli su u redoviti posjet papi Franji (ad limina). Kao žrtve Putinovog imperijalnog ekspanzionizma očekivali su riječi utjehe i podrške od pape Franje, koji je uvijek na strani slabijih. No dogodio se šok. Papa Franjo, umjesto da se odredi prema agresoru i žrtvi, otresao sa na ukrajinske biskupe, a Putinovu agresiju, osvajački rat, nazvao "bratoubilačkim ratom", napravivši u svom obraćanju ravnotežu krivnje. Hrvati će razumjeti ovu hermeneutiku, jer je i naša borba za slobodu bila, dijelom još uvijek, čitana kroz iste naočale "ravnoteže krivnje".
Poniženi Ukrajinci
Sutradan je L'Osservatore Romano, nakon pape Franje, dodatno ponizio ukrajinske biskupe. Naime, nakon svakog takvog posjeta isti list donosi barem rezime onoga što su biskupi govorili papi. No intervent nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka u kojem papi Franji kaže kako je sintagma "bratoubilački rat", kao i "građanski rat" uvreda "za osjećaje Ukrajinaca" jer na tragu ruske propagande falsificira stvarnost, relativizira rusku agresiju, L'Osservatore Romano nije ni spomenuo, niti da je izrečen. Ukrajinski biskupi otišli su iz Rima ucviljeni, kao pokisle kokoši.
No zato je ruski patrijarh Kiril pohvalio papu Franju koji "nije nasjeo na ukrajinsku i zapadnjačku propagandu". Ni Putin nije krio zadovoljstvo ovim činom ponižavanja Ukrajinaca, žrtava ruske agresije, od strane pape Franje. I u drugim stvarima Putin je bio veoma zadovoljan papom Franjom. Posebno kada se papa usprotivio vojnoj intervenciji SAD-a i Francuske u Siriji, naloživši molitvu i post da se to spriječi. No kada je Putinova vojna mašinerija krenula, takva Franjina spremnost nije se pokazala.
'Žrtvovanje' Stepinca
U tom kontekstu mnogi Ukrajinci osjećaju da ih je papa žrtvovao za "povijesni susret" koji se dogodio u petak na Kubi. Inače, katolici u Ukrajini imaju još nezaliječene traume od ruskog terora nakon Drugog svjetskog rata kada je sovjetski režim tu Crkvu satro, njeni članovi bili su masakrirani na najzvjerskije načine, od razapinjanja do zazidavanja živih ljudi... Putin je te traume oživio.
I u Hrvatskoj javnosti, među mnogim dobronamjernim vjernicima, vlada mišljenje da je papa Franjo odgađanjem kanonizacije blaženog Stepinca, na drugačiji način nego u slučaju Ukrajine i Rusije, učinio gestu koja je mnogima teško probavljiva. No, to je učinjeno u ime ekumenizma, rekoše, kao čin dobre volje prema Beogradu, pa je Stepinac stavljen na čekanje. Ako će, nadamo se, privremeno "žrtvovanje" Stepinca, kao i relativiziranje onoga što Putin čini ukrajinskom narodu i tamošnjoj Crkvi od strane Svete Stolice, doprinijeti zbližavanju i pomirenju crkava i naroda, onda nijedna žrtva nije prevelika. No bojim se da nije tako.
Mislim da, kada je ekumenizam u pitanju, Srpska pravoslavna crkva, kao ni ruska, nije iskrena. One su, prije svega, produžene ruke nacionalnih politika. U Rusiji je na snazi cezaropapizam, a u Srbiji preteže Svetosavlje, nacionalistička mitologija.
'Ciorava Posla'
Evo jedan skandalozan primjer iz povijesti srpskih podvala papama u kontekstu "kulturnog ekumenizma". Molim osjetljivije pobožne duše da dalje ne čitaju.
Kada su svjetovne vlasti koncem 19. stoljeća odlučile podići spomenikGiordanu Brunu u Rimu, papa Leon XIII. digao je glas jer se u središtu Crkve hvali jedan panteist, materijalist, heretik... kako ga opisuje papa. U to vrijeme L'Osservatore Romano u broju od 3. srpnja 1889. godine donosi pisma podrške papi od katolika s raznih strana svijeta. Među njima je i jedno naslovljeno s "Različiti katolici iz Beograda", gdje se kaže kako beogradski "katolici različitih nacionalnosti, poslušni sinovi Svete Apostolske Rimske Crkve, protestiraju protiv podizanja spomenika otpadniku Giordanu Brunu". Ispod teksta podrške papi potpisali su se, među inim, sljedeći "katolici" iz Beograda, imenom i prezimenom: "J. Jebenti Papa, Anton Picka,...Ciorava Posla, Viste Magarac, P. Kurac..., Tisi Svinja, Jedi Govna, Idi u Kurac..., Veliko Kurac..., Debelo Kurac", i brojni drugi "katolici" iz Beograda. Najviše ih je, kako vidite, iz obitelji Kurčevih. U L'Osservatoreu su očito mislili da se radi o slavenskim imenima, a ne o uvredama i psovkama.
Siguran sam da pod ekumenizmom na istu stvar ne misle ruski ili srpski patrijarh i papa Franjo, tj. katolici. Bojim se da će "žrtvovanje" Ukrajinaca i Hrvata u kontekstu takvog ekumenizma ostati bez rezultata. Tek osjećaj gorčine, ali u vjernosti papi (Franji), koji jamačno ima plemenite nakane.
Valja nam se nadati da Franjo neće proći kao Leon XIII., da ovaj hvalevrijedan ekumenski zamah neće na kraju ispasti "Ciorava Posla".
Putin je izvršio agresiju na Ukrajinu, okupirao njihov teritorij. To je činjenica. Prošle godine u ovo vrijeme ukrajinski katolički biskupi istočnog obreda otišli su u redoviti posjet papi Franji (ad limina). Kao žrtve Putinovog imperijalnog ekspanzionizma očekivali su riječi utjehe i podrške od pape Franje, koji je uvijek na strani slabijih. No dogodio se šok. Papa Franjo, umjesto da se odredi prema agresoru i žrtvi, otresao sa na ukrajinske biskupe, a Putinovu agresiju, osvajački rat, nazvao "bratoubilačkim ratom", napravivši u svom obraćanju ravnotežu krivnje. Hrvati će razumjeti ovu hermeneutiku, jer je i naša borba za slobodu bila, dijelom još uvijek, čitana kroz iste naočale "ravnoteže krivnje".
Poniženi Ukrajinci
Sutradan je L'Osservatore Romano, nakon pape Franje, dodatno ponizio ukrajinske biskupe. Naime, nakon svakog takvog posjeta isti list donosi barem rezime onoga što su biskupi govorili papi. No intervent nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka u kojem papi Franji kaže kako je sintagma "bratoubilački rat", kao i "građanski rat" uvreda "za osjećaje Ukrajinaca" jer na tragu ruske propagande falsificira stvarnost, relativizira rusku agresiju, L'Osservatore Romano nije ni spomenuo, niti da je izrečen. Ukrajinski biskupi otišli su iz Rima ucviljeni, kao pokisle kokoši.
No zato je ruski patrijarh Kiril pohvalio papu Franju koji "nije nasjeo na ukrajinsku i zapadnjačku propagandu". Ni Putin nije krio zadovoljstvo ovim činom ponižavanja Ukrajinaca, žrtava ruske agresije, od strane pape Franje. I u drugim stvarima Putin je bio veoma zadovoljan papom Franjom. Posebno kada se papa usprotivio vojnoj intervenciji SAD-a i Francuske u Siriji, naloživši molitvu i post da se to spriječi. No kada je Putinova vojna mašinerija krenula, takva Franjina spremnost nije se pokazala.
'Žrtvovanje' Stepinca
U tom kontekstu mnogi Ukrajinci osjećaju da ih je papa žrtvovao za "povijesni susret" koji se dogodio u petak na Kubi. Inače, katolici u Ukrajini imaju još nezaliječene traume od ruskog terora nakon Drugog svjetskog rata kada je sovjetski režim tu Crkvu satro, njeni članovi bili su masakrirani na najzvjerskije načine, od razapinjanja do zazidavanja živih ljudi... Putin je te traume oživio.
I u Hrvatskoj javnosti, među mnogim dobronamjernim vjernicima, vlada mišljenje da je papa Franjo odgađanjem kanonizacije blaženog Stepinca, na drugačiji način nego u slučaju Ukrajine i Rusije, učinio gestu koja je mnogima teško probavljiva. No, to je učinjeno u ime ekumenizma, rekoše, kao čin dobre volje prema Beogradu, pa je Stepinac stavljen na čekanje. Ako će, nadamo se, privremeno "žrtvovanje" Stepinca, kao i relativiziranje onoga što Putin čini ukrajinskom narodu i tamošnjoj Crkvi od strane Svete Stolice, doprinijeti zbližavanju i pomirenju crkava i naroda, onda nijedna žrtva nije prevelika. No bojim se da nije tako.
Mislim da, kada je ekumenizam u pitanju, Srpska pravoslavna crkva, kao ni ruska, nije iskrena. One su, prije svega, produžene ruke nacionalnih politika. U Rusiji je na snazi cezaropapizam, a u Srbiji preteže Svetosavlje, nacionalistička mitologija.
'Ciorava Posla'
Evo jedan skandalozan primjer iz povijesti srpskih podvala papama u kontekstu "kulturnog ekumenizma". Molim osjetljivije pobožne duše da dalje ne čitaju.
Kada su svjetovne vlasti koncem 19. stoljeća odlučile podići spomenikGiordanu Brunu u Rimu, papa Leon XIII. digao je glas jer se u središtu Crkve hvali jedan panteist, materijalist, heretik... kako ga opisuje papa. U to vrijeme L'Osservatore Romano u broju od 3. srpnja 1889. godine donosi pisma podrške papi od katolika s raznih strana svijeta. Među njima je i jedno naslovljeno s "Različiti katolici iz Beograda", gdje se kaže kako beogradski "katolici različitih nacionalnosti, poslušni sinovi Svete Apostolske Rimske Crkve, protestiraju protiv podizanja spomenika otpadniku Giordanu Brunu". Ispod teksta podrške papi potpisali su se, među inim, sljedeći "katolici" iz Beograda, imenom i prezimenom: "J. Jebenti Papa, Anton Picka,...Ciorava Posla, Viste Magarac, P. Kurac..., Tisi Svinja, Jedi Govna, Idi u Kurac..., Veliko Kurac..., Debelo Kurac", i brojni drugi "katolici" iz Beograda. Najviše ih je, kako vidite, iz obitelji Kurčevih. U L'Osservatoreu su očito mislili da se radi o slavenskim imenima, a ne o uvredama i psovkama.
Siguran sam da pod ekumenizmom na istu stvar ne misle ruski ili srpski patrijarh i papa Franjo, tj. katolici. Bojim se da će "žrtvovanje" Ukrajinaca i Hrvata u kontekstu takvog ekumenizma ostati bez rezultata. Tek osjećaj gorčine, ali u vjernosti papi (Franji), koji jamačno ima plemenite nakane.
Valja nam se nadati da Franjo neće proći kao Leon XIII., da ovaj hvalevrijedan ekumenski zamah neće na kraju ispasti "Ciorava Posla".
Re: Kako su Srbi papu poslali u k...c
O ovakvim sam budalaštinama komentirao na forumu. Đorđe se namislio putovati u Beograd i Moskvu pa kartu plaća hrvatskim svetinjama, a, vidimo, i ukrajinskim dostojanstvom. Sramotno po nekoga tko bi trebao zastupati istinu, a ne baviti se politikom.
Regoč wrote:http://direktno.hr/en/2014/medijski_partneri/39154/Kako-su-Srbi-papu-poslali-u-kc.htm
Niko ne voli poturice. Sem Hrvata normalno.
Ja sam odavno rekao da će mu Stepinac poslužiti za približavanje Moskvi. Mada nije ni šteta. Jedan nacista manje za sveca.Regoč wrote:O ovakvim sam budalaštinama komentirao na forumu. Đorđe se namislio putovati u Beograd i Moskvu pa kartu plaća hrvatskim svetinjama, a, vidimo, i ukrajinskim dostojanstvom. Sramotno po nekoga tko bi trebao zastupati istinu, a ne baviti se politikom.
Dva naroda manje za Rim.dzango wrote:Ja sam odavno rekao da će mu Stepinac poslužiti za približavanje Moskvi. Mada nije ni šteta. Jedan nacista manje za sveca.Regoč wrote:O ovakvim sam budalaštinama komentirao na forumu. Đorđe se namislio putovati u Beograd i Moskvu pa kartu plaća hrvatskim svetinjama, a, vidimo, i ukrajinskim dostojanstvom. Sramotno po nekoga tko bi trebao zastupati istinu, a ne baviti se politikom.
Moskva vredi bar kao 100 ovih.Regoč wrote:Dva naroda manje za Rim.dzango wrote:Ja sam odavno rekao da će mu Stepinac poslužiti za približavanje Moskvi. Mada nije ni šteta. Jedan nacista manje za sveca.Regoč wrote:O ovakvim sam budalaštinama komentirao na forumu. Đorđe se namislio putovati u Beograd i Moskvu pa kartu plaća hrvatskim svetinjama, a, vidimo, i ukrajinskim dostojanstvom. Sramotno po nekoga tko bi trebao zastupati istinu, a ne baviti se politikom.
hrvati kao i katolici unutar ort. sveta
nece trasirati buducnost
katolici nisu nigde bezbedniji
ko u srbiji. cgori grckoj
rusija. baltik. poljska ukrajina
tu nema nevinih. nema ni na
balkanu. pisem o srbiji cgori
grckoj kao posebnoj celini
meni nije poznato da je katolgik
dobio batine kao katolik
nece trasirati buducnost
katolici nisu nigde bezbedniji
ko u srbiji. cgori grckoj
rusija. baltik. poljska ukrajina
tu nema nevinih. nema ni na
balkanu. pisem o srbiji cgori
grckoj kao posebnoj celini
meni nije poznato da je katolgik
dobio batine kao katolik
Guest- Guest
barem su hrvati zadnji koji mogu
da kenjaju o toleranciji
da hrvati nisu zadnji srbija ne bi
imala probleme sa papom i vatikaom
AS to je zavrseno a/a
da kenjaju o toleranciji
da hrvati nisu zadnji srbija ne bi
imala probleme sa papom i vatikaom
AS to je zavrseno a/a
Guest- Guest
Moskva je vrabac na grani. (Baš tako!)dzango wrote:Moskva vredi bar kao 100 ovih.Regoč wrote:Dva naroda manje za Rim.dzango wrote:Ja sam odavno rekao da će mu Stepinac poslužiti za približavanje Moskvi. Mada nije ni šteta. Jedan nacista manje za sveca.Regoč wrote:O ovakvim sam budalaštinama komentirao na forumu. Đorđe se namislio putovati u Beograd i Moskvu pa kartu plaća hrvatskim svetinjama, a, vidimo, i ukrajinskim dostojanstvom. Sramotno po nekoga tko bi trebao zastupati istinu, a ne baviti se politikom.
Nego, Pizdunčino, po kojim ste selima bacali bombe? I to u Sriemu, da ne idemo izvan Srbije.
iako je toga bilo to su proterani srbi
znate vi odlicno da stari srbi to ne rade
znate vi odlicno da stari srbi to ne rade
Guest- Guest
Protjerani Srbi iz Hrtkovacah? Bravo, majstore, srbskoj propagandi nema ravne. Laž do laži, laž do laži, laž je zivot vaš.
srbi kojima su stradali najblizi
i verovatno odreaguju
i verovatno odreaguju
Guest- Guest
A Hrvati i poturčeni Ukrajinci nisu?Regoč wrote:Moskva je vrabac na grani. (Baš tako!)dzango wrote:Moskva vredi bar kao 100 ovih.Regoč wrote:Dva naroda manje za Rim.dzango wrote:Ja sam odavno rekao da će mu Stepinac poslužiti za približavanje Moskvi. Mada nije ni šteta. Jedan nacista manje za sveca.Regoč wrote:O ovakvim sam budalaštinama komentirao na forumu. Đorđe se namislio putovati u Beograd i Moskvu pa kartu plaća hrvatskim svetinjama, a, vidimo, i ukrajinskim dostojanstvom. Sramotno po nekoga tko bi trebao zastupati istinu, a ne baviti se politikom.
Čitam naslov i vidim' kako su srbi papučari'..kad unutra nešto skroz drugo..
2014-04-12
hrtkovci. i sve drugo jeste 0000
u odnosu na hrvatsku
u odnosu na hrvatsku
Guest- Guest
Unutra kurac.maggie13 wrote:Čitam naslov i vidim' kako su srbi papučari'..kad unutra nešto skroz drugo..
Nad Hrtkovcima živa vatra seva, da vidimo kog ustaše nema.
Ne budi vulgaran..crkveni poglavar je u pitanju...ja sam bila duhovita..dzango wrote:Unutra kurac.maggie13 wrote:Čitam naslov i vidim' kako su srbi papučari'..kad unutra nešto skroz drugo..
2014-04-12
Nisam ja vulgaran nego tako piše u tekstu.maggie13 wrote:Ne budi vulgaran..crkveni poglavar je u pitanju...ja sam bila duhovita..dzango wrote:Unutra kurac.maggie13 wrote:Čitam naslov i vidim' kako su srbi papučari'..kad unutra nešto skroz drugo..
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Kako Srbi slave 10. travnja?
» Ono kad Srbi osjete kako je kad te netko prisvaja
» Kako završe Bakirovi Srbi i Hrvati
» Kako Srbi rješavaju pitanje Šiptara na Kosovu
» Bejha: VRIJEME JE DA SRBI I HRVATI POKAŽU KAKO SE GRADI DRŽAVA
» Ono kad Srbi osjete kako je kad te netko prisvaja
» Kako završe Bakirovi Srbi i Hrvati
» Kako Srbi rješavaju pitanje Šiptara na Kosovu
» Bejha: VRIJEME JE DA SRBI I HRVATI POKAŽU KAKO SE GRADI DRŽAVA
Page 1 of 3