Orbánov se ekonomski model raspao kao kula od karata
Page 1 of 1
Orbánov se ekonomski model raspao kao kula od karata
U međuvremenu se Orbánov ekonomski model raspao kao kula od karata uz inflaciju 25% i referentne kamatne stope 13%. Krajem 2021. godine potrošio je velike novce na socijalna davanja kako bi okupio biračko tijelo i pobijedio je prošle godine na izborima. Bio je uvjeren da će taj trošak, zadužio se pet milijardi dolara na globalnim financijskim tržištima, nadoknaditi novcem iz Fonda za oporavak EU. Bruxelles do danas nije pustio ni centa i još je uvjetovao i nekoliko milijardi iz kohezijskih fondova zaštitom sredstava od korupcije. Orbán ne bi europsku superdržavu jer postavlja uvjete koji mu ne odgovaraju, ali bi njezin novac. Ljuti se kad Nizozemska, koja uplaćuje velike sredstva u fondove, kaže da želi da se novac troši transparentno.
Udarac stiže prije tjedan dana, György Matolcsy, guverner Središnje banke - bivši premijerov saveznik - pred parlamentom oštro napada ekonomsku politiku vlade govoreći o “strategijskim pogreškama” u kreiraju proračuna: prevelika davanja koja su dovela do disbalansa. I ne podiže kamatne stope što izaziva rat vlade i Središnje banke.
Brojne su ekonomske analize govorile da privlačenje velikih tvrtki nije bilo ključni zamašnjak mađarskog ekonomskog rasta jer su uvjeti otvaranja tvornica išli u mnogočemu na štetu domaćina koji je, u pravilu, nudio samo radnu snagu. Gergely Karácsony, opozicijski gradonačelnik Budimpešte, potvrdio je za NYT te stavove navodeći da je “ogromna kineska tvornica simbol mađarskog modela kapitalizma koji se temelji na niskim plaćama, niskim ekološkim standardima i niskoj zaštiti radnika”.
Građani sve glasniji protiv Orbana, napada ga i guverner: ‘Model se raspao kao kula od karata‘
Udarac stiže prije tjedan dana, György Matolcsy, guverner Središnje banke - bivši premijerov saveznik - pred parlamentom oštro napada ekonomsku politiku vlade govoreći o “strategijskim pogreškama” u kreiraju proračuna: prevelika davanja koja su dovela do disbalansa. I ne podiže kamatne stope što izaziva rat vlade i Središnje banke.
Brojne su ekonomske analize govorile da privlačenje velikih tvrtki nije bilo ključni zamašnjak mađarskog ekonomskog rasta jer su uvjeti otvaranja tvornica išli u mnogočemu na štetu domaćina koji je, u pravilu, nudio samo radnu snagu. Gergely Karácsony, opozicijski gradonačelnik Budimpešte, potvrdio je za NYT te stavove navodeći da je “ogromna kineska tvornica simbol mađarskog modela kapitalizma koji se temelji na niskim plaćama, niskim ekološkim standardima i niskoj zaštiti radnika”.
Građani sve glasniji protiv Orbana, napada ga i guverner: ‘Model se raspao kao kula od karata‘
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Orbánov se ekonomski model raspao kao kula od karata
Razgovori između premijera Mađarske Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari bili su fokusirani na rat u Ukrajini i pitanja energetske bezbednosti, saopštio je danas portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši, prenela je agencija MTI.
ULAZAK U RAT NIJE OPCIJA: Orban i Erdogan razgovarali u Ankari-
Malo ti je taj balija koji podržava SDA, Bakira i Komšića jer oće islamsku BiH jer mu je geopolitički cilj obnova neosimanskog carstva, u problemima jer evo i danas je treslo u Turskoj a šta više trese to on više pada u problemima.
Moj ti je savjet da se makneš od njega jer ćeš najebat i ti.
2014-04-11
Evropska centralna banka saopćila je kako će povećati kamatnu stopu za 0,5 posto uprkos previranjima na finansijskim tržištima i bankarskom sektoru.
Evropska centralna banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,5 posto
Pada kupovna moć u Europi a ti si izvozno okrenut prema EU a ne prema Rusiji i Turskoj te Kini pa ti vidi oćeš i dalje filozofirat.
Evropska centralna banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,5 posto
Pada kupovna moć u Europi a ti si izvozno okrenut prema EU a ne prema Rusiji i Turskoj te Kini pa ti vidi oćeš i dalje filozofirat.
2014-04-11
S druge strane, on nastavlja biti u stalnom kontaktu s Putinom i osigurava da Rusija ima pristup prijeko potrebnim zalihama u zamjenu za jeftine isporuke prirodnog plina Turskoj. Erdoğan ne podržava sankcije koje su uvedene protiv Rusije, zbog čega se miri s time da ga se naziva "Putinovim dilerom". Kapital koji istječe iz Rusije Turska sa zahvalnošću apsorbira, piše Der Spiegel.
-
Je li započela bitka za Crno more?
-
Je li započela bitka za Crno more?
2014-04-11
Znači ti češ njega podržavat jer ti daje jeftin plin, pa onda taj Erdogan, pa Vučic, pa Bugari i tako cijeli taj niz država a on će njima rušit dron od 30 miljona dolara u međunarodnim vodama ( Krim čak nije ni Rusija po međunarodnom pravu tako da ga po tome svakako nije srušio iznad Rusije ) i punit ćete mu proračun a ovi će gomilu vojske držat u Rumunjskoj i drugo od straha od napada itd.
Ma zamisli. To će sve riješit par podvodnih dronova- kamikaza kad za to dođe vrijeme.
Ma zamisli. To će sve riješit par podvodnih dronova- kamikaza kad za to dođe vrijeme.
2014-04-11
To vam tako i bude pošto se s vama idiotima drukčije ni ne možete raspravljat.
Vi mislite da ste na pazaru pa ću uzet ono šta mi se sviđa a ono šta mi se ne sviđa neću. Ovo je rat a izgleda da vama triba objasnit šta je to RAT.
Vi mislite da ste na pazaru pa ću uzet ono šta mi se sviđa a ono šta mi se ne sviđa neću. Ovo je rat a izgleda da vama triba objasnit šta je to RAT.
2014-04-11
Lagano ti se raspada i geoplitčki savez Višegradske skupine jer ti radiš i protiv ovih u ostalom :
Nakon Poljske i Slovačka zvanično odobrila slanje aviona Mig-29 u Ukrajinu
Nakon Poljske i Slovačka zvanično odobrila slanje aviona Mig-29 u Ukrajinu
2014-04-11
Bog bi te mogao sklepati samo tako. Dovoljno je da ja samo otvorim usta i nešto kažem.
Samo ja drukčije gledam na stvari i gledam svijet nekim drugim očima.
Demografija u padu a ti glumataš naokolo a ljude guraš da rade za niske plaće.
Diži plaće. Prestani zajebavat sve oko sebe s tom filozofijom kako će Mađarska bit regionalni hegemon u središtu srednje Europe. Neće. Imaš moju riječ. Bit ćete normalni jer inaće ide šiba po guzici.
Samo ja drukčije gledam na stvari i gledam svijet nekim drugim očima.
Demografija u padu a ti glumataš naokolo a ljude guraš da rade za niske plaće.
Diži plaće. Prestani zajebavat sve oko sebe s tom filozofijom kako će Mađarska bit regionalni hegemon u središtu srednje Europe. Neće. Imaš moju riječ. Bit ćete normalni jer inaće ide šiba po guzici.
2014-04-11
“Imamo i jedan poseban aspekt, aspekt koji nitko osim nas ne razumije. Drugi to ne mogu ni razumjeti, budući da drugi narodi nisu morali doživjeti tragediju koju je Mađarima prouzročio Trianonski diktator", napisao je Máté Kocsis u svojoj posljednjoj objavi na Facebooku. Čelnik frakcije Fidesz dodao je kako drugi ne znaju da Mađari koji žive u inozemstvu u Karpatskom bazenu nikada nisu imali laku sudbinu; oduvijek su morali voditi ogorčenu borbu za opstanak kako bi sačuvali svoj materinski jezik, kulturu i običaje koje su primili od svojih predaka.
https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/03/kocsis-mate-amikor-a-bekerol-beszelunk-honfitarsainkert-is-aggodunk
Opet kmečite o Trianonu.
https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/03/kocsis-mate-amikor-a-bekerol-beszelunk-honfitarsainkert-is-aggodunk
Opet kmečite o Trianonu.
2014-04-11
propada nacional socijalizam orbana, uz to ne treba zaboraviti da je prisilio cijelu mađarsku populaciju na cijepljenja i uveo brutalni lockdown.
toliko o tome koliko je on "za običnog malog čovjeka"
toliko o tome koliko je on "za običnog malog čovjeka"
Oni su ga izabrali pa šta su izabrali to su i dobili ...tako da je sve ok šta se mene osobno tiče.
Vidim ja nešto drugo a to je otvoreno pokazivanje pretenzija prema drugim državama a po istom sistemu kao i mnogi u prošlosti a sad konkretno Putin s tom politikom di je jedan Rus tu je i Rusija samo to ovaj izvodi s mađarskom manjinom i kmečanjem o Trianonu i kako oni to moraju povratiti ili im mora biti vraćeno.
A to već nije neka njihova unutrašnja stvar nego nešto drugo plus ovo njegovo otvoreno šurovanje s Putinom i uvijeno podržavanje okupacije dijela Ukrajine.
Vidim ja nešto drugo a to je otvoreno pokazivanje pretenzija prema drugim državama a po istom sistemu kao i mnogi u prošlosti a sad konkretno Putin s tom politikom di je jedan Rus tu je i Rusija samo to ovaj izvodi s mađarskom manjinom i kmečanjem o Trianonu i kako oni to moraju povratiti ili im mora biti vraćeno.
A to već nije neka njihova unutrašnja stvar nego nešto drugo plus ovo njegovo otvoreno šurovanje s Putinom i uvijeno podržavanje okupacije dijela Ukrajine.
2014-04-11
znam da je ekipa ovdje hvalila orbana uzduž i poprijeko kada je prije par godina uvodio "populističke"(čitaj polu socijalističke mjere) ... i još me napadalo da sam .. "neoliberal".. kontrole cijena nemaju veze sa neoliberalizmom, tu je ekonomska znanost jasna kao teorija gravitacije.
a u ostalom , mene se više manje jebe za ekonomiju, bitnije su mi tipa osobne slobode, a tu je orban 0 bodova sa lockdownima i prisilnim cijepljenjem mađara.
a šlag na kraju , mađari dolaze u RH koja je poznata kao polu socijalistička ekonomija koja je poprilično skupa, dolaze ovdje u šoping. to sve govori. a ovi se nalaze u srcu europe , pored njemačke, austrije, češke, mogu živjeti ko bubreg u loju
a u ostalom , mene se više manje jebe za ekonomiju, bitnije su mi tipa osobne slobode, a tu je orban 0 bodova sa lockdownima i prisilnim cijepljenjem mađara.
a šlag na kraju , mađari dolaze u RH koja je poznata kao polu socijalistička ekonomija koja je poprilično skupa, dolaze ovdje u šoping. to sve govori. a ovi se nalaze u srcu europe , pored njemačke, austrije, češke, mogu živjeti ko bubreg u loju
Brojne su ekonomske analize govorile da privlačenje velikih tvrtki nije bilo ključni zamašnjak mađarskog ekonomskog rasta jer su uvjeti otvaranja tvornica išli u mnogočemu na štetu domaćina koji je, u pravilu, nudio samo radnu snagu. Gergely Karácsony, opozicijski gradonačelnik Budimpešte, potvrdio je za NYT te stavove navodeći da je “ogromna kineska tvornica simbol mađarskog modela kapitalizma koji se temelji na niskim plaćama, niskim ekološkim standardima i niskoj zaštiti radnika”.AssadNaPodmornici wrote:
2014-04-11
pa u početku imaš nisku plaću dok ne naučiš posao. kasnije plaća raste. ne može biti jednostavnije. naravno rast plaći na državi ne ovisi o tome koliko će frizerka naučiti posao, jer frizer u egiptu koji će ti naplatiti šišanje 2€ će te jednako dobro ošišati kao frizer švabo koji će naplatiti 20€ , ovisi o visoko specijaliziranim poslovima, to je najčešće visoko tehnološka industrija i proizvodnja. (ona marcova priča živit ćemo od turizma lol, ja uteka od turizma iako sam dobro zarađiva a većini ljudi je to smeće od posla).
ako u početku imaš tvornicu automobila gdje imaš jeftinu radnu snagu, a sa vremenom radnik koji je radio jednostavni posao, radi sve kompleksniji i kompleksniji, šalješ ga na edukacije, a onda tu dolaze inžinjer sa faksa.. odmah njima raste plaća.
kako oni imaju veću plaću, troše lovu, a onda raste plaća i ostalima, tipa građevini, frizerima , trgovcima i tako raste standard države.
ne možeš bez neke visoko-profitabilne djelatnosti imati visoke plaće ostalih ljudi .. može to biti i kao švicarska gdje imaju visoko kvalitetne financijske usluge(iako i švica ima i moćnu industriju)..
iako kod nas je čak nažalost i turizam motor rasta plaća u dalmaciji.. jbt imam frendove skipere, hrpa njih 25,30,35godina zarade u seozoni i po 20 000€(a dosta njih i još više) i normalno troše lovu... onda rastu plaće ostalima. a IT sektor da ne pričam, ili neka tvornica koja izvozi na zapad
ako u početku imaš tvornicu automobila gdje imaš jeftinu radnu snagu, a sa vremenom radnik koji je radio jednostavni posao, radi sve kompleksniji i kompleksniji, šalješ ga na edukacije, a onda tu dolaze inžinjer sa faksa.. odmah njima raste plaća.
kako oni imaju veću plaću, troše lovu, a onda raste plaća i ostalima, tipa građevini, frizerima , trgovcima i tako raste standard države.
ne možeš bez neke visoko-profitabilne djelatnosti imati visoke plaće ostalih ljudi .. može to biti i kao švicarska gdje imaju visoko kvalitetne financijske usluge(iako i švica ima i moćnu industriju)..
iako kod nas je čak nažalost i turizam motor rasta plaća u dalmaciji.. jbt imam frendove skipere, hrpa njih 25,30,35godina zarade u seozoni i po 20 000€(a dosta njih i još više) i normalno troše lovu... onda rastu plaće ostalima. a IT sektor da ne pričam, ili neka tvornica koja izvozi na zapad
Mađarska ti je nešto ko istočna Slavonija a šta zalaziš istočnije još i gore od toga.
Nije ti to usporedivo s Dalmacijom odnosno općenito bilo čim na mediteranskoj obali itd.
To je obična selendra.
Selendra čiji šef države i vladajuća stranka izvode glupost s ovom podrškom Putinu a sve u cilju pravljenja velike Mađarske.
Nije ti to usporedivo s Dalmacijom odnosno općenito bilo čim na mediteranskoj obali itd.
To je obična selendra.
Selendra čiji šef države i vladajuća stranka izvode glupost s ovom podrškom Putinu a sve u cilju pravljenja velike Mađarske.
2014-04-11
Kineska tvrtka CATL je planirala u okolici Debrecena (grad poznat po lokalnoj kobasici i porazu Hajduka) izgraditi veliku tvornicu baterija vrijednu 7,3 milijarde eura. Orbán je bio uvjeren da će sve, pa i očekivane provizije, proći bez prepreka jer je riječ o utvrdi Fidesza. Biračko tijelo u gradu Mikepércs, gdje je počela gradnja, se pobunilo jer ih nitko ništa nije pitao. Prve su bile žene, “majke Mikepércsa”. Gradonačelnik Zoltán Timár, iz Fidesza, konačno se i sam usprotivio projektu i novinarima američkog dnevnika svoj potez protumačio “političkim samoubojstvom”. Izbora nema jer je stanovništvo zabrinuto da će tvornica izazvati zagađenja, isušenja izvora vode te navale kineskih i drugih stranih radnika (upravo je Orbán prošlog srpnja govorio kako treba čuvati karpatsku rasu od miješanja s drugima). Fizički je sukob izbio u siječnju u Debrecenu, također Fideszovoj utvrdi, na javnoj raspravi o projektu jer lokalni dužnosnici nisu prihvaćali prigovore građanstva. Dodatni je problem što je Budimpešta obećala da će tvornica opskrbljivati Mercedes i BMW baterijama. I sad je to upitno.
-
Neće ni ovi njegovi nacionalisti da im svako smeće dođe u dvorište jer znaju da nemaju radne snage a ovakve tvornice em će njima na lokalnoj razini isisat radnu snagu em će im ovi u ta sela dovest hrpu ovih iz Azije i pitaj Boga odakle.
-
Neće ni ovi njegovi nacionalisti da im svako smeće dođe u dvorište jer znaju da nemaju radne snage a ovakve tvornice em će njima na lokalnoj razini isisat radnu snagu em će im ovi u ta sela dovest hrpu ovih iz Azije i pitaj Boga odakle.
2014-04-11
Nemaju ni litijuma a lakta se da dobije eu poticaje za tu veliku tvornicu baterija za BMW u suradnji s Kinezima.
Koje europske zemlje imaju litij?
Europska nalazišta litijskih tvrdih kamenih minerala uglavnom se nalaze u Portugalu, Češkoj Republici, Finskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Austriji. Ukrajina također ima potencijal postati značajan igrač.
Koje europske zemlje imaju litij?
Europska nalazišta litijskih tvrdih kamenih minerala uglavnom se nalaze u Portugalu, Češkoj Republici, Finskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Austriji. Ukrajina također ima potencijal postati značajan igrač.
2014-04-11
Debilček na kvadrat.
Ovo samo toljaga u glavu može opametit. Amo demografski slom i čao bao.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Hungary
Ovo samo toljaga u glavu može opametit. Amo demografski slom i čao bao.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Hungary
2014-04-11
Nisu u utrci za državne subvencije samo europski i američki brendovi koji se bave novim, ekološkim tehnologijama. I Kinezi, vodeći u proizvodnji baterija, htjeli bi da mogu dobiti europske subvencije, navodi Politico.
Bruxelles bijesan na velike kompanije: ‘Pogledajte što nam rade! Kao da testiraju koliko daleko mogu ići...‘
To se vrlo lako riješava : uvedeš carine na uvoz baterija u EU a koje dakle onda nisu proizvedene u EU čim ih uvoziš.
Staviš 10 posto carina i ako je uveze samu ili kao dio auta, ide 10 posto carina i puniš blagajnu. Tako se s njima raspravlja. S tim globalnim multikompanijama.
Bruxelles bijesan na velike kompanije: ‘Pogledajte što nam rade! Kao da testiraju koliko daleko mogu ići...‘
To se vrlo lako riješava : uvedeš carine na uvoz baterija u EU a koje dakle onda nisu proizvedene u EU čim ih uvoziš.
Staviš 10 posto carina i ako je uveze samu ili kao dio auta, ide 10 posto carina i puniš blagajnu. Tako se s njima raspravlja. S tim globalnim multikompanijama.
2014-04-11
Similar topics
» Prvi šef ECB: EURO je kula od karata koja ubrzano propada
» Desnica navija za Orbanov model ne samo zbog izbjeglica već i za getoizaciju manjina u Hrvatskoj
» Njemački ekonomski model je pod ogromnim pritiskom
» Joe se totalno raspao...
» Golf se raspao
» Desnica navija za Orbanov model ne samo zbog izbjeglica već i za getoizaciju manjina u Hrvatskoj
» Njemački ekonomski model je pod ogromnim pritiskom
» Joe se totalno raspao...
» Golf se raspao
Page 1 of 1