Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 13 of 50
Page 13 of 50 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 31 ... 50
Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
crvenkasti wrote:Ludi Rus se kukavički ušuljao u ukrajinski rov i s leđa poubijao jadne Ukrajince.
Kako je mogao? To je ratni zločin!
a izjegao je i haag.
hebga, nije mu prošla fora 2x, pa zagnojio u međuvremenu,
ljubo1212- Posts : 2050
2015-08-02
Masovna ekspanzija vojske. Ostaje jedino nada da ovi koji su na zapadu trenutno su u boljem stanju. Rat postaje bas brutalni rat iscrpljivanja trenutno.Hektorović wrote:Ukrajina počinje imato problem sa časničkim kadrom, naime u zadnje vrijeme zapovjedni lanac je sve Sovjetskiji zato što je sve manje časnika koji su promovirali neke druge ideje.
Za decentralizaciju potrebita je jako duga obuka i iskustvo.
ero,evo ti videa,vidi kako baja cisti ukre,,,ljubo1212 wrote:crvenkasti wrote:Ludi Rus se kukavički ušuljao u ukrajinski rov i s leđa poubijao jadne Ukrajince.
Kako je mogao? To je ratni zločin!
a izjegao je i haag.
hebga, nije mu prošla fora 2x, pa zagnojio u međuvremenu,
https://twitter.com/i/status/1636736975456686081
2015-08-08
Vidio sam taj video horor
ugl evo nije me zadnja dva dana jedva bilo na laptopu
Navodno su Ukrainci izveli neke kontra napade kod Bahmuta i proširili koridor oko ceste. Ovo je Zoka(Srbin navija za Ruse) ali on citira Suryak maps(pro.Ruski sirijac ali ima objektivne mape)
Ukrainski izvor (deep state UA) prikazuje gotovo istu mapu. Deep state je iako pro-Ukrainski izvor, pouzdan je.
Gledao sam jedan objektivni Srpski youtube kanal, kaže da Bahmut brani 12 000 Ukrainaca. ne znam jel to sam grad ili grad i okolica.
https://deepstatemap.live/en#13/48.5945/37.9466
Ukrainski napad negdje. Uglavnom izgoreni stari Američki vijetnamski APCevi.. gledao sam dosta videa gdje Ukrainci koriste M113 vijetnamske APCeve u frontalnim napadima. Idu sa 60godina starim oklopnim vozilima, umjesto da im Ameri daju 1000 BradleyM2, koji imaju 30mm top, sa termalnom kamerom, to bi bila druga priča
Ima dosta RU gubitaka, ali uglavnom su napadi dronovima. Iman osjećaj da većina vizualnih gubitaka pomalo postaju od dronova. Ukrainci se brutalno usavršavaju u tome, a čak i Rusi iako kaskaju pokušavaju uhvatiti zaostatak.
Ovdje je snimljen Ruski konvoj, ne znam koliko je uništeno 3-4 oklopna vozila/tenka
dakle osim što su Ukrainci malo proširili koridor oko Bahmuta, primjećuje se da zadnje vrijeme Ukrainci izvode neke mini napade, neki nažalost završavaju sa gubicima , kao što sam stavljao već snimke.
Naravno još niti jedan zapadni tenk, ili moderno borbeno vozilo pješaštva nije primjećeno na fronti, iako je prošlo 13 mjeseci od počekta rata (ona priča Ukraince je NATO naoružavao 8godina za rat sa Rusijom, a u realnosti još niti jedan zapadni tenk ili moderni zapadni IFV nije ispalo metak prema Rusima)
ugl evo nije me zadnja dva dana jedva bilo na laptopu
Navodno su Ukrainci izveli neke kontra napade kod Bahmuta i proširili koridor oko ceste. Ovo je Zoka(Srbin navija za Ruse) ali on citira Suryak maps(pro.Ruski sirijac ali ima objektivne mape)
Ukrainski izvor (deep state UA) prikazuje gotovo istu mapu. Deep state je iako pro-Ukrainski izvor, pouzdan je.
Gledao sam jedan objektivni Srpski youtube kanal, kaže da Bahmut brani 12 000 Ukrainaca. ne znam jel to sam grad ili grad i okolica.
https://deepstatemap.live/en#13/48.5945/37.9466
Ukrainski napad negdje. Uglavnom izgoreni stari Američki vijetnamski APCevi.. gledao sam dosta videa gdje Ukrainci koriste M113 vijetnamske APCeve u frontalnim napadima. Idu sa 60godina starim oklopnim vozilima, umjesto da im Ameri daju 1000 BradleyM2, koji imaju 30mm top, sa termalnom kamerom, to bi bila druga priča
Ima dosta RU gubitaka, ali uglavnom su napadi dronovima. Iman osjećaj da većina vizualnih gubitaka pomalo postaju od dronova. Ukrainci se brutalno usavršavaju u tome, a čak i Rusi iako kaskaju pokušavaju uhvatiti zaostatak.
Ovdje je snimljen Ruski konvoj, ne znam koliko je uništeno 3-4 oklopna vozila/tenka
dakle osim što su Ukrainci malo proširili koridor oko Bahmuta, primjećuje se da zadnje vrijeme Ukrainci izvode neke mini napade, neki nažalost završavaju sa gubicima , kao što sam stavljao već snimke.
Naravno još niti jedan zapadni tenk, ili moderno borbeno vozilo pješaštva nije primjećeno na fronti, iako je prošlo 13 mjeseci od počekta rata (ona priča Ukraince je NATO naoružavao 8godina za rat sa Rusijom, a u realnosti još niti jedan zapadni tenk ili moderni zapadni IFV nije ispalo metak prema Rusima)
Šandor Winnetou likes this post
I dalje su brutalni gubici na obje strane, čak se i količina videa gubitaka počela izjednačavati, dakle prije je RU gubitaka bilo puno vizualno više, a sada je broj sve izjednačeniji zadnjih tjedan dana. To se svakako može tumačiti, ja bih tumačio da Ukrainci pokušavaju lokalne manje kontra napade i prodore koji često završe loše.
Svakako brutalni rat dnevno na obje strane se gine gadno, možda nekoliko desetaka mrtvih + ranjeni. Na godišnjoj razini to se bez problema pretori u 30-60 000 mrtvih, jest katastrofalno , a za Ukrainu i Rusiju i dalje relativno "prihvatljivi" gubici. Ukraincima je teže radi manje populacije, ali mogu trpiti takve gubitke još godinu-dvije dana
Svakako brutalni rat dnevno na obje strane se gine gadno, možda nekoliko desetaka mrtvih + ranjeni. Na godišnjoj razini to se bez problema pretori u 30-60 000 mrtvih, jest katastrofalno , a za Ukrainu i Rusiju i dalje relativno "prihvatljivi" gubici. Ukraincima je teže radi manje populacije, ali mogu trpiti takve gubitke još godinu-dvije dana
prvo su oni poubijali nekoliko ukrajinskih vojnika, ušavši malo preduboko u prostor i onda kad su vidjeli da su se preračunali brže bolje se pokušali predati... brutalno i impulzivno, ali i to je rat... previše su ti orke ljudi u ukrajini do sad poubijali i ne čudi me i ovakav pristup riješavanju zarobljenika u toku bitke....
i mi smo neke rođake od crvenkastog ovako potaracali, prvo smo im nudili da se predaju pa nisu htjeli, onda nam neki naši izginuše onda smo ih mi poklopili onako jebački i pol ih stukli da bi oni onda tražili da se predaju... e jebiga sad tko će im vjerovati na drugu...
i mi smo neke rođake od crvenkastog ovako potaracali, prvo smo im nudili da se predaju pa nisu htjeli, onda nam neki naši izginuše onda smo ih mi poklopili onako jebački i pol ih stukli da bi oni onda tražili da se predaju... e jebiga sad tko će im vjerovati na drugu...
2015-08-08
AssadNaPodmornici wrote:Masovna ekspanzija vojske. Ostaje jedino nada da ovi koji su na zapadu trenutno su u boljem stanju. Rat postaje bas brutalni rat iscrpljivanja trenutno.Hektorović wrote:Ukrajina počinje imato problem sa časničkim kadrom, naime u zadnje vrijeme zapovjedni lanac je sve Sovjetskiji zato što je sve manje časnika koji su promovirali neke druge ideje.
Za decentralizaciju potrebita je jako duga obuka i iskustvo.
Vidim neke analitičare to brine, naime počinju sličiti na same Ruse po toj shemi.
Dosta je progresivnih i iskusnih časnika ili ranjeno ili poginulo do sad.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Mene ne brine. Dok god oni njima uništavaju tenkove i ostalu tehniku šta je ovi posla u Ukrajinu sve je ok.
Triba poslat novih tisuću GPS granata Ukrima da to sve samelju. Sad će brzo i dogovor EU o slanju granata 155 mm.
Triba poslat novih tisuću GPS granata Ukrima da to sve samelju. Sad će brzo i dogovor EU o slanju granata 155 mm.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
AssadNaPodmornici wrote:
Gledao sam jedan objektivni Srpski youtube kanal, kaže da Bahmut brani 12 000 Ukrainaca. ne znam jel to sam
Deepstate je i najbolji izvor, isto jako dobar telegram vodi ekipa
2018-04-10
nastavljamo sa propalim napadima.. evo naravno Rusi, nema dana kada nema propalih napada teškim oklopom.
naravno izgleda da zadnje vrijeme i Ukrainci "kopiraju" Rusku taktiku.
Nije mi jasno to UKR ponašanje. Ako ne mogu izvesti kombined arms operaciju ne moraju ići u napad u riskirati velike gubitke. neka radije igraju na obranu i rotiraju ljude i šalju ih na obuku na zapad i žicaju oružje. a ne ići sa vjetnamskim oklopnim vozilima koja su 50godina skupljala prašinu po zapadnim skladištima, koja su naoružana 12mm strojnicom, na dronove koji vide svaki cm bojišta koji je pokriven artiljeriom i ruskim protu tenkovskim raketama koje će bušiti i Leoparde i Abramse kamo li ne ove kante iz vijetnama.
Ruski helikopter pogođen Ukrainskim projektilom negdje. Lokacija i vrijeme - nepoznato. međutim zanimljivo je ovdje da je Ruski pilot preživio, novi Ruski helikopteri imaju ono što imaju moderni avioni. izbaci te i otvori padobran ako je helikopter uništen. ali ostaje gorak okus gubitka helikoptera koji košta 200milijuna kn
Rusk dron samoubica pogodio ukrainsku(sovjestsku) artiljeriju
Ruski dronsamoubojica napao Britanski PZO kratkog dometa
međutim - video je skraćen , tako da postoji dobra šansa da je dron zveknuo u zemlju bez štete, pošto je video skraćen (od rusa) nećemo nikada znati. Ja bih rekao da je ili oštećen tipa pogodio dno vozila, uz malo sreće bez ljudskih žrtava ili pogođena zemlja sa 0 efekta.
međutim ostaje činjenica, da su Rusi vojnim dronom nadzirali Britanski PZO sustav iz zraka neko vrijeme , a taj Britanski sustav je i trebao oboriti taj vojni dron koji ga je špijao i onda su na njega poslali ovaj dron samoubojicu kojeg opet ovi nisu detektirali.
Prije su se ljudi rugali Ruskim sustavima kada bi najebali od Ukrainskih dronova, međutim vidimo da i zapadni sustavi jednako najebaju od Ruske tehnologije, da ostaje ono što ja govorim cijelo vrijeme -
Ruska-Zapadna tehnologija je "li-la" što se tiče tehnološke naprednosti, ostaje samo stvar tko može proizvesti više dronova godišnje, ili više preciznih raketa, granata, tenkova itd.
Excalibur- Krasnopol, Lancet-Switchbalde, T-90M, Leo2A4, tomahawk -kalibar, Apache -K52, sve je to li-la.
Nije mi jasno to UKR ponašanje. Ako ne mogu izvesti kombined arms operaciju ne moraju ići u napad u riskirati velike gubitke. neka radije igraju na obranu i rotiraju ljude i šalju ih na obuku na zapad i žicaju oružje. a ne ići sa vjetnamskim oklopnim vozilima koja su 50godina skupljala prašinu po zapadnim skladištima, koja su naoružana 12mm strojnicom, na dronove koji vide svaki cm bojišta koji je pokriven artiljeriom i ruskim protu tenkovskim raketama koje će bušiti i Leoparde i Abramse kamo li ne ove kante iz vijetnama.
Ruski helikopter pogođen Ukrainskim projektilom negdje. Lokacija i vrijeme - nepoznato. međutim zanimljivo je ovdje da je Ruski pilot preživio, novi Ruski helikopteri imaju ono što imaju moderni avioni. izbaci te i otvori padobran ako je helikopter uništen. ali ostaje gorak okus gubitka helikoptera koji košta 200milijuna kn
Rusk dron samoubica pogodio ukrainsku(sovjestsku) artiljeriju
Ruski dronsamoubojica napao Britanski PZO kratkog dometa
međutim - video je skraćen , tako da postoji dobra šansa da je dron zveknuo u zemlju bez štete, pošto je video skraćen (od rusa) nećemo nikada znati. Ja bih rekao da je ili oštećen tipa pogodio dno vozila, uz malo sreće bez ljudskih žrtava ili pogođena zemlja sa 0 efekta.
međutim ostaje činjenica, da su Rusi vojnim dronom nadzirali Britanski PZO sustav iz zraka neko vrijeme , a taj Britanski sustav je i trebao oboriti taj vojni dron koji ga je špijao i onda su na njega poslali ovaj dron samoubojicu kojeg opet ovi nisu detektirali.
Prije su se ljudi rugali Ruskim sustavima kada bi najebali od Ukrainskih dronova, međutim vidimo da i zapadni sustavi jednako najebaju od Ruske tehnologije, da ostaje ono što ja govorim cijelo vrijeme -
Ruska-Zapadna tehnologija je "li-la" što se tiče tehnološke naprednosti, ostaje samo stvar tko može proizvesti više dronova godišnje, ili više preciznih raketa, granata, tenkova itd.
Excalibur- Krasnopol, Lancet-Switchbalde, T-90M, Leo2A4, tomahawk -kalibar, Apache -K52, sve je to li-la.
kompilacija UKR swithcblade 300 napada . Imaju 3 -4 napada, mislim da sam jedan vidio prije, da su ostala 2-3 nova. Sve jedno očekujem puno više videa kojih i nema toliko ali kako rekoh prije koji tjedan tek sada im masovno stižu dronovi.
Ukrainski telegram kanal, Bahmutski Demon, tvrdi da se Rusi grupišu, da oni očekuju zadnji odlučujući Ruski napad uskoro
Girkin Strelkov - tvrdi da je u Mariopolu bio Putinov duplikat i da ga on zna razlikovati. Da "originalni" Putin ionako zaključan sjedi u podrumu Kremlja, slično kao neki forumaši za vrijeme pandemije novinarske gripe. Inače Putin je sam "pukao" za vrijeme korone i terorizirao je Rusiju sa korona mjerama(za razliku od Ukraine gdje se velika većina Ukrainaca nije cijepila i teror je bio minimalan)
Ukrainski telegram kanal, Bahmutski Demon, tvrdi da se Rusi grupišu, da oni očekuju zadnji odlučujući Ruski napad uskoro
Girkin Strelkov - tvrdi da je u Mariopolu bio Putinov duplikat i da ga on zna razlikovati. Da "originalni" Putin ionako zaključan sjedi u podrumu Kremlja, slično kao neki forumaši za vrijeme pandemije novinarske gripe. Inače Putin je sam "pukao" za vrijeme korone i terorizirao je Rusiju sa korona mjerama(za razliku od Ukraine gdje se velika većina Ukrainaca nije cijepila i teror je bio minimalan)
AssadNaPodmornici wrote:
Nije mi jasno to UKR ponašanje.
Upravo ovo što sam gore pisao.
Zadnjih mjeseci dogodila se centralizacija zapovjednog lanca, istovremeno sve lošija kvaliteta nižih časnika koji se uglavnom krute drže zadatog.
2018-04-10
AssadNaPodmornici wrote:
Strelkov je mudonja. Treba imati petlje živjeti u Rusiji pa ovako žestoko prcati Kremaljskog patuljka.
2018-04-10
fora mi je kako i jedna i druga strana(puno više Rusi ali vidim i Ukrainci) imaju one akcije koje oni zovu "probing attack"-- kao "napadi izvidnica".. pošalju nekoliko komada oklopa/lakih vozila i ako "prođe prođe" ako ne prođe izgine nekoliko ili nekoliko desetaka ljudi uz uništenu tehniku.Hektorović wrote:AssadNaPodmornici wrote:
Nije mi jasno to UKR ponašanje.
Upravo ovo što sam gore pisao.
Zadnjih mjeseci dogodila se centralizacija zapovjednog lanca, istovremeno sve lošija kvaliteta nižih časnika koji se uglavnom krute drže zadatog.
Ne vidim smisao takvih napada, ne znam jesu li naši igdje tako nešto koristili u domovinskom ratu, naše ofenzivne operacije su bile pomno planirane , počevši i od 1991
lako mi je što Rusi to rade - ali Ukrainci? mislim bolje je štediti vojnike, i žicati od zapada bolju obuku nego ovako "aj kada ludi Rusi ginu i debilnim napadima aj da pošaljemo i mi da pogine nešto i naših vojnika i da Oryx ima upisati šta uništene i naše tehnike da ne bi ispalo da samo Rusi debilno ginu" .
ne znam koliko je ljudi na obuci na zapadu trenutno, ali nije više od par desetaka tisuća. plus uglavnom dobijaju obuku za upravljanjem oružjem, umjesto naprednu combind arms obuku gdje bi integrirali kopnenu vojsku, artiljeriju, avijaciju, dronove , satelitske snimke , SOF itd. sa takvom obukom kako voziti Leo2 tenk bez combined operations obuke, dobiješ samo još jedan tenk na bojištu koji je možda malo bolji od Ruskih tenkova i to je to. Čak i mi kada smo kretali u Oluju , recimo osim u ljudstvu , u teškom oružju u pravilu i nismo imali neku prednost. Ok moral Srba je bio skršen, ali barem je dio elitne naše vojske(poput Mihe) imao top obuku.
Mislim Ukrainci sve to trebaju dignuti na 10x veću razinu. Ako smo mi za Oluju imali recimo 15 000 ili 20 000 takvih elitnih vojnika, Ukrainci moraju imati 100 000 - 200 00 takvih , barem 100 000 za dobiti rat. Ostali će popuniti brojke.
Nije ovo WW2 da jedni i drugi mogu priuštiti ovake glupe napade, jedni i drugi će najebati totalno zbog demografskih gubitaka. Jbt jedna i druga zemlja imaju očajan natalitet i tako se zabijaju..
čak razmišljan, da Ukraincima možda i nije loše ako ovo ljeto ne ostvare neke proboje, da zamrznu rat kao Sjeverna i Južna Koreja, i da ulože sve resurse u natalitet i demografiju, naprave tu strategiju kao Izrael. I ekonomiju. Svijet ulazi u demografski kolaps u drugoj polovici 21og stoljeća, i za 30ak godina , demografski kolaps će puno više mijenjati svjetske odnose i granice nego svjetski ratovi i količina tenkova. Sada malo širim priču, ali hoću reći, ako do sada imaju 120k gubitaka, možda i 140k gubitaka, to je opet 30 000 -40 000k mrtvih i to uglavnom ekipe u fertilnoj dobi. Istočna Europa i Njemačka još se nisu od WW2 oporavili a ove Ruse i Ukraince već uhvatio novi brutalni rat. Ruskih 50k mrtvih je ipak nešto lakše za podnjeti za Rusiju, pogotovo što je 10k wagnerovaca, iako se nedostatak ljudstva osjeća i u Rusiji u ekonomiji već sada.. plus iseljavanje iz Rusije i oni su u govnima, Ukrainci naravno u još većim, kako god rat završi trebat će im ogroman maršalov plan ako žele preživjeti 21o stoljeće.. a Ruse će vjerojatno demografski gubici ovdje i korupcija sjebati do kraja, jednostavno neće se mijenjati tromiji su od HDZa u Virovitici
vidi se primjer Ugljedara, Muratov pošalje nekoliko samoubilačkih napada, izgubi elitnu brigadu uz minimalne gubitke Ukrainaca, i onda dobija od Putina medalje.. haha. ako Rusi prežive 21o stoljeće sa takvim mentalitetom.. kod nas bi tako bilo da izbije rat.. Bačić , Banožić , i juriš
Ministri vanjskih poslova Europske unije odobrili su u ponedjeljak akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata od 155 mm i popuniti strateške zalihe zemalja EU-a, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene.
U tu svrhu dvije milijarde eura bit će povučene iz European Peace Facility (EPF) izvanproračunskog financijskog instrumenta Europske unije koji unapređuje sposobnost EU-a da djeluje kao globalni pružatelj sigurnosti.
Europska unija šalje oružje Ukrajini
U tu svrhu dvije milijarde eura bit će povučene iz European Peace Facility (EPF) izvanproračunskog financijskog instrumenta Europske unije koji unapređuje sposobnost EU-a da djeluje kao globalni pružatelj sigurnosti.
Europska unija šalje oružje Ukrajini
2014-04-11
AssadNaPodmornici likes this post
Milijun granata, to je malo manje od 3000 155mm granata dnevno. To nije loše. Ukraina roka i 152mm i 122mm i 105mm i tenkovske granate, i minobacačke. Plus Ameri šalju. Ukraini je cilj uskoro pucati 8000-10 000 granata dnevno. (svih kalibara - sada rokaju 4k-6k dnevno )
Rusija ispaljuje 10k -20k dnevno. Naravno to ne znači da Rusi rade duplo veću štetu. Ukraina ima više dronova, bolji intel i više satelitskih snimki na raspolaganju, bolju posadu artiljerije, i u prosjeku UKR artiljerija ima veći domet i preciznost.. sa 10k granata dnevno uz ovakve "postavke" mislim da bi to već čak i bila UKR prevlast.
Nije isto zasuti cijelo polje granata, napraviti milijun kratera što su Rusi znali napraviti a na kraju Ukrainci ukopani ispod zemlje neokrznuti, ili ispaliti 1 excalibur 155mm granatu i pogoditi tenk točno u čelo
ali svakako jedna i druga strana "kuka i plače" da nemaju dovoljno granata, što je normalno za ratove.
Rusija ispaljuje 10k -20k dnevno. Naravno to ne znači da Rusi rade duplo veću štetu. Ukraina ima više dronova, bolji intel i više satelitskih snimki na raspolaganju, bolju posadu artiljerije, i u prosjeku UKR artiljerija ima veći domet i preciznost.. sa 10k granata dnevno uz ovakve "postavke" mislim da bi to već čak i bila UKR prevlast.
Nije isto zasuti cijelo polje granata, napraviti milijun kratera što su Rusi znali napraviti a na kraju Ukrainci ukopani ispod zemlje neokrznuti, ili ispaliti 1 excalibur 155mm granatu i pogoditi tenk točno u čelo
ali svakako jedna i druga strana "kuka i plače" da nemaju dovoljno granata, što je normalno za ratove.
Ispaljuju al zašto ja stalno govorim o : šalji novih tisuću GPS granata....ako im ti s tih tisuću GPS granata stučeš topove i haubice onda oni nemaju iz čega to ispaljivat tamo dok ne dovuću nove topove i haubice odnekud s nekog skladišta. Znači da će taj dan i narednih dana dok to ne dovuću njihovo isplajivanje na samom bojištu biti NULA granata.AssadNaPodmornici wrote:
Rusija ispaljuje 10k -20k dnevno.
Granate su skupe tako da je uvijek bolje ići na smanjenje vatrene moći na bojištu one druge strane a to se između ostaloga uz udaranje po njihovim skladištima municije i opskrbnim pravcima, radi i tako da im uništavaš ono iz čega se to ispaljuje a poslali su na prvu crtu bojišta kako bi te iz toga gađali.
Milijarda eura iskoristit će se kao naknada državama članicama za strjeljivo koje će se preuzeti iz njihovih skladišta po cijeni od 1000 do 1300 eura po granati. Neke danas stoje i 4000 eura, pojašnjeno je, uz napomenu da cijene rastu. Ugovor predviđa isporuku do 31. svibnja.
Prevedeno : jeftinije je rokat te topove i haubice i ostalo iz čega ova druga strana to ispaljuje nego se s njima natjecat tko će ih više ispalit i poslat. Rusi će to uvik proizvest jeftinije tako da se ne triba navlačiti na tu njihovu igru nego usredotočit na uništavanje onoga iz čega to ispaljuju a dovukli su na prvu crtu bojišta kako bi te iz toga gađali te na uništavanje skladišta municije i opskrbnih pravaca. Moglo bi se dodat i na sabotaže i uništavanja proizvodnih pogona al to je već ulaženje u samu Rusiju pa o tome neću, bar ne za sada nego to ostavit možda za neku kasniju priču pošto to sad u ovom trenutku nije tema ipak još.
2014-04-11
Just got out of the most intense bombardment I’ve ever experienced in Avdiivka. Tanks, clusters, rockets, all of it. The city is surrounded on three sides and as I was there Russia was assaulting on all fronts. It could easily fall sooner than Bakhmut. pic.twitter.com/ygKyvu4C0z
— Francis Farrell (@francisjfarrell) March 20, 2023
2018-04-10
Unatoč obećanju da će povećati isporuku granata za Oružane snage Ukrajine, države članice Europske unije suočavaju se gotovo s nerješivim problemom - nedostatkom eksploziva i baruta. A bez te dvije komponente nije moguće u kratkom roku povećati proizvodnju, zbog čega je ugrožen plan opskrbe Ukrajine s obećanih milijun granata, što bi Ukrajincima trebalo biti dovoljno za nekoliko mjeseci rata. Ovih dana ukrajinsko Ministarstvo obrane požalilo se kako njihovim vojnicima treba do 600.000 granata mjesečno za uspješno oslobađanje cijelog teritorija zemlje, dok im je u stvarnosti na raspolaganju samo 120.000.
Međutim, slične probleme imaju i Rusi, jer su tijekom prošlogodišnje ljetne ofenzive u Donbasu njihove oružane snage potrošile previše projektila. Tada još nije provedena mobilizacija, i ruska vojska trpjela je zbog nedostatka ljudstva, što je pokušala neutralizirati snažnom topničkom vatrom na ukrajinske položaje. U ljeto 2022., ruske oružane snage trošile su do 30 tisuća granata dnevno, pa su potrošile najveći dio zaliha, zbog čega od zime ispucavaju "tek" oko 10 tisuća projektila na dan. Iako sada proizvodnja granata raste, teško može zadovoljiti potrebe na fronti. Prema procjenama stručnjaka, Rusija je prije napada na Ukrajinu proizvodila oko dvije tisuće granata dnevno, što znači da je za prevladavanje nestašice, u slučaju nastavljanja postojeće taktike temeljene na velikoj potrošnji streljiva, potrebno nekoliko puta povećati proizvodnju. Ali za Ukrajinu situacija je još teža.
Oružane snage Ukrajine još uvijek imaju stotine topova i haubica sovjetske proizvodnje, kojima NATO-ove granate nisu prikladne, a većina europskih zaliha sovjetskih kalibara još je prošle godine prebačena u Kijev. Kasnije isporuke oružja i granata proizvedenih u NATO-u samo su privremeno popravile situaciju. U mnogim zemljama NATO saveza zalihe granata brzo su se iscrpile, sadašnja proizvodnja očito nije dovoljna za pokrivanje nastalog deficita, a još manje za zadovoljenje rastućih zahtjeva Oružanih snaga Ukrajine. To je posljedica zapadne vojne strategije. Zapad nije namjeravao voditi rat protiv potencijalnih neprijatelja tako što bi se oslanjao na topništvo, već je doktrina prije svega podrazumijevala rasprostranjeno korištenje modernog zrakoplovstva.
U čemu je "kvaka 22"? Prema Financial Timesu, problem u Europi je nedostatak osnovnih materijala za granate - baruta i eksploziva, kao i komponenti za njihovu proizvodnju, primjerice, nitroceluloze. Bez toga je nemoguće brzo povećati proizvodnju tih materijala, a izgradnja tvornica za proizvodnju tih materijala trajat će najmanje tri godine, tvrde proizvođači oružja u EU. Nedostatak materijala utječe i na trenutačnu proizvodnju manje količine granata: primjerice, zbog nedostatka baruta, cijena proizvodnje granata u Europi je od početka rata porasla 20 posto. Običan projektil za haubice od 155 mm košta već 850 eura.
Usporedbe radi, vlasnik PMC-a Wagner Jevgenij Prigožin izjavio je da ga tona streljiva košta 50.000 dolara. Prema toj računici, uz prosječnu težinu projektila od 50 kilograma, jedan bi projektil trebao koštati oko 2500 dolara.
Ukrajina čeka, no EU ima nerješiv problem: Zalihe su se iscrpile, NATO smišlja novu taktiku
Međutim, slične probleme imaju i Rusi, jer su tijekom prošlogodišnje ljetne ofenzive u Donbasu njihove oružane snage potrošile previše projektila. Tada još nije provedena mobilizacija, i ruska vojska trpjela je zbog nedostatka ljudstva, što je pokušala neutralizirati snažnom topničkom vatrom na ukrajinske položaje. U ljeto 2022., ruske oružane snage trošile su do 30 tisuća granata dnevno, pa su potrošile najveći dio zaliha, zbog čega od zime ispucavaju "tek" oko 10 tisuća projektila na dan. Iako sada proizvodnja granata raste, teško može zadovoljiti potrebe na fronti. Prema procjenama stručnjaka, Rusija je prije napada na Ukrajinu proizvodila oko dvije tisuće granata dnevno, što znači da je za prevladavanje nestašice, u slučaju nastavljanja postojeće taktike temeljene na velikoj potrošnji streljiva, potrebno nekoliko puta povećati proizvodnju. Ali za Ukrajinu situacija je još teža.
Oružane snage Ukrajine još uvijek imaju stotine topova i haubica sovjetske proizvodnje, kojima NATO-ove granate nisu prikladne, a većina europskih zaliha sovjetskih kalibara još je prošle godine prebačena u Kijev. Kasnije isporuke oružja i granata proizvedenih u NATO-u samo su privremeno popravile situaciju. U mnogim zemljama NATO saveza zalihe granata brzo su se iscrpile, sadašnja proizvodnja očito nije dovoljna za pokrivanje nastalog deficita, a još manje za zadovoljenje rastućih zahtjeva Oružanih snaga Ukrajine. To je posljedica zapadne vojne strategije. Zapad nije namjeravao voditi rat protiv potencijalnih neprijatelja tako što bi se oslanjao na topništvo, već je doktrina prije svega podrazumijevala rasprostranjeno korištenje modernog zrakoplovstva.
U čemu je "kvaka 22"? Prema Financial Timesu, problem u Europi je nedostatak osnovnih materijala za granate - baruta i eksploziva, kao i komponenti za njihovu proizvodnju, primjerice, nitroceluloze. Bez toga je nemoguće brzo povećati proizvodnju tih materijala, a izgradnja tvornica za proizvodnju tih materijala trajat će najmanje tri godine, tvrde proizvođači oružja u EU. Nedostatak materijala utječe i na trenutačnu proizvodnju manje količine granata: primjerice, zbog nedostatka baruta, cijena proizvodnje granata u Europi je od početka rata porasla 20 posto. Običan projektil za haubice od 155 mm košta već 850 eura.
Usporedbe radi, vlasnik PMC-a Wagner Jevgenij Prigožin izjavio je da ga tona streljiva košta 50.000 dolara. Prema toj računici, uz prosječnu težinu projektila od 50 kilograma, jedan bi projektil trebao koštati oko 2500 dolara.
Ukrajina čeka, no EU ima nerješiv problem: Zalihe su se iscrpile, NATO smišlja novu taktiku
2014-04-11
AssadNaPodmornici likes this post
Treba smisliti kako pobijediti Rusiju bez granata i oružjem koje ne troši streljivo.
crvenkasti-
2014-04-17
Page 13 of 50 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 31 ... 50
Similar topics
» Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema