ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kinezi dolaze, otpor je uzaludan

Page 9 of 26 Previous  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 17 ... 26  Next

Go down

Kinezi dolaze, otpor je uzaludan - Page 9 Empty Re: Kinezi dolaze, otpor je uzaludan

Post by RayMabus 4/3/2023, 05:20

Gotovo svaka druga anketirana američka tvrtka rekla je da se u NR Kini osjeća manje dobrodošlom nego prije godinu dana, pokazalo je najnovije istraživanje AmCham Chine. I to je vijest koja zabrinjava globalnu ekonomiju. Xi je u međuvremenu odustao od maksime “zajednički prosperitet” jer je pretjerano podsjećala na doba Maove uravnilovke, ali i dalje je odlučan slomiti bogate. U njegovoj vizuri svijeta predstavljaju prijetnju, Partiji i njezinoj vlasti, posljedično i njemu osobno.

Bloomberg u četvrtak prenosi neugodnu poruku bankarima. Iz partijskog vrha, moćnog tijela koje se bori protiv korupcije pa je svemoćno jer je u “modernoj socijalističkoj državi” korupcija rasprostranjena na svim državnim razinama pa može bilo koga bilo kad pozvati na red (budući da je riječ o partijskoj državi ne mora biti ni u pravu).

Poručeno je bankarima da isprave način razmišljanja, pristupe čišćenju "hedonističkog" načina života i prestanu biti podložni zapadnom utjecaju. Da im nije pametno oglušiti se manifestira slučaj financijaša Bao Fana koji je prošli mjesec nestao da bi The Wall Street Journal u četvrtak javio da je zatočen negdje u NR Kini zbog korupcijskog (!) slučaja. Surađuje s vlastima, piše dnevni list na mrežnoj stranici.

"Sve se svodi na jedno: Komunistička partija će upravljati svime, uključujući ekonomski i financijski rad", rekao je Shen Meng, direktor investicijske banke Chanson & Co sa sjedištem u Beijingu/Pekingu za Bloomberg.

Najave Kongresa potvrđuju Shenove riječi, vlasti razmatraju oživljavanje davno raspuštene Središnje financijske radne komisije koja bi Partiji omogućila veću kontrolu financijskog poslovanja. Kao budući šef tog tijela, a to potvrđuje da je prijedlog ozbiljan, spominje se Ding Xuexiang, šef kabineta Xi Jinpinga. Koji će na ostala mjesta u vladi koja kontroliraju ekonomiju staviti ljude iz najbližeg kruga, vjerne lojaliste koji ga neće izdati: Li Qiang, formalno drugi u partijskom aparatu, preuzet će položaj koji odgovara premijerskom; He Lifeng bi preuzeo utjecajno i važno mjesta potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomska i financijska pitanja. Obojica su partijski ljudi, Xijevi drugovi.

Američke tvrtke su za AmCham rekle da mijenjaju investicijske planove u NR Kini, zadržavajući razinu ulaganja na dosadašnjoj ili je smanjujući. Do daljnje ne planiraju preseliti poslovanje. Neki su već krenuli, Apple seli dio u Indiju, a formira se, kako samo pisali, i novi proizvodni lanac Altasia, alternativni azijski opskrbni lanac.

Partija poslala neugodnu poruku bankarima: Slučaj financijaša koji je nestao pokazuje da ju nije pametno ignorirati...

RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Kinezi dolaze, otpor je uzaludan - Page 9 Empty Re: Kinezi dolaze, otpor je uzaludan

Post by prckov 4/3/2023, 12:00

marcellus wrote:https://www.nationalreview.com/corner/the-new-puritans/

. In his new book The Rise of the New Puritans, Noah Rothman (associate editor of the great Commentary magazine) has finally made sense of this facet of the character of the woke Left. It is, he notes, a form of Puritanism, for good and bad.

eto, ja tebi stavim definiciju samo jednog woke termina od strane univerzitetskih lijevih ideologa kao primjer ideoloske ispolitiziranosti, a ti meni stavis neke novinarske clanke i njihove zakljucke o tome sta wokizam podrazumjeva. Sve sto sam stavljo u vezi wokizma ovdje je iz akademskih clanaka a ne novinarskih ponjava. Dakle direktno od ideologa. To je kao da stavim isjecak di marks objasnjava sta je klasna svijest da bi pokazo sta marks podrazumjeva pod klasnom svijescu. Ti to preskocis i stavis zakljucke nekih novinara koji "grebu po povrsini". To su moderni clanci i novinarstvo,  idu uz najnoviji mobitel i salonski razgovor, ono ma bona to ti je bona puritanizam, znas, shvacas, al to samo mi intelektualci znamo jer smo mi jos davno culi za protestansku etiku i zgodno je posadili cim se prva prilika ukazala. Sad ljudi razumiju u cemu je stvar, srrrk, znas, shvacas.

Ukratko cu ti definirat sta je wokizam danas, to jest u sta je evoluiro i posto kompletna ideologija-religija nove ljevice. Povjest termina je malo duza i koristila se jos u vrijeme liberation theology i "black liberation" pokretu, ali je punu ideolosku odrednicu zadobio tek nedavno kao dio pokreta socijalne pravde, oko 2010.  Bit woke znaci probudit se, to jest imat odredenu vrstu kriticke svijesti onako kako se to razumije unutar (kriticke) drustvene pravde. Bit woke znaci promatrat drustvo kroz razne kriticke lece onako kako je to definirano raznim kritickim teorijama inkorporiranim u sluzbi ideologije koja se (trenutno) naziva "social justice". Bit woke znaci prihvatit svjetonazor kriticke drustvene pravde koja svijet vidi samo u terminima nepravedne dinamike moci u drustvu i potrebi da se takvi sustavi razvale, tj kako Klaus kaze transformiraju. Bit woke znaci usvojit (kriticku) teoriju i svjetonazor koji ta teorija konceptualizira. 
Ta probudena kriticka svijest je uglavnom, ako ne i iskljucivo, fokusirana na stvari koje se ticu identiteta ko sto su rasa, gender, seksualnost, spol i drugi a manje na klasu, ako ikako. Ideja je bit svjestan navodne sistemske prirode rasizma, seksizma i drugih sistemskih opresivnih dinamika i razumjet diskurs koji producira i odrzava takve opresivne strukturne pojave. Takode treba imat u vidu da wokizam zahtjeva da se bude aktivist u vezi tih problema koje teorija socijalne pravde definira. Ovo je samo ukratko sta termin woke podrazumjeva, u cijelu ideologiju kriticke drustvene pravde spada puno toga, od DEI, do SEL-a, pa sve do odrzivog razvoja. Ja sam o tome u vise navrata piso i nikoga nije zanimalo, ne da mi se vise opsirno i od pocetka.

Uostalom jel ti uopce znas definiciju rasizma onako kako ga woke (teorija socijalne pravde) definira. Zasto je definicija rasizma ispolitizirana kao uostalom i sva ostala woke terminologija? Radi puritanizma? De mi reci kako ti tvoji puritanci konceptualiziraju rasizam, jel racionalno, onako kako ga zdrav razum definira i krscanska etika i klasicni liberalizam ili kako ga ideologija definira. Ako je onako kako ga zdrav razum definira onda to nije wokizam, a ako ga definira onako kako ga ideologija definira onda to nije puritanizam nego ideologija. Ti naravno neznas kako woke definira i sto podrazumjeva pod rasizmom niti znaju ti novinari koje si stavio, jer da znaju ne bi wokeizam nazvali puritanizmom.Tebi je valjda i kriticka rasna teorija puritanizam, ili gender ideologija. Intersekcionalni feminizam je bice puritanizam takode.

Ti o wokeizmu ne znas nista i ti to znas, prihvatio si novinski clanak kao kredibilni izvor informacija o tome sta je wokizam jer se slaze sa nekim tvojim vec poznatim temama i prozvakanim teorijama koje si davno "apsolviro", pa citavu stvar prebacio na taj teren koji je tebi vec poznat i razumljiv, a i prakticno je, ne moras se puno zamarat i zuljat mozak

prckov

2014-04-19

Back to top Go down

Post by prckov 4/3/2023, 12:08

ah da, kina je komunisticka zemlja
sve je podredeno ideji komunizma, a ekonomija je kako je Deng to vec fino reko, nije vazno koje boje je macka, vazno je da lovi miseve.

prckov

2014-04-19

Back to top Go down

Post by veber 4/3/2023, 12:32

marc bulazni po običaju.
zakaj mercedes planira tvornicu u srbiji, a ne u kini.
zakaj je renault prebacio kompletnu proizvodnju branika u zagreb, a zatvorio onu u kini.
zakaj na svijetu postoje semo dvije pol tvornice koje rade litografiju čipova.
zakaj amd zaostaje za intelom.
zakaj u americi nema takva tvornica itd. itd.

čipove mogu raditi, najnovije samo japanska firma, zeiss-njemačka i danski ASML koji koristi zeissovu tehnologiju. nitko drugi na svijetu nemre.

linija košta par milijardi eura, a kada se proda već je zastarjela tehnologija.

(to ti je odgovor yoda zakaj se ne osnivaju nove firme u eu, nema potrebe. osnovane su prije 100-150 ili čak više godina)

siemens je svjetski standard kao schrek ili ritel.
ili ericsson u centralama.
ili končar GIM u velikim generatorima.

samo kaj sve pizdarije koje si nabojao osim donekle googla, ne trebaš.

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 12:57

veber wrote:nemaš sreće, odnosno gugl ti nije frend
preko mercedesove baze sam se spojio.
prošle godine
turizam 6,7 (za razliku od rvacko nijemci moje kolege koji noće u hotelu, motelu, apartmanu-ne broje kao turiste)
direktna industrija 18,2
prerađivačka 57,3

đaba krečiš

odi kockice slagat, pametnije ti je.

https://www-genesis.destatis.de/genesis/online?operation=themes&code=42#abreadcrumb

Kinezi dolaze, otpor je uzaludan - Page 9 AmtsLogo

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 13:03

industrija je širok pojam tu spada svašta

gledaj "manufacturing", proizvodnja

uskoro ispod turizma

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 13:04

svjetska banka, podaci su jasni

proizvodnja je 1992 u njemačkoj bila 25 posto bdp-a 

sad je na 18,8

https://data.worldbank.org/indicator/NV.IND.MANF.ZS?locations=DE

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 13:08

dakle za trideset godina se udio proizvodnje u njemačkom BDP-u smanjio za gotovo trećinu. 28 posto 

za trideset godina će za još trećinu, vjerojato i više jer se proces ubrzava s usponom kine kao europske tvornice

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 13:12

ali i industrija je generalno u jakom padu zadnjih 30 godina gledano po udjelu u ukupnom BDP-u Njemačkoj (dakle uključujući građevinu)

https://data.worldbank.org/indicator/NV.IND.TOTL.ZS?locations=DE

2014-04-16

Back to top Go down

Post by veber 4/3/2023, 13:17

marcellus wrote:
prošle godine
turizam 6,7 (za razliku od rvacko nijemci moje kolege koji noće u hotelu, motelu, apartmanu-ne broje kao turiste)
direktna industrija 18,2
prerađivačka 57,3

đaba krečiš

https://www-genesis.destatis.de/genesis/online?operation=themes&code=42#abreadcrumb

ne zanima me tamo neki lijevi link, daj državni.

da ti pojasnim.
mi smo proizvodnja, kao mercedes.
naš dobavljač lima je tyssen. isto proizvodnja.
firma koja raskapa staru liniju je usluga. ne spada u proizvodnju, ali je vezana uz proizvodnju.
druga firma koja će instalirati novu liniju isto nije proizvodna, uslužna je, ali vezana uz proizvodnju.

da ti dalje pojasnim
kolege koji spavaju u apartmanima, hotelima ili iznajmljenim stanovima/kućama ne vode se kao turisti.
-za razliku od hrvatske.

kada je frend iz hr meni uplatio u njemačku lovu da dam ženskoj za stan, njemačka to ne vodi kao prihod od turizma.
-hrvatska da.

kada kćeri uplatim školarinu hrvatska to vodi kao turistički prihod.

ti ne kužiš ili se praviš bedast.

turizam u njemačkoj podrazumjeva sve vezano uz turiste, ali ne razlikuje plaće ljudi na terenu i turiste.
realan turizam u njemačkoj je ipak na nivou 3%

isto kao što je realan prihod u hrvatskoj nekih 5-6 milijardi €. od turizma. direktnog.
makni uplate oko 500 000 nas auslendera i dolaziš na poraznu računicu hr turizma.

po njemačkoj banci oko 400 000 000€ ide mjesečno u hr, direktnih uplata.

đaba krečiš kao i cijeli kradezej

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 13:19

s druge strane, turizmu se predviđa u Njemačkoj vrlo snažan rast

https://www.schengenvisainfo.com/news/germanys-travel-tourism-sector-expected-to-create-470000-jobs-over-next-decade-wttc-reveals/

on je strahovito pao u njemačkoj u pandemiji, s nekih 10 do 11 posto (zavisno od metodologije) na 7 posto BDP-a, ali se predviđa da će rasti po osjetno većoj stopi od ekonomije u cjelini

u svakom slučaju do kraja desetljeća bi se industijska proizvodnja i turizam u njemačkoj trebali izjednačiti na oko 15 posto BDP-a, a iza toga kreće dominacija turizma (kao i svugdje u europi)

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 13:22

veber wrote:
marcellus wrote:
prošle godine
direktna industrija 18,2
prerađivačka 57,3

đaba krečiš

ne zanima me tamo neki lijevi link, daj državni.

bre konju ovo ti je izravno na STATITSTICHES BUNDESAMT to im je baza podataka, destatis (deutsche statistik)

još sam ti stavio logo sa sajta da vidiš da je to izravno link na državni zavod za statistku 

čitaj jebote

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 13:22

jel znaš ti njemački uopće?

2014-04-16

Back to top Go down

Post by veber 4/3/2023, 13:26

marcellus wrote:dakle za trideset godina se udio proizvodnje u njemačkom BDP-u smanjio za gotovo trećinu. 28 posto 

za trideset godina će za još trećinu, vjerojato i više jer se proces ubrzava s usponom kine kao europske tvornice
daj ne lupetaj.
udio proizvodnje je jednak zadnjih 50g i više.
samo kaj su nijemci za razliku od tvoje stranke prije 30g počeli voditi drugačiju statistiku.
izbacili su građevinu iz ind. proizvodnje
zatim firme koje direktno ne proizvode nikaj-tipa insatlacije strojeva-prebacili su u uslažnu djelatnost.

kao što natipkah 3% je turizam, a oko 9% ugostiteljstvo.

samo ti si glup da bi shvatio.
da se zatvori naš proizvodni pogon u selu direktno bi izgubilo posao nas 1300.
posredno restorani u koje idemo, pekare, trgovine, lokalne birtije, čak i kurve o iznajmljivačima da ne tipkam.

ti si blento koji ne kuži da bez proizvodnje nema ničeg okolo, a to vidimo u hrvatskoj.

tvoj mentalni sklop je toliko ograničen da nemreš pojmit da industrija veže uz sebe i druge grane.

može mercedes preseliti tvornicu u kinu, to je odmah 10 000 ljudi na burzi. ovo gdje ja radim.

ti u životu nisi nikada nikaj radio.
i uhljeb radniku ne vjeruje.

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 13:28

a ugostiteljstvo spada u koji sektor, građevinu, jebem te glupog?

2014-04-16

Back to top Go down

Post by veber 4/3/2023, 13:33

marcellus wrote:jel znaš ti njemački uopće?
za razliku od tebe, da.
ali koristim tvoje argumente.

da pogledaš malo bolje vidio bi moje pojašnjenje samo za tebe na hrvatskom.

to se zove sažetak.

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by veber 4/3/2023, 13:41

marcellus wrote:a ugostiteljstvo spada u koji sektor, građevinu, jebem te glupog?
njemačka razlikuje ljude koji noće kao radnici i kao turisti.
imaš 
fremndenzimmer/wohnunngen
monteurzimmer
ferienwohnung
zimmer
apartment
hotel

prva tri su radnički i oni ne idu u turistički prinos.
ali ti ljudi isto tako jedu, piju, peru veš imaju sobarice.

samo je to tebi teško shvatiti.

najam mog stana 1200€/mj ne ide u turizam. ali dolazi čistačica svaki drugi dan, mijenja ručnike i posteljinu, opere suđe.
tu ti je onih 6% koje njemačka ne vodi kao turizam već kao potrošnju.

kada dođeš u hotel pita te poslovno ili turistički?
turistički možeš ostati najviše 30 dana.

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by veber 4/3/2023, 13:51

i smrdljivi bavarci imaju državu u državi. nikako da odu.
oni imaju pak druge zakone od savezne republike.
kao i berlin.

i ajd malo daj kako si zamišljaš državu s 50% turizma?
od kuda novac za trošenje?

konobar bu iz birtije A otišao kod konobara u birtiju B i popil bu cugu, onda bu se ovaj odužio pa bu otišao u A birtiju?

samo proizvodnja stvara dodatnu vrijednost.
ja sam danas bio 2 vure u firmi na intervenciji i stvorio sam dodatnu vrijednost.
što si ti danas napravio? kolika ti je dodatna vrijednost?

ti si klasični komunjara koji je prešao u kradezej.
AP može lagati vas, ali nemre nas.

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 16:04

veber wrote:
samo proizvodnja stvara dodatnu vrijednost.

marksistička glupost. 

Proizvodnja sama po sebi ne stvara baš ništa. Stvara proizvod koji je upotrebljiv ili nije, utrživ ili nije. Može ga se prodati u određenom broju primjeraka po određenoj cijeni koja ti onda pokriva trošak, ili ne može. 

Dodatna vrijednost se stvara isključivo na tržištu. 

proizvedeš 1000 auta. Ne uspiješ prodat polovicu. Ostale prodaš uz gubitak od 1000 eura po komadu u odnosu na proizvodne troškove. Jer se slabo prodaju pa moraš dat ispod cijene. 

Koliku si dodatnu vrijednost stvorio? 

Stvorio si gubitak, nisi stvorio ništa. 

Primjer dva: Kupiš pive u veleprodaji za 60 centi komad, 1000 komada.

prodaš u svom kafiću za 3 eura svaku.

stvorio si 2400 eura dodane vrijednosti.

ne znaš ništa o ekonomiji, raspitaj se.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 16:07

veber wrote:i ajd malo daj kako si zamišljaš državu s 50% turizma?
od kuda novac za trošenje?

Od turizma. 

imaš zemlje koje imaju i više prihoda od turizma od 50 posto. 

imaš zemlje koje uopće nemaju industriju, žive samo od turizma. Sejšeli, npr. Najbogatija afrička država.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus 4/3/2023, 16:10

kao što pojedinac može živjeti samo od turizma, može i država. 

naravno, industrijska roba i hrana su potrebne, ali to je samo mali dio BDP-a razvijenih država. 

Nekad je poljoprivreda bila 90 posto BDP-a, jer su ljudi radili za hranu. 

danas je dva - tri posto. jer ljudi više ne rade za hranu.

Onda je industrija u razvijenim zemljama bila 60 posto. Jer su ljudi radili za auto i televizor i veš mašinu.

Sad je to 20 posto jer ljudi više ne rade za auto i televizor i veš mašinu. Rade za platit internet, putovat, otić na večeru, platit troškove nekretnine i stanovanja jasno. Industrijska proizvodnja i hrana su marginalne u strukturi potrošnje.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 9 of 26 Previous  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 17 ... 26  Next

Back to top

- Similar topics