ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Page 27 of 50 Previous  1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 38 ... 50  Next

Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 27 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by T. Tue 24 Jan - 12:08

AssadNaPodmornici wrote:
kao da ikome više treba ikakvo dopuštenje za bilo što?
u zadnju godinu dana šaptom je palo svekoliko međunarodno pravo, međunarodni ugovori, diplomatske konvencije itd. ...
što da poljska pošalje tenkove bez dopuštenja njemačke, oće im ovi uvest sankcije ili ih tužiti ?
poljaci ih ionako je*u gdje god stignu, opet traže nekakvu odštetu za 2. svj. rat, miljarde eura...
ovo je win/win situacija za tzv. kolektivni zapad...
ili će njemačka popustiti i de facto zacementirati neprijateljstvo s rusijom za slijedećih 100 godina i time automatski pristati na buduću ovisnost o SAD-u i njihovim energentima...
ili neće popustiti, pa će krivnju za poraz ukrajine svaliti samo na njemačku...
njemačku se mora držati pognute glave, pod svaku cijenu...
to je pravilo NATO-a od njegovog osnutka...
izjava potječe od 1. tajnika NATO-a...

T.

2014-04-14

Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 27 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by AssadNaPodmornici Tue 24 Jan - 12:40

Njemačka je poslala nakon Amerike najviše oružja i logistike i novčane pomoći u Ukrainu tako da , prvo nemaju se šta Rusi bunit, neka se povuku iz Ukraine pa nitko neće onda uništavati RU tenkove, i drugo svi krive Njemačku radi par desetaka tenkova, ta država je ionako poslala baš najviše vojne pomoći nakon USA.. i to baš ono kritične vojne pomoći, recimo Njemački Gepardi iako razvijeni u hladnom ratu su kritično oružje za obranu od Iranskih dronova i krstarećih raketa. PZO sustav Iris je odličan. I recimo Njemci su otkupili sa milijardama € oružje iz drugih zemalja i prosljedili u Ukrainu. Plus hrpa drugih stvari što se ne vidi a jednako su kritični za ratovanje... podlagači mostova koje su Ukrainci uspješno koristili prilikom oslobađanja Hersonske oblasti, Harkivske oblasti, Kupjanska/Izjuma... Medicinska oprema za bolnice, Rusi su pri povlačnju iz Hersona popljačkali sve ambulante i bolnice, uzeli su svaki komad medicinske opreme , ostavili su gole zidove.. čak su i ambulantna kola pokupili.. to su Švabe sve financirale nazad, zatim magnetske mine, dronove, panzerhaubice, protutenkovske sustave, streljivo, puške, obuću, odjeću, pametne granate, generatore, mobilne saune, i tuševe, vojne kamione.. radi se o milijardama € opreme i druge pomoći, mislim da nakon USA , Njemačka je no2 uz Britaniju/Poljsku koje su tu negdje

i red je da pošalju, zbog Njemačke invazije SSSRa, Ukraina je izgubila 1/4 populacije, puno više nego Ruski dio SSSRa dužni su im pomoći radi povjesne stigme

2018-06-14

michaellcmacha likes this post

Back to top Go down

Post by T. Tue 24 Jan - 12:48

a šta će im poslati, imaju ukupno 300 komada, navodno cca 200 spremnih za upotrebu...
od te verzije 2 mislim...
a ukrajina je počela lani s cca 2000 komada...
nitko ne pita gdje su ti tenkovi i šta će im 100 leoparda ako imaju te svoje plus zarobljenih cca 500 ruskih...
šta je 100 leoparda naspram 2500 tisuće tenkova koje već imaju...
plus se zapadni tenkovi ne mogu bez znatnih poteškoća uopće dopremiti na front...
ukrajinske željeznice, vagoni i labudice te mostovi su konstruirani da nose ruske tenkove od cca 40 tona, a ovi su 60-70 tona...
sve je to po mome smatranju nekakav igrokaz...
da su ti tenkovi nekakav 'gamechanger' već bi oni bili tamo...
tko bi se uopće zamarao pitati njemačku nekakvo dopuštenje?

Last edited by T. on Tue 24 Jan - 12:52; edited 1 time in total (Reason for editing : k)

2014-04-14

Back to top Go down

Post by Gast Tue 24 Jan - 12:56

T. wrote:a šta će im poslati, imaju ukupno 300 komada, navodno cca 200 spremnih za upotrebu...
nitko ne pita gdje su ti tenkovi i šta će im 100 leoparda ako imaju te svoje plus zarobljenih cca 500 ruskih...
plus se zapadni tenkovi ne mogu bez znatnih poteškoća uopće dopremiti na front...
ukrajinske željeznice, vagoni i labudice te mostovi su konstruirani da nose ruske tenkove od cca 40 tona, a ovi su 60-70 tona...
i ja sam mišljenja da se radi o nekom oružju koje je moćno a da su tenkovi samo paravan spika
Gast
Guest

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Tue 24 Jan - 13:12

T. wrote:a šta će im poslati, imaju ukupno 300 komada, navodno cca 200 spremnih za upotrebu...

ukraina nije počela sa 2000 tenkova, nego 980 aktivnih tenkova. Rusija je imala aktivnih oko 3500 tenkova, i oko 2500 je krenulo u invaziju.
S obizirom na UKR gubitke(Oryx video /photo dokumentacija koju sam množio sa 1.3) , s obzirom na zarobljene Ruske(računao sam je 2/3 vraćeno u pogon) i donirane sa zapada sovjetske, Ukraina trenutno ima između 900-1200 tenkova, Rusija u Ukraini ima cca 1500-1800 tenkova s obzirom na gubitke i mogućnost RU industrije da nadoknadi gubitke.

Zašto su im bitni tenkovi?
Ne gleda se općenito koliko tko ima vojnika na fronti. Crvena Armija je imala 2x vojnika(cca 6milijuna vs 3 milijuna) većinu vremena, međutim uoči svake veće ofenzive zbog bolje logistike(Američka pomoć) mogla je na određenom području koncetrirati i 5:1 i 6:1 odnose. (zato su švabe uvik kukale da ih napadaju horde boljševika, a radilo se o boljoj logistici).

Ukraincima je očiti plan , ubrati 250 zapadnih tenkova(leo2, challenger) + 100injak sovjetskih u rukama Poljske ili koji su sada u Maroku, to je 350 tenkova. Dodaj da im treba minimalno 600-700 teških IFVova(za sada su ih cca 200 dobili) , i tako izgraditi 6-7 elitnih brigada, tenkovsko-mehaniziranih i koncetrirati ih na jednom segmentu fronta i napraviti proboj.

I sam si dobro rekao, teško će po ukupnoj količini tenkova sustići Ruse, a opet i to ne znači ništa. Njihove brigade moraju biti kvalitetnije, bolje obučene, tehnološki bolje, imati bolju sustav komunikacije, nadzora bojišta, i onda uz takve multiplikatore, mogu skršiti protivnika.
Naravno o tome će ovisiti kolika će biti veličina Ukraine. U slučaju takvog proboja prema Melitopolu i onda presjecenja južnog osvojenog teritorija na dva dijela, pada sve do Krima i Donbasa. Praktički je restart na početke postavke . Rusi u najbolje slučaju tada mogu očuvati jedino Krim teškim pregovorima i nuđenjem ustupaka.

U slučaju da takva buduća ofenziva bude od strane Rusa dobro primjećenja, pa primjete gdje se Ukrainci grupiraju, tu naprave utvrđenja, više slojeva obrane, te im nanesu gubitke, gdje bi gorile stotine komada zapadnih tenkova i oklopnih vozila, Ukraina u tom slučaju bi se možda čak i bila prisiljena odreći osvojenog teritorija. Zapad im više nebi imao puno tenkova za poslati, ostaje im onda jedino da Ameri za 2024 obećaju 500 Abramsa iz skladišta i 1000 BradleyM2 iz skladišta, i ponovo.. eto tako će rat ići.

2018-06-14

michaellcmacha likes this post

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 13:21

Rusima sve teži izlazak iz države: Morat će rezervisati vrijeme i mjesto prelaska granice

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/rusima-sve-tezi-izlazak-iz-drzave-morat-ce-rezervisati-vrijeme-i-mjesto-prelaska-granice/230124033

Planirane izmjene ruskog zakona o transportu obavezat će građane da rezervišu vrijeme i mjesto za bilo koji namjeravani prelazak granice automobilom, javila je novinska agencija TASS, čime se povećava mogućnost novih ograničenja putovanja.
"Prolazak vozila u cilju prelaska državne granice Ruske Federacije obavlja se na rezervisani datum i vrijeme u skladu s procedurom koju je utvrdila vlada", objavila je agencija kasnije u ponedjeljak, pozivajući se na nacrt amandmana.
Navedeno je da će stupiti na snagu 1. marta.
...
Još malo i gotovo. Nema izlaza više.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 13:23

Ruski general Gerasimov: Ne pamtimo ovakva neprijateljstva, suprotstavlja nam se cijeli Zapad

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ruski-general-gerasimov-ne-pamtimo-ovakva-neprijateljstva-suprotstavlja-nam-se-cijeli-zapad/230124003

"Našoj zemlji i njenoj vojsci danas se suprotstavlja gotovo cijeli Zapad. Da bi stabilizovali situaciju, zaštitili teritorije i izvršili ofanzivne operacije, Generalštab je morao postaviti planove za djelimičnu mobilizaciju. Ovakvih događaja nije bilo od Drugog svjetskog rata", rekao je Gerasimov.

Ipak, priznao je kako Rusija ima problema u kontekstu mobilizacije.

"Sistem mobilizacije nije bio u potpunosti prilagođen novim savremenim ekonomskim odnosima. Sve se moralo popravljati u hodu. Poduzimamo sve mjere za postizanje ciljeva koje je postavio vrhovni komandant kao i za obezbjeđenje vojne sigurnosti zemlje na osnovu postojećih vojnih prijetnji", poručio je general ruske vojske.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 13:29

Veliki udarac za Ruse u Ukrajini: Po prvi put uništen raketni sistem S-400

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/veliki-udarac-za-ruse-u-ukrajini-po-prvi-put-unisten-raketni-sistem-s-400/230123023

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama sa sigurnošću se može potvrditi da je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu uništen najnapredniji sistem ruske protuzračne odbrane, S-400.

Fotografije su navodno uslikane u regiji Zaporožje, daleko od prve linije fronta, nekih 60 kilometara. Uništen je lanser 5P85СМ2-01, koji je dio samog sistema S-400.

Potvrdu da se zaista radi o sistemu S-400 dala je i stranica Oryx koja se od početka rata bavi sakupljanjem informacija o gubicima vojne tehnike u ratu u Ukrajini.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 13:32

Rusi tvrde da Ukrajinci čuvaju zapadno oružje u nuklearnim elektranama

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/rusi-tvrde-da-ukrajinci-cuvaju-zapadno-oruzje-u-nuklearnim-elektranama/230123035

Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) optužila je danas Ukrajinu za skladištenje oružja isporučenog sa Zapada u nuklearnim elektranama širom zemlje. Nije pružili nikakve dokaze koji bi potkrijepili ovu tvrdnju

U saopćenju, iz SVR su kazali da su raketni bacači HIMARS, sistemi protuzračne odbrane i artiljerijsko streljivo isporučeni iz SAD-a dostavljeni nuklearnoj elektrani Rivne na sjeverozapadu Ukrajine.

"Ukrajinske oružane snage skladište oružje i streljivo koje je osigurao Zapad na teritoriju nuklearnih elektrana", rečeno je, dodajući da je isporuka oružja u elektranu Rivne obavljena krajem decembra.

.......................................

Ne znam jel ovo istina, al ako je, svaka čast Ukrima na domišljatosti. Ujedno se samo potvrđuje da su Rusi bleferi i da neće gađati NE.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 13:38

Lavrov: Zapad želi vratiti Rusiju na granice iz 1991. godine

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/lavrov-zapad-zeli-vratiti-rusiju-na-granice-iz-1991-godine/230123112

"Moramo da povratimo više u ovoj situaciji i počnemo pregovore sa snažnije pozicije. Oni direktno kažu da se Rusija mora vratiti na granice iz 1991. godine", rekao je Lavrov.

.....

Zamisli strahote, ljudi su protiv vašeg nasilnog širenja na teritorij drugih država.

2022-09-14

RayMabus, michaellcmacha, Šandor Winnetou and AssadNaPodmornici like this post

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 13:39

Ruski regruti razočarani uslovima: Jedan mjesec smo dobili samo 120, a drugi 250 eura

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ruski-regruti-razocarani-uslovima-jedan-mjesec-smo-dobili-samo-120-a-drugi-250-eura/230123150

"Dobio sam 9.000 rublji (120 eura) za oktobar i 19.000 (250 eura) za novembar. Neki drugi su u vojnim bazama gdje treniraju od augusta, septembra. Oni dobijaju novac, dobro im je. Oni su u Rusiji, dok smo mi ovdje i imamo kikiriki plate", ističe razočarani vojnik.
Dodaje kako nije sve u novcu, ali da je država obećala da će svi biti plaćeni.

Od početka mobilizacije, ruski regruti se žale na jako loše uslove i učestala kašnjenja u isplatama. Drugi upozoravaju na sve veću korupciju u vojsci, neki su privilegovani tako da ni ne vide front, dok se drugi nakon par dana obuke šalju na prvu liniju.

...

Potpuno razumijem Zelenskog zašto ne želi pregovore. Ukrajina ako i bude išla na pregovore, treba ići onda kad povrati još dio teritorija.

2022-09-14

AssadNaPodmornici likes this post

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 13:42

Primjer za ostale: Estonija će ukrajinskoj vojsci donirati sve svoje haubice

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/primjer-za-ostale-estonija-ce-ukrajinskoj-vojsci-donirati-sve-svoje-haubice/230123157
Vlada Estonije odlučila je donirati sve svoje haubice od 155 mm ukrajinskoj vojsci, objavio je danas Glavni štab vojske Ukrajine.
"Dajemo sve naše haubice od 155 mm Ukrajini i želimo napraviti presedan na ovaj način kako druge zemlje ne bi imale izgovore zašto Ukrajini ne mogu dati oružje za pobjedu u ratu", kazao je estonski veleposlanik u Ukrajini Kaimo Kuusk.
U Ukrajinu će biti poslani deseci haubica FH-70 155 mm i D-30 122 mm.
Najveći ikada estonski vojni paket pomoći Ukrajini, vrijedan 133 miliona eura ili više od jedan posto BDP-a zemlje, također uključuje hiljade topničkih granata za haubice, stotine protutenkovskih bacača granata Carl-Gustaf M2 sa streljivom i pomoćne oprema za topničke jedinice.
Pored toga, Estonija nastavlja pružati osnovnu i specijalizovanu vojnu obuku za ukrajinske vojnike.

...........
Reći će neki, a s čime će se oni braniti ako ih Rusija napadne. Pa oni se brane u Ukrajini. I Ukrajinci ginu (i) za njih. Najmanje što se može je poslati im oružje.

2022-09-14

michaellcmacha and AssadNaPodmornici like this post

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 14:18

Nizozemci predlažu da se Ukrajini isporuče američki borbeni avioni F-16

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/nizozemci-predlazu-da-se-ukrajini-isporuce-americki-borbeni-avioni-f-16/230123203

Dok se očekuje konačni odgovor Zapada na ukrajinski zahtjev za isporučenje njemačkih tenkova Leopard 2, Nizozemska ima još radikalniji prijedlog - da se Ukrajini pošalju zapadni borbeni avioni.

Nizozemski mediji su objavili da će vlada ove države razmotriti isporuku aviona F-16 ako ih Ukrajinci zatraže. Ministar vanjskih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra je tokom prošlosedmične parlamentarne rasprave poručio će vlada na takav zahtjev gledati s "otvorenim umom".

F-16 Fighting Falcon

Američki F-16 je veoma upravljiv borbeni avion koji može postići brzinu do 1.900 kilometar na sat i može preletjeti duže od 800 kilometara. Njime je moguće locirati mete u svim vremenskim uslovima i otkriti niskoleteće letjelice. Nizozemska, članica NATO a, jedna je od brojnih država u svijetu koje imaju F-16.

"Mislim da je izgledno da ćemo vidjeti više Zapadnih borbenih aviona koji se daju Ukrajini, oni su potrebni Ukrajincima", poručio je bivši britanski obavještajac Philip Ingram.

Napomenuo je da bi problem mogla predstavljati brzina obuke ukrajinskih pilota. No, prema njegovim tvrdnjama, ukrajinski piloti već uspijevaju da za nekoliko sedmica savladaju ono za šta su potrebni mjeseci. Na pitanje kakav bi bio utjecaj F-16, Ingram je odgovorio da bi to imalo psihološki učinak na ruske vojnike koji vrše agresiju na Ukrajinu.

"Bili bi suočeni sa sistemom za koji znaju da bi ih mogao nadmašiti u bilo kojoj fazi (ratovanja)", konstatovao je i dodao da bi to predstavljalo problem ruskim zračnim snagama.

Mikojan MiG-29

Ukrajinci već koriste sovjetski borbeni avion MiG-29, i to kao višenamjenski borbeni avion. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, ovi avioni su ostali mnogim evropskim državama, među kojima je Poljska.

Poljska je u martu prošle godine, samo nekoliko sedmica nakon početka agresije, ponudila Ukrajini da isporuči cijelu svoju flotu aviona MiG-29 u zamjenu za F-16 iz Sjedinih Američkih Država. Američko Ministarstvo odbrane (Pentagon) je tada poručilo da ponuda nije "održiva" i da izaziva ozbiljnu zabrinutost u NATO-u. Međutim, Ukrajini je nešto kasnije isporučeno oružje koje prvobitno nije ponuđeno.

Prema Ingramovim riječima, potencijalni problem za poljske MiG-29 jeste to što su nadograđeni NATO-ovim komunikacionim sistemima koji bi morali biti uklonjeni. Time bi bilo spriječeno da padnu u ruske ruke. Ingram je istakao da bi sljedeći sastanak Zapadnih saveznika u američkoj vojnoj bazi Ramstein, zakazan za februar, trebao biti posvećen avijaciji. Onaj prošlosedmični je bio posvećen i tenkovima.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Tue 24 Jan - 14:21

Ukrainska vlada jučer objavila da su oborili 3 Kh52 helikoptera, Oryx ekipa (ovaj poljak kao dio toga teama) rekao da to izgleda neozbiljno, da objavljuju bolesne Ruske gubitke bez ikakvih dokaza i napalo ga u komentarima :D
Inače i prije je Ukrainska vlada znala objavljivati tipa oborili su 97% krstarećih raketa, a ispod toga tweet od iste vladine agencije da je 40% države bez struje.
Ili samo je 6 raketa prošlo našu PZO, a ispod idući tweet. 18 lokacija u državi je pogođeno i ekipa popravlja optećenja.

OK ja shvaćam za UKR javnost, moraju im pumpati moral, kao što i Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su uništili 200 HIMARS sustava(vizualno niti jedan nije nigdje uništen), i da već uništavaju Bradleije(da to tvrde) pa se i Ruski analitičari smiju, međutim Srbi puše takve informacije, i dosta ekipe koja naivja za UKR puše iste informacije iz Ukrainskih izvora.
Mi kao nezavisni analitičari moramo znati uključiti mozak.

Ajmo malo o nekim vijestima sa fronte i video zapisima.
Jedan video o borbama kod Kliščivke kraj Bahmuta
Ogromni Ruski gubici na videu najviše u ljudstvu. Međutim ti podaci kako se i navodi dalje u komentarima potvrđuju da su Rusi unatoč gubicima ipak uzeli selo.

Sa druge strane Ukrainci su uzeli Novoselivske u sklopu njihova plana osvajanja Svatova.
Rusi su pokušali izvesti protunapad, čak su i ispalili brutalno TOS1 punjenje, kao što vidite destruktivna moć ovoga oružja je takva da je ne moguće proći bez gubitaka.
Međutim nisu uspjeli vratiti selo

-------------------------copy paste jedan objektivan komentar što se tiče općenitog stanja na fronti ---------------------------

Oskol-Kremina:
Ukrajinci su uspjeli odbiti ruske napade na Novoselivske i zauzeli su i željezničku stanicu. Trenutno su stali. Rusi su ih derali svim i svačim uključivo i TOS-om, Bog zna koliko ih je stradalo, ali su izdržali no trenutno ne idu dalje, a i Rusi su prestali s kontranapadima vjerovatno jer se nisu proveli dobro. Ovdje će idućih dana doći do obnove borbi. Ukrajinci mogu odavde dalje, a Rusima je ovo pukotina koja ugrožava dobar dio njihovog fronta, ako se proširi...

Kod Kremine se djeca i dalje igraju u onoj šumi uz Donets, Ukrajinci uzimaju sela uz cestu Kremina-Svatove skoro svaki dan da bi onda objavili nakon tri dana kako eto "Rusi ih nikako ne uspjevaju odbaciti sa zapadnih prilaza Zhytlivci, a i još su zapadno od Chervonopopivke, koju ne drže ni Rusi". U konačnici se linija pomiče kilometar dva lijevo-desno, gore-dole. Vlasništvo nad selima se nije promijenilo zadnjih mjesec-dva štogod pisali jedni i drugi. Ukratko velikih pomaka nema.

Donbas:
Rusi napreduju sjeverno od Soledara. Uzeli su Krasnopolivku, napreduju prema Vasyukivki, a borbe se vode za Razdolivku i Vesele (ovdje je selo ničije, a ključ je uzvisina iza sela do koje Rusi ne mogu doći). Rusi su ušli u Blahodatne i u Krasnu Horu, ali oba sela većim dijelom još uvijek drže Ukrajinci. Ovo znači da je i Paraskoviivka čvrsto u ukrajinskim rukama iako Rusi i tu napreduju po sovjim navijačima. Rusi ovdje pritišću na sjever Bakhmuta i pokušavaju odvojiti Bakhmut od Paraskoviivke, tako bi fizički presjekli komunikaciju Bakhmut-Slovyansk, zasad je samo deru topništvom.

U samom Bakhmutu Rusi pritišću i vežu Ukrajince. Uzimaju tu i tamo koju kuću, ali dublje u grad ne ulaze. Ukrajinci imaju rezervnu liniju u samom gradu tako da ne vjerujem u neki iznenadni kolaps linija. U najgorem slučaju se ukrajinci povlače prema centru, zapadno od Bakhmutke, no to odavno znamo.

Ukrajinci izgleda još drže utvrđeno područje sjeverno od Klischiivke, koju su im Rusi prošli tjedan uzeli, ali Wagnerovci su iskoristili rupu i proširili su mostobran zapadno od kanala i sad napreduju pomalo prema cesti Bakhmut-Konstyantinivka drugim putem. Samu cestu izgleda pokrivaju topništvom. Uz Bilu Horu i Predtechyne sad napadaju i Stupochky... kroz ovo selo ide cesta, a onda uz to su počeli djelovati s jugozapada prema Ivanivki... Ovdje Rusi nastoje minimalizirati svoj uspjeh, što je zanimljivo. Ukrajinci tvrde da tu ide rusko pješaštvo, onda Rusi pišu da su to tek njihovi izviđači, onda Ukrajinci objave snimku jedne od tih izviđačkih skupina i ekipa izbroji cca 200 ljudi u toj maloj izviđačkoj grupici...

Jedina bolja cesta iz Bakhmuta koja je sigurna je ona prema Chasiv Yaru. Do nje Rusi imaju jedno 4 km.

Velikog ukrajinskog kontranapada još nema na vidiku. Prošli tjedan su Ukrajinci objavili da je 77% boraca Wagnera poginulo ili je ranjeno i da nakon Soledara Wagner nije više značajna postrojba. Otad su im Ženjiji momci uzeli Klischiivku i napravili rupu zapadno od nje na jednom kraju gdje sad izviđaju, a na drugom mile sjeverno od Soledara...

Drugo u Donbasu je više-manje mirno, iako Rusi stalno nešto prijete... jutros su najavili kako počinju napredovati oko Vuhledara, doduše ne iz Pavlivke da ih ne poskidaju kao golubove nego malčice zapadnije... vidjeti ćemo...

Jug:
Rusi i dalje uzimaju sela uz liniju razdvajanja i Ukrajinci i dalje ne neagiraju Bog zna kako. Kad su im uzeli prije par tjedana prvo selo onda je i bilo neke reakcije, ovo sad su samo topnički dueli. Zadnje mjesto koje su im uzeli je Kamyanske uz akumulacijsko jezero. Ovo izgleda loše, ali je očito da su sela bila, ili prazna, ili tek sa malim posadama. Kamyanske je bilo mjesto gdje se moglo preći s jedne strane na drugu i gdje praktično nije bilo većih snaga. Abu Dali u Siriji, čini mi se ista priča. Guglajte, ako vas zanima. Ovdje još nema dubljeg prodora, ovo su samo sela uz liniju razdvajanja i zato Ukrajinci ne reagiraju. Ista sela su Ukrajinci uzeli Rusima u ljeto i proljeće pokušavajući napredovati dublje na jug. Očito sela nisu Bog zna kakav obrambeni položaj ni jednima ni drugima. Ako sam u pravu onda će ih Ukrajinci rokati topništvom tjednima, Rusi će zbog gubitaka povući glavninu vojske, ostavtiti će male posade koje će Ukrajinci rastjerati i objaviti kako su sve vratili, a onda će i oni povući vojsku i ostavitit će manje posade... Da itko od ovo dvoje želi tu napraviti neki jači prodor dosad je morao tu uvesti jače snage.

2018-06-14

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 15:36

Bahmut noćas mora pasti

piše: Nedžad Ahatović

Početkom 19 stoljeća francuski strateg Henry Jomini je utvrdio da strategija ne zavisi od tehnološkog napretka i da se osnovni principi strategije neće mjenjati. Po njegovom mišljenju – strategija je vještina vođenja rata po karti, a taktika je vještina vođenja rata po zemljištu. Nešto ranije pruski general i vojni misiloc Karl Von Clauzewitz u svojoj čuvenoj knjizi “O ratu” kaže za strategiju da je to – vještina upotrebe bitke za postizanje ratnog cilja. Dalje on tu tezu razrađuje kroz stav da je bitka najvažniji ratni događaj i njome se postiže cilj rata, a strategija postavlja preduslove za izvođenje bitke koja rješava rat. Taktika po Clauzewitzu je čitava nauka za upotrebu oružanih snaga, a strategija je nauka o upotrebi bitke za postizanje ratnog cilja. Protok vremena i tehnološki razvoj ratne tehnike pretovrio je Clauzewitzevu bitku u operaciju (skup bitaka) sa kojom se postiže ratni cilj. Ruski pogled na strategiju je tipično sovjetski i oni se tako i ponašaju. Maršal Sokolovski jedan od najvećih ruskih vojnih mislilaca 20 stoljeća za strategiju je ustvrdio da se radi o sistemu naučnih znanja o zakonomjernosti rata. Dakle po Sokolovskom protivnik proučava naše slabosti kroz karakter i uvjete pod kojima će se sukob voditi, tu kalkuliše sa našim sredstvima borbe, našim ekonomskim i moralnim principima i dostignućima, oblikom naših oružanih snaga, strategijom njihove upotrebe i našom eventualnom materijalnom osnovom za vođenje rata. Rusi su u Ukrajini promašili sve i jedan element kalkulacije po ovim principima strategije Sokolovskog koja je bez obzira na moderna kretanja ostala osnov vojne nauke u Rusiji. Ne samo da su tu kalkulaciju pogrešno odredili, pogrešna im je bila i pretpostavka da će se NATO raspasti, a da će EU zbog prevelikog ekonomskog rizika prekida saradnje sa Rusjiom okrenuti leđa Angloamerikancima. 

Last edited by Charles III on Tue 24 Jan - 15:49; edited 2 times in total

2022-09-14

Šandor Winnetou and AssadNaPodmornici like this post

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 15:37

dio - II

Strateški pregled situacije

Amerikanci sa druge strane svoje strateške procjene djele na vojne i političke dakle politička strategija ili tzv. Polistrategija je najvažniji skup analiza na osnovu kojih se gradi osnov upotrebe sile. No, tu svako mješanje politike u strategiju upotrebe vojske prestaje. Vojna strategija ima od politike postavljen generalni cilj, a postiže ga primjenjujući upravo Clauzewitzeve teoreme prilagođene novom tehnološkom dobu. Otuda dolazi američka vojna strategijska postavka o tzv. Hiper ratu. U grubo rečeno Hiper rat je upravo produkt raznih tehnoloških revolucija koje su uticale na razvoj ratne tehnike i razmatra vođenje rata brzinom koja ne dozvoljava protivniku da organizuje adekvatnu i efikasnu odbranu. Primjer Hiper rata je operacija Pustinjska Oluja 1991. čiji je kopneni dio trajao 96 sati uz minimalne gubitke. Drugi primjeri primjene ovog američkog pogleda na moderni rat su hrvatska vojno redarstvena operacija Oluja 1995. i ukrajinska kontraofanziva kod Harkiva 2022. Obje operacije završene su za manje od 80 sati s tim da je hrvatska Oluja bila završni udarac protivniku, a ukrajinska kontraofanziva kod Harkiva je defintivno naznačila početak kraja rata u Ukrajini koji Rusi ne žele da priznaju bojeći se političkih previranja zbog neuspjeha. 

Ruski gubici u Ukrajini su neprihvatljivi, ali Putin i dalje insistira na produženju rata

Tu se krije i razlog zbog čega pola godine Rusi napadaju na Bahmut i Soledar. Veliki gubici za ostvarivanje taktičkog cilja zauzimanje grada Bahmuta ili Soledara bez ikakvog strateškog značaja po vođenje rata, predstavlja iznuđen nastavak vođenja rata koji više nema mogućnosti da polući željeni rezultat za Putina. Dokaz za tu tvrdnju leži u činjenici, da Rusi osim snaga angažovanih na Bahmutu i Soledaru u koju su uvukli skoro 10 ukrajinskih brigada, ne mogu da pokrenu ofanzivu na drugim ratištima u Ukrajini, jer ne mogu da skincetrišu dovoljno ni dobro obučenog ljudstva, ni ratne tehnike i municije da izvedu tu ofanzivu na manje branjeni prostor. Žalosno je da ruska vojska nema uniformi, da nema municije posebno artiljerijske, da nema efikasnu logistiku, da joj je komandovanje na terenu svedeno na volju plaćenika Wagnera ili Kadirovaca hoće li izvršiti naređenje. Ukrajinci već izvještavaju da na bojištu jasno razaznaju zatvorenike koje je Wagner angažovao od bivših vojnika, jer se zatvorenici bez vojnog iskustva u borbi nesvjesno skupljaju u grupe i time čine veći cilj za ukrajinske dronove, tenkove i artiljeriju. U takvom načinu izvođenja borbenih dejstava ne preostaje ništa drugo do žrtvovanje ljudstva i tehnike da bi se ostvario cilj. No, ako cilj odnosno bitka ili skup bitaka koje se vode nisu usmjereni ka završetku rata, onda taj pristup nema smisla. Zato je Putin ponovo zamjenio komandanta svih snaga tzv. “Specijalne vojne operacije” u Ukrajini  generala Surovokina sa načelnikom štaba vojske RF Generalom Gerasimovom koji je ljetos teško ranjen u Ukrajini. General Gerasimov je idejni tvorac i zagovornik prelaska ruske vojske na zapadni način vođenja borbenih dejstava uz veću upotrebu masovnih medija i interneta za kampanju dezinformacija ili tačnih informacija plasiranih u pravo vrjeme radi sticanja utiska o prekimjernoj srazmjeri sile i postizanju atmosfere defetizma i beznađa prije stupanja u borbena dejstva kako bi se bez borbe ili uz minimalnu upotrebu sile ostvarili željeni ciljevi – tzv. Hibridni rat. No, Hibridni rat je kao pristup ratu u Ukrajini potpuno podbacio u svakom segmentu. Teško da će Gerasimov ili bilo koji drugi ruski general da popravi štetu koju je Rusija pretrpila u Ukrajini posebno sa aspekta ugleda velike sile. Međutim Rusija je i dalje opasna i dalje može da doduše ograničeno ostvari svoje ciljeve u Ukrajini, no i Ukrajina je u prilici da rat dobije kako u načlelu tako i u pojedinostima što nije bio slučaj prije izbijanja rata. Rusi grčevito pokušavaju da sa taktičkim potezima koje prave nanesu neprihvatljive gubitake ukrajincima, istovremeno napadajući njihovu energetsku distributivnu mrežu s ciljem da privole Kijev na pregovore. Da li će se to desiti na proljeće vidjećemo, sada nastupa zimski period u kojem će i jednoj i drugoj strani biti otežano odvijanje borbenih dejstava.

Last edited by Charles III on Tue 24 Jan - 15:50; edited 2 times in total

2022-09-14

RayMabus, Šandor Winnetou and AssadNaPodmornici like this post

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 15:38

dio - III

Operativno-taktički pregled situacije

Rusi i dalje insistiraju na bataljonu i bataljonskoj taktičkoj grupi kao osnovnoj taktičkoj jedinici. Sada su pristupili organiziranju ovih formacija u operativne grupe sa 10-15 bataljonskih taktičkih grupa koje imaju jednu komandu, ali istu taktičku zamisao upotrebe. Pokušavaju da izkoordiniraju njihovo djelovanje i da ih uvežu u cjelinu napada, ali im i dalje smeta velićina jedinice ranga bataljona koja bez najmanje 1000 ljudi nema efekta, a ako joj pridodate jurišnu avijaciju i tešku artiljeriju to je već laka brigada. Isprva je svaka ruska brigada imala po jednu do dvije bataljonske taktičke grupe koje su bile planirane da djeluju samostalno od ostatka jedinice. U Ukrajini se to pokazalo katastrofalnim rješenjem. Više manjih taktičkih jedinica bez obzira na njihov broj hem što nema adekvatnu snagu, hem što otežava logistiku, hem što komplikuje komandvanje na širem prostoru, jer nemate jedan Taktički Operativni Centar koji koordinira sve aktivnosti kao kod NATO brigade ili više njih ili manjh taktičkih jedinica, već je djelovanje ojačanih bataljona u jurišnom poretku “rastresito” odnosno komandovanje bataljonom mora biti u stalnoj vezi sa desnim i ljevim susjedom radi koordinacije, a brigada kao viša jedinica se uključuje sa ostatkom snaga kada se napravi uspjeh to je bio način djelovanja. Sada tu koordinaciju preuzima operativna grupa i to je novina koju je uveo general Surovikin bivši komandant “Specijalne vojne operacije”. Jedna takva operativna grupa napadala je Soledar koji je pao nakon sedam mjeseci, a dvije operatvne grupe napadaju Bahmut već više od sedam mjeseci. U tom procesu rusi imaju strahovite gubitke najmanje dva puta veće od ukrajinaca čiji gubici također neodgovaraju javno prezentiranim podacima. Dakle, protok informacija sa taktičkog prema operativnom nivou komandovanja je glavni problem koji rusi imaju. Na terernu borbena dejstva izvode decentralizirane jedinice, a komandni lanac odlučivanja kod rusa je strogo centraliziran. Kod ukrajinaca je taj proces odlučivanja na višem nivou komandovanja i neposrednog odlučivanja na nižem nivou komandovanja daleko brži što ima daje agilnost i elastičnost u borbenim dejstvima.

Rusi imaju problem logistike i komandovanja cijeli rat. Njihovo poimanje koncepta multi-domein operation MDO podrazumijeva široku koordinaciju rodova i službi kao i kod svih drugih vojnih doktrina koje inkliniraju ka ovom obliku izvođenja borbenih dejstava. Međutim, upravo tu i leži razlog njihove nemoći. Jednostavno ne mogu da uvežu sve potrebne elemente u borbenim dejstvima. Da bi se izvelo ono što rusi žele na terenu, potrebno je brzo i organizovano pojačavati pritisak na liniji dodira sa neprijateljem u svakom smislu vatrene podrške. Na primjer, kada američka jedinica uspostavi kontakt sa neprijateljem, za 45 minuta ona uz sebe ima najmanje jednu eskadrilu sa nosaća aviona i sprmene sve sistme vatrene podrške od kalibra 12,7 mm do krstareće rakete BGM-109 Tomahawk da djeluju po ciljevima koje ta jedinica odredi. Zbog nemogućnosti da uspostave takav red veličina u napadu i bez mogućnosti daljeg napredovanja rusi se masovno ukopavaju, a ukrajinici sa druge strane prate izgradnju tih složenih pješačkih foritifikacija. Da bi se takav front probio potrebna je velika koncetracija snaga po dubini što rusi mogu izvesti na jednoj eventualno dvije tačke na frontu. Taj i druge nedostatake u taktičkom smislu rusi nadomješćuju masivnom upotrebom artiljerije. Time uveliko povećavaju svoj utrošak municije koje u skladištima imaju oko 10 miliona tona granata većeg kalibra. Njihov godišnji tempo proizvodnje municije je oko 3,4 miliona tona, a dnevni utrošak municije u Ukrajini u kalibru 152 mm je 20.000 granata što znači da su već potrošili 7,3 miliona tona municije osnovnog artiljerijskog kalibra.

I pored svega pogrešno je i jako opasno potcjenjivati ruse. Promjena na čelnoj poziciji glavnokomandujućeg “Specijalne vojne operacije u Ukrajini” pokazuje da Putin želi da produži rat maksimalno kako bi se svi nedostaci postepeno otklonili i stvorili uslovi za prihvatljiv kraj rata u Ukrajini. Putin je novom glavnokomandujućem ruskih snaga u Ukrajini generalu Gerasimovu dao zadatak da završi “Specijalnu vojnu operaciju” do marta, što znači da će se patnja rusa oko zauzimanja Bahmuta nastaviti sada još većim tempom. U prevodu Bahmut noćas mora pasti! Pa idemo dalje, a do granice sa Poljskom ovim tempom rusi će doć’ za jedno 20 godina.

Last edited by Charles III on Tue 24 Jan - 15:52; edited 2 times in total

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Tue 24 Jan - 15:40

dio - IV

Zapadni tenkovi za Ukrajinu

Velika Britanija je spremna poslati tenkove Challenger 2 i prateće sisteme u Ukrajinu, saopćeno iz Londona nakon što je britanski premijer Rishi Sunak telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Odmah su reagovali iz Moskve. Kremlj je u tom kontekstu saopćio da će tenkovi koje Britanija planira poslati u Ukrajinu “goriti”, upozoravajući Zapad da isporuka nove runde naprednijeg oružja Ukrajini neće promijeniti ishod rata. Bojim se da to neće biti slučaj.

Rusi se s pravom pribojavaju općenito ukrajinskih tenkova. Ukrajinske tenkovske posade su za ovo godinu dana borbenih dejstava, a i ranije tokom rata 2014. godine izgubile skoro kompletnu opremu prvog ešalona. Najbolji i najispravniji tenkovi koje je Ukrajina imala prije agresije mahom su uništeni u prvim mjesecima rata, a jedan dio je sklonjen repariran i upotrebljen u kasnijim fazama rata 2022. Ukrajinci svoj oklop koriste u tijesnom sadesjtvu sa pješaštvom koje ide i ispred i iza tenkova i vrlo uvježbano i efikasno pokriva teren kuda se tenkovi i oklopni transporteri kreću. Istovremeno takvoj ukrajinskoj formaciji u napadu put krči artiljerija, posebno VBR M-142 HIMARS što drugoj strani nanosi neprihvatljive gubitke i uz upotrebu tenkova lomi njihove linije odbrane. Ovako koncipirana formacija u napadu sa dostatnim brojm tenkova za ruse je s pravom, noćna mora u taktičkom i operativnom smislu, jer iziskuje dodatno naprezanje njihove artiljerije, ratne avijacije i oklopa kako bi se Ukrajinci zaustavili što nije nimalo jednostavno. Ukrajinski generalštab je procjenio da bi im za kvalitetan završetak rata trebalo oko 500 tenkova i između 800 i 1000 borbenih vozila pješaštva. Uslijed nedostatka modernijih tenkova iz svog arsenala ukrajinci koriste zarobljene ruske tenkove. U dosadašnjem toku rata Ukrajinci su izgubili 267 tenkova, a rusi su im zarobili 144, što je za njih ogroman broj, no sa druge strane Ukrajinci su uništili 957, ali i zarobili 535 tenkova od rusa čime su ti gubici donekle kompenzirani. Naravno, Rusi mogu sebi priuštiti velike gubitke, jer imaju veću taktičku širinu u upotrebi oklopa s obzirom da tenkova imaju na hiljade. Sa druge strane Ukrajinci ne mogu dugo održavati rusku tehniku na bojištu uslijed nedostatka rezervnihih dijelova. Iz tog razloga se zapadni tenkovi šalju u Ukrajinu. Prvo će pošiljke ići u nivou čete koja će se koristiti za obuku posada i logističkog ešalona, a kasnije će te pošiljke polako doseći nivo brigade.

Za sada se spominju dva tipa tenka njemački Leopard 2 i britanski Challanger 2. Njemački Leopard 2 sam već obradio kao posebnu temu, a Challanger 2 kao tenk predstavlja izraz zapadne filozofije gradnje tenkova. To je mastadont od 68 tona sa ižrijebljenom cijevi topa od 120 mm i oklopom CHOPBHAM čiji sastav je i danas zvijen velom tajne. To je tenk koji ima motor samo 200 KS jači od motora T-90 (1000 KS) koji je 20 tona lakši, ali se oba kreću istom brzinom od 60 km/h po dobrom putu. Prvih 9 prototipova Challenger 2 tenka su testirani 4 godine prije uvođenja u naoružanje i prešli su za to vrijeme 22.000 km bez većih kvarova. Kompletan program razvoja tenka i njegove proizvodnje koštao je 1.75 milijardi funti sterlinga, a od 1995. godine pa do danas Challenger 2 se nalazi u oklopnim brigadama oružane sile Njegovog kraljevskog visočanstva. Što se tiče borbene upotrebe, dovoljno je kazati da je tokom vojne intevecnije u Iraku 2003. godine jedan Challenger 2 je kod Um Qasra pretrpio 27 pogodaka iz ručnog bacača RPG-7 i nije bio uništen samo onesposobljen da se kreće, a posada je preživjela i tenk je na kraju izvučen iz neprijateljskog okruženja. Sa druge strane svi su bili impresionirani brzinom kojom kupola kod Challangera 2 okreće puni krug za svega 12 sekundi, što znači da za manje od 5 sekundi sistem upravljanja vatrom stabilizuje i podešava top i po horizontali i po vertikali za otvaranje vatre pri punoj brzini dozvoljenoj u zavisnosti od prirode terena. Termalni sistem nišanjenja noću i po složenim meteo uslovima TOGS Thermal gun sight ima tzv. Hunter-killer mogućnost gdje i nišanđija i komandir tenka imaju zasebene nišanske uređaje smještene desno od topa i neposredno iznad topa kako bi mogli da traže ciljeve i u jednoj ili u odvojenim sekvencama ih uništavaju. Tenk ima nišanski sistem SAGEM VS/580-10 i laserski daljinomjer uz pomenuti sistem TOGS. Challenger 2 tenkovi imaju dizel motor Perkins CV12-6A-V12 sa 1200 KS koji omogućava ovoj grdosiji da pređe 550 km sa jednim punjenjem rezervoara pri prosjećnoj brzini od 60 km/h po dobrom putu. Situacija se usložnjava kada ovaj tenk pređe na abrazivan teren gdje se autonomija kretanja ograničava na 250 km sa jednim punjenjem rezervoara. Ono što je specifikum je municija za top L30A1 sa tzv. “puščanom” ižrebljenoj cijevi koji koristi svu NATO tenkovsku municiju i staro tzv. HESH zrno koje djeluje na principu udara i “ljepljenja” na oklop visoko eksplozivnog zrna koje kada eksplodira stvara vibracije koje lome oklop iznutra. Domet ovog zrna je 8 km što omogućava Challengeru 2 da otvara vatru prvi na većem dometu od protivnika čiji topovi od 125 mm imaju domet od 4 km. Iako efikasnost HESH zrna na moderne oklope i reaktivne oklope nije velika, šteta koja se može izazvati s tim zrnima na slabije oklopljene djelove i podvozje tenka je veća opasnost. Tenk Challenger 2 može biti dodatno oklopljen sa reaktivnim oklopom ili dodatnim pločama od halogenog čelika što vozilo čini težim od 2 do 4 tone, i penje ukupnu težinu sa 64 na ukupno 68 tona.

Kao i u slučaju njemačkog Leoparda 2, složenost ovog borbenog sistema je njegova ahilova peta. Ne možete tenk od skoro 70 tona da prebacite preko vodene prepreke sa standardnim inženjerijskim sredstvima potrebna su vam posebna vozila, kako za prelaz vodene prepreke tako i za izvlačenje oštečenih vozila iz borbe. Obuka za Challenger 2 traje 6 mjeseci, kao i obuka logističkog i inženjeriskog ešalona koji ga prati u borbenim desjtvima. Challenger 2 jeste građen da bude maskimalno operativan, ali radi se o mašinama koje imaju već perđenu veliku kilometražu i prije slanja u Ukrajinu potrebno ih je temeljito pregledati i servisirati. Drugo i sam transport do Ukrajine moraju da rade specijalizovana vozila posebnim rutama, jer svi mostovi u istočnoj Evropi, a psebno u Ukrajini ne mogu podnijeti takvu vrstu težine.

Svi ti logistički problemi na stranu, ako 10 tenkova Challenger 2 koji se kane dostaviti Ukrajini budu pravilno upotrebljeni u sadejstvu sa drugim rodovima u formaciji tenkovskog bataljona gdje će ukrajinski lakši tenkovi T-64 biti na krilima, a Challenger 2 u centru fomracije, taj pristup može rusima da pruzroći akutni problem na frontu. Ta trenutna i usko lokalna taktička prednost u oklopu i vatrenoj moći u kombinaciji sa preciznom artiljerijom, dornovima i ukrajinskim iskusnim pješaštvom ruse će staviti na muke kojima ako ne budu adekvatno odgovorili mogu da im prouzroče daleko veće probleme. U tome se i krije razlog intencije zapada da Ukrajini dostavi generaciju dvije starije tenkove zapadne proizvodnje koji nisu naročito bolji od ruskih, ali im je municija i sama taktika upotrebe superiornija kao i sistemi za upravljanje vatrom koje posjeduju u odnosu na ruse. Kao i u slučaju Leoparada 2 ako ukrajinci za kratko vrijeme ovladaju upotrebom ovih složenih borbenih sistema stvorit će debalans sile na bojištu i mogućnost izvođenja napada od kojeg se rusi neće moći tako lako odbraniti. Ako taktički nivo uspjeha uvežete u operativni, što su ukrajinici demonstrirali da umiju tokom septembarske ofanzive kod Harkiva onda ste u strategijskoj prednosti u odnosu na protivnika koju morate iskoristiti u pravom momentu. Sa druge strane i rusi su demonstrirali da ukoliko imaju dovoljno vremena na raspolaganju umiju da nanesu udare na taktičkom nivou, ali ako krenu u eksploataciju uspjeha javlja im se problem logistike i komandovanja koji je hroničan, što ih sputava da apliciraju silu u prostoru koju zaista imaju.
Charles III
Charles III

2022-09-14

Šandor Winnetou likes this post

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Tue 24 Jan - 16:09

Nedžad Ahatović je odličan analitičar sa guštom pročitam njegove komentare. Sviđa mi se kako kada citira Ruske i Ukrainske gubitke i na tome radi analize koristi Oryx izvor, a nikako izvor Ukr MOD(ministry of defense) ili RU MOD. ako netko koristi za svoje analize izvore sa službenih ministarstava odmah znaš da može obrisati dupe sa tom analizom. Osim toga znam detaljno tehničke specifikacije oružja, naravno malo navija za Ukrainu vidi se, ali općenito kvalitetan upis.

2018-06-14

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Tue 24 Jan - 16:29

WSJ šuška o tome da bi novi USA paket pomoći mogao uključivati Abrams tenkove.
Na wiki piše da USA ima u skladištima van službe 3500 M1A i M1A2 tenkova.

Jesu kompleksniji za održavanje i logistiku ali ništa što Ukrainci uz pomoć USA ne mogu savladati. Čitam da obuka za tenkistu u Abramsu i mehaničare traje po pola godine, ako krenu za dva tjedna, i kroz malo ubrzaniji tečaj i ubrzanije otvaranje logističkih centara u Poljskoj gdje bi se servisirali i popravljali tenkovi, ne vidim zašto u 7 ili 8 mjeseci Abramsi nebi dominirali Ukrainskim stepama

Jer budimo realni količina Leo2 tenkova koju Ukrainci mogu dobiti , 200-300 komada maksimalno, možda ne bude dovoljna.
S obzirom da je +3000 Abramsa u skladištima, to je veća druga stvar.

2018-06-14

Back to top Go down

Post by Šandor Winnetou Tue 24 Jan - 17:11

AssadNaPodmornici wrote:

WSJ šuška o tome da bi novi USA paket pomoći mogao uključivati Abrams tenkove.
Na wiki piše da USA ima u skladištima van službe 3500 M1A i M1A2 tenkova.

Jesu kompleksniji za održavanje i logistiku ali ništa što Ukrainci uz pomoć USA ne mogu savladati. Čitam da obuka za tenkistu u Abramsu i mehaničare traje po pola godine, ako krenu za dva tjedna, i kroz malo ubrzaniji tečaj i ubrzanije otvaranje logističkih centara u Poljskoj gdje bi se servisirali i popravljali tenkovi, ne vidim zašto u 7 ili 8 mjeseci Abramsi nebi dominirali Ukrainskim stepama

Jer budimo realni količina Leo2 tenkova koju Ukrainci mogu dobiti , 200-300 komada maksimalno, možda ne bude dovoljna.
S obzirom da je +3000 Abramsa u skladištima, to je veća druga stvar.
Moj izvor sa terena kaže da su prvi leopardi već stigli u Ukrajinu

Male
2017-12-31

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 27 of 50 Previous  1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 38 ... 50  Next

Back to top

- Similar topics