Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 12 of 50 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 31 ... 50
Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
dijagram wrote:https://meduza.io/en/news/2023/01/11/russian-army-general-staff-chief-valery-gerasimov-replaces-sergey-surovikin-as-commander-of-russia-s-forces-in-ukraine
Ako je ovo istina, ovog svinjolikog samo su iskoristili za nepopularan manevar kod Hersona.
Uvezao je ruske redove i konacno napravio nesto konkretno i takticki ispravno.
Popizdit ce na ovu Putinovu odluku.
Nije to, ovo je udar Gerasimova-Šojgua na osovinu Prigožin-Kadirov-Surovikin. Surovikin se pokazao relativno sposobnim naspram ostalih, što govore i zapadni analitičari. Uspjesi Wagnera su stvorili problem za vojni vrh.
Operaciju osobno preuzima Gerasimov kako bi vojska vratila potpunu kontrolu, uz jučerašnje postavljanje omrženog Lapina za vrhovnika kopnene vojske, ovo je svojevrsni puč.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Surovikin has not made strategy blunders on the battlefield like so many other Russian generals have. I do not believe MOD’s rationale that it is to generate greater resources. They may need more resources, but such a step is unnecessary. On what grounds was he demoted? /3 pic.twitter.com/im9LkSA2bN
— Dara Massicot (@MassDara) January 11, 2023
Contrast with Gerasimov and Shoygu’s command record for this war: it’s a flunk. They flunked it. They signed off on a secret plan, multiple bad assumptions, didn't tell the majority of their troops. led to big casualties and a partially broken force /5 https://t.co/9LtJuGPIbm
..But they are loyal to Putin and the system so they were kept on. Gerasimov and Shoygu for months now have been sidelined from the main command of the operation. As criticism of them mounted from some quarters. /7 pic.twitter.com/eUna1I1Xoh
Last edited by Hektorović on 11/1/2023, 22:02; edited 1 time in total
2018-04-10
With Gerasimov in charge, if this is indeed permanent, I think the possibly of the Russians asking their tired force to do something that it cannot handle rises exponentially. Gerasimov didn't push back in Feb 2022 and won't do it now. IDK if that is good or bad for Ukraine. /9
I view this news like Shoygu's speech announcing the return of more divisions. Seniors in Moscow are clingingly fiercely to the status quo and also soviet past. Important to keep in mind that they default to looking inwards and backwards even when it leds them to poor outcomes/11
(And, as it turns out, the MOD Telegram was being shady a few weeks ago.) 12/ https://t.co/ql1bmRIsu7
2018-04-10
https://lenta.ru/news/2023/01/11/general/
2018-04-10
Dok se glupi Rusi vesele pobjedama u Soledaru i Bakhmutu, dotle Ukrajinci trljaju ruke jer je Kijev još uvijek u njihovim rukama.
crvenkasti-
2014-04-17
malo ruskog nezadovoljstva sa prve linije
2015-08-08
2018-04-10
Russian commentators are beginning to joke that the name of the real Russian president starts with P and ends with N, but ain’t Putin. Prigozhin is certainly all over the state media, castigating governors and generals, and essentially demanding Gerasimov’s ouster. https://t.co/DJaYdkv2fO
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) January 5, 2023
2018-04-10
Prigožin jebe i ne vadiHektorović wrote:Prigožin je neposredno prije svega ovoga tražio smjenu GerasimovaRussian commentators are beginning to joke that the name of the real Russian president starts with P and ends with N, but ain’t Putin. Prigozhin is certainly all over the state media, castigating governors and generals, and essentially demanding Gerasimov’s ouster. https://t.co/DJaYdkv2fO
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) January 5, 2023
odlično neka se kolju. Alkos Gerasimov je možda obećao neku novu Rusku ofenzivu Putinu, daj Bože da ovi luđaci krenu iz Bjelorusije kroz mjesec dva
inače odlična analiza od Čovića koji privremeno piše za Index (Pericu Jihadija je zabranjeno ovdje stavljati, to vam znači ban na temi :) )
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sto-stoji-iza-smjene-generala-armagedona/2428347.aspx
ukrainci izgubili KRAB od drona samoubojice .. prvi ga je manje oštetio , a drugi ga je uništio, ne znam koliko je posade bilo unutra, moguće da su svi izginuli
Wagnerovci postavili zasjedu Ukraincima koji su išli uteći iz Soledara , valjda nisu znali da su već tu bili okruženi.
RayMabus likes this post
AssadNaPodmornici wrote:inače odlična analiza od Čovića koji privremeno piše za Index (Pericu Jihadija je zabranjeno ovdje stavljati, to vam znači ban na temi :) )
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sto-stoji-iza-smjene-generala-armagedona/2428347.aspx
S time što nije čak nezadovoljstvo Surovikinom, koji je stabilizirao situaciju i u koordinaciji sa Wagnerovcima čak krenuo ponovno u ofenzivu, koliko je vojni establishment upravo zbog tog uspijeha, nakon totalne katastrofe prije njega, poblesavio.
Wagner i Prigožin su postali prijetnja ministarstvu obrane i generalštabu. Putin je izabrao vojsku umjesto wagnera.
Sad se govori kako žele sve wagnerovce u UA podrediti vojsci i Prigožina potjerati, dakle pretvoriti ih u obične mobike pod vojnim zapovjednicima.
2018-04-10
AssadNaPodmornici likes this post
Pokretanje vecih napadnih akcija od strane ruske armije.
Ne znam kako, pa isti analiticari odavno najavljuju nestasicu municije i opci ruski raspad sustava.
Rusi uspjeli kod Soledara i sad odjednom ni Kijev, Odesa nisu predaleko:)
Do jucer, rusi nemocni, bez municije pitanje dana kad ce ukrajinci osloboditi ni manje ni vise nego Krim.
Od pocetka rata u moru naslova, analiza, predvidjanja, ocjenjivanja nisam vidio 5-6 % kvalitetnih
clanaka, sve ostalo drobljenje po inerciji, silni obrati, pa vracanje na staro, pa opet obrati:)
Ne znam kako se moze tvrditi da slijedi veci ruski napad, a isti su bez municije.
Valjda treba prvo ustanoviti stvari: Rusi nisu bez municije, to sto je vise nemaju na bacanje mozda je cak dobro za njihovu taktiku, pocet ce nesto planirati s tim sto se ima ,a jos se ima i imat ce se.
Rusi nisu vise u rasulu kakvo se naziralo na sjeveru bojisnice.
Popunili su se ljudstvom, crtu skratili na mjeru koju mogu pokriti pa cak i krenuti u napad.
Utvrdili su obranu na sjeveru i napadaju na Donbas.
Ukrajinci vise nemaju premoc koju su imali do prije tri mjeseca.
Njihovo napredovanje je zaustavljeno,nema znacajnijih pomaka.
Snage ovih armija dovedene su u neku vrstu ravnoteze, otud i zastoj i neznatni pomaci na bojistu.
Koncentraciju i napad na pojedinom pravcu mogu vrsiti i jedni i drugi, mogu uspjeti ili ne uspjeti
u tome i jedni i drugi. Momentalno su rusi uspjeli kod Soledara, vidjet cemo hoce li uspjeti
preuzeti i Bakhmut. Bila bi to velika stvar za njih po pitanju morala koji im je los, iako neznatan pomak
po pitanju velicine preuzetog teritorija.
Ukrajincima ovo nece leci, malo ce poljuljati inace visok moral, postat ce svjesni ponovne ranjivosti od rusa.
Ne znam prave razloge pada Soledara, no svakako su na strani pogresaka i slabosti ukrajinaca, a ne na nekom novom inventivnom pristupu rusa koji mjesecima gotovo bezuspjesno pokusavaju na tom dijelu bojista.
Po svemu procitanom napad je bio masovniji, nisu kretali s manjim skupinama koje su ukrajinci uglavnom
brzo naceli i vracali natrag.
Brzo ce se vidjeti sposobnosr ukrajinaca u tome hoce li zaustaviti daljnje napredovanje i obraniti Bakhmut.
Ako padne i to rusi ce osokoljeni istim nacinom pokusavati i dalje.
Ljudske zrtve nikada im nisu bile vazne.
Uzaludne su sve one silne tabele koje prikazuju brojke poginulih, unistene tehnike i nadmudrivanje
sto je od svega istina sto laz.
Davno sam rekao ovdje da se radi o gotovo nevaznim brojkama za nastavak rata.
Vazni su zivi vojnici, koliko tko ima zivih, koliko ih jos moze dobaviti, koliko naoruzati.
Rusi su tu jos uvijek u prednosti.
Nije mi jasno kako USA i saveznici nisu osjetili trenutak i na vrijeme naoruzali i obucili ukrajinsku vojsku, imali su vremena, tako na vec ove protekle jeseni ostvari oslobadjanje, ako ne kompletne, a ono sigurno najveceg dijela ukrajine.
Ruska vojska nudila se jesenas za to, bila je malobrojna, rastrkana, lose opskrbljivana i lose vodjena.
Bili su zreli za vojnicki poraz.
Ukrajinci nisu imali dovoljno kvalitetnog naoruzanja o kojem se tek raspravlja.
Da su ga dobili proslo ljeto imali su sanse napraviti ogroman pomak i poraziti rusku vojsku.
Danas to nece ici lako, nece niti kada dobiju, ako ga dobiju, navedeno oruzje.
Nece jer su i rusi konsolidirani, bolje vodjeni, u boljem borbenom poretku nego lani
i takodjer brojno nisu inferiorni.
Drzim da su saveznici ukrajinske vojske doveli do ovoga, svjesno ili nesvjesno.
Do momenta gdje ce se odjednom sami ukrajinci zapitati jesmo li mi sposobni pobijediti ruse na bojnom polju, a to je veliki problem u psiholoskom smislu, pogotovo nakon stanja kojeg su jesenas imali.
Po meni dvije su mogucnosti.
Zapadnjaci znaju sto rade diktiraju bas ovakav tempo jer im odgovara.
Zapadnjaci su se prevarili u procjenama ruske vojske kao i na pocetku rata.
Samo ovaj puta vec su ih vidjeli slomljene a ne strasno superiorne kao onda.
Mislim da je prava prilika propustena, a novoj se mogu nadati uglavnom padom Putina i trzavicama u samoj rusiji. Na samom bojnom polju sad ce to biti znatno teze napraviti.
Steta.
dijagram-
2015-08-09
RayMabus, michaellcmacha, AssadNaPodmornici and Charles III like this post
2018-04-10
2015-08-08
evo tko je voljan izvući glavu iz guzice nakon gotovo godinu dana...
grk, britanac i amer (cia), nema rusa...
Samo običnim googlanjem možeš doći do informacije da Rusi godišnje mogu proizvesti 1.5 milijuna granata i mjesečno 50ak krstarećih raketa. Nije dovoljno da imaju dominaciju koju su imali prije prošlog ljeta, ali sasvim dovoljno da mogu neograničeno ratovati očito da Rusima ne smetaju gubici asevi bez problema planiraju gubiti 50 000 mrtvih godišnje i nema problema.
Da stoji što je dijagram rekao da su Ukraincima još kada je počeo rat uz sve ovo što su poslali, poslali i osigurali obuku za 500 zapadnih tenkova i 1000 teških oklopnih vozila i da su na račun toga opremili 10ak mehaniziranih i tenkovskih brigada, i da su uz one ofenzive krenuli u jedan proboj iz Zaporozja prema crnom moru rat bi bio gotov sada.
However za dalje biti će gadno.
Ja sam rekao da bi Ukr pobjeda bila i da se vrate na granice 24.veljače prije rata
2018-04-10
Page 12 of 50 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 31 ... 50
» Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema