Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 7 of 50
Page 7 of 50 • 1 ... 6, 7, 8 ... 28 ... 50
Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
AlfaOmega wrote:Čini se da usljed ogromnih gubitaka, ukrajinska odbrana počinje pucati po šavovima oko Bakhmuta.
Da stvari po Ukre budu gore, Rusima stižu nova pojačanja, a izvjesno je da će doći i do novog vala mobilizacije.
Spržili su prvi val mobilizacije na Bakhmutu.
Tim tempom se nekad neće niti približiti Kranatorsku.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
AssadNaPodmornici wrote:da Ukrainci su na početku rata imali nekoliko ovakvih(manjih iskreno) pogodatka.. gdje bi bilo po par desetaka mrtvih. Čak i na toj kasarni ne bi bilo toliko mrtvih, da Rusi nisu usput dovukli i municiju.
Inače to što je Rusko MOD reklo da su ubili 600 Ukrainaca , Ukrainci doveli novinare do te škole, i krateri oko nje, ona neoštećena, i najbolje od svega bila je prazna. Rusi su ispalili neprecizno streljivo iz Smerča/Tornada(Ruska verzija HIMARSa samo Rusi nemaju GPS streljivo, ispucali su)koje je padalo okolo osim po po školi(koja je bila prazna).
Čak i Ruski blogeri se smiju i zgroženi , govore da će takve stvari dovesti do RU poraza, jer oni u Ruskom vojnom vrhu su valjda svi uvjereni da su zaista ubili 600 Ukrainskih vojnika i to računaju u kalkulaciju kada vrše napad.
Inače Rusi troše krstareće rakete i drugo precizno oružje isključivo na elektrane, u nadi da će sjebati život civila, te vojsci. civilima su malo sjebali život, ali ne toliko kritično, a utjecaj na vojnu logistiku je minimalan , jer vojska je prioritet čim poprave neku štetu Ukrainci(recimo za željeznice koje koristi vojska) , prvo tu puste struju da logistika ide.
Ruski napadi su sve rijeđi i sve manje efikasni. Ispucaju samo ono što proizvedu. To je 50-60 ili koliko već različitih krstarećih raketa mjesečno - što je inače solidna vojna proizvodnja, vjerojatno samo USA i Kina mogu više toga naštancati, nitko ostali niti blizu(trenutno), međutim totalno nedovoljno da promjeni rat.
Arestovič(često nazvan Ukrainski Strelkov) , govori da Ukrainci gomilaju resurse za odlučujuće ofenzivne operacije(spominje valjda proljeće kada se tlo osuši dakle 5mjesec) sa kojima će Ukrainci , Ruse izbaciti iz rata, dok Rusi se troše u Bahmutu.
Nadam se da je to tako, budemo vidjeli. inače i Strelkov govori isto kao i Arestovič, kada se njih dvojica poklope u izjavama obično bi to bilo tako.
Rusi su se preko ljeta potrošili, dočekali jesenji kolaps, a zima izgleda kao copy-paste ljeta.
Čeka ih jebeno proljeće. Svi smo još početkom ljeta znali kakav kaos ih čeka na jesen, tako znamo sad i za proljeće.
2018-04-10
AssadNaPodmornici likes this post
Ukraina može i žrtvovati i Bahmut i Soledar, žrtvovali su i Rubižne, i SjevernoDonjec, i Lisičnjask , dok su u pozadini gradili ofenzivne potencijale za druge operacije gdje su oslobodili tisuće km2 Harkivske oblasti , vratili Izjum, Liman, Kupjanks, pa čak i Herson. Čak i Strelkov govori da je eventualna taktička pobjeda kod Bahmuta - strateški poraz.
Inače isto je Strelkov upozoravao kada je su Rusi osvojili Sjevernodonjec i Lisičnjask i Rubižne,
Inače isto je Strelkov upozoravao kada je su Rusi osvojili Sjevernodonjec i Lisičnjask i Rubižne,
Šandor Winnetou likes this post
Sto će dobiti s njime? Ništa. Čekaju ih masovna utvrđenja do Kramatorska i Slavjanska. Samo što ostatke ostataka svoje vojske troše na najutvrđeniji dio Ukrajine.AssadNaPodmornici wrote:Ukraina može i žrtvovati i Bahmut i Soledar, žrtvovali su i Rubižne, i SjevernoDonjec, i Lisičnjask , dok su u pozadini gradili ofenzivne potencijale za druge operacije gdje su oslobodili tisuće km2 Harkivske oblasti , vratili Izjum, Liman, Kupjanks, pa čak i Herson. Čak i Strelkov govori da je eventualna taktička pobjeda kod Bahmuta - strateški poraz.
Od WW1 nije bilo debilnijeg vođenja rata
2018-04-10
ali nema nikavog "racionalnog razloga" da troše onako vojsku. mislim oni nanose gubitke i Ukraincima, ali koja je poanta? na što igraju? da ako pogine njihovih 50 000 i onda 40 000 ukrainaca da će dobiti rat? ne bi me čudilo da im ukrainci namjerno puštaju da osvoje nešto, čisto da užicaju još više oružja.. ameri, švabe, francuzi i ostali su im samo od početka nove godine već obećali prvi paket težak 40ak milijardi kn u streljivu i opremi. inače do početka rata toliki je bio ukrainski vojni proračun tamo od 2014-2022Hektorović wrote:Sto će dobiti s njime? Ništa. Čekaju ih masovna utvrđenja do Kramatorska i Slavjanska. Samo što ostatke ostataka svoje vojske troše na najutvrđeniji dio Ukrajine.AssadNaPodmornici wrote:Ukraina može i žrtvovati i Bahmut i Soledar, žrtvovali su i Rubižne, i SjevernoDonjec, i Lisičnjask , dok su u pozadini gradili ofenzivne potencijale za druge operacije gdje su oslobodili tisuće km2 Harkivske oblasti , vratili Izjum, Liman, Kupjanks, pa čak i Herson. Čak i Strelkov govori da je eventualna taktička pobjeda kod Bahmuta - strateški poraz.
Od WW1 nije bilo debilnijeg vođenja rata
(one priče da ih je nato pripremao za rat 8godina su najžešće gluposti, osim trumpa koji je prvi poslao par desetaka javelina i stingera - što se spržilo u prvih par sati invazije, dobili su nešto protu artiljerijskih radara, par desetaka lakih patrolnih vozila i nešto pušaka - sitnice. ukrainci su sa tim proračunom uglavnom se fokusirali na obnavljanje starih sovjetskih skladišta , gdje su osposobili stotine tenkova, haubica, vratili u pogon protuzračnu obranu iz doba SSSRa, osposobili balističke rakete, razvijali su vlastite krstareće rakete, dronove, odlične protu tenkovske projektile StugnaP itd)
ukratko nema nikakvog smisla ovo što Rusi rade. čak i da osvoje ove gradove, gledao sam jednu mapu, ti gradovi su u dolini iznad bahmuta i soldera se nalaze brda sa 200-300 metara visine, gdje su ukrainci već ukopali rezervne položaje odakle ih oni mogu mlatiti dole po gradu.
rusi ne samo da troše vagner, nego šalju i mobiliziranu vojsku čak i one elitne padobrance koji su dobro natučeni u Hersonu , i sada da izginu u urbanoj borbi.
ja sam uvjeren da Ukrainci kao što su radili na proljeće i ljeto, i kako sada tvrde i Strelkov i Arestovič gomilaju rezerve za pokretanje ključnih ofenziva kroz idućih par mjeseci koje će vjerojatno odlučiti rat. vrlo lako moguće da bi pad tih gradova , utjecao na to da zapad ubrza slanje još više oružja, kao što su Ruski raketni napadi ubrzali slanje skupih PZO sustava Ukraincima, uključujući i dvije baterije Patriota
već se otvoreno raspravlja da britanci osim Warrior IFVa, pošalju i Challenger2 tenkove, a ostatak Europe bi poslao Leo2 tenkove.. da ostatak Europe pošalje samo 10% aktivnih LEO2 tenkova, ima dovoljno za opremiti 2-3 nove tenkovske brigade...
Pa kad su debili. Ma.
Izbriši molim te i ovi post da se ne gomila sad i moj spam ovdje al jednostavno kad san pročita kako se čudiš njihovom kretenizmu moran san to reč.
Debili su ono. Mislim šta to imaš shvatit. Kad je netko debil onda je debil.
Izbriši molim te i ovi post da se ne gomila sad i moj spam ovdje al jednostavno kad san pročita kako se čudiš njihovom kretenizmu moran san to reč.
Debili su ono. Mislim šta to imaš shvatit. Kad je netko debil onda je debil.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Pa i Njemci su kod Verduna išli na to da protivnik "iskrvari". Teza je bila da će posli sloma tog fronta ipak ići lakše, jerbo je protivnik oslabljen. Doduše, oni nikad nisu osvojili ni Verdun.
Sa druge strane ovdi se postavlja pitanje da li stvarno Rusa gine više neg Ukra? Osobno nisam u to uvjeren, jer, iako je jasno da gine pun kurac i jednih i drugih, činjenica je da je ruska vatrena moć bar četverostruko jača od ukrajinske.
Ukri su navodno iskopali hrpu rovova zapadno i sjeverozapadno od Bakhmuta prema Kramatorsku, ali da li će biti u stanju Kramatorsk braniti istom žestinom ka i Bakhmut? Tim više jer Rusi dejstvuju i u pravcu Siverska, i front će biti nešto rastegnutiji.
Vidit ćemo, ali ne mislim da će ovo za Ruse biti tek pirova pobjeda (naravno moraju prvo osvojiti sam grad). Starih T-72 još uvik imaju ka u priči, trake za osposobljavanje i modernizaciju (na B3 standard) rade punom parom.
Sa druge strane ovdi se postavlja pitanje da li stvarno Rusa gine više neg Ukra? Osobno nisam u to uvjeren, jer, iako je jasno da gine pun kurac i jednih i drugih, činjenica je da je ruska vatrena moć bar četverostruko jača od ukrajinske.
Ukri su navodno iskopali hrpu rovova zapadno i sjeverozapadno od Bakhmuta prema Kramatorsku, ali da li će biti u stanju Kramatorsk braniti istom žestinom ka i Bakhmut? Tim više jer Rusi dejstvuju i u pravcu Siverska, i front će biti nešto rastegnutiji.
Vidit ćemo, ali ne mislim da će ovo za Ruse biti tek pirova pobjeda (naravno moraju prvo osvojiti sam grad). Starih T-72 još uvik imaju ka u priči, trake za osposobljavanje i modernizaciju (na B3 standard) rade punom parom.
Verdun je bija prije sto godina. Tad su vojne taktike bile drukčije.
Šta bi ti reka da ja sad dovedem srednjovjekovne vitezove na konjima i pustim ih da jurišaju na one tamo ? Reka bi da sam debil jel tako ? Eto.
Izbriši Yoda i ovi post isto. Ne da mi se to uopće komentirat jer to je jednostavno debilizam i to je to.
Samo neke stvari ih djelomično opravdavaju jer su njihovi generali itd misli da će ušetat u Ukrajinu pa nije pa se povukli na istok pa mislili radit tzv klasičnu artiljerijsku paljbu po gradovima i svemu pa im doletio HIMRAS kojeg uopće nisu očekivali pa im poremetio tu taktiku pa se opet nisu snašli pa sad improviziraju sve i svašta pa juriš jer imaju te glupe čobane iz vukojebina za koje ih boli kurac te te zatvorenike koje gledaju da se i ne vrate živi natrag u Rusiju itd.
Al svejedno to su debili mislim opet kako god okreneš.
Šta bi ti reka da ja sad dovedem srednjovjekovne vitezove na konjima i pustim ih da jurišaju na one tamo ? Reka bi da sam debil jel tako ? Eto.
Izbriši Yoda i ovi post isto. Ne da mi se to uopće komentirat jer to je jednostavno debilizam i to je to.
Samo neke stvari ih djelomično opravdavaju jer su njihovi generali itd misli da će ušetat u Ukrajinu pa nije pa se povukli na istok pa mislili radit tzv klasičnu artiljerijsku paljbu po gradovima i svemu pa im doletio HIMRAS kojeg uopće nisu očekivali pa im poremetio tu taktiku pa se opet nisu snašli pa sad improviziraju sve i svašta pa juriš jer imaju te glupe čobane iz vukojebina za koje ih boli kurac te te zatvorenike koje gledaju da se i ne vrate živi natrag u Rusiju itd.
Al svejedno to su debili mislim opet kako god okreneš.
2014-04-11
Nebih rekao da ih gine puno više ali više ipak da.AlfaOmega wrote:Pa i Njemci su kod Verduna išli na to da protivnik "iskrvari". Teza je bila da će posli sloma tog fronta ipak ići lakše, jerbo je protivnik oslabljen. Doduše, oni nikad nisu osvojili ni Verdun.
Nemaju sigurno 4x moć čak niti u količini granata. Imaju više ali ne 4x. Sve jedno Ukr artiljerija je bolja, preciznija i imaju puno bolji Intel, software tako da kada ubaciš te multiplikatore dođe to tu negdje
Ovo za hoće li to biti pirova pobjeda i strateški poraz, ili neka pobjeda, ja se tu slažem sa Strelkovom pa budemo vidjeli
ne misliš ti uopće jer da si iole mislio ne bi uspoređivao neusporedivo...AlfaOmega wrote:Pa i Njemci su kod Verduna išli na to da protivnik "iskrvari". Teza je bila da će posli sloma tog fronta ipak ići lakše, jerbo je protivnik oslabljen. Doduše, oni nikad nisu osvojili ni Verdun.
eto koliki si stručnjak da nisi u stanju
razumjeti niti odnose napadnih postrojbi i onih koje se brane kad su u pitanju gubici a kad se radi o uspostavljenom frontu i fortifikacijski po zadanim propisima uspostavljenoj obrani sa solidnim mogućnostima popune i ljudstvom i opremom i streljivom...
ruska vatrena moć je ukoliko je četiri puta jača, nedostatna, u taktičkom smislu može imati rezultat, ali ukupno gledano na taj dio bojišnice rezultat će izostati,
a ako te zanima ja ti to stručno i praktično mogu pojasniti jer sam branio sunju koja je bila izložena dvadeset puta jačoj vatrenoj moći, nominalno a efektivno i preko sto puta, i rezime je bio višestruko veći gubici kod napadača u odnosu na naše gubitke iako su i naši gubici bili veliki...
naravno ti-vi ćete reći nije to isto bla bla, međutim kvaka je u tom da ukoliko je varijabla zadana i približno identična parametri nisu uopće bitni...
ovo je kuća iz koje sam ja čejenima jebo sve po spisku sa svojom braćom iz "LETEĆE TVRĐAVE" koja je x puta bila pogođena, oko nje je palo na desetine granata svih kalibara, i svejedno ju čejeni nikad nisu osvojili, a mi smo ih kad god su prišli blizu razvaljivali ko male majmune... puno je tu mojih suboraca bilo ranjeno i poginulo, ali mi i "neuperni tulipani" smo kroz pun krc smjena na ti položajima iste u konačnici obranili...
evo koliko je to bila jebena građevina kad se sad nakon 30 godina obnavlja s tim da donji dio ostaje u statičkoj funkciji...
2015-08-08
900 granata svih kalibara su čejeni ispaljivali dnevno po prednjoj liniji obrane a to je bila jebena želj. stanica, vajda, moj B52 tj leteća tvrđava, bistrać... kad bi razvukao sve te crte obrane to ti je oko 3 km linije... pa ti gledaj što je to iz dana u dan po nama padalo, a dnevno je znalo biti po par kombiniranih napada i tih prvih mjesec i pol su skoro svaki put dolazili doslovno pod prozore ili na grudobrane...
2015-08-08
Borbe su za Paraskoveyevku. Ako i ona padne, Bakhmut je praktično u poluokruženju.
U međuvremenu, Kalibr projektili već prže logističke rute prema Kramatorsku/Slavijansku.
U međuvremenu, Kalibr projektili već prže logističke rute prema Kramatorsku/Slavijansku.
AlfaOmega wrote:Pa i Njemci su kod Verduna išli na to da protivnik "iskrvari". Teza je bila da će posli sloma tog fronta ipak ići lakše, jerbo je protivnik oslabljen. Doduše, oni nikad nisu osvojili ni Verdun.
To i jest problem, naime sve im se sad zasniva na jeftinom remontu starih kanti. Tvornice rade posao remontnih zavoda.
Traka za Armatu u UVZ nikad nije izgrađena
2018-04-10
Kako god Ukrajinci su pokazali znake slabosti popustanjem obrane i sjeverno i juzno od Bakhmuta.AssadNaPodmornici wrote:Ukraina može i žrtvovati i Bahmut i Soledar, žrtvovali su i Rubižne, i SjevernoDonjec, i Lisičnjask , dok su u pozadini gradili ofenzivne potencijale za druge operacije gdje su oslobodili tisuće km2 Harkivske oblasti , vratili Izjum, Liman, Kupjanks, pa čak i Herson. Čak i Strelkov govori da je eventualna taktička pobjeda kod Bahmuta - strateški poraz.
Nakon dugo vremena ovo im se dogodilo.
Manje je iznenadnjenje popustanje na jednom mjestu, ali ovo je nesto vise od toga.
Zbog cega se to upravo sada dogodili ne znamo ali nije beznacajno.
Rusi kao da su me poslusali pa ostavili sam grad i koncentrirali se sjeverno i juzno i vidi biljeze uspjeh.
Pomalo me cudi da ukrajinci nisu ovo bolje pokrili i sprijecili ove prodore, ne bi smjeli biti bez ljudstva niti sredstava dovoljnih za obranu.
Radi li se o pogreskama, losijim zamjenskim trupama ili necem trecem mozemo tek nagadjati.
Mogu djelovati na dva nacina kako bi sprijecili daljnje rusko napredovanje.
Prvi grupiranje ljudstva i sredstava i protuudar na vice tocaka i odbacivanje rusa prema starim pozicijama.
Drugi ozbiljan napad i prodor oko Kremine, ovladavanje i napad i ugroza Rubizne i Severodonjecka,
Izostane li ovakva reakcija vjerojatno je daljnje gubljenje pozicija pa i samog Bakhmuta sto bi se lose odrazilo na moral ukrajinske vojske.
No ovi mali gubitci mogu biti i upozorenje kako rusi nisu tako nemocni ako ih se slucajno tako pocelo shvacati, u ukrajinskom stozeru dakako.
Na nasem forumu odavno jest:)
dijagram-
2015-08-09
AlfaOmega likes this post
Meanwhile, Russia, aided by Wagner, continues to lose people on the battlefield in Ukraine, particularly in Bakhmut. The Institute for the Study of War, a think tank, assessed last week that Wagner’s forces are serving in a “chiefly attritional role” in the city and have “likely become degraded to a near-debilitating extent.”
“Russians have really poured a lot of effort into Bakhmut. It’s largely been a struggle fought by promotion in the Wagner group. [It] has largely been a battle fought with, quite frankly, convicts,” a senior administration official told reporters Wednesday. “In fact, we believe … that 90 percent of the casualties that he has suffered have been, in fact, convicts.”
“Russians have really poured a lot of effort into Bakhmut. It’s largely been a struggle fought by promotion in the Wagner group. [It] has largely been a battle fought with, quite frankly, convicts,” a senior administration official told reporters Wednesday. “In fact, we believe … that 90 percent of the casualties that he has suffered have been, in fact, convicts.”
2018-04-10
Hektorović wrote:Meanwhile, Russia, aided by Wagner, continues to lose people on the battlefield in Ukraine, particularly in Bakhmut. The Institute for the Study of War, a think tank, assessed last week that Wagner’s forces are serving in a “chiefly attritional role” in the city and have “likely become degraded to a near-debilitating extent.”
Mesa ne fali
2018-04-10
Pad temperatura i čvršće tlo je svakako pogodovalo ruskoj oklopnoj mehanizaciji ka jedan od faktora zašto su stvari u i oko Soledara krenule sa mrtve točke.
Evo i pro-ukrajinski nalozi su pri nekoliko minuta počeli priznavati da su Rusi dobacili do Paraskoveyevke.
There are now reports that Russian Forces have broken through the Defensive Lines of the 17th Brigade and 60th Combat Detachment to the North of Bakhmut with them Advancing to the Towns of Krasna Hora and Paraskovievka.
— OSINTdefender (@sentdefender) January 9, 2023
Nisu svi. Ja sam na onoj drugoj temi prije koji mjesec rekao da ih ne treba potcjenjivati i da se svi tako zalete odma zato šta je jedna strana preuzela primat u jednom trenutku pa misle gotovo je a nije gotovo dok nije gotovo. Rusa ima tri četiri puta više a za napad triba tri puta više vojske plus ovo je bliže granici s Rusijom i postoji znatna ruska manjina tamo. Postoji taj problem kad on dovuće masu vojske pa se ukopa jer onda Ukri to moraju pratit i na svakog njihovog dovest svoja tri za uspješan napad a ima ih tri četiri puta manje nego Rusa.dijagram wrote:
No ovi mali gubitci mogu biti i upozorenje kako rusi nisu tako nemocni ako ih se slucajno tako pocelo shvacati, u ukrajinskom stozeru dakako.
Na nasem forumu odavno jest:)
To su neke stvari koje su matematika. Ne kažem ja da Ukri neće neki proboj napravit, povratit nešto jer zašto ne bi mogli al isto tako i ovi mogu dovlačit i onda se ta matematika za uspješni napad mora tri puta povećat da to pratiš a Ukrajinaca je manje.
2014-04-11
Page 7 of 50 • 1 ... 6, 7, 8 ... 28 ... 50
Similar topics
» Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema