Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
Page 11 of 38
Page 11 of 38 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 24 ... 38
Re: Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
AZ V’ IME OTCA I SNA I SVETAGO DUHA AZ’
OPAT’ DR’ŽIHA PISAH SE O LEDNINE JŽE
DA Z’V'NIMR KRAL’ HR’VAT’SKI V’
DNI SVOE V’ SVETUJ LUCIJ I SVEDO -
MI ŽUPAN’ DESIMIRA KR’BAVE MARTIN’ V L -
CE PRB’NEBŽA S’ POSL’ VINDOLE JaKV’ V O-
TOCE DA IŽE TO POREČE KL’NI I BO I *BI* APLA I *G* E -
VANJELISTI I STAJa LUCIJ AMN’ DA IŽE SDE ŽIVE -
T’ MOLI ZA NE BOGA AZ OPAT’ DBROVIT’ Z’ -
DAH’ CREK’V’ SIJ I SVOEJ BRATIJ S DEV -
ETIJ V’ DNI K’NEZA KOS’M'TA OBLAD -
AJĆAGO V’SU K’RAINU I BJŠE V’ T’ DNI M -
IKULA V’ OTOČ’CI S’ SVETUJ LUCIJ V’ EDINO
evo, s glagoljice na latinicu... da, jako je korisno znati glagoljicu...
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
bravo,crveni:-)crvenkasti wrote:Ćirilicu bismo trebali naučiti ne zato što je to starohrvatsko pismo, nego zato što je u upotrebi u srpskom.
Srpski jezik je gotovo isti kao i hrvatski, i ponižavajuće i frustrirajuće da nešto što bi mogao razumjeti ne možeš pročitati jer ne znaš slova.
2014-04-12
ovo je simpliricirano, jer u glagoljici nema razmaka između riječi, zareza i interpunkcija...
Recimo, zadesiš se slučajno ili poslovno u Beogradu, i ne znaš pročitati ima ulice ili naziv prodavaonice.
I što ćeš, moliti prolaznika da ti pročita?
Gledat će te kao kretena.
Zna govoriti, a ne zna čitati!
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:Ćirilicu bismo trebali naučiti ne zato što je to starohrvatsko pismo, nego zato što je u upotrebi u srpskom.
Srpski jezik je gotovo isti kao i hrvatski, i ponižavajuće i frustrirajuće da nešto što bi mogao razumjeti ne možeš pročitati jer ne znaš slova.
pa ja je znam pa mi praktički ne treba. A tko hoće učiti srpski, nemam ništa protiv, ali onda treba učiti srpski i ćirilicu, a ne samo pismo.
crvenkasti wrote:Recimo, zadesiš se slučajno ili poslovno u Beogradu, i ne znaš pročitati ima ulice ili naziv prodavaonice.
recimo zadesiš se u ateni a ono sve na alfabetu. I što sad, ja ga znam, a turiste boli kurac ionako.
nemam pojma, mi u sjevernoj , ful sjeveno, Dalmaciji to nikad nismo koristili, glagoljaška škola
2014-04-15
Starhemberg wrote:Što se nauči za dva sata? Pa nije to matematička formula koju nabubaš napamet, poznavanje slova nije isto što i poznavanje pisma. Osim toga, nije nemoguće pisati na hrvatskom ćirilicom, niti je problem bilo kom Hrvatu čitati knjigu na ćirilici ako se kojim slučajem ne može doći do izdanja na latinici (što se inače često i čini, bez ikakvih problema, čak i na akademskoj razini).marcellus wrote:Starhemberg wrote:Ni ne vidim da je tu bilo govore o nekom obaveznom obrazovanju. Valjda, tko hoće, može kao izborni, od poznavanja još jednog pisma može biti samo koristi.
učiti pismo samo za sebe? Nauči se za dva sata. Koji će ti kurac pismo ako ne govoriš jezik? Nemam ništa protiv da se srpski uvede kao izborni predmet, u sklopu njega i ćirilica.
nije nemoguće pisati na hrvatskom ćirilicom, ali je smisleno koliko i pisati arapski latinicom ili engleski alfabetom.
marcellus wrote:crvenkasti wrote:Recimo, zadesiš se slučajno ili poslovno u Beogradu, i ne znaš pročitati ima ulice ili naziv prodavaonice.
recimo zadesiš se u ateni a ono sve na alfabetu. I što sad, ja ga znam, a turiste boli kurac ionako.
To je i grčki jezik, glupane. I da pročitaš, ne razumiješ.
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:marcellus wrote:crvenkasti wrote:Recimo, zadesiš se slučajno ili poslovno u Beogradu, i ne znaš pročitati ima ulice ili naziv prodavaonice.
razumijem, jebiga.
doduše pozaboravljao sam ga, a i moderni grčki je dosta različit od klasičnog. Ali snađem se. Samo opet nije od koristi. Svi govore engleski.
crvenkasti wrote:marcellus wrote:crvenkasti wrote:Recimo, zadesiš se slučajno ili poslovno u Beogradu, i ne znaš pročitati ima ulice ili naziv prodavaonice.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
marcellus wrote:crvenkasti wrote:marcellus wrote:crvenkasti wrote:Recimo, zadesiš se slučajno ili poslovno u Beogradu, i ne znaš pročitati ima ulice ili naziv prodavaonice.
razumijem, jebiga.
koji si ti kurac, hrvat, srbin, grk?
aj reci nešto na grčkom
crvenkasti-
2014-04-17
Opravdavanje učenja glagoljice učenjem ćirilice je bezveze.marcellus wrote:AZ V’ IME OTCA I SNA I SVETAGO DUHA AZ’
Glagoljica se nigdje ne koristi, dok ćirilica da.
Trinity-
2014-04-17
Da, zato većeg smisla ima učiti ruski jezik i ćirilicu u sklopu ruskog jezika (uostalom, ruski i hrvatski jezik su najsličniji i najbliži staroslavenskom). Ako se već hoće učiti ćirilicu.marcellus wrote:epikur37 wrote:abraham wrote:Jeftina demamgogija. Starohrvatski jezik iz 15 stoljeca. Koje trabunjanje. Treba uvesti i glagoljicu (koju usput imam na zidu doma) i svi na te satove trebaju doci u tradicionalni hrvatskim narodnim nosnjama koje odgovaraju povijesnom razdoblju.epikur37 wrote:abraham wrote:Cekaj, malo , latinski se upotrebljavao najmanje pet puta dulje od cirilice..... Cirilica bez jezika je smijesna tvorba. Ajmo uciti arapsko poismo, ili kinesko bez jezika. Nije nemoguce ali se tu radi o drugim stvarima.epikur37 wrote:Ćirilicu treba uvesti u okviru Hrvatskog jezika kao jedno od povijesnih hrvatskih pisama, pored glagoljice. Upoznati ga i naučiti čitati. U kasnijim razredima i to je to.
Cirilica ima svoj jezik, hrvatski.
Naravno da treba i glagoljicu i već jeste.
Dakle ovdje se na radi o uvođenju ćirilice kao paralelnog i aktualnog hrvatskog pisma.
Pismo hravtskog jezika je latinica i sve se predaje i uči na latinici. Glagoljicu i ćirilicu kao povijesna pisma treba naučiti, kulture, inteligencije , književnosti i povijesti radi.
Dobro nekima je ćirilica srbo-udbaško pismo i tu sve staje, pa i mogućnost diskusije.
gluposti. Učiti hrvatsku ćirilicu (bosančicu) i glagoljicu opet nema nikakvog smisla bez učenja starohrvatskog jezika, jer i da znaš pismo, nećeš kurca razumjeti što piše. Jer je jezik u 13. stoljeću bio posve drukčiji. Dakle to se može učiti samo kao dio opet učenja jezika, davno mrtvog kao što je i to pismo, a to ne može biti obavezna nastava. I uostalom to nema smisla učiti prije fakulteta, i to onog na kom se studenti bave takvim stvarima.
Važi jednako za glagoljicu, ćirilicu, i sva ostala hrvatska obla uglata i klinasta pisma iz povijesti.
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
crvenkasti wrote:marcellus wrote:crvenkasti wrote:marcellus wrote:crvenkasti wrote:Recimo, zadesiš se slučajno ili poslovno u Beogradu, i ne znaš pročitati ima ulice ili naziv prodavaonice.
razumijem, jebiga.
koji si ti kurac, hrvat, srbin, grk?
aj reci nešto na grčkom
pa klasičar, jebiga. Latinski grčki ovidije homer i ta sranja s kojima su nas maltretirali. Korisije opet od ćirilice.
Loša usporedba, hrvatski i srpski ipak pripadaju istoj jezičnoj grani, dok je arapski deseta priča.marcellus wrote:Starhemberg wrote:Što se nauči za dva sata? Pa nije to matematička formula koju nabubaš napamet, poznavanje slova nije isto što i poznavanje pisma. Osim toga, nije nemoguće pisati na hrvatskom ćirilicom, niti je problem bilo kom Hrvatu čitati knjigu na ćirilici ako se kojim slučajem ne može doći do izdanja na latinici (što se inače često i čini, bez ikakvih problema, čak i na akademskoj razini).marcellus wrote:Starhemberg wrote:Ni ne vidim da je tu bilo govore o nekom obaveznom obrazovanju. Valjda, tko hoće, može kao izborni, od poznavanja još jednog pisma može biti samo koristi.
učiti pismo samo za sebe? Nauči se za dva sata. Koji će ti kurac pismo ako ne govoriš jezik? Nemam ništa protiv da se srpski uvede kao izborni predmet, u sklopu njega i ćirilica.
nije nemoguće pisati na hrvatskom ćirilicom, ali je smisleno koliko i pisati arapski latinicom ili engleski alfabetom.
Guest- Guest
melkior wrote:Da, zato većeg smisla ima učiti ruski jezik i ćirilicu u sklopu ruskog jezika (uostalom, ruski i hrvatski jezik su najsličniji i najbliži staroslavenskom). Ako se već hoće učiti ćirilicu.marcellus wrote:epikur37 wrote:abraham wrote:Jeftina demamgogija. Starohrvatski jezik iz 15 stoljeca. Koje trabunjanje. Treba uvesti i glagoljicu (koju usput imam na zidu doma) i svi na te satove trebaju doci u tradicionalni hrvatskim narodnim nosnjama koje odgovaraju povijesnom razdoblju.epikur37 wrote:abraham wrote:Cekaj, malo , latinski se upotrebljavao najmanje pet puta dulje od cirilice..... Cirilica bez jezika je smijesna tvorba. Ajmo uciti arapsko poismo, ili kinesko bez jezika. Nije nemoguce ali se tu radi o drugim stvarima.epikur37 wrote:Ćirilicu treba uvesti u okviru Hrvatskog jezika kao jedno od povijesnih hrvatskih pisama, pored glagoljice. Upoznati ga i naučiti čitati. U kasnijim razredima i to je to.
Dakle ovdje se na radi o uvođenju ćirilice kao paralelnog i aktualnog hrvatskog pisma.
Pismo hravtskog jezika je latinica i sve se predaje i uči na latinici. Glagoljicu i ćirilicu kao povijesna pisma treba naučiti, kulture, inteligencije , književnosti i povijesti radi.
Dobro nekima je ćirilica srbo-udbaško pismo i tu sve staje, pa i mogućnost diskusije.
gluposti. Učiti hrvatsku ćirilicu (bosančicu) i glagoljicu opet nema nikakvog smisla bez učenja starohrvatskog jezika, jer i da znaš pismo, nećeš kurca razumjeti što piše. Jer je jezik u 13. stoljeću bio posve drukčiji. Dakle to se može učiti samo kao dio opet učenja jezika, davno mrtvog kao što je i to pismo, a to ne može biti obavezna nastava. I uostalom to nema smisla učiti prije fakulteta, i to onog na kom se studenti bave takvim stvarima.
Važi jednako za glagoljicu, ćirilicu, i sva ostala hrvatska obla uglata i klinasta pisma iz povijesti.
Pa ruski bi trebalo uvesti u škole kao izborni predmet, a vidim na dnevniku dje sve popularniji na Sveučilištu.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Trinity wrote:
Opravdavanje učenja glagoljice učenjem ćirilice je bezveze.
Glagoljica se nigdje ne koristi, dok ćirilica da.
pa Boras je spominjao hrvatsku ćirilicu, koja je mrtva, i ne koristi se, i nema veze sa srpskom, i glagoljicu.
A ćirilica se koristi u rusiji i srbiji i ukrajini i bugarskoj i makedoniji i kojekuda, ali je nema nikakvog smisla učiti bez učenja pripadajućeg jezika. Eventualno bi se moglo govoriti o srpskoj ćirilici, kao jezik razumiješ, ali akademski gledano to je besmislica.
Pa ako vrijedi ona poznata da vrijediš onoliko ljudi koliko jezika govoriš, onda pretpostavljam da više vrijediš ako učiš ruski nego srpski. Ili engleski umjesto njemačkog. A najviše vrijediš ako učiš engleski, španjolski i kineski. Samo ne znam što će ti na Balkanu španjolski i kineski, veća korist od talijanskog (iako je španjolski isto dosta popularan u Hrvatskoj u zadnje vrijeme, valjda misle svi emigrirati u Latinsku Ameriku?)epikur37 wrote:melkior wrote:Da, zato većeg smisla ima učiti ruski jezik i ćirilicu u sklopu ruskog jezika (uostalom, ruski i hrvatski jezik su najsličniji i najbliži staroslavenskom). Ako se već hoće učiti ćirilicu.marcellus wrote:epikur37 wrote:abraham wrote:Jeftina demamgogija. Starohrvatski jezik iz 15 stoljeca. Koje trabunjanje. Treba uvesti i glagoljicu (koju usput imam na zidu doma) i svi na te satove trebaju doci u tradicionalni hrvatskim narodnim nosnjama koje odgovaraju povijesnom razdoblju.epikur37 wrote:abraham wrote:Cekaj, malo , latinski se upotrebljavao najmanje pet puta dulje od cirilice..... Cirilica bez jezika je smijesna tvorba. Ajmo uciti arapsko poismo, ili kinesko bez jezika. Nije nemoguce ali se tu radi o drugim stvarima.epikur37 wrote:Ćirilicu treba uvesti u okviru Hrvatskog jezika kao jedno od povijesnih hrvatskih pisama, pored glagoljice. Upoznati ga i naučiti čitati. U kasnijim razredima i to je to.
Pa ruski bi trebalo uvesti u škole kao izborni predmet, a vidim na dnevniku dje sve popularniji na Sveučilištu.
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
mislim tko hoće lako je nauči za par sati, i kome treba.
Similar topics
» Srđa Popović napokon nagrađen: postao rektor St Andrews sveučilišta
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
Page 11 of 38