Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
Page 10 of 38
Page 10 of 38 • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 24 ... 38
Re: Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
Ja moji cetvero nisam naucio i nikada se nisu pozalili na to.
abraham- Posts : 14669
2014-04-14
Greska. Ispricavam se. Steta te to slovo nema na cirilici da bi svi mogli da razumiju.epikur37 wrote:abraham wrote:åp
Kakvo ti je ovo slovo, molim vaša švedska rodno ravnopravna i kozojebsko otvorena slova ne uvaljujte tu :)
abraham-
2014-04-14
abraham wrote:Ja moji cetvero nisam naucio i nikada se nisu pozalili na to.
Bolje ne znat ;)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Ni ne vidim da je tu bilo govore o nekom obaveznom obrazovanju. Valjda, tko hoće, može kao izborni, od poznavanja još jednog pisma može biti samo koristi.
Guest- Guest
Ja moju jednu nisam, sama hoće.abraham wrote:Ja moji cetvero nisam naucio i nikada se nisu pozalili na to.
Trinity-
2014-04-17
Kad nešto ne znaš, nisi ništa kriv.
crvenkasti-
2014-04-17
Ne sekiraj se. Moji znaju ispuniti krizaljku nat ri jezika i poznaju jos po jedan dobro i dva pasivno. Od koga su otpali, dovoljno.
2014-04-14
Mogli razumjeti, "mogli da" je srbizam.abraham wrote:Greska. Ispricavam se. Steta te to slovo nema na cirilici da bi svi mogli da razumiju.epikur37 wrote:abraham wrote:åp
Kakvo ti je ovo slovo, molim vaša švedska rodno ravnopravna i kozojebsko otvorena slova ne uvaljujte tu :)
Guest- Guest
Ja sam shvatio da bi on htio da bude obavezno. Vidim da ima forumasa koji bi htjeli da bude obvezno.Starhemberg wrote:Ni ne vidim da je tu bilo govore o nekom obaveznom obrazovanju. Valjda, tko hoće, može kao izborni, od poznavanja još jednog pisma može biti samo koristi.
abraham-
2014-04-14
Moguce. Tekstovimsu mi puni pravopisnih i svih drugih gresaka. Trudim se koliko mogu.Starhemberg wrote:Mogli razumjeti, "mogli da" je srbizam.abraham wrote:Greska. Ispricavam se. Steta te to slovo nema na cirilici da bi svi mogli da razumiju.epikur37 wrote:abraham wrote:åp
abraham-
2014-04-14
Jos me i tipkovnica jebe.
2014-04-14
epikur37 wrote:abraham wrote:Jeftina demamgogija. Starohrvatski jezik iz 15 stoljeca. Koje trabunjanje. Treba uvesti i glagoljicu (koju usput imam na zidu doma) i svi na te satove trebaju doci u tradicionalni hrvatskim narodnim nosnjama koje odgovaraju povijesnom razdoblju.epikur37 wrote:abraham wrote:Cekaj, malo , latinski se upotrebljavao najmanje pet puta dulje od cirilice..... Cirilica bez jezika je smijesna tvorba. Ajmo uciti arapsko poismo, ili kinesko bez jezika. Nije nemoguce ali se tu radi o drugim stvarima.epikur37 wrote:Ćirilicu treba uvesti u okviru Hrvatskog jezika kao jedno od povijesnih hrvatskih pisama, pored glagoljice. Upoznati ga i naučiti čitati. U kasnijim razredima i to je to.
Cirilica ima svoj jezik, hrvatski.
Naravno da treba i glagoljicu i već jeste.
Dakle ovdje se na radi o uvođenju ćirilice kao paralelnog i aktualnog hrvatskog pisma.
Pismo hravtskog jezika je latinica i sve se predaje i uči na latinici. Glagoljicu i ćirilicu kao povijesna pisma treba naučiti, kulture, inteligencije , književnosti i povijesti radi.
Dobro nekima je ćirilica srbo-udbaško pismo i tu sve staje, pa i mogućnost diskusije.
gluposti. Učiti hrvatsku ćirilicu (bosančicu) i glagoljicu opet nema nikakvog smisla bez učenja starohrvatskog jezika, jer i da znaš pismo, nećeš kurca razumjeti što piše. Jer je jezik u 13. stoljeću bio posve drukčiji. Dakle to se može učiti samo kao dio opet učenja jezika, davno mrtvog kao što je i to pismo, a to ne može biti obavezna nastava. I uostalom to nema smisla učiti prije fakulteta, i to onog na kom se studenti bave takvim stvarima.
Važi jednako za glagoljicu, ćirilicu, i sva ostala hrvatska obla uglata i klinasta pisma iz povijesti.
Ja sam pored svega toga i glup.
crvenkasti-
2014-04-17
Pa bilo bi u okviru nastavnog predmeta Hrvatski jezik.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Tako sam i ja shvatio, kaže Boras da se koristi od pamtivijeka i treba se učiti...a glagoljica koja se ipak ne koristi toliko dugo i često i manje je važna neka bude izborni, a i ne moraabraham wrote:Ja sam shvatio da bi on htio da bude obavezno. Vidim da ima forumasa koji bi htjeli da bude obvezno.Starhemberg wrote:Ni ne vidim da je tu bilo govore o nekom obaveznom obrazovanju. Valjda, tko hoće, može kao izborni, od poznavanja još jednog pisma može biti samo koristi.
2014-04-15
Starhemberg wrote:Ni ne vidim da je tu bilo govore o nekom obaveznom obrazovanju. Valjda, tko hoće, može kao izborni, od poznavanja još jednog pisma može biti samo koristi.
učiti pismo samo za sebe? Nauči se za dva sata. Koji će ti kurac pismo ako ne govoriš jezik? Nemam ništa protiv da se srpski uvede kao izborni predmet, u sklopu njega i ćirilica.
Nije od pamtivjeka vec od 1918te.n_razbojnik wrote:Tako sam i ja shvatio, kaže Boras da se koristi od pamtivijeka i treba se učiti...a glagoljica koja se ipak ne koristi toliko dugo i često i manje je važna neka bude izborni, a i ne moraabraham wrote:Ja sam shvatio da bi on htio da bude obavezno. Vidim da ima forumasa koji bi htjeli da bude obvezno.Starhemberg wrote:Ni ne vidim da je tu bilo govore o nekom obaveznom obrazovanju. Valjda, tko hoće, može kao izborni, od poznavanja još jednog pisma može biti samo koristi.
2014-04-14
Ćirilicu bismo trebali naučiti ne zato što je to starohrvatsko pismo, nego zato što je u upotrebi u srpskom.
Srpski jezik je gotovo isti kao i hrvatski, i ponižavajuće i frustrirajuće da nešto što bi mogao razumjeti ne možeš pročitati jer ne znaš slova.
Srpski jezik je gotovo isti kao i hrvatski, i ponižavajuće i frustrirajuće da nešto što bi mogao razumjeti ne možeš pročitati jer ne znaš slova.
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:Ćirilicu bismo trebali naučiti ne zato što je to starohrvatsko pismo, nego zato što je u upotrebi u srpskom.
слажем се
Što se nauči za dva sata? Pa nije to matematička formula koju nabubaš napamet, poznavanje slova nije isto što i poznavanje pisma. Osim toga, nije nemoguće pisati na hrvatskom ćirilicom, niti je problem bilo kom Hrvatu čitati knjigu na ćirilici ako se kojim slučajem ne može doći do izdanja na latinici (što se inače često i čini, bez ikakvih problema, čak i na akademskoj razini).marcellus wrote:Starhemberg wrote:Ni ne vidim da je tu bilo govore o nekom obaveznom obrazovanju. Valjda, tko hoće, može kao izborni, od poznavanja još jednog pisma može biti samo koristi.
učiti pismo samo za sebe? Nauči se za dva sata. Koji će ti kurac pismo ako ne govoriš jezik? Nemam ništa protiv da se srpski uvede kao izborni predmet, u sklopu njega i ćirilica.
Guest- Guest
AZ V’ IME OTCA I SNA I SVETAGO DUHA AZ’
OPAT’ DR’ŽIHA PISAH SE O LEDNINE JŽE
DA Z’V'NIMR KRAL’ HR’VAT’SKI V’
DNI SVOE V’ SVETUJ LUCIJ I SVEDO -
MI ŽUPAN’ DESIMIRA KR’BAVE MARTIN’ V L -
CE PRB’NEBŽA S’ POSL’ VINDOLE JaKV’ V O-
TOCE DA IŽE TO POREČE KL’NI I BO I *BI* APLA I *G* E -
VANJELISTI I STAJa LUCIJ AMN’ DA IŽE SDE ŽIVE -
T’ MOLI ZA NE BOGA AZ OPAT’ DBROVIT’ Z’ -
DAH’ CREK’V’ SIJ I SVOEJ BRATIJ S DEV -
ETIJ V’ DNI K’NEZA KOS’M'TA OBLAD -
AJĆAGO V’SU K’RAINU I BJŠE V’ T’ DNI M -
IKULA V’ OTOČ’CI S’ SVETUJ LUCIJ V’ EDINO
evo, s glagoljice na latinicu... da, jako je korisno znati glagoljicu...
OPAT’ DR’ŽIHA PISAH SE O LEDNINE JŽE
DA Z’V'NIMR KRAL’ HR’VAT’SKI V’
DNI SVOE V’ SVETUJ LUCIJ I SVEDO -
MI ŽUPAN’ DESIMIRA KR’BAVE MARTIN’ V L -
CE PRB’NEBŽA S’ POSL’ VINDOLE JaKV’ V O-
TOCE DA IŽE TO POREČE KL’NI I BO I *BI* APLA I *G* E -
VANJELISTI I STAJa LUCIJ AMN’ DA IŽE SDE ŽIVE -
T’ MOLI ZA NE BOGA AZ OPAT’ DBROVIT’ Z’ -
DAH’ CREK’V’ SIJ I SVOEJ BRATIJ S DEV -
ETIJ V’ DNI K’NEZA KOS’M'TA OBLAD -
AJĆAGO V’SU K’RAINU I BJŠE V’ T’ DNI M -
IKULA V’ OTOČ’CI S’ SVETUJ LUCIJ V’ EDINO
evo, s glagoljice na latinicu... da, jako je korisno znati glagoljicu...
Similar topics
» Srđa Popović napokon nagrađen: postao rektor St Andrews sveučilišta
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
Page 10 of 38