Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 33 of 50 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 41 ... 50
Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Gepard obara krstareću raketu.
Ukrainci jebeno hvale gepard. Da je odličan za obaranje sporih projektila i dronova. nastao u hladnom ratu, moderniziran naravno nazad 10ak godina sa novim računalima
Samo ih ovi nemaju puno jer ih lude švabe i nisu proizveli puno i ne proizvode više streljivo i neznaju ga proizvoditi pa sada traže okolo tko bi mogao proizvoditi municiju za geparde.
AssadNaPodmornici- Posts : 22270
2018-06-14
Piglet, Hektorović and Charles III like this post
Inače usporena snimka od jučerašnjeg oborenog RU helikoptera. U komentarima pišu da takav ogromni projektil je od Sovjetskog BUKa ili S-300.. ja bih prije rekao BUK jer S-300 valjda stoji dalje prve linije.. ali brutalno..
Rusi tvrde da su poginuli bili dva najodlikovanija njihova pilota u cijeloj Ruskoj vojsci.. da su zajedno imali 6 medalja, i da su dobili još dvije sada kada su mrtvi
omni, Šandor Winnetou and Charles III like this post
AssadNaPodmornici wrote:
Inače usporena snimka od jučerašnjeg oborenog RU helikoptera. U komentarima pišu da takav ogromni projektil je od Sovjetskog BUKa ili S-300.. ja bih prije rekao BUK jer S-300 valjda stoji dalje prve linije.. ali brutalno..
Rusi tvrde da su poginuli bili dva najodlikovanija njihova pilota u cijeloj Ruskoj vojsci.. da su zajedno imali 6 medalja, i da su dobili još dvije sada kada su mrtvi
Zasjeda. Još jedan argument kontra helikoptera, izlažeš riziku ne samo skupu opremu nego i vrhunske profesionalce čija obuka košta.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Charles III likes this post
Pa čak je i jebena JNA držala avione raspršene i po bunkerima.
2018-04-10
Videoisječci ruskog Ministarstva odbrane, pokazali su učešće naprednog sistema u borbenim operacijama koje se trenutno vode u regiji Donjeck.
https://balkans.aljazeera.net/news/world/2022/12/5/unaprijedjeni-tornado-g-novio-rusko-oruzje-u-ukrajini
Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da počela upotreba unaprijeđenog višestrukog raketnog sistema poznatog kao “Tornado G”.
Rusko ministarstvo kaže da nove nadogradnje sistema “Tornado-G” uključuju sistem automatskog navođenja koji omogućuje posadi rad iz kokpita bez izlaganja opasnosti te omogućuje lansiranje projektila manje od dvije minute nakon lociranja mete.
Video isječci, koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, pokazali su učešće naprednog sistema u borbenim operacijama koje se trenutno vode u regiji Donjeck na istoku Ukrajine.
Rusko ministarstvo je također izjavilo da su njegove snage pokrenule, kako su to nazvale, uspješnu ofanzivu na frontu Bakhmut (istočna Ukrajina), ubivši više od 50 ukrajinskih vojnika i uništivši šest (ukrajinskih) vojnih vozila i skladišta nafte u Harkivu.
Tako i Ruski sustavi. Smerč/Tornado. E zajeb za Ruse je što jednostavno nemogu proizvesti količinu preciznog streljiva da pariraju Amerikancima koji imaju 50 000 ovih GPS projektila .. Ukrainci su ih pitaj boga koliko tisuća ispalili
Usput ponovo udari Ukrainskih dronova po Ruskoj vojnoj infrastrukturi. Detalje malo kasnije ili može netko drugi tko hoće, a imate i na mainstream medijima
Jel oni znaju koliko to košta?
crvenkasti-
2014-04-17
AssadNaPodmornici wrote:
omni-
2014-04-12
Šandor Winnetou likes this post
AssadNaPodmornici wrote:Nije bit samog Tornada sustava koje ispaljuje nego je fora u streljivu. HIMARS može i ispaljivati glupu municiju koje ispaljuju grad sustavi i kazetne bombe, sve to je "ukinuto" , a može ispaljivati i ove GPS projektile, ATACAMS balističke , pa i sada ovo novo što kemijaju amerikanci , Small Diametar Bombs koje će spojiti na motore od starih projektila i tako navodno dobiti projektile od 150km.
Tako i Ruski sustavi. Smerč/Tornado. E zajeb za Ruse je što jednostavno nemogu proizvesti količinu preciznog streljiva da pariraju Amerikancima koji imaju 50 000 ovih GPS projektila .. Ukrainci su ih pitaj boga koliko tisuća ispalili
Usput ponovo udari Ukrainskih dronova po Ruskoj vojnoj infrastrukturi. Detalje malo kasnije ili može netko drugi tko hoće, a imate i na mainstream medijima
HIMARS je mobilniji i lakši za punjenje.
Ruski tornado se puno teže puni, traži više ljudi, a zbog težine je manje pokretan.
2018-04-10
Ivana Knoll završila i u Ruskoj glavnom propagadnoj emisiji o ratu u Ukr :D
Hektorović and Charles III like this post
Russian Army receives a batch of modernized T-72B3 (T-72B3 mod. 2022).
— Clash Report (@clashreport) December 6, 2022
Upgrades:
More dynamic protection.
Unknown sensors.
Thermal imaging sight. pic.twitter.com/Td35wrtbu3
RayMabus likes this post
Čak i uz zapadne sankcije i očekivani pad prihoda od nafte i plina, Kremlj još uvijek ima novca za nastavak agresije na susjednu zemlju.
https://balkans.aljazeera.net/opinions/2022/12/7/ima-li-rusija-dovoljno-novca-da-ratuje
Iako je planirani budžet pod velikom neizvjesnošću, ne može se nazvati nestabilnim. Pod određenim okolnostima, prihodi bi mogli biti niži ili viši od očekivanih. Ipak, obim tog odstupanja, prema mojoj procjeni, ne prelazi 1,0 posto BDP-a (17,2 milijarde dolara) niti u jednom smjeru. Posljedično, čak i da su prihodi niži, budžetski manjak ne bi premašio tri posto BDP-a (52 milijarde dolara), što se u cijelosti može finansirati iz rezervi (trenutno 120 milijardi dolara). Istovremeno, čini se da nema ni mogućnosti ni želje zapadnih zemalja da pojačaju pritisak sankcija na Rusiju. To znači da se ruski budžet neće suočiti sa šokovima povezanim sa sankcijama 2023. godine.
Imajući sve ovo na umu, ne predviđam nikakva veća finansijska ograničenja koja bi mogla natjerati Kremlj da radikalno promijeni agresivnu politiku prema Ukrajini.
AssadNaPodmornici likes this post
Zato i smatram da su ekonomski napadi na Rusiju dvosjekli mač, često više štete Europi(vrlo rijetko Americi zanimljivo) nego Rusiji.
Bolje bi bilo da se manje bave sankcijama na naftu i plin, a više se EU/NATO/USA foksuira da ne uzimaju po par tisuća Ukrainaca na obuku, nego da uzmu 200 000 -300 000 njih i da ih stave pola godine na trening i vrate ih komplet naoružane nazad na frontu. To bi završilo rat
Putin se grize od muke.
crvenkasti-
2014-04-17
Tako da je u najmanju ruku navijački obojen i na puno mjesta skriva pravo stanje stvari - primjerice, inflacija jest skočila za 10% u Rusiji nakon početka rata što ne zvuči puno, ali je ogromno ako znamo da je to bio skok s već prije visokih 9% na 19% (i dan danas je na visokih 13% što je više nego bilo kad ove godine u EU i "stabilizirati" se na tako viskoj razini kako je hvaljeno u tekstu nije uopće dobro).
Pad ruskog BDP-a isto na papiru ne zvuči gadno, ali to je zbog visokih mogućnosti rasta nakon pandemije (zato mi u RH još uvijek imamo stope rasta od 20 do 8% nakon korone). Sankcije zapada su uvođene postupno i nije bilo za očekivati da će imati brzi učinak, ali s vremenom sve više guše rusku ekonomiju, na što otvoreno upozorava ruska centralna banka koja sve više podiže stope pada ruskog BDP-a iduće godine.
Tek sad slijedi pravi ispit za rusku ekonomiju - što sad kad su iscrpili rezervne dijelove i skladišta zapadnih dijelova koje ne proizvode sami, kad su cijene nafte pale na razinu iz prosinca prošle godine (ruska nafta je već sad preko 13$ jeftinija nego što je previđeno ruskim proračunom za iduću godinu), što kad se osjete učinci gubitka milijuna radno sposobnih koji su pobjegli od mobilizacije, a i onih koji su mobilizirani?
Uglavnom, Rusija neće propasti, samo napominjem da iz ovih istih brojki koje su ovdje predstavljene kao uspjeh bi neki zamjenik Ursule von der Leyen mogao pisati kako su sankcije učinkovite i da treba tako nastaviti. Sve ovisi o kontekstu i obje strane lažu ili vrše propagandu.
Piglet- Posts : 1505
2016-02-24
Šandor Winnetou and Charles III like this post
Sad ce se na votku navaliti.
dijagram-
2015-08-09
crvenkasti wrote:Užas: netko krade oružje koje mi sa Zapada s mukom isporučujemo Ukrajincima!
Jel oni znaju koliko to košta?
Ukrajinci su jedini narod na svijetu koji su zaradili 40$ od kuce radeci.
Oštećeno je tu malo više od tih zadnjih krilaca. Šteta je na stražnjem mitraljezu ( odlomilo oplatu, toplina je tu svakako naštetila nekim instalacijama ) te na auspusima motora a to znači da je i tu došlo do oštećenja instalacija jer naprijed unutra su motori...tako da je tu malo više štete a ne samo nekakva limarija na stražnjim krilcima.
Ne znam šta je ono crveno na podu oko onog kamiona. Ne vidim tu nikakve kante s crvenom bojom. Ako nema neke posude tu u kojoj je crvena boja onda jedina takva posuda s tom bojom ( tekućinom ) tu je ljudsko tijelo.
Nisam baš siguran da je ovaj kamion kamion cisterna, više mi izgleda kao punjač za akumulator/e i općenito električnu instalaciju na samom avionu. Tako nešto mi to izgleda taj kamion prije nego nekakva kamion cisterna.
Evo naša san šta je :
AKZS-75M-131-P Sovjetski aerodromski uređaj za punjenje kisikom + PE set za preinaku
https://www.aviationmegastore.com/en/modelling/akzs-75m-131-p-soviet-airfield-oxygen-refueler--pe-conversion-set-for-icm-zil-131-armory-ar-m72305b-173224.html
Kamion :
https://en.wikipedia.org/wiki/ZIL-131
Model kamion cisterna no ovo je preinaka za starter paljenja i valjda neko punjenje kisikom tamo pri paljenu u mlažnjaku pa čisti ksiki da bolje kresne.
Nema eksplozije a kad se gledaju slike ne vidi se nigdi taj neki tank za gorivo na tom kamiionu.
https://www.aviationmegastore.com/en/modelling/akzs-75m-131-p-soviet-airfield-oxygen-refueler--pe-conversion-set-for-icm-zil-131-armory-ar-m72305b-173224.html
Zračni kompresor :
Hrpa slika ovog modela, zračni kompresor :
http://www.primeportal.net/trucks/miloslav_hraban/zil_131_airfield_oxygen/
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
AssadNaPodmornici likes this post
S raspadom Sovjetskog Saveza, zrakoplovstvo dugog dometa u Rusiji ušlo je u razdoblje opadanja, zajedno s ostalim bivšim sastavnicama sovjetskih oružanih snaga. To je kulminiralo kada je zapovjedništvo formalno raspušteno 1998. kao dio spajanja ruskih snaga protuzračne obrane i ruskih zračnih snaga. Postala je 37. zračna armija Vrhovnog vrhovnog zapovjedništva.
Godine 2009. 37. zračna armija Vrhovnog zapovjedništva raspuštena je u sklopu ruskih vojnih reformi iz 2008., ponovno reformirana u Zapovjedništvo zrakoplovstva dugog dometa. Od 2020. Zrakoplovne snage dugog dometa se revitaliziraju kroz modernizaciju zrakoplova kao i ugradnju nadzvučnih i hipersoničnih krstarećih projektila dugog dometa.Također je 2020. objavljeno da je novi nevidljivi bombarder, Tupoljev PAK DA, u razvoju. Dizajn PAK DA navodno je "finaliziran" 2021. s početnom isporukom prve operativne letjelice predviđenom za 2027..
Od 2015. do 2016. ruska avijacija dugog dometa uključuje dvije divizije na prvoj liniji:
22. gardijska teška zrakoplovna divizija (bivša 6950. zračna baza u Engelsu koja raspoređuje teške strateške bombardere Tu-160 Blackjack i strateške bombardere Tu-95MSM/MS Bear).
326. divizija teških bombardera (bivša 6952. zračna baza u Ukrajinki koja raspoređuje strateške bombardere Tu-95MS). Zrača baza Ukrainka je u Rusiji da ne bude zabune zbog imena.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainka_(air_base)
Dodatni bombarderi Tupoljev Tu-22M3 Backfire također su raspoređeni 2020. u zračnoj bazi Belaya (s 200. gardijskom pukovnijom teških bombardera podređenom 326. diviziji) i u zračnoj bazi Shaykovka (s 52. pukovnijom teških bombardera podređenom 22. divizija). 40. mješovita pukovnija zrakoplovstva u zračnoj bazi Olenya u operativnom području Sjeverne flote također leti na Backfireu. Pukovnije za povratnu paljbu djeluju ili u kopnenim i/ili pomorskim udarnim ulogama, uključujući nadzvučne i hipersonične krstareće projektile dugog dometa.
Ruska avijacija dugog dometa također uključuje Zrakoplovnu skupinu za dopunu gorivom s tankerima Ilyushin Il-78.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainka_(air_base)
Ne poznam dovoljno unutrašnjost sistema ovih aviona al kad imaš velike brzine zrakoplova onda postoje tehnički problemi s usisom jer ti za gorenje treba goriva tvar, otvoreni plamen te kisik tako da onda moraš osigurat taj kisk da imaš.
Ovdje posebno kod ovih aviona šta idu jako u vis gdje je atmosfera razrijeđena i tog kisika je gore manje moraš imat svoj kisik jer će ti se ugasiti motori. Zato svakako za ovu zrakoplovstvo dugog dometa a tu sve ima mogućnost da leti na jako visokim visinama jer je to takvi model zrakoplova i zrakoplovstva, moraš imat svoj kisik.
Taj kamion snimljen sa stražnje strane :
2014-04-11
AlfaOmega wrote:U Ukrajinu stiže zadnja inačica T-72B3 tenka (tvz. mod 2022.), čija je modifikacija upravo rezultat lekcija iz Ukrajine. Jedna od tih modifikacija je nešto spušteniji prednji dio oklopnog plašta u svrhu smanjenja impacta ATGM-ova.Russian Army receives a batch of modernized T-72B3 (T-72B3 mod. 2022).
— Clash Report (@clashreport) December 6, 2022
Upgrades:
More dynamic protection.
Unknown sensors.
Thermal imaging sight. pic.twitter.com/Td35wrtbu3
Modernizacija ne riješava bitne probleme T-72.
Pitanje je koliko ih uopće mogu proizvesti na mjesečnoj razini.
Do sad su mogli godišnje po 150-200. Plus što su uz to radili T-90 za eksport, rusku vojsku, T-80BVM. U najboljem slučaju, uz tri smjene, to je 400 tenkova godišnje, što je oko 30 do max 40 mjesečno.
A bilo je tjedana kad su gubili puno više od 40.
2018-04-10
Vojna analiza Igora Tabaka
Ne znam za ove Tu-95 jer nisam vidio nikakve slike iz bliza toga al ovaj Tu-22M3 će morat na servis i to malo jači. Nema oštećenja vitalnih dijelova al svejedno ne radi se tu o limariji ili samo limariji a i to je problem jer se stvaraju rupe i rupice pa dolazi do raspadanja trupa pri većim brzinama, nego je to ušlo i u auspuhe koji su isto oštećeni a to je izlaz od motora i vidi se da su te instalacije straga oštećene i poremećene. Uglavnom taj je trenutno van funkcije i mora na servis a to će potrajat jer se mora sve temeljito pregledat i provjeriti i tek onda može natrag u borbu a u naboljem slučaju to će potrajat par mjeseci da se to ponovno vrati u operativno stanje.
2014-04-11
Page 33 of 50 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 41 ... 50
» Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema