ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Page 19 of 50 Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20 ... 34 ... 50  Next

Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by Charles III Sat 19 Nov - 14:56

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Screen11

Charles III

2022-09-14

Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by Charles III Sat 19 Nov - 15:01

AssadNaPodmornici wrote:Rusi ozbiljno rade utvrde prema Krimu?
da li to znači da računaju dugoročno da neće moći držati niti istočnu obalu Dnjepra?

U protekla 4 dana oružane snage Ukrajine uništile su 11 skladišta streljiva i jednu bazu ruskih osvajača.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Fb_img19

Pogledaj lokacije. Više manje sve na jugu.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Sat 19 Nov - 15:03

Piše: Domagoj Franić

Sadašnja situacija na crtama bojišnice u Ukrajini me podsjeća na šah partiju, sa jedne strane Ukrajinskog velemajstora i ruskog prvokategornika.

Rusi imaju za cilj preživjeti zimu, mobilizirati dovoljno ljudi i obučiti ih ako je to uopće moguće analogno uvjetima u kojima se nalaze mobilizirani vojnici, neopremljeni, promrzli, ostavljeni po šumama na snijegu, bez osnovne opreme za puko preživljavanje.

Do proljeća stvoriti kakvu-takvu vojsku, opremiti se novim raketama i dronovima iz Irana, streljivom iz Sjeverne Koreje. Na proljeće pokušati, zadnji put, preokrenuti situaciju na bojišnici u svoju korist i najvažnije, omogućiti preživljavanje stanovnika Kremlja. Ruskom narodu zamazati oči i hvalospjevima o eventualnom uspjehu spriječiti ono najgore, smjenu i tko zna što sve ne.

Idemo malo analizirati dijelove bojišnice. Krenuti ćemo od Luganska. Ukrajinska vojska je nakon proboja skoro do linije Svatove – Kreminna zastala i vodi tešku bitku sa rusima koji su se recimo, konsolidirali nakon početne panike i bijega. 

Ukrajinci idu naprijed malim koracima. Vidimo da je rusija dio postrojbi iz Khersona prebacila u Lugansk, pristižu mobilizirani sa kojima će pokušati ojačati svoje crte u oblasti, kao i u Donjecku.

Na toj crti bojišnice očekujem prezimljavanje na dosegnutim crtama, bez većih pomaka bilo koje strane. Osvojeno poneko mjesto i naselje, mali pomaci naprijed-nazad biti će najveći doseg obiju strana.

Crta bojišnice oko Donjecka, Bahmut-Avdiivka. Rusi su tu najjači, kao što rekoh, večina uvjetno rečeno „elitnih“ ruskih postrojbi nalazi se na toj crti. Već mjesecima napadani Bahmut i naselja u oblasti Donjecka odoljevaju ruskim svakodnevnim napadima uz manja povlačenja i ponovna osvajanja teritorija.

Donjecku oblast smatram jedinim mjestom od svih bojišnica koje rusi cijene kao najizglednije za postizanje kakvog-takvog uspjeha i cilja i dati će sve od sebe u narednih dva-tri tjedna da pokušaju uspjeti u svojoj nakani da pokažu svoj ofenzivni potencijal koji su odavno, zadnji put oko Lysičanska izgubili.

Zašto kažem dva – tri tjedna? Iz jednostavnog razloga – dolaska zime. Vidimo da je većinu Ukrajine već pokrio snijeg i da se temperature spuštaju dobrano ispod nule. Već sredinom prosinca, za rusku vojsku, loše opremljenu, promrzlu i bez dobre logistike, dolazi veliko iskušenje. Neće samo Ukrajinci biti problem, njihove granate i projektili, identičan problem postati će i hladnoća.

Dolaskom niskih temperatura oklopne postrojbe će postati nešto mobilnije i efikasnije, nestati će blata ali će pješaštvo biti u velikoj neprilici na temperaturama od -10 ili -20 stupnjeva.

Rusi što učine do polovice prosinca, eventualno Nove godine će biti sve što su učinili na ofenzivnom planu, preći će u potpunu obranu na svim bojišnicama, svakodnevno granatiranje ukrajinskih položaja i tu i tamo kakvim manjim pokušajima snaga SOF-a.

Crta bojišnice Zaporožje….ono što najviše brine ruse. Iako sam uvjeren da su svjesni da će taj dio crte bojišnice uskoro postati vrlo aktivan, još uvijek se nadaju da će pritiskom na Donjeck omesti planove Ukrajinske vojske i prisiliti ih da dio snaga angažiraju u Donjecku što automatski znači manje istih za napad prema Zaporožju.

Prateći ruska izvješćivanja, vidljivo je da se boje. Barataju brojkama koje će Ukrajina angažirati na pravcu napada prema Melitopolu, od 25-40.000 vojnika. Sam taj raspon od +/- 15.000 vojnika govori dovoljno da nemaju informacije i da kalkuliraju izmišljenim brojkama. Toliki nesrazmjer u broju snaga koje iščekujete da vas napadnu znači samo jedno - nemate kvalitetne obavještajne podatke.

Osobno sam uvjeren da će taj broj biti osjetno veći a istome treba pridodati i ukrajinske postrojbe koje su prešle i koje će prijeći na lijevu obalu Dnjepra i stvoriti poluokruženje u datom momentu.

Iako se približava prava zima i velike hladnoće, ukrajinci još čekaju, kalkuliraju, prate pokrete i disperziju ruske vojske povučene iz Khersona. Prate i dotok mobiliziranih, iako su daleko manja prijetnja od padobranskih postrojbi, bolje rečeno njihovih ostataka povučenih iz Khersona u Lugansk, koji su ipak već mjesecima na ratištu i imaju borbeno iskustvo.

Pojačanja dovoze pažljivo i oprezno u područje Zaporožja ali to čine i u blizinu ostalih crta, dovodeći ruse u nedoumicu i pretpostavljeni stvarni pravac napada. Mislim da to i nije toliko bitno u sadašnjoj situaciji, poznaju se protivnici jako dobro i taktički potezi u ovakvim uvjetima su već učinjeni i ne mogu se previše korigirati. 

Rusi svakodnevno preko Mariupola prebacuju kolone kamiona punih novih, mobiliziranih vojnika prema Donjecku i to jasno ukazuje na njihovo razmišljanje i planove.

Nedavni pokušaj „pipanja“ ukrajinske obrane oko Hauljipolja u Zaporožju neslavno je propao i snage iz Khersona koje su to pokušale su također povučene prema Donjecku.

Da rezimiramo. Cilj rusa je zaustaviti ukrajince u Lugansku, pokušati napredovati i vezati u Donjecku dio ukrajinskih postrojbi planiranih za napad prema Zaporožju na sebe i istog oslabiti kako ukrajinci nebi uspjeli u svom naumu.

Netko će se upitati, zašto rusi nisu sve snage iz Khersona ostavili za obranu Zaporožja? Nisu jer bi tada Ukrajinci veći dio svojih snaga mogli preusmjeriti na Lugansk ili Donjeck a Zaporožje ostaviti za kraj „kao desert“.

Kao što rekoh igra se šah na kartama bojišnice.

Ovakvim postupcima rusa i njihovim prebacivanjem većine postrojbi prema Lugansku/Donjecku ukazuje da će ukrajinski odgovor biti slijedeći. Manji dio snaga, dostatan da osigura trenutno „zamrzavanje“ bojišnica Lugansk/Donjeck i ne dozvoli rusko napredovanje biti će odvojen za tu namjenu.

Večina Ukrajinskih snaga ići će na Zaporožje sa zadaćom presjecanja okupiranog teritorija i odsjecanja Krima od ostatka južne ukrajine prije zime.

Pristup sa Krima ograničen je samom širinom kopnenog spoja, sa dva cestovna i jednim željezničkim pravcem, koje će ukrajinci dosta lako držati pod kontrolom na proljeće i onemoćavati priljev bilo kakve pomoći sa Krima i osloboditi svoje snage da udare na Donbas koordinirano, iz više smjerove, od Luganska na sjeveru, do Mariupolja na jugu.

Tada će kao „šlag na kraju“ ostati Krim. Osim ako ruska tiha diplomacija ne uspije razbiti jedinstvenu potporu  Ukrajini od strane EU i SAD-a, na čemu rade svim silama i na što Putin vrlo ozbiljno računa. Jedan od razloga odgađanje aktivnosti do proljeća je i „osiguranje“ vremena u kojem će pojedinci u EU i SAD „preispitati“ svoje stavove i „uzaludno trošenje novca“ za vojnu potporu Ukrajini.

To je jedan od glavnih strateških ciljeva na koji Putin računa i angažira svoje „podguzne muhe“ na tom planu, Od Orbana, Vučića, pa do francuskih oporbenjaka (bivših kandidata za predsjednika) koji današnjim izjavama „mute vodu“ europske politike.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Fb_img20

2022-09-14

AssadNaPodmornici likes this post

Back to top Go down

Post by RayMabus Sat 19 Nov - 15:24

Charles III wrote:

To je jedan od glavnih strateških ciljeva na koji Putin računa i angažira svoje „podguzne muhe“ na tom planu, Od Orbana, Vučića, pa do francuskih oporbenjaka (bivših kandidata za predsjednika) koji današnjim izjavama „mute vodu“ europske politike.

Samo Orban tu ima neki stvaran utjecaj ( veta na EU rezolucije i sankcije ). Taj Orban još nije ratificirao ulazak Švedske i Finske u NATO a lovačka avijacija su mu švedski Gripeni i američke rakete. Nuklearna elektrana Paks je izgrađena za vrijeme SSSR-a i na ruskoj je tehnologiji a daje pola električne struje Mađarskoj. Kad je Vučic prije par mjeseci počeo pričati kako bi Srbija mogla sudjelovati u tome odma mi je bilo sumnjivo. Sad mora potvrditi ulazak Švedske i Finske u NATO jer ako ne onda mu je lovačka avijacija u problemima a ako potvrdi teško da će odnosi Mađarske i Kremlja bit tako dobri da ovi riskiraju Ruse u nuklearnoj centrali u srcu Mađarske.

Ukratko win win situacija. :cro
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Sat 19 Nov - 16:04

Charles III wrote:

Tada će kao „šlag na kraju“ ostati Krim. Osim ako ruska tiha diplomacija ne uspije razbiti jedinstvenu potporu  Ukrajini od strane EU i SAD-a, na čemu rade svim silama i na što Putin vrlo ozbiljno računa. Jedan od razloga odgađanje aktivnosti do proljeća je i „osiguranje“ vremena u kojem će pojedinci u EU i SAD „preispitati“ svoje stavove i „uzaludno trošenje novca“ za vojnu potporu Ukrajini.

Ako želiš to pratit onda moraš ovo pratiti detaljno :

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_elections_in_2023#Europe

Znači sad smo dobili to da Republikanci imaju Zastupnički dom Kongresa a to je dovoljno a ako ništa drugo onda usporavanja te američke pomoći Ukrajini pri čemu je najbitniji PZO i da se stvori rupa zbog nestašice pri čemu se ovima otvara rupa u prostoru iznad Ukrajine da mogu izrokat ukrajinsku elektroproizvodnju i prenos i onda se ide na potrošnju dizela čime mu cijena raste a samim time i inflacija jer je to gorivo ekonomije te se dodatno puni ruski proračun koji prodaje energente uključujući i taj dizel.

Morat će se malo više potrudit da tu šemu dobije jer izbori su u pravilu svako četiri godine a negdje i pet dakle morat će igrat na duže staze a ne samo jedna zima.

Napomena : U Bavarskoj je ionako njegov igrač pa mu tu ne odgovara promjena al u CG u travnju su predsjednički izbori.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Guest Sat 19 Nov - 18:04

AssadNaPodmornici wrote:
Prema donjoj procjeni Ukraina ima cca godinu dana vremena da ispaljuje ovim tempom granate prije nego bude morala značajno usporiti .

I više nego dovoljno vremena za istjerivanje svih ruskih vojnika iz Ukrajine.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Sat 19 Nov - 18:08

RayMabus wrote:

Znači sad smo dobili to da Republikanci imaju Zastupnički dom Kongresa a to je dovoljno a ako ništa drugo onda usporavanja te američke pomoći Ukrajini

Neće biti niti nikakvog usporavanja bez obzira na pojedinačne izjave nekih članova Republikanske stranke. Oni mrze Ruse puno više nego prosječni članovi Demokratske stranke i dobro znaju, osim rijetkih glupih pojedinaca na čelu sa glavnim klaunom i glupim Augustom koncentriranim u jednoj osobi, da bi im se drugačije javno ponašanje žestoko obilo o glavu na svim budućim izborima
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by RayMabus Sat 19 Nov - 18:11

Predstavnici Kongresa zahtijevaju točan obračun financijske pomoći dane Ukrajini

Zastupnik Thomas Massie usprotivio se zahtjevu Bidenove administracije za 38 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini, što bi zajedno činilo iznos potrošen na Ukrajinu 2022. dvostruko većim od onog koji je potrošen na ceste i mostove u Sjedinjenim Državama.

Zajedno s dodatnih 37,7 milijardi dolara pomoći, novac poslan Ukrajini u ovom ili onom obliku dosegao bi 104 milijarde dolara samo u kalendarskoj godini 2022. Massie je tražio da se zahtjev odbije i da se provede revizija, kao i da glavni inspektor kontrolira pomoć.

Bidenov najnoviji zahtjev za potrošnju za Ukrajinu stavlja Kongres SAD-a na pravi put da potroši dvostruko više novca na Ukrajinu nego što potrošimo na ceste i mostove godišnje. Nitko ne može reći kamo taj novac odlazi ili kamo je otišao. Zahtijevamo hitno gašenje. Zahtijevamo provjeru

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/11/pontos-elszamolast-kovetelnek-az-ukrajnanak-adott-penzugyi-segitsegrol-a-kongresszusi-kepviselok

Republikanci će sad stopirat ovih 38 miljardi i prebacit to u iduću tekuću godinu a to je zima već prošla i otvara se rupa u nebu i onda rokanje i vraćanje Ukrajine u ledeno doba i skaće potrošnja dizela dakle i njegova cijena a to je gorivo ekonomije i eto nove inflacije u Europi.

:coffee
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Guest Sat 19 Nov - 18:13

RayMabus wrote:

Zastupnik Thomas Massie usprotivio se zahtjevu Bidenove administracije za 38 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini

Primjer pojedinaca kakav sam ranije naveo.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Sat 19 Nov - 18:15

RayMabus wrote:

Republikanci će sad stopirat ovih 38 miljardi i prebacit to u iduću tekuću godinu

Budu, budu. Samo im to mora odobriti i Senat koji je zna se pod čijom (i dalje) kontrolom.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by RayMabus Sat 19 Nov - 19:02

Speare Shaker wrote:
RayMabus wrote:

Jel ti shvaćaš uopće koga ja koljem ?

Zašto je to teško shvatiti ?

Jedino sebe i to u zdrav mozak.
Zašto je tebi toliko teško shvatiti da je Komšić hrvatskoj politici u BiH donosi više koristi nego štete, čak i na međunarodnoj razini?
Ujedinio je sve Hrvate, spojio Hrvate sa Srbima u BiH i razjedinio muslimane zbog čega njihov glavni igrač Bakir nije izabran u predsjedništvo, a naši vanjski neprijatelji imaju sve manje argumenata u podržavanju Komšića i islamističke struje u BiH.
Bosna je zemlja od čekanja i tu nikakvi brzi i grubi potezi na mogu donijeti nikakve koristi.
Dečko, kod mene oni koji meni stanu na žulj UMRU.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Guest Sat 19 Nov - 19:02

RayMabus wrote:Sad nastavit slat GPS granate i rokat po stoci i to iritira Kremlj i onda seru raketama po ovima i zapad šalje PZO i pada struja tamo i stiže zima i troši dizel i skaču cijene i nova inflacija.

Šta vama nije jasno ?

Kako tebi nije jasno da je Rusija već izgubila rat i to odavno?
Najkasnije do početka svibnja kada se zapad ujedinio u podršci Ukrajini.
Koga jebeno briga čime je Kremlj iziritiran?
Koliko vidim, jedino Srbe koji i dalje u Putinu i Rusiji vide svoje i spasitelje Kosova, maloumno imperijalističko hunsko govno od Orbana, razne krajnje desničare u Hrvatskoj koji i dalje masturbiraju na Putina i Orbana, šiitske fanatike u Iranu koji su u stanju uništiti svoju zemlju i narod u pokušaju da Izrael bace u more i još ponešto idiota u svijetu poput debelog vođe (titula koju je dobio od kineskih influencera) iz sjeverne Koreje i sličnih.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by dijagram Sat 19 Nov - 20:07

Charles III wrote:Piše: Domagoj Franić

Sadašnja situacija na crtama bojišnice u Ukrajini me podsjeća na šah partiju, sa jedne strane Ukrajinskog velemajstora i ruskog prvokategornika.

Rusi imaju za cilj preživjeti zimu, mobilizirati dovoljno ljudi i obučiti ih ako je to uopće moguće analogno uvjetima u kojima se nalaze mobilizirani vojnici, neopremljeni, promrzli, ostavljeni po šumama na snijegu, bez osnovne opreme za puko preživljavanje.

Do proljeća stvoriti kakvu-takvu vojsku, opremiti se novim raketama i dronovima iz Irana, streljivom iz Sjeverne Koreje. Na proljeće pokušati, zadnji put, preokrenuti situaciju na bojišnici u svoju korist i najvažnije, omogućiti preživljavanje stanovnika Kremlja. Ruskom narodu zamazati oči i hvalospjevima o eventualnom uspjehu spriječiti ono najgore, smjenu i tko zna što sve ne.

Idemo malo analizirati dijelove bojišnice. Krenuti ćemo od Luganska. Ukrajinska vojska je nakon proboja skoro do linije Svatove – Kreminna zastala i vodi tešku bitku sa rusima koji su se recimo, konsolidirali nakon početne panike i bijega. 

Ukrajinci idu naprijed malim koracima. Vidimo da je rusija dio postrojbi iz Khersona prebacila u Lugansk, pristižu mobilizirani sa kojima će pokušati ojačati svoje crte u oblasti, kao i u Donjecku.

Na toj crti bojišnice očekujem prezimljavanje na dosegnutim crtama, bez većih pomaka bilo koje strane. Osvojeno poneko mjesto i naselje, mali pomaci naprijed-nazad biti će najveći doseg obiju strana.

Crta bojišnice oko Donjecka, Bahmut-Avdiivka. Rusi su tu najjači, kao što rekoh, večina uvjetno rečeno „elitnih“ ruskih postrojbi nalazi se na toj crti. Već mjesecima napadani Bahmut i naselja u oblasti Donjecka odoljevaju ruskim svakodnevnim napadima uz manja povlačenja i ponovna osvajanja teritorija.

Donjecku oblast smatram jedinim mjestom od svih bojišnica koje rusi cijene kao najizglednije za postizanje kakvog-takvog uspjeha i cilja i dati će sve od sebe u narednih dva-tri tjedna da pokušaju uspjeti u svojoj nakani da pokažu svoj ofenzivni potencijal koji su odavno, zadnji put oko Lysičanska izgubili.

Zašto kažem dva – tri tjedna? Iz jednostavnog razloga – dolaska zime. Vidimo da je većinu Ukrajine već pokrio snijeg i da se temperature spuštaju dobrano ispod nule. Već sredinom prosinca, za rusku vojsku, loše opremljenu, promrzlu i bez dobre logistike, dolazi veliko iskušenje. Neće samo Ukrajinci biti problem, njihove granate i projektili, identičan problem postati će i hladnoća.

Dolaskom niskih temperatura oklopne postrojbe će postati nešto mobilnije i efikasnije, nestati će blata ali će pješaštvo biti u velikoj neprilici na temperaturama od -10 ili -20 stupnjeva.

Rusi što učine do polovice prosinca, eventualno Nove godine će biti sve što su učinili na ofenzivnom planu, preći će u potpunu obranu na svim bojišnicama, svakodnevno granatiranje ukrajinskih položaja i tu i tamo kakvim manjim pokušajima snaga SOF-a.

Crta bojišnice Zaporožje….ono što najviše brine ruse. Iako sam uvjeren da su svjesni da će taj dio crte bojišnice uskoro postati vrlo aktivan, još uvijek se nadaju da će pritiskom na Donjeck omesti planove Ukrajinske vojske i prisiliti ih da dio snaga angažiraju u Donjecku što automatski znači manje istih za napad prema Zaporožju.

Prateći ruska izvješćivanja, vidljivo je da se boje. Barataju brojkama koje će Ukrajina angažirati na pravcu napada prema Melitopolu, od 25-40.000 vojnika. Sam taj raspon od +/- 15.000 vojnika govori dovoljno da nemaju informacije i da kalkuliraju izmišljenim brojkama. Toliki nesrazmjer u broju snaga koje iščekujete da vas napadnu znači samo jedno - nemate kvalitetne obavještajne podatke.

Osobno sam uvjeren da će taj broj biti osjetno veći a istome treba pridodati i ukrajinske postrojbe koje su prešle i koje će prijeći na lijevu obalu Dnjepra i stvoriti poluokruženje u datom momentu.

Iako se približava prava zima i velike hladnoće, ukrajinci još čekaju, kalkuliraju, prate pokrete i disperziju ruske vojske povučene iz Khersona. Prate i dotok mobiliziranih, iako su daleko manja prijetnja od padobranskih postrojbi, bolje rečeno njihovih ostataka povučenih iz Khersona u Lugansk, koji su ipak već mjesecima na ratištu i imaju borbeno iskustvo.

Pojačanja dovoze pažljivo i oprezno u područje Zaporožja ali to čine i u blizinu ostalih crta, dovodeći ruse u nedoumicu i pretpostavljeni stvarni pravac napada. Mislim da to i nije toliko bitno u sadašnjoj situaciji, poznaju se protivnici jako dobro i taktički potezi u ovakvim uvjetima su već učinjeni i ne mogu se previše korigirati. 

Rusi svakodnevno preko Mariupola prebacuju kolone kamiona punih novih, mobiliziranih vojnika prema Donjecku i to jasno ukazuje na njihovo razmišljanje i planove.

Nedavni pokušaj „pipanja“ ukrajinske obrane oko Hauljipolja u Zaporožju neslavno je propao i snage iz Khersona koje su to pokušale su također povučene prema Donjecku.

Da rezimiramo. Cilj rusa je zaustaviti ukrajince u Lugansku, pokušati napredovati i vezati u Donjecku dio ukrajinskih postrojbi planiranih za napad prema Zaporožju na sebe i istog oslabiti kako ukrajinci nebi uspjeli u svom naumu.

Netko će se upitati, zašto rusi nisu sve snage iz Khersona ostavili za obranu Zaporožja? Nisu jer bi tada Ukrajinci veći dio svojih snaga mogli preusmjeriti na Lugansk ili Donjeck a Zaporožje ostaviti za kraj „kao desert“.

Kao što rekoh igra se šah na kartama bojišnice.

Ovakvim postupcima rusa i njihovim prebacivanjem većine postrojbi prema Lugansku/Donjecku ukazuje da će ukrajinski odgovor biti slijedeći. Manji dio snaga, dostatan da osigura trenutno „zamrzavanje“ bojišnica Lugansk/Donjeck i ne dozvoli rusko napredovanje biti će odvojen za tu namjenu.

Večina Ukrajinskih snaga ići će na Zaporožje sa zadaćom presjecanja okupiranog teritorija i odsjecanja Krima od ostatka južne ukrajine prije zime.

Pristup sa Krima ograničen je samom širinom kopnenog spoja, sa dva cestovna i jednim željezničkim pravcem, koje će ukrajinci dosta lako držati pod kontrolom na proljeće i onemoćavati priljev bilo kakve pomoći sa Krima i osloboditi svoje snage da udare na Donbas koordinirano, iz više smjerove, od Luganska na sjeveru, do Mariupolja na jugu.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Fb_img20
Ovog malo ponijelo, ko Djikica na koroni:)
No dobro, nema narocitih pogresaka, navodi puno mogucnosti i ima ih dakako jos i vise.
Navodi i smjerove napada, treba reci pravce, odrede se pravci napada, s najmanje dvije tocke, najcesce tri.
Polazna iz koje se krece i pravac kroz neprijateljske redove.
Primjerice Kupjansk-Svatove-Starobilsk.
Pravaca moze biti vise, smjerova bas i ne.
Smjera su samo dva, ako nije napadni onda je suprotan, obrambeni, odnosno povlacenje:)
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

Back to top Go down

Post by Charles III Sat 19 Nov - 20:16

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Screen15

2022-09-14

Back to top Go down

Post by dijagram Sat 19 Nov - 20:23

https://twitter.com/DefMon3/status/1594035756925743106?s=20&t=Uv-nYaAGNtmCv0p497cdMA

Prejadni su u ovim svojim rupama.
Boze sacuvaj.
Iskopaju si plitak grob i u njemu umru.
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

Back to top Go down

Post by Charles III Sat 19 Nov - 20:27

Tek sad polako pocinjem shvaćati važnost tog prelaska Dnjepra. S njim Ukri Ruse tjeraju da jako rašire obrambenu frontu. Šire strah od (polu)okruženja. 

Drugo, na jugu neće biti tako hladno kao u unutrašnjosti.

Treće, sami Rusi se povlače prema Donbasu i Krimu i tamo utvrđuju.

Jug se doslovno nudi Ukrima i uvjeren sam da će ići po njega dok s manjim dijelom snaga uspješno brane crte u Donbasu i minimalno se povlače po potrebi.

Ono što mi nije jasno je to da čak i ako uzmu Jug, kako će s lakoćom uzeti Donbas o čem priča Franić. On kaze pristupit Ce mu sa sjevera, juga i zapada. Al takve su linije Bile sve do 24.02. ove godine. Rusi su tu utvrđeni, imaju Rusiju iza sebe, šalju mobilizirane. Kako to lako uzeti?

2022-09-14

Back to top Go down

Post by RayMabus Sat 19 Nov - 20:39

Charles III wrote:
Neće e. Jug Ukrajine ti je Lika a gornja polovica Ukrajine je gora od Like. Jok ma kakvi.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Winters-928x1024

Bit će toplo dole na jugu Ukrajine. Oni će hodat u havajkama i sandalama okolo. Mislim sarkastičan san kad pročitam nečije upise a nemaju veze s terenom.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Sat 19 Nov - 20:53

Pavelić kad je sla one svoje gori onda su oni bili tamo negdje oko Krečkog prolaza i bila oštra zima a moguće da će i ova jer je bilo jako toplo vrime pa obično onda na to udari oštra zima.....oni su ledolomce tamo koristili zimi da razbiju led oko tog prolaza da se može plovit zimi.

Pa to je sjeverni pol tamo ako je zima malo oštrija. O čemu vi pričate ?

Last edited by RayMabus on Sat 19 Nov - 20:54; edited 1 time in total
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by dijagram Sat 19 Nov - 20:54

Charles III wrote:Tek sad polako pocinjem shvaćati važnost tog prelaska Dnjepra. S njim Ukri Ruse tjeraju da jako rašire obrambenu frontu. Šire strah od (polu)okruženja. 

Treće, sami Rusi se povlače prema Donbasu i Krimu i tamo utvrđuju.

Jug se doslovno nudi Ukrima i uvjeren sam da će ići po njega dok s manjim dijelom snaga uspješno brane crte u Donbasu i minimalno se povlače po potrebi.

Ono što mi nije jasno je to da čak i ako uzmu Jug, kako će s lakoćom uzeti Donbas o čem priča Franić. On kaze pristupit Ce mu sa sjevera, juga i zapada. Al takve su linije Bile sve do 24.02. ove godine. Rusi su tu utvrđeni, imaju Rusiju iza sebe, šalju mobilizirane. Kako to lako uzeti?
Nista u ratu nije s lakocom, treba ginuti, pogotovo protiv rusa koji jos uvijek imaju velike kolicine naoruzanja i municije.
Takodjer, ne mogu iz vise pravaca na Donbas, ne tako geografski navedenih.
Za to moraju osloboditi Svatove i Starobilsk, a dolje presjeci prema Melitopolju, Mariupolju i stici na Azovsko more.
To bi bila ta situacija, i moguc napad na Donbas sa ovih  navedenih pravaca.
Ni oda ne bi bilo lako, rusi nece olako predati Donjeck i Lugansk kao velike gradove.
Rusi se pozicioniraju, koncentriraju snage  na crti Severodonjeck- Donjeck.
Tu ce pokusati nesto s preostalim najjacim postrojbama.
Osobno bih isao na taj dio glavnim snagama.
Ukrajinci ih moraju pobijediti.
Izbacili su iz stroja barem 35-40% elitnih ruskih vojnika.
Jednostavno moraju razbiti , eliminirati jos 15-tak posto i rusi ce ostati desetkovani.
Mozda popunjeni u jednakom broju novomobiliziranima ali oni se sami nece moci suprotstavljati ukrajinskoj vojsci.
Ukrajinci to mogu dobiti i pobjeda bi dosla brze, nila bi jasnija, konkretnija, a ruska mastanja o novoj agresiji gotovo unistena.
Druga je opcija biranje slabih tocaka i postupno napredovanje diljem fronta.
Sigurnija, moze biti ucinkovita ali puno sporija.
Drzim da bi kocentrirane ruske postrojbe bile razbijene topnistvom koje bi ih imalo u dometu.
Vec sam naveo da im nije odgovarao presirok front, sto je logicno, zbog manje ljudstva.
Uzi, s koncentracijom snaga pogotovo ponajboljih na manjem prostoru za njih ce biti jos i gori.
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

Back to top Go down

Post by Charles III Sat 19 Nov - 22:10

Ramzan Kadirov preuzima neformalnu kontrolu nad okupiranim područjima ukrajinskog Donbasa. O tome svjedoče kadrovske promjene u oblasti Lugansk.

Tako je iz kavkaskog Dagestana u Lugansk poslan tužitelj lojalan Kadirovu Hleb Mykhaylov, koji je u Ukrajinu doveo svoj tužiteljski kadar. Osim represije, njihova će zadaća biti i legalizacija zločina  Kadirovaca u Luganskoj oblasti. Prvi rezultat djelovanja nove vlasti bilo je slanje u Čečeniju na "vojno-domoljubno obrazovanje" oko 200 tinejdžera koji se mogu okarakterizirati kao "teška mladež".

U isto vrijeme u Donjeck stalno pristižu nove čečenske delegacije. Gosti sa Kavkaza došli su provjeriti kako guverneri Donbasa iz Moskve obavljaju svoje neformalne dužnosti prema Kadirovu. 

Tijekom tjedna Donbas su posjetili ministar informiranja Čečenije Ahmed Dudayev, zastupnik u čečenskom parlamentu Jamalai Zakriev, Kadirovljev savjetnik Umar Daudov, čečenska pjevačica Elina Murtazova i drugi. Osim toga, vlasti samoproglašenih “Narodnih Republika Donjecka i Luganska” dodijelile su mu čin “heroja”.

A mnogi su se pitali "gdje je nestao Kadirov.....snalazi se čovjek

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Fb_img21

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Sat 19 Nov - 22:11

Ruske snage pokušavaju stalne napade u Donjecku, u smjerovima Vodyane, Pervomais'ke i Avdiivka. Bitke se vode.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 19 Fb_img22

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 19 of 50 Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20 ... 34 ... 50  Next

Back to top

- Similar topics