ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Desetljecima u Zagrebu a ne govore 'kaj'

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Go down

Desetljecima u Zagrebu a ne govore 'kaj' Empty Desetljecima u Zagrebu a ne govore 'kaj'

Post by vuksadinare 18/1/2022, 21:29

https://dnevnik.hr/showbuzz/inmagazin/desteljecima-u-zagrebu-a-ne-govore-kaj-domace-zvijezde-o-kritikama-na-racun-govora---692407.html
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Desetljecima u Zagrebu a ne govore 'kaj' Empty Re: Desetljecima u Zagrebu a ne govore 'kaj'

Post by vuksadinare 18/1/2022, 21:31

Ne vidim zasto bi trebali govoriti..koji kurac u posljednje vrijeme peru komplekse ove u zagrebu..od kad senf zajasio na vlast samo nekakva ideolisko regionalna sranja
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Desetljecima u Zagrebu a ne govore 'kaj' Empty Re: Desetljecima u Zagrebu a ne govore 'kaj'

Post by jastreb 18/1/2022, 21:36

Ja sam nedavno u Zg cuo Kineskinju kako kajka sve u 16 besprijekornim zg naglaskom.

Nisam mogao vjerovat.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by epikur37 18/1/2022, 21:43

ja kajkam a nikad nisam živio u zagrebu
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Eroo 18/1/2022, 21:49

Kad dva dana budem u ZG govorim čistim kajkavskim, bez naglaska. 
Mogu i makedonski po potrebi...a nekad sam na forumu i glumio "južno-srbijanca". :)
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by veber 18/1/2022, 21:49

vuksadinare wrote:Ne vidim zasto bi trebali govoriti..koji kurac u posljednje vrijeme peru komplekse ove u zagrebu..od kad senf zajasio na vlast samo nekakva ideolisko regionalna sranja
bog tejebo kretenčino iskompleksirana, koju pičku materinu stalno sereš po zagrebu.
pokupi se u jebenu bosnu iz koje si došao, kretenčino.

jebote u zagrebu se čuje samo đesbaj, a jes vala, a jeblomajku.

konstantno gnojiš po stranačkodirektivi.
veber
veber

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by Noor 18/1/2022, 21:54

daj, vuk...a nego gdje bi trebalo kajkati..u splitu?
kajkavski dijalekt je dio zagrebackog identiteta

2017-10-06

Back to top Go down

Post by veber 18/1/2022, 21:57

Noor wrote:daj, vuk...a nego gdje bi trebalo kajkati..u splitu?
budaletina iskompleksirana, kaj ja sada nakon 50 godina trebao prestati kajkati.
ako mu smeta neka ode.

sjetimo se onog krepanog idiota i njegovog "kajkanja", mogao je nastaviti kreketati i nikom nikaj kao da je bilo bitno.
svi veliki gradovi su mišung, samo se nađu uvijek ovakvi idioti.
veber
veber

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by Eroo 18/1/2022, 22:04

Kaj, ča i što su neodvojivi dio hrvatske kulture i jezika.

Nigdar ni tak bilo
da ni nekak bilo,
pak ni vezda nebu
da nam nekak nebu.

Kajti: kak bi bilo da nebi nekak bilo,
nebi bilo nikak, ni tak kak je bilo.

Ar je navek bilo da je nekak bilo,
kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo.

Tak i vezda bude da nekak vre bude
kak biti bude bilo da bi biti bilo.

Ar nigdar ni bilo da ni nišče bilo,
pak nigdar ni nebu da niščega nebu.

Kak je tak je, tak je navek bilo,
kak bu tak bu, a bu vre nekak kak bu!

Kajti nemre biti i nemre se zgoditi,
da kmet nebi trebal na tlaku hoditi.

Nigdar još ni bilo pak nigdar nemre biti,
da kmet neje moral na vojščinu iti.

Kajgod kakgod bilo, opet je tak bilo,
kak je bilo, tak je i tak bude bilo.

Kak je navek bilo, navek tak mora biti,
da muž mora iti festunge graditi,

bedeme kopati i morta nositi,
z repom podvinutim kakti kusa biti.

Kmet nezna zakaj tak baš mora biti,
da su kmeti gladni, a tabornjiki siti.

Ar nigdar ni tak bilo da ni nam tak bilo,
pak nigdar ni nebu da kmet gladen nebu,

kajti nigdar nebu na zemlji ni na nebu,
pri koncu pak Turčin potukel nas se bu.

A kmetu je sejeno jel krepa totu, tam
il v katedrale v Zagrebu,

gda drugog spomenka na grebu mu nebu
neg pesji brabonjek na bogečkem grebu.

2016-07-22

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 18/1/2022, 22:50

neman pojma ja svu ekipu koju sam upozna iz ZGa  svi govore kaj ..evo ovdje na edukaciji ima par ljudi iz ZGa i okolice i svi govore kaj.. isto kao što će svatko južno od tunela sveti rok govoriti "amo ča".. ili "biži ča".. 

i lipo je da se očuvaju lokalni dijalekti , treba ih njegovati

2018-06-14

Noor likes this post

Back to top Go down

Post by veber 18/1/2022, 22:59

AssadNaPodmornici wrote:neman pojma ja svu ekipu koju sam upozna iz ZGa  svi govore kaj ..evo ovdje na edukaciji ima par ljudi iz ZGa i okolice i svi govore kaj.. isto kao što će svatko južno od tunela sveti rok govoriti "amo ča".. ili "biži ča".. 

i lipo je da se očuvaju lokalni dijalekti , treba ih njegovati
jede govna po običaju i partijskoj direktivi.

ja dođem u dalmaciju i nastavim kajkati, kaj bi trebao ko njihov krepani uzor početi čakati.

jedina "neugodnost" mi je:
-a ća češ popit, purgeru?

ovakvi kreteni samo stvaraju napetosti.

naz dva se jako dobro razumijemo kada razgovaramo, bez obzira na dijalekte.
lik iz srbije kuži moje kajkanje kao i ja njego brekanje.

idiot iskompleksirani
veber
veber

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by marcellus 18/1/2022, 23:14

a u moje vrijeme studoši dalmoši su tu u zagrebu uvijek govorili ono teškim dalmoškim dijalektom, ae razumiš nisan ti ja... itd

a kad bi došli preko ljeta doma u split počeli bi kajkat, "ono kuiš tam kod nas u zagrebu..."

ugl. preseravanje u oba smjera

2014-04-16

Hektorović likes this post

Back to top Go down

Post by veber 18/1/2022, 23:27

marcellus wrote:

a u moje vrijeme studoši dalmoši su tu u zagrebu uvijek govorili ono teškim dalmoškim dijalektom, ae razumiš nisan ti ja... itd

a kad bi došli preko ljeta doma u split počeli bi kajkat, "ono kuiš tam kod nas u zagrebu..."

ugl. preseravanje u oba smjera
ugl opet sereš.
čisto da bi srao.
to kaj nisi ni kajkavac ni čakavac je tvoj problem.
mada smo te asmilirali i čisto pristojno kajkaš.

uglavnom i dalje kajkam nebitno u kojem sam dijelu svijeta.
isto tako sam nehotično pokupio bavarske naglaske i izgovore bez obzira što sam učio standardni književni jezik.

moj sin govori britanski engleski, a kći američki. samo zbog učitelja, a to tek skužiš kada govorimo na engleskom da u biti govorimo s dva slična jezika, britanski je daleko bogatiji od američkog.
veber
veber

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by darth_vader 19/1/2022, 00:12

jastreb wrote:Ja sam nedavno u Zg cuo Kineskinju kako kajka sve u 16 besprijekornim zg naglaskom.

Nisam mogao vjerovat.

Eh, da ja nisam u Kauflanda čuo jednu kako zavija ka da je iz Bukovice sišla, ne bi ti virova...
darth_vader
darth_vader

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by darth_vader 19/1/2022, 00:15

Materinji mi kajkavski, al interesantno, u skoro 9 godina života u Zagrebu nikad nisam kajka...
darth_vader
darth_vader

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Noor 19/1/2022, 00:39

Glupkakurac wrote:Materinji mi kajkavski, al interesantno, u skoro 9 godina života u Zagrebu nikad nisam kajka...
da dojdes k nami v klijet na jen den i da spiješ kojega mrzlega, bi ti do zadra kajkal kak nori, dime te nišče razmel ne bi

2017-10-06

darth_vader likes this post

Back to top Go down

Post by darth_vader 19/1/2022, 00:48

A prešaltam se bez problema isto... : )
Mada sam poznavao rođene Zagrepčane s tvrdim dijalektom s kamena... Kajkao nisam, al bilo je uvik "al ti ne pričaš kak Dalmoš"....pričam normalno zapravo i ovdje, al znam zavijati i lokalnim naglaskom bez beda... A ovi domicilni baš zavijaju...:D Zadrani se s druge strane malo prenemažu u govoru ka i splićani i purgeri... : )
darth_vader
darth_vader

Male
2014-04-17

Noor likes this post

Back to top Go down

Post by RayMabus 19/1/2022, 04:20

Zagreb je glavni grad države. Nema se tu šta kajkati.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by vuksadinare 19/1/2022, 04:38

veber wrote:
vuksadinare wrote:Ne vidim zasto bi trebali govoriti..koji kurac u posljednje vrijeme peru komplekse ove u zagrebu..od kad senf zajasio na vlast samo nekakva ideolisko regionalna sranja
bog tejebo kretenčino iskompleksirana, koju pičku materinu stalno sereš po zagrebu.

Kaj..mi cemo po naski govoriti pa kom krivo a kom pravo :)
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by RayMabus 19/1/2022, 05:06

veber wrote:

Zato ćemo sad uvest zakon o hrvatskom jeziku.

A na upit treba li Hrvatskoj zakonska regulativa službenog korištenja jezika, akademik Damjanović je rekao: – Svaka država želi zaštititi svoj jezik u službenoj uporabi, jer inače mogu početi odumirati neke njegove funkcije i on neće biti sposoban obavljati funkcije koje standardni jezik mora obavljati. To nije nikakav pretjerani strah, treba se malo okrenuti po slavenskom svijetu pa ćemo vidjeti da taj strah ima temelja. Imate dijelove Zagreba u kojima u cijelom kvartu na svakoj zgradi imate samo engleske natpise i ne znate, ako ne znate engleski, prodaje li se u toj zgradi voće ili je tu ured za ljudska prava. Na znanstvenim skupovima i na konferencijama za tisak često imate samo strani jezik, imali smo pokušaja da se na višim godinama studija uvede engleski jezik kao jedini jezik jer se time ojačava konkurentnost budućih stručnjaka. Skandinavske zemlje su svoje liječnike školovale samo na engleskom pa su tijekom nekoliko godina ustanovile da im liječnici ne znaju imena bolesti na svom jeziku i to je izazvalo teškoće u komunikaciji s pacijentima – govorio je prije sedam godina akademik Damjanović. A što je rekao tada, vrijedi i danas.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/kultura/zakon-o-jeziku-imaju-rusi-slovaci-i-francuzi-pa-zasto-ne-bismo-i-mi-1555159 - www.vecernji.hr
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Back to top

- Similar topics