Patrijarh Irinej Papi Frani: Skinite Stepinca s dnevnog reda
Page 15 of 19
Page 15 of 19 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19
Re: Patrijarh Irinej Papi Frani: Skinite Stepinca s dnevnog reda
I sada je nama. Saveznik u nepriznavanju Kosova. Neće uz Hrvata i Šiptara mu brata.maggie13 wrote:i ja kazem..nama,a uskoro i vama :Pdzango wrote:Nek je nama Papa živ i zdrav.maggie13 wrote:kako je to kad nemas koga? ;-)dzango wrote:Znači odjebu Papu kada im odgovara.Stanojko wrote:E, to je svetovno pitanje, tu moz` da omane, kazu katolici... :)dzango wrote:Ako Papa neće da prizna Kosovo. Da li je i tu nepogrešiv? Šta mo onda dođu Hrvati? Jeretici?Stanojko wrote:Daje CRKVI, a ne papi....Le Roi Soleil wrote:Stanojko wrote:
Decko, boli me racku da li je "ex catedra" na pikniku ili wc solji! Covek je NEPOGRESIV po pitanju vere i morala!
Dečko, jesi li ti vjernik? Ako jesi znaš što Isus daje kao dar svojoj Crkvi - upravo nezabludivost nauka.
Dakle, koji su uvjeti da nešto bude ex-cathedra? I koliko se puta Papa služio tim načinom?
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
vjera je to..:)dzango wrote:I sada je nama. Saveznik u nepriznavanju Kosova. Neće uz Hrvata i Šiptara mu brata.maggie13 wrote:i ja kazem..nama,a uskoro i vama :Pdzango wrote:Nek je nama Papa živ i zdrav.maggie13 wrote:kako je to kad nemas koga? ;-)dzango wrote:Znači odjebu Papu kada im odgovara.Stanojko wrote:E, to je svetovno pitanje, tu moz` da omane, kazu katolici... :)dzango wrote:Ako Papa neće da prizna Kosovo. Da li je i tu nepogrešiv? Šta mo onda dođu Hrvati? Jeretici?Stanojko wrote:Daje CRKVI, a ne papi....Le Roi Soleil wrote:Stanojko wrote:
Decko, boli me racku da li je "ex catedra" na pikniku ili wc solji! Covek je NEPOGRESIV po pitanju vere i morala!
Dečko, jesi li ti vjernik? Ako jesi znaš što Isus daje kao dar svojoj Crkvi - upravo nezabludivost nauka.
Dakle, koji su uvjeti da nešto bude ex-cathedra? I koliko se puta Papa služio tim načinom?
Tako ce i stepinca proglasit svecem..8-)
2014-04-12
kod mene uglavnom nisu... najebala su i to samo djelomično ona sela iz kojih su četnici okupljeni oko vasilja gaćeše polazili u koljačke pohode po nebranjenim hrvatskim selima...ali ni jedno nije satrano i spaljeno do temelja kao neka od hrvatskih sela... koja su braća četnici i partizani s banije palili... do temelja...
2015-08-08
dzango wrote:Ne postoji tako nešto. Vođa je ljudska izmišljotina i kategorija.Le Roi Soleil wrote:dzango wrote:Apostol Petar nije Crkva.Le Roi Soleil wrote:Stanojko wrote:Daje CRKVI, a ne papi....Le Roi Soleil wrote:Stanojko wrote:
Pa na Petru je izgrađena Crkva, to ti danas niti jedan pametniji pravoslavni sveštenik neće osporiti. :)
Vođa Crkve.
Isusove riječi. Pitaj protu ako meni ne vjeruješ.
Guest- Guest
Isus rekao da je Papa nekakav vođa Crkve?Le Roi Soleil wrote:dzango wrote:Ne postoji tako nešto. Vođa je ljudska izmišljotina i kategorija.Le Roi Soleil wrote:dzango wrote:Apostol Petar nije Crkva.Le Roi Soleil wrote:Stanojko wrote:Daje CRKVI, a ne papi....Le Roi Soleil wrote:Stanojko wrote:
Pa na Petru je izgrađena Crkva, to ti danas niti jedan pametniji pravoslavni sveštenik neće osporiti. :)
Vođa Crkve.
dzango wrote:Isus rekao da je Papa nekakav vođa Crkve?Le Roi Soleil wrote:dzango wrote:Ne postoji tako nešto. Vođa je ljudska izmišljotina i kategorija.Le Roi Soleil wrote:dzango wrote:Apostol Petar nije Crkva.Le Roi Soleil wrote:Stanojko wrote:Daje CRKVI, a ne papi....Le Roi Soleil wrote:Stanojko wrote:
Vođa Crkve.
Na više mjesta.
Guest- Guest
Teško da je ovaj ikada pomenuo Papu. U stvari, sigurno nje.
Ovom irineju treba hebat mamicu i počupat mu svu onu bradu cetnicku..
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
kaja_333 wrote:Ovom irineju treba hebat mamicu i počupat mu svu onu bradu cetnicku..
dijagram-
2015-08-09
kaja_333 wrote:Ovom irineju treba hebat mamicu i počupat mu svu onu bradu cetnicku..
Bando crvena.
JA mislim da tu i nije bilo partizana sve do kraja 1941, a možda i početka 1942. TA diferencijacija je kod Srba potrajala.michaellcmacha wrote:kod mene uglavnom nisu... najebala su i to samo djelomično ona sela iz kojih su četnici okupljeni oko vasilja gaćeše polazili u koljačke pohode po nebranjenim hrvatskim selima...ali ni jedno nije satrano i spaljeno do temelja kao neka od hrvatskih sela... koja su braća četnici i partizani s banije palili... do temelja...
ZA tog Gaćešu sam kod Tuđmana pročitao da nije spadao u tu kategoriju, da je navodno bio prilično pošten čovjek i da je početkom rata znao svojim sunarodnicima otvoreno reći da je jedan od razloga mržnje i njihovo nasilničko i uskurčeno ponašanje u vrijeme Kraljevine.
To Tuđman veli u Bespućima, pa sad ... ako laže on lažem i ja.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Gaćeša je svojim borcima Srbima kad se Sisački odred sastavljen od Hrvata priključio Banijcima,rekao "Čuvajmo ove Hrvate,kao malo vode na dlanu!"Ringo10 wrote:JA mislim da tu i nije bilo partizana sve do kraja 1941, a možda i početka 1942. TA diferencijacija je kod Srba potrajala.michaellcmacha wrote:kod mene uglavnom nisu... najebala su i to samo djelomično ona sela iz kojih su četnici okupljeni oko vasilja gaćeše polazili u koljačke pohode po nebranjenim hrvatskim selima...ali ni jedno nije satrano i spaljeno do temelja kao neka od hrvatskih sela... koja su braća četnici i partizani s banije palili... do temelja...
ZA tog Gaćešu sam kod Tuđmana pročitao da nije spadao u tu kategoriju, da je navodno bio prilično pošten čovjek i da je početkom rata znao svojim sunarodnicima otvoreno reći da je jedan od razloga mržnje i njihovo nasilničko i uskurčeno ponašanje u vrijeme Kraljevine.
Po nekim izvještajima Gaćeša je nekima smetao pa je ubijen u jednoj čudnoj situaciji.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Pročetnički pučevi u ustaničkim jedinicama i grupama su bili vrlo opasna stvar u tim prvim danima. Nema tu nikakvih tajni, o tome sam čitao još u vrijeme Jugoslavije.jastreb wrote:Gaćeša je svojim borcima Srbima kad se Sisački odred sastavljen od Hrvata priključio Banijcima,rekao "Čuvajmo ove Hrvate,kao malo vode na dlanu!"Ringo10 wrote:JA mislim da tu i nije bilo partizana sve do kraja 1941, a možda i početka 1942. TA diferencijacija je kod Srba potrajala.michaellcmacha wrote:kod mene uglavnom nisu... najebala su i to samo djelomično ona sela iz kojih su četnici okupljeni oko vasilja gaćeše polazili u koljačke pohode po nebranjenim hrvatskim selima...ali ni jedno nije satrano i spaljeno do temelja kao neka od hrvatskih sela... koja su braća četnici i partizani s banije palili... do temelja...
Po nekim izvještajima Gaćeša je nekima smetao pa je ubijen u jednoj čudnoj situaciji.
Te prve ustaničke grupe među Srbima nisu bili nikakvi partizani niti komunistički vođeni. Pročetnički utjecaj je bio vrlo jak. Tek poslije par mjeseci KPH je slala svoje kadrove da to organiziraju a vrlo malobrojni lokalni srpski članovi PArtije često nisu imali ni moć ni mogućnost da nešto više urade dok se stvari ne postave na svoje mjesto. Ti KPH kadrovi su često plaćali glavom i tu Gaćeša nije izuzetak.
Naravno, događalo se da neki koji okrvave ruke u prvim danima kasnije promijene dres i postanu visoki oficiri, kažu navodnu za Milutina Moraču i Gojka Polovinu na primjer.
Slično je bilo i u Bosni i Hercegovini. Dobar primjer tih unutarsrpskih odnosa i raskola tih dana je roman Branka Ćopića Gluvi barut. Dobar je i istoimeni film BAte Čengića iz 1988 sa Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi.
2015-09-24
Ma Gaćeša je poginuo u siukobu sa ustašama,a ti četnički pučevi u Hrvatskoj bili su brojni u Lici i G.kotaru. Najpoznatiji su oni u Plaškom i Gomirju.Ringo10 wrote:Pročetnički pučevi u ustaničkim jedinicama i grupama su bili vrlo opasna stvar u tim prvim danima. Nema tu nikakvih tajni, o tome sam čitao još u vrijeme Jugoslavije.jastreb wrote:Gaćeša je svojim borcima Srbima kad se Sisački odred sastavljen od Hrvata priključio Banijcima,rekao "Čuvajmo ove Hrvate,kao malo vode na dlanu!"Ringo10 wrote:JA mislim da tu i nije bilo partizana sve do kraja 1941, a možda i početka 1942. TA diferencijacija je kod Srba potrajala.michaellcmacha wrote:kod mene uglavnom nisu... najebala su i to samo djelomično ona sela iz kojih su četnici okupljeni oko vasilja gaćeše polazili u koljačke pohode po nebranjenim hrvatskim selima...ali ni jedno nije satrano i spaljeno do temelja kao neka od hrvatskih sela... koja su braća četnici i partizani s banije palili... do temelja...
Te prve ustaničke grupe među Srbima nisu bili nikakvi partizani niti komunistički vođeni. Pročetnički utjecaj je bio vrlo jak. Tek poslije par mjeseci KPH je slala svoje kadrove da to organiziraju a vrlo malobrojni lokalni srpski članovi PArtije često nisu imali ni moć ni mogućnost da nešto više urade dok se stvari ne postave na svoje mjesto. Ti KPH kadrovi su često plaćali glavom i tu Gaćeša nije izuzetak.
Naravno, događalo se da neki koji okrvave ruke u prvim danima kasnije promijene dres i postanu visoki oficiri, kažu navodnu za Milutina Moraču i Gojka Polovinu na primjer.
Slično je bilo i u Bosni i Hercegovini. Dobar primjer tih unutarsrpskih odnosa i raskola tih dana je roman Branka Ćopića Gluvi barut. Dobar je i istoimeni film BAte Čengića iz 1988 sa Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi.
Gojko Polovina je stari predratni komunist. Nije bio četnik,a njegova supruga bila je sestra Mike Tripala.
Četnik je recimo na početku bio poznati Simo Šolaja.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Posle se pokvario.jastreb wrote:
Hvala na informaciji. Za SImu Šolaju znam, ni to se nije krilo u SFRJ histroiografiji, ali nije poznato da je u tim prvim danima nešto loše napravio u smislu zločina niti je ikad spominjan u tome smislu.jastreb wrote:Ma Gaćeša je poginuo u siukobu sa ustašama,a ti četnički pučevi u Hrvatskoj bili su brojni u Lici i G.kotaru. Najpoznatiji su oni u Plaškom i Gomirju.Ringo10 wrote:Pročetnički pučevi u ustaničkim jedinicama i grupama su bili vrlo opasna stvar u tim prvim danima. Nema tu nikakvih tajni, o tome sam čitao još u vrijeme Jugoslavije.jastreb wrote:Gaćeša je svojim borcima Srbima kad se Sisački odred sastavljen od Hrvata priključio Banijcima,rekao "Čuvajmo ove Hrvate,kao malo vode na dlanu!"Ringo10 wrote:JA mislim da tu i nije bilo partizana sve do kraja 1941, a možda i početka 1942. TA diferencijacija je kod Srba potrajala.michaellcmacha wrote:kod mene uglavnom nisu... najebala su i to samo djelomično ona sela iz kojih su četnici okupljeni oko vasilja gaćeše polazili u koljačke pohode po nebranjenim hrvatskim selima...ali ni jedno nije satrano i spaljeno do temelja kao neka od hrvatskih sela... koja su braća četnici i partizani s banije palili... do temelja...
Gojko Polovina je stari predratni komunist. Nije bio četnik,a njegova supruga bila je sestra Mike Tripala.
Jednom je Tunjo Filipović spomenuo nekoliko imena 4 ili 5, koji su okrvavili ruke pa onda nakon nekoliko mjeseci prešli u NOP i postali neki faktori ali se ne sjećam više. Spomenuo je Moraču to znam, a vidiš onda sam se ja zajebo za tog Polovinu.
Uostalom više nije bitno.
2015-09-24
Čuj ovoga četnikusa ....dzango wrote:Posle se pokvario.jastreb wrote:
2015-09-24
Ringo10 wrote:Čuj ovoga četnikusa ....dzango wrote:Posle se pokvario.jastreb wrote:
Ja sam tako razumeo tekst.
o gaćeši u nas ljudi i jedni i drugi znaju sve, likvidiran je od strane ustaških oružnika (čitaj vojna policija) kojima su ključne informacije o njegovom kretanju i brojnosti grupe ustupili partizani jer je isti stvarao probleme i jednima i drugima, čak i više partizanskom pokretu nego ustaškom redarstvu. oko sebe je u svojstvu najužih suradnika imao okorjele razbojnike od kojih su većina bili žandari koji su ga do rata naganjali radi drumske pljačke, a novačio je pod prisilom i bio bestijalan spram onih koji su mu se suprotstavljali ili protivili. poznat je slučaj gdje je srbinu od nepunih 17 godina pred roditeljima odrubio glavu bradvom zato što su roditelji bili protiv da im sin pođe sa njim... a oni koji su bili pod njegovim zapovjedništvom su bili zbog najmanje nediscipline dobivali krvave batine kandžijom, dok je, onaj koji nije vratio peti metak u logor, od njega dobio šesti u čelo... poznato je da nikada nije nosio zvijezdu petokraku niti on niti itko od pripadnika njegove skupine, a ostatak skupine se nakon njegove pogibije pridružio partizanima na dvorskom području, koji na tom području nisu bili stalno stacionirani nego su bili u stalnom pokretu. taskođer poznato je da je bio u jako dobrim odnosima sa jurom lipakom iz prekope kod glina iako je dotični bio šef ustaškog redarstva i bili su konstantno u kontaktu sve do njegove pogibije. u vrijeme napada kojeg je bio epilog smrt gaćeše je bio i krnjajić s kojim je gaćeša nedugo prije izvršio pokolj u prekopi, međutim on je za vrijeme tog napada bio sa ostatkom gaćešine skupine vrlo blizu mjesta napada na gaćešu ali se ostatak skupine nije uključivao u borbu kako bi spasili svog vođu iz okruženja... nekoliko mjeseci nakon tog događaja i krnjajić je ubijen (strijeljan nakon presude prijekog suda zbog pokolja u prekopi), ubili su ga partizani po nalogu bakarića, a u izvedbi turkulina... demonju su likvidirali 44.-te. svima je zajedničko da su stradali pod čudnim okolnostima, i da su se naknadno priključivali partizanima, a da su početak ustanka vodili pod krilaticom za kralja i otadžbinu....manje je poznato da je u tom periodu značajan broj ljudi koji su sudjelovali u pobuni i odmetništvu zajedno sa gaćešom poubijan već nakon sazivanja mjesnih zborova i javnog određivanja tko je za kralja, a tko za komuniste, i da je velik broj članova njihovih obitelji također u tom vremnu stradavao pod čudnim i nerazjašnjenim okolnostima koje su se sve odreda pripisivale ustašama... a činjenica je da su se partizani u tom periodu prerušavali u njemačke odore i odore ustaškog redarstva ali i djelovali lažno u ime razno raznih skupina koje su bile odane kralju i pod okriljem noći vršili teror ne bi li im na taj način u što je moguće većem broju pristupili prije svega srbi ali i hrvati..Ringo10 wrote:JA mislim da tu i nije bilo partizana sve do kraja 1941, a možda i početka 1942. TA diferencijacija je kod Srba potrajala.michaellcmacha wrote:kod mene uglavnom nisu... najebala su i to samo djelomično ona sela iz kojih su četnici okupljeni oko vasilja gaćeše polazili u koljačke pohode po nebranjenim hrvatskim selima...ali ni jedno nije satrano i spaljeno do temelja kao neka od hrvatskih sela... koja su braća četnici i partizani s banije palili... do temelja...
priča koju sokol izvaljuje uredovno, a nema pojma osim šta je čitao u knjizi o 7.-oj banijskoj UD, je bezvezna i nema veze sa istinom... gaćeša nikakve hrvate nije primao niti ih čuvao kao zjenicu svog oka.... a ako ima još šta za bezvezirati slobodno nek se uključi pa ću mu podastrijet šta su srbi iz tog kraja o gaćeši pisali i to pod zadnje....
2015-08-08
Stanojko wrote:Ma ovo ti je samo jedan primer. Pa i jesu, po celoj NDH! Covece...
Čudno , a poslije rata ste u većem broju,? ( GENI ŠTAKORSKI ? ) NO,Bre serbocigane , kojom srećom da smo barem toliko serben Štakora smakli, zasigurno ti nebi ovdje danas bljuvao LAŽI stoko četnička !
2014-04-18
međutim s obzirom da sokol vrlo dobro zna da je ovo što sam napisao istina zasigurno se neće referirati jer ga jebe koje ja to izvore imam, još sam ih spreman i podastrijeti....
pa evo odmah da se ni ne javlja :
Мало да се надовежем на 1 пост...
Колико ја знам Васиљ Гаћеша је пре рата био хајдук, и комита...
У току рата међу првима је узео оружије и бранио и себе и народ, пуно се он нећкао дал ће у партизане, или четнике, јер су му дошли неки четници са Баније, једна мала јединица, и причали су о томе да се ту организује нека већа војна формација... како су све то начули хрв. комунисти, одмах су се дали у акцију да га елиминишу!
Не постоје неке индиције да је он 100% био партизан, јер је убијен још 1942. а до тада је био слаб партизански покрет у том крају...
Jos od same pogibije velike sjenke sumnje su pale na taj dogadjaj. Da jedna ustaska jedinica - pripadnici Mrakove vojske (pukovnik Ivan Mrak, uglavnom komandovao jedinicam koje su tokom rata napadale na Baniju), u nepoznatim uslovima, po losem vremenu (taj dan i vece je naime padala susnjezica, iako je bio 4-ti mjesec) pronadje kucu u kojoj se nalazi komandant odreda, a da pritom nikog drugog ne napadne (jedna veca jedinica - Gacesa je bio samo sa desetak ljudi - je bila stacionirana u blizini vile),niti nju iko napadne, to je skoro nemoguce bez "krtice" na strani partizana.
Ја сам податке вукао од Чубрића, "Између ножа и крижа". По овом аутору, и Крњајић и Гаћеша су од прије рата имали завршен четнички курс при војсци Краљевине Југославије (нема везе са четницима у самом рату, само се тако звао), дакле, били су резервни (под)официри и знали нешто од војске (за разлику од комуниста, гдје је врх војног знања био шпански борац). У складу са тим, они су и борби прилазили више војнички, што је код народа пред истрјебљењем и било најважније. По истом аутору, не да се њих двојица нису подносили, него је напротив Гаћеша штитио "немирног" Крњајића, са којим су стално избијале неке неприлике.
О Гаћеши се иначе причало свашта и за вријеме и посље рата. И најблаже оцјене су говориле да није баш волио жандаре - у најгорима је био класични хајдук спреман на све. Било како било, тешко је ту сад наћи праву мјеру.
поздрав
кркан1
pa evo odmah da se ni ne javlja :
chule80
- Krajinaforce Moderator
Мало да се надовежем на 1 пост...
Колико ја знам Васиљ Гаћеша је пре рата био хајдук, и комита...
У току рата међу првима је узео оружије и бранио и себе и народ, пуно се он нећкао дал ће у партизане, или четнике, јер су му дошли неки четници са Баније, једна мала јединица, и причали су о томе да се ту организује нека већа војна формација... како су све то начули хрв. комунисти, одмах су се дали у акцију да га елиминишу!
Не постоје неке индиције да је он 100% био партизан, јер је убијен још 1942. а до тада је био слаб партизански покрет у том крају...
HARAMIJA
- Stalni clan
krkan1
- Dzomba
Jos od same pogibije velike sjenke sumnje su pale na taj dogadjaj. Da jedna ustaska jedinica - pripadnici Mrakove vojske (pukovnik Ivan Mrak, uglavnom komandovao jedinicam koje su tokom rata napadale na Baniju), u nepoznatim uslovima, po losem vremenu (taj dan i vece je naime padala susnjezica, iako je bio 4-ti mjesec) pronadje kucu u kojoj se nalazi komandant odreda, a da pritom nikog drugog ne napadne (jedna veca jedinica - Gacesa je bio samo sa desetak ljudi - je bila stacionirana u blizini vile),niti nju iko napadne, to je skoro nemoguce bez "krtice" na strani partizana.
Ја сам податке вукао од Чубрића, "Између ножа и крижа". По овом аутору, и Крњајић и Гаћеша су од прије рата имали завршен четнички курс при војсци Краљевине Југославије (нема везе са четницима у самом рату, само се тако звао), дакле, били су резервни (под)официри и знали нешто од војске (за разлику од комуниста, гдје је врх војног знања био шпански борац). У складу са тим, они су и борби прилазили више војнички, што је код народа пред истрјебљењем и било најважније. По истом аутору, не да се њих двојица нису подносили, него је напротив Гаћеша штитио "немирног" Крњајића, са којим су стално избијале неке неприлике.
О Гаћеши се иначе причало свашта и за вријеме и посље рата. И најблаже оцјене су говориле да није баш волио жандаре - у најгорима је био класични хајдук спреман на све. Било како било, тешко је ту сад наћи праву мјеру.
поздрав
кркан1
2015-08-08
Page 15 of 19 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19
Similar topics
» Završen rad Skupštine Kantona Sarajevo: Povučene sve tačke sa Dnevnog reda
» Preminuo patrijarh Irinej
» PUČ U SPC: Patrijarh Irinej ide u SAD da spreči cepanje crkve!
» Korona se nameračila na pravoslavlje:Patrijarh Irinej ima koronu
» Patrijarh Irinej ozivljava ideju Velike Srbije
» Preminuo patrijarh Irinej
» PUČ U SPC: Patrijarh Irinej ide u SAD da spreči cepanje crkve!
» Korona se nameračila na pravoslavlje:Patrijarh Irinej ima koronu
» Patrijarh Irinej ozivljava ideju Velike Srbije
Page 15 of 19