Doba uskoka-od ponedjeljka na HRT
Page 1 of 6
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Doba uskoka-od ponedjeljka na HRT
https://hrtprikazuje.hrt.hr/serije/doba-uskoka-3515609
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Re: Doba uskoka-od ponedjeljka na HRT
Zanima me samo jedno.
Hoće li se i u ovoj seriji prešutjeti jedna činjenica vezana uz senjske uskoke.
2014-04-22
jastreb wrote:Zanima me samo jedno.
A to je da su oni Srbi iz Kuršumlije.
Guest- Guest
Da su bili šizmatici.Sovak wrote:jastreb wrote:Zanima me samo jedno.
2014-04-22
Tzv. Starosrbi od kojih su nastali svi poznati narodi i narodnosti te etničke skupine...Sovak wrote:jastreb wrote:Zanima me samo jedno.
T.- Posts : 17558
2014-04-14
...nisi znao da je juraj dalmatinac u stvari srbin?..njegovo izvorno ime je djuraj...tako mu rek'o jovo na sijelu uz ognjiste u josanimaT. wrote:Tzv. Starosrbi od kojih su nastali svi poznati narodi i narodnosti te etničke skupine...Sovak wrote:jastreb wrote:Zanima me samo jedno.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Senjski uskoci imali jesu odmah pored tvrđave rascijansku crkvu koju su 1941.uništili ustaši.
Hoće li ta šizmatička crkva biti spomenuta u seriji,baš me zanima.
Hoće li ta šizmatička crkva biti spomenuta u seriji,baš me zanima.
2014-04-22
Ma jebeš to, ima i da je Ramzes drugi Srbin Ramo, a Nil dobio ime po Nišu.vuksadinare wrote:...nisi znao da je juraj dalmatinac u stvari srbin?..njegovo izvorno ime je djuraj...tako mu rek'o jovo na sijelu uz ognjiste u josanimaT. wrote:Tzv. Starosrbi od kojih su nastali svi poznati narodi i narodnosti te etničke skupine...Sovak wrote:jastreb wrote:Zanima me samo jedno.
Ovako senjski uskoci su bili razlicitih vjerskih uvjerenja..vecinom su to bili vlasi a bilo je i primoraca i domicilnih koji su im se pridruzili...bilo je rimokatolika,grkokatolika koji su bili vecina ali bilo je i onih koji nisu bili deklarirani vjernici ali u boga su vjerovali..dakle kao i svugdje bilo je svega...ali vecina uskoka je bila zakleta papijastreb wrote:Senjski uskoci imali su jesu odmah pored tvrđave rascijansku crkvu koju su 1941.uništili ustaši.
Hoće li ta šizmatička crkva biti spomenuta u seriji, baš me zanima.
2015-09-08
Za pojam uskok nije vezan samo za vlaha..mada su oni cinili natpolovicnu vecinu medju uskocima je bio podomar broj domacih ili domicilnih ljudi iz primorja,like..koji su se pridruzili uskocima zbog borbe protiv turaka,mlecana uglavnom slobodarskih zamisli..nakoh odredjenog vremena i zbog podozrivosti i nepovjerenja ali i pritiska mlecana i tadasnjih politickih i strateskih nepovoljnih okolnosti dio uskoka pretezno vlaha napusta svoja uporisza oko senja i u senju ali i tog dijela primorja i like i odlazi u sjevernije krajeve a manji dio i u bosnu i slavoniju
2015-09-08
Grkokatolika nije bilo uopce.vuksadinare wrote:Ovako senjski uskoci su bili razlicitih vjerskih uvjerenja..vecinom su to bili vlasi a bilo je i primoraca i domicilnih koji su im se pridruzili...bilo je rimokatolika,grkokatolika koji su bili vecina ali bilo je i onih koji nisu bili deklarirani vjernici ali u boga su vjerovali..dakle kao i svugdje bilo je svega...ali vecina uskoka je bila zakleta papijastreb wrote:Senjski uskoci imali su jesu odmah pored tvrđave rascijansku crkvu koju su 1941.uništili ustaši.
Hoće li ta šizmatička crkva biti spomenuta u seriji, baš me zanima.
Kasnije,kad je taj vlaski element bio dojadio i Veneciji i Turskoj i Austriji,otjerani su kojekuda.
Neki i u Žumberak,gdje su tek kasnije sa pravoslavlja prešli u uniju.
Vjera ih bas nije previse zanimala,kao i sve Vlahe. Bili su to ljudi kiji su malo marili za vjeru,a više za pljačku. U Rijeci su imali krčmu,prenoćište van gradskih zidina, u grad su mogki ući samo danju,u manjim grupama i razoružani.
Dakle potpuno druga jedna slika od one koju je o njima stvorio nepopravljivi romantičar Scheonaes.
2014-04-22
jastreb wrote:Da su bili šizmatici.Sovak wrote:jastreb wrote:Zanima me samo jedno.
Iz Kuršumlije.
Guest- Guest
Nije loše.
nekih malih zamjerki imam,ali ne mogu donijeti konačni sud nakon samo jedne epizode.
nekih malih zamjerki imam,ali ne mogu donijeti konačni sud nakon samo jedne epizode.
2014-04-22
Nisam gledao zakrmio sam..danas cu reprizu pogledati
2015-09-08
Konacno! Treba puku malo "naobrazbe". Hoce li opet da se emituju "Hrvatski kraljevi"? Meni je to do jaja... :) :) :)
Jesi li gledao serije NDH i Jovanka i tajne sluzbe?Stanojko wrote:Konacno! Treba puku malo "naobrazbe". Hoce li opet da se emituju "Hrvatski kraljevi"? Meni je to do jaja... :) :) :)
2014-04-22
Ma jok, to me uopste ne zanima. Ni copavi, ni Jovanka...jastreb wrote:Jesi li gledao serije NDH i Jovanka i tajne sluzbe?Stanojko wrote:Konacno! Treba puku malo "naobrazbe". Hoce li opet da se emituju "Hrvatski kraljevi"? Meni je to do jaja... :) :) :)
Stanojko wrote:Konacno! Treba puku malo "naobrazbe". Hoce li opet da se emituju "Hrvatski kraljevi"? Meni je to do jaja... :) :) :)
ja volim gledat i o srpskim kraljevima. Jedan ubio brata i oca, drugog srbi bacili kroz prozor, treći potpisao savez sa hitlerom...
Ma pusti srpske kraljeve, realnost je dosadna. Meni je onaj vas serijal bio top! Kralj Izildur, kralj Teoden...marcellus wrote:Stanojko wrote:Konacno! Treba puku malo "naobrazbe". Hoce li opet da se emituju "Hrvatski kraljevi"? Meni je to do jaja... :) :) :)
ja volim gledat i o srpskim kraljevima. Jedan ubio brata i oca, drugog srbi bacili kroz prozor, treći potpisao savez sa hitlerom...
Stanojko wrote:Ma pusti srpske kraljeve, realnost je dosadna. Meni je onaj vas serijal bio top! Kralj Izildur, kralj Teoden...marcellus wrote:Stanojko wrote:Konacno! Treba puku malo "naobrazbe". Hoce li opet da se emituju "Hrvatski kraljevi"? Meni je to do jaja... :) :) :)
hehe, ti ko Ante Tomić... gle, za razliku od npr kralja Artura, koji je potpuno mitska ličnost, kao i Robin Hood i neki drugi oko kojih su Englezi napravili nacionalnu mitologiju, hrvatski kraljevi su povijesne ličnosti, dakle stvarno su postojali. To što ta srednjevjekovna hrvatska s današnjom ima veze ko i dušanova srbija s današnjom je drugi par rukava.
Similar topics
» "Doba uskoka"
» Veterani produžili ultimatum Plenkoviću do ponedjeljka
» OD PONEDJELJKA DRASTIČNO POSKUPLJUJE PARKING U ZAGREBU: Cijene rastu i do 100%
» Sve vruče na relaciji HDZ i MOST:'Izvlačili su papire protiv Karamarka iz poreznog USKOKA!GRMOJA:'Mi smo bili samo zvizdači'!
» Dodik uvodi karanten na granici: Hoćeš da uđeš, izvoli 14 dana u šatoru, od ponedjeljka vojska postavlja šatore
» Veterani produžili ultimatum Plenkoviću do ponedjeljka
» OD PONEDJELJKA DRASTIČNO POSKUPLJUJE PARKING U ZAGREBU: Cijene rastu i do 100%
» Sve vruče na relaciji HDZ i MOST:'Izvlačili su papire protiv Karamarka iz poreznog USKOKA!GRMOJA:'Mi smo bili samo zvizdači'!
» Dodik uvodi karanten na granici: Hoćeš da uđeš, izvoli 14 dana u šatoru, od ponedjeljka vojska postavlja šatore
Page 1 of 6