Rafali nad Zagrebom
Page 6 of 16
Page 6 of 16 • 1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16
Re: Rafali nad Zagrebom
"Francuska je od Hrvatske udaljena sat vremena leta, a sam je trajao pet sati. Zrakoplovi su punjeni gorivom u zraku i po povratku u francuski zračni prostor. Bilo je složeno koordinirati ovako naoko zanimljivu i veselu aktivnost iznad našeg Zagreba"
.
Znači francuska vojska dobit će i saveznika s infrastrukturom za avion tip Rafale u ovom dijelu Evrope.
.
Znači francuska vojska dobit će i saveznika s infrastrukturom za avion tip Rafale u ovom dijelu Evrope.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
niels likes this post
Ha-ha, kako je neke ljude lako preveslati na foru tak' se mala deca varaju i zamračiti 100 milja eura; tek toliko da se nađe, za Koktu i kikirikimarcellus wrote:morh je objasnio, cijena je i dalje ista, ali se obračunava PDV koji ide ravno iz državnog proračuna u državni proračun. Čisto stvar knjiženja troškova.niels wrote:Podržavao sam odluku da se kupe Rafali, i još uvijek mislim da je to dobar posao.
Međutim, ako je ponuda na natječaju zrakoplov jednih specifikacija, a u ugovoru prodaju zrakoplov s PISA umjesto AESA radarom, s slabijim raketnim sustavom, onda to nije u redu, to je prijevara.
Cijena je bila 999 milijuna, sad je 1.1 milijardu eura. Zašto?
zganci_i_jetrica- Posts : 1406
2021-06-05
Meni je inače prvi susid koji je moje godište ( oko 40 godina ) u Legiji stranaca a oni su na Korzici al sad je u Marseilu di im je glavni stožer i tamo radi privatno kao zaštitar.
Kako dođe svako lito ode onda mi popričamo malo šta ima tamo i tako.
Francuska nije imala para za drugi nosać aviona jer je to skupa roba i sad Grčka i mi i Korzika i to su ti nosaći aviona u Mediteranu a onda oni mogu taj svoj nosać slat i dalje jer ovdje imaju saveznike.
Kako dođe svako lito ode onda mi popričamo malo šta ima tamo i tako.
Francuska nije imala para za drugi nosać aviona jer je to skupa roba i sad Grčka i mi i Korzika i to su ti nosaći aviona u Mediteranu a onda oni mogu taj svoj nosać slat i dalje jer ovdje imaju saveznike.
2014-04-11
Mi dok ne uvedemo smrtnu kaznu za privredni kriminal, loše nam se piše. I to ne neku običnu smrtnu kaznu, nego nešto u rangu hanged, drawn and quarteredniels wrote:
Osim ako megazločinačka se nije mogla obuzdati ni ovaj puta, pa netko hoda okolo s 100 milijuna eura u džepu.
2021-06-05
Mogućnost razvoja suvremene industrije
Osim nadzornih i vojnih, još je jedan veliki potencijal ovih suvremenih aviona. A to je kadrovski i tehnološki. Kao prvo, ovim Hrvatska osigurava kadrove i znanja za razvoj i održavanje nadzvučne avijacije te sustav školovanja pilota koji je složen i vremenski dug. To daje mogućnost da u slučaju neke ozbiljne prijetnje ili sigurnosnog poremećaja samostalno i brzo povećamo obrambene potencijale na 2-3 eskadrile jer se avioni uvijek lakše nađu na tržištu nego što se mogu školovati piloti. Nadajmo se, naravno, da neće nikada biti potrebe za takvim scenarijem, ali dobro je imati tu mogućnost.Drugo, ovaj avion otvara mogućnosti suradnje na području visoke tehnologije, što je upravo ono što treba Hrvatskoj. Avioni se mogu gledati usko, kao sredstvo nadzora leta i obrane, ali i šire - kao element razvoja tehnologije. Pametne zemlje razvoj vojne tehnologije uvijek vežu uz civilni razvoj visoke tehnologije - razvoj tehničkih fakulteta, znanstvenih i tehnoloških projekata, školovanje inženjera i tehničara. Tada trošak aviona objektivno postaje bitno manji jer služi stvaranju mnogih drugih složenih industrija velike vrijednosti. Naravno, koliko ćemo ovo iskoristiti, to je do nas i možda je sada, kada je ugovor potpisan, i najvažnija daljnja tema.
A što se ovih drugih, tehnoloških, benefita tiče, to je ipak do nas samih, kako ovu priču razvojno iskoristiti je definitivno tema o kojoj bismo sada trebali početi više razgovarati.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/zasto-je-dobro-da-kupujemo-rafalee/2321033.aspx?index_ref=rubrika_vijesti_najnovije_d
2014-04-11
Sad ćemo poslat rvackoga astronauta na Mjesec da zabije zastavicu i proglasi Treći.
Šalim se. Al vidit ćemo. Nije ni to isključeno. Moran to još proučit.
Šalim se. Al vidit ćemo. Nije ni to isključeno. Moran to još proučit.
2014-04-11
Noor wrote:nadajmo se da ipak nece, i zato nek zacepe labrnjemarcellus wrote:vuksadinare wrote:Kad vidim na srpskim forumima i u medijima kako im je tlak skocio..francusku proglasavaju 'buducom ubojicom srba'..macrona laznog srpskog prijatelja..seselj bi da migove dize 'dok nije kasno'...vrijedilo je koliko da kostalo
Ne znam što se srbi toliko nerviraju što su ta dva rafalea danas letjela nad Zagrebom. Letjet će nadajmo se hrvatski rafali i nad Beogradom.
a ja sam stekao dojam da bi i on htio rafal...
zganci_i_jetrica wrote:Ha-ha, kako je neke ljude lako preveslati na foru tak' se mala deca varaju i zamračiti 100 milja eura; tek toliko da se nađe, za Koktu i kikirikimarcellus wrote:morh je objasnio, cijena je i dalje ista, ali se obračunava PDV koji ide ravno iz državnog proračuna u državni proračun. Čisto stvar knjiženja troškova.niels wrote:Podržavao sam odluku da se kupe Rafali, i još uvijek mislim da je to dobar posao.
Međutim, ako je ponuda na natječaju zrakoplov jednih specifikacija, a u ugovoru prodaju zrakoplov s PISA umjesto AESA radarom, s slabijim raketnim sustavom, onda to nije u redu, to je prijevara.
to je samo stvar preknjižavanja, iz proračuna u proračun, ne ide ta lova nigdje.
Pa tko mu smeta ? Nek raspiše natječaj. Francuska prodaje avione i javlja se na te natječaje regularno i dostavlja ponudu.marcellus wrote:Noor wrote:nadajmo se da ipak nece, i zato nek zacepe labrnjemarcellus wrote:vuksadinare wrote:Kad vidim na srpskim forumima i u medijima kako im je tlak skocio..francusku proglasavaju 'buducom ubojicom srba'..macrona laznog srpskog prijatelja..seselj bi da migove dize 'dok nije kasno'...vrijedilo je koliko da kostalo
Ne znam što se srbi toliko nerviraju što su ta dva rafalea danas letjela nad Zagrebom. Letjet će nadajmo se hrvatski rafali i nad Beogradom.
a ja sam stekao dojam da bi i on htio rafal...
2014-04-11
Srbija nije tema al uglavnom kod njih je priča ovako postavljena a to je da su ovi mig 29 do 2030 tu a da oko 2025 već moraju odlučit šta da uzmu nakon toga.
Sad su Vučicu izbori pa četiri godine vlasti, dakle to će kod njih doć na raspravu tamo oko 2024 kad su opet izbori u Srbiji.
Ponuda nije velika kad su ove stvari u pitanju a sad oni su vojno neutralni pa mogu i neki ruski avion al Suhoj im je previše velik tako da bi oni mig 35 a to je nastavak ove serije mig 29 itd.
Od zapadnih opet imaš svega par ponuda a između ostalog jedna od tih je i Rafale mada to je njima možda previše skupo ipak.
Uglavnom Rafale isto nije isključen a sad druga je stvar šta nije na popisu među prva tri na koje oni ciljaju.
Sad su Vučicu izbori pa četiri godine vlasti, dakle to će kod njih doć na raspravu tamo oko 2024 kad su opet izbori u Srbiji.
Ponuda nije velika kad su ove stvari u pitanju a sad oni su vojno neutralni pa mogu i neki ruski avion al Suhoj im je previše velik tako da bi oni mig 35 a to je nastavak ove serije mig 29 itd.
Od zapadnih opet imaš svega par ponuda a između ostalog jedna od tih je i Rafale mada to je njima možda previše skupo ipak.
Uglavnom Rafale isto nije isključen a sad druga je stvar šta nije na popisu među prva tri na koje oni ciljaju.
2014-04-11
Jel ti to veliš u funkciji (primjerenoj prikladi ) vrancuske sobarice ili će i tebi kapnut koja pinka za kikiriki i koštice?marcellus wrote:to je samo stvar preknjižavanja, iz proračuna u proračun, ne ide ta lova nigdje.zganci_i_jetrica wrote:Ha-ha, kako je neke ljude lako preveslati na foru tak' se mala deca varaju i zamračiti 100 milja eura; tek toliko da se nađe, za Koktu i kikirikimarcellus wrote:morh je objasnio, cijena je i dalje ista, ali se obračunava PDV koji ide ravno iz državnog proračuna u državni proračun. Čisto stvar knjiženja troškova.niels wrote:Podržavao sam odluku da se kupe Rafali, i još uvijek mislim da je to dobar posao.
2021-06-05
Za Hrvatsku i nije baš poželjan scenarij da Srbija nema ama baš nikakvu lovačku avijaciju ( iako to mnogi ovdje priželjkuju ) a razlozi su sljedeći :
1 Ako nemaju to onda će te miljone ulagat u razvoj dalekometnih raketnih sistema jer se drukčije ne mogu branit a to je ipak puno opasnije
2. Nastaje rupa i u toj zoni nema nikakve avijacije s kojom možeš surađivat po pitanju sigurnosti letenja u Europi
To je sad druga stvar šta Zapad ne želi Ruse tamo al šta se tiče ovoga ne paše nam taj scenarij da oni ostanu bez lovačke avijacije tj da nemaju baš ništa.
1 Ako nemaju to onda će te miljone ulagat u razvoj dalekometnih raketnih sistema jer se drukčije ne mogu branit a to je ipak puno opasnije
2. Nastaje rupa i u toj zoni nema nikakve avijacije s kojom možeš surađivat po pitanju sigurnosti letenja u Europi
To je sad druga stvar šta Zapad ne želi Ruse tamo al šta se tiče ovoga ne paše nam taj scenarij da oni ostanu bez lovačke avijacije tj da nemaju baš ništa.
2014-04-11
Pirate wrote:RayMabus wrote:Hrvatska nije radi Srbije ili barem samo radi Srbije kupila avione nego jer istiće resurs svojih samih i imala je dva izbora a to je ništa i da netko drugi kontrolira zrak il kupit nešto a i ovoj prvoj opciji isto plaćaš a nemaš svoje.
Da su oni to kupili radi Srbije ili samo radi Srbije kupilo bi toga više a ne 12 aviona od kojih su dva dvosjedi, dakle samo deset su presretači itd.
Hrvatska ima duplo manje stanovnika od Srbije. Šta će ona napadat Srbiju ? Pa nije luda.
RS ? Ne smeta nam. Čak i da tamo nešto bude opet ide NATO. Ti nemaš šta ni gađat tamo lovačkim avionima. To bespilotne letjelice i dovoljno. To je još bolje za RS.
Dobro uoceno. Nit HR nit SRB ima kapacitete za napasti jesna drugu. Prva stvar sto obje zemlje nemaju vise dodirnih tocaka oko kojih bi mogao izbiti sukob. Druga stvar napad HR na SRB i obrnuto bi bio suicid, cim bi prvi lijesovi krenuli se vracati kuci doslo bi do gadnih prosvjeda. Treca stvar ekonomije su dosta uvezane i samim tim bi rat doveo do katastrofalnog sunovrata sto bi ekonomski konkurenti dpbro naplatili a gradjani kaznili. Tako da mozemo mirno spavati i uzivati u novim igrackama.
Ne mislim tako.
Sve sam te argumente već čuo, 1990. Ispalo je kako je ispalo, rijetko kada zemlje imaju idealnu poziciju pa mogu ratovati.
van Clausewitz u svojem djelu “O ratu” tvrdi da civilizirani narodi ulaze u rat ne zato jer se vole ili mrze, već zato jer im to objektivni interesi nalažu, o čemu računa vode nacionalne elite, koje pripremaju narodne mase iracionalnim apelima.
Srbija i dalje pokušava ostvariti zonu interesa u regiji preko “srpskog sveta” na zemlje regije. Hrvatska ima svoje interese u regiji. Te dvije zemlje su na pravcima sudara, osim ako ne procijene da im se ispunjavanje ciljeva ne isplati ili da je nemoguće.
Moguć je i proxy rat u BiH i Kosovu, pa čak i u Crnoj Gori.
U takvom slučaju, dobro je imati S400. A još je bolje imati Rafale.
niels-
2021-04-26
zganci_i_jetrica wrote:Jel ti to veliš u funkciji (primjerenoj prikladi ) vrancuske sobarice ili će i tebi kapnut koja pinka za kikiriki i koštice?marcellus wrote:to je samo stvar preknjižavanja, iz proračuna u proračun, ne ide ta lova nigdje.zganci_i_jetrica wrote:Ha-ha, kako je neke ljude lako preveslati na foru tak' se mala deca varaju i zamračiti 100 milja eura; tek toliko da se nađe, za Koktu i kikirikimarcellus wrote:morh je objasnio, cijena je i dalje ista, ali se obračunava PDV koji ide ravno iz državnog proračuna u državni proračun. Čisto stvar knjiženja troškova.niels wrote:Podržavao sam odluku da se kupe Rafali, i još uvijek mislim da je to dobar posao.
Kad znam tko “preknjižuje” onda sam siguran gdje će taj višak završiti.
Čuj, da indeksacija cijena.
niels-
2021-04-26
A možda se nadopunjuju ?niels wrote:
Srbija i dalje pokušava ostvariti zonu interesa u regiji preko “srpskog sveta” na zemlje regije. Hrvatska ima svoje interese u regiji. Te dvije zemlje su na pravcima sudara, osim ako ne procijene da im se ispunjavanje ciljeva ne isplati ili da je nemoguće.
Misliš da bi Srbija mogla ovo radit šta radi u regiji da za neke stvari nema prešutnu podršku Hrvatske ?
2014-04-11
To je njihov problem. Ne MOJ.niels wrote:
2014-04-11
Sad ću ti reći koji su moji problemi :
1. BiH, promjena izbornog zakona, želim svog člana predsjedništva kojeg i nitko ne mže preglasat kako bi imao pravo veta na vojne odluke OS BiH
2. CG , granica na moru, da se ne radi na štetu Hrvatske te školski brod Jadran jer od mornarice JNA nismo tražili ništa nego to pa ne date dakle oćete suradnju a vamo mislite da sam idiot a kad je tako sad vam SPC vlada državom
3. Kosovo, dat Srbima srpsku zajednicu općina jer ne želim veliku Albaniju tu niti islamsko Kosovo pod kontrolom neke islamske države iz Azije il Afrike itd
Kad ove točke s dnevnog reda budu maknute za svaku državu zasebno potencijalna opasnost rata u toj državi će NESTATI.
1. BiH, promjena izbornog zakona, želim svog člana predsjedništva kojeg i nitko ne mže preglasat kako bi imao pravo veta na vojne odluke OS BiH
2. CG , granica na moru, da se ne radi na štetu Hrvatske te školski brod Jadran jer od mornarice JNA nismo tražili ništa nego to pa ne date dakle oćete suradnju a vamo mislite da sam idiot a kad je tako sad vam SPC vlada državom
3. Kosovo, dat Srbima srpsku zajednicu općina jer ne želim veliku Albaniju tu niti islamsko Kosovo pod kontrolom neke islamske države iz Azije il Afrike itd
Kad ove točke s dnevnog reda budu maknute za svaku državu zasebno potencijalna opasnost rata u toj državi će NESTATI.
2014-04-11
Jel' ti to onda njemu veliš da je naivna sobarica ili da laže pa stoga onda i krade?niels wrote:Kad znam tko “preknjižuje” onda sam siguran gdje će taj višak završiti.zganci_i_jetrica wrote:Jel ti to veliš u funkciji (primjerenoj prikladi ) vrancuske sobarice ili će i tebi kapnut koja pinka za kikiriki i koštice?marcellus wrote:to je samo stvar preknjižavanja, iz proračuna u proračun, ne ide ta lova nigdje.zganci_i_jetrica wrote:Ha-ha, kako je neke ljude lako preveslati na foru tak' se mala deca varaju i zamračiti 100 milja eura; tek toliko da se nađe, za Koktu i kikirikimarcellus wrote:morh je objasnio, cijena je i dalje ista, ali se obračunava PDV koji ide ravno iz državnog proračuna u državni proračun. Čisto stvar knjiženja troškova.niels wrote:Podržavao sam odluku da se kupe Rafali, i još uvijek mislim da je to dobar posao.
2021-06-05
zganci_i_jetrica wrote:Jel' ti to onda njemu veliš da je naivna sobarica ili da laže pa stoga onda i krade?niels wrote:Kad znam tko “preknjižuje” onda sam siguran gdje će taj višak završiti.zganci_i_jetrica wrote:Jel ti to veliš u funkciji (primjerenoj prikladi ) vrancuske sobarice ili će i tebi kapnut koja pinka za kikiriki i koštice?marcellus wrote:to je samo stvar preknjižavanja, iz proračuna u proračun, ne ide ta lova nigdje.zganci_i_jetrica wrote:Ha-ha, kako je neke ljude lako preveslati na foru tak' se mala deca varaju i zamračiti 100 milja eura; tek toliko da se nađe, za Koktu i kikirikimarcellus wrote:morh je objasnio, cijena je i dalje ista, ali se obračunava PDV koji ide ravno iz državnog proračuna u državni proračun. Čisto stvar knjiženja troškova.niels wrote:Podržavao sam odluku da se kupe Rafali, i još uvijek mislim da je to dobar posao.
Mislim da ne krade.
A iz moje perspektive, svi ste mi vi blesavi, zeleni i balavi ;)
niels-
2021-04-26
RayMabus wrote:A možda se nadopunjuju ?niels wrote:
Misliš da bi Srbija mogla ovo radit šta radi u regiji da za neke stvari nema prešutnu podršku Hrvatske ?
U BiH ima, ali baš prešutnu.
U Crnoj Gori i na Kosovu nema.
niels-
2021-04-26
Page 6 of 16 • 1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16
Similar topics
» Dva na dva Rafali
» Kad će Rafali za Srbiju ?
» Oluja nad Zagrebom(ali i ostatkom Europe)
» Grčkoj isporučeni prvi Rafali
» Komšić: Upitno je mogu li Srbi šetati Zagrebom
» Kad će Rafali za Srbiju ?
» Oluja nad Zagrebom(ali i ostatkom Europe)
» Grčkoj isporučeni prvi Rafali
» Komšić: Upitno je mogu li Srbi šetati Zagrebom
Page 6 of 16