Rafali nad Zagrebom
Page 11 of 16
Page 11 of 16 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16
Re: Rafali nad Zagrebom
Mogli bi nešto i poslat u taj svemir. al moramo samo skužit šta.
Maleni sateliti teže manje od 1000 kilograma, cijena im je nešto manje od 30 milijuna GBP (britanskih funta) za izradu i lansiranje te je potrebno od 2 do 3 godine za njihov razvoj. Mini sateliti teže do 500 kilograma i njihov razvoj traje dvije godine po cijeni do 30 milijuna GBP. Mikro sateliti su teški manje od 100 kilograma i koštaju manje od 10 milijuna GBP. Ispod te klase nalaze se nano sateliti, težine do 10 kilograma, te piko sateliti težine unutar 0,1 kilogram. Dva potonja su uglavnom eksperimentalne letjelice.
-
https://hr.wikipedia.org/wiki/Maleni_satelit
Maleni sateliti teže manje od 1000 kilograma, cijena im je nešto manje od 30 milijuna GBP (britanskih funta) za izradu i lansiranje te je potrebno od 2 do 3 godine za njihov razvoj. Mini sateliti teže do 500 kilograma i njihov razvoj traje dvije godine po cijeni do 30 milijuna GBP. Mikro sateliti su teški manje od 100 kilograma i koštaju manje od 10 milijuna GBP. Ispod te klase nalaze se nano sateliti, težine do 10 kilograma, te piko sateliti težine unutar 0,1 kilogram. Dva potonja su uglavnom eksperimentalne letjelice.
-
https://hr.wikipedia.org/wiki/Maleni_satelit
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Još jedan mali satelit razvijen u Mađarskoj lansiran je u svemir
18. kolovoza 2021.
https://hungarianinsider.com/another-small-satellite-developed-in-hungary-has-launched-into-space-8159/
Nano-satelit RADCUBE razvijen u Mađarskoj uspješno je lansiran iz Kouroua u Francuskoj Gvajani
Letjelici je bilo potrebno pet godina za razvoj.
Sada u svemiru orbitiraju tri mađarska nano-satelita.
Dodao je da su letjelicu projektirali i izgradili s osobljem Istraživačkog centra za astronomiju i znanosti o Zemlji (CSFK) Astronomskog instituta ELKH Konkoly Thege Miklós, Sveučilišta u Hirošimi u Japanu i Instituta za fiziku Sveučilišta Eötvös Loránd, zajedno s češkim i slovačkim partnerima.
18. kolovoza 2021.
https://hungarianinsider.com/another-small-satellite-developed-in-hungary-has-launched-into-space-8159/
Nano-satelit RADCUBE razvijen u Mađarskoj uspješno je lansiran iz Kouroua u Francuskoj Gvajani
Letjelici je bilo potrebno pet godina za razvoj.
Sada u svemiru orbitiraju tri mađarska nano-satelita.
Dodao je da su letjelicu projektirali i izgradili s osobljem Istraživačkog centra za astronomiju i znanosti o Zemlji (CSFK) Astronomskog instituta ELKH Konkoly Thege Miklós, Sveučilišta u Hirošimi u Japanu i Instituta za fiziku Sveučilišta Eötvös Loránd, zajedno s češkim i slovačkim partnerima.
2014-04-11
Ne zanima me bacanje predmeta u zrak pa da onda isti kruže oko zemlje dok se ne raspadnu. To mi je dosadno.
Zanimaju me francuski vojni programi. Radit nešto šta su već izumili pa ćeš sad kao ti jer eto kao nacija nešto kao moraš jer je to neko takmičenje....pa nisan glup bacat pare.
Bolje te pare onda bacit Francuzima pa u zajedničke projekte a oni su tu lider.
Zanimaju me francuski vojni programi. Radit nešto šta su već izumili pa ćeš sad kao ti jer eto kao nacija nešto kao moraš jer je to neko takmičenje....pa nisan glup bacat pare.
Bolje te pare onda bacit Francuzima pa u zajedničke projekte a oni su tu lider.
Last edited by RayMabus on 26/11/2021, 09:41; edited 1 time in total
2014-04-11
AssadNaPodmornici wrote:kakve crne bolnice, ionako u njih ne možeš doći a sestre i doktori rade tik tok videa gdje tresu guzicama. u bolnice je gotovo vrlo jebeno dobiti bilo kakvu uslugu radi ove "gripe",Sora wrote:rafali
pa tko se tomu veseli da ih imamo stvarno je bedaček
prvo jer su važnije bolnice i škole nego avioni
a drugo, a koga će braniti ti rafali, šta mislite?
ove bogate i moćne
sirotinja će čučati u rovovima i ginuti
koga se vraga tome veselite
i škole isto tako, što se ljudi više školuju to su gluplji a ironično misle da su pametniji, pogotovo ako dobiju diplomu nekog novinarskog ili filozofskog faksa(a i ostali faksevi su zakurac uglavnom).
i općenito što se tiče aviona.. da su tvoji u bosni imali jedu ili dvije eskadrile ovakvih modernih aviona 93 godine, nebi vam se desila srebrenica i još sto sranja gdje su vas srbi 100 000 potamanili i uzeli vam 50% teritorija... a sve bi to spriječilo 12aviona..
ubojstvo od posta xD
Zatutnjali rafali, hrvatima drago a ovi drugi...sve nešto ljuti. Te bolje vrtić, te polovni su, te prepali se..
Interesantno
Interesantno
Last edited by kaya on 26/11/2021, 10:09; edited 1 time in total (Reason for editing : .)
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Pustit ćemo Mađare neka bacaju predmete u zrak a mi ćemo pratit.
Njima je ionako dosadno u toj nizini. Vata ih depresija. Ne znaju šta će pa daj svemirski program.
Ja imam mornaricu. Ne mogu se bavit pizdarijama i bacat pare na nekakve nano satelite i šta ću ja kao država a da šta god krenem opet ništa sam ne mogu na ovom polju nego opet neka udruživanja.
Ne isplati se. Nek oni to razvijaju. Mi ćemo doć posli. Na gotovo.
Njima je ionako dosadno u toj nizini. Vata ih depresija. Ne znaju šta će pa daj svemirski program.
Ja imam mornaricu. Ne mogu se bavit pizdarijama i bacat pare na nekakve nano satelite i šta ću ja kao država a da šta god krenem opet ništa sam ne mogu na ovom polju nego opet neka udruživanja.
Ne isplati se. Nek oni to razvijaju. Mi ćemo doć posli. Na gotovo.
2014-04-11
Prvi mađarski komercijalni satelit koji će biti lansiran 2024
Kao članica Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU, specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za telekomunikacije), Mađarska je ispunila sve zakonske uvjete i imala sve međunarodne sporazume (geostacionarna orbita, potrebne frekvencije) potrebne za pružanje usluga komunikacijskim i telekomunikacijskim potrebama zemlje sa svojim vlastiti satelit od 1990-ih. Mađarska je vlada još 2004. godine dio pruge iznajmila stranoj privatnoj tvrtki. Ugovor istječe 2024. godine, nakon čega će Mađarska ponovno imati priliku kontrolirati vlastiti orbitalni položaj i frekvenciju.
Kako bi iskoristili ovu priliku, CarpathiaSat CPLC. bit će uspostavljena, koja će, na temelju međunarodnih primjera, postaviti fiksnu orbitu i upravljati prvim mađarskim komunikacijskim i telekomunikacijskim satelitom u bliskoj suradnji s državnim i privatnim sektorom. Osim toga, tvrtka će imati pravo upravljati geostacionarnom orbitalnom dionicom sljedećih dvadeset godina.
“Kako bi se zadovoljile ubrzane digitalizacije i povećane telekomunikacijske potrebe, globalni napori usmjereni su na razvoj satelitskih sposobnosti zemalja. Kao dio kritične infrastrukture, također je važno da suverenitet Mađarske bude na čelu i na ovom području”, rekla je dr. Orsolya Ferencz, ministarska povjerenica za svemir, u vezi s današnjom objavom.
Razvoj i lansiranje satelita zahtijevat će ozbiljne pravne pripreme i međunarodnu suradnju s partnerskim organizacijama poput Europske svemirske agencije (ESA) ili Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).
U skladu s međunarodnim trendovima svemirskih i satelitskih operatera, zajedničko ulaganje stvorilo je korporativnu strukturu u kojoj država i privatni sektor mogu surađivati na razvoju neovisnih svemirskih sposobnosti Mađarske”.
Kao članica Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU, specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za telekomunikacije), Mađarska je ispunila sve zakonske uvjete i imala sve međunarodne sporazume (geostacionarna orbita, potrebne frekvencije) potrebne za pružanje usluga komunikacijskim i telekomunikacijskim potrebama zemlje sa svojim vlastiti satelit od 1990-ih. Mađarska je vlada još 2004. godine dio pruge iznajmila stranoj privatnoj tvrtki. Ugovor istječe 2024. godine, nakon čega će Mađarska ponovno imati priliku kontrolirati vlastiti orbitalni položaj i frekvenciju.
Kako bi iskoristili ovu priliku, CarpathiaSat CPLC. bit će uspostavljena, koja će, na temelju međunarodnih primjera, postaviti fiksnu orbitu i upravljati prvim mađarskim komunikacijskim i telekomunikacijskim satelitom u bliskoj suradnji s državnim i privatnim sektorom. Osim toga, tvrtka će imati pravo upravljati geostacionarnom orbitalnom dionicom sljedećih dvadeset godina.
“Kako bi se zadovoljile ubrzane digitalizacije i povećane telekomunikacijske potrebe, globalni napori usmjereni su na razvoj satelitskih sposobnosti zemalja. Kao dio kritične infrastrukture, također je važno da suverenitet Mađarske bude na čelu i na ovom području”, rekla je dr. Orsolya Ferencz, ministarska povjerenica za svemir, u vezi s današnjom objavom.
Razvoj i lansiranje satelita zahtijevat će ozbiljne pravne pripreme i međunarodnu suradnju s partnerskim organizacijama poput Europske svemirske agencije (ESA) ili Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).
U skladu s međunarodnim trendovima svemirskih i satelitskih operatera, zajedničko ulaganje stvorilo je korporativnu strukturu u kojoj država i privatni sektor mogu surađivati na razvoju neovisnih svemirskih sposobnosti Mađarske”.
2014-04-11
Pustit ćemo Mađare nek se s ovim bakču a mi ćemo promatrat situaciju.
Mislija san nešto ovdje napravit al najmanja stvar je nekakvi nano satelit a ni njega ne možeš bez suradnje s pet država i trinajst privatnih tehnoloških kompanija.
I onda se pogledaš u ogledalo i zapitaš : Pa kakvi je to onda nacionalni program ?
Zdravo. Zdraaavvvooooooo
Mislija san nešto ovdje napravit al najmanja stvar je nekakvi nano satelit a ni njega ne možeš bez suradnje s pet država i trinajst privatnih tehnoloških kompanija.
I onda se pogledaš u ogledalo i zapitaš : Pa kakvi je to onda nacionalni program ?
Zdravo. Zdraaavvvooooooo
2014-04-11
hrvatski avioni sa francuskim pilotima.
i radarima starije generacije
10 godina
ne znam da li imate pilote
spremne da ovladaju rafalom:)
10 godina
2020-04-21
Nis se ti ne brini..i u jna zrakoplovstvu su hrvati bili glavni piloti..npr antun tus je bio prvi pilot iz jna koji je letio na f-upizzon wrote:hrvatski avioni sa francuskim pilotima.
10 godina
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Nemoguce.vuksadinare wrote:Nis se ti ne brini..i u jna zrakoplovstvu su hrvati bili glavni piloti..npr antun tus je bio prvi pilot iz jna koji je letio na f-upizzon wrote:hrvatski avioni sa francuskim pilotima.
10 godina
Hrvati su u JNA bili obespravljeni i mogli su biti samo komandanti kakvog skladista hrane ili odjece.
Piloti su bili Srbi,Vojvođani,Crnogorci i Žumberčani unijati
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
niels wrote:Pirate wrote:RayMabus wrote:Hrvatska nije radi Srbije ili barem samo radi Srbije kupila avione nego jer istiće resurs svojih samih i imala je dva izbora a to je ništa i da netko drugi kontrolira zrak il kupit nešto a i ovoj prvoj opciji isto plaćaš a nemaš svoje.
Da su oni to kupili radi Srbije ili samo radi Srbije kupilo bi toga više a ne 12 aviona od kojih su dva dvosjedi, dakle samo deset su presretači itd.
Hrvatska ima duplo manje stanovnika od Srbije. Šta će ona napadat Srbiju ? Pa nije luda.
RS ? Ne smeta nam. Čak i da tamo nešto bude opet ide NATO. Ti nemaš šta ni gađat tamo lovačkim avionima. To bespilotne letjelice i dovoljno. To je još bolje za RS.
Dobro uoceno. Nit HR nit SRB ima kapacitete za napasti jesna drugu. Prva stvar sto obje zemlje nemaju vise dodirnih tocaka oko kojih bi mogao izbiti sukob. Druga stvar napad HR na SRB i obrnuto bi bio suicid, cim bi prvi lijesovi krenuli se vracati kuci doslo bi do gadnih prosvjeda. Treca stvar ekonomije su dosta uvezane i samim tim bi rat doveo do katastrofalnog sunovrata sto bi ekonomski konkurenti dpbro naplatili a gradjani kaznili. Tako da mozemo mirno spavati i uzivati u novim igrackama.
Ne mislim tako.
Sve sam te argumente već čuo, 1990. Ispalo je kako je ispalo, rijetko kada zemlje imaju idealnu poziciju pa mogu ratovati.
van Clausewitz u svojem djelu “O ratu” tvrdi da civilizirani narodi ulaze u rat ne zato jer se vole ili mrze, već zato jer im to objektivni interesi nalažu, o čemu računa vode nacionalne elite, koje pripremaju narodne mase iracionalnim apelima.
Srbija i dalje pokušava ostvariti zonu interesa u regiji preko “srpskog sveta” na zemlje regije. Hrvatska ima svoje interese u regiji. Te dvije zemlje su na pravcima sudara, osim ako ne procijene da im se ispunjavanje ciljeva ne isplati ili da je nemoguće.
Moguć je i proxy rat u BiH i Kosovu, pa čak i u Crnoj Gori.
U takvom slučaju, dobro je imati S400. A još je bolje imati Rafale.
Situacija nije ni priblizno onoj iz 90ih. Prvo, danas za razliku od 90ih su vise manje sve zemlje bivse Yu homogenizirane, nema vise one leopardove tockaste koze vec jasne etnicke gramice.
Drugo, broj stanovnika se smanjio oko 20%, stanovnistvo je starije, bez vojne obuke i bez volje za nekakve vojne avanture. Sam nacionalizam je dobrim dijelom potrosen, tim vise sto su ljudi vidjeli di to vodi a nije put u blagostanje.
Trece, spominjes sudare hrvatskih i srpskih interesa. Na primjeru BiH, Srbiji je interes ocuvanje srpske pozicije kroz Dejton dok Hrvatski interes je usmjeren ka ocuvanju opstanka Hrvata u BiH. Tu nema bas nekih kolizionih tocaka koje bi mogle dovesti do konflikta. Postoji mozda nesto u CG kroz HR podrsku Mili ali i to je nedovoljno da bi izbio neki sukob. Borba u CG je vise institucionalna i nema tu previse carki osim povremenih uzarenih strasti koje brzo splasnu. Sto se tice Kosova, tu su isto jasno ocrtane etnicke linije, postoji sansa za sukob ali i on bi bio kratkog daha, neki maximum je da Srbija udje na sjever uslijed neke vece eskalacije ali juznije od Ibra sigurno ne bi isli. Bio bi enorman trosak uletiti sa 30000 vojnika i pokusati uspostaviti kontrolu nad 1,4 milijuna stanovnika, fimancijski bi to bio srpski Afganistan.
Valjda je svima jasno da je ovom prostoru ovo sada vrijeme posljednja sansa da postanu kakva takva uredjena drustva sa gospodarstvima koja ce omoguciti pristojan zivot malom covjeku sto je kljuc opstanka svih nas.
Eno pogledaj izvjestaje UN gdje je najveci demografski sunovrat, sto natalitetno, sto emigracijski. Takav prostor maksimalno moze imati sukobe niskog inteziteta kakav smo vidjeli prije par godina u Kumanovu, to je neki max, sve ostalo su price za strasiti malu djecu.
Pirate- Posts : 1512
2019-09-06
kaya wrote:Zatutnjali rafali, hrvatima drago a ovi drugi...sve nešto ljuti. Te bolje vrtić, te polovni su, te prepali se..
Interesantno
odlicni su, ali,
mi se nismo prepali
ne znate da ih koristite :)
francuzi lete :)
2020-04-21
kic wrote:AssadNaPodmornici wrote:kakve crne bolnice, ionako u njih ne možeš doći a sestre i doktori rade tik tok videa gdje tresu guzicama. u bolnice je gotovo vrlo jebeno dobiti bilo kakvu uslugu radi ove "gripe",Sora wrote:rafali
pa tko se tomu veseli da ih imamo stvarno je bedaček
prvo jer su važnije bolnice i škole nego avioni
a drugo, a koga će braniti ti rafali, šta mislite?
ove bogate i moćne
sirotinja će čučati u rovovima i ginuti
koga se vraga tome veselite
i škole isto tako, što se ljudi više školuju to su gluplji a ironično misle da su pametniji, pogotovo ako dobiju diplomu nekog novinarskog ili filozofskog faksa(a i ostali faksevi su zakurac uglavnom).
i općenito što se tiče aviona.. da su tvoji u bosni imali jedu ili dvije eskadrile ovakvih modernih aviona 93 godine, nebi vam se desila srebrenica i još sto sranja gdje su vas srbi 100 000 potamanili i uzeli vam 50% teritorija... a sve bi to spriječilo 12aviona..
ubojstvo od posta xD
Glupost od posta. Pricati o bolnicama kroz prizmu nekog tik tok videa ne govori apsolutni nista.
Skolovaniji gluplji? Nema veze s vezom.
SBBKBB, imali su zracnu podrsku amerikanaca, pa su i dalje Srbi drzali 70% teritorija krajem rata.
Pirate- Posts : 1512
2019-09-06
Tja...hrvati i janezi i jesu primani u rv zato jer su ovi drugi bili 2,3 kategorija...oni su isli u kov a tu je bila bas selekcija po nacionalnom kljucu i to je bio daleko najbrojniji rod te velike kolicine razlicitog naoruzanja..jastreb wrote:Nemoguce.vuksadinare wrote:Nis se ti ne brini..i u jna zrakoplovstvu su hrvati bili glavni piloti..npr antun tus je bio prvi pilot iz jna koji je letio na f-upizzon wrote:hrvatski avioni sa francuskim pilotima.
10 godina
Hrvati su u JNA bili obespravljeni i mogli su biti samo komandanti kakvog skladista hrane ili odjece.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
pizzon wrote:hrvatski avioni sa francuskim pilotima.
10 godina
samo se ti nemoj sekirat
nije zdravo
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
pizzon wrote:hrvatski avioni sa francuskim pilotima.
10 godina
radari su nove generacije, piloti su piloti, ako mogu letjet na kantama od migova mogu i na rafalima
ono, ako si učio vozit na stojadinu neš imat problema vozit novi mercedes - jednostavnije je.
marcellus wrote:veber wrote:otprilike. pa jebemu od kada je postao "novinar" u sve se kuži.zganci_i_jetrica wrote:Podsjeti nas što je to ono bilo: olovke i šiljila, gumice i spajalice?veber wrote:vidi se da nisi nikada radio, o tome da si imao firmu bzvz je općenito pisati....marcellus wrote:zganci_i_jetrica wrote:Ha-ha, kako je neke ljude lako preveslati na foru tak' se mala deca varaju i zamračiti 100 milja eura; tek toliko da se nađe, za Koktu i kikirikimarcellus wrote:morh je objasnio, cijena je i dalje ista, ali se obračunava PDV koji ide ravno iz državnog proračuna u državni proračun. Čisto stvar knjiženja troškova.niels wrote:Podržavao sam odluku da se kupe Rafali, i još uvijek mislim da je to dobar posao.
Međutim, ako je ponuda na natječaju zrakoplov jednih specifikacija, a u ugovoru prodaju zrakoplov s PISA umjesto AESA radarom, s slabijim raketnim sustavom, onda to nije u redu, to je prijevara.
Cijena je bila 999 milijuna, sad je 1.1 milijardu eura. Zašto?
to je samo stvar preknjižavanja, iz proračuna u proračun, ne ide ta lova nigdje.
za ne bilivit.
moram fotkati novi gun pa da se raspiše o karakteristikama i da da obrazloženje zakaj sam odabrao taj, a ne uhodani koji imam u zagrebu.
neki put poludim na njegove upise.
veber, zaboravljaš da se u RRIF ipak nešto kužim jer sam a)22 godine radio u banci među ostalim na razvoju softvera što podrazumijeva da znaš nešto o tome kako se što knjiži b) moja bivša koju znaš je u toj banci bila šefica odjelnog knjigovodstva
E, da RRiF. Ja sam se nekad oglašavao na predzadnjoj strnici RRiF-a-
crvenkasti-
2014-04-17
vuksadinare wrote:Tja...hrvati i janezi i jesu primani u rv zato jer su ovi drugi bili 2,3 kategorija...oni su isli u kov a tu je bila bas selekcija po nacionalnom kljucu i to je bio daleko najbrojniji rod te velike kolicine razlicitog naoruzanja..jastreb wrote:Nemoguce.vuksadinare wrote:Nis se ti ne brini..i u jna zrakoplovstvu su hrvati bili glavni piloti..npr antun tus je bio prvi pilot iz jna koji je letio na f-upizzon wrote:hrvatski avioni sa francuskim pilotima.
10 godina
tus jeste bio general
ali to ne znaci da srbi
ne znaju da lete
verovatno da su janezi i hrvati
bili % brojniji u rv nego u kov.
jer se nisu guralu u jna ko srbi
ili u mornarici...
menu je i danas krivo sto
nisam prihvatio punudu
na regrutaciji da sluzim
u mornarici.
kad su me prozvali,
i putali hoces u mornaricu,
ja sam bio totalno zbunjen,
jer sam prvi dobio tu ponudu
nusam prihvatio, i...
tako sam zavrsio ko prasinar
u virovitici :)
2020-04-21
niels wrote:Dobro, ono najvažnije: AESA ili PISA radar? Meteor rakete - da ili ne? I zašto pobogu tri godine, ako smo za dodatnih 100 milijuna eura kupili simulator?
evo išao sam malo kopati. Ovo s radarom je "provalio" portal OBRIS a oni su lobisti Gripena.
dakle: Svi zrakoplovi koje Hrvatska kupuje dolaze sa F3R standardom a to podrazumijeva AESA radar.
Eskadrila namijenjena za prodaju Hrvatskoj trenutno je na F2 standardu. Svi zrakoplovi prije isporuke moraju proći revitalizaciju i povećanje resursa (zato ih i ne možemo dobiti već sutra nego moramo čekati dvije do tri godine). U sklopu toga se SVI dižu na F3R standard, a to podrazumijeva ugradnju AESA radara.
Ta "vijest" je prijevod govora člana francuskog odbora za obranu izvađen iz konteksta. U njemu čovjek priča kako treba naručiti još F3R zrakoplova za francusku flotu da nadomjeste avione prodane grčkoj i da su zrakoplovi namijenjeni za hrvatsku trenutno na F2 standardu.
Similar topics
» Dva na dva Rafali
» Kad će Rafali za Srbiju ?
» Oluja nad Zagrebom(ali i ostatkom Europe)
» Grčkoj isporučeni prvi Rafali
» Komšić: Upitno je mogu li Srbi šetati Zagrebom
» Kad će Rafali za Srbiju ?
» Oluja nad Zagrebom(ali i ostatkom Europe)
» Grčkoj isporučeni prvi Rafali
» Komšić: Upitno je mogu li Srbi šetati Zagrebom
Page 11 of 16