Umro je sir Clive Sinclair
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Umro je sir Clive Sinclair
Tužna vijest iz Velike Britanije - umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.
Za one koji ne znaju, osnivač je Sinclair Computersa koji će kasnije postati Sinclair Research i koji će krajem 70-tih i početkom 80-tih izdati 8-bitna kućna računala ZX 80, ZX81 i daleko najpopularniji ZX Spectrum na kojemu su i mnogi domaći računalci odrasli.
U svojoj izuzetno dugoj i bogatoj izumiteljskoj karijeri vodio se načelom pristupačnosti – cjenovne i uporabne, elektronike koja je u to doba bila revolucionarna i nova.
Pored računala autor je i brojnih drugih proizvoda poput prijenosnog televizora baziranog na katodnoj cijevi, ali s ravnim ekranom TV80, C5 električnog vozila, QL računala koje je bilo uvod u 16- i 32-bitno računalstvo u 80-tima, ali ostat će svakako najviše zapamćen po ZX Spectrumu.
Vitešku titulu dobio je 1983., a od 90-tih povukao se iz aktivnog života, a u intervjuu koji je dao 2010. rekao je da on sam u kući uopće ne koristi ni računala ni Internet, već preferira pisanje pisama i telefonske kontakte.
https://www.bug.hr/in-memoriam/umro-je-sir-clive-sinclair-23276
catabbath-
2015-08-22
Re: Umro je sir Clive Sinclair
Tužno. Inače imao sam zx81 i kasnije spectruma. Sjajne stvari za ono vrijeme.
marcellus wrote:Tužno. Inače imao sam zx81 i kasnije spectruma. Sjajne stvari za ono vrijeme.
Klasik dizajna, konceptom dva do tri desetljeća ispred svog vremena.
Ogromne bež kutije PC-a kasnih 80tih i 90tih su bile ogroman korak unazad.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Šteta da je kasnije promašio gotovo sve što je radio, ali zx i spectrum su mu svijetle točke da je baš nešto pogodio
makar ako mene pitaš najbolje računalo svih vremena je ipak bila amiga (najbolje naravno u kontekstu svog vremena: danas bolji usisavač ima više memorije i procesorske snage, ali koncept je bio jeben i izvedba)
makar ako mene pitaš najbolje računalo svih vremena je ipak bila amiga (najbolje naravno u kontekstu svog vremena: danas bolji usisavač ima više memorije i procesorske snage, ali koncept je bio jeben i izvedba)
marcellus wrote:Tužno. Inače imao sam zx81 i kasnije spectruma. Sjajne stvari za ono vrijeme.
Ja sam imao Spectrum 48k, tj. još ga imam negdje kod staraca i io je sad već muzejska vrijednost. Na njemu sam naučio programirati i od toga danas živim.
catabbath-
2015-08-22
marcellus likes this post
RIP iako sam bivsi "komodorac"
omni-
2014-04-12
Pisanje pisama i telefonske kartice, legenda :-D
R.I.P.
R.I.P.
omni wrote:RIP iako sam bivsi "komodorac"
to između vlasnika commodorea 64 i spectruma je bilo ko između dinamovaca i hajdukovaca, čiji je klub bolji.
nije se štedjelo uvreda
Joj,Megi,daj ,plašiš s ovim avatarom.Maggie19 wrote:Pisanje pisama i telefonske kartice, legenda :-D
R.I.P.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
marcellus wrote:Šteta da je kasnije promašio gotovo sve što je radio, ali zx i spectrum su mu svijetle točke da je baš nešto pogodio
Išli su na low end tržišta i jedni i drugi apsolutno su pregaženi od Intel-Microsoft PC ekosustava.
Jedino je high-end Apple opstao van wintela, iako su i oni bili u krizi sredinom 90tih prije povratka Jobsa.
2018-04-10
Hektorović wrote:marcellus wrote:Šteta da je kasnije promašio gotovo sve što je radio, ali zx i spectrum su mu svijetle točke da je baš nešto pogodio
Išli su na low end tržišta i jedni i drugi apsolutno su pregaženi od Intel-Microsoft PC ekosustava.
Jedino je high-end Apple opstao van wintela, iako su i oni bili u krizi sredinom 90tih prije povratka Jobsa.
jer je pc bio potpuno otvoren sustav, iako mogu ti reć da je meni amiga uvijek bila bolja kao koncept od bilo kojeg pc-ja uklj. ove koje koristim danas
U ono vrijeme Amiga 500 je bila svemirski brod za bilo koji PC na polju multimedije.marcellus wrote:Hektorović wrote:marcellus wrote:Šteta da je kasnije promašio gotovo sve što je radio, ali zx i spectrum su mu svijetle točke da je baš nešto pogodio
jer je pc bio potpuno otvoren sustav, iako mogu ti reć da je meni amiga uvijek bila bolja kao koncept od bilo kojeg pc-ja uklj. ove koje koristim danas
omni-
2014-04-12
i to za 10 puta manje love. Bila je fenomenalan hardverski dizajn, puno brža nego što je temeljem motorole 68000 ikad smjela biti. I imala je čipove u socketima, nevjerojatno za tako jeftin komp, mogo si ih sam zamijenit.
Prvo je imala genijalan čipset s nekoliko koprocesora za audio, video i izravni pristup memoriji neovisno o CPU-u, tako da je bila puno brža u grafici i igrama nego bilo što tadašnje izvan profesionalnih radnih stanica koje su išle za nekoliko stotina puta cijenu amige. Nakon kickstarta je bilo prilično teško naviknut se na 386 kojem je trebala vječnost da digne win 3.11
Zvuk je bio posebna priča, zvučni čip je bio "Paula", 4 kanala PCM samplinga i najbitnije imao je izravan pristup memoriji (Direct Memory Access), a slično su riješili i grafiku, imala je "genlock" odnosno mogla se prilagoditi na ntsc ili pal ulazni signa, tako da si mogao grafikom pokriti nešto sa snimke. Mogao si generirati sjajne CGI efekata preko videa, recimo. I to vrlo jednostavno. Sve je na Amigi bilo jednostavno.
Jedino nije imala hard, odnosno mogao se dogradit ali je koštao neke novce koje nisam imao
Prvo je imala genijalan čipset s nekoliko koprocesora za audio, video i izravni pristup memoriji neovisno o CPU-u, tako da je bila puno brža u grafici i igrama nego bilo što tadašnje izvan profesionalnih radnih stanica koje su išle za nekoliko stotina puta cijenu amige. Nakon kickstarta je bilo prilično teško naviknut se na 386 kojem je trebala vječnost da digne win 3.11
Zvuk je bio posebna priča, zvučni čip je bio "Paula", 4 kanala PCM samplinga i najbitnije imao je izravan pristup memoriji (Direct Memory Access), a slično su riješili i grafiku, imala je "genlock" odnosno mogla se prilagoditi na ntsc ili pal ulazni signa, tako da si mogao grafikom pokriti nešto sa snimke. Mogao si generirati sjajne CGI efekata preko videa, recimo. I to vrlo jednostavno. Sve je na Amigi bilo jednostavno.
Jedino nije imala hard, odnosno mogao se dogradit ali je koštao neke novce koje nisam imao
u biti, procesor su rasteretili od svega, uključujući adresiranje memorije za video, audio, in/out... zato je bila tako brza
rip...ostala su sjecanja zx spectrum ...manic miner...ono dani kad pokrenes kazetu ...a na ekranima malog tv prijemnika ispisuju se sve boje spektra par minuta ..a ko je ima interface i joystick bio je glavni u selu...
EstebanEnrique-
2014-04-16
Za razliku od Spectruma ZX, kojeg sam imao priliku vidjeti uživo i isprobati, Amigu niti nisam, šteta.
2018-04-10
Hektorović wrote:Za razliku od Spectruma ZX, kojeg sam imao priliku vidjeti uživo i isprobati, Amigu niti nisam, šteta.
pa amiga je imala softverski emulator pc 386-ce, toliko je bila brza. Mogao si pokretat pc programe na njoj preko emulatora.
Kakva amiga, zakon je u to vrijeme bio atari.
crvenkasti-
2014-04-17
Neka mu je laka zemlja.
Spectrum je za svoje doba bio sjajan izum za osobnu upotrebu. Na prijelazu desetljeća PC je odradio svoje, pa su prijenosna pojela stolna, pa dlanovnici prijenosna računala, i evo pametni telefoni vladaju već neko vrijeme.
Ali koncept je uvijek bio isti - cijena, mogućnosti, praktičnost, funkcionalnosti i sposobnost integracije s drugim uređajima. Sir Clive je to shvatio.
Spectrum je za svoje doba bio sjajan izum za osobnu upotrebu. Na prijelazu desetljeća PC je odradio svoje, pa su prijenosna pojela stolna, pa dlanovnici prijenosna računala, i evo pametni telefoni vladaju već neko vrijeme.
Ali koncept je uvijek bio isti - cijena, mogućnosti, praktičnost, funkcionalnosti i sposobnost integracije s drugim uređajima. Sir Clive je to shvatio.
niels-
2021-04-26
niels wrote:Neka mu je laka zemlja.
Osobno imam i windows laptope i macbooke, ipada, high end androida i iphonea. Sve ima svoj use case.
Danas smo ionako uglavnom neovisni od same platforme kad je sve uvezano u cloudu.
2018-04-10
Page 1 of 2 • 1, 2
Page 1 of 2