Orešković 2014.godine:Hrvati se previše boje promjena
Page 3 of 4
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Orešković 2014.godine:Hrvati se previše boje promjena
to se pitamo manje više svi,ali iskustva iz drugih zemalja govore da će to morati boljeti,nekoga više,nekoga manje.Nema nam druge.Brain32 wrote:Uvijek ću se bojati reformi jer svaki put kada kod nas krenu "reforme" ja nekako najebem, direktno ili indirektno.vili40 wrote:
Očigledno je da se neki pribojavaju bilo kakvih promjena i reformi....
Tako da dok se ne pokaže drugačije i ja se pribojavam reformi tim više što ne znam da li će biti prave reforme ili "reforme"...
vili40- Posts : 11074
2015-08-02
ako bude ostra reforma zdravstva ( mislim da nema straha od takvog razvoja dogadjaja ) normalno da ces najebat ti a ne ovi sto odluke donose , oni i onako placaju svoje zdravstvene usluge u vecini slucajevaBrain32 wrote:Uvijek ću se bojati reformi jer svaki put kada kod nas krenu "reforme" ja nekako najebem, direktno ili indirektno.vili40 wrote:
Tako da dok se ne pokaže drugačije i ja se pribojavam reformi tim više što ne znam da li će biti prave reforme ili "reforme"...
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Posuđeni novac je potrošen uglavnom u gluposti i sad to treba vratiti.
Ako vam je za ustjehu, ni ovdje kod mene nije ništa drukčije.
Prije zdravstva se moraju riješiti drugi puno veći problemi.Nema tko više plaćati to zdravstvo,otišlo 100 tisuća ljudi van u najboljim godinama,preko 300 tisuća blokiranih koje još dodatno cipelare hanžekovići uz blagoslov države,nezaposleni i oni koji primaju mizeriju od plaće.Od kud onda novac za to zdravstvo,od onih koje plaća država?Puno ih je ali ipak premalo,ne može država to pokrivati bez novih sve većih i skupljih pozajmica.Jel se tko pitao u vlasti zašto su stala strana ulaganja,što je sa EU od kojeg su puno očekivali pa skoro pa ništa?Lijepo je čovjek objasnio na kakve se prepreke kod nas nailazi kad god netko nešto želi pokrenuti a i mi sami neki to najbolje znamo.debotoijusto wrote:ako bude ostra reforma zdravstva ( mislim da nema straha od takvog razvoja dogadjaja ) normalno da ces najebat ti a ne ovi sto odluke donose , oni i onako placaju svoje zdravstvene usluge u vecini slucajevaBrain32 wrote:Uvijek ću se bojati reformi jer svaki put kada kod nas krenu "reforme" ja nekako najebem, direktno ili indirektno.vili40 wrote:
vili40-
2015-08-02
to je svakome pametnome najveci upitnik nad glavom..pojede li ih hdz,ili most bude propisivao plasticne reforme,onda ce zaista bit "reforme".Brain32 wrote:Uvijek ću se bojati reformi jer svaki put kada kod nas krenu "reforme" ja nekako najebem, direktno ili indirektno.vili40 wrote:
One bez navodnika su,pak,nuzne.
;-)
2014-04-12
A ja ne plaćam!? Doprinosi od plaće uredno idu HZZO-u a kad dođem kod doktora plati pregled, plati uputnicu, plati recept pa plati lijek, plati, plati, plati...pa dokle više?debotoijusto wrote:ako bude ostra reforma zdravstva ( mislim da nema straha od takvog razvoja dogadjaja ) normalno da ces najebat ti a ne ovi sto odluke donose , oni i onako placaju svoje zdravstvene usluge u vecini slucajevaBrain32 wrote:Uvijek ću se bojati reformi jer svaki put kada kod nas krenu "reforme" ja nekako najebem, direktno ili indirektno.vili40 wrote:
Brain32-
2014-04-15
Općenito što se reformi tiče dosadašnje Vlade su stvarale ograničenja, porezna, administrativna, zakonska.
Ograničenja moraju postajati ali mi smo prezagušeni, nova Vlada da bi imala moju podršku mora, MORA početi stvarati MOGUĆNOSTI
Ograničenja moraju postajati ali mi smo prezagušeni, nova Vlada da bi imala moju podršku mora, MORA početi stvarati MOGUĆNOSTI
Brain32-
2014-04-15
Sorry,ali to vise nemate,niti mozete imati..Brain32 wrote:Općenito što se reformi tiče dosadašnje Vlade su stvarale ograničenja, porezna, administrativna, zakonska.
Guest- Guest
U svakom slučaju nova Vlada imat će gadnoga posla i sve će to morati raditi pod teškom paljbom sa svih strana.Sad ti radi u miru a gori nam kuhinja.Brain32 wrote:Općenito što se reformi tiče dosadašnje Vlade su stvarale ograničenja, porezna, administrativna, zakonska.
vili40-
2015-08-02
interesantno je nešto drugo... most, a vjerojatno niti aktualni mandatar vrlo vjerojatno neće ništa ponuditi a još manje dati, braniteljskoj populaciji niti udrugama iza kojih stoji predznak domoljublja, ali svejedno sa tih strana dolaze izrazi potpore... evo koliko sam se čuo sa ljudima još sa te strane nisam nikog čuo da ne podržava tog čovjeka iako je običnom čovjeku kojem god u osnovi dotični nepoznat...svi više manje očekuju da ova ekipa razjebe ovaj dosad egzistirajući sustav pa kako god i kom god nakon njihove intervencije bilo....
2015-08-08
nije mi utjeha , godinama izdvajam/o poprilican novac za javno zdravstvo i ocekujem i nekakvu uslugu kad mi zatrebaEro wrote:Posuđeni novac je potrošen uglavnom u gluposti i sad to treba vratiti.
isto tako mi odgovara i realno zdravstvo tj. placanje usluge ako se uvede jednog dana
ne odgovara mi ono sto se valja iz daljine , placanje velikog novca "solidarnog" zdravstva i realne cijene ponovo kad zatreba
slazem se za posudjeni novac
2014-04-12
Kuhinja izgorjela...vili40 wrote:U svakom slučaju nova Vlada imat će gadnoga posla i sve će to morati raditi pod teškom paljbom sa svih strana.Sad ti radi u miru a gori nam kuhinja.Brain32 wrote:Općenito što se reformi tiče dosadašnje Vlade su stvarale ograničenja, porezna, administrativna, zakonska.
Guest- Guest
Brain32 wrote:Općenito što se reformi tiče dosadašnje Vlade su stvarale ograničenja, porezna, administrativna, zakonska.
točno
dosadašnje vlasti.. recimo počet ćemo od 2000ete godine(kao relativno clean start, završio rat, prošlo 10godina od socijalizma, RH nije bila prezadužena, većina privatizacije provedena)..
dakle zadnjih 15godina(2 mandata HDZa i 2 SDP) - uglavnom sljedeće pojave- sve vlasti - donose ograničenja, uglavnom represivne zakone što se tiču ekonomskih sloboda i osobnih sloboda. birokracija buja, iako u doba računala i programa, birokrata bi trebalo biti nikada manje, mi ih imamo nikada više. udio države u BDPu raste, zaduživanja rastu. represija raste.
Neki to govore da se RH pomalo vraća u socijalizam od 2000ete godine.
Vrijeme je da se okrenu trendovi, jer dosadašnja uloga države u ekonomiji(dominatna) je dovela do toga da smo među najslabijim zemljama od svih ex-komunističkih, među najviše popljačkanih od "domoljuba i antifašista"(možda se više jedino u ukraini maznilo), iseljavanje, niska zaposlenost, a jedino je turizam što održava da dio RH stanovništva ima standard na razini prosječnog čeha, poljaka, slovaka, inače da nema turizma bili bi u rangu rumunjske..
rumunji su dobili njemačkog neoliberalnog premijera, koji je napravio brutalne reforme(administrativne i porezne, sa umjerenim rezovima), i na račun toga rumunjska ima najviši rast BDPa , izvoza i industrije u europi i raste zaposlenost i usporeno iseljavanje..
kamo sreće da je orešković taj kapacitet.. 2017 godine dolazi 24milijarde kuna duga na naplatu, a računaj da je RH proračun svake gdine 15ak milijardi kuna u minusu..
to je cirka 40milijardi kuna će biti rupa u financijama u 2017 godini,...
a naš ukupni porezni prihod oko 105-110milijardi kuna..
Guest- Guest
inače za dedalousa, mislim da netreba raditi ogromne rezove..
dovoljno je da se zatvori pipa bezkorisnim udrugama, antifašistima, portalima, dinamu, zatim se zatvori neka od par stotina bezkorisnih agencija i zavoda, i smanje se malo ministarstva, - dakle to nebi bili veliki rezovi, a isto vrijeme ako se smanje porezno i regulativno opterećenje nego do sada, ovo bi moglo dati dovoljan zamah RH ekonomiji, da počne rasti 3% godišnje..
tipa ako raste bdp 3% godišnje, nezaposlenost pada za 2% nešto takvi su odnosi.. dakle u 5-6godina bi se RH ekonomija mogla vratiti na solidan kolosjek uz set reformi za "olakšavanje bolova"(dakle ne bez puno rezova, netreba niti rezati penzije)
dovoljno je da se zatvori pipa bezkorisnim udrugama, antifašistima, portalima, dinamu, zatim se zatvori neka od par stotina bezkorisnih agencija i zavoda, i smanje se malo ministarstva, - dakle to nebi bili veliki rezovi, a isto vrijeme ako se smanje porezno i regulativno opterećenje nego do sada, ovo bi moglo dati dovoljan zamah RH ekonomiji, da počne rasti 3% godišnje..
tipa ako raste bdp 3% godišnje, nezaposlenost pada za 2% nešto takvi su odnosi.. dakle u 5-6godina bi se RH ekonomija mogla vratiti na solidan kolosjek uz set reformi za "olakšavanje bolova"(dakle ne bez puno rezova, netreba niti rezati penzije)
Guest- Guest
Inače malo nelošta stvar, iako nam je realni BDP kao manji 8% nego 2008 godine, RH ekonomija je u nekim stvarima ipak se popravila..
evo jedan copy paste;
DP Hrvatske će ovu godinu završiti na nekih 9% nižoj razini nego što je bio 2008.
No, uz sve strukturne probleme koje imamo (uz rastući javni dug koji se popeo blizu 90% BDP-a i vjerojatno je sada problem br. 1), imamo nekoliko stvari koje su neusporedivo bolje danas nego što je to bilo zadnje „pretkrizne“ godine. Evo 3 (koje su međusobno povezane):
1. Robni izvoz nam je debelo prešao razinu na kojoj je bio 2008. – danas je veći za nekih 25%, a istodobno je uvoz na cca 9% nižim razinama. Ovo je jako dobra stvar, izvoz sada generira četvrtinu BDP-a.
2. Tekući račun platne bilance je 2008. bio u deficitu grozomornih 4,2 mlrd. EUR ili 8,8% BDP-a (2007. – 7,1%, 2006. – 6,5%), a zadnjih par godina imamo suficite (ove će godine u plusu biti preko milijardu EUR).
3. Devizne rezerve stoje bolje nego ikad: 2008. su bile 9,1 mlrd. EUR, a danas su na 14 mlrd. EUR. Te 2008. smo imali dovoljno za samo 4,9 mjeseci uvoza robe i usluga, a danas imamo pokrivenost preko 8 mjeseci.
Ono što je zapravo najbitnije reći, a imam dojam da javnost nije toga svjesna, je da smo mi bili na dobro utabanom putu da „puknemo“ - scenariju koji bi se neminovno dogodio i bez da se pojavila kriza u svijetu. Netko bi mogao reći da je dobro da nas je svjetska financijska kriza u zadnji čas prekinula u tom suludom trošenju nezarađenog (na osobnoj razini, jer država je nastavila u revijalnom tonu), kreditnoj ekspanziji, preplaćenim javnim investicijama i nekretninskom balonu – no, možda drugom prilikom o tome. smile emoticon
evo jedan copy paste;
DP Hrvatske će ovu godinu završiti na nekih 9% nižoj razini nego što je bio 2008.
No, uz sve strukturne probleme koje imamo (uz rastući javni dug koji se popeo blizu 90% BDP-a i vjerojatno je sada problem br. 1), imamo nekoliko stvari koje su neusporedivo bolje danas nego što je to bilo zadnje „pretkrizne“ godine. Evo 3 (koje su međusobno povezane):
1. Robni izvoz nam je debelo prešao razinu na kojoj je bio 2008. – danas je veći za nekih 25%, a istodobno je uvoz na cca 9% nižim razinama. Ovo je jako dobra stvar, izvoz sada generira četvrtinu BDP-a.
2. Tekući račun platne bilance je 2008. bio u deficitu grozomornih 4,2 mlrd. EUR ili 8,8% BDP-a (2007. – 7,1%, 2006. – 6,5%), a zadnjih par godina imamo suficite (ove će godine u plusu biti preko milijardu EUR).
3. Devizne rezerve stoje bolje nego ikad: 2008. su bile 9,1 mlrd. EUR, a danas su na 14 mlrd. EUR. Te 2008. smo imali dovoljno za samo 4,9 mjeseci uvoza robe i usluga, a danas imamo pokrivenost preko 8 mjeseci.
Ono što je zapravo najbitnije reći, a imam dojam da javnost nije toga svjesna, je da smo mi bili na dobro utabanom putu da „puknemo“ - scenariju koji bi se neminovno dogodio i bez da se pojavila kriza u svijetu. Netko bi mogao reći da je dobro da nas je svjetska financijska kriza u zadnji čas prekinula u tom suludom trošenju nezarađenog (na osobnoj razini, jer država je nastavila u revijalnom tonu), kreditnoj ekspanziji, preplaćenim javnim investicijama i nekretninskom balonu – no, možda drugom prilikom o tome. smile emoticon
Guest- Guest
optimisticno, al to nam jedino ostaje, bolje nego pesimizamNeoliberalni portugalac wrote:inače za dedalousa, mislim da netreba raditi ogromne rezove..
dijagram-
2015-08-09
dobro zvuci ali brojke su neumoljiveNeoliberalni portugalac wrote:inače za dedalousa, mislim da netreba raditi ogromne rezove..
sve zajedno sto si naveo je 1 milijarda kn. ustede , dakle oko godisnjeg transfera crkvi kroz proracun drzave gradova zupanija i sl.
amo biti dobre ruke pa reci 2 m. kn.
koliko ono nedostaje godisnje za zdravstvo ? a mirovine ? to su pravi problemi
2014-04-12
imamo 2-3godine vremena, za takve "reforme za olakšavanje bolova" a ako se ništa ne poduzme, sljedi grčki scenario.. bankrot, iseljavanje, masovno rezanje države, brutalni rast siromaštva, i još više iseljavanja.. i nakon brutalnog rezanja državne potrošnje grčkog tipa, sljedi još veći pad BDPa, što bi značilo da bi u realnim odnosima javni dug još više narasta itd..dijagram wrote:optimisticno, al to nam jedino ostaje, bolje nego pesimizamNeoliberalni portugalac wrote:inače za dedalousa, mislim da netreba raditi ogromne rezove..
sada smo u fazi bolesti gdje možemo otići na neku ne baš pretešku operaciju.. za 2-3 godine ako ne prođemo tu operaciju idemo kod mesara
Guest- Guest
Yoda je veliki optimista...simpa lik..
Guest- Guest
rekao bih 50-50, sanse za jedno ili drugoNeoliberalni portugalac wrote:imamo 2-3godine vremena, za takve "reforme za olakšavanje bolova" a ako se ništa ne poduzme, sljedi grčki scenario.. bankrot, iseljavanje, masovno rezanje države, brutalni rast siromaštva, i još više iseljavanja.. i nakon brutalnog rezanja državne potrošnje grčkog tipa, sljedi još veći pad BDPa, što bi značilo da bi u realnim odnosima javni dug još više narasta itd..dijagram wrote:optimisticno, al to nam jedino ostaje, bolje nego pesimizamNeoliberalni portugalac wrote:inače za dedalousa, mislim da netreba raditi ogromne rezove..
sada smo u fazi bolesti gdje možemo otići na neku ne baš pretešku operaciju.. za 2-3 godine ako ne prođemo tu operaciju idemo kod mesara
dijagram-
2015-08-09
jel dosta ovog Mossadovca...dajte nam Zoku on je protiv rezanja, a uz to iskusan, ja sam za rast!
2014-04-15
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Trump izbrisao svaki spomen klimatskih promjena sa sitea Bijele kuće, znanstvenici se boje cenzure
» Promjena trendova!Vracaju li se Hrvati doma
» Hrvati se boje imati više djece zbog materijalne nesigurnosti, nešto se mora poduzeti
» Finci kaže da su se prema trenutnom izbornom zakonu održali izbori i 2010. i 2014. i 2018. godine. "I nikome to nije smetalo."
» Hrvati u Vojvodini na meti su od 1988.godine,samo što to nikoga nije zanimalo
» Promjena trendova!Vracaju li se Hrvati doma
» Hrvati se boje imati više djece zbog materijalne nesigurnosti, nešto se mora poduzeti
» Finci kaže da su se prema trenutnom izbornom zakonu održali izbori i 2010. i 2014. i 2018. godine. "I nikome to nije smetalo."
» Hrvati u Vojvodini na meti su od 1988.godine,samo što to nikoga nije zanimalo
Page 3 of 4