Orešković 2014.godine:Hrvati se previše boje promjena
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Orešković 2014.godine:Hrvati se previše boje promjena
[size=34]"Mi imamo stručnjake, ali se Hrvati previše boje promjena"[/size]
Tihomir Orešković, mandatar za sastavljanje Vlade, je 2014. godine dao intervju za časopis Banka u kojem je govorio o nizu tema. Donosimo dio intervjua, a cijeli intervju možete pročitati na Banka.hr.
Na otvorenju Plivinog pogona premijer Zoran Milanović izjavio je da ste godinu dana prije tog događaja bili na rubu živaca. Što vas je konkretno dovelo na rub živaca, što je Plivi bio problem?
"Da bismo bili uspješni moramo se utrkivati s najboljima na međunarodnom tržištu i tu nitko ne uvažava proceduralne poteškoće, birokratske i administrativne zavrzlame. Na početku investicija Hrvatska je još uvijek svoje zakonodavstvo usklađivala s europskim pa smo nailazili na brojne nejasnoće i administraciju kojoj je trebalo dugo da odgovori na upit. Iako u tom segmentu i dalje ima prostora za velike pomake, situacija se ipak popravila.
Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo klimu koja ne potiče ulaganja. Procedure su zamršene i dugotrajne, regulatorni se okvir prečesto mijenja, a neki si u administraciji dopuštaju da vas prebacuju od jednog referenta do drugog. Vlada čini pomake i mijenja okvir razmišljanja i rada, no otpori su veliki. U Hrvatskoj postoji puno potencijala, ali se moramo usmjeriti na konstruktivne promjene, a ne se stalno boriti protiv njih. Svijet se mijenja velikom brzinom i ne možemo raditi isto kao prije 20 ili 30 godina."
Na domaćem tržištu država vam je i glavni poslovni partner, zdravstveni je sustav u dugotrajnim i velikim gubicima. Kako je poslovati u takvom okruženju?
"Dnevno se nosimo s izazovima na domaćem tržištu i podnosimo teret problema hrvatskog zdravstvenog sustava, uključujući iznimno duge rokove naplate, promjene regulative i stalni pritisak na cijene. Opterećenje i uštede cijelo se vrijeme najvećim dijelom prebacuju na domaće proizvođače koji su u prošle dvije godine podnijeli više od 300 milijuna kuna uštede, što predstavlja gotovo 60 posto ukupnih ušteda na lijekovima. Nažalost, još uvijek ne postoji regulacija pravodobnog plaćanja naših proizvoda. Postoji velik prostor za rast jer je udjel generičkih proizvoda u nekim područjima još uvijek iznenađujuće nizak, iako je riječ o cjenovno povoljnijim proizvodima.
Još uvijek se čekaju strukturalne promjene bez kojih nije moguć održiv zdravstveni sustav u Hrvatskoj i nadam se da će odgovorni uskoro prepoznati kako ne mogu teret reforme prebacivati isključivo na privatni sektor. Želimo li imati profitabilnu industriju koja će i nadalje moći ulagati u istraživanje i razvoj, dovoditi napredne terapije po povoljnijim cijenama i otvarati nova radna mjesta, moramo imati usklađenu cjelokupnu strategiju razvoja između različitih resora.
Vjerujem da bismo boljim povezivanjem i rješavanjem problema između ministarstava zdravlja, gospodarstva i financija mogli kreirati poticajnije okruženje za daljnji razvoj čitave farmaceutske industrije. U protivnom ćemo najvećim dijelom biti okrenuti uvozu. Pliva, koja je jedan od trenutno najvećih investitora, kao dio globalne tvrtke i kao lider na domaćem tržištu, svakako i dalje želi biti partner zdravstvenom sustavu i spremni smo razgovarati o konkretnim prijedlozima koji bi rezultirali dugoročno stabilnim zdravstvenim sustavom – to nam je svima u interesu"
Koliko država može imati koristi od rasta Plive na duži rok? Mislite li da farmaceutska industrija predvođena Plivom ima potencijal postati ozbiljniji oslonac razvoja u odnosu na sadašnje brojke?
"Gospodarstvo i društvo u cjelini mogu imati velike prednosti i mislim da je to Vlada prepoznala kroz strategiju industrijskog razvoja, u kojoj su velika očekivanja upravo od farmaceutske industrije. Strateška industrija mora zadovoljavati nekoliko kriterija, prije svega da ima potencijala za daljnji rast i razvoj, da je sposobna konkurirati na izvoznim tržištima, da ulaže u proizvodne kapacitete u Hrvatskoj, da ulaže u istraživanje i razvoj, da kroz kontinuirano obrazovanje unaprjeđuje konkurentnost zaposlenih i da otvara nova radna mjesta. Pliva, ali i drugi u farmaceutskoj industriji, zadovoljavaju navedene kriterije.
U uvjetima kada mnoge strane tvrtke u Hrvatskoj imaju samo komercijalno poslovanje, a suočene s krizom poneke i smanjuju aktivnosti, bitno je istaknuti da su posebno važne one farmaceutske tvrtke koje u Hrvatskoj jačaju svoju proizvodnju. U strateškoj se industriji rezultati ulaganja moraju multiplicirati. Uložite li 10 u istraživanje, 10 u proizvodnju i 10 u izvoz, to na kraju mora rezultirati rastom 10 x 10 x 10, a ne samo 10 + 10 + 10. I dalje ćemo se zalagati za porezne poticaje, naročito u dijelu koji se odnosi na istraživanje i razvoj, prilagođavanje sustava visokoškolskog obrazovanja potrebama industrije, bolju suradnju javnog i privatnog sektora te druge olakšice usmjerene na povećanje konkurentnosti i poboljšanje ukupne investicijske klime u Hrvatskoj.
Dobrobit za širu zajednicu, osim gospodarskih pokazatelja kao što su jačanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta, vidim upravo u boljem sustavu obrazovanja i potencijalu za ravnopravno sudjelovanje Hrvatske u međunarodnim projektima i razmjenama."
U srpnju će biti tek dvije godine kako ste preuzeli poslovanje Plive u Hrvatskoj i regiji jugoistočne Europe. Rođeni ste u Zagrebu, školovani u Kanadi, imate veliko međunarodno iskustvo u poslovanju. Kako s tim iskustvom ocjenjujete ove dvije godine u Hrvatskoj?
Izuzetna mi je čast voditi Plivu, to je sjajna organizacija s dugom tradicijom i velikim uspjesima. Još dok sam bio u Kanadi poslao sam životopis za radno mjesto u Plivi, tako da mi je drago što sam ponovo u Zagrebu. »čovjek nikad ne zna kamo će ga život odvesti. Vratio sam se u Zagreb u kojem sam rođen. S godinu i pol dana otišao sam s roditeljima u Kanadu, živio sam blizu Toronta, gdje sam se školovao. Počeo sam raditi 1992. u proizvodnji tvrtke Eli Lilly.
Napredovao sam i radio na različitim pozicijama, od strateškog planiranja, marketinga i prodaje do financija. U tvrtki Eli Lilly prvi sam put dobio i međunarodnu poziciju pa sam se zajedno s obitelji preselio u Portoriko, gdje sam bio odgovoran za dio Latinske Amerike i Azije. Nakon povratka u Toronto prešao sam u Tevu i nakon promjena nekoliko pozicija u Kanadi proveo sam dosta vremena u Izraelu, a prije gotovo dvije godine došao na ovo mjesto u Plivu.
Svakako bih svim mlađim kolegama sugerirao da se okušaju u različitim segmentima poslovanja. Izazovi su sastavni dio poslovanja. U Hrvatskoj ima puno dobrih stručnjaka, ali ukupni je dojam da se ovdje previše pribojavamo promjena i izazova. Znate kako se kaže: “želiš li imati nešto što ranije nisi, moraš raditi ono što ranije nisi”. Stalno se govori o tome kako je bilo nekada, a ja mislim da se treba usmjeriti na rješavanje toga kako da sutra bude bolje. Problemi s kojima se Hrvatska suočava muče i druge, pitanje je samo kako ćemo smisliti kvalitetna rješenja.
http://www.24sata.hr/politika/mi-imamo-strucnjake-ali-se-hrvati-previse-boje-promjena-453554
Stalno se govori o tome kako je bilo nekada, a ja mislim da se treba usmjeriti na rješavanje toga kako da sutra bude bolje, rekao je u intervjuu 2014. Orešković
Tihomir Orešković, mandatar za sastavljanje Vlade, je 2014. godine dao intervju za časopis Banka u kojem je govorio o nizu tema. Donosimo dio intervjua, a cijeli intervju možete pročitati na Banka.hr.
Na otvorenju Plivinog pogona premijer Zoran Milanović izjavio je da ste godinu dana prije tog događaja bili na rubu živaca. Što vas je konkretno dovelo na rub živaca, što je Plivi bio problem?
"Da bismo bili uspješni moramo se utrkivati s najboljima na međunarodnom tržištu i tu nitko ne uvažava proceduralne poteškoće, birokratske i administrativne zavrzlame. Na početku investicija Hrvatska je još uvijek svoje zakonodavstvo usklađivala s europskim pa smo nailazili na brojne nejasnoće i administraciju kojoj je trebalo dugo da odgovori na upit. Iako u tom segmentu i dalje ima prostora za velike pomake, situacija se ipak popravila.
Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo klimu koja ne potiče ulaganja. Procedure su zamršene i dugotrajne, regulatorni se okvir prečesto mijenja, a neki si u administraciji dopuštaju da vas prebacuju od jednog referenta do drugog. Vlada čini pomake i mijenja okvir razmišljanja i rada, no otpori su veliki. U Hrvatskoj postoji puno potencijala, ali se moramo usmjeriti na konstruktivne promjene, a ne se stalno boriti protiv njih. Svijet se mijenja velikom brzinom i ne možemo raditi isto kao prije 20 ili 30 godina."
Na domaćem tržištu država vam je i glavni poslovni partner, zdravstveni je sustav u dugotrajnim i velikim gubicima. Kako je poslovati u takvom okruženju?
"Dnevno se nosimo s izazovima na domaćem tržištu i podnosimo teret problema hrvatskog zdravstvenog sustava, uključujući iznimno duge rokove naplate, promjene regulative i stalni pritisak na cijene. Opterećenje i uštede cijelo se vrijeme najvećim dijelom prebacuju na domaće proizvođače koji su u prošle dvije godine podnijeli više od 300 milijuna kuna uštede, što predstavlja gotovo 60 posto ukupnih ušteda na lijekovima. Nažalost, još uvijek ne postoji regulacija pravodobnog plaćanja naših proizvoda. Postoji velik prostor za rast jer je udjel generičkih proizvoda u nekim područjima još uvijek iznenađujuće nizak, iako je riječ o cjenovno povoljnijim proizvodima.
Još uvijek se čekaju strukturalne promjene bez kojih nije moguć održiv zdravstveni sustav u Hrvatskoj i nadam se da će odgovorni uskoro prepoznati kako ne mogu teret reforme prebacivati isključivo na privatni sektor. Želimo li imati profitabilnu industriju koja će i nadalje moći ulagati u istraživanje i razvoj, dovoditi napredne terapije po povoljnijim cijenama i otvarati nova radna mjesta, moramo imati usklađenu cjelokupnu strategiju razvoja između različitih resora.
Vjerujem da bismo boljim povezivanjem i rješavanjem problema između ministarstava zdravlja, gospodarstva i financija mogli kreirati poticajnije okruženje za daljnji razvoj čitave farmaceutske industrije. U protivnom ćemo najvećim dijelom biti okrenuti uvozu. Pliva, koja je jedan od trenutno najvećih investitora, kao dio globalne tvrtke i kao lider na domaćem tržištu, svakako i dalje želi biti partner zdravstvenom sustavu i spremni smo razgovarati o konkretnim prijedlozima koji bi rezultirali dugoročno stabilnim zdravstvenim sustavom – to nam je svima u interesu"
Koliko država može imati koristi od rasta Plive na duži rok? Mislite li da farmaceutska industrija predvođena Plivom ima potencijal postati ozbiljniji oslonac razvoja u odnosu na sadašnje brojke?
"Gospodarstvo i društvo u cjelini mogu imati velike prednosti i mislim da je to Vlada prepoznala kroz strategiju industrijskog razvoja, u kojoj su velika očekivanja upravo od farmaceutske industrije. Strateška industrija mora zadovoljavati nekoliko kriterija, prije svega da ima potencijala za daljnji rast i razvoj, da je sposobna konkurirati na izvoznim tržištima, da ulaže u proizvodne kapacitete u Hrvatskoj, da ulaže u istraživanje i razvoj, da kroz kontinuirano obrazovanje unaprjeđuje konkurentnost zaposlenih i da otvara nova radna mjesta. Pliva, ali i drugi u farmaceutskoj industriji, zadovoljavaju navedene kriterije.
U uvjetima kada mnoge strane tvrtke u Hrvatskoj imaju samo komercijalno poslovanje, a suočene s krizom poneke i smanjuju aktivnosti, bitno je istaknuti da su posebno važne one farmaceutske tvrtke koje u Hrvatskoj jačaju svoju proizvodnju. U strateškoj se industriji rezultati ulaganja moraju multiplicirati. Uložite li 10 u istraživanje, 10 u proizvodnju i 10 u izvoz, to na kraju mora rezultirati rastom 10 x 10 x 10, a ne samo 10 + 10 + 10. I dalje ćemo se zalagati za porezne poticaje, naročito u dijelu koji se odnosi na istraživanje i razvoj, prilagođavanje sustava visokoškolskog obrazovanja potrebama industrije, bolju suradnju javnog i privatnog sektora te druge olakšice usmjerene na povećanje konkurentnosti i poboljšanje ukupne investicijske klime u Hrvatskoj.
Dobrobit za širu zajednicu, osim gospodarskih pokazatelja kao što su jačanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta, vidim upravo u boljem sustavu obrazovanja i potencijalu za ravnopravno sudjelovanje Hrvatske u međunarodnim projektima i razmjenama."
U srpnju će biti tek dvije godine kako ste preuzeli poslovanje Plive u Hrvatskoj i regiji jugoistočne Europe. Rođeni ste u Zagrebu, školovani u Kanadi, imate veliko međunarodno iskustvo u poslovanju. Kako s tim iskustvom ocjenjujete ove dvije godine u Hrvatskoj?
Izuzetna mi je čast voditi Plivu, to je sjajna organizacija s dugom tradicijom i velikim uspjesima. Još dok sam bio u Kanadi poslao sam životopis za radno mjesto u Plivi, tako da mi je drago što sam ponovo u Zagrebu. »čovjek nikad ne zna kamo će ga život odvesti. Vratio sam se u Zagreb u kojem sam rođen. S godinu i pol dana otišao sam s roditeljima u Kanadu, živio sam blizu Toronta, gdje sam se školovao. Počeo sam raditi 1992. u proizvodnji tvrtke Eli Lilly.
Napredovao sam i radio na različitim pozicijama, od strateškog planiranja, marketinga i prodaje do financija. U tvrtki Eli Lilly prvi sam put dobio i međunarodnu poziciju pa sam se zajedno s obitelji preselio u Portoriko, gdje sam bio odgovoran za dio Latinske Amerike i Azije. Nakon povratka u Toronto prešao sam u Tevu i nakon promjena nekoliko pozicija u Kanadi proveo sam dosta vremena u Izraelu, a prije gotovo dvije godine došao na ovo mjesto u Plivu.
Svakako bih svim mlađim kolegama sugerirao da se okušaju u različitim segmentima poslovanja. Izazovi su sastavni dio poslovanja. U Hrvatskoj ima puno dobrih stručnjaka, ali ukupni je dojam da se ovdje previše pribojavamo promjena i izazova. Znate kako se kaže: “želiš li imati nešto što ranije nisi, moraš raditi ono što ranije nisi”. Stalno se govori o tome kako je bilo nekada, a ja mislim da se treba usmjeriti na rješavanje toga kako da sutra bude bolje. Problemi s kojima se Hrvatska suočava muče i druge, pitanje je samo kako ćemo smisliti kvalitetna rješenja.
http://www.24sata.hr/politika/mi-imamo-strucnjake-ali-se-hrvati-previse-boje-promjena-453554
vili40-
2015-08-02
Re: Orešković 2014.godine:Hrvati se previše boje promjena
tek tolko da neki ne pitaju "kad je taj izašao iz zatvora"
vili40-
2015-08-02
ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
Guest- Guest
trebali bi strepit oni ovisni o bolnicama/lijekovima dakle stari loseg mat. stanja i opcenito bolesni...zatim i ovisni o proracunu , prvo mislim na umirovljenike ( dakle sve , zasluzene i ove ostale koji koriste mirovinski fond po nekim drugim nerealnim pravima ) , to su dva najveca gutaca proracunaNeoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
svo vrijeme pregovora/razgovora nisam cuo ni jedan info sto misle s kulturom , sve po starome ili priblizavanje USA modelu , to direktno utjece na mene ...
udruge isto trebaju strepit , nesto vise 1 000 + braniteljskih a manje pederske , njima dovoljan tel./internet i prostor za 300€ , taj se novac uvijek nadje
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Evo upravo slušam moju gospođu dok razgoavara sa sestričnom u Švicarskoj...Veli sestrična da skupa s mužem ima 3.400 farnaka mirovine a da za zdravstvo svaki mjesec uplaćuje 820 franaka, što će reći cca 25% od mirovine. Sljedeće godine im se povećava iznos na 840 franaka.debotoijusto wrote:trebali bi strepit oni ovisni o bolnicama/lijekovima dakle stari loseg mat. stanja i opcenito bolesni...zatim i ovisni o proracunu , prvo mislim na umirovljenike ( dakle sve , zasluzene i ove ostale koji koriste mirovinski fond po nekim drugim nerealnim pravima ) , to su dva najveca gutaca proracunaNeoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
svo vrijeme pregovora/razgovora nisam cuo ni jedan info sto misle s kulturom , sve po starome ili priblizavanje USA modelu , to direktno utjece na mene ...
udruge isto trebaju strepit , nesto vise 1 000 + braniteljskih a manje pederske , njima dovoljan tel./internet i prostor za 300€ , taj se novac uvijek nadje
Na početku ovoga mjeseca je muž imao operaciju kukova. Naravno, nije imao dodatnog plaćanja za to.
Zdravstvo košta.
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
kakve veze kultura ima s poštom.... nije ni čudo da je kolega zabrinut...
2015-08-08
naravno...a opet to su biraci , ne vidim kako bi karamarko pristao na reformu zdravstva osim uobicajnog rezuckanja usitno...zato vidim s novim premijerom uzlet generickih lijekova za svakoga , ono , toplice vam ne mogu pomoci ali evo saka tableta za 9.99$Ero wrote:Evo upravo slušam moju gospođu dok razgoavara sa sestričnom u Švicarskoj...Veli sestrična da skupa s mužem ima 3.400 farnaka mirovine a da za zdravstvo svaki mjesec uplaćuje 820 franaka, što će reći cca 25% od mirovine. Sljedeće godine im se povećava iznos na 840 franaka.debotoijusto wrote:trebali bi strepit oni ovisni o bolnicama/lijekovima dakle stari loseg mat. stanja i opcenito bolesni...zatim i ovisni o proracunu , prvo mislim na umirovljenike ( dakle sve , zasluzene i ove ostale koji koriste mirovinski fond po nekim drugim nerealnim pravima ) , to su dva najveca gutaca proracunaNeoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
Na početku ovoga mjeseca je muž imao operaciju kukova. Naravno, nije imao dodatnog plaćanja za to.
Zdravstvo košta.
nadam se mogucnosti moje zablude , jednom cu i ja biti bolestan
2014-04-12
Pokrit se možeš samo onoliko koliko ti je lancun velik.debotoijusto wrote:naravno...a opet to su biraci , ne vidim kako bi karamarko pristao na reformu zdravstva osim uobicajnog rezuckanja usitno...zato vidim s novim premijerom uzlet generickih lijekova za svakoga , ono , toplice vam ne mogu pomoci ali evo saka tableta za 9.99$Ero wrote:Evo upravo slušam moju gospođu dok razgoavara sa sestričnom u Švicarskoj...Veli sestrična da skupa s mužem ima 3.400 farnaka mirovine a da za zdravstvo svaki mjesec uplaćuje 820 franaka, što će reći cca 25% od mirovine. Sljedeće godine im se povećava iznos na 840 franaka.debotoijusto wrote:trebali bi strepit oni ovisni o bolnicama/lijekovima dakle stari loseg mat. stanja i opcenito bolesni...zatim i ovisni o proracunu , prvo mislim na umirovljenike ( dakle sve , zasluzene i ove ostale koji koriste mirovinski fond po nekim drugim nerealnim pravima ) , to su dva najveca gutaca proracunaNeoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
Zdravstvo košta.
2014-04-23
znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
Guest- Guest
to znaci upola novca sto se skupi u zdravstvu dio iz proracuna staviti na trzisne osnove ?Ero wrote:Pokrit se možeš samo onoliko koliko ti je lancun velik.debotoijusto wrote:naravno...a opet to su biraci , ne vidim kako bi karamarko pristao na reformu zdravstva osim uobicajnog rezuckanja usitno...zato vidim s novim premijerom uzlet generickih lijekova za svakoga , ono , toplice vam ne mogu pomoci ali evo saka tableta za 9.99$Ero wrote:Evo upravo slušam moju gospođu dok razgoavara sa sestričnom u Švicarskoj...Veli sestrična da skupa s mužem ima 3.400 farnaka mirovine a da za zdravstvo svaki mjesec uplaćuje 820 franaka, što će reći cca 25% od mirovine. Sljedeće godine im se povećava iznos na 840 franaka.debotoijusto wrote:trebali bi strepit oni ovisni o bolnicama/lijekovima dakle stari loseg mat. stanja i opcenito bolesni...zatim i ovisni o proracunu , prvo mislim na umirovljenike ( dakle sve , zasluzene i ove ostale koji koriste mirovinski fond po nekim drugim nerealnim pravima ) , to su dva najveca gutaca proracunaNeoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
Zdravstvo košta.
izgleda li HDZ/karamarko kao netko tko bi to mogao u mandatu i pokrenuti da ne govorim ostvariti ?
koliko premijer moze utjecati na to ?
tehnicki bi novi premijer bio u sukobu interesa , HR duguje veledrogerijama ( dakle i njemu kao voditelju jedne od njih ) ogroman novac koji bi napravio kolaps da dodje na naplatu
2014-04-12
Procentualno...koji i čiji? HR? TEVA, u čijem je sustavu i PLIVA, ima godišnji prihod cca $20 milijardi.deda na aparatima wrote:znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
znači trebali smo nekog tko će odbiti plaćati dugove....makar i državne...
2015-08-08
te prihode ostvaruje od poslovanja s državom, sa zdravsvenim sustavom, tehnički govoreći pliva je uhljeb, i to jako velikiEro wrote:Procentualno...koji i čiji? HR? TEVA, u čijem je sustavu i PLIVA, ima godišnji prihod cca $20 milijardi.deda na aparatima wrote:znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
ali ajmo to zanemariti, ajmo se pretvarati da je Pliva osvojila američko tržište i tamo mlati lovu
sapienti sat
Guest- Guest
Pa Pliva stanza genericke lijekove,kao i hrpu drugih stvari,koje onda prodaje pod tudjim imenima,posto Pliva nije bas neki Brand..imam info iz prve rukededa na aparatima wrote:te prihode ostvaruje od poslovanja s državom, sa zdravsvenim sustavom, tehnički govoreći pliva je uhljeb, i to jako velikiEro wrote:Procentualno...koji i čiji? HR? TEVA, u čijem je sustavu i PLIVA, ima godišnji prihod cca $20 milijardi.deda na aparatima wrote:znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
ali ajmo to zanemariti, ajmo se pretvarati da je Pliva osvojila američko tržište i tamo mlati lovu
sapienti sat
Guest- Guest
pliva je među većim izvoznicima, i posluje sa državom što je okdeda na aparatima wrote:znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
Guest- Guest
hoćeš reći da Pliva prodaje ljekove pod lažnim imenom?bogomdani wrote:Pa Pliva stanza genericke lijekove,kao i hrpu drugih stvari,koje onda prodaje pod tudjim imenima,posto Pliva nije bas neki Brand..imam info iz prve rukededa na aparatima wrote:te prihode ostvaruje od poslovanja s državom, sa zdravsvenim sustavom, tehnički govoreći pliva je uhljeb, i to jako velikiEro wrote:Procentualno...koji i čiji? HR? TEVA, u čijem je sustavu i PLIVA, ima godišnji prihod cca $20 milijardi.deda na aparatima wrote:znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
sapienti sat
lažira dizajn, i krade naziv i brand od poznatijih tvrtki?
npr. tablete su Plivine, ali pakiranje izgleda kao da je od Bayer-a?
Guest- Guest
da većinu zarade ostvaruje poslovanjem s državom, kao i većina privatnih poliklinika, zarađuju na socijalnom zdravstvenom sustavuNeoliberalni portugalac wrote:pliva je među većim izvoznicima, i posluje sa državom što je okdeda na aparatima wrote:znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
Guest- Guest
iako dovodis stvari do karikaturalnosti ( ne samo na ovoj temi ) svidja mi se tvoje "novo" promisljanje stvarideda na aparatima wrote:te prihode ostvaruje od poslovanja s državom, sa zdravsvenim sustavom, tehnički govoreći pliva je uhljeb, i to jako velikiEro wrote:Procentualno...koji i čiji? HR? TEVA, u čijem je sustavu i PLIVA, ima godišnji prihod cca $20 milijardi.deda na aparatima wrote:znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
sapienti sat
vidim velike probleme za zdravstvo kako god okrenes , ako je lik mudrinicoliki najebala drzava/proracun s druge strane ako je sve ono sto se govori prvog dana spoznaje ( vrstan strucnjak , sindikalisti ga hvale , malo govori mnogo radi , kuzi problem i menadjerski odradjuje... ) najebali su gradjani bez ustedjevine/primanja kroz kvalitet usluge/placanja
HDZ je tu katalizator , da se nesto kao dogadja a ne talasa
moguce da za par mj. se pokupi iz HR iz tko zna kojih razloga i preda palicu karamarku
u svakom slucaju ove/sljedece g. stize na naplatu pozamasna svota kamata , kroz tu viziju gradim upise
2014-04-12
O deda,nikad nisi cuo za outsorcing proizvodnje..Recimo Bayer ili neka druga tvrtka naruci po svojim specsima genericke lijekove primjer protiv prehlade,Pliva nashtanza i spakira u ambalazu vlasnika patenta..dakle Bayerna..to niej kradja..deda na aparatima wrote:hoćeš reći da Pliva prodaje ljekove pod lažnim imenom?bogomdani wrote:Pa Pliva stanza genericke lijekove,kao i hrpu drugih stvari,koje onda prodaje pod tudjim imenima,posto Pliva nije bas neki Brand..imam info iz prve rukededa na aparatima wrote:te prihode ostvaruje od poslovanja s državom, sa zdravsvenim sustavom, tehnički govoreći pliva je uhljeb, i to jako velikiEro wrote:Procentualno...koji i čiji? HR? TEVA, u čijem je sustavu i PLIVA, ima godišnji prihod cca $20 milijardi.deda na aparatima wrote:znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
sapienti sat
lažira dizajn, i krade naziv i brand od poznatijih tvrtki?
npr. tablete su Plivine, ali pakiranje izgleda kao da je od Bayer-a?
Isto tako se i ajfouni proizvode,,
Ono sto Pliva proizvede po svojim patentima,to je iskljucivo njeno..Plicva je u vlasnistvu najvece farmaceutske korporacije na svijetu..ne brini,ljudi koji uspiju u njoj se uvaliti i raditi,dobro zive..
Guest- Guest
Loše stojite kod investitora i kreditora, a Oreškovića vidim kao nekoga tko će to popraviti u veoma kratkom roku- 6 mjesecidebotoijusto wrote:iako dovodis stvari do karikaturalnosti ( ne samo na ovoj temi ) svidja mi se tvoje "novo" promisljanje stvarideda na aparatima wrote:te prihode ostvaruje od poslovanja s državom, sa zdravsvenim sustavom, tehnički govoreći pliva je uhljeb, i to jako velikiEro wrote:Procentualno...koji i čiji? HR? TEVA, u čijem je sustavu i PLIVA, ima godišnji prihod cca $20 milijardi.deda na aparatima wrote:znači Orešković i Pliva kojoj je država, odnosno javni zdravstveni sustav glavni poslovni partner parazitira na onima koji plaćaju zdravstveno osiguranje iz svog rada?Neoliberalni portugalac wrote:ne boje se Hrvati , oni koji žive u privatnom sektoru, nego oni Hrvati koji parazitiraju nad drugim Hrvatima
sapienti sat
vidim velike probleme za zdravstvo kako god okrenes , ako je lik mudrinicoliki najebala drzava/proracun s druge strane ako je sve ono sto se govori prvog dana spoznaje ( vrstan strucnjak , sindikalisti ga hvale , malo govori mnogo radi , kuzi problem i menadjerski odradjuje... ) najebali su gradjani bez ustedjevine/primanja kroz kvalitet usluge/placanja
HDZ je tu katalizator , da se nesto kao dogadja a ne talasa
moguce da za par mj. se pokupi iz HR iz tko zna kojih razloga i preda palicu karamarku
u svakom slucaju ove/sljedece g. stize na naplatu pozamasna svota kamata , kroz tu viziju gradim upise
do godinu dana.Ako samo u tome uspije bit će dovoljno. Kažu da vam je za održavanje zaposlenosti i servisiranje dugova
potrebno +3% rast GDPia, a za nešto više +4-5%. Ovo zadnje možete očekivati (nadati se) tek kroz nekoliko godina.
2014-04-23
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Trump izbrisao svaki spomen klimatskih promjena sa sitea Bijele kuće, znanstvenici se boje cenzure
» Promjena trendova!Vracaju li se Hrvati doma
» Hrvati se boje imati više djece zbog materijalne nesigurnosti, nešto se mora poduzeti
» Finci kaže da su se prema trenutnom izbornom zakonu održali izbori i 2010. i 2014. i 2018. godine. "I nikome to nije smetalo."
» Hrvati u Vojvodini na meti su od 1988.godine,samo što to nikoga nije zanimalo
» Promjena trendova!Vracaju li se Hrvati doma
» Hrvati se boje imati više djece zbog materijalne nesigurnosti, nešto se mora poduzeti
» Finci kaže da su se prema trenutnom izbornom zakonu održali izbori i 2010. i 2014. i 2018. godine. "I nikome to nije smetalo."
» Hrvati u Vojvodini na meti su od 1988.godine,samo što to nikoga nije zanimalo
Page 1 of 4