ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Da remiziramo...

Page 48 of 50 Previous  1 ... 25 ... 47, 48, 49, 50  Next

Go down

Da remiziramo... - Page 48 Empty Re: Da remiziramo...

Post by michaellcmacha 21/10/2020, 22:08

AssadNaPodmornici wrote:
MaximusDecimusMiridije wrote:
Gnječ wrote:
Eroo wrote:
Gnječ wrote:
Eroo wrote:Beroš: Ako se ne dogode pozitivni pomaci uvodit ćemo nove mjere i policijski sat ako bude potrebno

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/beros-ako-se-ne-dogode-pozitivni-pomaci-uvodit-cemo-nove-mjere-i-policijski-sat-ako-bude-potrebno-20201021

jebe se virusu za policijski sat, dan, mjesec, godinu.
Policijski sat i tome slične mjere, služi da se broj novooboljelih drži na nivou, ili ispod,  kapaciteta zdravstva.
Uruši li se zdravstvo umirat će se i bez korone, a možda i o'glad. Primjer imaš u Bergamu - mjesec ožujak!

policijski sat ne služi ničemu samo stvara dodatne probleme koji će kulminirati tako da će ljudi popizditi i baciti političare i policiju na giljotine.

Za 20 dana max. Ce uvodjenje istoga imati minimalno 80% potpore...

Dao Bog da se zajebem oko ovoga.
80% ljudi misli da je ovo "zavjera" da virus ne postoji. naravno da postoji, ali nema šanse da ćeš ostale natjerati više pod ključ. ljudi doslovno pokušavaju normalno živjeti, samo nataknu masku kada uđu u trgovinu a i tamo pola njih masku drži nepravilno , dakle skoro pa nema efekta. 

i kako takve ljude držati pod ključem. sjećam se prvog lockdowna.. prvih 10ak dana nitko živ (osim nas par luđaka) nije izlazio vanka(iako zanimljivo u trgovinama nikada veće gužve a nisi smio biti u parku :D :D ili plaži-  iako zdravstvena logika govori obrnuto).. kasnije sve više i više ljudi išlo vanka.. 

sada? teško. 

inače što se tiče "preopterećenosti našeg zdravstvenog sustava" - samo da vas podsjetim 

1)naš sustav je prije korone bio preopterećen, zna svatko tko je imao nesreću da ga koristi. OK nije on generalno loš, čak u nekim segmentima i nije bio preopterećen(mislim da se rakovi i ta sranja čak i dobro obrađuju, nažalost znam iz bliske familije ali je tu sustav bio efikasan ) ali generalno sve skupa opterećen. 

2)a onda je došao jebeni lockdown, gdje se sve odogodilo na 2-3 mjeseca. .dakle već prije opterećeni sustav , je prestao raditi 2-3 mjeseca , i sve su to "prebacili za bolja vremena".. a to znači da i nema koroavirusa, sada bi sve to što se skupilo od "prije" posla i odgođenih pregleda, snimanja, i operacija, moralo dolaziti na naplatu.. a onda još imaš u koronu.. normalno da dolazi do pucanja.. 

zaista korona nije teorija zavjere i ubija jedan dio populacije i hospitaliztira.. nije problem 30ljudi na respiratorima(38) ili 500-600 dodatnih po bolnicama.. problem je koliko kužim ovi imaju taj virus, pa svi okolo njih moraju biti zaštićeni, izolirani, ovi u posebnim sektorima, što sve podiže opterćeene.. već opterećenog sustava koji je prije korone bio opterećen, pa onda 2-3 mjeseca nisu ništa radili, pa se sada sve spojilo

opterećenje od prije  + otkazani pregledi/liječenja od vremena karantene  + standardno par stotina koronaša

inače već prije se zna, da naše bolnice iako generalno nisu loše , imaju dosta problema.. fali doktora i sestara.. i male su im plaće. .jednostavno država trpa uhljebe sa kupljenim diplomama iz bosne, evo zagrebite bilo kojeg HDZovca koji je na nekoj poziciji, i doslovno ćete vidjeti da je svatko od njih zaposlio doslovno prvo cijelu familiju a onda desetke drugih na izmišljena radna mjesta.. ja sam računao ovako iz glave, svako radno mjesto košta godišnje .. uh.. 150 000kn.. i sada zamislite par desetaka tisuća(ili stotinjak tisuća) takvih višak radnih mjesta, to su deseci miliajrdi kn.. 

i onda normalno da nema za doktore i bolnice čak i vremenima prosperteta, kamo li ne u ovoj krizi.. ako želite se spasiti ovu državu prije nego propadne, 1/3 zaposlenih za državu mora dobiti otkaz, a ostalima rezati plaće... i višak resursa preusmjeriti u vojnu nabavu, malo i policiju, te naravno bolnice i doktore i sestre, i ostatak resursa u smanjivanje poreznog opterećenja privatnom sektoru.. 
ali ništa od toga, to znamo..
sad se pereš sa spikom o temi o kojoj većina nas ima slično razmišljanje pa shodno tomu nije jasno s kim se svađaš...

michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/10/2020, 22:12

80% ljudi uključujući sve nas ovdje ne zna o čemu se tu uistinu radi, ali je istovremeno svjesno da je situacija zaguljena, jer na teorije zavjere ovog tipa, nikad nisu nasjele skoro sve vlade u cijelom svijetu....

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju DOMOVINU" 
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by Guest 21/10/2020, 22:13

michaellcmacha wrote:80% ljudi uključujući sve nas ovdje ne zna o čemu se tu uistinu radi, ali je istovremeno svjesno da je situacija zaguljena, jer na teorije zavjere ovog tipa, nikad nisu nasjele skoro sve vlade u cijelom svijetu....

Točno to.

Dakle nešto oko čije se zajebanosti slažu redom...arapi,Izrael,Amerikanci,Rusi,Kinezi,...

Redom zemlje koje se ne mogu među sobom složiti ni oko toga koje je govno boje.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/10/2020, 22:20

MaximusDecimusMiridije wrote:
michaellcmacha wrote:80% ljudi uključujući sve nas ovdje ne zna o čemu se tu uistinu radi, ali je istovremeno svjesno da je situacija zaguljena, jer na teorije zavjere ovog tipa, nikad nisu nasjele skoro sve vlade u cijelom svijetu....

Točno to.

Dakle nešto oko čije se zajebanosti slažu redom...arapi,Izrael,Amerikanci,Rusi,Kinezi,...

Redom zemlje koje se ne mogu među sobom složiti ni oko toga koje je govno boje.
i sad se nađe par hrvateka koji se u stvarnoj stvarnosti boje svoje sjene da tu hrvatuju i kurče se do zvjezde danice kako je ovo pičkin dim kojem oni lete u zagrljaj širom zatvorenih očiju.... i gaze ga ko plitak potok...
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/10/2020, 22:22

i kad ja ponudim da ide sa mnom podijeliti dnevnicu, u dubravi, hoće kurac... preblizu je to, a on naučio biti u 6tom ešalonu...

michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 21/10/2020, 22:24

Ja sam se zaključa u podrum dok ovo ne prođe a ti radi što hoćeš

2018-06-14

Back to top Go down

Post by mutava baštarda 21/10/2020, 22:24

Noor wrote:
mutava baštarda wrote:
abraham wrote:Zasad par. No ja ne poznajem puno ljudi. Asocijalan, agresivan , povuchen i krvolochan. Dochim dosta starudije je nestalo sa ulica ali ne znam jesu su dreknuli ili shto je. Znate ovdje nemaju posmrtnice na banderama. Nema bandera. muhahahahahaa Imaju rasvjetni stupovi. Bilo kako bilo nitko ne oglashava. Novine chitam na netu i u sluchajy smrti obavjeshtava se samo najuzha obitelj. Najvechi sprovod na kojem sam ja bio je bilo 30 ljudi i tip je bio lokalni cuger, shta bi se reklo cijelo ga je selo znalo. Nego kolega vi onaj mutavi , u prvu bolnicu volontirati. Bez zashtite jer je to za pichke.Kila mozga....
Uplaćujem zdravatveno, krv dajem besplatno, a sad ispada da još trebam i volontirati. 
Ma dajte kolega saberite se.  Hipohondrija vas hvata. Iziđite na sunce.
dobiješ sendvič i sok, ne pričaj B-)
hej... u Sinju samo skuhano, samo šta ne dođe pevajka. u st na firulama bi dobio bon pa bi s njim u restoran pokraj pogrebnog poduzeća. crni rižot i vino( vino se plati ). 
nije loše. čovik se dobro osjeća...

2015-09-14

Back to top Go down

Post by mutava baštarda 21/10/2020, 22:26

AssadNaPodmornici wrote:Ja sam se zaključa u podrum dok ovo ne prođe a ti radi što hoćeš
blago ti se, ja se ne smim zaključati u podrumu s 500 litara vina...

Last edited by mutava baštarda on 21/10/2020, 22:26; edited 1 time in total

2015-09-14

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/10/2020, 22:26

evo ja sam od sutra naveče pa do nedjelje 4 noćne... nema puno posla, u stvari uopće nema puno posla... njemu 200 kuna meni 150... treba samo biti budan....;)

michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/10/2020, 22:30

sutra oko ponoći budem vam dao info iz prve ruke, bar što se tiče situacije u ona 2 bloka i šta ima u šatorima.... :)

michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 21/10/2020, 22:31

Ma jok igram igre u podrumu pa spavam do 12h, trošim zalihe od boljih vremena i eventualno izlazim kada ovo sranje prođe. 
Čak i neradim sklekove da ne trošim puno hrane i kalorija. Longi je najpametniji i idem ja njegovim putem. Što sam jeba jeba sam, pauza do iduće zime

2018-06-14

Back to top Go down

Post by Noor 21/10/2020, 22:31

mutava baštarda wrote:
Noor wrote:
mutava baštarda wrote:
abraham wrote:Zasad par. No ja ne poznajem puno ljudi. Asocijalan, agresivan , povuchen i krvolochan. Dochim dosta starudije je nestalo sa ulica ali ne znam jesu su dreknuli ili shto je. Znate ovdje nemaju posmrtnice na banderama. Nema bandera. muhahahahahaa Imaju rasvjetni stupovi. Bilo kako bilo nitko ne oglashava. Novine chitam na netu i u sluchajy smrti obavjeshtava se samo najuzha obitelj. Najvechi sprovod na kojem sam ja bio je bilo 30 ljudi i tip je bio lokalni cuger, shta bi se reklo cijelo ga je selo znalo. Nego kolega vi onaj mutavi , u prvu bolnicu volontirati. Bez zashtite jer je to za pichke.Kila mozga....
Uplaćujem zdravatveno, krv dajem besplatno, a sad ispada da još trebam i volontirati. 
Ma dajte kolega saberite se.  Hipohondrija vas hvata. Iziđite na sunce.
dobiješ sendvič i sok, ne pričaj B-)
hej... u Sinju samo skuhano, samo šta ne dođe pevajka. u st na firulama bi dobio bon pa bi s njim u restoran pokraj pogrebnog poduzeća. crni rižot i vino( vino se plati ). 
nije loše. čovik se dobro osjeća...
eto...odlično :)
još je bolji osjećaj da si davanjem nekom pomogao :tu

2017-10-06

Back to top Go down

Post by Leviathan2 21/10/2020, 22:37

AssadNaPodmornici wrote:Ma jok igram igre u podrumu pa spavam do 12h, trošim zalihe od boljih vremena i eventualno izlazim kada ovo sranje prođe. 
Čak i neradim sklekove da ne trošim puno hrane i kalorija. Longi je najpametniji i idem ja njegovim putem. Što sam jeba jeba sam, pauza do iduće zime
da niste rodijaci

Male
2015-10-04

http://www.uzaludnipokusaj.org

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/10/2020, 22:53

AssadNaPodmornici wrote:Ma jok igram igre u podrumu pa spavam do 12h, trošim zalihe od boljih vremena i eventualno izlazim kada ovo sranje prođe. 
a što će ti sklekovi... radi Plank, al ispravno imaš nekoliko modova...
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by n_razbojnik 22/10/2020, 01:56

dobri su i sklekovi i plank i par trbusnjaka uz cucnjeve...produ dani u podrumu

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 22/10/2020, 02:15

n_razbojnik wrote:dobri su i sklekovi i plank i par trbusnjaka uz cucnjeve...produ dani u podrumu
s obzirom na yodinu konstituciju, moja preporuka da ne radi sklekove dok ne ojača kičmeni stup.... da sam sebe ne povrijedi... :)
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 22/10/2020, 02:23

naravno plank vježba ako se pravilno izvodi ima širok spektar djelovanja na više mišićnih partija ali najmanje na serratuse gornje i donje, međutim nekako sumnjam da bi on to pravilno izvodio, pa će tako ipak makar i nepravilno ojačati i te dvije grupe...dotle može izvoditi sklekove s koljena...

michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 22/10/2020, 05:59

Evo iz podruma, jel to gotova noćna smjena? Di mi je kolega longi?

2018-06-14

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 22/10/2020, 06:50

AssadNaPodmornici wrote:Evo iz podruma, jel to gotova noćna smjena? Di mi je kolega longi?
[size=39]U KB-u Dubrava ima mjesta za još samo šest oboljelih: "Nažalost, bolnica se prebrzo puni. Brojke ne lažu. Stariji pitaju ima li za njih uopće nade"[/size]
ovo je jučerašnja vijest koja služi da "umiri" nervozu... vrati se nazad par stranica, gdje sam napisao da je Bolnica dupkom puna, ovo su samo izmanevrirali jer su dio oboljelih transferirali uokolo u bolnice, inače bi se šatori već počeli puniti... al to ti je to, mislim da taman kad ja večeras dođem, da će već šatorijada biti u funkciji...
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by vili40 22/10/2020, 07:13

Ovo su četiri razloga zašto se Njemačka bolje nosi s koronom od drugih zemalja
Da remiziramo... - Page 48 03b0501b-904d-4e3a-876c-a9d1796dead0

DRUGI val koronavirusa ne posustaje - naprotiv, jača u gotovo cijeloj Europi. U više europskih zemalja posljednjih dana se nižu rekordni brojevi novozaraženih, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi dnevni broj smrtnih slučajeva u Europi mogao doseći pet puta veću razinu nego u travnju.
U odgovoru na ovo dramatično pogoršanje pandemije covida-19 u gotovo cijeloj Europi postrožuju se mjere zaštite, a neke od država ponovno uvode parcijalni lockdown, odnosno masovnu karantenu. 
No najveća i ekonomski najsnažnija europska zemlja, Njemačka, i dalje pozitivno odskače od ostatka Europe - uz Švedsku, zemlju koja nije uvela lockdown, a zasad ima daleko manji porast broja novozaraženih od drugih zemalja.
Što se Njemačke tiče, iako također bilježi rast broja novih dnevnih slučajeva, on je gledano na milijun stanovnika i dalje pri dnu Europske unije. Jedine koje trenutno imaju manje stope novozaraženih na milijun stanovnika su Švedska, Finska, Grčka, Latvija i Estonija.
Ova zemlja je, podsjetimo, prošli tjedan objavila nadopunu svojeg strateškog plana za borbu protiv pandemije, koji uključuje tri osnovna scenarija za pandemiju, koje je označila žutom, narančastom i crvenom bojom. 
>>Ovo je njemački plan za borbu protiv korone u sljedećim mjesecima

Porast broja novih slučajeva devet puta niži u Njemačkoj nego u Španjolskoj

Odskakanje Njemačke u odnosu na druge europske zemlje posebno je upadljivo na karti. Početkom ovog mjeseca sedmodnevni prosjek zaraženih na milijun stanovnika u Njemačkoj bio je dvostruko niži nego u Poljskoj, Švedskoj ili Švicarskoj, više nego trostruko niži nego u Danskoj ili Velikoj Britaniji, sedam puta niži nego u Francuskoj i nekih devet puta niži nego u Španjolskoj. 
Da remiziramo... - Page 48 EjeEkNJWsAE1dUx?format=jpg&name=small
A stopa dnevno umrlih od covida-19 na milijun stanovnika i dalje je, također, među najnižima u Europi - trenutno iznosi 0,29 na milijun stanovnika, u usporedbi s 1,63 u Francuskoj, 2,15 u Poljskoj, 2,65 u Španjolskoj ili čak 5,18 u Češkoj.
Što je onda ključ ovako uspješnih rezultata borbe protiv pandemije u Njemačkoj? Kao razlozi često se navode učinkovito korištenje moderne tehnologije poput aplikacije za praćenje kontakata zaraženih u realnom vremenu, zatim program masovnog testiranja koji se može usporediti s onim koji ima Južna Koreja, ili veliki broj kreveta na odjelima intenzivne njege. Tu je i činjenica da Njemačka ima kancelarku znanstvenicu - Angela Merkel je doktorirala na kvantnoj kemiji. U Njemačkoj stručnjaci za ovu epidemiju, poput virologa Christiana Drostena, uglavnom nisu meta ismijavanja i napada, nego imaju praktički zvjezdani status, piše novinarka američkog portala Vox Julia Belluz.
Međutim, Belluz kaže da je u razgovoru s njemačkim liječnicima, znanstvenicima i zdravstvenim dužnosnicima zaključila da se objašnjenje za uspjeh ove zemlje krije negdje drugdje. Ono bi se moglo svesti na četiri naizgled jednostavna faktora: sreća, učenje, lokalni odgovori i slušanje. 

1. Sreća

Naravno, sreća je nešto što, po definiciji, nije zasluga samog aktera. Kakvu je točno sreću Njemačku imala? Specijalist za tropsku medicinu dr. Günter Fröschl objasnio je za Vox da je iz prve ruke vidio kolika je početna faza epidemije bila različita u Njemačkoj u odnosu na Italiju, koja je prva u Europi zahvaćena pandemijom i koja je i dalje jedna od najteže pogođenih europskih zemalja. 
Naime, Fröschl je krajem siječnja osobno testirao četiri od prvih pet potvrđenih pacijenata zaraženih covidom-19. U isto vrijeme njegova zaručnica, koja je i sama specijalistica za infektivne bolesti, radila je u Brescii u talijanskoj Lombardiji, epicentru korona-pandemije u Europi. Fröschl i njegova zaručnica svakodnevno su uspoređivali bilješke o razvoju situacije u Italiji i Njemačkoj. 
Prvi poznati slučajevi u Njemačkoj pojavili su se u tvornici autodijelova tvrtke Webasto u blizini Münchena. Kineska zaposlenica tvrtke imala je prvi pozitivan test nakon što se vratila iz Kine, prije čega je zarazila još nekoliko ljudi u Münchenu. A kad je Webasto obavijestio svoje radnike o njenoj zarazi, jedan radnik koji je tih dana imao prehladu sam se javio na testiranje. I njemu je test bio pozitivan.
Činjenica da se ovaj pacijent sam javio i da su njemačke zdravstvene službe uspjele identificirati, pratiti i izolirati prve slučajeve zaraze omogućila je detektiranje epidemije navrijeme, umjesto nevidljivog širenja zaraze koje je trajalo tjednima - što je očito bio slučaj u Lombardiji. 
No još jedna sretna okolnost išla je na ruku Njemačkoj - činjenica da je upravo u Münchenu, gdje je epidemija izbila, smješten Institut za mikrobiologiju Bundeswehra (naziv za njemačke oružane snage), koji ima treću razinu biosigurnosti (od maksimalno 4), namijenjenu upravo za istraživanje visoko zaraznih i smrtonosnih patogena kao što je novi koronavirus. Fröschl i njegovi kolege mogli su, čim je Kina objavila genetsku sekvencu virusa SARS-CoV-2 u siječnju, izraditi vlastiti PCR test na njega. 
"Indeksni (ili nulti) pacijent našao se u ovoj jedinstvenoj situaciji za Europu. To je sreća. To nije bilo zato što smo posebno pametni", zaključio je Fröschl napominjući da je situacija mogla krenuti u sasvim drugom smjeru da su se prvi slučajevi pojavili u manje pripremljenom dijelu zemlje. 
Znanstvenici u Berlinu također su izradili set za testiranje koji su na kraju preuzeli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i, preko nje, mnoge zemlje diljem svijeta - ali ne i SAD, budući da je administracija Donalda Trumpa odbila koristiti taj test i odlučila izraditi svoj, zbog čega je u ključnoj, početnoj fazi epidemije imala problem s dramatičnim nedostatkom testiranja i otkrivanja novih žarišta zaraze. Rezultat je dobro poznat - više od 226 tisuća mrtvih, odnosno 20% ukupnih smrtnih slučajeva, u zemlji koja ima samo oko 4% svjetske populacije. 

2. Učenje na iskustvu

Ipak, drugi faktor, učenje, svakako je zasluga njemačkih javnozdravstvenih službi. Kad su stavili žarište u Webastu pod kontrolu, Fröschl i kolege razvili su na temelju tog iskustva protokol za dijagnosticiranje, izoliranje i liječenje covida-19. Tako su do kraja veljače, kad su se njemački turisti počeli vraćati sa skijanja u Austriji i Italiji te zimskih odmora u drugim zemljama, bili spremni za pravovremeno detektiranje novih žarišta. 
"Sve je bilo spremno. Imali smo iskustvo kako liječiti ljude i ostali smo mirni", naglasio je Fröschl. A učili su i od drugih zemalja. 
"Pokušali smo preuzeti strategiju Južne Koreje, Japana i Tajvana - sve su to dobri primjeri kako brz i hitar odgovor može smanjiti broj pozitivnih slučajeva", objasnio je za Vox Nicolai Savaskan, glavni medicinski dužnosnik gradskog odjela za zdravstvo u Berlinu.
Dakle, osim što je brzo uvela lockdown, u ranijoj točki svoje epidemije nego druge zemlje, Njemačka je kroz program masovnog testiranja također mogla lakše pratiti širenje zaraze. Omjer ukupnog broja testova i pozitivnih testova u Njemačkoj od ožujka do danas, a pogotovo za vrijeme ljetne turističke sezone i nakon nje, to potvrđuje.
Tako se na sljedećem grafikonu stranice Our World In Data, koju vode istraživači Sveučilišta u Oxfordu i neprofitne organizacije Global Change Data Lab, vidi da Njemačka već mjesecima konzistentno ima jednu od najnižih stopa pozitivnih testova, što je pokazatelj visoke ukupne razine testiranja. Usporedbe radi, dok Poljska ima stopu od 12,3%, a Španjolska 10%, njemačka stopa je samo 1,4%.
Da remiziramo... - Page 48 EkSLfNlXgAQiPe3?format=png&name=small
"Njemačka je također imala uspone i padove (zaraze), ali razlika je što su uspjeli po potrebi povećati testiranje", ocjenjuje i Edouard Mathieu, menadžer podataka za stranicu Our World in Data: "Oni testiraju više ljudi svaki put kad pronađu novi slučaj, što znači da nisu izgubili dodir s epidemijom."
Konkretno, Njemačka je povećala prosječni dnevni broj testova od oko 60 tisuća u svibnju do više od 160 tisuća u listopadu. A nedavno je u svoj arsenal dodala i novo, brzo testiranje na antigene na koronavirus.

3. Lokalni odgovor

Treći faktor ključan za učinkovitost njemačke strategije je lokalni odgovor, budući da je ova zemlja ustrojena kao federacija sa 16 saveznih republika i oko 400 općinskih zdravstvenih odjela, zahvaljujući čemu je odgovor na epidemiju bio lokaliziran. Iako je to povremeno dovodilo do konfuznih razlika u strategijama, isto tako je omogućilo da lokalne vlasti djeluju brzo i prilagode mjere svojoj lokalnoj situaciji. S druge strane, slučajno ili ne, Francuska, Španjolska i Velika Britanija su mnogo centraliziranije države, koje su imale mnogo gori tijek epidemije. 
"Decentralizirani pristup upravljanju pandemijom možda je bio dobar način nošenja s brzo promjenjivom situacijom", navodi Savaskan.
Tako je, primjerice, središnja zdravstvena agencija Institut Robert Koch preporučila 14-dnevnu karantenu nakon kontakta sa zaraženom osobom, ali su berlinske zdravstvene službe zaključile da je to predug period i da je sedam dana dovoljno za Berlin. Isto tako, Berlin je u ožujku barove i noćne klubove zatvorio prije drugih regija jer ih je identificirao kao žarišta. Kad su ponovo postali žarišta u rujnu, uvedeno je ograničenje radnog vremena do ponoći. 
Stopa uspješnog praćenja kontakata iznosi više od 90%, kaže Savaskan, što znači da su gotovo svi kontakti zaraženih identificirani i izolirani.

4. Slušanje znanstvenika

I posljednji faktor njemačkog uspjeha je naprosto - slušanje znanstvenika. 
"Dosadašnji narativ u Njemačkoj oko odjela za javno zdravlje je taj da im ljudi vjeruju - vjeruju im kad oni objavljuju vrlo detaljne informacije o njihovom životu, to se shvaća vrlo ozbiljno. I mislim da je to imalo veliki utjecaj na uspjeh njemačkog odgovora", objašnjava Savaskan. 
Osim toga, i same vlasti slušaju znanstvenike pri donošenju odluka - za razliku od SAD-a, piše Vox. Zato je, primjerice, Njemačka uvela obavezno nošenje maski u javnim prostorima još na proljeće i zatvorila škole, dok je s druge strane odustala od ideje takozvanih covid-putovnica. Zato je, također, bavarska vlada nedavno odlučila uložiti 50 milijuna eura u hepafiltere koji će filtrirati zrak u školama i tako eliminirati kontaminirani aerosol, nakon što su znanstvenici utvrdili da se koronavirus prenosi zrakom, a ne samo kapljicama. 
A budući da su vlasti slušale i slijedile naputke znanstvenika te nisu politikantski mijenjale strategiju i poruke javnosti, i javnost im vjeruje. 
vili40
vili40

Male
2015-08-02

Back to top Go down

Post by vuksadinare 22/10/2020, 07:18

ja bi pod 1 najprije stavio disciplinu...ona je temelj svega...pa nije bez razloga da se oduvijek smatra da su japanci i njemci najdiscipliniranije nacije...nekad se u tim zemljama nedisciplina placala-glavom..pa hoces neces morali su je prihvatiti..pa eto onda uslo u gen i tradiciju
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 48 of 50 Previous  1 ... 25 ... 47, 48, 49, 50  Next

Back to top

- Similar topics