Da remiziramo...
Page 26 of 50
Page 26 of 50 • 1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 38 ... 50
Re: Da remiziramo...
mutava baštarda wrote:
O posljedicama lockdowna već je jasno da će biti smrtonosnije od samog virusa.
Lockdown bi bio puno smrtonosniji od same infekcije.
Klasičan primjer situacije kada je lijek gori od bolesti.
I to svi znaju pa je nevjerojatno kako i dalje kojekakvi don Quijotei jurišaju na vjetrenjače iz tko zna kakvih osobnih motiva.
Guest- Guest
michaellcmacha wrote:
ja sam jasno i poprilično uočljivo stavio naglasak da bih volio da griješim u svojim projekcijama i izračunima ali sve se više bojim da sam bio preoptimističan...evo malo pratim i srbiju oni su prestali gluposti valjati i upozoravaju da bi u stvari veliki broj mlađih zaraženih osoba mogao biti problem a ne olakšavajuća okolnost...
Zašto bi to bio problem, ako velika većina mladih predevera infekciju ili asimptomatski ili sa vrlo blagim simptomima?
Dobro, rizik bi mogao biti u tome da su oni u stanju prenijeti zarazu starijima i posebno onima sa komorbiditetima što su rizične skupine, a što je više zaraženih, to je rizik od takve situacije također veći.
Međutim, s druge strane imamo olakotnu okolnost proširivanja kolektivnog imuniteta na taj način, što će u konačnici smanjiti rizik širenja epidemije (najverojatniji razlog stagniranja broja novozaraženih u Švedskoj) pa se u konačnici to svede na isto ili vrlo slično.
Dakle, oni nisu prestali valjati gluposti.
Oni doduše više ne valjaju stare gluposti, ali zato valjaju neke nove pa opet ispada da valjaju gluposti od kojih se nikako osloboditi.
Zaista vjerujem da je svaka sličnost sa don Quijoteima na ovoj temi posve slučajna.
Guest- Guest
Eroo wrote:Epidemiološki jezik je specifičan. Ako ga obojica ne koristimo nećemo se razumjeti.Speare Shaker wrote:Eroo wrote:Bitni su ali sad isključivo aktualno pozitivni, odnosno oni koji se hospitaliziraju.michaellcmacha wrote:e al bitno da brojevi nisu bitni...
Broj hospitaliziranih je 10% od aktualno pozitivnih, a 10% od toga je na respiratoru.
Za zdravstveni sustav su jedino ovi važni. S poduzetim mjerama se taj broj pokušava
držati u okviru postojećih kapaciteta zdravstva.
Poanta je u tome da se broj hospitaliziranih smanjuje u odnosu na broj novozaraženih, jer se prosjek dobi zaraženih spušta prema mlađoj populaciji, a simptomi su prosječno sve blaži ili ih uopće nema.
Dakle, postotci o kojima govoriš nisu konstantni. Idu na bolje.
Evo ti primjer Italije.
Broj novozaraženih se povećava u odnosu prema najgorem stanju na proljeće, ali se broj smrtnih ishoda deseterostruko smanjuje.
Pazi, deseterostruko.
Kužiš?
I zato je svakome iole pametnom jasno kako su ove katastrofične najave doslovce na granici maloumnosti, ne samo one matematičke i statističke nego i po temelju one najjednostavnije zdravoseljačke logike (a logika je ionako u temelju matematike odnosno barem logicizma kao temeljnog matematičkog pravca).
Naime, ja govorim o "aktualno pozitivnim", u koje ne ulazi oporavljeni i umrli.
Kad od ukupnog broja inficiranih oduzmeš oporavljene i umrle dobiješ AKTUALNO POZITIVNE.
Od broja ATUALNO POZITIVNIH se cca 10% HOSPITALIZIRA, a od toga broja cca 10% na respiratoru.
Broj onih na respiratoru varira. Sad je u HR (čini mi se) pao na cca 5%, što je dobro.
HOSPITALIZIRANI su jednostavno bolesni, s različitim problemima. To je konstanta i ne mijenja se niti za dlaku.
Kakve simptome su imali oporavljeni je irelevantno kad govorimo o hospitaliziranim.
Potpuno si fulao poantu mojeg upisa.
Naime, kvaka je u tome da se ti relativni odnosi odnosno postoci MIJENJAJU.
I to u smislu njihovog poboljšavanja.
Nisu stalni, kako ih ti pokušavaš prikazati pa zato nisi u stanju shvatiti dinamiku zbivanja i stvari promatraš statički, vezane uz određeno vrijeme i prostor.
Mislim, znam da je statika u građevinarstvu iznimno važna, ali definitivno iznimno dinamične situacije sa velikim brojem elemanata kaosa poput ove pandemije nije moguće dobro opisati kao statične.
A sad slobodno ovo što sam napisao prevedi na epidemiološki jezik pa da barem nešto iole pametno napišeš na temi.
Guest- Guest
Eroo wrote:
Drugi razlog je što danas ipak imamo neke lijekove, kao što je remdesivir i još neki koktejli,
Svjetska Zdravstvena Organizacija je opovrgla efikasnost djelovanja tog i nekih drugih lijekova u smislu borbe protiv Covida-19.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/svjetska-zdravstvena-organizacija-remdesivir-je-neucinkovit-u-lijecenju-covida-19-15025671
Guest- Guest
michaellcmacha wrote:
i dalje nema jasnih pokazatelj kakvu štetu radi virus mlađoj populaciji koja se razboli...
Nema i još ih dugo neće biti. Istraživanja će se provoditi godinama nakon što pandemija završi, ako ne i desetljećima. Kod nekih je bilo vrlo neugodnih posljedica, pogotovo u smislu stvaranja trombova u krvožilnom sustavu koji bi se onda raširili po organizmu, a čije posljedice u konačnici mogu biti i smrtonosne ili bar jako neugodne.
No, to su pojedinačni primjeri koji su daleko od toga da bi ih trebali prihvatiti kao pravilo pa niti tu ne vidim razloga za stvaranje panike.
Osim toga i dalje ne znamo koji je točan uzrok stvaranja trombova, da li sam virus odnosno infekcija ili neadektvatne metode liječenja, što je dodatni razlog za oprez u izražavanju čvršćih zaključaka o tome.
Guest- Guest
michaellcmacha wrote:
što se tiče katastrofičnosti treba pogledati koje su kratkoročne i dugoročne projekcije izlaska iz dubioza ekonomske i gospodarske krize koje je izazvala pandemija... koliki je razmjer katastrofe ogleda se u činjenici da je javni dug usa u 2019-oj bio 79% bdp-a a ove godine se procjenjuje da će biti 98%, a 2007 je bio samo 35%, dugoročne procjene su da će do 2050 javni dug otići na 195% bdp-a a to je itekako katastrofa, jer ako će oni tako najebati kako li ćemo tek mi ostali obrati bostan....
To su u puno većoj mjeri posljedice lockdowna nego same infekcije odnosno pandemije.
I ne samo lockdowna kod nas, nego u cijeloj EU koja za nas predstavlja temeljno kako izvozno tako i uvozno tržište, pa i ono za turizam kao našu najpropulzivniju gospodarsku granu.
Sve je smanjeno, narudžbe, proizvodnja, potražnja, prodaja, promet ljudi, roba, kapitala itd.
Upravo zbog lockdowna.
Dakle, zaključak je da se neki totalni lockdown MORA izbjeći pod svaku cijenu pa i onu pogoršavanja stanja u vezi infekcije koja ionako izaziva relativno malu smrtnost među oboljelima, ako ne i ekstremno malu.
Upravo je totalni lockdown najefikasniji način povećavanja smrtnosti stanovništva već samo zbog samoubojstava čiji će se broj drastično povećati zbog egzistencijalne neizvjesnosti, gubitka poslova, zatvaranja poduzeča, otpuštanja zaposlenih.
Da o povećanju psihičkih i drugih bolesti izazvanih stresom zbog situacije koja je nastala na totalnom lockdownu i ne govorim.
I takva će se situacija odnosno njene posljedice nastaviti godinama nakon završetka pandemije. Možda i desetljećima.
Lockdown treba ostaviti samo za iznimno ozbiljne situacije i samo na lokalnim razinama.
Sjetimo se samo kako su SAD pa i glabalna ekonomija izašli iz gospodarske krize koja je počela 1929. slomom Wall Street burze.
Zapošljavanjem svih kapaciteta u proizvodnji zbog potreba oružanih snaga i situaciji svjetskog rata.
Dakle, zazivanjem totalnog lockdowna zbog navodno prevelikog broja žrtava od infekcije možda zazivate i sličan način riješavanja globalne gospodarske katastrofe koja će neminovno pratiti takav scenarij, a koji će donijeti nemjerljivo veće posljedice čak i u tom smislu povećanja smrtnosti stanovništva.
Jeste li uopće svjesni tog aspekta cijele priče?
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:michaellcmacha wrote:
što se tiče katastrofičnosti treba pogledati koje su kratkoročne i dugoročne projekcije izlaska iz dubioza ekonomske i gospodarske krize koje je izazvala pandemija... koliki je razmjer katastrofe ogleda se u činjenici da je javni dug usa u 2019-oj bio 79% bdp-a a ove godine se procjenjuje da će biti 98%, a 2007 je bio samo 35%, dugoročne procjene su da će do 2050 javni dug otići na 195% bdp-a a to je itekako katastrofa, jer ako će oni tako najebati kako li ćemo tek mi ostali obrati bostan....
To su u puno većoj mjeri posljedice lockdowna nego same infekcije odnosno pandemije.
I ne samo lockdowna kod nas, nego u cijeloj EU koja za nas predstavlja temeljno kako izvozno tako i uvozno tržište, pa i ono za turizam kao našu najpropulzivniju gospodarsku granu.
Sve je smanjeno, narudžbe, proizvodnja, potražnja, prodaja, promet ljudi, roba, kapitala itd.
Upravo zbog lockdowna.
Dakle, zaključak je da se neki totalni lockdown MORA izbjeći pod svaku cijenu pa i onu pogoršavanja stanja u vezi infekcije koja ionako izaziva relativno malu smrtnost među oboljelima, ako ne i ekstremno malu.
Upravo je totalni lockdown najefikasniji način povećavanja smrtnosti stanovništva već samo zbog samoubojstava čiji će se broj drastično povećati zbog egzistencijalne neizvjesnosti, gubitka poslova, zatvaranja poduzeča, otpuštanja zaposlenih.
Da o povećanju psihičkih i drugih bolesti izazvanih stresom zbog situacije koja je nastala na totalnom lockdownu i ne govorim.
I takva će se situacija odnosno njene posljedice nastaviti godinama nakon završetka pandemije. Možda i desetljećima.
Lockdown treba ostaviti samo za iznimno ozbiljne situacije i samo na lokalnim razinama.
Sjetimo se samo kako su SAD pa i glabalna ekonomija izašli iz gospodarske krize koja je počela 1929. slomom Wall Street burze.
Zapošljavanjem svih kapaciteta u proizvodnji zbog potreba oružanih snaga i situaciji svjetskog rata.
Dakle, zazivanjem totalnog lockdowna zbog navodno prevelikog broja žrtava od infekcije možda zazivate i sličan način riješavanja globalne gospodarske katastrofe koja će neminovno pratiti takav scenarij, a koji će donijeti nemjerljivo veće posljedice čak i u tom smislu povećanja smrtnosti stanovništva.
Jeste li uopće svjesni tog aspekta cijele priče?
Ovo ne ide samo Mihajla nego sve one koji na temi zazivaju takav scenarij, svjesno ili ne.
Guest- Guest
U Regirunzima svih drzava se upravo radi Lockanja lome koplja..KOJI nivo treba da se primjeni..KOJE resurse treba trenutno najbolje zastititi..
negdje je(u sustini i najveci broj i vrijednost proizvedeno dobro),u visokorazvijenim su pak KADROVI u svim vrstama produkcije..STO ZASTITITI,a sto izvrci ugrozi..???
evo,primjer u Svabiji,i kod Svabija,koje smatram prilicno hladnim glavama,kako u Regirungu,tako i u drustvu,vlada misljenje,koje je otrilike podjeljeno..
Sa jednim se svi slazu..da Produkcija dobara,dosta manje usluga mora nastaviti djelovati..
Opet,lome se koplja oko toga,KOJA Produkcija..nije isto produkcija kamene soli i medikamenata ili frekventno i najvise trosene primarne namirnice,koje jednostavno ne smije biti nestasica...
Nadalje,lome se koplja koji profili radnika smiju/mogu/ne smiju biti izlozeni riziku..dakako svatk osvoju guzicu cuva,a tudju je voljan izloziti..najebu naravno oni pri dnu hrandibenog lanca..lako zamjenjiva radna snaga..
Tesko je finalno reci koju mjeru donijeti i koji nivo primjeniti..
Potpuno Lockanje,niti u ludilu..po9 meni cak niti djelomicno..
JEDINO sto mi se cini logicno jest,IZVRSITI temeljito istrazivanje posljedica djelovanja viruza i kako ranije rekoh,vrlo transparentno dati to u javnost..
umrle trpati u gumene vrece i na paljenje ili pod zemlju bez krajnje detaljne obdukcije,ne mirise na nesto cime nas Regirunzi hoce umiriti,ili svemu dati neko objasnjenje i konacne definicije sto ovaj virus finalno mjenja kod covjeka..
neko vrijeme tu ne treba,kako je netk orekao..danas tehnologija to ucini u roku jebemti..naravno u strucnim rukama..jedino ako postoji nalog neki na globalnom nivou da se to ne smije raditi(dati na uvid javnosti)
negdje je(u sustini i najveci broj i vrijednost proizvedeno dobro),u visokorazvijenim su pak KADROVI u svim vrstama produkcije..STO ZASTITITI,a sto izvrci ugrozi..???
evo,primjer u Svabiji,i kod Svabija,koje smatram prilicno hladnim glavama,kako u Regirungu,tako i u drustvu,vlada misljenje,koje je otrilike podjeljeno..
Sa jednim se svi slazu..da Produkcija dobara,dosta manje usluga mora nastaviti djelovati..
Opet,lome se koplja oko toga,KOJA Produkcija..nije isto produkcija kamene soli i medikamenata ili frekventno i najvise trosene primarne namirnice,koje jednostavno ne smije biti nestasica...
Nadalje,lome se koplja koji profili radnika smiju/mogu/ne smiju biti izlozeni riziku..dakako svatk osvoju guzicu cuva,a tudju je voljan izloziti..najebu naravno oni pri dnu hrandibenog lanca..lako zamjenjiva radna snaga..
Tesko je finalno reci koju mjeru donijeti i koji nivo primjeniti..
Potpuno Lockanje,niti u ludilu..po9 meni cak niti djelomicno..
JEDINO sto mi se cini logicno jest,IZVRSITI temeljito istrazivanje posljedica djelovanja viruza i kako ranije rekoh,vrlo transparentno dati to u javnost..
umrle trpati u gumene vrece i na paljenje ili pod zemlju bez krajnje detaljne obdukcije,ne mirise na nesto cime nas Regirunzi hoce umiriti,ili svemu dati neko objasnjenje i konacne definicije sto ovaj virus finalno mjenja kod covjeka..
neko vrijeme tu ne treba,kako je netk orekao..danas tehnologija to ucini u roku jebemti..naravno u strucnim rukama..jedino ako postoji nalog neki na globalnom nivou da se to ne smije raditi(dati na uvid javnosti)
Guest- Guest
mutava baštarda wrote:To je yoda pitao nekoliko puta. Kolika je smrtnost u Bergamu.Eroo wrote:Upravo sam pogledao jučerašnje rezultate u italiji.mutava baštarda wrote:
U Švedskoj se za sada smirilo, a kod nas divlja...
Doduše jučer nam umrlo 10 ljudi, a Šveđana kad je bilo najgore umiralo stotinjak.
Regija Lombardija (10 mio st.) ima nekoliko provincija među kojima je i Bergamo (1.115 mio st.).
Jučer cijela regija Lombardija +2,419 novozaraženih, a provincija Bergamo tek +38.
Može se reći da se situacija smirila, slično kao u Švedskoj.
U Bergamu su u ožujku imali smrnost 571.3% veću od prosjeka 2015.-2019. i u travnju 122.9%.
U Cremoni: 401.3% u ožujku, odnosno 159.2% u travnju.
U LodiČ 371,1% u ožujku i u travnju 79,9%. ...itd
Zanimljivost: U Bergamu su jučer imali 7x manje novozaraženih na 1 milijun st. od prosjeka Lombardije.
Je li upitanju djelomični imunitet krda?
ne bi mogao biti nego rizik jeste i on je samo u zagrebu doveo do zaražavanja cjelokupnih obitelji, mislim da se radi o 20tak.Speare Shaker wrote:michaellcmacha wrote:
ja sam jasno i poprilično uočljivo stavio naglasak da bih volio da griješim u svojim projekcijama i izračunima ali sve se više bojim da sam bio preoptimističan...evo malo pratim i srbiju oni su prestali gluposti valjati i upozoravaju da bi u stvari veliki broj mlađih zaraženih osoba mogao biti problem a ne olakšavajuća okolnost...
Zašto bi to bio problem, ako velika većina mladih predevera infekciju ili asimptomatski ili sa vrlo blagim simptomima?
Dobro, rizik bi mogao biti u tome da su oni u stanju prenijeti zarazu starijima i posebno onima sa komorbiditetima što su rizične skupine, a što je više zaraženih, to je rizik od takve situacije također veći.
Međutim, s druge strane imamo olakotnu okolnost proširivanja kolektivnog imuniteta na taj način, što će u konačnici smanjiti rizik širenja epidemije (najverojatniji razlog stagniranja broja novozaraženih u Švedskoj) pa se u konačnici to svede na isto ili vrlo slično.
Oni doduše više ne valjaju stare gluposti, ali zato valjaju neke nove pa opet ispada da valjaju gluposti od kojih se nikako osloboditi.
Zaista vjerujem da je svaka sličnost sa don Quijoteima na ovoj temi posve slučajna.
aj malo poprati što eminentni stručnjaci u vezi navedenog kažu... nema nikakvih čvrsti spoznaja a pogotovo ne dokaza za ovaj virus da ljudska populacija ima sposobnost stjecanja kolektivnog imuniteta, niti temeljem preboljevanja bolesti kritičnog broja ljudi niti primanjem odgovarajućeg a učinkovitog cjepiva.
ne znam kako si stekao dojam da sam ja zagovaratelj zaključavanja, jer ama baš nigdje nećeš pronaći da sam ja igdje pisao o tom i za to. jedino što bi moglo biti na tom tragu, ali nije, je moj stav da se obrazovanje treba prebaciti na online dok god traje pandemija jer su mladi iznimno nediscplinirana skupina unutar opće populacije, sve drugo treba uz poštivanje mjera, i odgovarajuće rasporede biti u pogonu...
i konačno ja da se bojim (ne bojim se ali sam zabrinut, manje zbog sebe, a više zbog najmlađeg sina koji je unazad par godina razvio uslijed alergijskih reakcija jedan značajan respiratorni deficit) ne bih svakodnevno bio na lokalitetu u kojem se odigrava najznačajniji dio priče o covidu19 u cijeloj hrvatskoj...
potpuno nepotrebno si otišao u zon vrijeđanja i omalvažavanja u mom smjeru jer ja niti sam tebe vrijeđao niti omalovažavao niti imam namjeru to raditi...
2015-08-08
PS:
Na primjeru Lombardije možete procjenjivate hr Stožer glede učinka poduzetih mjera
u sprječavanju širenja virusa.
U Lombardiji je do danas zbog korone umrlo : 17,o57
Srazmjerno broju stanovnika bi HR u sličnim uvjetima bilo : ~7,000 umrlih.
Do današnjeg dana je u HR bilo ukupno 355 umrlih.
Dakle, s pravovremeno poduzetim mjerama je u HR sačuvano: 6,645 života.
Mogu sad Mutavi i Yoda i dalje okretati pilu naopaku, ali činjenice su tu.
Malo je ružno ali ću ipak reći: Ne budite potencijalni ubica svojih najbližih!
Čuvajte sebe pa ćete tako na najbolji nači čuvati i svoje oko sebe!
Na primjeru Lombardije možete procjenjivate hr Stožer glede učinka poduzetih mjera
u sprječavanju širenja virusa.
U Lombardiji je do danas zbog korone umrlo : 17,o57
Srazmjerno broju stanovnika bi HR u sličnim uvjetima bilo : ~7,000 umrlih.
Do današnjeg dana je u HR bilo ukupno 355 umrlih.
Dakle, s pravovremeno poduzetim mjerama je u HR sačuvano: 6,645 života.
Mogu sad Mutavi i Yoda i dalje okretati pilu naopaku, ali činjenice su tu.
Malo je ružno ali ću ipak reći: Ne budite potencijalni ubica svojih najbližih!
Čuvajte sebe pa ćete tako na najbolji nači čuvati i svoje oko sebe!
michaellcmacha wrote:ne bi mogao biti nego rizik jeste i on je samo u zagrebu doveo do zaražavanja cjelokupnih obitelji, mislim da se radi o 20tak.Speare Shaker wrote:michaellcmacha wrote:
aj malo poprati što eminentni stručnjaci u vezi navedenog kažu... nema nikakvih čvrsti spoznaja a pogotovo ne dokaza za ovaj virus da ljudska populacija ima sposobnost stjecanja kolektivnog imuniteta, niti temeljem preboljevanja bolesti kritičnog broja ljudi niti primanjem odgovarajućeg a učinkovitog cjepiva.
ne znam kako si stekao dojam da sam ja zagovaratelj zaključavanja, jer ama baš nigdje nećeš pronaći da sam ja igdje pisao o tom i za to.
Ja sam čvrsto uvjeren kako je u tom smislu broj slučajeva u Zagrebu osjetno veći od 20-ak.
Ipak, kada sam napisao da bi to mogao biti rizik, onda sam doslovce tako i mislio. Naime, nije riječ o sigurnosti ili izvjesnosti u nekoj ogromnoj mjeri, nego ipak samo o mogućnosti.
To se makar može, ipak ne mora dogoditi odnosno baš i nije potpuno sigurno da će se dogoditi.
Što se tiče kolektivnog imuniteta za ovaj virus, da, nema jasnih dokaza u tom smislu.
Postoje utemeljene pretpostavke kako bi to mogao biti slučaj u najmanju ruku za švedski primjer, jer nam takvo zaključivanje barem daje uvjerljive odgovore na neka pitanja, prvenstveno na ono o uzrocima stagnacije virusa u Švedskoj i smanjena relativnih brojeva smrtnosti od infekcije u odnosu na neko ranije stanje.
To nam je za sad najbolji odgovor koji imamo, a je li i točan, pokazat će daljnja istraživanja za koja sam naveo više puta da će trajati godinama, ako ne i desetljećima.
Također, riječ je o virusu iz korona grupe virusa za koje ipak prilično pouzdano znamo (ne i potpuno pouzdano, jer znanost zapravo i ne može baratati sa potpuno pouzdanim spoznajama) kako je moguće steći kolektivni imunitet protiv njihovog djelovanja. Problem je doduše u tome što takav imunitet nije trajan nego samo privremen, čak ne osobito dugog trajanja, ali na kraju krajeva, trajni imunitet nije moguće steći niti kada je u pitanju sezonska gripa (da se o običnim prehladama niti ne govori) pa svejedno sa tom bolesti koja na svjetskoj razini svake godine odnosi između 290 000 i 650 000 života po podacima SZJ ipak dosta uspješno izlazimo na kraj.
Cilj je postići kolektivni imunitet i sa ovim virusom, jer bi nam to uvelike pomoglo prije svega da se smanji brzina širenja pandemije kako bi dobili više vremena za pronalazak, proizvodnju i distribuciju cjepiva koje će očito dovesti do stvaranja kolektivnog imuniteta, makar relativno kratkotrajno i tako je svesti u neke prihvatljivije okvire slične sezonskoj gripi.
Što se tiče totalnog zaključavanja, izgleda da nisi svjestan da se stvaranjem dojma kako sa ovim virusom ni na koji način nećemo izaći na kraj upravo služe čvrsti zagovornici totalnog zaključavanja kojih itekako ima, što na razinama država, što i šire.
Što se tiče lokalnog zaključavanja na određene rokove, jasno je da se takav scenarij neće moći izbjeći na brojnim lokalnim razinama upravo prvenstveno zbog nediscipline stanovništva, posebno mladih, što si i sam spomenuo.
Ostalo ne bih komentirao, samo ću spomenuti da mi je jako žao zbog stanja u kojem se našao tvoj najmlađi sin i nadam se kako će sve i kod njega ipak proći u redu.
Guest- Guest
u italiji novi rekord o broju novih registiranih zaraženih a to je skoro 11 000.. to je već skoro duplo više nego prije pola godine..
međutim tada im je dnevno umiralo 700-900 ljudi, za sada.... i dalje ispod 100.. danas 49, što je 50 /800 6% od "neslavnih vrhunaca" , iako uskoro će biti duplo više zaraženih.
usput od Nenada Bakića ide novi status koji je vrijedan da se podijeli..
koliko je novih mrtvih u Bergamu :D
međutim tada im je dnevno umiralo 700-900 ljudi, za sada.... i dalje ispod 100.. danas 49, što je 50 /800 6% od "neslavnih vrhunaca" , iako uskoro će biti duplo više zaraženih.
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
9h
·
Gripa + Covid
Ovo inače u svijetu postaje velika tema, izgleda da je broj (nađenih?) slučajeva gripe ove godine pao za 98%. Sada je i inače manja sezona gripe jer je na južnoj polulopti ona manja, ali to se seli po Zemlji, pa onda dođe i kod nas ..
To je jako važno pitanje jer kao što znamo jedna od ključnih tema je kako će sve izgledati kad budu Covid + respiratorne bolesti, pogotovo Covid + gripa, tamo negdje od siječnja.
U međuvemenu neki naši znanstvenici pokušavaju dezinformirati javnost tako da govore da je gripa praktički bezopasna (30 puta manje smrtonosna od Covida), to je jako opasno, kako za samo ponašanje tako i povjerenje u Stožer i državu, ne znam zašto to rade. Znači ako Covid ima smrtnost od 0,15%, da gripa ima 0,005% (znači ako bi se u Hrvatskoj zarazilo 800.000 ljudi da bi umrlo samo 40).
Interpretacije zašto je gripa nestala ili 'nesetala' su razne, ja zaista ne znam, istražite sami, primjerice:
- neki kažu da je manje testova (no navodno u bazi koja je u izvoru ima da je jednako testova, potražite) ili da labovi ne isporučuju rezultate zbog Covid
- neki kažu da Covid konkuira gripi u tijelu, to bi bilo sjajno, onda Covid ne bi bio dodatni vuk u čoporu nego bi zamijenio jednog vuka
- neki kažu da su mnogi slučajevi gripe brojani pod Covid (recimo čovjek umre od komplikacija s gripom, ili samo bude bolestan, ali se testira na Covid i bude pozitivan i pišse se samo slučaj Covida)
- neki kažu da mjere za Covid rade i za gripu, ali to mi je najmanje vjerojatno jer recimo cijela Južna Amerika je stradala od Covida, neovisno o tome jesu li imali mjere (k tome, zemlje s najjačim mjerama stradale najviše)
Precizniji grafikon je u komentaru, kao i izvor podataka.
Ja nemam stav o ovoj temi, ali mislim da je jako važna, pa koga zanima neka istraži ...
INAČE, gripa je vjerojatno najviše istraživana respiratorna bolest, i WHO ima lijepe dokumente kako upravljati epidemijom gripe, dio toga se zaboravio za Covid, ali u komentaru imato to lijepo posloženo. Naravno, neke stvari su drugačije, ali ne zaboravimo da je pola svijeta otišlo u lockdown bazirano na Fergusonovom modelu koji je zapravo rađen originalno za gripu .... vjeorjatno glavna takva analiza je u komentaru.
·
Gripa + Covid
Ovo inače u svijetu postaje velika tema, izgleda da je broj (nađenih?) slučajeva gripe ove godine pao za 98%. Sada je i inače manja sezona gripe jer je na južnoj polulopti ona manja, ali to se seli po Zemlji, pa onda dođe i kod nas ..
To je jako važno pitanje jer kao što znamo jedna od ključnih tema je kako će sve izgledati kad budu Covid + respiratorne bolesti, pogotovo Covid + gripa, tamo negdje od siječnja.
U međuvemenu neki naši znanstvenici pokušavaju dezinformirati javnost tako da govore da je gripa praktički bezopasna (30 puta manje smrtonosna od Covida), to je jako opasno, kako za samo ponašanje tako i povjerenje u Stožer i državu, ne znam zašto to rade. Znači ako Covid ima smrtnost od 0,15%, da gripa ima 0,005% (znači ako bi se u Hrvatskoj zarazilo 800.000 ljudi da bi umrlo samo 40).
Interpretacije zašto je gripa nestala ili 'nesetala' su razne, ja zaista ne znam, istražite sami, primjerice:
- neki kažu da je manje testova (no navodno u bazi koja je u izvoru ima da je jednako testova, potražite) ili da labovi ne isporučuju rezultate zbog Covid
- neki kažu da Covid konkuira gripi u tijelu, to bi bilo sjajno, onda Covid ne bi bio dodatni vuk u čoporu nego bi zamijenio jednog vuka
- neki kažu da su mnogi slučajevi gripe brojani pod Covid (recimo čovjek umre od komplikacija s gripom, ili samo bude bolestan, ali se testira na Covid i bude pozitivan i pišse se samo slučaj Covida)
- neki kažu da mjere za Covid rade i za gripu, ali to mi je najmanje vjerojatno jer recimo cijela Južna Amerika je stradala od Covida, neovisno o tome jesu li imali mjere (k tome, zemlje s najjačim mjerama stradale najviše)
Precizniji grafikon je u komentaru, kao i izvor podataka.
Ja nemam stav o ovoj temi, ali mislim da je jako važna, pa koga zanima neka istraži ...
INAČE, gripa je vjerojatno najviše istraživana respiratorna bolest, i WHO ima lijepe dokumente kako upravljati epidemijom gripe, dio toga se zaboravio za Covid, ali u komentaru imato to lijepo posloženo. Naravno, neke stvari su drugačije, ali ne zaboravimo da je pola svijeta otišlo u lockdown bazirano na Fergusonovom modelu koji je zapravo rađen originalno za gripu .... vjeorjatno glavna takva analiza je u komentaru.
Je li taj u rodu s Tarabićima?AssadNaPodmornici wrote:
aj stavi koji bezkorisni graf, daj brojku za sutra koja neće biti točna , i reci naravno obavezno koji je postotak pouzdanosti te pogrešne brojke i ne zaboravi icidencu i bergamo :D
11000 prehladom od korone i u češkoj...AssadNaPodmornici wrote:u italiji novi rekord o broju novih registiranih zaraženih a to je skoro 11 000.. to je već skoro duplo više nego prije pola godine..
AssadNaPodmornici wrote:u italiji novi rekord o broju novih registiranih zaraženih a to je skoro 11 000.. to je već skoro duplo više nego prije pola godine..
Ovako...
Čovjek koji umre, obično umre nakon 15-20 dana od trenutka kad je zaražen. Što će reći da će rezultati ovoga sa skoro 11 000 što ti govoriš biti vidljivi kroz 2-3 tjedna što će se dogoditi. Ili ti misliš da nakon zaraze ide instant umiranje da bi statistika štimala?
Drugo....aj još jednom napiši "koliko je novih mrtvih u Bergamu" meni za ljubav....to je bilo prije par mjeseci. Jel ti misliš da su ljudi totalni idioti i da ništa nisu naučili iz iskustava iz prvog vala? Po pitanju preopterećenja bolnica,zaštite staračkih domova,osobne zaštite liječnika i običnih ljudi pa naposlijetku i do toga da je jako veliki broj ranjivih ljudi stradao u prvome valu. Ili misli da to samo po sebi nema nikakve veze jer bitna je samo matematika i što Bakić laprda?
Guest- Guest
AssadNaPodmornici wrote:aj stavi koji bezkorisni graf, daj brojku za sutra koja neće biti točna , i reci naravno obavezno koji je postotak pouzdanosti te pogrešne brojke i ne zaboravi icidencu i bergamo :D
I ti isto nabaci koju besjedu o Švedskom modelu i obavezno što je Bakić doručkovao,ručao i večerao.
Guest- Guest
kada već pričaš..MaximusDecimusMiridije wrote:AssadNaPodmornici wrote:aj stavi koji bezkorisni graf, daj brojku za sutra koja neće biti točna , i reci naravno obavezno koji je postotak pouzdanosti te pogrešne brojke i ne zaboravi icidencu i bergamo :D
I ti isto nabaci koju besjedu o Švedskom modelu i obavezno što je Bakić doručkovao,ručao i večerao.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/glavni-svedski-epidemiolog-u-svedskoj-nema-drugog-vala-koronavirusa/2222614.aspx
ŠVEDSKA je ponovno počela prijavljivati veće brojeve slučajeva koronavirusa. U četvrtak su tako imali 1075 slučajeva, dok su jučer prijavili 596 slučajeva.
Švedska, koja je imala drugačiji pristup od ostalih zemalja te je ostavila otvoreno većinu škola, restorana i tvrtki tijekom pandemije, bilježi lagani rast oboljelih od početka rujna, javlja Reuters.
Tegnell: Mi nemamo drugi val
No, glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell kaže kako zemlje poput Nizozemske, Španjolske i Francuske trenutno ulaze u drugi val, ali i da to nije slučaj sa Švedskom."To bi značilo da se virus znatno širi velikim dijelovima društva, a mi to u Švedskoj nemamo", rekao je novinarima, ali i dodao kako porast slučajeva treba shvatiti jako ozbiljno.
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
Page 26 of 50 • 1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 38 ... 50
Page 26 of 50