Kad jaganjci utihnu
Page 5 of 5
Page 5 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Kad jaganjci utihnu
Na kraju krajeva i sam.bih bio vrhunski kuvar da rat nije odnio moje najbolje godine.
FRANK- Posts : 19994
2015-09-13
Ovčetina je kao meso suvo i suho. To je ovako više za juvu. Zato je to bazirano večinim na janjetinu jer to je mekanije pa onda na ražanj itd. Svinjetina i govedina je više za meso a ovčetina i kozetina nije toliko nego janjad a kozletina odnosno jaretina ne znam baš al uglavnom već godinu dana starosti je to suvo i suho meso pa nije neka kategorija mesna industrija.Maggie19 wrote:Ne jedem janjetinu.
Ni ovcetinu.
Bude žilavo meso a i nema ga pa onda moraš u juvu , nije za pečenje nešto.
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
epikur37 wrote:FRANK wrote:Jesi ikad proba puru i kokosepikur37 wrote:znamo da je imocka jagnjetina najgora ..sve ovčetina
kako ćeš kokoš s palentom...pa msm
:D
E tu te cekam.
Skuhas stariju kokos dobro je skuhas u vodi.
Kad je gotovo onda izvadis kokos po mogucnosti pivca
Iscjedis vodu i u kipucu juhu kokosiju uspes puru i mjesas 5 6 minuta malo posolis i imas ukusno remek djelo
odoh spavati...trebao sam pisat i raditi ali evo ništa
"Juventus je uvijek bio primjer za moj Manchester United. Puštao sam svojim igračima video snimke Lippijevog Juventusa i govorio im da ne gledaju taktiku i tehniku jer smo i mi to imali, već da gledaju na želju za pobjedom koju su posjedovali Lippijevi igrači, i da se tome posvete." - Sir Alex Ferguson.
2015-09-13
FRANK wrote:epikur37 wrote:FRANK wrote:Jesi ikad proba puru i kokosepikur37 wrote:znamo da je imocka jagnjetina najgora ..sve ovčetina
kako ćeš kokoš s palentom...pa msm
:D
E tu te cekam.
Skuhas stariju kokos dobro je skuhas u vodi.
Kad je gotovo onda izvadis kokos po mogucnosti pivca
Iscjedis vodu i u kipucu juhu kokosiju uspes puru i mjesas 5 6 minuta malo posolis i imas ukusno remek djelo
"Juventus je uvijek bio primjer za moj Manchester United. Puštao sam svojim igračima video snimke Lippijevog Juventusa i govorio im da ne gledaju taktiku i tehniku jer smo i mi to imali, već da gledaju na želju za pobjedom koju su posjedovali Lippijevi igrači, i da se tome posvete." - Sir Alex Ferguson.
2015-09-13
Slažem se al eto to je ono pirevi , proslave , restorani i sad ih ova korona sjebala nit turista nit pireva nit proslava nit restorana pa ne znaju šta će od muke s ton janjetinom jer čin postane ovca gotovo je , nevalja više ništa.epikur37 wrote:FRANK wrote:Ma iskreno meni ta janjetina i nije pojam.epikur37 wrote:znamo da je imocka jagnjetina najgora ..sve ovčetina
A dali u imotskom kraju uopce vise ima janjetine il stada uopce neznam.
A znam da postoje prevaranti ka i svagdi.
Zato ti je najbolje doci pravo u imotski
I pitat prave imocane di i sta viruj neces se pokajat.
Sa i bez naglasenog G
Iskreno, meni je draži dobar odojak s hrskavom koricom i malo slanine ispod :)
A skoro upola povoljniji...janjetina mi je također super ali za tu razliku cijene...nema šanse...samo prigodn ili kad se baš zaželim.
2014-04-11
Nema od tog mesa leba... ovde je jeftino i bice sve jeftinije...sirevi
su skupi, bice jos skuplji, ako ne gledamo one gumene iz masovne
proizvodnje.
Fuerteventura, pustinja, koze, sir kozji ide oko 15€ za kg jeftiniji i
Aloe gaje.
Ovde isto kozji je skup, mleko ide 2€ litra a i Pecorino kosta, ovciji.
Balkan, tamo sir ne znaju ni da naprave, osim seljaci jos one
standardne.
Vino, sirevi, masline, ide to uvek...
su skupi, bice jos skuplji, ako ne gledamo one gumene iz masovne
proizvodnje.
Fuerteventura, pustinja, koze, sir kozji ide oko 15€ za kg jeftiniji i
Aloe gaje.
Ovde isto kozji je skup, mleko ide 2€ litra a i Pecorino kosta, ovciji.
Balkan, tamo sir ne znaju ni da naprave, osim seljaci jos one
standardne.
Vino, sirevi, masline, ide to uvek...
Serbinho-3- Posts : 27662
2014-08-25
Koze su se ovdje prije držale tako da je svaka kuća imala po jednu kozu radi mlika. Kozu ne smiš pustit među masline i voćke jer to se digne na dvi noge pa pobrsti cilu granu. U osnovi je štetočina a ovako jednu kad imaš privezeš je negdi uz kraj pa pase makiju a u štali joj doneseš grana šta si posika pa sve ždere tako da ste strane zahvalna životinja a stado san vidija davno prije tu jednu kraj mene i to je mliko radila pa bi ih vodila na neke livade kraj kuće i imala tu neku veću štalu pa imala tridesetak koza a inaće u prirodi je štetočina , zato ih ima po sjevernoj Africi jer tamo ima grmova a nema voćaka pa jje moš pustit da sve pobrsti na šta naiđe.
A ovca skroz druga priča , ona samo travu pa je moš pustit i u voćnjak al neće po kamenju ko koza da se vere nit jede makiju pa sad zavisi šta imaš od terena.
I nije to za meso osim eto janjci al inače mliko i sirevi i to od ovce i koze su skupi.
Velika je to obaveza , sitna životinja , moraš je stalno držat na oku a više životinja veća briga i zato krava koja je ono za mliko i to lakše a i u prirodi di je vuk lakše je jer je veća i vidiš je di je a na ovce moraš pazit non stop na otvorenom.
Jedino eto gori Slavonija i Vojvodina nema tih vukova toliko i vamo u primorju otoci i poluotoci isto nema vukova pa s te strane lakše puno.
To ovčarstvo je priča za sebe. Izgleda jednostavno , izvedeš ovce i one pasu i to je to al nije baš tako tj je donekle na otocima , poluotocima i donekle gori poviše Save al inače nije tako.
Kako god priču okreneš moraš živit s njima non stop i tu živiš moraš iimat pašnjake po mogućnosti ograđene ili barem većinu.
A ovca skroz druga priča , ona samo travu pa je moš pustit i u voćnjak al neće po kamenju ko koza da se vere nit jede makiju pa sad zavisi šta imaš od terena.
I nije to za meso osim eto janjci al inače mliko i sirevi i to od ovce i koze su skupi.
Velika je to obaveza , sitna životinja , moraš je stalno držat na oku a više životinja veća briga i zato krava koja je ono za mliko i to lakše a i u prirodi di je vuk lakše je jer je veća i vidiš je di je a na ovce moraš pazit non stop na otvorenom.
Jedino eto gori Slavonija i Vojvodina nema tih vukova toliko i vamo u primorju otoci i poluotoci isto nema vukova pa s te strane lakše puno.
To ovčarstvo je priča za sebe. Izgleda jednostavno , izvedeš ovce i one pasu i to je to al nije baš tako tj je donekle na otocima , poluotocima i donekle gori poviše Save al inače nije tako.
Kako god priču okreneš moraš živit s njima non stop i tu živiš moraš iimat pašnjake po mogućnosti ograđene ili barem većinu.
2014-04-11
Mozes ti otkupiti mleko od tih koji imaju koze i napraviti sir.
Kod nas ti mleko od koze nema cenu, jer je to kod nas
i dalje nepoznato, dok sirevi imaju cenu.
Fuerteventura uzima dobre pare na sirevima.
Tamo nema nista, imaju te neke zbunove u toj pustinji,
koze to obrste, tako se i vodom snabdevaju, jer ima tečnost
u tom zelenisu.
Kravlji sir nema cenu, kozji je skup a i Pecorino vredi.
Meso je nebuloza a vuna, vidim da u Italiji su otkupljivali, kompanija
modna Loro Piana, oni prave od vune proizvode, pa i otkupljuju vunu.
Generalno, sirevi su skupi a mogu i da stoje.
Kod nas ti mleko od koze nema cenu, jer je to kod nas
i dalje nepoznato, dok sirevi imaju cenu.
Fuerteventura uzima dobre pare na sirevima.
Tamo nema nista, imaju te neke zbunove u toj pustinji,
koze to obrste, tako se i vodom snabdevaju, jer ima tečnost
u tom zelenisu.
Kravlji sir nema cenu, kozji je skup a i Pecorino vredi.
Meso je nebuloza a vuna, vidim da u Italiji su otkupljivali, kompanija
modna Loro Piana, oni prave od vune proizvode, pa i otkupljuju vunu.
Generalno, sirevi su skupi a mogu i da stoje.
2014-08-25
Pustinja, nema nista, ima i prirodni rezervat, tu ne sme niko da
ih dira, trčkaraju okolo po pustinji...
Prave pare na kozama usred ničega.
2014-08-25
Pa to je idealno za uzgoj koza , nema vuka , nema voćnjaka koje mogu uništavat , same se hrane i razmnožavaju , idealno za uzgoj koza.Serbinho-3 wrote:
Pustinja, nema nista, ima i prirodni rezervat, tu ne sme niko da ih dira, trčkaraju okolo po pustinji...
Prave pare na kozama usred ničega.
Gleda san nešto po Srbiji reportaže pa neke velike farme s puno prostora unutra i visoke da nije zagušljivo unutra al to odma u startu velika investicija , pa moraš imat najmanje sto koza i ideš na na proizvodnju mlijeka da radiš sireve dakle moraš i siranu otvorit....to imaš posla toliko da iz te štale nikad ne izađeš a onda još moraš i sireve radit i prodavat itd.
Kaže isplati se a kolika je ta investicija da tu štalu napraviš i kupiš 200 koza i onda ne možeš nigdi jer moraš spavati u štali s njima jer je to obaveza i onda ćeš još i sir sam pravit.
Na kraju dobiješ to da će s tim bavit netko tko je prije drža il ovce il svinje dakle samo si jedno grlo stoke zaminija drugim , nema povećanja grla stoke nego eto malo raznovrsnije pa eto imaš domaći kozji sir i kozje mliko.
2014-04-11
Ono šta je dobro kod te moderne štale u Srbiji je šta je riječ o mladim ljudima koji su skužili da u Srbiji nema Alpino koza i onda su napravili tu investiciju i uvezli dvjesto komada te pasmine i birali čistokrva grla i sad ide rasplod i prodaja. Dakle to je uloženo tako da bude u osnovi farma za rasplod pa da ima ta pasmina u Srbiji i to je ok i to je super no sad ideš na proizvodnju i već ima sto tisuća koza a osim Bg i par gradova većinom je rualni kraj i nećeš mliko i sireve prodavat nekome tko ima mliko od svojih krava i ovaca itd dakle tržište nije veliko a za neki plasman negdje dočekaju te francuski i drugi sirevi koji su poznata marka itd.
Uglavnom nije stvar u povećanju grla nego u cilom tom biznisu jer se vidi da je tta proizvodnja na malo ograničena samim tržištem tamo i ima neki prostor za rast al čim tako njih par to napravi dolazi do zasićenja tržišta kozjim sirom i cijena mu pada pa se manje isplati bavit time.
Nisan nešto previše oduševljen kozarstvom na taj način tj jasličenjem jer se ne dobiva kombinacija da se iskorištavaju površine u prirodi koje nisu pašnjaci nego nekakva makija i šipražje dakle hrane se u prirodi i ne trošiš na kupnju hrane da ih držiš u štali cijelu godinu.
Uglavnom nije stvar u povećanju grla nego u cilom tom biznisu jer se vidi da je tta proizvodnja na malo ograničena samim tržištem tamo i ima neki prostor za rast al čim tako njih par to napravi dolazi do zasićenja tržišta kozjim sirom i cijena mu pada pa se manje isplati bavit time.
Nisan nešto previše oduševljen kozarstvom na taj način tj jasličenjem jer se ne dobiva kombinacija da se iskorištavaju površine u prirodi koje nisu pašnjaci nego nekakva makija i šipražje dakle hrane se u prirodi i ne trošiš na kupnju hrane da ih držiš u štali cijelu godinu.
2014-04-11
evo ti ideje konacne Longi..Nabavis one smedje koze,i samo ih setas po svojim parcelama da pasu..dajes im naravno vode,i to je to..zausvrat ti daju vrlo hranjivo mlijeko,ti pravis sir,i eto ekonomije u malom..ne treba ti niti kosilica,samo ih svaka dva dana prmejestis na novi dio parcele,,sve pokose,i nahrane se usput...jebeni perpetuum mobile za hranu..
Guest- Guest
A baš san sad doša iz polja , počele ove rane trišnje a iman tri stabla toga no već su pri kraju pa s nogu pobra dva kila ja a dva prijatelj i sad to počelo pa za dva tjedna počimaju ove kasne a to imam više stabala.
A trava sve Bože sačuvaj , baš govorin prijatelju da mi je nać nekoga deset ovaca pa da ode samo pusti mogu cilo lito past na tih sedan tisuća kvadrata , fino mi pobrste travu i usput pognjoje kako jedu i seruckaju a i koju kozu u krajeve mogu slobodno privezat doli di je šuma jer ionako nema voćaka u toj zoni do šume nego samo travuirna i žbunje od metar , metar i po visine.
Da ima netko stado ovaca da mi to popase odma bi ga pustija , dobro njemu , dobro meni a kozu ne bi , koza je štetočina , pobrstila bi mi masline , trišnje i ostalo. Napast je to velika. Zato nije ona baš nešto raširena osim na kršu i polupustinjama di nema ničega osim žbunja i drače.
A trava sve Bože sačuvaj , baš govorin prijatelju da mi je nać nekoga deset ovaca pa da ode samo pusti mogu cilo lito past na tih sedan tisuća kvadrata , fino mi pobrste travu i usput pognjoje kako jedu i seruckaju a i koju kozu u krajeve mogu slobodno privezat doli di je šuma jer ionako nema voćaka u toj zoni do šume nego samo travuirna i žbunje od metar , metar i po visine.
Da ima netko stado ovaca da mi to popase odma bi ga pustija , dobro njemu , dobro meni a kozu ne bi , koza je štetočina , pobrstila bi mi masline , trišnje i ostalo. Napast je to velika. Zato nije ona baš nešto raširena osim na kršu i polupustinjama di nema ničega osim žbunja i drače.
2014-04-11
Pa uzmi Ovcana i ovcu,i razmnozi ih,imat ces kasnije i mesa..jbt..ladish jaja,malo ih obidjes,a imas i mlijeka i sira i mesa....
Guest- Guest
Pa nisan blesav. Nije mi to u sklopu kuće nego kilometar poviše. Moraš to držat na oku. Ne možeš to ostavit tako bez nadzora cili dan. Ima jednu kozu il dvista veže te svaki dan doć , izvest na pašu , bit kraj njih , uvalit je u štalu na večer. Ću se sa ja s tin zajebavat šta je tebi !?!?!?!Legendovich wrote:Pa uzmi Ovcana i ovcu,i razmnozi ih,imat ces kasnije i mesa..jbt..ladish jaja,malo ih obidjes,a imas i mlijeka i sira i mesa....
2014-04-11
Išli smo nešto kupit u dućan i šetan okolo jer to veliki trgovački centar i sad oko ta zelena površina i vidin ono vamo trava , vamo draća , stabla nisu voćke , sve to nešto zaraslo i mislin se da kupiš neki kombi i pet ovaca i dvi koze i da daš oglas kome triba tu travu i draču da smanji da te nazove , ne triba ništa platit , samo zaveš te dvi koze u krajeve a ovce u sredinu di je travnata površina i tako u pet dana svu će travurinu i draču pobrstit.
Onda odeš na drugu lokaciju , brige te. Da meni tako netko oće ja bi odma da.
Onda odeš na drugu lokaciju , brige te. Da meni tako netko oće ja bi odma da.
2014-04-11
RayMabus wrote:Ono šta je dobro kod te moderne štale u Srbiji je šta je riječ o mladim ljudima koji su skužili da u Srbiji nema Alpino koza i onda su napravili tu investiciju i uvezli dvjesto komada te pasmine i birali čistokrva grla i sad ide rasplod i prodaja. Dakle to je uloženo tako da bude u osnovi farma za rasplod pa da ima ta pasmina u Srbiji i to je ok i to je super no sad ideš na proizvodnju i već ima sto tisuća koza a osim Bg i par gradova većinom je rualni kraj i nećeš mliko i sireve prodavat nekome tko ima mliko od svojih krava i ovaca itd dakle tržište nije veliko a za neki plasman negdje dočekaju te francuski i drugi sirevi koji su poznata marka itd.
Kod nas mozda tako funkcionise, uzme koze, halu ili smestaj, sve to sredi a kosta i onda nema plasman, pa
blokira put ili ga eksploatisu, ponude neke sitne pare, tako radi za te neke.
Van Balkana kupi mleko od tih koji imaju koze, nadje nekoga da mu odradi sir, napravi etiketu, krene da
plasira gotov proizvod.
Mozes da se izboris da bude DOP ili Di origine protetta, cime dobija na ceni.
Zatim poreklo, ako uspes recimo da ubaciš i od koje direktno koze potiče sir sa podacima, to je jos vise novca.
Tacne informacije o kozi, koja je majka te koze, kada je rodjena, ime koze i da se ista ne ubija.
Tako ti idu trendovi, koji kod nas jos nisu dosli.
Dobiješ proizvod kroz organizaciju, tacnije postaje brend.
Kilogram valjda ide oko 30 eura, mada ide i skuplje.
Vise se tu radi o organizaciji, nego šetanju koza da brste travu.
Ne postoje tu marke sireva da imas konkurenciju, postoji poreklo a
ljubitelji ce svakako gledati da probaju i iz drugih oblasti da probaju.
Online prodaja, vakumsko pakovanje...
2014-08-25
Pa normalno , moraš imat brend za to. Evo one tvoje koze sa Kanara , sir se zove Majorero.
I znaš šta kupuješ.
I znaš šta kupuješ.
2014-04-11
Page 5 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Page 5 of 5