ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kad jaganjci utihnu

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

Kad jaganjci utihnu - Page 2 Empty Re: Kad jaganjci utihnu

Post by RayMabus 12/5/2020, 20:43

Nije stvar samo šta daje manje mlika nego je manja životinja , ima više posla oko toga , velika obaveza. Zato je to tako skupo. Moraš uračunat i nečiji rad i razno razne bolesti itd. Ovca je velika obaveza. Deset krava je deset krava i uglavnom se uzgajaju radi mlika a negdje i radi mesa al uglavnom mlijeko i meso a samo meso uglavnom neke sorte u nekim dijelovima planete di ima nekih pašnjaka pa možda tu moš te sorte krava uzgajat po sistemu slobodnog krda.

Oko koza i ovaca ima puno više posla , posebno ovca. Kad uzmeš još da se one uzgajaju na paši a to je uglavnom ova šta nije specijalizirana za mlijeko nego više radi mesa a onda još više skuplje to mliko.

Ima posla tu , to je velika zajebancija. Općenito stoka je velika obaveza , nema tu nedilje slobodne , ne možeš se nigdi maknit a onda pogotovo neke ovce na koje moraš pazit to pogotovo.

Stvar je i u računici jer nije baš isplativo da ti njoj kupuješ spizu cilu godinu , ko će naranit tako stado od sto ovaca , bankrotirat ćeš odma. Il mora bit trave u izobilju pa da je đabe praktički il da imaš pašnjak pa da ona tu pase vvećinu godine a kad zaladi i dođe zima , onda je uvališ u štalu.

Last edited by RayMabus on 12/5/2020, 20:46; edited 1 time in total

RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 20:43

Noor wrote:
Legendovich wrote:odlicni autohtoni i originalni sirevi,se prodaju po astronomskim cijenama..treba samo nauciti,nabaviti recepturu i pići..tu se krije brutalna zarada..
Recepture se strogo čuvaju
Inace, obozavam sve te sireve, mnoge proizvode i fratri :)
Sirevi,gljive svih sorti,obozavam..meso tek da mi da malo smeka,puno ga ne mogu pojesti...

stari je znao sa poslovnih putovanja iz Francuske donijeti kojekakvih sireva,a yeboyte,koji je to smek bio..ne ko ovi sapuni u Lidlou i Kajuflandu..
pricao je da je puno tih probao,ali nije mogao probati onaj sa mlijecnim crvima..dakle odrezes snitu sira,crvici onako iz rupica plaze,po siru,ti ih nozem razmazes i pojedes....

https://www.google.com/search?source=hp&ei=E-66Xqj-CrrRmwXy_a-gDQ&q=french+cheese+with+live+worms&oq=french+cheese+with+worms&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgBMgQIABATMggIABAWEB4QEzIICAAQFhAeEBM6AggAOgYIABAWEB5Q2A9YgFZgpnVoAHAAeACAAa8BiAGcF5IBBDEuMjOYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6&sclient=psy-ab
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by RayMabus 12/5/2020, 20:59

Meni je isto puno zanimljivija priča o ovim muznim ovcama tj ovčje mliko jer tu ima puno više opcija jer imaš mliko , sir , jogurti itd a onda možeš i janjad prodavat jer šta će ti jare kad on i onako ne daje mliko , uzgajaš ga po sistemu farme dakle štala i nešto pašnjaka okolo koje ogradiš itd.

Znači imaš opcije mliko i mliječni proizvodi , janjci i prodaja mesa , vuna.

Od ovih šta su samo meso tj nisu mliječne pasmine to je već ono ispaša itd jer evo ti sad ova korona i štaš ti sad s tom janjadi , moraš je prodat u bescjenje jer tko će to ranit godinu dana i s kojim parama i diš to uopće držat jeba te , to duplo stado a nemaš love i na za ovo osnovno jer nisi proda janjad kako si planira.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Noor 12/5/2020, 21:01

Legendovich wrote:
Noor wrote:
Legendovich wrote:odlicni autohtoni i originalni sirevi,se prodaju po astronomskim cijenama..treba samo nauciti,nabaviti recepturu i pići..tu se krije brutalna zarada..
Recepture se strogo čuvaju
Inace, obozavam sve te sireve, mnoge proizvode i fratri :)
Sirevi,gljive svih sorti,obozavam..meso tek da mi da malo smeka,puno ga ne mogu pojesti...

stari je znao sa poslovnih putovanja iz Francuske donijeti kojekakvih sireva,a yeboyte,koji je to smek bio..ne ko ovi sapuni u Lidlou i Kajuflandu..
pricao je da je puno tih probao,ali nije mogao probati onaj sa mlijecnim crvima..dakle odrezes snitu sira,crvici onako iz rupica plaze,po siru,ti ih nozem razmazes i pojedes....

https://www.google.com/search?source=hp&ei=E-66Xqj-CrrRmwXy_a-gDQ&q=french+cheese+with+live+worms&oq=french+cheese+with+worms&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgBMgQIABATMggIABAWEB4QEzIICAAQFhAeEBM6AggAOgYIABAWEB5Q2A9YgFZgpnVoAHAAeACAAa8BiAGcF5IBBDEuMjOYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6&sclient=psy-ab
da, taj ni ja ne bi mogla :)

2017-10-06

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:02

Kupio sam Livanjski Sir pre nedelju dana ovde, mogu ti reci da je dobar. Nije se cinio nesto extra ali kad sam sinoc uzeo litvanski, onda sam skuzio koliko je Balkan zakon z ate stavri. tacno s eoseti razlika u 'punoci' ukusa...
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Serbinho-3 12/5/2020, 21:06

Legendovich wrote:Francuzi su najpametnija nacija..To bijelo zlato(mlijeko)pretvaraju u savrsestvo preko 250 vrsta sireva..kozji,ovcji.sirevi su medju najskupljima,logike radi,puno manje mlijeka daju ovce i koze nego krave..

Longi,ako Ofci ne vidis sise velike,ne znaci da ne daje mlijeko,inace bi janjad pougibala od gladi.. :starac
Serbinho-3
Serbinho-3

2014-08-25

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:07

dzmrdz wrote:Kupio sam Livanjski Sir pre nedelju dana ovde, mogu ti reci da je dobar. Nije se cinio nesto extra ali kad sam sinoc uzeo litvanski, onda sam skuzio koliko je Balkan zakon z ate stavri. tacno s eoseti razlika u 'punoci' ukusa...
na balkanu se josh rade sirevi bez pasterizacije...prije nego sam odvisio u svabiju,za stalno,bio sam u srbiji i kupio dva koluta trapista..u trgovini..sad,ne znam jel original ili nije,nemam pojma,navodno se originial radi u nekim samostanima..
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:09

uglavnom,imao je okus "kao nekad",kad sam bio sasvim majusan
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:10

pasterizacija ubija odlicne bakterije i gljivice,koje inace daju izvornu aromu i ukus..
u EU,pasterizacija je obavezna..tek poslije uvaljuju kojekakve add onse kvazibakterije i kvazigljivice u to mrtvo mlijeko..
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:20

Legendovich wrote:
dzmrdz wrote:Kupio sam Livanjski Sir pre nedelju dana ovde, mogu ti reci da je dobar. Nije se cinio nesto extra ali kad sam sinoc uzeo litvanski, onda sam skuzio koliko je Balkan zakon z ate stavri. tacno s eoseti razlika u 'punoci' ukusa...
na balkanu se josh rade sirevi bez pasterizacije...prije nego sam odvisio u svabiju,za stalno,bio sam u srbiji i kupio dva koluta trapista..u trgovini..sad,ne znam jel original ili nije,nemam pojma,navodno se originial radi u nekim samostanima..

Trapist bi trebao biti iz okoline BL, tj nekih katol. samostana zar ne?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:22

dzmrdz wrote:
Legendovich wrote:

Trapist bi trebao biti iz okoline BL, tj nekih katol. samostana zar ne?
ne bih znao..
Guest
Guest

Back to top Go down

da znam,haracio bih ja tamo počesto... :clown
Guest
Guest

Back to top Go down

taj crkveni red se bash zovu Trapisti
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:33

Legendovich wrote:da znam,haracio bih ja tamo počesto... :clown

https://www.youtube.com/watch?v=Z5KRwS7tybk

Ovoga kidnapovati i dok ne da recept nema kuci..:p
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by RayMabus 12/5/2020, 21:34

Trapist je polutvrdi masni sir izrađen od kravljeg mlijeka

https://www.sirevi.hr/sve-o-siru/sve-o-siru-trapist/

Kad jaganjci utihnu - Page 2 2Q==

Kravlje mlijeko.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:36

RayMabus wrote:Trapist je polutvrdi masni sir izrađen od kravljeg mlijeka

https://www.sirevi.hr/sve-o-siru/sve-o-siru-trapist/

Kad jaganjci utihnu - Page 2 2Q==

Kravlje mlijeko.

O Longi,ljubi te brat...

:hail :hail :hail :hail :hail  otkrio si mi Eldorado...
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:37

dzmrdz wrote:

oooo blagodarim..... :hail :hail :hail :hail :hail
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:39

Legendovich wrote:
dzmrdz wrote:

Ja volim Brie s endvic/baget sa grozdjem, basilom i paradajzom..mmm..
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 21:46

dzmrdz wrote:
Legendovich wrote:
dzmrdz wrote:

heeeeh..gurman a ???'..respect...brie je odlican...ovdje ima jedna vrsta Limburger..smrdi ko najsmrdljivije tenicise od sporasa,ali je ukus....oooo....
enivej,povremeno u Lidlou bude XXL akcija,i nedavno sam ugonjao pakiranje od kilo CHEDAR sir..odlicno..pomijesam u odnosu 50:50 sa gaudom,trudim se naci original,ali ide tesko..i time poprpati pizzu..olive i olive ulje su u igri i svim kombinacijama...obozavam Gorgonzolu i Roquefort,sirevi sa plemenitim pljesnima..uffff... cheers cheers cheers
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Noor 12/5/2020, 22:00

Legendovich wrote:
dzmrdz wrote:
Legendovich wrote:
dzmrdz wrote:

heeeeh..gurman a ???'..respect...brie je odlican...ovdje ima jedna vrsta Limburger..smrdi ko najsmrdljivije tenicise od sporasa,ali je ukus....oooo....
enivej,povremeno u Lidlou bude XXL akcija,i nedavno sam ugonjao pakiranje od kilo CHEDAR sir..odlicno..pomijesam u odnosu 50:50 sa gaudom,trudim se naci original,ali ide tesko..i time poprpati pizzu..olive i olive ulje su u igri i svim kombinacijama...obozavam Gorgonzolu i Roquefort,sirevi sa plemenitim pljesnima..uffff... cheers cheers cheers
limburger 👍
Potrazi Romadur, pa uživaj ;)
a od pljesnivih Blue ili White Castello

2017-10-06

Back to top Go down

Post by Guest 12/5/2020, 22:04

Legendovich wrote:
dzmrdz wrote:
Legendovich wrote:
dzmrdz wrote:

Iskreno, da nisam ddoselio u London ne bih mnoge stavri probao, u irskoj je vrhunac kulinarstva chips and vinegar, ovd eje ipak multikulturalna sredina sa mnostvom proizvoda koje sam gledao samo na TV, a neke i danas pomislim da su iz Men in Black i sl haha...

neka dmi je bilo nezamislivo da jedem neke kombinacije, sada sto ludje to bolje :)
Najveci uticaj je definitvno Indijski na kuhinju u UK, zatim mediteranski (grcki, talijanski, turski), malo pokupis od ovog, malo od onog a plus volim d ajedem ko i svi moji muski u porodici haha
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Back to top

- Similar topics