"Jugoslaviju je stvorio kralj Aleksandar, a ne Tito"
Page 3 of 8
Page 3 of 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: "Jugoslaviju je stvorio kralj Aleksandar, a ne Tito"
pasic je imao jak utjecaj jer je realno uzivao odrsku velikosrpske struje a takvih nije bilo malo dapace...njihova 'biblija' je bila nacertanije prvi velikosrpski ustav...njegova stranka je dobijala najvise glasova u kraljevini i time je imao vecinu u parlamentu pa prema tome bio je aktivni sukreator politike u kraljevini...a ne bukac ili spadalo bez utjecajakaya wrote:Pašić se uključio kasnije i u njegovoj režiji je dobila obrise velikosrpske diktature. Kralj mu je popustio. Kasnije se maknuo od njega ali prekasno.michaellcmacha wrote:Nastala je u pašićevoj režiji, a tu vjeruj nije bilo nikakve dobre ni nakane ni ideje... Srbijanski utjecaj je bio poguban i za prvu i drugu jugoslaviju... Bilo bi bolje da je ostala država shs, a srbija da je bila s onu stranu...kaya wrote:Nastala je s dobrom idejom, država od par miljona ljudi nema nikakvu snagu u nikojem smislu.tre wrote:u krvi nastala i još većoj se ugasila. Onome tko spomene opet neku novu jugu treba sprašiti metak među rogove istog trena
Sad jasno ostaje pitanje je li to radikalno spadalo i preteća šešelja bio stvarno kreator tih događaja ili je samo bio spadalo koje laje pa ga se najviše čulo.
vuksadinare- Posts : 100330
2015-09-08
uglavnom kako god juga je nastala prvenstveno za zaštitu britanskih imperijalnih interesa, kako bi se spriječilo nijemce da dođu do bliskog istoka i nafte
da...ali ne i zivotno istrjebiti uzgred i radili su...dok su velikosrpski kolonijalni planeri imali istrebljenje ako ne samo u pitanju smrcu ono 'srbi svi i svuda' plus ekonomsko i svako drugo nasilje sa ciljem sve je to srpsko normalno bez da ista daju..nego uzmu...i to je razlika između austrijskog i velikosrpskog klonijalizma...kaya wrote:Pa evo napisao si sam, nije im bio cilj istrijebiti ih nego eksploatirati ih na ekonomskom, kulturnom i jezičnom nivou, znači u svakom smislu.vuksadinare wrote:gle...nije bila uzivancija....ali realno austrijanci su imali kolonijalni sistem ekonomskog tipa...dakle njima nije bio cilj istrjebiti hrvate vec ih eksploatiratirati na ekonomskom nivou...plus sto oni jesu vrsili pritisak na hrvate i druge poput ceha,slovaka na jezicnom ili kulturnom nivou...ali uzvrat realno da ne bi bilo samo uzimamo i izgrađivali su zgrade,bolnice,skole,industriju dok je npr.turski a nakon toga i srpski plan kolonijalizma bio plan krvi i tla...dakle srpski kolonijalni koncept se nije bazirao na ekonomskom tipu vec tlu...po mogucnosti bez onih drugih...kaya wrote:Od naroda koji su slični s tim da su jedni bili pod utjecajem austrije a drugi turske a što je ipak ostavilo posljedice.vuksadinare wrote:da...ali sastaviti drzavu od naroda koji su se mahom krvili...plus oni od kojih je vecina jos bila pod utjecajem visestoljetne vladavine turskog carstva i onih koji su bili pod austrijom...hm,hm...to ti se zove zmiksan molotovljev koktel koji je uvijek mogao se zapalitikaya wrote:
Nastala je s dobrom idejom, država od par miljona ljudi nema nikakvu snagu u nikojem smislu.
Kakogod pod austrijancima a ni mađarima hrvatima nije bila uživancija, ja razumijem da su tražili treći put.
Problem je što fol mileva uđu s njima u zajednicu i onda ih hoće poklopiti a ovi se ne daju..
2015-09-08
E jbg, to mi je sad previše pratiti zakulisne igre.marcellus wrote:uglavnom kako god juga je nastala prvenstveno za zaštitu britanskih imperijalnih interesa, kako bi se spriječilo nijemce da dođu do bliskog istoka i nafte
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
kaya wrote:E jbg, to mi je sad previše pratiti zakulisne igre.marcellus wrote:uglavnom kako god juga je nastala prvenstveno za zaštitu britanskih imperijalnih interesa, kako bi se spriječilo nijemce da dođu do bliskog istoka i nafte
stavio sam gore tekst s povijest.hr o temi te pruge, jedna od bitnijih stvari kad se gleda uzroke prvog svjetskog rata.
mislim, radilo se o nafti, jel. Kao i inače.
Je, pročitala sam. Ipak mislim da je to bila ideja hrvata a velike sile su tome dale vjetar u leđa radi svojih razloga naravno. Eto nafte..kao i obično.marcellus wrote:kaya wrote:E jbg, to mi je sad previše pratiti zakulisne igre.marcellus wrote:uglavnom kako god juga je nastala prvenstveno za zaštitu britanskih imperijalnih interesa, kako bi se spriječilo nijemce da dođu do bliskog istoka i nafte
stavio sam gore tekst s povijest.hr o temi te pruge, jedna od bitnijih stvari kad se gleda uzroke prvog svjetskog rata.
Last edited by kaya on 5/5/2020, 08:59; edited 1 time in total (Reason for editing : .)
2015-08-15
u biti je jednostavno, nijemci su osigurali savezništvo sa turčinom koji je kontrolirao tada cijeli bliski istok, a briti su poticali neovisnost iraka irana i to, kao ono lorens od arabije i ta sranja...
kako reče crna guja u 4. sezoni, kad su u rovu u 1. svjetskom raspravljali o tome da je njemački imperijalizam uzrok rata, "Britansko carstvo se prostire preko pola planete, a njemački imperij čini mala tvornica kobasica u Tanganjiki. Ne, Baldrick, ne mislim da možemo posve biti apsolvirani od krivnje što se tiče imperijalizma"
https://www.johndclare.net/causes_WWI1_Blackadderversion.htm
kako reče crna guja u 4. sezoni, kad su u rovu u 1. svjetskom raspravljali o tome da je njemački imperijalizam uzrok rata, "Britansko carstvo se prostire preko pola planete, a njemački imperij čini mala tvornica kobasica u Tanganjiki. Ne, Baldrick, ne mislim da možemo posve biti apsolvirani od krivnje što se tiče imperijalizma"
Jugoslavija je Britanski projekt. A njeno uspostavljanje veže se za obuzdavanje Germana prema jugu i Rusa na zapad. Kad je Nato krenio prema istoku Jugoslavija je bila na putu smetnja s likovima na vlasti ili bi bili ,slobo, Šešelj , Adem Vuchiqi ... Srbi su dobili svoj pašaluk, a ostali svoje države.
Žudnja Hrvata i Slovenaca za svojim državama i promjena geopolitičkih okolnosti, snažno lobiranje Njemačke i Austrije doveli su Bogu hvala do raspada...
Ne ponovilo se...
Žudnja Hrvata i Slovenaca za svojim državama i promjena geopolitičkih okolnosti, snažno lobiranje Njemačke i Austrije doveli su Bogu hvala do raspada...
Ne ponovilo se...
marcellus wrote:u biti je jednostavno, nijemci su osigurali savezništvo sa turčinom koji je kontrolirao tada cijeli bliski istok, a briti su poticali neovisnost iraka irana i to, kao ono lorens od arabije i ta sranja...
doslovno su žrtvovali svoje - uspješno carstvo
da zaustave Njemce
to je isto malo patologija.
marcellus wrote:kaya wrote:E jbg, to mi je sad previše pratiti zakulisne igre.marcellus wrote:uglavnom kako god juga je nastala prvenstveno za zaštitu britanskih imperijalnih interesa, kako bi se spriječilo nijemce da dođu do bliskog istoka i nafte
mutava baštarda wrote:Jugoslavija je Britanski projekt. A njeno uspostavljanje veže se za obuzdavanje Germana prema jugu i Rusa na zapad. Kad je Nato krenio prema istoku Jugoslavija je bila na putu smetnja s likovima na vlasti ili bi bili ,slobo, Šešelj , Adem Vuchiqi ... Srbi su dobili svoj pašaluk, a ostali svoje države.
Ne ponovilo se...
Francuski projekt najviše-
francuski utjecaj je mali naspram Brita koji su krojili mape svijeta.chiti patis wrote:mutava baštarda wrote:Jugoslavija je Britanski projekt. A njeno uspostavljanje veže se za obuzdavanje Germana prema jugu i Rusa na zapad. Kad je Nato krenio prema istoku Jugoslavija je bila na putu smetnja s likovima na vlasti ili bi bili ,slobo, Šešelj , Adem Vuchiqi ... Srbi su dobili svoj pašaluk, a ostali svoje države.
Ne ponovilo se...
Francuski projekt najviše-
Ipak Francuzi su nešto pozitivno radili za vrijeme napoleonskih ratova, budili su nacionalnu svijest tamo gdje bi došli da bi se stvorio otpor prema dojučerašnjim okupatorima.
Kad su krojili mapu BI onda su briti rekli eno Francuzima Sirija i Libanon tamo nema ni nafte ni vode :)
problem...je sto su oni koji su stvarali jugoslaviju uopce nisu imali na umu da rjese nacionalna pitanja...naroda koje su strpali u tu tvorevinu...njima je bila vaznija zona utjecaja...a nevazno im je bilo tko i kako zivi u toj tvorevini...i to su dobro koristili srbi za svoj racun jer su im briti,francuzi isli niz ruku...iz raznoraznih razloga...tek se pocelo nesto probijati medijski tada pocelo probijati u svijet o krvavom nasilju i rezimu beograda polovicom dvadesetih a jos vise nakon atentata na radica i jos niz hrvatskih politicara i intelektualaca te nasiljem nad albancima pogotovo...pa su stidljivo poceli kritizirati kraljev rezim...ali do one mjere da ne naruse odnose...i interese...ali sve su to bile uglavnom mlake reakcije i prosvjedi pa se teror nastavio nekad u blazem obliku a nekad u jacem ovisno tada o geostrateskim prilikama...
2015-09-08
kaya wrote:Je, pročitala sam. Ipak mislim da je to bila ideja hrvata a velike sile su tome dale vjetar u leđa radi svojih razloga naravno. Eto nafte..kao i obično.marcellus wrote:kaya wrote:E jbg, to mi je sad previše pratiti zakulisne igre.marcellus wrote:uglavnom kako god juga je nastala prvenstveno za zaštitu britanskih imperijalnih interesa, kako bi se spriječilo nijemce da dođu do bliskog istoka i nafte
ideja hrvata (iliraca, strossmayer i to) je bila da će hrvati, kao tada neusporedivo kulturniji, bogatiji i u svakom pogledu napredniji narod od srba a kamoli bosanaca, kontrolirati u potpunosti "Iliriju", dakle ideja je bila da ćemo mi jebat njih a ne oni nas.
samo su zaboravili da srbi imaju svog kralja, elitu, dvor, vojsku, tajnu službu i sve ono što čini "atribute državnosti" a mi nemamo. I naravno kad je došlo do ujedinjenja pitalo se ko ima pendrek i pušku, a ne ko ima pare i kulturu. To se lako otme (pare) kad imaš pendrek.
Tako nekako . Samo prevari se oni svi s hrvatima računajuči samo na pare i kulturu. Brzo se ovi prebrikaju na nož i pušku kad ih puno zajebavaš...marcellus wrote:kaya wrote:Je, pročitala sam. Ipak mislim da je to bila ideja hrvata a velike sile su tome dale vjetar u leđa radi svojih razloga naravno. Eto nafte..kao i obično.marcellus wrote:kaya wrote:E jbg, to mi je sad previše pratiti zakulisne igre.marcellus wrote:uglavnom kako god juga je nastala prvenstveno za zaštitu britanskih imperijalnih interesa, kako bi se spriječilo nijemce da dođu do bliskog istoka i nafte
ideja hrvata (iliraca, strossmayer i to) je bila da će hrvati, kao tada neusporedivo kulturniji, bogatiji i u svakom pogledu napredniji narod od srba a kamoli bosanaca, kontrolirati u potpunosti "Iliriju", dakle ideja je bila da ćemo mi jebat njih a ne oni nas.
samo su zaboravili da srbi imaju svog kralja, elitu, dvor, vojsku, tajnu službu i sve ono što čini "atribute državnosti" a mi nemamo. I naravno kad je došlo do ujedinjenja pitalo se ko ima pendrek i pušku, a ne ko ima pare i kulturu. To se lako otme (pare) kad imaš pendrek.
2015-08-15
..a izgleda doticni nisu procitali garašanina i nacertanije...te nisu ozbiljno shvatili poruke vuka karadzica...kao ni samog vuka karadzica koji im je javno cak i u zagrebu porucivao 'nikad vi necete biti ravnopravni sa nama a mi cemo vase uzimati'..plus sto je također javno porucivo d aje hrvtski srpski jezik...i pokzalo se da su strosmajer,ilirci na koncu ispali obicni dudeki...koji doista nisu razumjeli sto ovi govore i porucuju..jer valjda im je bilo vaznije ispijati crvena vinca i glodati janjece kosti sa njima a godilo im je u tom supijanstvu sto im ovi tepaju 'brate'..i na toom bratu je sve zavrsavalo kod strosmajera,ilirica i slicnih...na tom 'brat' su bazirali svoju politiku i ineke ideale jugoslavenstva ili tad juznoslavensta..a nisu od sljepila zbog toga vidjeli sto s eiza brda valja...izuzetkom nekoliko pojedinaca koji su kuzili srpsku lukavost i zlosutne ambicije na racun hrvatamarcellus wrote:kaya wrote:Je, pročitala sam. Ipak mislim da je to bila ideja hrvata a velike sile su tome dale vjetar u leđa radi svojih razloga naravno. Eto nafte..kao i obično.marcellus wrote:kaya wrote:E jbg, to mi je sad previše pratiti zakulisne igre.marcellus wrote:uglavnom kako god juga je nastala prvenstveno za zaštitu britanskih imperijalnih interesa, kako bi se spriječilo nijemce da dođu do bliskog istoka i nafte
2015-09-08
Tako bi i mene prevarili, s bijelim vincem
2015-08-15
A neke budale po forumu i dalje pišu kako je uzrok rata Sarajevski atentat i da su Srbi krivi za millione žrtava WW1.marcellus wrote:https://povijest.hr/drustvo/politika/pruga-berlin-bagdad-uzrok-prvoga-svjetskoga-rata/
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
ma to su te teorije zavjerechiti patis wrote:marcellus wrote:u biti je jednostavno, nijemci su osigurali savezništvo sa turčinom koji je kontrolirao tada cijeli bliski istok, a briti su poticali neovisnost iraka irana i to, kao ono lorens od arabije i ta sranja...
doslovno su žrtvovali svoje - uspješno carstvo
da zaustave Njemce
to je isto malo patologija.
pun mi kufer toga
pišanja a ne pisanja
dobro reče krležakaya wrote:Tako nekako . Samo prevari se oni svi s hrvatima računajuči samo na pare i kulturu. Brzo se ovi prebrikaju na nož i pušku kad ih puno zajebavaš...marcellus wrote:kaya wrote:Je, pročitala sam. Ipak mislim da je to bila ideja hrvata a velike sile su tome dale vjetar u leđa radi svojih razloga naravno. Eto nafte..kao i obično.marcellus wrote:kaya wrote:
E jbg, to mi je sad previše pratiti zakulisne igre.
čuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatske kulture
srpsko junaštvo u ovom ratu na balkanu 90.tih pa to je horror i džumbus da će ući u povijest , počev od srebrenice dalje
a hrvatska kultura..khm khm ..
što je uopće to, mišung jezični, hrpetina nepotrebnih knjižica i pisaca, ..ponajviše šport, cajke, šport ...
Page 3 of 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Similar topics
» Postojala su dva Ante Pavelića: Jedan je stvorio, a drugi razorio Jugoslaviju
» ČOVEK KOJI JE STVORIO ARKANA: Bio je siva eminencija SFRJ, plašio ga se čak i Tito, a Jovanka ga je MRZELA IZ DNA DUŠE
» Jandrokovic svizac objavio:'Kralj je mrtav zivio novi kralj!'.AP je Andrej Plenkovic
» Tko će navesti da je doktorirao na Tito i ribari, Tito i njegov pas i slične budalaštine...
» Čovjek je stvorio Boga, a ne obrnuto
» ČOVEK KOJI JE STVORIO ARKANA: Bio je siva eminencija SFRJ, plašio ga se čak i Tito, a Jovanka ga je MRZELA IZ DNA DUŠE
» Jandrokovic svizac objavio:'Kralj je mrtav zivio novi kralj!'.AP je Andrej Plenkovic
» Tko će navesti da je doktorirao na Tito i ribari, Tito i njegov pas i slične budalaštine...
» Čovjek je stvorio Boga, a ne obrnuto
Page 3 of 8